Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Printercartridges Hervullen: de Ultieme Gids

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

6 min leestijd

Van je vriend of vriendin gehoord dat printercartridges hervullen mogelijk is, maar geen idee hoe dat gaat? Het is heel eenvoudig en ook nog eens een slimme zet voor je portemonnee én het milieu.

Met een beetje geduld, de juiste materialen en een zorgvuldige aanpak kan iedereen het, dus ook jij! Lees snel verder, want ik laat je in deze blog zien hoe je dit klusje zelf klaart en binnen no-time weer aan het printen raakt.

Belangrijkste punten:

 • Printercartridges hervullen is een zuinige oplossing voor je portemonnee en het milieu.
 • Zelf je printercartridge hervullen is niet zo ingewikkeld als het lijkt, maar vraagt om zorgvuldigheid.
 • Goed onderhoud verlengt de levensduur van de cartridge en behoudt de printkwaliteit.

De basis van een printercartridge: wat je moet weten

Als je net als ik bent, heb je waarschijnlijk wel eens naar je printer gekeken en je afgevraagd hoe zo'n ding werkt. Je stopt er papier en cartridges in, sluit de printer aan, stuurt een printopdracht en hij gaat aan de slag. Laten we eens kijken hoe zoiets in zijn werk gaat.

Wat is een printercartridge?

Een printercartridge (of inktcartridge) is een essentieel onderdeel van je printer. Het is een klein, plastic, doosje dat de inkt of toner bevat waarmee je printer afdrukken maakt.

Er zijn verschillende soorten cartridges, waaronder inkjetcartridges met vloeibare inkt, gebruikt door inkjetprinters, en tonercartridges met inktpoeder, gebruikt door laserprinters. Elk type heeft zijn eigen specifieke werking en gebruik.

Hoe werkt een cartridge in je printer?

Het proces begint wanneer je een afdrukopdracht naar je printer stuurt. Bij een inkjetprinter spuit de printkop spuit vervolgens kleine druppeltjes inkt op het papier die de afdruk creëren. Lekker simpel!

Een laserprinter maakt met een laserstraal een zogenoemd negatief van de print op een lichtgevoelige trommel. De trommel wordt dan bedekt met toner dat aan het negatief blijft plakken door statische elektriciteit. Rollen brengen de toner over op een vel papier en de fuser brandt als het ware de toner in het papier.1Static Control (2014). 'How a Color Laser Printer Works -- Inside an HP® 2600 Toner Cartridge'

Net als bij alles, slijt je cartridge na verloop van tijd. De inkt of de toner raakt op of de printkop raakt verstopt. Daarom is het belangrijk dat je cartridges regelmatig vervangt of hervult. Hiermee houd je de afdrukkwaliteit op peil en voorkom je printfouten, zoals verkleurde prints of afdrukken in zwart-print.

Een printer in een modern kantoor

Waarom zou je een printercartridge hervullen?

Naast het feit dat je printer inkt of toner nodig heeft voor printen, zijn er nog andere redenen waarom je cartridges hervullen verstandig is. Laten we eens kijken naar de voordelen op het gebied van kosten en milieu.

Op de kleintjes letten 💸

Wist je dat het hervullen van cartridges aanzienlijk goedkoper is dan het kopen van nieuwe? De kosten van nieuwe cartridges lopen snel op, zeker als je veel print en als je merkcartridges gebruikt. Cartridges van externe partijen zijn daarentegen soms nog goedkoper dan hervullen.

Denken aan Moeder Aarde

Met het hervullen van cartridges bespaar je niet alleen geld, het heeft ook een positieve impact op het milieu. Hoe? Door het verminderen van afval. Elke cartridge die je hervult in plaats van weggooit, betekent eentje minder op de afvalhoop.

Cartridges zijn klein, maar tel al die kleine stukjes bij elkaar op en je hebt een berg van niet-biologisch afbreekbaar afval. Door het hervullen van cartridges draag je op een betaalbare manier bij aan het verminderen van inkt- en tonerafval.

Hoe je zelf je printercartridge hervult

Nu we de voordelen hebben besproken, is het tijd voor het hoofdgerecht: leren hoe je zelf je printercartridge hervult. Maak je geen zorgen; het is niet zo ingewikkeld als je misschien denkt. Volg deze stappen en je bent printklaar in een handomdraai!️

De benodigdheden

Voordat je begint, moet je checken dat je alles voorhanden hebt. Hier is een lijst van de materialen die je nodig hebt:

 • Inktflesjes
 • Een spuit
 • Een paar handschoenen
 • Keukenpapier

Elk item heeft een specifiek doel. De inktflesjes en de spuit zijn voor het daadwerkelijke hervullen. De handschoenen beschermen je handen tegen de inkt en met het keukenpapier maak je na afloop de rest gemakkelijk schoon. ✨

Iemand die klaar is om cartridges te hervullen bij een tafel met verschillende flessen inkt

De cartridges hervullen: stap voor stap

Oké, laten we aan de slag gaan. Dit is hoe je cartridges hervult:

 1. Verwijder de lege cartridge uit de printer.
 2. Gebruik de spuit om de inkt uit het flesje te trekken.
 3. Zoek de kleine opening op je cartridge die bedoeld is voor de inkt.
 4. Injecteer de inkt langzaam in de cartridge via deze opening.
 5. Plaats de hervulde cartridge terug in de printer.

En dat is het! Makkelijk toch?

Veelgemaakte fouten bij het hervullen van printercartridges

Ondanks de eenvoud van het proces, zijn er enkele valkuilen waar je op moet letten. Het is om te beginnen belangrijk dat je niet te veel en niet te snel inkt in de cartridge spuit.

Bovendien: als restanten inkt tussen de cartridges gaat zitten en opdrogen, raken de printkoppen sneller verstopt of wordt cartridges installeren lastiger, waardoor je printer de inkt niet kan detecteren. Doe de cartridge niet te vol en veeg inktrestanten weg met het keukenpapier.

Berg de inkt ook goed op. Sluit de flessen goed af en bewaar de inkt op een koele, donkere plek. Door warmte en zonlicht droogt de inkt uit, en dat is zonde van de inkt én van je geld.

Hoe vind je de geschiktste inkt?

Inkt is het hart van je printer. Het kiezen van de juiste inkt is dan ook essentieel voor het hervullen van je cartridge. Maar welke inkt past het beste bij je printer en gebruik?

Waar je op moet letten bij het kiezen van inkt

Let op de prijs en beschikbaarheid van de inkt. De inkt moet natuurlijk ook compatibel zijn met je specifieke printermodel. Als je merkt dat je laserprinter vlekt, biedt het aanpassen van je inkttype een mogelijke oplossing.

De keuze van inkt is niet alleen afhankelijk van je printertype, maar ook van wat je print. Print je voornamelijk tekstdocumenten, dan raad ik een inkt met een hoge zwartintensiteit aan. Voor het printen van foto's is een inkt met een breed kleurengamma beter geschikt.

Er zijn vele soorten inkt op de markt, elk met hun eigen kwaliteiten:

 • Pigmentinkt biedt bijvoorbeeld levendige kleuren en is zeer duurzaam. Dit maakt het uiterst geschikt voor documenten en fine-art prints die lang mee moeten.
 • Dye-inkt is goedkoper en biedt een breder kleurbereik dan pigmentinkt, maar vervaagt sneller. Dit maakt het beter voor afdrukken voor kort gebruik zoals flyers.

Er zijn nog veel meer inktsoorten op de markt, maar die zijn vooral bestemd voor industrieel gebruik. Probeer verschillende merken en typen uit en kijk welke het beste resultaat geeft met je specifieke printer.

Een cartridge en enkele attributen waarmee de cartridge gevuld kan worden

Je printercartridges onderhouden

Na het hervullen van je cartridges, wil je dat ze zo lang mogelijk meegaan. Goed onderhoud maakt hierin een groot verschil. Een goed onderhouden cartridge gaat aanzienlijk langer mee dan eentje die je niet goed onderhoudt.

Voorkom bijvoorbeeld verstoppingen en maak de printkop regelmatig schoon. Bewaar je open cartridges op een koele, donkere plek in een vochtig keukenpapiertje en ga zo uitdroging tegen. Print ook regelmatig en houd de inktstroom op peil.

Hoe goed je de cartridge ook onderhoudt, elke cartridge heeft een houdbaarheidsdatum. Als de afdrukkwaliteit achteruitgaat of de printer foutmeldingen geeft, is het tijd dat je cartridges vervangt. Probeer eerst nog een grondige reiniging. Als dat niet helpt, is een nieuwe cartridge de beste oplossing.

Conclusie

Met je printercartridge hervullen bespaar je op een eenvoudige manier geld en help je tegelijkertijd onze planeet een handje. Het proces is heel eenvoudig, dus je cartridges zijn binnen no-time weer gevuld.

Zorg wel goed voor je cartridges, zodat ze lang meegaan. Dan geniet je het meest van de afdrukken die geprint zijn met de inkt die je zelf hebt aangevuld. Heerlijk toch? Dus stel het niet langer uit. Aan de slag!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Robbert, uit Wognum (NH). is één van onze Content Creators. Samen met zijn voorliefde voor fotografie, videografie en monteren, is zijn grootste passie toch echt het luisteren, maar vooral het maken van muziek. Hij verzorgt al zes jaar de lead vocals bij tributeband Touch of Toto en maakt sinds vorig jaar ook deel uit van de formatie van feestband Cherry & The Sugarstuds. En alsof dat niet genoeg is is hij bezig met de studie Media Design bij de LOI. Dankzij die studie heeft hij kennis over de wereld van creatieve hard- en software en onderzoeksmethoden. Al doende groeit hij daar verder in tijdens het schrijven van artikelen voor Technerds.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross