Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Hoelang Gaat een Printer eigenlijk Mee?

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

4 min leestijd

Is het je wel eens opgevallen dat printers vaak op de meest ongelegen momenten het loodje leggen? Het is mij al meer dan eens overkomen. De laatste keer dat dat gebeurde, borrelde bij me de vraag op: hoelang gaat een printer mee?

Dit heb ik uitgezocht en in dit artikel deel ik met je wat ik heb geleerd. Verschillende factoren hebben invloed op de levensduur van een printer, zoals het type en merk, hoe vaak je hem gebruikt en hoe goed je hem onderhoudt. Onderhoud is hier het sleutelwoord!

Belangrijke punten:

  • Het type en merk van de printer, het gebruik en onderhoud zijn bepalend voor de levensduur van een printer.
  • Een inkjetprinter gaat gemiddeld 3 tot 5 jaar mee, terwijl een laserprinter 5 tot 10 jaar meegaat.
  • Regelmatig onderhoud, zoals het schoonmaken van de printkoppen en het gebruik van kwaliteitsinkt, zijn gunstig voor de levensduur van de printer.

Wat bepaalt de levensduur van een printer?

Verschillende factoren bepalen de levensduur van een printer. Dit varieert van het type en merk van de printer tot hoe vaak je deze gebruikt en hoe goed je hem onderhoudt. Ja, je hoorde het goed: printeronderhoud speelt een cruciale rol in de levensduur van je printer. 🔧

De twee meest voorkomende printers zijn inkjet- en laserprinters en elk type heeft een andere levensverwachting. Een inkjetprinter gaat wel 3 tot 5 jaar mee, terwijl een laserprinter het soms 5 tot 10 jaar volhoudt.

Dit is slechts een schatting en hangt sterk af van het gebruik en onderhoud van de printer. Regelmatig onderhoud en zorgvuldig gebruik van de printer verlengen de levensduur aanzienlijk.

Een zwarte printer op een bureau.

De invloed van het type printer op de levensduur

Inkjet- en laserprinters verschillen op vele manieren, inclusief hun levensduur. Inkjetprinters zijn vaak goedkoper in aanschaf, maar de kosten voor inkt zijn hoger dan die van toner. Laserprinters zijn daarentegen duurder in aanschaf, maar gaan over het algemeen langer mee. Dat maakt ze een populaire keuze voor mensen die op zoek zijn naar de beste all-in-one-printer.

De rol van onderhoud in de levensduur van je printer

Goed onderhoud is essentieel als je de levensduur van je printer zo lang mogelijk wilt maken. Dit varieert van de onderdelen regelmatig schoonmaken tot het gebruik van kwaliteitsinkt of -toner. Een goed onderhouden printer levert jarenlang betrouwbare afdrukken, terwijl een slecht onderhouden printer al snel leidt tot slechte afdrukkwaliteit en uiteindelijk tot uitval van de printer.

Hoeveel afdrukken kan een printer maken voordat hij het begeeft?

Dit varieert sterk tussen verschillende merken en modellen. Sommige printers maken duizenden afdrukken voordat ze tekenen van slijtage vertonen, terwijl andere modellen na een paar honderd afdrukken al problemen krijgen. Als je merkt dat je printer niet meer afdrukt, is dit mogelijk een teken dat je printer aan het einde van zijn levensduur is.

Laten we eens kijken naar de laserprinter. Deze technische krachtpatser levert gemiddeld tussen de 50.000 en 100.000 afdrukken voordat hij tekenen van slijtage begint te vertonen. 😲

Een inkjetprinter, aan de andere kant, haalt gemiddeld tussen de 6000 en 10.000 afdrukken voordat de kwaliteit begint te verminderen. Dat is een stuk minder dan een laserprinter, maar nog steeds een respectabel aantal. 1uwcartridgewinkel.nl (n.d.). 'Laserprinter of inkjetprinter? Welke printer is voor u het goedkoopst?' 2Bedrijventrefpunt (2019) 'Levensduur printer. Hoe lang gaat een printer mee?' 3Luuc. Levensduur van (2023) 'Levensduur laserprinter'

Een vrouw die iets op haar kantoor aan het uitprinten is.

Printeronderhoudstips

Zoals gezegd maakt goed onderhoud van je printer een wereld van verschil. Hier zijn een paar tips voor je.

Regelmatig schoonmaken van de printkoppen

Het schoonmaken van de printkoppen is een van de effectiefste manieren waarop je je printer in topconditie houdt. Vuil en inktresten hopen zich op en verlagen de printkwaliteit. Wanneer je de printkoppen regelmatig reinigt, blijven je afdrukken scherp en helder. Dit geldt alleen voor inkjetprinters. Laserprinters hebben ook een printkop, maar die komt niet in aanraking met toner.

Vaak zit er een ingebouwde functie in inkjetprinters die de printkoppen een schoonmaakbeurt geven. Heeft je printer niet zo'n functie of is het niet effectief, dan moet je ze handmatig reinigen.

Haal de inktcartridges uit de printer en maak de printkoppen voorzichtig schoon met een zachte doek of een wattenstaafje gedrenkt in lauw water of isopropylalcohol. Let op dat je geen pluisjes of krassen achterlaat op de printkoppen.

Het belang van het gebruik van kwaliteitsinkt of toner

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar het gebruik van kwaliteitsinkt of toner maakt een groot verschil voor de levensduur van je printer. Goedkope inkt veroorzaakt verstoppingen en vermindert de printkwaliteit verminderen.

Goedkope toner levert na verloop van tijd strepen of andere kwaliteitsproblemen op. Kies daarom altijd voor inkt van hoge kwaliteit. Je printer zal je dankbaar zijn.

Wanneer is het tijd om je printer te vervangen?

Weten wanneer het tijd is voor een vervanging voor je printer is lastig. Er zijn echter een paar tekenen die je in de gaten moet houden. Als je bijvoorbeeld merkt dat je printer regelmatig papier niet pakt, is dat mogelijk een teken dat er iets mis is.

Er zijn meerdere signalen die aangeven dat je printer zijn beste tijd heeft gehad.️ Als je printer vaak vastloopt, de printkwaliteit vermindert of als er voortdurend onderhoud nodig is, zijn dit duidelijke signalen die wijzen op een naderend einde.

Het afwegen van de kosten van reparatie versus vervanging is het belangrijkst. Over het algemeen geldt: als de reparatiekosten meer dan de helft van de prijs van een nieuwe printer bedragen, is de aanschaf van een nieuwe printer het overwegen waard.

Een vastgelopen printer in een atelier.

Conclusie

Het is duidelijk dat de vraag hoelang een printer meegaat geen eenvoudig antwoord heeft. Het hangt van zoveel dingen af, niet in de laatste plaats van hoe goed je voor je printer zorgt. Maar één ding is zeker: met een beetje inzicht en een beetje inspanning, verleng je de levensduur van je printer aanzienlijk.

Dus, of je nu al in het bezit bent van een printer of denkt aan een nieuwe aankoop, houd deze informatie in je achterhoofd. Zorg goed voor je printer en hij zal goed voor jou zorgen.️

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Robbert, uit Wognum (NH). is één van onze Content Creators. Samen met zijn voorliefde voor fotografie, videografie en monteren, is zijn grootste passie toch echt het luisteren, maar vooral het maken van muziek. Hij verzorgt al zes jaar de lead vocals bij tributeband Touch of Toto en maakt sinds vorig jaar ook deel uit van de formatie van feestband Cherry & The Sugarstuds. En alsof dat niet genoeg is is hij bezig met de studie Media Design bij de LOI. Dankzij die studie heeft hij kennis over de wereld van creatieve hard- en software en onderzoeksmethoden. Al doende groeit hij daar verder in tijdens het schrijven van artikelen voor Technerds.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross