Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Maak Zonder Gedoe Schoon met de Beste Draadloze Stofzuiger

Stofzuigen is geen leuke klus. Gelukkig zijn er genoeg opties die dit vervelende huishoudelijke klusje gemakkelijker maken. Een van die mogelijkheden is de aanschaf van de beste draadloze stofzuiger!

Het wisselen van stopcontact vind ik altijd zo'n gedoe. Omdat een draadloze stofzuiger niet aan een stopcontact vastzit, geeft een snoerloos exemplaar alle bewegingsvrijheid. Mocht dit je interesse wekken, lees dan vooral verder. In deze gids geef ik nuttig advies bij aankoop.

Waarom een draadloze stofzuiger aanschaffen?

Ik kan genoeg redenen bedenken waarom het een goed idee is om een draadloze stofzuiger aan te schaffen. Laat ik beginnen met de bewegingsvrijheid. Neem de stofzuiger mee naar iedere kamer en maak schoon waar dat nodig is. Je hoeft je geen zorgen te maken over het volgende stopcontact.

Een ander voordeel is het lichte gewicht. Daardoor til je de stofzuiger gemakkelijk de trap op. Dat is perfect voor mensen die geen zware voorwerpen kunnen tillen. Ben je klaar met stofzuigen? Dan is een draadloze stofzuiger snel en makkelijk op te bergen. Deze neemt minder plaats in beslag dan een traditionele stofzuiger.

Bovendien bieden goede draadloze stofzuigers een leuk extraatje. Je transformeert ze eenvoudig om tot een kruimeldief! Handig voor het schoonmaken van je auto. 🚗

Wil je nog minder tijd kwijt zijn aan het schoonmaken van je huis? Investeer dan in de beste robotstofzuiger. Deze houdt alles netjes bij, zodat je minder tijd kwijt bent aan stofzuigen. Robotstofzuigers werken bovendien ook draadloos. Combineer deze met een goede dweilrobot, en je hebt zeeën van tijd over!

Weet je zeker dat het een draadloze stofzuiger wordt, en heb je ook al duidelijk wat je wensen zijn? Vergelijk direct de top drie. 👇🏻

Bosch BBH3ALL23 bruin

Bosch BBH3ALL23 bruin
Gebruikstijd hoogste stand: 18 minuut
Gebruikstijd laagste stand: 50 minuut
Standen: Turbo , Middel
Geluidsniveau: 76 dB
Oplaadtijd: 300 minuut
Type zuigmond: Combizuigmond , Kierenzuigmond , Meubelzuigmond
Gewicht: 4428 g
Bekijk op Bol.comPijltje

BLACK+DECKER BHFEV182CP-QW paars

BLACK+DECKER BHFEV182CP-QW paars
Gebruikstijd hoogste stand: 10 minuut
Gebruikstijd laagste stand: 55 minuut
Standen: Laag , Middel , Turbo
Geluidsniveau: 80 dB
Oplaadtijd: 5 uur
Type zuigmond: Dierenhaarborstel , Kierenzuigmond
Gewicht: 4836 g
Bekijk op CoolbluePijltjeBekijk op Bol.comPijltje

EKEO VC16KP paars | grijs

EKEO VC16KP paars | grijs
Gebruikstijd hoogste stand: 20 minuut
Gebruikstijd laagste stand: 32 minuut
Standen: Middel , Turbo , Laag
Geluidsniveau: 73 dB
Oplaadtijd: 240 minuut
Type zuigmond: Combizuigmond , Kleine zuigmond , Kierenzuigmond
Bekijk op Bol.comPijltjeBekijk op Bol.comPijltje

Koopgids: hoe kies ik de beste draadloze stofzuiger?

De beste draadloze stofzuiger kiezen is geen gemakkelijke opgave. Er zijn honderden modellen op de markt. Ieder model heeft plus- en minpunten.

De enige manier om de beste stofzuiger zonder snoer te kiezen is door prestaties, prijs en andere extra functies in overweging te nemen. Houd ook rekening met eventuele huisdieren en de grootte van het huis. Lees gauw verder voor meer informatie!

Ontwerp

Draadloze stofzuigers komen voor in de vorm van een goede steelstofzuiger. Dat geeft veel voordelen, want ze zijn licht van gewicht, wendbaar en eenvoudig op te bergen. Heb je ergens rommel gemaakt, dan pak je snel de draadloze stofzuiger erbij.

Kijk in de specificaties vooral naar het gewicht. Ga je voor gemak, kies dan een draadloze stofzuiger van maximaal 3 kg. De stofzuiger voelt anders al snel zwaar aan.

Ook is het belangrijk hoe de verdeling van het gewicht is. Als er meer gewicht bij de zuigmond zit, dan voelt de steelstofzuiger minder zwaar als je over de vloer beweegt. Daarentegen wil je liever meer gewicht bij het handvat als je de trap stofzuigt of boven je hoofd werkt.

De meeste draadloze stofzuigers bieden een verstelbare steel. Daardoor is die door iedereen makkelijk te verstellen in de ideale hoogte. De beste stofzuigers maken een knik bij de zuigmond, waardoor je de stofzuiger plat op de grond legt. Dit maakt stofzuigen onder meubels gemakkelijker.

Het ontwerp van een steelstofzuiger biedt ook nadelen. Denk hierbij aan het stofreservoir met een lage capaciteit, omdat er minder ruimte is dan bij een traditionele sledestofzuiger. Verder in deze koopgids geef ik meer uitleg over het stofreservoir.

Opzetstukken en opzetborstels

De beste draadloze stofzuigers worden geleverd met meerdere opzetstukken. Hoe meer opzetstukken, hoe beter! Houd ook rekening met de kwaliteit van de opzetstukken. Een goed opzetstuk sluit volledig aan op de grond. Hieronder zet ik de mogelijkheden op een rijtje.

CombiborstelDe combiborstel is het standaard opzetstuk. Geschikt voor harde vloeren (behalve hout), tapijt en vloerkleden. Klik de haren van de borstel in voor tapijt. Klik de borstel uit voor harde vloeren.
ParketborstelEen combiborstel maakt krassen op kwetsbare houten vloeren. Gebruik daarom liever een parketborstel, want de haren van de borstel zijn zachter.
KierenmondIn de hoekjes en kieren van het huis wordt het al snel vies. Met de kierenborstel kom je gemakkelijker op deze lastig bereikbare plaatsen.
ReliëfborstelHeb je kwetsbare meubels zoals een glazen salontafel of oude boeken? Een reliëfborstel heeft lange zachte haren waardoor je minder kans hebt om iets te beschadigen.
TurboborstelVoor laag- en hoogpolig tapijt werkt een turboborstel goed. De haren van de borstel worden door de stofzuigermotor aangedreven, waardoor vuil beter meegenomen wordt.
MeubelzuigmondHandig voor het schoonmaken van een bank of de bekleding van je auto. Kijk uit met kwetsbare oppervlakken, want dit opzetstuk laat snel krassen achter.

Draadloze stofzuigers vergelijken

Hepa luchtfilterGebruikstijd laagste standGeluidsniveauGewichtType zuigmond
1Bosch BBH3ALL23 bruinGeen HEPA-filter50 minuut76 dB4428 gCombizuigmond , Kierenzuigmond , Meubelzuigmond
2BLACK+DECKER BHFEV182CP-QW paarsGeen HEPA-filter55 minuut80 dB4836 gDierenhaarborstel , Kierenzuigmond
3EKEO VC16KP paars | grijsHEPA 1032 minuut73 dB4836 gCombizuigmond , Kleine zuigmond , Kierenzuigmond
4Sanbo Air Pro Max 9000 zwart | blauwHepa2868 dB4,1 kgCombizuigmond | Kleine zuigmond | Meubelzuigmond
5AEG CX7-2-S360 grijs | zandGeen HEPA-filter45 minuut79 dB4784 gTurbozuigmond , Combizuigmond , Dierenhaarborstel , Kierenzuigmond

Bosch BBH3ALL23 bruin

Hepa luchtfilter: Geen HEPA-filter

Gebruikstijd laagste stand: 50 minuut

Geluidsniveau: 76 dB

Gewicht: 4428 g

Type zuigmond: Combizuigmond , Kierenzuigmond , Meubelzuigmond

BLACK+DECKER BHFEV182CP-QW paars

Hepa luchtfilter: Geen HEPA-filter

Gebruikstijd laagste stand: 55 minuut

Geluidsniveau: 80 dB

Gewicht: 4836 g

Type zuigmond: Dierenhaarborstel , Kierenzuigmond

EKEO VC16KP paars | grijs

Hepa luchtfilter: HEPA 10

Gebruikstijd laagste stand: 32 minuut

Geluidsniveau: 73 dB

Gewicht: 4836 g

Type zuigmond: Combizuigmond , Kleine zuigmond , Kierenzuigmond

Sanbo Air Pro Max 9000 zwart | blauw

Hepa luchtfilter: Hepa

Gebruikstijd laagste stand: 28

Geluidsniveau: 68 dB

Gewicht: 4,1 kg

Type zuigmond: Combizuigmond | Kleine zuigmond | Meubelzuigmond

AEG CX7-2-S360 grijs | zand

Hepa luchtfilter: Geen HEPA-filter

Gebruikstijd laagste stand: 45 minuut

Geluidsniveau: 79 dB

Gewicht: 4784 g

Type zuigmond: Turbozuigmond , Combizuigmond , Dierenhaarborstel , Kierenzuigmond

Batterij

Een van de belangrijkste specificaties tijdens deze zoektocht, is de batterijduur. Je wilt dat de draadloze stofzuiger zo lang mogelijk meegaat op een lading.

Draadloze stofzuigers bieden meerdere standen, waarbij je op de laagste stand het langste doet met de batterij. Bij enkele exemplaren is de batterij al na tien minuten op de hoogste stand leeg. Eén uur is de gemiddelde maximale batterijduur op een lage stand.

Onder andere reviews geven een goed beeld over de daadwerkelijke batterijduur. Ga daarnaast in de specificaties op zoek naar het aantal milliampère-uur (mAh). Dit geeft aan hoeveel uur (h) de accu een bepaalde lading stroom (mA) geeft. Een apparaat met een hoge mAh werkt langer op één acculading dan een apparaat met een lage mAh.

Kijk ook naar de oplaadtijd. Deze is afhankelijk van het type accu en ligt gemiddeld tussen 2 tot 6 uur.

Controleer of de stofzuiger over een indicatielampje beschikt. Dit lampje geeft de status van de batterij aan. Dat is handig, want dan weet je wanneer de batterij bijna leeg is.

De geavanceerde modellen beschikken over speciale sensor-technologie. In de zuigmond zit een sensor verwerkt. Deze registreert het vloertype, en past daarop de zuigkracht aan. Daardoor verbruikt de stofzuiger alleen de nodige stroom om batterij te besparen.

Let daarnaast op de aan- en uitschakelaar. Er zijn modellen waarbij je de knop ingedrukt moet houden om de stofzuiger te gebruiken. Ook dat is gedaan om batterij te besparen. Dit voelt na verloop van tijd oncomfortabel en zwaar aan, vooral als je medische klachten hebt.

De beste exemplaren hebben een verwisselbare batterij. Hang een accu in de lader, terwijl je met de andere accu stofzuigt. Ook vervang je de oude batterij gemakkelijk als deze niet meer goed presteert. Een nieuwe accu is alleen niet goedkoop, ga uit van ongeveer € 100 tot € 150.

De nieuwste draadloze stofzuigers bevatten een Li-ion batterij. Ik heb enkele tips waardoor je de levensduur van dit type batterij verlengt.

Een Li-ion batterij kan beter niet volledig leeglopen. Laad de accu op als er ongeveer 20 % lading in zit. Koppel de stofzuiger direct los zodra deze 100 % opgeladen is. Ga je een paar weken op vakantie en gebruik je de stofzuiger niet? Berg de stofzuiger op met een halfvolle accu en volledig uitgeschakeld!

draadloze stofzuiger met verlichting bij de zuigmond zuigt confetti op

Zuigkracht

De zuigkracht heeft een grote invloed op de prestaties van een stofzuiger. Een krachtige zuigkracht zorgt gegarandeerd voor een schone vloer. Zelfs de haren van je huisdieren worden moeiteloos meegenomen. 😸

De meeste mensen kijken hiervoor naar het vermogen. Helaas heb je niets aan deze informatie, want sinds 2017 mogen stofzuigers maximaal 900 watt aan vermogen hebben. Het zegt alleen iets over het stroomverbruik. Ook stofzuigers met weinig vermogen zijn krachtig!

Hoe bepaal je dan de zuigkracht? Als eerste ga je beoordelingen lezen. Op die manier ontdek je wat andere gebruikers van de zuigkracht vinden. Ook bedachten fabrikanten een nieuwe berekening om de zuigkracht aan te geven. De uitkomst van die berekening noem je airwatts.

De berekening maakt gebruik van de luchtstroom (de hoeveelheid lucht die door de stofzuiger stroomt) en de waterlift (hoeveel water de motor opzuigt). Hoeveel airwatt nodig is, is afhankelijk van het ontwerp. Een lange stofzuigerstang of sterke filter heeft meer zuigkracht nodig. Over het algemeen zijn draadloze stofzuigers met minimaal 100 airwatt goed genoeg.

En wanneer heb je welke zuigkracht nodig? Voor een harde vloer heb je weinig zuigkracht nodig. Zet de stofzuiger op de laagste stand, want het vuil ligt voor het oprapen. Om vuil uit hoog- en laagpolig tapijt te halen, heb je wel de maximale zuigkracht nodig. Dit vuil zit diep in de vezels en daarvoor moet de stofzuiger meer moeite doen.

Er zijn ook enkele externe factoren die invloed hebben op de zuigkracht. Als de batterij van de draadloze stofzuiger bijna leeg is, bijvoorbeeld. Denk ook aan het onderhoud! De zuigkracht neemt af als je de stofzuiger verwaarloosd. Maak daarom regelmatig de filters schoon, vervang het stofreservoir tijdig en controleer of er verstoppingen zijn.

Gesloten of open luchtstroom?  – Trekt de stofzuiger zich vast aan de vloer? Dit los je gemakkelijk op door het schuifje – deze vind je aan de zijkant van de stofzuigerstang – open te schuiven. Zo komt er lucht bij en trekt de stofzuigermond niet vacuüm. Dit gaat wel ten koste van de zuigkracht. 

Stofreservoir

Een stofzuiger zonder zak heeft een stofreservoir in plaats van een stofzuigerzak. De inhoud van dit reservoir varieert van 0,3 tot 1,2 liter. Dat is de helft minder dan bij een traditionele stofzuiger, want een stofzuigerzak is gemiddeld 2 liter.

Je kunt je voorstellen dat het legen van het stofreservoir geen fijne klus is. Doe dit voorzichtig als je allergisch bent, want er komt veel stof bij kijken. In dat geval zoek je naar een stofreservoir dat zo makkelijk mogelijk te legen is. Sommige vereisen enkel een druk op de knop en de rest gaat automatisch. Goedkope exemplaren zorgen daarentegen wél voor vuile handen!

Geluidsniveau

Sommige stofzuigers zijn goed in buitensporig veel lawaai produceren. Daar heeft toch niemand zin in? Gelukkig zijn er ook stille stofzuigers verkrijgbaar.

Het geluidsniveau wordt aangegeven in decibel (dB). Hoe hoger dit getal, des te meer geluid de stofzuiger maakt. Het geluidsniveau van een draadloze stofzuiger ligt tussen de 60 en 80 dB. Maar hoe luid is een decibel?

Iedere 3 dB is een verdubbeling van het geluidsniveau. Dat maakt het verschil tussen 60 en 80 dB enorm.

Stille stofzuigers produceren rond de 60 dB. Dit klinkt even hard als stemgeluid, en is daardoor niet storend. Een gemiddelde stofzuiger produceert 70 dB aan geluid. Dat klinkt ongeveer even hard als een druk kantoor of een auto op tien meter afstand. Een luide stofzuiger produceert 80 dB of hoger. Dit maakt net zoveel lawaai als een snelweg of een wekker.

Vrouw maakt vloer van de woonkamer schoon met een draadloze stofzuiger

Filter

Heb je last van (huisstofmijt)allergie? Lees het volgende stuk goed door! Stofzuigers hebben verschillende filters. De eerste filter is de motorfilter. Deze beschermt de motor, want daar mag geen stof of vuil bij komen.

De tweede filter is de uitblaasfilter. Zonder een goede uitblaasfilter wordt stof weer terug de kamer ingeblazen. Niet iedere uitblaasfilter heeft dezelfde kwaliteit. Mensen met een allergie hebben een HEPA-filter nodig. Deze filteren de meeste fijnstof.

HEPA-filters zijn verkrijgbaar in verschillende varianten. Ga voor HEPA 13 of hoger met een filtering van 99,99 procent! Vergeet niet om de HEPA-filter iedere 6 maanden te vervangen.

Een zakloze stofzuiger heeft ook een filter in het stofreservoir. Ook deze filters moeten regelmatig schoongemaakt en vervangen worden!

Handige instellingen en functies

Sommige draadloze stofzuigers beschikken over led-verlichting bij de zuigmond. Deze verlichting zorgt dat je op donkere plekken, zoals onder meubels, voldoende licht hebt.

Het is ook fijn als je de stofzuiger aan de muur kunt monteren. Op die manier zit de stofzuiger je nooit in de weg. Kom je de term 'park positie' tegen? Dit betekent dat de stofzuiger makkelijk rechtop blijft staan.

Er zijn ook geavanceerde exemplaren beschikbaar met dweilfunctie. Hiermee vang je meteen twee vliegen in één klap. Deze draadloze stofzuigers hebben naast een stofreservoir ook een waterreservoir. Dit maakt de stofzuiger wel iets zwaarder.

De 5 beste draadloze stofzuigers op een rij

1. Bosch BBH3ALL23 bruin

1. Bosch BBH3ALL23 bruin
Inclusief geintegreerde kruimelzuiger: Ja
Plaatsing stofreservoir: Onder
Hepa luchtfilter: Geen HEPA-filter
Gewicht: 4428 g
Oplaadtijd: 300 minuut
Dweilfunctie: Geen dweilfunctie
Standen: Turbo , Middel

2. BLACK+DECKER BHFEV182CP-QW paars

2. BLACK+DECKER BHFEV182CP-QW paars
Inclusief geintegreerde kruimelzuiger: Ja
Plaatsing stofreservoir: Boven
Hepa luchtfilter: Geen HEPA-filter
Gewicht: 4836 g
Oplaadtijd: 5 uur
Dweilfunctie: Geen dweilfunctie
Standen: Laag , Middel , Turbo

3. EKEO VC16KP paars | grijs

3. EKEO VC16KP paars | grijs
Inclusief geintegreerde kruimelzuiger: Ja
Plaatsing stofreservoir: Boven
Hepa luchtfilter: HEPA 10
Oplaadtijd: 240 minuut
Standen: Middel , Turbo , Laag

4. Sanbo Air Pro Max 9000 zwart | blauw

4. Sanbo Air Pro Max 9000 zwart | blauw
Plaatsing stofreservoir: Boven
Hepa luchtfilter: Hepa
Gewicht: 4,1 kg
Oplaadtijd: 240 minuten
Dweilfunctie: Geen dweilfunctie
Standen: Middel | Turbo | Laag

5. AEG CX7-2-S360 grijs | zand

5. AEG CX7-2-S360 grijs | zand
Inclusief geintegreerde kruimelzuiger: Ja
Plaatsing stofreservoir: Onder
Hepa luchtfilter: Geen HEPA-filter
Gewicht: 4784 g
Oplaadtijd: 4 uur
Dweilfunctie: Geen dweilfunctie
Standen: Laag , Turbo

Veelgestelde vragen over draadloze stofzuigers

Hier zijn enkele veelgestelde vragen over draadloze stofzuigers. Heb je aanvullende vragen? Laat het ons dan snel weten!

Is elk type vloer geschikt voor een draadloze stofzuiger?

Een goede draadloze stofzuiger is geschikt voor iedere vloer, van laminaat tot tapijt. Belangrijk is dat je de zuigkracht afstelt op de ondergrond en de juiste opzetstukken gebruikt.

Hoe lang gaat de accu van een draadloze stofzuiger mee?

Gemiddeld gaat de accu van een draadloze stofzuiger 3 tot 5 jaar mee. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het verbruik en het onderhoud. Intensief gebruik en slecht onderhoud verkorten de levensduur aanzienlijk.

Hoe onderhoud ik mijn draadloze stofzuiger?

Goed onderhoud van je draadloze stofzuiger belooft een langere levensduur. Zorg dat je het stofreservoir regelmatig ledigt. Dit is beter voor de zuigkracht! Veeg het reservoir vervolgens schoon met een droge doek. Maak de filter in het stofreservoir minimaal een keer per maand schoon. De filters zijn iedere 6 maanden aan vervanging toe.

Conclusie

Als je het advies uit de bovenstaande koopgids volgt of kiest uit een van de suggesties, dan ben ik overtuigd dat je zonder problemen de beste draadloze stofzuiger vindt. Let vooral op de kwaliteit van de batterij, de zuigkracht en de verschillende opzetstukken.

Welke vloeren heb je in huis en om hoeveel vierkante meter gaat het? Heb je huisdieren? Dit zijn allemaal vragen om te beantwoorden voordat je de perfecte draadloze stofzuiger in huis haalt. Als je vragen of tips hebt over dit onderwerp, aarzel dan niet om hieronder je mening achter te laten. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Auteur
Rowena is 28 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zich zelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van reizen, haar hond, en familie en vrienden!
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2023 Technerds.nl All rights reserved
cross