Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Domineer je Tuin met de Beste Robotmaaier

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

Of je nu een groot gazon hebt of juist een kleinere buitenruimte, de beste robotmaaier maakt je leven een stuk gemakkelijker. In dit artikel zet ik de belangrijkste specificaties op een rijtje, zodat je de juiste keuze maakt. 

Van maaien met indrukwekkende capaciteit tot geavanceerde accu's, ik heb alles voor je uitgezocht. Lees verder en ontdek welke robotmaaier het beste past bij jouw behoeften en tuin!

Waarom een robotmaaier aanschaffen?

Met een robotmaaier bespaar je kostbare tijd en moeite, en ligt je tuin er altijd keurig bij. In vergelijking met traditionele handmaaiers bieden robotmaaiers geavanceerde functies zoals automatisch maaien, mulchfunctie en handige smartphonebediening. 

Ze zijn efficiënt, stil en voorzien van intelligente sensoren die obstakels detecteren en diefstal voorkomen.

Normale grasmaaiers moeten handmatig bediend worden. Robotmaaiers bieden een volledig geautomatiseerde maai-ervaring. In tegenstelling tot het zwoegen en zweten bij het duwen van een grasmaaier of het vasthouden van een goede grastrimmer, geniet je met een robotmaaier van meer vrije tijd. 

Als je wilt genieten van nog meer luxe, zou ook een robotstofzuiger niet misstaan in je huis. Als je dit combineert met de beste dweilrobot, hoef je je nooit meer zorgen te maken over een vies huis!

Met onze top 3 keuzes voor robotmaaiers, die hieronder worden uitgelicht, ben je verzekerd van een efficiënter en gemakkelijker gazononderhoud!

Empty products count or some error API!

Koopgids: hoe kies ik de beste robotmaaier?

Het kiezen van de beste robotmaaier is een uitdagend proces. Om je een handje te helpen, heb ik de belangrijkste specificaties uitgezocht en ze voor je op een rijtje gezet!

Maaien

Er zijn verschillende specificaties die invloed hebben op de maaikwaliteiten van de beste robotmaaier. Hieronder licht ik de belangrijke specificaties toe!

Maaicapaciteit

De maaicapaciteit van een robotmaaier wordt vaak uitgedrukt in het rendement in vierkante meters (m²). Dit verwijst naar het maximale oppervlak dat de robotmaaier efficiënt maait voordat het tijd is om op te laden of terug te keren naar het laadstation.

Het rendement in m² varieert afhankelijk van het model en de fabrikant van de robotmaaier. Sommige modellen hebben een rendement van enkele honderden vierkante meters, andere krachtigere modellen hebben een bereik van duizenden vierkante meters. 

Het is belangrijk om de grootte van je gazon in overweging te nemen bij het kiezen van een robotmaaier, zodat je er zeker van bent dat de robot het gehele gazon maait.

Maaibreedte

De maaibreedte verwijst naar de breedte van het maaimes van de robotmaaier, oftewel de hoeveelheid gras die de maaier in één doorgang maait.

Een grotere maaibreedte betekent dat de robotmaaier meer gras maait in elke beweging, waardoor het maaien sneller wordt voltooid. Dit is vooral voordelig als je een groot gazon hebt, omdat je hiermee kostbare tijd bespaart.

Bij het vergelijken van robotmaaiers zul je merken dat de maaibreedte varieert. Sommige modellen hebben een maaibreedte van bijvoorbeeld 20 cm, andere modellen hebben een bredere maaibreedte van 30 cm of meer. 

Het is belangrijk om rekening te houden met de grootte van je gazon en je persoonlijke voorkeur bij het bepalen van de ideale maaibreedte.

Het is ook belangrijk om te begrijpen dat een bredere maaibreedte niet altijd de beste keuze is. Als je een gazon hebt met veel smalle doorgangen, obstakels of complexe tuinindelingen, is een smaller maaimes handiger om deze gebieden te bereiken.

robotmaaier in de tuin

Mulchfunctie

De mulchfunctie is de mogelijkheid om het gemaaide gras te versnipperen en gelijkmatig over het gazon te verspreiden, in plaats van het gras op te vangen of te verwijderen.

De mulchfunctie biedt verschillende voordelen voor de gezondheid en het onderhoud van je gazon. Ten eerste fungeert het versnipperde gras als een natuurlijke meststof

Wanneer het gras afbreekt, worden voedingsstoffen teruggegeven aan de bodem, waardoor je gazon gezonder en groener blijft. Dit bespaart ook tijd en geld, omdat je geen kunstmest hoeft aan te brengen om je gazon te voeden.

Daarnaast helpt de mulchfunctie bij het behoud van vocht in de bodem. De fijne grassnippers fungeren als een beschermende laag, waardoor vocht minder snel verdampt en de grond langer vochtig blijft. 

Dit is vooral gunstig tijdens droge periodes, omdat het waterverlies door verdamping wordt verminderd en je gazon beter bestand is tegen uitdroging.

Een bijkomend voordeel van de mulchfunctie is dat je geen grasafval hoeft op te ruimen of weg te gooien. Het versnipperde gras wordt gelijkmatig over het gazon verspreid en fungeert als natuurlijke bodembedekking. Dit maakt het maaien van je gazon met een robotmaaier nog handiger en onderhoudsvriendelijker.

Maaihoogte instelling

Deze specificatie stelt je in staat om de gewenste maaihoogte in te stellen op basis van je persoonlijke voorkeur en de groeiomstandigheden van je gras. Dit is handig aangezien verschillende grassoorten en weersomstandigheden een optimale maaihoogte vereisen. 

Over het algemeen wordt aanbevolen om het gras niet te kort te maaien, omdat dit de gezondheid van het gazon beïnvloedt. Te kort maaien leidt tot stress voor het gras, verhoogde gevoeligheid voor onkruid en ziektes, en een minder veerkrachtig gazon. 1Marjolein Sintenie, RTL Nieuws (2020). 'Om deze belangrijke redenen moet je gras niet te kort maaien'

De maaihoogte instelling is ook handig bij het aanpassen van de maaihoogte aan de seizoenen. In het groeiseizoen is het wenselijk om het gras iets langer te laten groeien voor de gezondheid van het gras. In de winter is mogelijk om het gras wat korter te houden.

Helling

Veel tuinen hebben oneffen terrein of hellingen en heuvels. Het is essentieel dat je robotmaaier in staat is om deze hellingen veilig en effectief te maaien.

De helling wordt uitgedrukt in een percentage of graden. De meeste robotmaaiers zijn bruikbaar voor hellingen tot 30%, waardoor ze de meeste normale oneffenheden maaien. 

Als je tuin hellingen of heuvelachtige gebieden heeft, raad ik je aan om een robotmaaier te kiezen die specifiek ontworpen is voor hellingen en een hoger percentage heeft. 

Deze modellen zijn vaak uitgerust met krachtigere motoren, tractiebanden en geavanceerde navigatietechnologieën om stabiliteit en grip te bieden tijdens het maaien op hellingen. 

Het kiezen van een robotmaaier die geschikt is voor de hellingen in je tuin verbetert de prestaties, veiligheid en duurzaamheid van de maaier. Zo wordt het gras gelijkmatig gemaaid, zelfs op hellingen. 

Robotmaaiers vergelijken

Accu

De accu vormt de krachtbron van de robotmaaier en speelt een cruciale rol in de prestaties en efficiëntie van het apparaat.

Hoe langer de accu meegaat, des te langer de robotmaaier blijft maaien voordat hij moet worden opgeladen. Dit betekent dat je grotere gazons maait zonder je zorgen te maken over het tussentijds opladen van de accu.

Docking station

Het docking station fungeert als een 'thuishaven' voor de robotmaaier wanneer deze niet aan het maaien is.

Een van de belangrijkste functies van het docking station is het opladen van de accu van de robotmaaier. Wanneer de accu van de maaier bijna leeg is, zal de robotmaaier automatisch terugkeren naar het docking station om op te laden. 

Dit zorgt dat de maaier altijd klaar is voor gebruik en voorkomt dat je handmatig de accu moet opladen. Het is handig omdat je geen gedoe hebt met het aansluiten van kabels of het zoeken naar een stopcontact.

Daarnaast fungeert het docking station als een veilige opbergplek voor de robotmaaier wanneer deze niet in gebruik is. Het biedt bescherming tegen weersinvloeden, zoals regen of felle zon, en voorkomt dat de maaier beschadigd raakt. 

Accuduur

Het docking station dient als een stabiele basis waar de robotmaaier veilig staat wanneer hij niet aan het werk is.

Een handige eigenschap van sommige dockingstations is dat ze uitgerust zijn met diefstalbeveiliging. Dit betekent dat de robotmaaier vergrendeld wordt in het docking station en niet door anderen wordt meegenomen zonder de juiste autorisatie. 

De accuduur varieert afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de capaciteit van de accu, de grootte van het gazon, het maaioppervlak en de omstandigheden waarin de maaier werkt. 

Bij het beoordelen van de accuduur is het belangrijk om te bedenken hoe groot je gazon is en hoe lang het duurt voordat de robotmaaier het hele gebied maait maaien. Als je een kleinere tuin hebt, is een robotmaaier met een kortere accuduur voldoende. 

Voor grotere gazons is het nodig zijn om een robotmaaier te kiezen met een langere accuduur, zodat deze het hele gazon maait voordat hij opnieuw moet worden opgeladen.

Oplaadtijd

Gemiddeld genomen varieert de oplaadtijd van robotmaaiers tussen de 60 minuten tot enkele uren. Sommige modellen hebben geavanceerdere oplaadsystemen en laden sneller op dan andere. 

De oplaadtijd is een cruciale factor omdat het de beschikbaarheid en efficiëntie van de robotmaaier beïnvloedt. Als de oplaadtijd lang is, betekent dit dat de robotmaaier meer tijd in het docking station doorbrengt en minder tijd aan het maaien is. 

Geluidsniveau

Een van de voordelen van een robotmaaier is dat deze stil en onopvallend zijn werk doet. In vergelijking met traditionele grasmaaiers op brandstof, produceren robotmaaiers over het algemeen veel minder geluid. 

Ik had vroeger een buurman die vooral in de zomer een ander ritme had, om het zachtjes uit te drukken. Nog voordat de zon op was, was deze buurman al aan het werk in zijn tuin. In die tijd waren robotmaaiers nog niet gebruikelijk, waardoor deze buurman zijn gras met zijn oude grasmaaier maaide. 

Ondanks dat dit een goede elektrische grasmaaier was, werd ik nog wel eens wakker door het geluid. Met een robotmaaier hoef je je hier geen zorgen over te maken. De meeste robotmaaiers produceren een geluid van rond de 50 of 60 decibellen (dB), waardoor je dit amper hoort als je niet zelf in de tuin staat.

Ook wanneer je in je de tuin ligt te zonnen, is 60 dB niet storend. Ter vergelijking, 60 dB is ongeveer hetzelfde als een rustig gesprek tussen twee personen. 

Omdat je dit zeker niet hoort wanneer je binnen zit, is het mogelijk om de robotmaaier op elk moment van de dag te laten werken zonder dat het hinderlijk lawaai veroorzaakt. 

Handige functies

Er zijn enkele handige functies beschikbaar op robotmaaiers. Deze functies zijn ontworpen om het gebruiksgemak te vergroten en de prestaties van de robotmaaier te verbeteren. Laten we eens kijken naar enkele van deze belangrijke functies en waarom ze zo waardevol zijn.

SensorControl

SensorControl stelt de robotmaaier in staat om zelfstandig te bepalen wanneer het gras gemaaid moet worden, gebaseerd op verschillende sensoren en omgevingsfactoren. Dit zorgt voor een efficiëntere en effectievere maai-ervaring.

Een van de voordelen van SensorControl is dat het de robotmaaier in staat stelt om het maaien aan te passen aan de groei van het gras. De sensoren detecteren de lengte van het gras en sturen de robotmaaier alleen op pad wanneer het gras een bepaalde lengte heeft bereikt. 

Dit zorgt dat het gras altijd op de juiste hoogte wordt gehouden, zonder dat je zelf constant de maai-instellingen hoeft aan te passen. Het resultaat is een perfect onderhouden gazon dat er altijd netjes uitziet.

robotmaaier aan het werk

Obstakeldetectie

Obstakeldetectie functie maakt gebruik van verschillende sensoren om obstakels in het maaigebied te detecteren en te vermijden.

Het doel van obstakeldetectie is tweeledig: ten eerste beschermt het de robotmaaier zelf tegen schade. Wanneer de sensoren een obstakel detecteren, zal de maaier zijn koers wijzigen of stoppen om botsingen te voorkomen

Dit voorkomt dat de maaier vastloopt, beschadigd raakt of zelfs omvalt bij het tegenkomen van bijvoorbeeld stenen, boomwortels of tuinmeubilair.

Ten tweede beschermt obstakeldetectie ook de objecten in je tuin. Door obstakels te detecteren en te vermijden, voorkomt de robotmaaier schade aan bloembedden, bomen, struiken of andere waardevolle elementen in je tuin. 

Dit is vooral belangrijk als je tuin verschillende objecten of zones heeft waar de maaier omheen moet navigeren.

Moderne robotmaaiers zijn uitgerust met geavanceerde technologieën voor obstakeldetectie die nauwkeurig en betrouwbaar werken. Ze detecteren kleine objecten detecteren en eromheen manoeuvreren zonder vast te lopen. 

Sommige modellen gebruiken zelfs kunstmatige intelligentie en machine learning om patronen en obstakels te herkennen, waardoor ze steeds beter worden in het navigeren door complexe tuinomgevingen.

Diefstalbeveiliging

Een van de handige functies die je vaak op robotmaaiers tegenkomt, is diefstalbeveiliging. Robotmaaiers zijn waardevolle apparaten, daarom is het belangrijk om ze te beschermen tegen diefstal. 

Diefstalbeveiliging omvat vaak een pincode- of wachtwoordbeveiliging op het docking station, zodat alleen geautoriseerde gebruikers toegang hebben tot de robotmaaier. 

Sommige geavanceerde modellen hebben zelfs gps-tracking, zodat je de locatie van de maaier ziet als deze gestolen wordt. Deze functies geven gemoedsrust en zorgen dat je investering beschermd is.

Regensensor

Een andere handige functie is de regensensor. Deze sensor detecteert wanneer het begint te regenen en laat de robotmaaier automatisch terugkeren naar het laadstation. 

Hierdoor wordt voorkomen dat de maaier in natte omstandigheden werkt, wat het gazon beschadigt beschadigen. Zodra de regen stopt, hervat de robotmaaier zijn werk. 

Deze functie beschermt niet alleen het gazon, maar ook de robotmaaier zelf. Ondanks dat de robotmaaiers bestand zijn tegen regen, is het een prettig gevoel als ze robotmaaier veilig in zijn docking station staat tijdens een harde regenbui.

Bediening via mobiele app

Bediening via een mobiele app is een andere handige functie die steeds vaker voorkomt bij robotmaaiers. Met een bedien je de robotmaaier eenvoudig vanaf je smartphone of tablet. Je stelt het maaischema, past de maaihoogte aan, en start of stopt de maaier eenvoudig met zo’n app. 

Dit biedt een ongekend niveau van gemak en flexibiliteit, omdat je de robotmaaier bedient vanaf elke locatie, of je nu thuis bent, op het werk of zelfs op vakantie.

De 5 beste robotmaaiers onder elkaar

Veelgestelde vragen over robotmaaiers

Hieronder tref je een lijst met veelgestelde vragen over robotmaaiers. Mocht je vraag hier niet tussen staan en heb je nog steeds een prangende vraag, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen! We staan klaar om je verder te helpen en al je vragen over robotmaaiers te beantwoorden.

Hoe groot moet mijn gazon zijn om een robotmaaier te gebruiken?

Robotmaaiers zijn geschikt voor verschillende gazonafmetingen, variërend van kleinere tuinen tot grotere gazons van enkele duizenden vierkante meters. Het is belangrijk om de maaicapaciteit van de robotmaaier te controleren om er zeker van te zijn dat deze geschikt is voor je gazon.

Is een robotmaaier geschikt voor oneffen terrein en hellingen?

Veel robotmaaiers zijn ontworpen om te werken op oneffen terrein en hellingen. Het is belangrijk om te controleren of de robotmaaier geschikt is voor de specifieke hellingen en terreinkenmerken van je tuin. Sommige modellen hebben speciale functionaliteiten voor het maaien van hellingen.

Kan een robotmaaier werken bij regenachtig weer?

Hoewel veel robotmaaiers waterbestendig zijn, wordt het over het algemeen aanbevolen om de maaier niet te gebruiken tijdens zware regenbuien. Sommige modellen hebben een regensensor en zullen automatisch terugkeren naar het laadstation bij regenachtig weer.

Conclusie

In dit artikel heb diepgaand inzicht gegeven in de belangrijkste specificaties die je in overweging moet nemen bij het kopen van de beste robotmaaier. We hebben ontdekt dat onder andere maaicapaciteit, accuduur, en SensorControl cruciale aspecten zijn om op te letten.

Of je nu een drukke professional bent die tijd wil besparen op het onderhoud van je gazon, een tuinliefhebber die op zoek is naar een moeiteloze manier om een prachtige tuin te behouden, een robotmaaier maakt jouw leven een stuk makkelijker.

Ik wil je bedanken voor het lezen van dit artikel en hoop dat het je geholpen heeft bij het nemen van een weloverwogen beslissing!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2023 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross