Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Problemen met Uitgedroogde Cartridges? Zo Los Je Dit Op!

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

5 min leestijd

Je zit midden in een belangrijke afdruktaak en het valt je op dat de prints niet de kwaliteit hebben die je gewend bent. Strepen, vage tekst, ontbrekende kleuren – het zijn allemaal signalen dat je te maken hebt met die gevreesde plaag: uitgedroogde cartridges. Maar geen zorgen, er is hoop! Ik ben hier om je te begeleiden door de wonderlijke wereld – of hel ... – der printerproblemen.

Samen onderzoeken we de oorzaak van dit probleem en geef ik je handige tips over hoe je uitgedroogde cartridges herstelt en hoe je voorkomt dat je cartridges uitdrogen.

Belangrijke punten:

 • Cartridges drogen uit wanneer de inkt opdroogt, wat leidt tot slechte afdrukkwaliteit en mogelijke schade aan je printer.
 • Factoren als omgevingsomstandigheden en onregelmatig gebruik van de printer dragen bij aan het uitdrogen van cartridges.
 • Je herstelt uitgedroogde cartridges door ze te reinigen of speciale reinigingsvloeistoffen te gebruiken.

Wat gebeurt er als cartridges uitdrogen?

Ik hoor je denken: "Wat gebeurt er precies als mijn cartridge uitdroogt?". Het uitdrogen van cartridges is het proces waarbij de inkt in de cartridge opdroogt. Meestal komt dit doordat je de cartridge te lang niet gebruikt. Het resultaat? Een cartridge die niet meer functioneert zoals het hoort.

Uitgedroogde cartridges hebben een flinke impact op de kwaliteit van je afdrukken. Denk aan vage, gestreepte of zelfs ontbrekende delen op je prints. Daarnaast beïnvloedt een uitgedroogde cartridge ook je printerprestaties. In extreme gevallen brengt het zelfs schade toe aan je inkjetprinter!

Je printer drukt bijvoorbeeld witte 'kleuren' af, wat een teken is dat de verantwoordelijke inktcartridge leeg of uitgedroogd is. Dat wilt zeggen: als je een afbeelding met veel geeltinten wilt printen, maar allerlei witte vlakken op het papier ziet, betekent dat doorgaans een van die twee dingen.👓

Een laserprinter heeft daarentegen geen inktcartridges. Deze maakt gebruik van toner. Hier lees je meer over in ons artikel over hoe je met toners omgaat en hoe je ze als afval verwerkt. Dit is zeker iets om rekening mee te houden als je op zoek bent naar de beste wifi-printer of goede all-in-one printer voor je afdrukbehoeften!

Waarom droogt een cartridge uit?

Er zijn verschillende redenen waarom een cartridge uitdroogt. Een daarvan is onregelmatig gebruik. Als je je printer een tijdje niet gebruikt, krijgt de inkt geen kans om te circuleren en droogt deze uit. Zo heb ik zelf de afgelopen maanden nauwelijks geprint en moest onlangs wat printen. Wat denk je? De cartridges waren uitgedroogd, en het was tijd om mijn mouwen op te stropen.

Andere factoren zijn de opslagcondities – denk aan temperatuur en vochtigheid – en de kwaliteit van de cartridge zelf. Het is belangrijk om de juiste printer en cartridges te kiezen.

Wat zijn de tekenen van een uitgedroogde cartridge?

Maar hoe weet je nu of je cartridge uitgedroogd is? Een van de meest voorkomende symptomen is een slechte afdrukkwaliteit. Je prints vertonen strepen en vlekken of de kleuren wijken af van wat je op je scherm ziet.

In sommige gevallen detecteert je printer de inkt zelfs helemaal niet. Meer weten over dit onderwerp? Lees dan ons artikel over waarom een printer soms inkt niet kan detecteren.

Factoren die bijdragen aan het uitdrogen van inkt

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan het uitdrogen van inkt. Denk aan omgevingsfactoren, zoals temperatuur en vochtigheid, maar ook aan hoe vaak je print en hoe je de cartridges opslaat.

printer op een bureau

Zo herstel je uitgedroogde cartridges

Het herstellen van uitgedroogde cartridges is soms een lastige taak, maar met een beetje geduld en de juiste techniek, is het zeker mogelijk. Dit doe je door de printkop schoon te maken.

 1. Begin met het verwijderen van de cartridge uit de printer.
 2. Inspecteer de cartridge om te zien of je inktresten kunt zien op de printkop.
 3. Maak de vergrendeling van de printkop los, en verwijder de printkop.
 4. Probeer de rubbertjes van de printkop te reinigen met een vochtig doekje. Zorg dat er geen papierresten achterblijven.
 5. Plaats de rubbertjes en printkop terug op de cartridge.
 6. Plaats de cartridge terug in de printer en voer het reinigingsprogramma uit.

Hoe voorkom je dat cartridges uitdrogen?

Het voorkomen van uitgedroogde cartridges is vaak gemakkelijker dan ze te herstellen. Hier zijn een paar tips die je kunt volgen om je cartridges in topconditie te houden. 🖨️

 1. Zorg dat je regelmatig afdrukt. Dit helpt om de inkt in de cartridge te laten circuleren en te voorkomen dat hij uitdroogt.
 2. Bewaar je cartridges op een koele, droge plaats. Blootstelling aan hitte of vocht kan zorgen dat de inkt sneller uitdroogt.
 3. Sluit de printer op de correcte manier af. Alleen dan zitten de cartridges op de juiste plaats in de printer, wat uitdroging helpt voorkomen.

Veelgestelde vragen over uitgedroogde cartridges

In deze sectie behandel ik een aantal veelgestelde vragen over uitgedroogde cartridges. Hopelijk helpt dit je om een beter inzicht te krijgen in dit onderwerp!

Kan ik een uitgedroogde cartridge nog gebruiken?

Goede vraag! Het antwoord hangt af van hoe ernstig de cartridge is uitgedroogd. Het forceren van een uitgedroogde cartridge om te werken kan leiden tot schade aan je printer. Dit komt doordat uitgedroogde inkt leidt tot verstopte printkoppen. Als je twijfelt over welke van de twee het nu is, is het beter om voorzichtig te zijn en de cartridge te vervangen.

Experts raden aan om inktcartridges in te leveren bij een Wecycle-inleverbak. Alleen dan wordt de cartridge op de juiste manier gerecycled.1Karen Reijneveld, Consumentenbond (2023). 'Waar kan ik cartridges inleveren?'

Hoelang duurt het, voordat een cartridge uitdroogt?

Dit hangt af van verschillende factoren, zoals de omgevingstemperatuur, luchtvochtigheid en hoe vaak je de printer gebruikt.

Bij regelmatig gebruik gaat een cartridge gemiddeld een paar maanden tot een jaar mee, voor hij begint uit te drogen. Maar als je je printer zelden gebruikt, droogt de inkt al na een paar weken op.

Conclusie

Uitgedroogde cartridges zijn behoorlijk vervelend. Onthoud dat regelmatig afdrukken en je cartridges op de juiste manier opslaan, je helpen om uitdroging te voorkomen. Als je toch met uitgedroogde cartridges te maken krijgt, geef dan niet op!

Er zijn verschillende methoden om ze te herstellen en terug te brengen naar hun vroegere glorie. Bedankt voor het lezen! Blijf vooral verder lezen op onze website voor meer tips over hoe om te gaan met onder andere printproblemen. ✨

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Rowena is 30 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zichzelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie, webdesign en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van haar hond en gamet ze graag op haar Xbox.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross