Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Sleep Hier de Beste Matrixprinter Binnen

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

7 min leestijd

De beste matrixprinter kom je niet snel tegen in een gemiddeld huishouden, maar in een winkel, binnen de logistiek, banken en de overheid wel degelijk. Je print er bonnetjes, etiketten en bankafschriften mee – en om alles leesbaar te houden, kies je idealiter de beste uit. Hieronder vind je onze top 5!

Wat zijn de beste matrixprinters van 2024?

Dit zijn de 5 beste matrixprinters volgens onderzoek van onze redactie en expertreviews:

Waarom Technerds vertrouwen? Ons team besteedt uren aan het onderzoek, schrijven, actualiseren en bewerken van onze artikelen. Klik hier voor meer informatie over onze redactionele richtlijnen.

Beste matrixprinters van 2024

1. Lifeprint 3x4.5 draagbare foto- en

1. Lifeprint 3x4.5 draagbare foto- en

Belangrijke specificaties:

Draadloze verbinding: Ja

Ik ben super enthousiast over de Lifeprint 3x4.5 draagbare foto- en videoprinter! Met deze printer kan ik met slechts één klik echte foto's vanaf mijn smartphone printen. Het is zo handig dat ik overal ter wereld kan printen dankzij de Wi-Fi-connectiviteit. En het toevoegen van video's aan mijn foto's met Augmented Reality Hyper Photos geeft mijn herinneringen een extra dimensie.

Een echt unieke eigenschap van deze printer is dat ik mijn afgedrukte foto's direct kan delen met mijn vrienden en familie via de Lifeprint app, waardoor het 's werelds enige deelbare fotoprinter is. Dat betekent dat ik altijd verbonden kan blijven en herinneringen kan delen, waar ik ook ben. En het feit dat ik foto's kan afdrukken vanaf sociale media, inclusief Facebook- en Instagramfoto's, Apple Live-foto's, bewegende GIF's en meer, maakt deze printer echt veelzijdig.

Wat ik ook geweldig vind, is dat de foto's die ik print een groter formaat hebben van 3 x 4.5 inch. Dit zorgt voor hoogwaardige, gedetailleerde prints die echt de moeite waard zijn om te delen en te bewaren. Ik hoef me geen zorgen te maken over het missen van het vastleggen van speciale momenten, omdat ik mijn smartphone gewoon kan aansluiten op de Lifeprint printer en direct kan printen.

Hoewel ik nog geen gebruikersrecensies heb gezien voor deze printer, vind ik de combinatie van draagbaarheid, connectiviteit en Augmented Reality-functionaliteit echt veelbelovend. Het enige nadeel is dat er misschien niet genoeg technische specificaties beschikbaar zijn voor potentiële kopers die meer inzicht willen krijgen in de prestaties en kwaliteit van de prints. Maar als je net als ik houdt van directe printmogelijkheden vanaf sociale media en smartphones, dan is de Lifeprint 3x4.5 printer zeker het overwegen waard! 📸

Voordelen Lifeprint 3x4.5 draagbare foto- en
 • Naadloze manier om echte foto's vanaf je smartphone te printen
 • Mogelijkheid om overal ter wereld te printen met Wi-Fi-thuisnetwerk
 • Augmented Reality Hyper Photos voegt een extra dimensie toe aan foto's
Nadelen Lifeprint 3x4.5 draagbare foto- en
 • Ontbreken van uitgebreide gebruikersrecensies en technische specificaties
 • Specifiek ontworpen voor iOS- en Android-apparaten, beperkingen voor andere gebruikers

2. Vevor Draagbare printer Thermal printer

2. Vevor Draagbare printer Thermal printer

Belangrijke specificaties:

Draadloze verbinding: Nee

De Vevor Draagbare printer Thermal printer Compact is echt een topper! Met de nieuwste thermische printtechnologie heb je geen inkt of toner meer nodig. Dat betekent dat je niet alleen geld, maar ook tijd bespaart. Met een resolutie van 203dpi en een afdruksnelheid van 150 mm/s kan deze printer maar liefst 3600 labels per uur printen via USB.

Wat deze printer echt onderscheidt van de rest, is de geweldige systeemcompatibiliteit. Hij werkt met alle grote verkoopplatforms en ondersteunt Windows, Mac OS en Linux. Dat maakt hem super veelzijdig voor kantoren, huizen, express leveringen, supermarkten en nog veel meer.

De Vevor Draagbare printer blinkt uit in afdrukkwaliteit. Met een resolutie van 203dpi zijn zelfs de kleinste prints en labels met barcodes duidelijk zichtbaar. En dankzij de geavanceerde ROHM thermische printkop blijft de afdrukkwaliteit altijd stabiel, zonder witte stippen.

Daarnaast heeft deze printer een hoge afdruksnelheid. Met een snelheid van 150 mm/s (6 ips) kun je maar liefst 3600 vellen 4x6 labels per uur printen. Dat betekent dat je veel sneller kunt werken. De printer is geschikt voor labelbreedtes van 1.57" tot 4.25" (40 - 108 mm) en kan gebruikt worden voor verzendlabels, barcodes, ID-badges, DIY-labels, FBA-labels, adresetiketten en nog veel meer.

En alsof dat nog niet genoeg is, ondersteunt de Vevor Draagbare printer ook verschillende platforms. Je kunt hem gemakkelijk integreren in je bestaande e-commerce- en transportprocessen, zoals Amazon, eBay, Shopify, PayPal, Etsy, UPS, FedEx en nog veel meer.

Een handige functie van deze printer is de automatische labelidentificatie. Hij herkent de labels automatisch en voedt ze, waardoor het gebruiksgemak nog groter wordt. En dankzij de automatische papierterugvoerfunctie kun je ongeschikte labels terugsturen en verspilling voorkomen.

De Vevor Draagbare printer Thermal printer Compact staat bekend om zijn topkwaliteit en betaalbare prijs. Hij weegt slechts 2.75 lbs (1.25 kg) en heeft compacte afmetingen van 7.9x3.1x3.3 inch (200x79x83 mm), dus je kunt hem gemakkelijk meenemen en opbergen.

Hoewel er geen gebruikersreviews beschikbaar zijn, kunnen we wel concluderen dat de Vevor Draagbare printer Thermal printer Compact een geweldige keuze is. Met zijn hoge afdrukkwaliteit, snelle afdruksnelheid en ondersteuning voor verschillende platforms, biedt deze printer tal van voordelen voor zowel zakelijk als persoonlijk gebruik. Dus waar wacht je nog op? Haal vandaag nog die geweldige printer in huis! 😉

Voordelen Vevor Draagbare printer Thermal printer
 • Geen inkt of toner nodig, waardoor geld en tijd worden bespaard.
 • Hoge systeemcompatibiliteit met alle belangrijke verkoopplatforms en ondersteuning voor Windows, Mac OS en Linux.
 • Uitstekende afdrukkwaliteit met duidelijke identificatie van prints en labels met barcodes.
Nadelen Vevor Draagbare printer Thermal printer
 • Geen gebruikersreviews beschikbaar.

3. Epson - LQ-350 - Dot

3. Epson - LQ-350 - Dot

Belangrijke specificaties:

Draadloze verbinding: Nee
Netwerkaansluiting (LAN): Nee
Printer functies dubbelzijdig: Niet dubbelzijdig printen

De Epson - LQ-350 - Dot matrix-printer is mijn betrouwbare en efficiënte metgezel van Epson, de wereldleider in matrixprinters. Deze printer is perfect voor zowel front- als back-officetoepassingen waar continu papier of meervoudig briefpapier nodig is.

De LQ-350 staat bekend om zijn betrouwbaarheid, met een gemiddelde tijd tussen falen (MTBF) van 10.000 bedrijfsuren. Dit betekent dat je op mij kunt vertrouwen voor consistente prestaties zonder onderbrekingen. Daarnaast ben ik energiezuinig, met slechts 1,3W in slaapstand en 23W wanneer ik aan het werk ben. Dit betekent dat ik je flink wat kosten bespaar op energieverbruik.

Wat mij ook onderscheidt, is mijn lint met een hoog rendement van 2,5 miljoen tekens. Dit betekent dat je mijn lint minder vaak hoeft te vervangen, wat resulteert in lagere onderhoudskosten en minder uitvaltijd. En het beste is dat ik eenvoudig te integreren ben in jouw bestaande systemen, met standaard parallelle, seriële en USB-interfaces.

Mijn compacte ontwerp zorgt ervoor dat ik op elk bureau pas zonder al te veel ruimte in te nemen. En met mijn handig kabelmanagementsysteem houd ik jouw werkplek netjes en georganiseerd.

Ik ben ook behoorlijk snel! Met een printsnelheid van 347 cps en een maximale printsnelheid van 86 cps in LQ-modus en 260 cps in ontwerpmodus, lever ik snelle en efficiënte resultaten. Mijn 24-pins printkop zorgt voor scherpe en heldere afdrukken.

Maar ik moet eerlijk zijn, ik ben alleen compatibel met Windows XP, Vista 32 en 64 bit, Windows 8 (8.1) en 10. Als je een ander besturingssysteem gebruikt, kan dat een probleem zijn. Daarnaast is er geen specifieke informatie beschikbaar over mijn geluidsniveaus, wat voor sommige mensen belangrijk kan zijn.

Over het algemeen ben ik de perfecte keuze voor gebruikers die betrouwbaarheid, efficiëntie en kostenbesparingen willen. Met mijn betrouwbaarheid, energiezuinigheid en eenvoudige integratie bied ik een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Dus als je op zoek bent naar een printer voor continu papier of meervoudig briefpapier en geen behoefte hebt aan geavanceerde functies, is de Epson - LQ-350 - Dot matrix-printer zeker het overwegen waard. 💪️

Voordelen Epson - LQ-350 - Dot
 • Betrouwbaarheid en weinig onderbrekingen in printtaken.
 • Energiezuinigheid met lage energieverbruikskosten.
 • Hoge rendement van het lint, wat resulteert in lagere onderhoudskosten en minder uitvaltijd.
Nadelen Epson - LQ-350 - Dot
 • Beperkte compatibiliteit met besturingssystemen, alleen geschikt voor Windows XP, Vista 32 en 64 bit, Windows 8 (8.1) en 10.
 • Gebrek aan specifieke informatie over geluidsniveaus.

4. Beste matrixprinter: Epson LX-350 - Matrixprinter

4. Beste matrixprinter: Epson LX-350 - Matrixprinter

Belangrijke specificaties:

Draadloze verbinding: Nee
Netwerkaansluiting (LAN): Nee
Printer functies dubbelzijdig: Niet dubbelzijdig printen

Ik ben de Epson LX-350 Matrixprinter, jouw betrouwbare en zuinige partner voor alle printbehoeften. Of je nu front- of back-officetoepassingen hebt, ik sta klaar om continu papier of meervoudig briefpapier af te drukken. Met mijn indrukwekkende gemiddelde tijd tussen falen van 10.000 bedrijfsuren, ben ik altijd consistent en betrouwbaar.

Een van mijn opvallende kenmerken is mijn hoge rendement lint. Ik kan maar liefst 4 miljoen tekens afdrukken met één lint! Dit betekent dat je lang met mij kunt werken en kosten kunt besparen op de lange termijn. Daarnaast ben ik een energiezuinige printer, met slechts 1,1W in stand-by en 27W wanneer ik aan het werk ben. Geen wonder dat ik zelfs gekwalificeerd ben door ENERGY STAR vanwege mijn uitstekende energiezuinigheid.

Wat betreft mijn technische specificaties, heb ik verschillende interfaces zoals parallelle, seriële en USB-interfaces. Hierdoor is het integreren van mij in jouw bestaande systeem een eitje. En mijn compacte ontwerp zorgt ervoor dat ik op elk bureau pas, zelfs in kantooromgevingen met beperkte ruimte.

Een van mijn gebruikers heeft mij beoordeeld als een handig apparaat voor het afdrukken van getuigschriften. Ze merkten wel op dat er geen kabel bij mij zat om mij op de computer aan te sluiten. Een klein ongemak, maar het is belangrijk om te controleren of je aparte kabels moet aanschaffen.

Over het algemeen zijn de meeste gebruikers tevreden over mijn kwaliteit en duurzaamheid. Het is echter goed om te weten dat sommige gebruikers mij prijzig vinden en dat het aanpassen van mijn instellingen misschien niet zo eenvoudig is.

Als je mij vergelijkt met mijn concurrenten, val ik op door mijn betrouwbaarheid en zuinigheid. Met mijn MTBF van 10.000 bedrijfsuren kun je er zeker van zijn dat ik altijd presteer, zelfs bij intensief gebruik. Daarnaast help ik je kosten besparen met mijn hoge rendement lint en lage energieverbruik. Dit betekent een lagere energierekening voor jou!

Dus, als je op zoek bent naar een hoge kwaliteit matrixprinter die betrouwbaar, zuinig en gemakkelijk te integreren is, dan ben ik jouw perfecte keuze. Ik ben de Epson LX-350 Matrixprinter en ik sta klaar om jou te helpen met al jouw printbehoeften.

Voordelen Epson LX-350 - Matrixprinter
 • Betrouwbare en zuinige printer
 • Hoge rendement van het lint, kostenbesparend op de lange termijn
 • Energiezuinig met lage energieverbruik
Nadelen Epson LX-350 - Matrixprinter
 • Geen meegeleverde kabel om de printer op de computer aan te sluiten
 • Kan als prijzig worden beschouwd
 • Moeilijk om de instellingen aan te passen

5. Epson POS printer TM-U295III (RS232\Black)

5. Epson POS printer TM-U295III (RS232\Black)

Belangrijke specificaties:

Draadloze verbinding: Nee
Netwerkaansluiting (LAN): Nee
Printer functies dubbelzijdig: Niet dubbelzijdig printen

De POS-printer TM-U295III (RS232\Black) zonder PSU is mijn ultieme printermaatje die perfect past bij allerlei bedrijven. Met zijn compacte formaat en lichtgewicht ontwerp kan ik hem eenvoudig overal plaatsen en meenemen, wat ideaal is voor mijn mobiele avonturen.

Wat mij echt onderscheidt van mijn voorgangers is mijn verbeterde afdruksnelheid. Ik kan maar liefst 88 tekens per seconde printen, waardoor bonnen supersnel en efficiënt uit mijn rollen rollen. Dit is vooral handig in de horeca of de detailhandel, waar snelle transacties de norm zijn.

Een ander voordeel van mij is mijn duurzame inktlint. Ik kan wel 1,5 miljoen tekens printen voordat ik een nieuw lint nodig heb. Dat bespaart niet alleen tijd en geld, maar zorgt er ook voor dat ik minder vaak onderhoud nodig heb.

Ik ben ook heel gebruiksvriendelijk. Met mijn eenvoudige bediening en intuïtieve interface kunnen gebruikers snel aan de slag. Bovendien ben ik compatibel met verschillende besturingssystemen, dus ik kan eenvoudig worden geïntegreerd in bestaande systemen.

Betrouwbaarheid is mijn middle name. Met een gemiddelde tijd tussen storingen (MTBF) van 180.000 uur kunnen gebruikers erop vertrouwen dat ik langdurig en zonder problemen zal werken. Vooral in bedrijfskritische omgevingen, waar elke seconde telt, ben ik een ware held.

Natuurlijk zijn er ook een paar beperkingen waar je rekening mee moet houden. Ik ben alleen compatibel met een RS232-verbinding, dus je hebt mogelijk extra adapters of converters nodig, afhankelijk van je systeemconfiguratie.

En ja, ik kom zonder voedingsadapter, dus je moet zelf een compatibele voedingsbron regelen om mij van stroom te voorzien. Maar dat moet je niet tegenhouden, toch?

Ondanks deze kleine beperkingen ben ik de betrouwbare en veelzijdige POS-printer TM-U295III (RS232\Black) zonder PSU, die je nodig hebt voor al je afdrukbehoeften. Met mijn snelle afdruksnelheid, duurzame inktlint, gebruiksvriendelijkheid en betrouwbaarheid ben ik de perfecte metgezel voor het printen van bonnen, facturen en andere documenten in allerlei branches. 🖨️

Voordelen Epson POS printer TM-U295III (RS232\Black)
 • Verbeterde afdruksnelheid van 88 tekens per seconde
 • Lange levensduur van de inktlint (1,5 miljoen tekens)
 • Gebruiksvriendelijk met eenvoudige bediening en compatibiliteit met verschillende besturingssystemen
Nadelen Epson POS printer TM-U295III (RS232\Black)
 • Alleen compatibel met een RS232-verbinding
 • Geen meegeleverde voedingsadapter
Matrixprinter print een groot document uit op dun papier

Hoe kies je een goede matrixprinter?

Tijd om je in te lezen over enkele zaken die je moet overwegen vóór je je keuze maakt!

Printsnelheid in matrixprinters: cruciaal voor je bedrijf

De afdruksnelheid van matrixprinters varieert, maar gemiddeld liggen ze tussen de 200 en 600 tekens per seconde (cps; characters per second). Deze snelheid is cruciaal voor bepaalde toepassingen.

Stel je voor, je hebt een matrixprinter in een logistiekbedrijf. Hier zijn snelle afdruksnelheden essentieel voor het efficiënt verwerken van grote hoeveelheden verzenddocumenten. Een hogere snelheid, bijvoorbeeld 500 cps, betekent dat je sneller door je printtaken heen bent, wat tijd bespaart.

In een kantooromgeving, waar het printvolume gemiddeld lager is dan in een logistiekbedrijf, volstaat een lagere snelheid, zoals 200 cps. Dit is voldoende voor het afdrukken van facturen of rapporten. Het belangrijkste hier is betrouwbaarheid en de mogelijkheid om doorlopend papier te gebruiken, niet zozeer de snelheid.

Kortom: de keuze voor de snelheid van een matrixprinter hangt af van je specifieke behoeften. Voor hoge volumes en snelle verwerking, kies een model met hogere cps. Voor regulier kantoorgebruik voldoet een lagere snelheid. Bedenk wat je nodig hebt en maak op basis daarvan je keuze.

Afdrukkwaliteit: wat kun je van een matrixprinter verwachten?

De afdrukkwaliteit van matrixprinters wordt gemeten in termen van het aantal pinnen en de dichtheid van de punten per inch (DPI; dots per inch).

Een standaard matrixprinter heeft tussen de 9 en 24 pinnen. Hoe meer pinnen, hoe fijner en gedetailleerder de afdruk. De DPI varieert meestal van 60 tot 240, wat lager is dan bij moderne inkjet- of laserprinters.

Wat kun je redelijkerwijs verwachten van een matrixprinter? Goed, voor tekst en eenvoudige grafieken zijn ze prima. Ze leveren een degelijke kwaliteit voor facturen, formulieren en andere standaardkantoordocumenten. De afdrukken zijn meestal in één kleur, vaak zwart of blauw.

Waar is de matrixprinter niet geschikt voor? Verwacht geen hoogwaardige fotoafdrukken of complexe kleurengrafieken. De beperkte DPI en kleurmogelijkheden maken ze ongeschikt voor gedetailleerde grafische presentaties of marketingmateriaal.

Ook voor documenten die een professionele uitstraling vereisen, zoals brochures, posters of visitekaartjes, is een matrixprinter niet de beste keuze. In dat geval kun je veel beter voor de beste led-printer of een A3-printer gaan, of een ander type goede printer.

Connectiviteitsopties die je tegenkomt in matrixprinters

Hier is een overzichtelijke tabel met de meest voorkomende connectiviteitsopties van matrixprinters, inclusief de voor- en nadelen van elke optie:

ConnectiviteitsoptieVoordelenNadelen
Parallelle poortBetrouwbaar; werkt zo'n beetje altijd.Verouderd; niet compatibel met moderne apparaten.
UsbUniverseel; makkelijk te gebruiken.Beperkt tot korte afstanden.
Seriële poortGeschikt voor oudere systemen.Langzamer; minder gebruikelijk in nieuwe apparaten.
EthernetGeschikt voor netwerkprinten.Vereist netwerkconfiguratie.
WifiDraadloos; flexibel in plaatsing.Kan onderhevig zijn aan netwerkstoringen.
BluetoothDraadloos; handig voor mobiele apparaten.Beperkt bereik en snelheid.

Elke connectiviteitsoptie heeft zijn eigen unieke voordelen. Parallelle en seriële poorten zijn betrouwbaar voor oudere systemen, maar missen de snelheid en compatibiliteit met moderne apparaten.1Jacob Workman, eHow (n.d.). 'The Disadvantages of Serial & Parallel Ports' Usb is een standaardoptie voor de meeste printers die een stabiele verbinding overlegt, maar ook beperkt is door de lengte van de usb-kabel.

Ethernet is ideaal voor kantooromgevingen waar meerdere gebruikers toegang moeten hebben tot de printer. Wifi en Bluetooth bieden meer flexibiliteit in de plaatsing van de printer, maar zijn gevoelig voor storingen en hebben beperkingen qua bereik en snelheid.

De compatibiliteit van matrixprinters

Bij het kiezen van een matrixprinter is het essentieel om rekening te houden met verschillende compatibiliteitseisen.

 1. Besturingssysteemcompatibiliteit. Zorg dat de printer compatibel is met jouw besturingssysteem, of dat nu Windows, macOS of Linux is. Dit voorkomt installatieproblemen en zorgt voor een soepele werking.
 2. Softwarecompatibiliteit. De printer moet werken met de software die je gebruikt, zoals tekstverwerkers of boekhoudprogramma's. Dit is cruciaal voor het correct afdrukken van documenten.
 3. Driverondersteuning. Kies idealiter een de fabrikant regelmatig updates en drivers voor jouw printermodel biedt. Dit garandeert dat de printer blijft werken met toekomstige updates van jouw besturingssysteem.
 4. Connectiviteit. Kies een printer met de juiste aansluitingen voor jouw apparatuur, zoals ik je hierboven al uitlegde. Usb is vrij standaard, maar sommige oudere systemen vereisen misschien een parallelle of seriële poort.
 5. Papiercompatibiliteit. Matrixprinters zijn vaak ontworpen voor specifieke papierformaten en -soorten, zoals doorlopend papier of meervoudige formulieren. Controleer of de printer voldoet aan jouw behoeften.

Door deze compatibiliteitseisen in overweging te nemen, minimaliseer je het risico op installatie- en printproblemen en zorg je voor een soepele en efficiënte werking van jouw matrixprinter.

Inkt- of lintkosten en -beschikbaarheid voor matrixprinters

Matrixprinters gebruiken specifieke soorten printpapier, afhankelijk van de toepassing. Het meest voorkomende type is doorlopend papier, ofwel kettingpapier. Dit papier omvat lange, doorlopende vellen met geperforeerde randen die je na het afdrukken afscheurt. Het is ideaal voor facturen, lijsten of andere documenten waar een doorlopende feed nodig is.

Een ander populair type is meervoudig papier dat meerdere lagen heeft voor het maken van kopieën. Dit is handig voor het afdrukken van vrachtbrieven of andere documenten waarbij meerdere kopieën vereist zijn.

Deze papierformaten zijn breed beschikbaar en relatief goedkoop. Je vindt ze gemakkelijk bij kantoorbenodigdhedenwinkels of online. De kosten variëren, maar over het algemeen zijn ze budgetvriendelijk, vooral als je ze in bulk koopt.

Matrixprinters gebruiken geen inkt, zoals inkjet- of laserprinters doen. In plaats daarvan gebruiken ze een lint dat tegen het papier slaat om tekst en afbeeldingen te creëren. De linten gaan lang mee en zijn ook gemakkelijk te vervangen en redelijk geprijsd. 💵

Close-up van printpapier voor een matrixprinter

Extra functies voor matrixprinters: vouwen, snijden, en meer

Matrixprinters kunnen uitgerust zijn met extra functionaliteiten die het gebruiksgemak en de efficiëntie verhogen. Hier is een lijst van enkele van deze functies:

 • Geïntegreerde papiersnijder. Deze functie is ideaal voor het automatisch snijden van doorlopend papier. Het bespaart tijd en zorgt voor nette, consistente randen, zoals je bij kassabonnetjes geregeld zien.
 • Papiervouwer. Sommige modellen hebben een ingebouwde vouwfunctie, handig voor het voorbereiden van documenten voor verzending of archivering.
 • Automatische papierinvoer. Voor het gemakkelijk laden van papier, vooral bij grote printopdrachten.
 • Meervoudige kopieermogelijkheid. Hiermee kun je meerdere kopieën van een document tegelijkertijd afdrukken, nuttig voor facturering en administratieve taken.
 • Netwerkfunctionaliteit. Dit is bedoeld voor het delen van de printer binnen een netwerk, wat handig is in kantooromgevingen. Je hebt deze functionaliteit mogelijk al eerder in een wifi-printer gezien.

Impact- vs. non-impact-matrixprinters: hoe verschillen ze?

Tijdens mijn stage gedurende mijn ICT-opleiding mocht ik regelmatig langs winkels en andere bedrijven om te helpen hun hardware en software op orde te krijgen, samen met een systeemmanager. Daarbij hoorde het kiezen en instellen van geschikte matrixprinters – en daar kwam ik al snel erachter dat er verschillen bestaan tussen impact- en non-impact-matrixprinters!

KenmerkImpactmatrixprintersNon-impactmatrixprinters
AfdrukmechanismeGebruikt een printkop met pinnen.Gebruikt technologieën zoals thermisch of inkjet.
GeluidsniveauLuidruchtiger door mechanische impact.Stiller, vanwege gebrek aan fysieke impact.
AfdrukkwaliteitGeschikt voor basistekst en formulieren.Hogere resolutie, beter voor gedetailleerde afdrukken.
ToepassingenIdeaal voor meervoudige formulieren en carbonpapier.Geschikt voor gedetailleerdere afdrukken zonder carbonkopieën.
DuurzaamheidRobuust, geschikt voor industriële omgevingen.Minder robuust, beter voor kantooromgevingen.
SnelheidVariabel, vaak langzamer dan non-impact.Over het algemeen sneller dan impactprinters.
Gebruiksscenario'sMeest voorkomend in commerciële toepassingen.Minder makkelijk te vinden, en dus minder gebruikelijk.

Onder commercieel beschikbare matrixprinters zijn impactprinters het meest voorkomend. Ze zijn de standaardkeuze voor specifieke toepassingen zoals het afdrukken van facturen, vrachtbrieven en andere doorlopende formulieren.

Zijn thermal printers en impactprinters hetzelfde?

Thermische printers en matrixprinters zijn niet exact hetzelfde.2Staples (n.d.). 'POS Printers: Thermal vs. Dot-Matrix' Sommigen beschouwen thermische printers en non-impactmatrixprinters als synoniemen, maar het zit zo: een thermische printer is een vorm van de non-impactprinter. Deze valt onder de grote noemer 'matrixprinters', samen met impactprinters. Ik leg je uit hoe het zit. ⤵️

 • Thermische printers gebruiken hitte om een afdruk te maken. Denk aan bonnetjes uit een kassasysteem. Ze werken door warmtegevoelig papier te verhitten, wat resulteert in een heldere, scherpe afdruk. Hun afdruksnelheid varieert, maar kan oplopen tot 250 mm/sec. Ze zijn stil en efficiënt, ideaal voor omgevingen waar geluid een probleem is.
 • Bij impactmatrixprinters slaat een printkop via een lint tegen het papier, waardoor tekens ontstaan. Deze printers zijn robuust en kunnen doorlopende papierbanen en meervoudige formulieren afdrukken. Hun snelheid is lager dan die van thermische printers, vaak rond de 400 tot 600 tekens per seconde.

Welke merken maken goede matrixprinters?

Hier zijn drie merken die bekend staan om hun kwalitatieve matrixprinters!

Epson

Epson is een van de meest gerenommeerde fabrikanten van dot-matrixprinters. Hun printers staan bekend om hun duurzaamheid en betrouwbaarheid, vooral in veeleisende omgevingen, zoals kantoren en industriële toepassingen. Epson-printers bieden vaak een goede balans tussen snelheid en afdrukkwaliteit.

OKI

OKI is een ander prominent merk dat bekend staat om zijn robuuste en efficiënte matrixprinters. Ze zijn vaak de keuze voor bedrijven die behoefte hebben aan hoge afdruksnelheden en betrouwbaarheid voor het afdrukken van meervoudige formulieren en andere zakelijke documenten.

Lexmark

Hoewel Lexmark meer bekend staat om zijn inkjet- en laserprinters, bieden ze ook enkele dot-matrixprinters die gewaardeerd worden om hun kwaliteit en duurzaamheid. Lexmarks matrixprinters zijn geschikt voor een verscheidenheid aan zakelijke toepassingen en staan bekend om hun betrouwbaarheid.

Wat is volgens de Consumentenbond de beste matrixprinter?

Het is nog niet bekend wat volgens de Consumentenbond de beste matrixprinter is. Zodra hier meer over bekend is, vind je dat hier terug!

Wat is volgens Tweakers de beste matrixprinters?

Ook Tweakers heeft nog niets gepubliceerd over wat volgens hun de beste matrixprinter is. Als dit wel gebeurt, lees je het hier!

Wat is volgens The Economic Times de beste matrixprinters?

Volgens The Economic Times is de Epson Dot Matrix LQ50 Monochrome Printer een van de beste in zijn categorie. Deze printer blinkt uit in duurzaamheid en betrouwbaarheid, en is daarmee ideaal voor intensief zakelijk gebruik. Met zijn compacte ontwerp en hoge afdruksnelheid is hij ideaal voor omgevingen waar ruimte en efficiëntie cruciaal zijn. De LQ50 biedt consistente afdrukkwaliteit, zelfs bij meervoudige formulieren, wat hem onderscheidt in de markt van dot-matrixprinters.

Veelgestelde vragen over matrixprinters van onze lezers

Dit onderdeel is toegewijd aan al jullie vragen en opmerkingen, maar ...

We hebben nog geen vragen ontvangen

Dus als je onbeantwoorde vragen over matrixprinters hebt, laat ze dan hieronder achter!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Jonathan is een computerexpert met een passie voor computers. Hij heeft dan ook informatica gestuurd aan de UvA, en werkt inmiddels al tien jaar in de IT-sector. Hij schrijft over de nieuwste technologieën, reviewt hardware en software, en beantwoordt dringende vragen over computerproblemen. En als hij daar niet mee bezig is, vind je hem met een VR-headset op in zijn favoriete game. 👓
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross