Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Alles wat Je Moet Weten over Toner bij het Afval

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

6 min leestijd

Ah, die lege tonercartridges – na elk geprint document een stap dichter bij vervanging. En daar zit je dan, met dat stuk plastic in je handen terwijl je je afvraagt: "Wat nu?" Gooi je toner bij het afval? Dat wilt zeggen: het kleine beetje dat nog over is in de cartridge, zodra je die melding ontvangt die je vertelt dat het tijd is voor een vervanging?

Welnee, en dat weet je diep van binnen ook wel. Maar hoe pak je het dan aan? In dit artikel help ik je de wereld stap voor stap een klein beetje beter maken en vertel ik je hoe je moet omgaan met lege cartridges.

Belangrijke punten:

  • De schadelijke stoffen in toner leiden tot grote problemen voor het milieu als we ze niet correct afvoeren.
  • Correcte je printafval weggooien begint met het volgen van de juiste procedures, waaronder het voorzichtig verwijderen van de cartridge uit de printer.
  • Speciale recyclingprogramma's verwerken cartridges op de juiste manier, wat cruciaal is bij het beheer van tonerafval.

Wat is tonerafval en waarom is het correct verwijderen ervan belangrijk?

Tonerafval, die lege cartridges die overblijven nadat je printer zijn werk heeft gedaan. Ze ontstaan door het normale gebruik van een printer. Nu denk je misschien: "Wat is het probleem? Het is maar een klein stukje plastic." Maar vergis je niet, de impact van toner is groter dan je denkt.

Het beheer van tonerafval is een grote verantwoordelijkheid. Niet alleen voor bedrijven, maar ook voor individuen als jij en ik. Wist je dat printers zelfs een specifieke foutmelding weergeven als de inkt niet wordt gedetecteerd, omdat de cartridge niet correct is verwijderd?

Iemand die een toner cartridge vasthoudt en daardoor vieze handen heeft.

De impact van toner op het milieu

Het heeft ook zeker serieuzere consequenties. Onjuist afgevoerde toners zijn een groot probleem voor het milieu. Ze bevatten schadelijke stoffen die voor grote problemen zorgen, als ze in het milieu terechtkomen. De cartridges zijn van plastic, maar bevatten soms ook zware metalen als kwik, nikkel en kobalt.1Arbostart.nl (2020). 'Stof, toner, ozon – de uitstoot van laserprinters en kopieerapparaten is erg ongezond'

Dit en het tonerpoeder is erg schadelijk als het in de natuur en het grondwater terechtkomt. Daarom is het zo belangrijk dat je de printer op de juiste manier gebruikt en de toners correct afvoert.

Hoe verwijder je tonerafval correct?

Nu je weet waarom het belangrijk is, is de vraag hoe doe je dat dan? Het begint allemaal met het volgen van de juiste procedures. En, nee, dat betekent niet zomaar in de prullenbak gooien.‍

Het is belangrijk dat je eerst de cartridge uit je printer verwijdert. Dit moet voorzichtig gebeuren. Zo voorkom je dat er inkt lekt of dat er schade aan de printer ontstaat.

Gebruikte toners recyclen – de juiste manier

Recyclen is het sleutelwoord als het gaat om tonerafval. Hiermee geven we de materialen een tweede leven en verminderen we de noodzaak voor nieuwe grondstoffen. Maar hoe recycle je toners?

Er zijn speciale recyclingprogramma's voor tonercartridges. Deze programma's verwerken de cartridges op de juiste manier en zorgen dat de schadelijke stoffen niet in het milieu terechtkomen.

Neem bijvoorbeeld het HP Planet Partners-programma. Naast dat HP dingen als kleerhangers en plastic flessen hergebruikt voor de productie van cartridges, mogen klanten gebruikte cartridges inleveren bij partnerwinkels of per post opsturen.2HP (n.d.) 'HP Planet Partners - Supplies-recyclingprogramma'

Niet alleen HP doet dit, maar ook grote merken als Canon en Lexmark hebben zo'n programma's op poten gezet. Kijk dus goed of het merk dat je gebruikt ook zo'n recyclinginitiatief heeft als je ook maar iets om zowel het milieu als je portemonnee geeft!

maar kan zelfs als gevolg hebben dat bijvoorbeeld je laserprinter vlekt bij het gebruik van een cartridge die niet goed gerecycled is.

Veelgemaakte fouten bij het weggooien van toners bij het afval

Het weggooien van toners kent enkele valkuilen:

  1. De afvalbak is niet de juiste plek voor je oude toners. Toners bij het normale afval doen, is een veelgemaakte fout die ernstige gevolgen heeft voor het milieu door de toner-restanten en andere schadelijke bestanddelen die erin zitten.
  2. De eigenschappen van je toner negeren is ook een bekende fout. Het verwijderen van toners is meer dan alleen recycling. Het gaat ook om het veilig hanteren van de toners, zodat je mogelijke gezondheidsrisico's voorkomt.

Het kiezen van een goede all-in-one printer helpt in sommige gevallen met het verminderen van tonerafval en voorkomt dat je onder de vlekken komt te zitten bij het verwijderen van die toner. Ook voorkomt het problemen waarbij je laserprinter vlekt, als je voor een laserprinter in het specifiek gaat!

Een all-in-one printer op een bureau.

Praktische gids voor het veilig weggooien van toners

Het veilig weggooien van toners hoeft niet ingewikkeld te zijn. Hier is een eenvoudige gids die je hierbij helpt:

  • Identificeer je printermerk en specificaties
  • Verzamel je gebruikte toners op een veilige plek
  • Zoek naar erkende recyclingdiensten in je omgeving
  • Volg de juiste stappen voor veilige afvoer

1. Identificeer je printermerk en specificaties

Je printermerk en -eigenschappen kennen is de eerste stap in het veilig weggooien van toners. Verschillende merken hebben verschillende recyclingprogramma's en richtlijnen voor hun producten.

Bovendien: als je printer toner heeft en alsnog niet print, is het waarschijnlijk dat je printer het probleem is en niet de toner. Check dus eerst de tonerniveaus, voordat je de toner weggooit.

2. Verzamel je gebruikte toners op een veilige plek

Je hebt niet per se een speciale container in je huis nodig. Een oude doos dient net zo goed als een veilige plek voor het bewaren van je gebruikte toners. Zorg wel dat de locatie ervan droog en uit de buurt van kinderen en huisdieren is.

3. Zoek naar erkende recyclingdiensten in je omgeving

Er zijn veel diensten die tonerafval recyclen. Een snelle zoekopdracht via Google levert je doorgaans al een korte lijst aan bedrijven op die de toners maar wat graag uit handen nemen. Een erkende recyclingdienst verwerkt je toners op een milieuvriendelijke manier.

4. Volg de juiste stappen voor veilige afvoer

Zodra je een recyclingdienst hebt gekozen, volg je de instructies voor het veilig afvoeren van je toners. In de meeste gevallen lever je het in bij een inzamelpunt of verstuur je het per post.

Veelgestelde vragen over tonerafval

Er zijn veel vragen over het correct verwerken van tonerafval. Laten we eens kijken naar enkele van de meest gestelde vragen.

Kan ik mijn toners zelf recycleren?

In principe is het mogelijk om je toners zelf te recyclen, maar dat is zeer ingewikkeld, tijdrovend en – als het incorrect gebeurt – ook nog eens schadelijk voor het milieu. Het is vaak beter als je gebruikmaakt van een erkende recyclingdienst. Deze diensten hebben de juiste apparatuur en kennis omtrent het veilig en efficiënt recyclen van toners.

Wat gebeurt er als ik mijn toners verkeerd weggooi?

Het verkeerd weggooien van toners heeft ernstige gevolgen. Het leidt bijvoorbeeld tot milieuvervuiling, omdat de chemische stoffen in de toner kunnen gaan lekken en daardoor de bodem en het water vervuilen. Dit heeft tot gevolg dat je het risico loopt op zware boetes.

Daarnaast zie je het waarschijnlijk niet zitten dat je toner met eventueel zware metalen over je handen knoeit, of zelfs over je meubilair. Dit vlekt niet alleen, maar kan ook huidschade opleveren als je hier gevoelig voor bent.3MedBroadcast (n.d.) 'Metal Hypersensitivity'

Conclusie

Hergebruik, recycling, het correct verwijderen van toners afval – het is allemaal onderdeel van een betere, groenere wereld. Zodra je deze stappen omarmt, wordt het al snel een tweede natuur; eentje die helpt met het zorgen voor de echte natuur.

Het juist omgaan met tonerafval is niet alleen een must, het is een kans, en ik weet zeker dat jij die kans wilt grijpen!

Laat je me hieronder weten of de stappen voor het recyclen van toners je duidelijk zijn, en of je eventueel zelf nog tips hebt hiervoor? Hopelijk tot snel!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Robbert, uit Wognum (NH). is één van onze Content Creators. Samen met zijn voorliefde voor fotografie, videografie en monteren, is zijn grootste passie toch echt het luisteren, maar vooral het maken van muziek. Hij verzorgt al zes jaar de lead vocals bij tributeband Touch of Toto en maakt sinds vorig jaar ook deel uit van de formatie van feestband Cherry & The Sugarstuds. En alsof dat niet genoeg is is hij bezig met de studie Media Design bij de LOI. Dankzij die studie heeft hij kennis over de wereld van creatieve hard- en software en onderzoeksmethoden. Al doende groeit hij daar verder in tijdens het schrijven van artikelen voor Technerds.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross