Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Hoe Verberg Ik mijn IP-adres?

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

5 min leestijd

Heb je als internetgebruiker de behoefte aan online privacy? Zoek niet verder! In dit artikel geef ik je drie snelle manieren mee om jouw IP-adres te verbergen. Hierdoor surf je met een stuk minder kopzorgen over het internet.

Als je thuiswerker bent herken je het volgende vast wel: je spendeert een stuk meer tijd online. Alles wat je online doet kán getraceerd worden. Als je privacygevoelig werk uitvoert, levert dat een lastig probleem op. In dat geval wil je je online privacy nog beter beschermen.

Bedrijven als Google houden daarnaast je zoekgeschiedenis bij door deze te koppelen aan je IP-adres. Hierdoor kunnen zij gerichtere advertenties plaatsen die je misschien liever niet ziet.

Na het lezen van dit artikel weet je hoe je je IP-adres moet verbergen. Hierdoor maak je je een stuk minder zorgen om je online privacy! Het beste deel? Je router instellen via allerlei ingewikkelde menu's zit er niet eens bij.

Wat is een IP-adres? –  Het is een identificatienummer dat
aan je online apparaat is gekoppeld. Het dient als naam en als
locatieaanduiding, wat je online apparaat toegankelijk maakt voor verbindingen.

Bedrijven houden je zoekgeschiedenis bij en koppelen deze aan je IP-adres. Zo'n bedrijven weten hierdoor meteen van jouw interesses af en zoeken daarbij geschikte advertenties, die ze naar je IP-adres sturen.

Drie manieren om je IP-adres te verbergen

In dit artikel leer je drie makkelijke manieren om jouw IP-adres te verbergen. Dat kan onder andere met behulp van een VPN, een proxy en Tor. Géén zorgen als dit nieuwe termen zijn: ik leg je alles zo duidelijk mogelijk uit!

Voor elke manier heb je jouw computer of ander apparaat nodig met een internetverbinding.

1. Je IP-adres verbergen met een VPN

Het gebruik van een VPN is de meest economische methode om je IP-adres te verbergen: het is snel, handig én betrouwbaar. ''Dat klinkt goed!' hoor ik je denken, "maar wat is een VPN?" 🤔

Een VPN (Virtual Private Network), zoals NordVPN, zorgt voor een beveiligde verbinding met een andere server op het internet. Zo verberg je je IP-adres, die normaal gesproken zichtbaar is voor het hele internet.

Laptop met NordVPN logo staat op tafeltje

Dat werkt zo: wanneer je je computer (of andere apparaten met een internetverbinding) aansluit op een VPN, lijkt het net alsof dat apparaat zich op hetzelfde lokale netwerk bevindt als de VPN-dienst. Hiermee neem je het IP-adres van de VPN-server waarmee je verbonden bent over. Dit wordt je virtuele IP-adres genoemd.

Zo houd je mensen, bedrijven of instanties die met verkeerde bedoelingen je internetactiviteit willen bekijken op een veilige afstand.

Elke keer als je verbinding maakt met je VPN verandert je virtuele IP-adres – tenzij je telkens bewust dezelfde VPN-server kiest om mee te verbinden. Zoekopdrachten worden op deze manier niet samengevoegd tot een persoonlijk profiel wat bedrijven gebruiken om je reclames aan te bieden.

Op deze manier krijg je veilig toegang tot lokale netwerkbronnen, zelfs als je in een ander land bent. Dit geeft je ook toegang tot online content die niet beschikbaar is zonder VPN, zoals geolocked websites.

Altijd al het aanbod van de Britse of Amerikaanse Netflix willen bekijken? Een goede VPN geeft je die kans! Wel heeft Netflix de oorlog verklaard aan VPN-diensten, dus je moet een kleine som over hebben voor de diensten die om de VPN-blokkade kunnen zeilen.

Dat brengt me tot het laatste punt: een goede VPN-dienst kost een paar euro per maand. Ik heb dat wel over voor de garantie dat mijn gegevens veilig zijn. Je IP-adres wordt namelijk niet alleen verborgen, maar ook meteen versleuteld. Kwaadwillenden kunnen zo niet bij je data zelfs al weten ze deze te onderscheppen.

Wat is de beste VPN? – Onze voorkeur gaat sterk uit naar NordVPN, omdat deze je surfgedrag niet vastlegt en zo'n 5.500 servers over de hele wereld heeft waar je internetactiviteit doorheen wordt geleid.

2. Gebruik een proxyserver om je IP-adres te verbergen

Proxyservers kan je zien als tussenstation tussen jouw apparaat en de rest van het internet.

Het werkt zo: je internetverkeer stroomt binnen via de proxyserver en deze zet slimme technieken in om deze te veranderen of maskeren. De proxyserver herhaalt het internetverkeer wat binnenkomt, maar wijst je internetverkeer een ander IP-adres of locatie toe.

De servers van de websites die je bezoekt denken dat je proxy je daadwerkelijke internetverkeer is. Zo verberg je je IP-adres en voorkom je dat deze geregistreerd wordt in de logboeken van websiteservers.

In het geval dat iemand het geregistreerde IP-adres controleert, dan wordt de locatie van de proxyserver weergegeven. Die staat natuurlijk op een andere plek dan je thuisnetwerk, zodat je niet achterhaald kan worden.

Als je verbinding maakt met een buitenlandse proxy, heb je toegang tot hun locatiegebonden content. Mocht je benieuwd zijn naar het exclusieve internetaanbod van het buitenland, dan is een proxyserver een geschikte manier.

Proxyservers zijn dus nuttig bij het verbergen van je echte IP-adres, zodat je vanuit een ander land kan internetten.

Toch is een proxy minder privacybeschermend dan een VPN: een proxyserver versleutelt je persoonlijke gegevens niet. Dat betekent dat machtige partijen die echt moeite doen, je gegevens uiteindelijk kunnen inzien.

Wanneer gebruik je een proxy? – Met een proxyserver kun je je uitleven met content die exclusief is voor een bepaald land. Als je je online privacy wil beschermen is een proxy minder geschikt, want deze versleutelt je persoonlijke gegevens niet.

3. Je IP-adres verbergen met Tor

'Tor' staat voor 'The Onion Router' en dat is niet zomaar: het zet een gelaagde, beveiligde internetverbinding op. Je internetverkeer gaat langs verschillende servers, die samen een versleutelde bundel vormen.

In elke fase wordt er een nieuwe versleutelingslaag toegevoegd, zoals de lagen van een ui. Zo verbergt Tor je identiteit en krijg je een nieuw IP-adres aangewezen, waardoor je internetverkeer privé blijft.

Net als bij een VPN en proxy kun je door het maskeren van je originele IP-adres internet content bekijken die normaal gesproken locatiegebonden is.

Deze meerdere versleutelingslagen leidt tot voor méér veiligheid tegen bijvoorbeeld meekijkende overheden, maar ook voor langere laadtijden. Als je slechts je IP-adres wil verbergen, dan is Tor misschien iets te veel van het goede.

Hoewel dit netwerk populair is vanwege zijn veiligheid voor onder andere journalisten en (cyber)activisten, is het niet waterdicht. Cybercriminelen komen ook op Tor af en gebruiken dit om het deep web te betreden.

Man-werkt-op-laptop-op-bureau

Conclusie

Als het goed is, weet je nu welke manier je wilt gebruiken om je IP-adres te verbergen! Voor het gemak vat ik de verschillende tussen de bovenstaande methoden hieronder snel samen:

Een VPN is een economische keuze voor het verbergen van je IP-adres en de bescherming van je online privacy. Een proxy verbergt je IP-adres op een soortgelijke wijze, maar versleutelt je persoonlijke gegevens niet. Dan hebben we nog de extra beveiligde Tor die net teveel biedt als je alleen je IP-adres wil verbergen, maar verder uitermate veilig is.

Bedankt voor het lezen en schroom niet als er vragen zijn! Die beantwoorden we met alle plezier.

Was dit artikel behulpzaam?

Auteur
Jonathan is een computerexpert met een passie voor computers. Hij heeft dan ook informatica gestuurd aan de UvA, en werkt inmiddels al tien jaar in de IT-sector. Hij schrijft over de nieuwste technologieën, reviewt hardware en software, en beantwoordt dringende vragen over computerproblemen. En als hij daar niet mee bezig is, vind je hem met een VR-headset op in zijn favoriete game. 👓
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross