Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Alles over Printeronderhoud: een Gids

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

10 min leestijd

Op deze site hameren wij schrijvers erop: met degelijk printeronderhoud gaat je printer een stuk langer mee. Toch blijven de meeste mensen alleen de cartridges vervangen wanneer dat nodig en kijken ze er verder niet naar om.

Of je nu te maken hebt met vastgelopen papier, vlekken op je afdrukken of wilt weten hoe je je printer in topconditie houdt, je bent aan het juiste adres. Deze gids bevat alles wat je moet weten over het onderhouden van je printer, van basisreiniging tot professioneel onderhoud. Dus lees gauw verder!

Belangrijke punten:

  • Een goed onderhouden printer functioneert soepel, levert uitstekende resultaten en gaat langer mee.
  • Printeronderhoud omvat het schoonmaken van de printer, het vervangen van versleten onderdelen en het zorgen voor de juiste instellingen.
  • Professioneel onderhoud is soms de beste optie, vooral bij complexere problemen of bij laserprinters.

Het belang van printeronderhoud

In de introductie noemde ik het al even. Een goed onderhouden printer is als een goed geoliede machine: hij functioneert soepel, levert uitstekende resultaten en gaat langer mee. Maar wat gebeurt er als we het onderhoud negeren? Dan ga je op den duur tegen problemen aanlopen, geloof me. 😵

Ik herinner me een keer dat ik niet omkeek naar mijn printer en er alleen aan dacht als ik iets wilde printen. Ik had constant last van vastlopend papier en lelijke afdrukken met vlekken en strepen erop. De reparatiekosten waren bijna net zo hoog als de prijs van een nieuwe printer.

Sindsdien zorg ik regelmatig voor nieuwe cartridges – zeker als ik al een tijd niet geprint heb – en een kleine schoonmaakbeurt. Op die manier wil ik de levensduur van de printer een heel stuk verlengen.

Waarom regelmatig onderhoud aan je printer cruciaal is

Regelmatig onderhoud aan je printer houdt niet alleen je machine in topconditie, maar voorkomt ook problemen op de lange termijn. Denk aan dingen als papierstoringen, slechte printkwaliteit en zelfs een defecte printer.

Zelfs de beste printer is op den duur vatbaar voor technische problemen. Het gaat daarom niet alleen om de specificaties, maar ook om hoe goed je voor de machine zorgt.

Een zwarte printer in een modern kantoor

Waar moet je beginnen?

Wat houdt printeronderhoud dan precies in? Simpel gezegd gaat het om het schoonmaken van de printer, het vervangen van versleten onderdelen en het zorgen voor de juiste instellingen. Het is hierbij belangrijk dat je de werking van je printer goed begrijpt, vooral als het een laserprinter betreft. Die zijn een stuk ingewikkelder.

Begin eerst met het ontdekken van alle onderdelen. Als je de verschillende onderdelen van je printer kent, heb je een beter idee van hoe je printer werkt en hoe je deze moet onderhouden. Denk aan onderdelen als de printkop, de cartridges, de papierlade en de rollen. Elk van deze onderdelen speelt een cruciale rol in het afdrukproces en heeft regelmatig onderhoud nodig.

Raadpleeg de handleiding van de printer en leer waar het onderdeel zit en wat de rol van dit onderdeel in het printproces is. Dit is misschien niet het meest spannende werk, maar je maakt het jezelf veel makkelijker op het moment dat er wel iets met je printer aan de hand is.

Zelf je printer onderhouden

Nu je weet waar alle onderdelen zitten en wat ze doen, is het tijd dat je de handen uit de mouwen steekt. Hieronder loods ik je stap voor stap door de situaties die je het meest tegen gaat komen.

Inktpatronen correct vervangen

Inktpatronen correct vervangen is cruciaal voor een goede werking van je printer. Een verkeerd geplaatst patroon leidt tot slechte afdrukkwaliteit of zelfs beschadiging van je printer. Volg deze stappen:

  1. Zet je printer aan. Dit is nodig zodat de cartridges op de juiste plek in de printer zitten. Bovendien herkent de printer de nieuwe cartridges niet als hij uit staat.
  2. Open de cartridgeklep. De locatie van de cartridgeklep verschilt per merk en model. Soms zit het aan de voorkant, soms aan de zijkant en soms moet je eerst een andere klep openen wil je bij de cartridgeklep komen.
  3. Verwijder de lege inktpatronen. Kijk goed of de cartridge niet lekt. Inkt is hardnekkig spul en laat zich lastig wegpoetsen.
  4. Pak de nieuwe inktpatroon uit. Haal het beschermende plastic eraf, maar raak de chip aan de onderkant niet aan! De chip is een gevoelig en essentieel onderdeel van een cartridge. Als je die per ongeluk beschadigt, loop je risico dat je afdrukken hierdoor beïnvloedt raken.
  5. Plaats de nieuwe inktpatroon in de printer. Schuif de cartridge rustig in de gleuf en duw hem voorzichtig aan tot je een klik hoort.
  6. Sluit de cartridgeklep. Als je alle patronen hebt vervangen die je wilde vervangen, doe je de klep weer dicht. Je bent bijna klaar.
  7. Laat je printer een reinigingscyclus uitvoeren. Dit reinigt de printkop en de spuitkanalen en verwijdert eventuele opgedroogde inkt en luchtbelletjes uit het systeem. Dit gaat bij iedere printer anders, dus raadpleeg de handleiding en kom erachter hoe je dit doet.

Je hebt nu hebt succesvol je inktpatroon vervangen! Zorg dat je altijd de juiste inktpatronen voor je inkjetprinter gebruikt en voorkom problemen op den duur. 🖨️

Een inkjetprinter in de studeerkamer

Tonercartridges vervangen

Cartridges vervangen bij een laserprinter gaat nagenoeg hetzelfde als bij een inkjetprinter, maar ik wilde het voor de zekerheid toch even benoemen. Dus hieronder vind je het stappenplan waarmee je binnen een mum van tijd je tonercartridges vervangt:

  1. Zet de printer aan en open de klep of het paneel waar de tonercartridge zich bevindt.
  2. Haal de oude tonercartridge voorzichtig uit de printer. Let op dat je geen toner morst op je kleding of meubels.
  3. Verwijder de verpakking en het beschermende materiaal van de nieuwe tonercartridge. Schud de tonercartridge een paar keer heen en weer, zodat je de toner gelijkmatig verdeelt. Raak de drum of de chip op de tonercartridge niet aan, want dit heeft net als bij inktcartridges een slechte invloed op de afdrukkwaliteit.
  4. Plaats de nieuwe tonercartridge in de printer. Zorg dat je hem goed uitlijnt met de sleuven of geleiders in de printer. Druk de tonercartridge stevig aan tot je een klik hoort.
  5. Sluit de klep of het paneel van de printer. De printer zal nu een testpagina afdrukken. Kijk naar de testafdruk en controleer de tonercartridge goed werkt. Zie je geen vreemde vlekken, strepen of kleuren, dan is het goed gegaan.
  6. Gooi de oude tonercartridge niet in de prullenbak, maar lever hem in bij een inzamelpunt voor recycling. Zo draag je bij aan een beter milieu.

Je inkjetprinter reinigen

Een schone printer is een blije printer! Regelmatige reiniging houdt de printkwaliteit hoog en voorkomt problemen zoals papierstoringen.

  1. Zet de printer uit en haal de stekker uit het stopcontact. Wacht tot de printer is afgekoeld voordat je verder gaat.
  2. Open de klep of het paneel waar de inktcartridges en de printkop zich bevinden. Haal de inktcartridges voorzichtig uit de printer en leg ze op een stuk keukenpapier of een oude doek. Let op dat je geen inkt morst op je kleding of meubels.
  3. Als je printer een verwijderbare printkop heeft, zoals sommige Canon-printers, mag je deze ook uit de printer halen. Duw de klem aan de zijkant zachtjes naar achteren, kantel de printkop naar voren en trek hem er in één vloeiende beweging uit. Verwijder de rubbertjes.
  4. Zet de warme kraan aan (niet te heet) en spoel de printkop voorzichtig af. Pas op je kleding! Je bent klaar als het water schoon is en er geen inkt meer meekomt. Gebruik eventueel een beetje glasreiniger of ruitenreiniger met een paar druppels ammonia als printkopreiniger.
  5. Dep de printkop droog met een zachte, pluisvrije doek of een stuk keukenpapier. Laat de printkop verder drogen op een droge plaats. Raak de contactpunten van de printkop niet aan, ook dit beïnvloedt de afdrukkwaliteit.
  6. Maak de binnenkant van de printer schoon met een droge, pluisvrije doek of een stofzuiger. Verwijder eventuele stof, papierresten of inktvlekken die je ziet. Wees voorzichtig dat je geen onderdelen beschadigt of losmaakt.
  7. Plaats de printkop weer terug in de printer. Zorg dat je hem goed uitlijnt met de sleuven of geleiders in de printer. Druk de printkop stevig aan tot je een klik hoort. Plaats ook de rubbertjes weer terug.
  8. Plaats de inktcartridges weer terug in de printer. Zorg dat je ze goed uitlijnt met de kleurcodes of symbolen op de printer. Druk de cartridges stevig aan tot je een klik hoort.
  9. Sluit de klep of het paneel van de printer. Sluit de stekker weer aan op het stopcontact en zet de printer aan.
  10. Voer het reinigingsprogramma van je printer uit. Dit reinigt en kalibreert de printkoppen. Meestal doe je dit via het bedieningspaneel van de printer, de printersoftware of de printerapp op je computer of smartphone. Volg de instructies op het scherm en start het reinigingsprogramma op.
  11. Print een testpagina en controleer of de afdrukkwaliteit is verbeterd. Vergelijk deze pagina met de pagina die je voor het reinigen hebt geprint. Als je nog steeds strepen, vlekken of ontbrekende kleuren ziet, herhaal dan het reinigingsprogramma of neem contact op met de fabrikant van je printer voor verdere hulp. 1Muriël, PrintAbout (2023). 'Printer in printkop reinigen: Canon' 2123inkt.nl (n.d.). 'Printkop reinigen'

Zo, je printer is weer fris en klaar voor gebruik!

Een laserprinter in een drukkerij

En laserprinters dan?

Bij laserprinters gaat dit net wat anders, dus ook hier een apart stappenplan voor de laserprinter.

  1. Zet de printer uit en haal de stekker uit het stopcontact. Wacht tot de printer is afgekoeld voordat je verder gaat.
  2. Open de klep of het paneel waar de tonercartridge zich bevindt. Haal de tonercartridge voorzichtig uit de printer en leg hem op een stuk kladpapier of een oude doek. Let op dat je geen toner morst.
  3. Maak de binnenkant van de printer schoon met een droge, niet-pluizende doek of een stofzuiger. Verwijder eventuele stof, papierresten of tonervlekken die je ziet. Wees voorzichtig dat je geen onderdelen beschadigt of losmaakt.
  4. Maak de spiegel van de printer schoon met een zachte borstel of een wattenstaafje. Raak de spiegel niet aan met je vingers en voorkom grotere printerproblemen.
  5. Maak de rollen van de printer schoon met een vochtige doek of een speciaal reinigingsdoekje voor laserprinters. Draai de rollen voorzichtig met je hand, zodat je ze helemaal schoonmaakt.
  6. Plaats de tonercartridge weer terug in de printer. Zorg dat je hem goed uitlijnt met de sleuven of geleiders in de printer. Druk de tonercartridge stevig aan tot je een klik hoort.
  7. Sluit de klep of het paneel van de printer. Sluit de stekker weer aan op het stopcontact en zet de printer aan.
  8. Print een testpagina en controleer of de afdrukkwaliteit beter is. Blijf je vervuilingen zien, maak de printer dan opnieuw schoon of neem contact op met een specialist. 3NLDIT. (n.d.) 'Hoe kan ik een laser printer reinigen'

Tips voor het voorkomen van papierstoringen

Papierstoringen zijn vervelend en verstoren de werking van je printer. Hier zijn enkele tips waarmee je ze voorkomt:

  • Gebruik altijd het juiste type en formaat papier.
  • Vul de papierlade niet te vol.
  • Plaats het papier correct in de papierlade.
  • Zorg dat het papier niet gekreukt of beschadigd is.

Gebruik van een onderhoudskit

Een onderhoudskit is een handig hulpmiddel voor het onderhouden van je printer. Het bevat alle benodigdheden waarmee je je printer in topconditie houdt, vooral als je een all-in-one-printer hebt die veel functies heeft en dus meer zorg nodig heeft.

Wat zit er in een typische printeronderhoudskit?

Een typische onderhoudskit voor printers bevat verschillende items die helpen bij het reinigen en onderhouden van je printer. Hier zijn de meest voorkomende items:

  • Reinigingsdoekjes: Je gebruikt deze voor het schoonmaken van de oppervlakken van je printer.
  • Reinigingsstokjes: Deze zijn nuttig voor het reinigen van moeilijk bereikbare plekken in je printer, zoals printkoppen of spuitkanalen.
  • Luchtdrukbus: Hiermee blaas je stof en vuil uit je printer.
  • Reinigingsvloeistof: Dit is voor het oplossen van gedroogde inkt op de printkoppen van je printer.

Hoe gebruik je een onderhoudskit voor je printer?

Het gebruik van een onderhoudskit voor je printer is niet zo ingewikkeld als het lijkt. Het is eerder een kwestie van systematisch te werk gaan.

Eerst moet je de instructies in de kit zorgvuldig lezen. De stappen variëren afhankelijk van het merk en het model van je printer. Volg de instructies nauwkeurig, zodat je de onderdelen correct terugplaatst en eventuele schade aan je printer voorkomt. De sleutel tot succes is geduld en precisie.

Een lachende man naast een industriële printer

Wanneer professioneel printeronderhoud nodig is

Soms zijn de problemen met je printer complexer dan je denkt of heb je domweg twee linkerhanden. Kom je er zelf niet uit? Dan is een reparateur of specialist inschakelen je beste optie.

Dit komt doordat laserprinters complexer zijn en meer geavanceerde technologie bevatten. In dergelijke gevallen is het inschakelen van een professional de effectiefste oplossing, omdat het je tijd bespaart en voorkomt dat je per ongeluk je printer beschadigt.

Ik heb dan wel stappenplannen toegevoegd voor laserprinters, maar dat is meer uit grondigheid dan een aanmoediging dat je het zelf moet proberen. Over het algemeen raad ik je aan dat je een laserprinter laat nakijken door een specialist.

Conclusie

Na het lezen van dit artikel hoop ik dat je nu de waarde inziet van regelmatig printeronderhoud. Het zorgt niet alleen voor een soepelere werking van je printer, maar verlengt ook de levensduur en zorgt voor een optimale printkwaliteit.

Met de handige tips uit deze gids, zet je al stappen richting printeronderhoud als een pro. Maar mocht je er echt niet uitkomen, is het inschakelen van een professional altijd goed. Pak je onderhoudskit erbij en ga aan de slag! Bekijk ook onze andere artikelen voor meer geweldige tips en adviezen omtrent printers!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Robbert, uit Wognum (NH). is één van onze Content Creators. Samen met zijn voorliefde voor fotografie, videografie en monteren, is zijn grootste passie toch echt het luisteren, maar vooral het maken van muziek. Hij verzorgt al zes jaar de lead vocals bij tributeband Touch of Toto en maakt sinds vorig jaar ook deel uit van de formatie van feestband Cherry & The Sugarstuds. En alsof dat niet genoeg is is hij bezig met de studie Media Design bij de LOI. Dankzij die studie heeft hij kennis over de wereld van creatieve hard- en software en onderzoeksmethoden. Al doende groeit hij daar verder in tijdens het schrijven van artikelen voor Technerds.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross