Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

De Beste Robotstofzuiger Neemt Het Vuile Werk uit Handen

Laten we eerlijk zijn: niemand houdt van stofzuigen. Het is een klus waar je helaas niet onderuit komt, net zoals het gras maaien of de vuilnis buiten zetten. Heb je behoefte aan een helpende hand? Ga dan voor de beste robotstofzuiger!

Robotstofzuigers hebben een lange weg afgelegd sinds de eerste introductie. Om te verduidelijken wat precies is veranderd en wat vandaag de dag belangrijk is bij het maken van een keuze, lees je de onderstaande koopgids!

Waarom een robotstofzuiger aanschaffen?

Een robotstofzuiger is de ideale oplossing voor iedereen met een druk leven – of mensen die geen zin hebben in huishoudelijke klusjes. Een robotstofzuiger houdt de vloeren van het huis netjes bij, zonder dat je daar extra tijd aan kwijt bent.

Een robotstofzuiger reinigt – als hij niet te hoog is – bovendien gemakkelijk onder meubels, zoals onder het bed of de bank. Dit zijn plekken waar je zelf moeilijk bij komt zonder ondertussen de vloer te kussen. 😐

Ook is het schoonhouden van een huis voor mensen met een lichamelijke beperking of chronische ziekte een behoorlijke onderneming. Een robotstofzuiger is ook voor hen een uitstekende oplossing om de boel netjes te houden!

Helaas is een robotstofzuiger vooralsnog geen vervanging voor de beste stofzuiger. Kleine of onopgeruimde kamers met veel rondslingerende spullen zijn lastig. Ook trappen en hoge drempels vormen een onoverkomelijk probleem. Zet de beste draadloze stofzuiger of steelstofzuiger dus nog niet aan de straat! Wil je tussen meubels of achter meubilair stofzuigen, dan raad ik de beste kruimeldief aan.

Ben je onder de indruk van de mogelijkheden? Dan wil je vast meer klusjes in huis automatiseren. De beste dweilrobot neemt het over als de robotstofzuiger klaar is. Het gras laat je doen door een robotmaaier!

Blaupunkt Bluebot Xboost BPK-VCBB1XB zwart

Blaupunkt Bluebot Xboost BPK-VCBB1XB zwart
Maximale drempelhoogte: 2 cm
Aanbevolen voor type vloer: Harde vloeren , Houten vloeren , Laagpolig tapijt
Zijborstel: Ja
Ronddraaiende middenborstels: Ja
Inclusief stootrand: Nee
Navigatiemethode: Aan te sturen via app , Laser
Geluidsniveau: 59 dB
Afgronddetectie: Nee
Bekijk op CoolbluePijltjeBekijk op Bol.comPijltje

Heevey 1 wit

Heevey 1 wit
Maximale drempelhoogte: 2.5 cm
Aanbevolen voor type vloer: Alle vloertypen
Zijborstel: Ja
Inclusief stootrand: Ja
Navigatiemethode: Aan te sturen via app , Systematisch via software , Willekeurig
Geluidsniveau: 50 dB
Afgronddetectie: Ja
Bekijk op Bol.comPijltje

CleanWise D2 Deluxe zwart

CleanWise D2 Deluxe zwart
Maximale drempelhoogte: 2 cm
Aanbevolen voor type vloer: Laagpolig tapijt , Harde vloeren , Houten vloeren
Zijborstel: Ja
Ronddraaiende middenborstels: Ja
Inclusief stootrand: Ja
Navigatiemethode: Aan te sturen via app | Systematisch via software | Willekeurig
Geluidsniveau: 55 dB
Afgronddetectie: Ja
Bekijk op Bol.comPijltje

Koopgids: hoe kies ik de beste robotstofzuiger?

Besloten om voor het gemak van een robotstofzuiger te gaan? Voordat je een exemplaar koopt, raad ik aan om onderstaande koopgids goed door te lezen. Er zijn enkele belangrijke eigenschappen die de prestaties en het gebruiksgemak beïnvloeden!

Welke soort vloer heb je?

Niet elke robotstofzuiger kan even goed overweg met elke soort vloer. Harde vloeren zoals laminaat, hout of steen zijn geen probleem. Daarentegen zijn zachte materialen zoals tapijt en vloerkleden (laag- en hoogpolig) voor goedkope modellen wél een lastige klus.

De beste robotstofzuiger beschikt over voldoende zuigkracht en de juiste borstels, waardoor deze zonder moeite over het tapijt rolt. Sommige exemplaren hebben speciaal voor het tapijt een auto boost, waardoor de zuigkracht omhoog gaat.

Houd er rekening mee dat de robotstofzuiger meer stroom verbruikt als deze over tapijt of vloerbedekking rijdt. Het kost de stofzuiger meer energie om vooruit te komen op dit soort ondergronden, alsook om er vuiligheid uit te trekken.

Heb je een donkere vloer? Zoek dan een exemplaar met de best mogelijke sensoren. Goedkope exemplaren herkennen de donkere vloer als een afgrond, en beginnen daardoor niet aan het schoonmaakprogramma.

Een witte robotstofzuiger reinigt een grijs tapijt

Bediening

De bediening van een robotstofzuiger heeft een grote invloed op het gebruiksgemak. Koop je een goedkoop exemplaar, dan is de kans groot dat de stofzuiger alleen een aan-uitknop heeft.

De beste robotstofzuiger heeft meerdere knoppen/commando's, en is te bedienen via afstandsbediening, app of spraakbediening.

De afstandsbediening bevat doorgaans een aan-uitknop, timer-knop en pauzeknop. Soms heeft de afstandsbediening ook vier pijltjestoetsen. Daarmee is het mogelijk om zelf de robotstofzuiger te besturen binnen het bereik, als je bijvoorbeeld net iets hebt omgestoten dat direct moet worden opgezogen.

Een app is ook een gebruiksvriendelijke manier om een robotstofzuiger te bedienen. Om verbinding te maken met de app sluit je beide apparaten aan op hetzelfde wifi-netwerk. Sommige apps werken ook op afstand. Daarmee volg je de voortgang, zelfs als je van huis bent.

LG en Philips bieden een app aan met vooral basisfuncties, vergelijkbaar met de afstandsbediening. Er zijn ook apps met meer functionaliteiten, zoals de iRobot HOME-app van Roomba. Deze app maakt bijvoorbeeld 'smart maps'. Dat betekent dat de app een plattegrond maakt van de kamers in het huis, zodat de robotstofzuiger beter navigeert.

Andere handige functies van een app zijn het afbakenen van bepaalde gebieden, kamers een naam geven, schoonmaaktijden inplannen en de voortgang bekijken. Controleer voor aanschaf of de desbetreffende robotstofzuiger samenwerkt met een app die de gewenste functionaliteiten biedt.

Heeft de robotstofzuiger een app, dan heeft deze waarschijnlijk ook spraakbediening – handig als je de handen vol hebt. Verbind de app met Google Home Assistant of Amazon Alexa, en in zeldzame gevallen zelfs met HomeKit. Geef vervolgens de robot een opdracht als: "Hey Google, stofzuig de keuken!" 💬

Stofreservoir

Een robotstofzuiger maakt gebruik van een stofreservoir om het vuil op te slaan. Dit is een vergelijkbaar systeem als je bij een goede stofzuiger zonder zak ziet.

Een robotstofzuiger heeft een slank ontwerp, en daardoor is de inhoud van het stofreservoir beperkt. Heb je een groot huis of huisdieren? Dan raad ik een exemplaar aan met een stofreservoir tussen de 800 en 1000 ml. Dat voorkomt dat de robot het programma vroegtijdig stopt omdat het reservoir vol is.

De beste robotstofzuigers legen zelf hun bakje bij het laadstation. Dit kom je tegen onder de naam 'automatische vuilafvoer'.

Sommige exemplaren vereisen echter een vervangbare stofzak. Deze zak is ongeveer na 30 tot 60 keer ledigen vol en dient dan vervangen te worden.

Schoonmaakgebied afbakenen

Het schoonmaakgebied is het oppervlak waar de robotstofzuiger schoonmaakt. Het is mogelijk om de toegang tot bepaalde kamers te blokkeren. Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom je een bepaalde ruimte wilt afbakenen, bijvoorbeeld vanwege een huisdier of omdat een kamer niet opgeruimd is.

Een schoonmaakgebied afbakenen kan op meerdere manieren. Heb je een goedkoop exemplaar, dan ontbreekt deze functie. De enige manier om een ruimte af te bakenen is dan door de deur dicht te doen of een obstakel neer te zetten.

Betere exemplaren gebruiken een zogeheten virtuele muur. Dit kastje verstuurt een signaal. De robotstofzuiger herkent het signaal als een rechte lijn, waar hij niet overheen mag. Zelf loop je er zonder problemen doorheen.

Een alternatief voor de virtuele muur is een magneetstrip. Deze plak je op de vloer. De robotstofzuiger keert om bij aanraking van de strip.

Een andere optie is een vuurtoren. Hiermee blijft de robot in dezelfde ruimte totdat de kamer schoon is. Op dat moment geeft de vuurtoren pas toegang tot de volgende kamer.

Heb je geen zin om fysieke objecten in huis te plaatsen, dan zijn er enkele modellen die afbakening via app aanbieden. Open de plattegrond in de app en trek een lijn; meer is niet nodig. Zo geef je snel en zonder gedoe de no-go zone aan.

Persoon bedient robotstofzuiger vanaf zijn telefoon

Zuigkracht

De zuigkracht geeft aan hoe goed een robotstofzuiger schoonmaakt. Het vermogen (uitgedrukt in watt) speelt hierin overigens geen rol. Ook apparaten met weinig vermogen kunnen een hoge zuigkracht hebben, dus laat je hier niet door misleiden. ❌

Stofzuigers geven de zuigkracht normaal gesproken aan in air watts (AW). De zuigkracht van een robotstofzuiger wordt daarentegen uitgedrukt in Pascal (Pa). De meeste robotstofzuigers zitten ergens tussen de 600 Pa tot 2000 Pa. Sommige fabrikanten beweren dat 2000 Pa krachtig genoeg is om een batterij op te tillen. De duurste robotstofzuigers gaan zelfs hoger dan 3000 Pa.

Om vuil uit de vezels van vloerbedekking of tapijt te halen, is een hoge zuigkracht nodig. Ook met huisdieren – denk aan kattenbakkorrels en/of haren – is het fijn als de robot krachtig genoeg is om alles mee te nemen. Ik raad in dat geval een robotstofzuiger met een minimale zuigkracht van 2000 Pa aan.

De beste robots hebben bovendien sensoren om de ondergrond te herkennen. Deze modellen passen de zuigkracht automatisch aan. Ook een goede zij- en middenborstels die zorgen voor een efficiënte luchtstroom.

Borstels

Een goede robotstofzuiger bevat verschillende borstels. Daardoor wordt vuil en stof beter meegenomen. Een middenborstel zit in de zuigmond. Deze draait rond en stuurt het vuil richting de zuigmond.

De zijborstels zitten aan de zijkant van de stofzuiger. Ook deze borstels maken een draaiende beweging. Deze borstels maken het mogelijk om langs plinten te reinigen. De randen en hoeken van de kamer worden daardoor beter schoongemaakt.

Uitblaasfilter 🌬️

De uitblaasfilter voorkomt dat stofdeeltjes opnieuw in de kamer terecht komen. Dit is vooral belangrijk voor mensen met een stofallergie of astma.

Een normale uitblaasfilter noem je een EPA-filter (efficiency particulate air). Deze filtert ongeveer 85 tot 95% procent van de stofdeeltjes. Voor mensen met allergieën is dit echter niet voldoende.

Deze mensen hebben een HEPA-filter nodig. Dit is de afkorting voor high efficiency particulate air. De filter bestaat uit koolstofvezels met kleine gaatjes erin.

Een HEPA-filter houdt de kleinste stofdeeltjes en allergenen tegen. Let hierbij op het nummer achter de afkorting: hieraan lees je af hoeveel het filter precies tegenhoudt, en hoe fijn het filter precies is. Een hoog nummer geeft een betere filtering dan een laag nummer. Ga het liefst voor HEPA 13 (99,95% filtering) of 14 (99,995% filtering).

Je hebt daarnaast de keuze tussen wasbare en niet-wasbare filters. Wasbare exemplaren maak je eenvoudig schoon onder de kraan, en gaan gemiddeld langer mee. Vervang deze HEPA-filter om de 6 maanden en maak deze regelmatig schoon. Niet-wasbare filters gaan korter mee. Afhankelijk van hoeveel de stofzuiger werkt, vervang je deze ongeveer om de drie maanden.

Robotstofzuigers vergelijken

OplaadtijdAutomatisch opladenAnti-vastloop systeemMaximale drempelhoogteAanbevolen voor type vloer
1Blaupunkt Bluebot Xboost BPK-VCBB1XB zwart5 uurJaNee2 cmHarde vloeren , Houten vloeren , Laagpolig tapijt
2Heevey 1 wit300 minuutJaJa2.5 cmAlle vloertypen
3CleanWise D2 Deluxe zwart300 minutenJaJa2 cmLaagpolig tapijt , Harde vloeren , Houten vloeren
4Blaupunkt Bluebot Xtreme zwart6 uurJaNee2 cmHarde vloeren , Houten vloeren , Laagpolig tapijt
5Gologi GO026 zwart210 minuutJaJa2 cmAlle vloertypen

Blaupunkt Bluebot Xboost BPK-VCBB1XB zwart

Oplaadtijd: 5 uur

Automatisch opladen: Ja

Anti-vastloop systeem: Nee

Maximale drempelhoogte: 2 cm

Aanbevolen voor type vloer: Harde vloeren , Houten vloeren , Laagpolig tapijt

Heevey 1 wit

Oplaadtijd: 300 minuut

Automatisch opladen: Ja

Anti-vastloop systeem: Ja

Maximale drempelhoogte: 2.5 cm

Aanbevolen voor type vloer: Alle vloertypen

CleanWise D2 Deluxe zwart

Oplaadtijd: 300 minuten

Automatisch opladen: Ja

Anti-vastloop systeem: Ja

Maximale drempelhoogte: 2 cm

Aanbevolen voor type vloer: Laagpolig tapijt , Harde vloeren , Houten vloeren

Blaupunkt Bluebot Xtreme zwart

Oplaadtijd: 6 uur

Automatisch opladen: Ja

Anti-vastloop systeem: Nee

Maximale drempelhoogte: 2 cm

Aanbevolen voor type vloer: Harde vloeren , Houten vloeren , Laagpolig tapijt

Gologi GO026 zwart

Oplaadtijd: 210 minuut

Automatisch opladen: Ja

Anti-vastloop systeem: Ja

Maximale drempelhoogte: 2 cm

Aanbevolen voor type vloer: Alle vloertypen

Navigatiemethode

Hoe nieuwer de stofzuiger, des te nauwkeuriger is de navigatiemethode. De budgetmodellen hebben meestal geen ingebouwde navigatie. Deze rijden rond, en zodra de stofzuiger tegen een obstakel botst, dan keert hij om. De robotstofzuiger stopt pas zodra de accu leeg is.

De betere robotstofzuigers beschikken wel over een navigatiesysteem. Er zijn meerdere manieren om te navigeren. De eerste methode is met behulp van een gyroscoop. Een gyroscoop is een intern kompas. Daardoor weet de robotstofzuiger wat links en rechts is. De stofzuiger stopt automatisch zodra deze klaar is met het schoonmaakprogramma.

Heb je een goed werkende wifi-verbinding in huis? Dan is een robotstofzuiger die zich verbindt met je netwerk een goede optie, omdat je hierbij ook toegang krijgt tot een app. Hierin stippel je eventueel zelf een route uit.

Een zelflerende robotstofzuiger heeft een lokale opslag. Na iedere route wordt de navigatie beter, omdat de robot de route opslaat en aanpast voor de volgende keer.

Een andere methode is via een plafondcamera. Deze camera zit aan de bovenkant van de robot, en richt naar het plafond. Het zit laag bij de grond, en daardoor registreert het alle obstakels en herkent de robot een kamer. Donkere ruimtes zijn voor deze navigatiemethode echter lastig.

Lasernavigatie is het antwoord op dit nachtelijke probleem. 🌑 Zelfrijdende auto's maken ook gebruik van dezelfde technologie. Een onzichtbare laser scant hierbij de omgeving en brengt de kamers in kaart. De robotstofzuiger raakt niet gauw van slag en reinigt nauwkeurig.

Schoonmaakroutes

Er zijn twee soorten schoonmaakroutes: willekeurig of systematisch. Een willekeurige schoonmaakroute rijdt zonder patroon of systematiek door het huis. Daardoor bestaat de kans dat plekken overgeslagen of juist dubbel gedaan worden.

De betere modellen bevatten een systematische route. Hierbij rijdt de robotstofzuiger volgens een bepaald patroon. Daardoor wordt elk plekje in huis schoongemaakt. Exemplaren met een systematische route zijn duurder, maar zijn het extra geld dubbel en dwars waard naar mijn mening.

man bedient een robotstofzuiger via een knop op het apparaat

3D-obstakelvermijding

Er zijn ook obstakels in huis die zelfs niet via laser navigatie te herkennen zijn. Het voorwerp ligt dan te laag voor de laser. Denk aan een verdwaalde sok, een personenweegschaal, kabels of een ongelukje van je huisdier. Je kent de verhalen vast wel, waarbij robotstofzuigers vastlopen of vuil door het hele huis smeren.

3D-obstakelvermijding (3D obstacle avoidance) is een technologie die aan alle horrorverhalen een einde maakt. Aan de voorzijde van de robotstofzuiger bevindt zich dan een infrarood-3D-sensor die ook laagliggende voorwerpen detecteert.

Vorm en hoogte

Robotstofzuigers zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en vormen. De populairste vorm is rond. Een ronde robotstofzuiger loopt nauwelijks vast, maar komt vooral zonder zijborstels niet gemakkelijk in hoeken of dicht bij muren.

Sommige exemplaren hebben een vierkante of zelfs driehoekige vorm. Deze reinigen wel goed in de hoeken en langs muren, maar komen ook iets sneller vast te zitten achter andere hoekige objecten.

Ook de hoogte van de robot is belangrijk. Als de robotstofzuiger te hoog is, dan komt deze moeilijk of niet onder meubels. De laagste exemplaren hebben een hoogte van zo'n 5 cm. De hoogste exemplaren zijn ongeveer 14 cm hoog.

Maximale drempelhoogte

Drempels vormen voor goedkope robotstofzuigers doorgaans een probleem. Meet daarom voor aanschaf de drempelhoogte in huis op. In de productspecificatie vind je de maximale drempelhoogte terug. Gemiddeld ligt dit rond de 2 cm.

De beste exemplaren zijn uitgerust met een klimfunctie. Daarmee klimt de robot gemakkelijk over hoge drempels heen.

Geluidsniveau

Over het algemeen zijn robotstofzuigers stiller dan normale stofzuigers. Een robotstofzuiger wordt extra stil genoemd wanneer deze minder dan 50 dB aan geluid produceert. 50 dB is te vergelijken met het geluid van lichte regen.

Een zwarte robotstofzuiger met zijborstels reinigt onder de bank

Handige functies

Robotstofzuigers worden steeds slimmer. Er zijn inmiddels talloze exemplaren beschikbaar met handige extra's, zoals een instelbaar tijdschema. Daarmee bepaal je de schoonmaaktijden van de robot.

De beste robotstofzuigers geven zelfs advies. Deze raden bijvoorbeeld een langer schoonmaakprogramma aan zodra het hooikoortsseizoen begint.

Sommige robots bevatten een extra camera. De beelden van deze camera zijn via de bijbehorende app te bekijken. Ben je van huis, dan is de robotstofzuiger een handige manier om een oogje in het zeil te houden.

Er zijn ook multifunctionele robotstofzuigers. Deze robots hebben een dweilfunctie. Dit is een droog of nat dweilsysteem. Een droog dweilsysteem maakt gebruik van een microvezeldoek. Een nat dweilsysteem biedt een betere reiniging. De robotstofzuiger heeft dan een waterreservoir voor het sopje.

Sensoren

Een robotstofzuiger zit vol met sensoren. Er zijn botssensoren die de robotstofzuiger afremmen, zodra hij ergens tegenaan dreigt te rijden. Afgrondsensoren maken afgronddetectie mogelijk, waardoor de robotstofzuiger niet van de trap valt.

Goede exemplaren bevatten ook sensoren voor vuildetectie. Zo spot de robotstofzuiger iedere hardnekkige vlek, en maakt deze extra goed schoon.

Werkt de robotstofzuiger niet goed? Probeer dan eerst de sensoren te reinigen. Vaak worden problemen veroorzaakt door vuil op de sensor.

Accu

De meeste robotstofzuigers werken op een Li-on accu. De capaciteit van een accu wordt aangegeven in Milliampère-uur (mAh).

Goedkope exemplaren laden op via een kabel die je zelf moet inpluggen. Betere robots hebben een laadstation. Sommige stoppen pas met schoonmaken wanneer de accu leeg is. Je pakt de robot hierna zelf op en plaatst hem in het laadstation.

De beste exemplaren rijden zelfstandig naar het laadstation. De robot gaat dan pas verder met het schoonmaakprogramma zodra de batterij is opgeladen. Zo heb je er nauwelijks omkijken naar!

Heb je een groot huis, overweeg dan een robotstofzuiger met een lange accuduur. De accuduur wordt aangegeven via het bereik in oppervlakte per acculading. Het kost ongeveer twee tot drie uur om de gemiddelde robotstofzuiger op te laden.

De accu heeft een beperkte levensduur. Daarom is deze na enkele jaren aan vervanging toe. Koop het liefst een robotstofzuiger waarvan de accu vervangbaar is!

De 5 beste robotstofzuigers op een rij

1. Blaupunkt Bluebot Xboost BPK-VCBB1XB zwart

1. Blaupunkt Bluebot Xboost BPK-VCBB1XB zwart
Bediening via mobiele app: Ja
Smart Home Platform: Google Assistant
Oplaadtijd: 5 uur
Automatisch opladen: Ja
Anti-vastloop systeem: Nee
Maximale drempelhoogte: 2 cm
Aanbevolen voor type vloer: Harde vloeren , Houten vloeren , Laagpolig tapijt

2. Heevey 1 wit

2. Heevey 1 wit
Bediening via mobiele app: Ja
Smart Home Platform: Alexa Amazon , Google Assistant , IFTTT , Nest
Oplaadtijd: 300 minuut
Automatisch opladen: Ja
Anti-vastloop systeem: Ja
Maximale drempelhoogte: 2.5 cm
Aanbevolen voor type vloer: Alle vloertypen

3. CleanWise D2 Deluxe zwart

3. CleanWise D2 Deluxe zwart
Smart Home Platform: Alexa Amazon | Google Assistant
Oplaadtijd: 300 minuten
Automatisch opladen: Ja
Anti-vastloop systeem: Ja
Maximale drempelhoogte: 2 cm
Aanbevolen voor type vloer: Laagpolig tapijt , Harde vloeren , Houten vloeren

4. Blaupunkt Bluebot Xtreme zwart

4. Blaupunkt Bluebot Xtreme zwart
Bediening via mobiele app: Ja
Smart Home Platform: Google Assistant
Oplaadtijd: 6 uur
Automatisch opladen: Ja
Anti-vastloop systeem: Nee
Maximale drempelhoogte: 2 cm
Aanbevolen voor type vloer: Harde vloeren , Houten vloeren , Laagpolig tapijt

5. Gologi GO026 zwart

5. Gologi GO026 zwart
Bediening via mobiele app: Ja
Smart Home Platform: Google Assistant , Alexa Amazon
Oplaadtijd: 210 minuut
Automatisch opladen: Ja
Anti-vastloop systeem: Ja
Maximale drempelhoogte: 2 cm
Aanbevolen voor type vloer: Alle vloertypen

Veelgestelde vragen over robotstofzuigers

Heb je vragen? Hieronder lees je het antwoord op de veelgestelde vragen over robotstofzuigers.

Wat is de beste robotstofzuiger met dieren in huis?

Als je dieren in huis hebt, dan weet je dat deze flink verharen. Kies daarom een robotstofzuiger met middenborstel. Door de ronddraaiende beweging hiervan, raapt de stofzuiger makkelijker meer haar op – ook uit vezels van tapijt.

Heeft de robotstofzuiger geen ingebouwde middenborstel? Dan zijn er speciale opzetborstels verkrijgbaar voor het verwijderen van dierenharen.

Hoe maak je een robotstofzuiger schoon?

Een robotstofzuiger heeft onderhoud nodig. Vervang minimaal twee keer per jaar de filters, en reinig de filters tussendoor ook maandelijks. Maak ook regelmatig de sensoren vrij van stof.

Hoe bereid je het huis voor op een robotstofzuiger?

Je wilt het de robotstofzuiger zo gemakkelijk mogelijk maken; daarom is een goede voorbereiding een slim idee. Haal eerst alle kabels van de vloer. Kijk goed naar de ruimte: zijn er andere eventuele obstakels? Raap deze dan op.

Plaats het laadstation tegen een muur. Houd aan beide kanten ongeveer 50 cm vrij. Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat de robot zijn laadstation niet terugvindt.

Bovendien is het handig als je het eerste rondje in de buurt blijft. Op die manier ontdek je eventuele plekken waar de stofzuiger vastloopt.

Bekijk het onderstaande filmpje voor meer handige tips!

Hoeveel kost een robotstofzuiger?

Robotstofzuigers met basisfuncties zijn al verkrijgbaar vanaf € 30. Wil je meer functies, zoals een app of betrouwbare navigatiemethode, dan betaal je al gauw enkele honderden euro's. De beste exemplaren kosten ongeveer € 1000 of meer. Deze robots maken gebruik van de geavanceerdste navigatiemethodes, waardoor ze moeiteloos zelfstandig werken.

Conclusie

De beste robotstofzuiger is een kleine, slimme machine die het huis schoonmaakt terwijl je werkt, slaapt of ontspant. Een op de tien Nederlanders heeft inmiddels al zo'n handige robotstofzuiger in huis. Hoor je daar binnenkort ook bij?

De prijs is, zoals altijd, een belangrijke factor in de keuze voor een bepaald model. Echter valt een goedkope robotstofzuiger al gauw tegen. Kies een exemplaar met een goede navigatiemethode, zodat de robot nauwelijks vastloopt. Ook een hoge zuigkracht is belangrijk voor een goede reiniging. Heb je huisdieren in huis, koop dan een robotstofzuiger met zijborstels!

Bedankt voor het lezen! Heb je tips of vragen? Laat dan hieronder een bericht achter.

Was dit artikel behulpzaam?

Auteur
Rowena is 28 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zich zelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van reizen, haar hond, en familie en vrienden!
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2023 Technerds.nl All rights reserved
cross