Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Waarom Print mijn Printer Alleen in Zwart-wit?

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

4 min leestijd

Stel je voor: je wilt een kleurrijk document printen, bijvoorbeeld een tekst met wat diagrammen, of een fotodocument, maar het enige wat je ziet, is een grijze massa – daar waar het rood, blauw en groen van het papier zou moeten afspatten! Dus waarom print je printer alleen zwart en hoe los je het op? Geen paniek. Ik ben hier om je te helpen. ✌️

Belangrijke punten:

  • Er zijn verschillende redenen waarom een printer alleen zwart print, waaronder problemen met de inktcartridges, printerdriver, printkop of printerinstellingen.
  • Specifieke problemen als een verstopte printkop, een verouderde printerdriver of problemen met de afdrukkwaliteit zijn meestal de boosdoeners.
  • Praktische oplossingen, zoals schoonmaakcartridges, de printerdriver updaten en de afdrukinstellingen updaten, laten je printer doorgaans weer normaal printen.

De basis van printerproblemen

Als je printer alleen maar zwart print, zit je met een probleem. Het is alsof je een kleurenfilm bekijkt op een zwart-wittelevisie. Je mist een deel van de ervaring. Het overkomt zelfs de beste wifi-printer. Maar waarom gebeurt dit?

Er zijn verschillende redenen waarom een printer alleen in zwart-wit print. Misschien is er een probleem met de inktcartridges of de printerdriver. Is anders de printkop verstopt of zijn er problemen met de printerinstellingen? In sommige gevallen is het zelfs zo dat de printer de inkt niet goed detecteert.

Een open printer met allerlei onderdelen eromheen.

Er zijn vele soorten printers, elk met hun eigen unieke manier van werken. Inkjetprinters werken bijvoorbeeld door kleine druppeltjes inkt op het papier te spuiten, terwijl laserprinters gebruikmaken van een laserstraal die het beeld met behulp van toner op het papier brandt.

Een derde soort is de led-printer. Deze werkt op een vergelijkbare manier als een laserprinter, maar gebruikt led-licht in plaats van een laser. Elk van deze soorten printers heeft zijn eigen specifieke problemen die zorgen dat ze zwart printen.

Het begrijpen van de basis van printerproblemen is de eerste stap in het oplossen van het probleem. Dus laten we dieper in de materie duiken en kijken naar de specifieke problemen die zorgen dat je printer zwart print. 👀

2. Specifieke problemen die zorgen dat je printer in zwart-wit print

Een probleem met de afdrukkwaliteit zorgt nog wel eens voor problemen. Wanneer de afdrukkwaliteit verkeerd staat ingesteld, krijg je mogelijk alleen grijstinten of onscherpe prints.

Wanneer je printer alleen maar zwart print is de kans groot dat een verstopte printkop de boosdoener is.1Rankviz, M. Inkjet Wholesale (2023). 'Blocked Printer Head: Printer Head Cleaning Process Explained'

Zeker als je de printer al een tijdje niet hebt gebruikt. Een vuile printkop laat de inkt niet goed door, waardoor je afdrukken met vlekken of juist kleurloze pagina's krijgt. In dit geval is een printkopreiniging vaak de oplossing.

De printerdriver speelt soms ook een rol. Misschien heeft je verouderde printerdriver moeite met het verwerken van de kleureninformatie, waardoor hij misschien prints in zwarttinten produceert.

Iemand die een verkeerde afdruk bekijkt bij haar laptop

Praktische oplossingen voor normale prints

Er zijn verschillende manieren waarop je je printer weer normaal laat printen. Controleer altijd als eerste de afdrukinstellingen. Als je printer bijvoorbeeld in zwart-wit-modus staat, zal hij alleen in zwart-wit printen, ongeacht de kleuren in het originele document. Deze instelling als eerste controleren en aanpassen kan je ontzettend veel kopzorgen besparen.

Een andere manier is het gebruik van schoonmaakcartridges. Deze speciale cartridges reinigen de printkop en lossen verstoppingen op. Dit gaat zwart-wit-prints en situaties zoals beschreven in ons artikel 'de printer heeft inkt, maar print niet' tegen.

De laatste oplossing is het controleren en opnieuw installeren van de printerdriver. Zoals eerder vermeld, heeft een verouderde of beschadigde driver invloed op de kwaliteit van je prints. Update de driver of installeer het opnieuw en kijk of het helpt.

Voorkomen dat je printer in de toekomst zwart print

Het onderhouden van je printer is net zo belangrijk als – dan wel belangrijker dan – het oplossen van bestaande problemen. Voorkomen is beter dan genezen, toch? Regelmatig onderhoud voorkomt dat je printer opeens enkel in zwart-wit print. Maar wat moet je precies doen?

  • Reinig regelmatig de printkoppen van je printer. Hiermee voorkom je dat inkt opdroogt en klonten vormt die de printkwaliteit beïnvloeden.
  • Zorg dat je printer niet te lang ongebruikt blijft. Print minstens één keer per week iets en voorkom zo dat de inkt opdroogt.
  • Wanneer je printer onverwachts ongewone kleuren print (zoals roze), is dit mogelijk een teken van een probleem met je inktcartridge. Vervang de cartridge die de 'problematische' kleur produceert in dat geval.

Het kiezen van de juiste printkwaliteit is ook cruciaal. Als je alleen tekst print, volstaat een lagere printkwaliteit. Dit bespaart inkt. Dit is niet alleen beter voor het milieu en je portemonnee, maar zorgt ook minder snel voor problemen.

Iemand die bezig is met het onderhoud van een printer.

Wat als niets werkt? Vervolgstappen voor het oplossen van je printerprobleem

Als je alle bovenstaande stappen hebt gevolgd en je printer nog steeds zwart print, is het misschien tijd voor het inschakelen van professionals. Neem contact op met de klantenservice van je printerfabrikant of schakel een lokaal reparatiebedrijf in.

De aanschaf van een nieuwe printer overwegen, is echter ook de moeite waard. Hoewel dit misschien een grote investering is, verbaast het je soms dat het goedkoper is dan reparatie. Los daarvan is er de kans dat het op de lange termijn goedkoper is, vooral als je huidige printer regelmatig problemen heeft. Denk bijvoorbeeld eens aan een goede all-in-one printer.

Conclusie

Samengevat, het feit dat je printer zwart print heeft mogelijk verschillende oorzaken. Ligt het niet aan de cartridges, dan is het misschien de printerdriver of zelfs de printkop. Maar onthoud, het is geen onoverkomelijke situatie. Blijf proberen en raak niet ontmoedigd. Met de juiste aanpak en een beetje geduld ben je die frustrerende printproblemen de baas. Veel succes!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Robbert, uit Wognum (NH). is één van onze Content Creators. Samen met zijn voorliefde voor fotografie, videografie en monteren, is zijn grootste passie toch echt het luisteren, maar vooral het maken van muziek. Hij verzorgt al zes jaar de lead vocals bij tributeband Touch of Toto en maakt sinds vorig jaar ook deel uit van de formatie van feestband Cherry & The Sugarstuds. En alsof dat niet genoeg is is hij bezig met de studie Media Design bij de LOI. Dankzij die studie heeft hij kennis over de wereld van creatieve hard- en software en onderzoeksmethoden. Al doende groeit hij daar verder in tijdens het schrijven van artikelen voor Technerds.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross