Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Voel je Veilig met de Beste IP-camera

Het is belangrijk om je woning goed te beveiligen. De beste IP-camera houdt sinds kort bij mij thuis een oogje in het zeil! 👀

Het hebben van een camera voelt veilig. Bovendien vind ik het ideaal dat ik de beelden altijd kan bekijken – waar ik ook ben. Ook interesse om je eigendommen te beschermen met een IP-camera? Het aanbod is groot, en dat maakt kiezen lastig. Lees gauw verder en ontdek wat de beste producten van dit moment zijn!

Waarom een IP-camera aanschaffen?

Het is belangrijk om je woning (of bedrijfspand) goed te beveiligen. Je voorkomt daarmee vervelende gebeurtenissen, zoals vandalisme of inbraak. En als je het niet voorkomt, dan heb je in ieder geval bewijs. Denk aan een goed alarmsysteem voor thuis of de beste beveiligingscamera.

De komst van de IP-camera maakt het plaatsen van een camera makkelijker dan ooit! De afkorting 'IP' staat voor het internetprotocol. Dat betekent dat de beelden via het internet bekeken worden.

Het voordeel hiervan is dat je de beelden overal bekijkt. En niet alleen op je computer of laptop, ook op een telefoon of tablet. De beelden zijn in hoge kwaliteit en de nieuwste exemplaren beschikken over handige functies, zoals het detecteren van beweging. Ook worden de beelden eenvoudig opgeslagen of je verstuurt het direct naar een alarmcentrale.

De installatie van een IP-camera vraagt om enige kennis. Lees daarom goed de handleiding door voordat je begint. Ook is een goede internetverbinding nodig. Denk daarnaast aan je privacy en zorg voor een beveiligd netwerk met sterk wachtwoord. 🔒

Heb je een draadloze deurbel zonder camera, en wil je weten wie voor de deur staat? Hang dan een IP-camera op. Als de bel gaat, open je de app op je telefoon. Kies een exemplaar met speakers en je kunt zelfs tegen de persoon praten!

Kun je niet wachten om de beste IP-camera in huis te halen? Bekijk de top drie hieronder! 🔽

Eufy by Anker 2K Indoor wit

Eufy by Anker 2K Indoor wit
Alarmering via: App
Smart Home Platform: Apple HomeKit , Google Assistant , Alexa Amazon
Inclusief gezichtsherkenning: Ja
Met bewegingssensor: Ja
Geschikt voor besturingssysteem: Android , iOS
Camera resolutie: 1024 x 1080 pixels
Geintegreerde speakers: Ja
Bekijk op Bol.comPijltje

TP-Link Tapo C310 wit

TP-Link Tapo C310 wit
Alarmering via: App
Smart Home Platform: Alexa Amazon , Google Assistant , IFTTT
Inclusief gezichtsherkenning: Nee
Met bewegingssensor: Ja
Geschikt voor besturingssysteem: Linux , Mac OS , Windows
Camera resolutie: 2560 x 1080 pixels
Geintegreerde speakers: Ja
Bekijk op Bol.comPijltjeBekijk op CoolbluePijltje

GNCC GK1Pro WLAN IP-camera PTZ wit,buiten camera

GNCC GK1Pro WLAN IP-camera PTZ wit,buiten camera
Alarmering via: App
Smart Home Platform: Alexa Amazon
Inclusief gezichtsherkenning: Ja
Met bewegingssensor: Ja
Geschikt voor besturingssysteem: Android , iOS
Camera resolutie: 2048 x 1536 pixels
Geintegreerde speakers: Nee
Bekijk op Bol.comPijltje

Koopgids: hoe kies ik de beste IP-camera?

Er zijn talloze IP-camera's om uit te kiezen. Hoe kies je de beste voor jouw behoeften? Onderstaande koopgids maakt die beslissing gemakkelijk!

Connectiviteit

Een IP-camera heeft stroom nodig. Dit kan met of zonder kabel. Kies je voor bedraad? De meeste IP-camera's ondersteunen PoE. Dit is de afkorting voor power over ethernet. Dat is handig als je geen stroombron in de buurt hebt.

PoE betekent dat de camera stroom krijgt via de ethernetkabel. De energie komt vanuit de router. Ook deze router moet PoE ondersteunen. Ondersteunt de camera of het andere apparaat geen PoE, dan heb je een aparte stroomkabel nodig.

Heb je geen zin in gedoe met kabels? Tegenwoordig zijn er ook volledige draadloze IP-camera's verkrijgbaar. Deze werken met vervangbare of oplaadbare batterijen. Je hebt volledige vrijheid over de plaatsing van de camera. Houd er wel rekening mee dat batterijen leeglopen. Zorg dat je deze op tijd vervangt!

Een IP-camera aansluiten op het internet doe je via een ethernetkabel of wifi. De laatste optie is gemakkelijk, maar let wel op. De verbinding is minder stabiel en in sommige gevallen zelfs onveilig.

Veiligheid

Maak je gebruik van wifi, zorg dan voor een veilige verbinding. Op die manier voorkom je dat onbekenden stiekem meekijken of toegang krijgen.

Je zorgt zelf voor die veilige verbinding. Dit doe je door een sterk wachtwoord te kiezen (geen 'welkom01') en regelmatig beveiligingsupdates uit te voeren. De beste exemplaren geven een melding als een nieuwe update beschikbaar is.

IP-camera's vergelijken

Infrarood sensor (nachtzicht)Camera resolutiePoE ondersteuningVoor binnen of buitenOpslagmogelijkheden
1Eufy by Anker 2K Indoor witJa1024 x 1080 pixelsNeeVoor binnenCloud , Lokale opslag , NAS
2TP-Link Tapo C310 witJa2560 x 1080 pixelsNeeVoor buitenMicro SD-kaart
3GNCC GK1Pro WLAN IP-camera PTZ wit,buiten cameraJa2048 x 1536 pixelsNeeVoor binnen & buitenMicro SD-kaart
4Draadloze Dome IP beveiligingscamera full witJa1920 x 1080 pixelsJaVoor buitenMicro SD-kaart
5Ring Stick Up Cam Batterij witJa1980 x 1080 pixelsNeeVoor binnen & buitenCloud

Eufy by Anker 2K Indoor wit

Infrarood sensor (nachtzicht): Ja

Camera resolutie: 1024 x 1080 pixels

PoE ondersteuning: Nee

Voor binnen of buiten: Voor binnen

Opslagmogelijkheden: Cloud , Lokale opslag , NAS

TP-Link Tapo C310 wit

Infrarood sensor (nachtzicht): Ja

Camera resolutie: 2560 x 1080 pixels

PoE ondersteuning: Nee

Voor binnen of buiten: Voor buiten

Opslagmogelijkheden: Micro SD-kaart

GNCC GK1Pro WLAN IP-camera PTZ wit,buiten camera

Infrarood sensor (nachtzicht): Ja

Camera resolutie: 2048 x 1536 pixels

PoE ondersteuning: Nee

Voor binnen of buiten: Voor binnen & buiten

Opslagmogelijkheden: Micro SD-kaart

Draadloze Dome IP beveiligingscamera full wit

Infrarood sensor (nachtzicht): Ja

Camera resolutie: 1920 x 1080 pixels

PoE ondersteuning: Ja

Voor binnen of buiten: Voor buiten

Opslagmogelijkheden: Micro SD-kaart

Ring Stick Up Cam Batterij wit

Infrarood sensor (nachtzicht): Ja

Camera resolutie: 1980 x 1080 pixels

PoE ondersteuning: Nee

Voor binnen of buiten: Voor binnen & buiten

Opslagmogelijkheden: Cloud

Ontwerp

IP-camera's zijn verkrijgbaar in diverse ontwerpen. Ieder ontwerp heeft voor- en nadelen. Hieronder zet ik alle informatie op een rijtje! 👇🏻

Bullet

Een bulletcamera heeft een bekende langwerpige vorm. De camera heeft een redelijk formaat en valt daardoor goed op. Dat schrikt mensen met slechte bedoelingen af. Daardoor voorkom je hopelijk vervelende gebeurtenissen. Sommige exemplaren hebben een afdakje tegen de regen en zon. Dit type camera bevestig je aan een muur, paal of plafond.

Dome

Een dome-camera heeft een ronde vorm. De camera wordt beschermd door een bolle koepel. De koepel is gemaakt van kunststof of glas. Deze camera bevestig je aan het plafond. Het is lastig om te zien waar de camera op gericht staat, en dat werkt af en toe in het voordeel. Het ontwerp valt minder op en is daardoor een geschikte keuze voor binnen.

Binnen of buiten?

Zowel een bullet als een dome-camera zijn geschikt voor binnen en buiten. Een IP-camera voor buiten moet vooral weerbestendig zijn. Dit lees je af aan de IP-classificering.

Deze classificering bestaat uit de letters IP, gevolgd door twee getallen. Het eerste getal geeft de stofbestendigheid aan. Het tweede getal geeft de waterdichtheid aan. Ga voor minimaal IP66 als je de camera buiten installeert.

Let op! Gebruik je een camera voor binnen om naar buiten te richten? De reflecties van het raam verstoren het beeld, en daarom werkt dit niet goed.

Houd ook rekening met de maximale en minimale temperatuur! Sommige modellen kunnen niet tegen extreme hitte of temperaturen onder het vriespunt. ❄️

Beeldkwaliteit

Als er onuitgenodigde gasten langs zijn geweest, dan wil je geen belangrijke details missen. Er zijn diverse factoren die invloed hebben op de beeldkwaliteit. Ik leg het je graag uit!

Resolutie

De resolutie wordt aangegeven in pixels. Hoe meer pixels, des te scherper is het beeld. Die scherpte is belangrijk als je details in beeld wilt brengen, zoals een kentekenplaat. Wil je alleen een overzicht hebben, dan is een lagere resolutie ook voldoende. Een hoge resolutie is duurder dan een IP-camera met een lage resolutie en vraagt om een betere internetconnectie.

De resolutie wordt op verschillende manieren uitgedrukt. Namen die je tegenkomt zijn bijvoorbeeld 5MP, Full HD of 4K. Hieronder vind je een overzicht, waardoor je direct ziet welke benaming bij welke resolutie hoort. De resolutie onderaan deze tabel biedt het meeste detail.

NaamAantal pixelsAantal megapixels
HD of 720p1280 x 720 pixels1 megapixel
Full-HD of 1080p1920 x 1080 pixels2 megapixel
3MP2048 x 1536 pixels3 megapixel
2K of 4MP2688 x 1520 pixels4 megapixel
5MP2592 x 1944 pixels5 megapixel
Ultra-HD, 4K of 8MP3840 x 2160 pixels8 megapixel

Beeldhoek en kader

Het liefst neem je alles rondom het pand waar. Het kost veel bandbreedte om tientallen camera's te draaien. Kies daarom een camera met een brede kijkhoek of ga voor een bewegend exemplaar, zodat je zelf het kader bepaalt.

Kies je een statische IP-camera (een camera die niet kan bewegen) en wil je veel van de omgeving zien? Dan raad ik een fisheye IP-camera aan. Deze geven je een 360 graden-beeld van de ruimte!

Een voorbeeld van een bewegend exemplaar is de pan-tilt-zoom (PTZ). Deze beweeg je (horizontaal en verticaal) op afstand. Ook in- en uitzoomen is mogelijk. Omdat dit type camera uit meerdere (bewegende) onderdelen bestaat, is de levensduur aanzienlijk korter dan een statische camera.

Lens

Kies je een IP-camera met een hoge resolutie, dan is ook een goede lens nodig. Er zijn drie belangrijke specificaties:

Een lens heeft een bepaalde brandpuntafstand, en dat heeft invloed op de beeldhoek. Dit wordt aangegeven in millimeter. Heeft de lens een hoge brandpuntafstand, dan zoomt deze in. Je ziet weinig van de omgeving. Een lens met een lage brandpuntafstand geeft juist een brede beeldhoek, waardoor je veel van de omgeving in beeld krijgt.

Een lens heeft ook altijd een diafragma. Deze zit in de lens en bepaalt hoeveel licht er binnen komt. Het diafragma wordt aangegeven met het f-getal. Hoe lager dit getal, des te beter de lens presteert in situaties met weinig licht. Een lens met een hoog f-getal is daarentegen goedkoper!

Daarnaast zijn er drie verschillende lenstechnieken:

  • Vaste lens: deze heeft een vaste kijkhoek. In- en uitzoomen is niet mogelijk.
  • Varifocale lens: deze lens maakt het mogelijk om handmatig de kijkhoek in te stellen. Daardoor gebruik je de camera in meerdere situaties.
  • Motorzoomlens: met deze lens zoom je op afstand in- en uit. De overgang gaat vloeiend en scherpstellen gaat automatisch. Verwar dit niet met een pan-tilt-zoom.
Een witte IP-camera in een hoek gemonteerd

Lichtomstandigheden

In de avonduren is goede beveiliging een noodzaak, want dat is het moment dat inbraak of vandalisme het meest voorkomt. Hangt de camera op een plek met weinig verlichting? Investeer in een exemplaar die goed presteert in het donker.

De beste optie is een infraroodcamera. Infrarood maakt het mogelijk om ook in het donker detail te zien. Het is niet zichtbaar dat de camera aanstaat. De beelden zijn in zwart-wit, maar zijn goed genoeg om gezichten te herkennen. Infrarood werkt niet goed door glas, zet daarom de infraroodcamera niet voor het raam.

Een andere optie is nachtzicht met wit licht. Zodra het donker wordt, dan schakelen twee ledlampjes aan. Hierdoor krijg je 's nachts beeld in kleur.

Een IP-camera met WDR (wide dynamic range) is onmisbaar als je te maken hebt met een contrastrijke omgeving. Bijvoorbeeld een situatie met tegenlicht, zoals een ingang van een parkeergarage of in de buurt van een raam. Deze technologie zorgt ervoor dat detail ook in de over- en onderbelichte delen zichtbaar blijft.

Om te bepalen welke resolutie je nodig hebt, is het goed om te bepalen wat je in beeld wilt brengen en wat je wilt herkennen. Een hogere resolutie zorgt voor het herkennen van meer details en dat is handig als je bijvoorbeeld kleine producten in een winkel wilt bewaken of als je een groot terrein in beeld brengt.

Een lage resolutie is prima om het overzicht te bewaren. Ook is een IP-camera met een lage resolutie goedkoper dan een exemplaar met een hoge resolutie.

Opslag en abonnement

Beelden moeten ergens bewaard worden. Bestanden worden opgeslagen op een geheugenkaart, cloudopslag of de beste NAS-server.

Ik begin bij de SD-kaart. De meeste IP-camera's beschikken over een sleuf voor het geheugenkaartje. Koop het liefst een exemplaar met een snelle schrijfsnelheid (klasse 10 of hoger) en met voldoende geheugen. Anders loop je het risico dat oude beelden worden herschreven. Een ander nadeel is dat een geheugenkaartje gestolen kan worden.

Cloudopslag is een gemakkelijk alternatief. Bovendien heb je dan altijd toegang tot de opgeslagen beelden. Dit kan in de kosten oplopen, omdat de meeste fabrikanten een abonnement aanbieden. In het algemeen is de regel: hoe langer je de beelden wilt terugkijken, des te duurder is het abonnement. Enkele exemplaren bieden de optie om Google Drive of Dropbox te koppelen.

Een andere optie is de beste NAS-server. Dit staat voor network attached storage. Dit apparaat is gekoppeld aan je netwerk en is ontworpen om gegevens op te slaan. Het voordeel is dat de computer niet aan hoeft te staan. Log op afstand in op de server om livebeelden of oude beelden te bekijken.

Gebruiksgemak

De beste IP-camera's zijn te bedienen via een app en/of webinterface. Je logt gemakkelijk in om beelden te bekijken en instellingen te beheren. Je hebt dan wel een account en de inloggegevens van je wifi-netwerk nodig.

Sommige exemplaren beschikken over bewegingsdetectie en geven een (geluids)melding via app of per mail zodra ze een verdachte situatie detecteren. De beste IP-camera's sturen zelfs beeld erbij. Je weet dan direct wat er aan de hand is.

Het is daarnaast fijn als de camera een functie heeft voor de planning, waarbij je aangeeft wanneer de camera aanstaat of niet.

Denk ook aan de toekomst. Wil je later ook andere ruimtes in de gaten houden? Dan moet je je bewakingssysteem uitbreiden. Dan is het belangrijk dat de IP-camera verbinding maakt met andere IP-camera's.

Een witte IP-camera hangt onder een afdak

Audio

De beste exemplaren bevatten ook een microfoon en speaker. Je communiceert dan op afstand via de IP-camera. Handig als je kinderen en huisdieren thuis hebt – of een inbreker op heterdaad betrapt!

Geavanceerde functies

Alle basisfuncties zijn nu besproken. De duurdere IP-camera's bieden daarnaast nog enkele slimme functies.

Ik begin bij automatische verlichting. Zodra de camera een voertuig of persoon detecteert, dan schakelt automatisch een lamp aan. Dit is een effectieve manier om personen met slechte bedoelingen af te schrikken.

Heb je andere slimme apparaten in huis, zoals een Philips Hue-lamp? Kies een IP-camera die IFTTT (if this then that) ondersteunt. Dan stel je bijvoorbeeld in dat de lamp van kleur verandert zodra de camera beweging waarneemt.

Maak je graag lawaai? Een ingebouwde sirene is ook een goede oplossing om mensen af te schrikken en mensen in de buurt te waarschuwen.

Gezichtsherkenning is in meerdere situaties ideaal. Wil je weten wanneer je kinderen thuis aankomen? Doordat de IP-camera personen herkent, is het mogelijk om een melding te ontvangen wanneer bepaalde gezinsleden, zoals je kinderen, thuis komen.

Of voorkom vals alarm door de meldingen uit te zetten bij gezinsleden. Ook krijg je een melding als een onbekende in beeld verschijnt, zo ben je direct op de hoogte van een eventuele indringer.

Er zijn ook IP-camera's waarbij je activiteitenzones instelt. Hierbij geef je aan of er plekken in het beeld zijn die extra aandacht moeten krijgen – of juist genegeerd moeten worden.

De 5 beste IP-camera's op een rij

1. Eufy by Anker 2K Indoor wit

1. Eufy by Anker 2K Indoor wit
Alarmering via: App
Smart Home Platform: Apple HomeKit , Google Assistant , Alexa Amazon
Inclusief gezichtsherkenning: Ja
Met bewegingssensor: Ja
Geschikt voor besturingssysteem: Android , iOS
Camera resolutie: 1024 x 1080 pixels
Geintegreerde speakers: Ja

2. TP-Link Tapo C310 wit

2. TP-Link Tapo C310 wit
Alarmering via: App
Smart Home Platform: Alexa Amazon , Google Assistant , IFTTT
Inclusief gezichtsherkenning: Nee
Met bewegingssensor: Ja
Geschikt voor besturingssysteem: Linux , Mac OS , Windows
Camera resolutie: 2560 x 1080 pixels
Geintegreerde speakers: Ja

3. GNCC GK1Pro WLAN IP-camera PTZ wit,buiten camera

3. GNCC GK1Pro WLAN IP-camera PTZ wit,buiten camera
Alarmering via: App
Smart Home Platform: Alexa Amazon
Inclusief gezichtsherkenning: Ja
Met bewegingssensor: Ja
Geschikt voor besturingssysteem: Android , iOS
Camera resolutie: 2048 x 1536 pixels
Geintegreerde speakers: Nee

4. Draadloze Dome IP beveiligingscamera full wit

4. Draadloze Dome IP beveiligingscamera full wit
Alarmering via: App , Stem , Geluidssignaal
Smart Home Platform: SmartThings
Inclusief gezichtsherkenning: Ja
Met bewegingssensor: Ja
Geschikt voor besturingssysteem: Android , iOS , Windows
Camera resolutie: 1920 x 1080 pixels
Geintegreerde speakers: Ja

5. Ring Stick Up Cam Batterij wit

5. Ring Stick Up Cam Batterij wit
Alarmering via: App
Inclusief gezichtsherkenning: Nee
Met bewegingssensor: Ja
Geschikt voor besturingssysteem: Android , iOS , Linux , Mac OS , Windows
Camera resolutie: 1980 x 1080 pixels
Geintegreerde speakers: Ja

Veelgestelde vragen over IP-camera's

Sta je op het punt om een IP-camera te installeren, maar heb je nog een brandende vraag? Hieronder vind je de veelgestelde vragen van dit moment. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op!

Welke poort gebruikt een IP-camera?

Ieder apparaat maakt gebruik van een poort, als deze verbinding maakt met het internet. Dit zorgt voor onderscheid tussen verschillende verbindingen.

Meestal is dit voor IP-camera's RTSP poort 554. RTSP staat voor real time streaming protocol. Controleer voor de zekerheid de handleiding van de IP-camera.

Welke SD-kaart heb je nodig voor een IP-camera?

Om alles soepel te laten lopen heb je een SD-kaart nodig met voldoende snelheid. De snelheid wordt aangegeven in klassen. Heb je een camera die filmt in hoge kwaliteit, kies dan minimaal voor klasse 10. Belangrijker dan de snelheid, is het opslaggeheugen. Hoe hoger de kwaliteit, des te meer opslaggeheugen heb je nodig.

Op zoek naar een alternatief? Bewaar beelden in een cloudopslag. Hiervoor betaal je bij de meeste bedrijven een laag bedrag aan abonnementskosten per maand.

Mag je alles filmen met een IP-camera?

Nee, in Nederland gelden meerdere regels. Alleen eigen bezittingen mogen in beeld zijn. Let goed op dat je het huis van de buren uit beeld laat. Probeer ook de openbare weg te vermijden, tenzij er geen andere mogelijkheid is. Hang ook een bordje op, zodat iedereen weet dat er gefilmd wordt!

Conclusie

Ik hoop dat je nu begrijpt hoe IP-camera's werken en wat de beste IP-camera is voor jouw specifieke situatie. Ga je een grote of een kleine ruimte bewaken? Binnen of buiten? Denk ook na over aanvullende functies, zoals gezichtsherkenning of spraakbesturing.

Bedankt voor het lezen! Twijfel je nog? Dan raad ik aan om naar de top 5 hierboven te gaan. Hier staan de topkeuzes van dit moment. Mis je iets in dit artikel of wil je juist laten weten dat het heeft geholpen? Laat dan hieronder een reactie achter. Succes met het beveiligen van je bezittingen!

Was dit artikel behulpzaam?

Auteur
Rowena is 28 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zich zelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van reizen, haar hond, en familie en vrienden!
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2023 Technerds.nl All rights reserved
cross