Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Waarom Vlekt mijn Laserprinter? Een Diepgaande Blik op het Probleem

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

7 min leestijd

Je wilt een belangrijk document printen, maar dan kom je erachter dat je laserprinter vlekt! Het document waar je met bloed, zweet en tranen aan hebt gewerkt is ineens een slordige vlekkenboel. Daar zit je toch niet op te wachten? Dit gaat niet alleen ten koste van je prints, maar het verspilt ook nog eens dure printerinkt.

In dit artikel leid ik je naar een vlekkeloze printervaring. Van tonercartridges tot de invloed van temperatuur en luchtvochtigheid, ik behandel elk detail dat een vlekvrije afdruk in de weg staat!

Belangrijkste punten samengevat:

  • Vlekken op de afdrukken van je laserprinter wijzen op problemen met de tonercartridges of andere printercomponenten.
  • Omgevingsfactoren, zoals temperatuur en luchtvochtigheid, hebben ook invloed op de printkwaliteit.
  • Regelmatige inspectie en onderhoud van je printer helpt bij het voorkomen van vlekken en het verbeteren van de printkwaliteit.

Wat betekent het als je laserprinter vlekt?

Als we het hebben over een laserprinter die vlekt, spreken we over onregelmatigheden op het geprinte document. Deze vlekken variëren van kleine stipjes tot grote vlekken die de leesbaarheid van het document verslechteren. In sommige gevallen heb je een tegenovergesteld probleem – dan heeft je printer wel inkt, maar print het niet. Bekijk de link vooral even als je juist dat probleem hebt!

Het is in ieder geval belangrijk dat je weet dat vlekken niet alleen een esthetisch probleem zijn, maar ook mogelijk een indicatie zijn van dieperliggende problemen met je printer.

De verschillende oorzaken van vlekken door je laserprinter

Er zijn tal van redenen waarom een laserprinter vlekken achterlaat. Een van de meest voorkomende oorzaken is een probleem met de tonercartridges. Mogelijk zijn ze beschadigd of niet goed geïnstalleerd.

Een andere mogelijke oorzaak is het niet goed functioneren van bepaalde printercomponenten, of dat de printer in een omgeving staat met een ongeschikte temperatuur of luchtvochtigheid. Vlekken ontstaan soms ook door een combinatie van deze factoren. Ga dit dus na als je printer een kleur niet afdrukt of te veel afdrukt.

Een gefrustreerde man naast een printer

1. Begin met het inspecteren van de tonercartridges

De tonercartridges in je laserprinter zijn een goed startpunt als je printer vlekt. De cartridges branden met de toner (het 'inktpoeder') en vormen zo afbeeldingen en tekst op het papier. Als deze cartridges defect zijn, veroorzaken ze in sommige gevallen vlekken op je afdrukken.

Ook is het mogelijk dat je je printercartridge hervullen moet om het probleem op te lossen. Niet alle tonercartridges staan dit doe, maar als je hervulbare cartridges hebt, is het aan te raden eerst te controleren of je ze moet bijvullen. Heb je cartridges die niet hervulbaar zijn, controleer dan of het helpt als je de cartridges vervangt.

Wat zijn tonercartridges en hoe beïnvloeden ze je prints? – Tonercartridges zijn essentiële onderdelen van je laserprinter. De printer gebruikt de toner voor het afdrukken van tekst en afbeeldingen op papier. Wanneer deze cartridges niet goed werken, leidt dit tot een slechte printkwaliteit, en in sommige gevallen tot vlekken.

Hoe inspecteer je de tonercartridges van je laserprinter?

Volg deze stappen als je de cartridges wilt inspecteren:

  1. Zorg dat de printer aan staat en open de klep waar de tonercartridges achter zitten. De locatie van de klep verschilt vaak per printermerk en -model.
  2. Verwijder de tonercartridge en eventueel de drum uit de printer door hem er recht uit te trekken. Sommige printers hebben een drum waar de tonercartridge in zit, andere printers hebben alleen een tonercartridge. Verwijder in het geval van een drum eerst de drum en haal dan de toner eruit.
  3. Klik op het voorste lipje van de tonercartridge en haal hem los van de drum, als die aanwezig is. Doe dit voorzichtig en zonder al te veel kracht te zetten. De tonercartridge moet gemakkelijk loskomen.
  4. Inspecteer de tonercartridge op beschadigingen, lekkages, barsten of resten van tonerpoeder. Als je een beschadigde cartridge hebt, neem dan contact op met de leverancier of fabrikant voor een vervanging of reparatie.

Zie je tonerpoeder aan de zijkanten van de cartridge of op andere plekken waar het niet hoort te zijn of is de toner ongelijk verdeeld? Dan is dat misschien een teken dat de cartridge lekt. Het zou een gelijkmatige laag moeten vormen. Is dat niet het geval, dan heb je een grote kans dat dit de oorzaak is van je vlekkerige afdrukken.

2. Onderzoek de printercomponenten

Zie je niets aan de tonercartridges. Kijk dan naar andere printercomponenten die soms roet in het eten gooien. Het is van groot belang dat je deze onderdelen regelmatig controleert en onderhoudt. Als je veel slijtage tegenkomt of de printer vrij oud is, is het misschien tijd dat je investeert in een goede all-in-one printer. Dat is vaak nog goedkoper dan je printer laten repareren!

Welke printercomponenten veroorzaken vlekken en waarom?

Er zijn verschillende componenten die de kwaliteit van je afdrukken beïnvloeden – de drum, bijvoorbeeld. Dit is een cilinder die het beeld van de afdruk vasthoudt. Als deze beschadigd is, resulteert dit vaak in vlekken op je afdrukken.

Dan heb je nog de fuser. Dit onderdeel hecht de toner aan het papier door middel van hitte. Als de toner niet goed smelt leidt dit tot strepen, vlekken of vale afdrukken. Dit is dus ook een goed onderdeel om te checken.

Tot slot is een beschadigde transferriem ook nog wel eens de boosdoener. Een transferriem is verantwoordelijk is voor het overbrengen van de tonerpoeder van de cartridge naar het papier. Als deze beschadigd is, verdeelt de printer de tonerpoeder niet goed over het papier, waardoor er vlekken ontstaan.

Hoe onderzoek je deze componenten op mogelijke problemen?

Zet de printer uit en haal de stekker uit het stopcontact. Open vervolgens de printer voor makkelijke toegang tot de printeronderdelen en loop de componenten na.

Controleer de drum op krassen of deuken, en de fuser op tekenen van slijtage of beschadiging. Controleer tot slot de transferriem op eventuele scheuren of vlekken. Als je iets ongewoons tegenkomt, is het hoogstwaarschijnlijk tijd voor vervanging van het betreffende onderdeel.

Een persoon die de onderdelen van een printer controleert op schade en defecten.

3. Overweeg de invloed van temperatuur en luchtvochtigheid

Je zou het misschien niet denken, maar de omgeving waarin je printer staat, heeft net zo goed invloed op de printkwaliteit. Zowel temperatuur als luchtvochtigheid spelen een rol.

Waarom zijn temperatuur en luchtvochtigheid belangrijk voor je laserprinter?

Je zou het misschien niet direct denken, maar temperatuur en luchtvochtigheid hebben een sterke invloed op je laserprinter. De toner in je printer reageert op de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid. Ook al zijn laserprinters hier minder vatbaar voor dan een inktjetprinter, het is toch wijs het onderstaande advies aan te houden.

Een te lage temperatuur zorgt dat de toner niet goed hecht, terwijl een te hoge temperatuur leidt tot snellere uitdroging van de toner, voordat je überhaupt hebt geprint.

Ook een te hoge of te lage luchtvochtigheid brengt problemen met zich mee. Een te droge omgeving maakt het papier statisch. Dit leidt weer tot een ongelijke verdeling van de toner op het papier, waardoor je vlekken of strepen krijgt. Een te hoge luchtvochtigheid zorgt juist voor vervorming in het papier en hechtingsproblemen bij de toner.

Hoe regel je de temperatuur en luchtvochtigheid voor optimale printkwaliteit?

Zet allereerst je printer niet te dicht bij een raam dat open staat of waar veel zon doorheen komt, een verwarming of airco. Dit zorgt voor te warme of koude lucht direct op je printer.

Mik daarnaast op een constante temperatuur tussen de 10 en 30 graden Celsius. Als je het tussen de 20 en 22 graden houdt, is dat al helemaal ideaal voor je laserprinter. Wat betreft luchtvochtigheid streef je naar een relatieve luchtvochtigheid tussen de 30% en 70% met een optimale waarde tussen de 45% en 55%.1Thomas Gijs, Testaankoop (2023). 'Kan je printer tegen kou?'

Reguleer dit met behulp van een luchtbevochtiger of een ontvochtiger in je ruimte als het niet lukt dit door simpele ventilering op orde te krijgen.

4. Je printer reinigen, stap voor stap

Heb je alles gecheckt, maar zie je nog steeds vlekken op je prints? Dan is het laatste redmiddel een grondige schoonmaakbeurt van je printer. Volg onze gedetailleerde gids en misschien los je je probleem zo op!

  1. Zet de printer uit en haal de stekker uit het stopcontact. Wacht tot de printer is afgekoeld, voordat je verder gaat.
  2. Open de klep van de printer en verwijder eventueel vastzittend papier of vuil. Gebruik een pincet of een zachte doek om het papier of het vuil voorzichtig los te maken. Trek niet te hard aan het papier, dit veroorzaakt misschien schade in de printer.
  3. Reinig de buitenkant van de printer met een licht vochtige doek of een stofdoek. Vermijd het gebruik van alcohol, oplosmiddelen of schurende middelen die de printer beschadigen. Veeg het stof en vuil weg van de ventilatieopeningen, knoppen en display.
  4. Reinig de binnenkant van de printer met een zachte doek of een stofzuiger. Verwijder overtollige tonerpoeder of inktresten van de fuser, de transferriem, de tonercartridge of de inktcartridge. Volg de instructies van de fabrikant voor het reinigen en onderhouden van deze onderdelen.
  5. Reinig de printkop met behulp van het bedieningspaneel van de printer of via de computer. De printkop is verantwoordelijk voor het overbrengen van de inkt of toner op het papier. Als de printkop verstopt of vuil is, levert dat een slechte afdrukkwaliteit of problemen met printen op. Het reinigen van de printkop werkt verschillend per merk en model printer. Raadpleeg de handleiding van je printer voor de exacte stappen hiervoor!
  6. Sluit de klep van de printer en steek de stekker weer in het stopcontact. Zet de printer aan en doe een testprint om te controleren of alles goed werkt.

Het is belangrijk dat je voorzichtig bent. Durf je het niet zelf aan om de printer schoon te maken, dan zijn er genoeg opties om dit professioneel te laten doen. Ondervind je na het schoonmaken nog steeds problemen? Neem dan contact op met de fabrikant.

Conclusie

Zo zie je maar, de redenen waarom een laserprinter vlekt lopen enorm uiteen van simpel te vervangen tonercartridges tot iets complexers, zoals de juiste omgevingsfactoren. Gelukkig is voor elk probleem een oplossing te vinden!

Je kunt nu in ieder geval zelf aan de slag met het oplossen van deze vervelende printerproblemen met de informatie en tips die je in dit artikel hebt gelezen. Vergeet niet, mocht je er niet uitkomen, schakel dan de hulp in van een professional. Blijf niet zitten met die vlekken, maar neem controle over je printerervaring!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Robbert, uit Wognum (NH). is één van onze Content Creators. Samen met zijn voorliefde voor fotografie, videografie en monteren, is zijn grootste passie toch echt het luisteren, maar vooral het maken van muziek. Hij verzorgt al zes jaar de lead vocals bij tributeband Touch of Toto en maakt sinds vorig jaar ook deel uit van de formatie van feestband Cherry & The Sugarstuds. En alsof dat niet genoeg is is hij bezig met de studie Media Design bij de LOI. Dankzij die studie heeft hij kennis over de wereld van creatieve hard- en software en onderzoeksmethoden. Al doende groeit hij daar verder in tijdens het schrijven van artikelen voor Technerds.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross