Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Eerste Hulp bij Laserprinter die Strepen Maakt

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

5 min leestijd

Laserprinters zijn geweldige apparaten – snel, efficiënt en ze produceren haarscherpe documenten. Maar wacht even... Print je laserprinter strepen op je afdrukken? Daar vroeg je niet om! Ze verpesten je hele verslag voor school of jaarrapport van werk. Het goede nieuws is: er zijn oplossingen voor.

Goed onderhoud en enkele handige trucjes helpen je met afdrukken van hoge kwaliteit produceren – vrij van strepen. In dit artikel neem ik je mee in de wereld van laserprinters en laat ik je zien hoe je strepen op je afdrukken voorkomt.

Belangrijke punten:

 • Tonerresten veroorzaken vaak strepen op je prints.
 • Regelmatige reiniging van je printer en het gebruik van goede kwaliteit toner voorkomen strepen en verbeteren de afdrukkwaliteit.
 • Schakel een reparateur in als de printer ondanks goed onderhoud nog steeds problemen geeft.

Wat veroorzaakt de strepen?

Voordat je ook maar iets gaat doen, is het belangrijk dat je de oorzaken van de strepen kent. Vaak zijn het tonerresten die strepen op je prints achterlaten. Deze zitten de correcte werking van je laserprinter in de weg.

De rol van tonerresten en vlekken

Tonerresten zijn doorgaans de hoofdreden dat laserprinters strepen op je prints achterlaten. Oude tonerdeeltjes hopen zich op op de drum, de fuser, de transfer belt of de rollers. Hierdoor verloopt de verdeling van de toner niet meer goed, met vlekken of strepen op je afdrukken als resultaat.

Het is dus belangrijk dat je de printer regelmatig reinigt en de tonerresten verwijdert. Gebruik hiervoor de juiste reinigingsmethoden en -producten, zodat je geen beschadigingen veroorzaakt terwijl je de laserprinter schoonmaakt.

Een printer staat binnen een kantoor

Eerste hulp bij strepen van je laserprinter

Wees gerust: met een aantal stappen los je het probleem op in een mum van tijd.

1. Controleer de printerinstellingen en eigenschappen

Je printerinstellingen nakijken is bij elk printerprobleem een goed idee. Vaak zijn er enkele instellingen die de afdrukkwaliteit beïnvloeden. Pas bijvoorbeeld de afdrukresolutie aan. Een hogere resolutie levert vaak al een verbetering op.

Controleer ook of je de juiste papierinstellingen hebt geselecteerd. Als dit niet goed staat geeft de printer misschien de verkeerde hoeveelheid toner, wat leidt tot strepen op je afdruk.

2. Maak een testafdruk

Maak een testafdruk en kijk of de aanpassingen gewerkt hebben. Zie je geen strepen meer? Dan is het je gelukt! Zie je toch nog strepen, dan is het misschien een diepgaander probleem.

3. Loop de onderdelen na

Controleer de verschillende onderdelen op beschadigingen of vervuilingen, zoals krassen of vlekken.

 1. Check of de drum (een metalen cilinder) krassen en vlekken heeft.
 2. Kijk of het verwarmingselement (de fuser) nog goed opwarmt en dat er geen tonerresten tussen zitten.
 3. Als er vuil op de band die het papier langs de drum leidt (transfer belt) zit, levert dit ook strepen op, dus kijk deze ook na.
 4. Controleer tot slot of er tonerresten of vuil op de rollers zitten. 1LD (n.d.). 'How can I fix my laser printer’s streaking issue?'

Raadpleeg de handleiding als je niet weet waar deze onderdelen zitten. Maak tot slot nog een testafdruk voor de zekerheid.

Onderhoudstips: voorkomen is beter dan genezen

Goed onderhoud van je printer voorkomt veel problemen, waaronder strepen op je prints. Hier zijn enkele tips:

 • Reinig je printer regelmatig.
 • Gebruik altijd toner van goede kwaliteit.

Regelmatige reiniging van je printer

Net als bij je auto, is goed onderhoud van je printer is essentieel voor een lange levensduur en optimale prestaties. Eén aspect hiervan is de printer regelmatig reinigen.

Maar hoe pak je dit aan? Simpel:

 1. Open de klep van je printer
 2. Verwijder de tonercartridge
 3. Reinig de binnenkant met een droge, zachte doek. Neem ook de rollers mee; deze verzamelen soms stof en vuil met strepen tot gevolg.

De frequentie van deze reiniging hangt af van hoe vaak je print. Print je dagelijks, dan raad ik een maandelijkse schoonmaakbeurt aan. Print je minder, dan volstaat een schoonmaak om de drie maanden. Dit voorkomt opbouw van vuil en stof, wat niet alleen de afdrukkwaliteit ten goede komt, maar ook de levensduur van je printer.

Iemand die een laserprinter reinigt met een zachte doek

Het belang van goede kwaliteit toner

De kwaliteit van je toner speelt een cruciale rol in de afdrukkwaliteit. Goedkope, niet-originele toners lijken misschien verleidelijk, maar leveren ook vaak problemen op, zoals ongelijkmatige afdrukken of – je raadt het al – strepen.

Goede kwaliteit toner verdeelt fijne deeltjes gelijkmatig over het papier, wat resulteert in heldere en scherpe afdrukken. Hoe weet je of een toner van goede kwaliteit is?

Let op het merk van de toner. Originele toners van hetzelfde merk als je printer zijn meestal een veilige keuze. Ze zijn misschien wat duurder dan de 'naamloze' tegenhangers, maar de investering is het waard voor de afdrukkwaliteit en de levensduur van je printer.

Wat als je er zelf niet uitkomt?

Ondanks je beste inspanningen en goed onderhoud, blijf je strepen op je afdrukken tegenkomen. Je zit met je handen in het haar en weet het allemaal niet meer. Wat nu?

Op zoek naar een reparateur

Als je echt alles hebt geprobeerd of je durft je printer niet zelf open te maken, dan is hulp van buitenaf een goed idee. Zoek een reparateur of neem contact op met de fabrikant. Zij hebben de kennis van het apparaat die je nodig hebt.

Er zijn veel bedrijven die printerreparaties aanbieden, maar hoe weet je welke betrouwbaar is? Doe je onderzoek: lees reviews, vraag om aanbevelingen en vergelijk prijzen.

Heb je toch het idee dat je printer zijn beste tijd heeft gehad, dan is het misschien beter dat je vervanging zoekt. Het is niet altijd duidelijk wanneer je je printer moet vervangen, maar de stelregel hiervoor is: als de kosten voor reparatie hoger zijn dan de kosten voor bijvoorbeeld een goede all-in-one-printer.

Conclusie

Nu weet je het: de oorzaak van die vervelende strepen op je afdrukken én hoe je ze voorkomt. Het draait vooral om onderhoud. Regelmatige reiniging van je laserprinter, goede kwaliteit toner en de juiste printerinstellingen zijn het devies. En als het probleem tóch hardnekkig blijkt, dan is professionele hulp inschakelen een wijs besluit.

Onthoud dat elke printer anders is, dus niet alle stappen in deze gids zijn op iedere laserprinter van toepassing. Maar met een beetje inzet, geniet je binnen de kortste keren van streeploze afdrukken en een soepel werkende printer. Succes!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Robbert, uit Wognum (NH). is één van onze Content Creators. Samen met zijn voorliefde voor fotografie, videografie en monteren, is zijn grootste passie toch echt het luisteren, maar vooral het maken van muziek. Hij verzorgt al zes jaar de lead vocals bij tributeband Touch of Toto en maakt sinds vorig jaar ook deel uit van de formatie van feestband Cherry & The Sugarstuds. En alsof dat niet genoeg is is hij bezig met de studie Media Design bij de LOI. Dankzij die studie heeft hij kennis over de wereld van creatieve hard- en software en onderzoeksmethoden. Al doende groeit hij daar verder in tijdens het schrijven van artikelen voor Technerds.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross