Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

De Complete Gids voor het Vervangen van Cartridges

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

5 min leestijd

We hebben het allemaal wel eens gehad – voor werk of voor school moet je nodig iets uitprinten, maar natuurlijk is het inkt op. Dan moet je de cartridges vervangen, maar hoe?! Het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Sterker nog, met deze kennis en enkele handige tips lukt je dit gemakkelijk zelf.

Belangrijkste punten:

 • Cartridges zijn essentieel voor de printkwaliteit en het correct functioneren van je printer. Je moet ze regelmatig vervangen.
 • Er zijn verschillende soorten cartridges beschikbaar, waaronder originele, compatibele en gereviseerde cartridges. De keuze hangt af van je printer, je budget en je persoonlijke voorkeur.
 • Het vervangen van cartridges is een eenvoudig proces. Het is belangrijk dat je de juiste cartridge kiest en deze correct installeert.

Waarom cartridges vervangen?

Heb je ooit gehad dat je tijdens het printen van een belangrijk document ontdekt dat de tekst vervaagd of streperig is? Dan weet je hoe frustrerend het is als je cartridges uitgedroogd zijn. Vervanging is dan de enige optie. Dat maakt de noodzaak tot het tijdig vervangen van je cartridges duidelijk, niet?

Cartridges zijn het hart van je printer. 🫀 De printkoppen halen inkt uit deze cartridges, en sproeien deze op het papier in wat uiteindelijk de tekst en afbeeldingen vormt.

Na verloop van tijd raken de cartridges leeg of droogt de inkt uit, waardoor de printkwaliteit vermindert. Als je ze niet vervangt, leidt dit tot problemen, waaronder slechte afdrukkwaliteit of zelfs beschadiging van de printer.

Een printer die een kleurrijke pagina uitprint

Hoe vaak moet je cartridges vervangen?

Hoe vaak je cartridges moet vervangen, hangt af van verschillende factoren. Denk aan hoeveel je print, de kwaliteit van de inkt en de capaciteit van de cartridges. Over het algemeen waarschuwt een printer je wanneer de inkt bijna op is. Dit is meestal het moment waarop je nieuwe cartridges moet bestellen.

De risico's van het niet tijdig vervangen van cartridges

Als je niet tijdig de cartridges vervangt, verhoog je het risico op een aantal problemen. Bijvoorbeeld verminderde printkwaliteit, maar ook schade aan de printkoppen of de printer zelf. De reparatie van schade aan je printer is aanzienlijk duurder dan een setje nieuwe cartridges!

Een blik op verschillende soorten cartridges

Er zijn verschillende soorten cartridges op de markt. Inkjetprinters gebruiken de twee meest voorkomende typen inktcartridges en laserprinters gebruiken tonercartridges.

Inktcartridges versus tonercartridges: wat te vervangen?

Het type cartridge dat je nodig hebt, hangt af van je printer. Inkjetprinters gebruiken inktcartridges die vloeibare inkt bevatten. Laserprinters gebruiken daarentegen tonercartridges die poeder bevatten.

Het is belangrijk dat je het juiste type cartridge kiest. Poeder in een inkjetprinter en vice versa zorgt voor schade, dus weet wat voor printer je hebt en wat voor cartridges je moet hebben.

Het verschil tussen originele, compatibele en gereviseerde cartridges

Als je duidelijk hebt of je toner of vloeibare inkt nodig hebt, is een handig weetje dat er daaronder nog een onderverdeling is: originele, compatibele en gereviseerde cartridges.

 • De fabrikant van je printer produceert originele cartridges. Ze zijn meestal duurder, maar bieden de beste printkwaliteit en betrouwbaarheid.
 • Derde partijen produceren compatibele cartridges en ontwerpen ze om te werken met specifieke printermodellen. Ze zijn over het algemeen goedkoper dan originele cartridges, maar de kwaliteit is wisselend.
 • Bij gereviseerde cartridges maakt iemand gebruikte cartridges schoon, vult ze opnieuw en test ze om te zorgen dat ze goed werken. Ze zijn een milieuvriendelijkere optie, maar de printkwaliteit en betrouwbaarheid brengt wisselende resultaten met zich mee.

Cartridges vervangen, stap voor stap

Is het tijd om je cartridges vervangen? Geen paniek! Dit is eenvoudiger dan je denkt. Volg stap voor stap deze gids en voor je het weet heb je het gefikst.

Een kantoormedewerker die cartridges probeert te vervangen

1. Voorbereiden op het vervangen van cartridges

Een goede voorbereiding is het halve werk!

 1. Zet de printer aan.
 2. Pak je nieuwe cartridge en controleer of deze overeenkomt met het model van je oude cartridge.
 3. Maak je werkplek schoon en leg een stuk papier neer voor het opvangen van eventuele inktvlekken.
 4. Zorg dat je handen schoon en droog zijn; inktvlekken op je handen zijn behoorlijk hardnekkig, geloof me.1Inktweb.nl (2018). 'Hoe verwijder ik inkt van mijn handen of kleding?' Ik spreek uit ervaring. 😉

2. De oude cartridge verwijderen

Nu komen we ergens.

 1. Open de klep van je printer en zoek de cartridgehouder.
 2. Sommige printers hebben een knop of een lipje waarmee je de cartridge losmaakt.
 3. Pak de cartridge bij de zijkanten vast en trek deze voorzichtig uit de houder.

3. De nieuwe cartridge plaatsen

Nu komt het spannende deel: het plaatsen van de nieuwe cartridge.

 1. Haal de nieuwe cartridge uit de verpakking en verwijder voorzichtig de beschermende strip.
 2. Let op, raak de gouden contactpunten en de inktuitlaat niet aan.
 3. Zo voorkom je eventuele afdrukproblemen.
 4. Plaats de cartridge in de houder en duw deze voorzichtig naar beneden tot je een klik hoort.
 5. Sluit daarna de klep van de printer weer, en je bent klaar!

Veelgemaakte fouten bij cartridge-vervanging vermijden

Ondanks dat het vervangen van cartridges niet moeilijk is, liggen er altijd fouten op de loer. Maar wees gerust, met deze tips help ik je dat voorkomen!

Het kopen van de verkeerde cartridge

Een veelgemaakte fout is het kopen van de verkeerde cartridge. Check daarom altijd goed het modelnummer van je printer en het nummer van de cartridge, voordat je een nieuwe aanschaft.

Het niet correct plaatsen van de cartridge

Een andere veelvoorkomende fout is het niet correct plaatsen van de cartridge. Dit leidt tot slechte afdrukkwaliteit en vlekken op je afgedrukte document, of zelfs schade aan je printer. Zorg daarom altijd dat je de cartridge correct in de houder plaatst en dat je een klik hoort.

Een printer in een kantoor.

Veelgestelde vragen over het vervangen van cartridges

Hieronder bespreek ik vragen die het meest worden gesteld omtrent het vervangen van printercartridges.

Is het veilig om compatibele of gereviseerde cartridges te gebruiken?

Compatibele en gereviseerde cartridges zijn een veilige en betrouwbare optie. Experts hebben ze grondig getest en ze voldoen aan hoge kwaliteitsnormen.

Wat moet ik doen als mijn printer na het vervangen niet print?

Geen paniek! Controleer eerst of je de cartridge correct hebt geïnstalleerd. Doet je printer het dan nog niet, reinig dan je printerkoppen. Raadpleeg de handleiding hoe dat werkt bij jouw model printer.

Conclusie

Dat was het dan – een eenvoudige handleiding voor het vervangen van cartridges. Nu ken je het verschil tussen verschillende soorten cartridges, of je je oude cartridge moet laten bijvullen of een gloednieuwe moet halen, alsook hoe je deze vervangt in je printer.

Hoewel het misschien een hele klus lijkt, is het vervangen van cartridges een fluitje van een cent. Met de juiste informatie, een beetje geduld en aandacht voor detail regel je dit met twee vingers in je neus.

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Robbert, uit Wognum (NH). is één van onze Content Creators. Samen met zijn voorliefde voor fotografie, videografie en monteren, is zijn grootste passie toch echt het luisteren, maar vooral het maken van muziek. Hij verzorgt al zes jaar de lead vocals bij tributeband Touch of Toto en maakt sinds vorig jaar ook deel uit van de formatie van feestband Cherry & The Sugarstuds. En alsof dat niet genoeg is is hij bezig met de studie Media Design bij de LOI. Dankzij die studie heeft hij kennis over de wereld van creatieve hard- en software en onderzoeksmethoden. Al doende groeit hij daar verder in tijdens het schrijven van artikelen voor Technerds.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross