Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Oled Energieverbruik: Wat je Moet Weten

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

6 min leestijd

Het is een feit: we genieten allemaal graag van die ongelooflijke beeldkwaliteit die oled-tv's bieden, maar willen tegelijkertijd ons energieverbruik in de gaten houden. Misschien vraag je je af hoe het zit met oled energieverbruik vergeleken met andere tv-technologieën zoals led en lcd?

Geen zorgen, in dit artikel neem ik je mee op een reis om de energie-efficiëntie van deze verschillende tv-types te verkennen. We kijken samen naar de belangrijkste verschillen, factoren die het energieverbruik beïnvloeden en ik geef tips om een energiezuinige oled-tv te kiezen. Klinkt dit interessant? Laten we gauw beginnen!

Belangrijkste punten samengevat:

 • Oled-tv's verbruiken over het algemeen meer energie dan led-lcd-tv's, maar bieden een superieure beeldkwaliteit.
 • Energiezuinige modellen en slimme functies zijn beschikbaar om het energieverbruik van oled-tv's te verminderen.
 • Let op energielabels, schermgrootte, resolutie en instellingen bij het kiezen van een energiezuinige oled-tv.

Oled vs. led en lcd: een vergelijking van energieverbruik

Laten we eerst even kijken naar de basisprincipes van oled, led en lcd. Oled staat voor "Organic Light Emitting Diodes" en is een displaytechnologie waarbij elke pixel afzonderlijk wordt verlicht. Led en lcd-tv's maken daarentegen gebruik van een backlight om het scherm te verlichten.

Volgens experts ligt het energieverbruik van oled-tv's ligt gemiddeld 25% hoger dan dat van led-lcd-tv's. Een 55-inch led-lcd-tv verbruikt bijvoorbeeld gemiddeld 85 watt, terwijl een oled-tv van dezelfde grootte zo'n 106 watt verbruikt. 1 van Zwet, A., consumentenbond (2018). 'Oled televisies niet energiezuiniger dan lcd-televisies'

Dit komt doordat oled-tv's meer energie verbruiken wanneer ze heldere beelden weergeven, aangezien elke pixel afzonderlijk wordt verlicht. Voor meer informatie over oled, bezoek de handige gids over wat is oled.

Stel kijkt film in een woonkamer

Hoe oled energie-efficiëntie bereikt

Oled is in staat om energie-efficiënt te zijn omdat deze energie bespaart door individuele pixels te regelen. Dit betekent dat alleen de benodigde pixels aanstaan en geen energie verspillen aan een backlight. Hierdoor is oled bij donkere beelden wél zuiniger dan een led of lcd-tv.

Enkele voordelen van oled energie-efficiëntie zijn een betere beeldkwaliteit en diepere zwarttinten. Dit leidt tot een hoger contrast en levendigere kleuren. Bekijk onze lijst met de beste oled-tv's voor energie-efficiënte opties.

Factoren die het energieverbruik van een oled-tv beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op het energieverbruik van een oled-tv. Enkele van deze factoren zijn de schermgrootte, resolutie, helderheid en contrast, beeldmodus en instellingen.

Het is belangrijk om deze factoren in overweging te nemen bij het kiezen van een energiezuinige oled-tv. Leer ook hoe je een oled-scherm schoonmaakt om de levensduur en energie-efficiëntie te behouden.

Schermgrootte en resolutie: hoe groter, hoe meer energie?

Het energieverbruik van een oled-tv wordt beïnvloed door de schermgrootte en resolutie. Over het algemeen geldt dat hoe groter het scherm en hoe hoger de resolutie, hoe meer energie er wordt verbruikt. Dit komt doordat er meer pixels worden verlicht en aangestuurd. Dus als je een energiezuinige oled-tv wilt, kies dan voor een kleiner formaat en een lagere resolutie.

Maar let op: de levensduur van een oled-scherm is ook belangrijk voor het energieverbruik. Ontdek hoe lang een oled-scherm meegaat en hoe dit het energieverbruik beïnvloedt.

Helderheid en contrast: de impact op het energieverbruik

De helderheid en het contrast van je oled-tv hebben een flinke invloed op het energieverbruik. Hoe hoger de helderheid en het contrast, hoe meer energie de tv verbruikt. Maar geen zorgen, je past deze instellingen aan om energie te besparen.

Zoek in het menu van je tv naar de helderheids- en contrastinstellingen. Probeer de instellingen te verlagen zonder dat het kijkplezier minder wordt. Leer ook hoe je een oled-scherm kalibreert voor optimale energie-efficiëntie.

Beeldmodus en instellingen: energiezuinige opties

De beeldmodus en instellingen van je oled-tv hebben ook invloed op het energieverbruik. Veel tv's ondersteunen verschillende beeldmodi, zoals levendig, standaard, film en energiebesparing.

Energiebesparende modi passen de helderheid, het contrast en andere instellingen aan om minder energie te verbruiken. Probeer deze modus uit om te zien of het beeld nog steeds aan je wensen voldoet. Zo niet, experimenteer dan met andere modi en instellingen om een goede balans te vinden tussen beeldkwaliteit en energieverbruik. 🌟

Energielabels en energiezuinige keuzes voor tv's

Energielabels zijn ontworpen om consumenten te helpen begrijpen hoe energiezuinig een apparaat is. Ze geven informatie over het energieverbruik en de efficiëntie van een tv.

Het belang van energielabels bij het kiezen van een tv

Energielabels zijn een handig hulpmiddel bij het kiezen van een energiezuinige tv. Ze geven aan hoeveel energie een tv verbruikt in vergelijking met andere tv's van vergelijkbare grootte en technologie.

Bij het vergelijken van oled en qled-tv's, bijvoorbeeld, helpen energielabels je de energiezuinigste optie te kiezen. Let op de energieklasse (A+++ tot D) en het jaarlijkse energieverbruik in kWh. Hoe lager de klasse en het energieverbruik, hoe energiezuiniger de tv.

Een oled-tv hangt aan de muur in een woonkamder

Besparen op energiekosten met een oled-tv

Wist je dat het kiezen van een energiezuinige oled-tv leidt tot flinke besparingen op energiekosten?Ja, echt waar! 🤑 Door slimme keuzes te maken bij de aanschaf van een oled-tv, bespaar je op de lange termijn flink op je energierekening.

Slimme functies om energie te besparen

Nu vraag je je misschien af welke slimme functies van oled-tv's helpen om energie te besparen. Nou, hier zijn enkele voorbeelden van hoe deze functies het energieverbruik verminderen:

 • Aanwezigheidssensor: Sommige oled-tv's hebben een ingebouwde sensor die detecteert of er iemand in de kamer is. Als er niemand aanwezig is, schakelt de tv automatisch over naar een energiebesparende modus.
 • Automatische helderheidsregeling: Deze functie past de helderheid van het scherm automatisch aan op basis van het omgevingslicht in de kamer. Hierdoor verbruikt de tv minder energie wanneer het niet nodig is om op volle helderheid te werken.
 • Energiebesparende modus: Veel tv's hebben een speciale modus die het energieverbruik vermindert door de helderheid en het contrast van het scherm aan te passen. Zelf heb ik gemerkt dat die volle helderheid niet altijd nodig is. Als de kamer donker genoeg is, dan kan de helderheid gerust omlaag.
 • Automatische uitschakeling: Een timerfunctie die de tv automatisch uitschakelt na een ingestelde tijd. Handig voor de mensen die de tv vergeten uit te zetten wanneer ze de deur uitgaan.

Energiebewuste gewoontes voor tv-kijken

Naast het kiezen van een energiezuinige oled-tv, zijn er ook enkele energiebewuste gewoontes die je kunt toepassen bij het gebruik van je tv. Hier zijn enkele tips:

 • Beperk de helderheid: Zet de helderheid van je tv niet onnodig hoog. Een lager helderheidsniveau verbruikt minder energie en is vaak nog steeds comfortabel om naar te kijken.
 • Gebruik energiezuinige beeldmodi: Maak gebruik van de energiebesparende modi en instellingen die de tv biedt om het energieverbruik te verminderen.
 • Zet de tv uit als je hem niet gebruikt: Schakel de tv uit wanneer je niet kijkt, in plaats van hem op stand-by te laten staan. Dit bespaart energie en verlengt de levensduur van de tv.
 • Overweeg een slimme stekker: Met een slimme stekker schakel je de tv op afstand uit en stel je zelfs een schema in voor wanneer de tv aan en uit moet gaan. Dit helpt om energie te besparen.

Conclusie: is een oled-tv de juiste keuze voor jou?

Het kiezen van een oled-tv op basis van energieverbruik heeft zowel voor- als nadelen. Aan de ene kant verbruiken oled-tv's over het algemeen meer energie dan led-lcd-tv's. Aan de andere kant bieden ze een superieure beeldkwaliteit en zijn er energiezuinige modellen en slimme functies beschikbaar die het energieverbruik verminderen.

Bij het maken van een keuze is het belangrijk om de volgende overwegingen in gedachten te houden:

 • De energie-efficiëntie van het specifieke model dat je overweegt.
 • Het formaat van het scherm en de resolutie in verhouding tot je kijkbehoeften en energiebesparende wensen.
 • De beschikbaarheid van energiezuinige beeldmodi, instellingen en slimme functies op de tv.
 • Je eigen bereidheid om energiebewuste gewoontes toe te passen bij het gebruik van je tv.

Overweeg deze factoren zorgvuldig om te bepalen of een oled-tv de juiste keuze is voor jou op het gebied van energieverbruik. En vergeet niet om meer te lezen over oled inbranden en hoe dit het energieverbruik kan beïnvloeden. Veel succes met je beslissing!

Conclusie

Bij het kiezen tussen een oled-, led- of lcd-tv is het belangrijk om niet alleen de beeldkwaliteit, maar ook het energieverbruik in overweging te nemen. Hoewel oled-tv's over het algemeen meer energie verbruiken dan led en lcd, bieden ze een uitzonderlijke beeldkwaliteit en zijn er opties om energie-efficiënter te zijn.

Vergeet niet om te letten op energielabels, schermgrootte, resolutie en slimme functies bij het maken van je keuze. Bovendien helpt het toepassen van energiebewuste gewoonten om energie te besparen, ondanks welk type tv je kiest. Veel succes bij het nemen van je beslissing en geniet van je nieuwe, energiezuinige kijkervaring!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Rowena is 30 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zichzelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie, webdesign en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van haar hond en gamet ze graag op haar Xbox.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross