Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Printer Pakt Papier Niet: Wat Nu?

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

6 min leestijd

Ooit bezig geweest met een grote printtaak, om vervolgens geconfronteerd te worden met een printer die weigert papier te pakken? Dat is frustrerend, vooral als je een deadline nadert. Vraag je je af waarom de printer het papier niet pakt? Verschillende factoren – van stofdeeltjes op de rollen tot een defect in de papierinvoer zelf – veroorzaken dit veelvoorkomende probleem. 🙄

Het goede nieuws? Er zijn oplossingen om dit probleem op te lossen en dat is precies waar ik je over vertel in dit artikel.

Belangrijke punten:

 • Het probleem herkennen is de eerste stap naar het oplossen van problemen met je printer.
 • Papierstof, verkeerde papierrollen, een vuile printkop en vastgelopen printopdrachten dragen allemaal bij aan het probleem.
 • Regelmatig onderhoud, het gebruik van de juiste papierrollen en het snel oplossen van vastgelopen printopdrachten voorkomen toekomstige problemen.

Symptomen van een printer die geen papier pakt

Als je bijvoorbeeld merkt dat je printer steeds pauzeert, is dat een eerste teken dat de printer moeite heeft om het papier op te pakken. Wil je weten hoe je je printer pauzeert en weer opstart? Check dan deze handige gids.

Een printer die geen papier pakt, maakt daarnaast behoorlijk wat kabaal – en, ja, dat vastgelopen papier, dat is ook een symptoom. Deze tekenen wijzen allemaal op een probleem met de papierinvoer.

Onderzoek de oorzaak

Nu we de symptomen kennen, is het tijd om de oorzaken te onderzoeken. Er zijn verschillende factoren die leiden tot een printer die geen papier pakt. Dit varieert van problemen met de hardware van de printer tot problemen met de software.

Wist je bijvoorbeeld dat papierstof een grote boosdoener kan zijn bij papierstoringen? Dat klinkt misschien gek, maar het is echt zo. Papierstof hoopt zich snel op en veroorzaakt zo problemen met de papierinvoer. Het lijkt een goed idee om geld te besparen op papier, maar het gebruik van verkeerd of merkloos papier leidt tot problemen met de papierinvoer.

Ook de printkop speelt een cruciale rol in het proces van papier oppakken. Het is een onderdeel dat rechtstreeks in contact staat met het papier. Een goed functionerende printkop glijdt soepel over het papier en zorgt voor een nauwkeurige overdracht van inkt. Echter, als deze printkop problemen ondervindt, leidt dit soms tot problemen met de papierinvoer.

Bijvoorbeeld: een vuile printkop 'pakt' het papier niet goed of zelfs helemaal niet. Dit komt doordat vuil, stof of inktresten de beweging van de printkop belemmeren, waardoor deze vastloopt.

Een vastgelopen printopdracht

Een vastgelopen printopdracht heeft grote invloed op de papierinvoer. De communicatie tussen de computer en de printer stokt wanneer een printopdracht vastloopt. Hierdoor raakt de printer in de war en pakt hij het papier niet goed op. Dit resulteert in het scheef invoeren, vastlopen of helemaal niet oppakken van papier.

Het voorkomen van vastgelopen printopdrachten is dan ook essentieel. Zorg daarom ten eerste dat je printer up-to-date is met de nieuwste drivers en dat je printopdrachten niet overbelast met te veel taken tegelijk. Overweeg ook de aanschaf van een goede wifi-printer die beter bestand is tegen vastlopers, vooral als je graag op afstand print.

Printer die afdrukken maakt in een kantooromgeving

Praktische oplossingen voor een printer die geen papier pakt

Er zijn verschillende praktische oplossingen voor een printer die geen papier pakt. Allereerst is het belangrijk om de oorzaak van het probleem te achterhalen. Is het een probleem met de printkop, het papier of misschien iets anders? Zodra je de oorzaak weet, kun je gericht aan de slag met de oplossing.

Denk hierbij aan het reinigen van de printkop, het schonmaken van de invoerrollen, het vervangen van het papier, of in het ergste geval het vervangen van de printer. Benieuwd waar je de oude printer laat? Deze lever je in bij de winkel waar je een nieuwe haalt of je levert de printer in bij de gemeentelijke milieustraat.1Karen Reijneveld, Consumentenbond (2023). 'Printer afdanken? Dit kun je doen'

De printkoppen schoonmaken, stap voor stap

Moeilijk is het niet, maar je moet wel wat printkopreiniger aanschaffen vóór je begint! Zorg daarbij ook dat je een pincet, wat wattenstaafjes en/of een zachte doek tot je beschikking hebt.

 1. Schakel de printer uit en Koppel de stroomkabel los. Laat de printkop afkoelen.
 2. Open het deksel van de printer en zoek de printkoppen. Deze zitten meestal links of rechts in de printer, aan de voorkant.
 3. Verwijder voorzichtig eventueel vastgelopen papier rond de printkop. Gebruik hiervoor een pincet en wees voorzichtig om de printkop niet te beschadigen.
 4. Bevochtig wat wattenstaafjes of een zachte doek met printkop reiniger. Reinig hiermee voorzichtig rondom de printkop.
 5. Dep eventueel overtollige inkt op de printkop voorzichtig op. Laat de printkop drogen, voordat je de printer weer aanzet.
 6. Plaats enkele druppels reiniger direct op de printkop en wrijf dit zachtjes uit met een doekje. Herhaal dit tot de printkop schoon is.
 7. Sluit het deksel van de printer en sluit de stroomkabel weer aan. Zet de printer aan.
 8. Voer een testpagina uit om de werking van de gereinigde printkoppen te controleren. Herhaal de reiniging indien nodig.

Je printkoppen zijn nu gereinigd!

Het reinigen van de invoerrollen: een stap-voor-staphandleiding

Het reinigen van de invoerrollen van je printer lost veel problemen met de papierinvoer op, en je hebt er alleen een zachte doek voor nodig! Hier is een eenvoudige stap-voor-staphandleiding. ⤵️

 1. Zet eerst de printer uit en haal de stekker uit het stopcontact.
 2. Open de printer en zoek de invoerrollen. Deze zijn meestal te vinden aan de achterkant van de printer.
 3. Gebruik een zachte doek om de rollen schoon te maken. Veeg voorzichtig over de rollen om vuil en stof te verwijderen.

Door regelmatig de invoerrollen van je printer te reinigen, voorkom je veel problemen met de papierinvoer. Het is een eenvoudige en effectieve manier om je printer in topconditie te houden!

Merk je na het troubleshooten dat je printer strepen print? Kijk dan eens naar deze oplossingen voor strepen door een laserprinter.

Wanneer professionele hulp inschakelen?

Soms lukt het niet om de problemen met je printer zelf op te lossen. Dat is helemaal niet erg, daar zijn professionals voor. Als je herhaaldelijk dezelfde problemen ondervindt, of als je merkt dat de printer schade heeft opgelopen, is het tijd om professionele hulp in te schakelen.

Wellicht is het zelfs de moeite waard om te overwegen om een nieuwe printer aan te schaffen. Een laserprinter bijvoorbeeld.

Het voorkomen van papierstoringen

Voorkomen is beter dan genezen, toch? Dit geldt ook voor papierstoringen. Zorg dat je printer altijd schoon en stofvrij is. Gebruik ook altijd het juiste papier voor je printer. Het lijkt misschien een kleine moeite, maar op de lange termijn voorkomt het veel problemen.

Het belang van regelmatig onderhoud aan je printer

Regelmatig onderhoud aan je printer is essentieel om problemen te voorkomen. Dit houdt in dat je de printer schoonmaakt, de inktcartridges op tijd vervangt en de printer op de juiste manier gebruikt. Het lijkt misschien veel werk, maar geloof me, het is het waard als je op de lange termijn geld wilt besparen (wat je anders kwijt bent aan een nieuwe printer!).

Sinds kort maak ik mijn eigen printer maandelijks schoon. Ik merk dat ik minder printproblemen ervaar sinds ik dit doe.

De juiste papierkeuze maken

Het kiezen van het juiste papier voor je printer voorkomt ook veel problemen. Zorg dat je papier van goede kwaliteit gebruikt en dat het de juiste maat en dikte heeft voor je printer.

Conclusie

Ik hoop dat je nu een beter inzicht hebt in de verschillende oorzaken wanneer je printer het papier niet pakt en hoe je dit oplost. Van het schoonhouden van de printer tot het kiezen van het juiste papier, er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen om te voorkomen dat dit probleem in de toekomst weer optreedt.

Dus, blijf niet langer gefrustreerd over je printer die geen papier pakt, pak het probleem aan en print vrolijk verder! En mocht het niet baten, en tijd zijn voor een nieuw model? Lees dan meer over waarom een inkjetprinter een goede keuze is.

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Rowena is 30 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zichzelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie, webdesign en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van haar hond en gamet ze graag op haar Xbox.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross