Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Je Partitie Vergroten: voor Ieder een Manier

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

8 min leestijd

Ik startte laatst mijn computer op en merkte op dat de opstart langer duurde dan ik gewend was. Na een tijdje zoeken, zag ik dat mijn C-schijf bijna vol was. Mijn hele systeem werd vertraagd door een gebrek aan ruimte voor Windows om zijn werk te doen. De oplossing? De partitie vergroten!👍

Omdat niet elke situatie hetzelfde is, loop ik drie scenario's met je door. Hierna loopt je computer weer als een zonnetje!

Wat zijn partities?

Misschien handig om te bespreken voor we verdergaan: wat is een partitie? Welnu, een partitie is een onderverdeling van je schijf. Door een schijf op te delen, ziet je systeem een enkele fysieke schijf als meerdere schijven. Dit is handig met het organiseren van bestanden, omdat je zo een aparte, soort virtuele schijf maakt voor bepaalde dingen zoals werk, games of school.

Een ander belangrijk punt is dat het helpt met het verplaatsen of opnieuw installeren van Windows. Wanneer je Windows een aparte partitie geeft, verwijder je deze partitie los van de rest van je bestanden. Dus partities maken heeft zeker zin!

Dit heb je nodig

Voor sommige van de onderstaande opties heb je hulpmiddelen nodig. Zoals:

  • MiniTool Partition Wizard Free
  • De beste SSD of HDD als aanvulling op je bestaande systeem

MiniTool Partition Wizard

MiniTool Partition Wizard Free is een gratis programma dat helpt met het herindelen van partities. Met deze tool:

  • maak en verwijder je partities;
  • splits je partities op, of voeg je ze samen;
  • wis je partities;
  • verplaats en vergroot je partities.

Wat is het verschil tussen een HDD en een SSD?

Het grote verschil tussen een HDD (hard disk drive) en een SSD (solid state drive) is de aanwezigheid van bewegende delen. Zoals de naam zegt, bevat een SSD geen bewegende delen, waar de HDD een draaiende schijf heeft (de hard disk).

Omdat de schijf in een HDD eerst op tempo moet komen om bestanden te lezen en schrijven, is een SSD in vergelijking veel sneller. Lees bijvoorbeeld ons artikel over de beste externe harde schijf voor meer informatie hierover!

Back it up! – Zorg dat je eerst een back-up maakt van je systeem voordat je aan de gang gaat met het herindelen en/of aanpassen van je partities. Hierdoor vermijd je het risico dat je bestanden per ongeluk verliest.

Optie 1: Niet-toegewezen ruimte

Wanneer je direct naast je C-schijf niet-toegewezen schijfruimte over hebt, heb je het makkelijk, want je hebt geen externe programma's nodig. Je hoeft alleen dit te doen. 👇

Stap 1: Voer diskmgmt.msc uit

Druk op Windows-toets + R om het programma Uitvoeren te openen. Toets "diskmgmt.msc" in – zonder aanhalingstekens – en druk op OK. Dit opent het programma Schijfbeheer.

Het progamma Uitvoeren in Windows met daarin diskmgmt.msc ingevuld en klaar om dat uit te voeren.

Stap 2: Vind de niet-toegewezen ruimte

Direct naast het deel dat je gaat uitbreiden, zie je een zwartgekleurde partitie staan. Dit betekent dat deze ruimte niet is toegewezen. Dit gebruik je om de toegewezen schijfpartitie te vergroten.

Let op! De niet-toegewezen ruimte moet direct aangrenzend zijn aan de partitie die je wilt vergroten, zoals je op de onderstaande foto ziet.

De wizard van Schijfbeheer met daarin de niet-toegewezen partitie gehighlight.

Stap 3: Wizard openen

Klik met je rechtermuisknop op de partitie die je wilt vergroten en selecteer Volume uitbreiden. Hiermee opent de Volume Uitbreiden Wizard. Klik op Volgende.

Er is met de rechtermuisknop op de partitie geklikt die groter gemaakt moet worden. In het geopende menu staat "Volume vergroten" geselecteerd.

Stap 4: Volume uitbreiden

Mits dit nog niet gebeurd is, kies de partitie waarvan je de ruimte wilt gebruiken om je bestaande partitie uit te breiden. Vul in hoeveel megabytes (MB) je toe wilt voegen en klik op Volgende.

De wizard voor Volume vergroten is geopend. De juiste partitie is geselecteerd en daaronder is ingevoerd met hoeveel MB deze moet worden vergroot.

Stap 5: Voltooien

Klik op Voltooien om de wizard af te sluiten. En klaar is Kees! De partitie is vergroot.

Optie 2: Toegewezen ruimte herindelen

Het volgende scenario is lastiger dan het scenario dat we net bekeken hebben, maar dit is wel de meest voorkomende situatie. Bij het opzetten van de computer is per ongeluk te weinig ruimte gegeven aan de partitie waar het besturingssysteem op staat en de rest is al verdeeld.

Windows Schijfbeheer kan andere partities wel verkleinen, maar die grenzen dan niet meer aan de partitie die je wilt vergroten. Gelukkig is daar MiniTool Partition Wizard! Deze gratis tool maakt, verwijdert en combineert niet alleen partities, maar verplaatst en vergroot of verkleint ook partities!

Stap 1: Download en installeer MiniTool Partition Wizard

Download MiniTool Partition Wizard Free en installeer het op je computer. Let op: in het installatieproces kan wat extra software meekomen als je niet goed oplet. Wees erop alert dat je de gratis (free) versie installeert en dat je alle overige software deselecteert. Kies na installatie voor Launch Minitool Partition Wizard.

Stap 2: Zoek de partitie die je gaat verkleinen

Zoek onderin de wizard de partitie die je gaat vergroten en naar een partitie waar je nog ruimte vandaan kunt halen. Klik op deze laatste en selecteer de partitie met vrije ruimte. Dit kleurt blauw als het geselecteerd is.

Nadat MiniTool Partition Wizard succesvol is geïnstalleerd, zoek je onderin het venster naar de partitie met vrij ruimte.

Stap 3a: Verklein de partitie met vrije ruimte

Menu linkerkant van de Minitool Partition Wizard met 'Move/resize partition' gehighlight in het blauw

Bekijk het linkermenu in de wizard, en klik links op Move/Resize Partition.

Hierna kom je in een menu terecht, waar je moet kiezen tussen twee acties:

  • Als de geselecteerde partitie zich achter de te vergroten partitie bevindt: voer de hoeveelheid gigabyte (GB) in die je nodig hebt bij Unallocated Space Before, of sleep met het linkerpijltje in de balk bovenin het menu.
  • Als de geselecteerde partitie zich vóór de te vergroten partitie bevindt, sleep je met het rechterpijltje of voer je het aantal in bij Unallocated Space After. Druk op OK.
Het move/resize partition menu met bovenin een geel-blauwe balk waarin de partitiegrootte te zien is met eronder preciezere waarden

Stap 3b: Verschuif tussenliggende partities

Mogelijk heb je ruimte gewonnen uit een partitie die niet direct grenst aan de partitie die je wilt vergroten. Met MiniTool Partition Wizard kun je daarom partities ook verschuiven.

Selecteer de tussenliggende partitie en klik op Move/Resize Partition. Sleep vervolgens met de muis de partitie naar rechts (of naar links). Klik op OK.

Herhaal deze stappen tot er ruimte vrij is voor de partitie die je wilt vergroten.

De partitie kan worden verschoven. Er is ruimte vrijgemaakt, maar er ligt nog een partitie tussen de vrije ruimte en de te vergroten partitie.

Stap 4: Vergroot de partitie

Selecteer de te vergroten partitie en klik weer op Resize/Move Partition. Sleep met het linkerpijltje of het rechterpijltje of voer het aantal GB in bij Unallocated Space Before/After – afhankelijk van waar de partitie met extra ruimte zich bevindt ten opzichte van je te vergroten partitie – waarmee je de partitie gaat vergroten. Druk op OK.

Stap 5: Toepassen en voltooien

Loop na of de aanpassingen die je wilt doorvoeren kloppen. Zo ja, druk op Apply. Druk vervolgens op Yes om te bevestigen. Druk nadat de aanpassingen verwerkt zijn op OK. Gefeliciteerd! Het is je gelukt om de partitie te vergroten.

Optie 3: Besturingssysteem overzetten

Is er écht geen ruimte meer op je HDD of SSD? Dan is er nog maar één optie: een grotere schijf kopen en het besturingssysteem overzetten op deze nieuwe schijf. Het liefste gebruik je hiervoor een goede SSD die in je systeem past.

Partitiestijlen – Je nieuwe schijf moet dezelfde partitiestijl hebben als de oude schijf om het besturingssysteem over te kunnen zetten!

De partitiestijl controleer je door Windows Schijfbeheer te openen. Klik met de rechtermuisknop op de schijf waar het besturingssysteem op staat en open Eigenschappen. Onder het tabblad Volume vind je de Partitiestijl van je huidige harde schijf (MBR of GPT).

Menu met 'Partitiestijl: GUID' gehighlight

Gebruik wederom MiniTool Partition Wizard Free om het besturingssysteem over te plaatsen naar de nieuwe schijf.

Stap 1: Verbind de nieuwe schijf met de computer

Zorg voor een connectie tussen de nieuwe schijf en de pc/laptop. Hoe je dit precies doet, is afhankelijk van het type schijf. Met een SATA-schijf moet je een kabel van je moederbord naar je schijf trekken, terwijl je een M.2-SSD direct in je moederbord steekt.

Herstart vervolgens de computer, zodat MiniTool Partition Wizard de oude- en de nieuwe schijf allebei detecteert.

Stap 2: Besturingssysteem overplaatsen

Open MiniTool Partition Wizard. Klik op Migrate OS to SSD/HD Wizard.

  • Kies voor I would like to replace my system disk with another hard disk' als je alle partities wilt overzetten naar de nieuwe schijf.
  • Als je alleen de partitie met het besturingssysteem wilt overzetten naar de nieuwe schijf, kies je voor 'I would like to move my operating system to another hard disk. And keep the original hard disk in my computer'. Doe dit alleen als je een tweede HDD of SSD in je computer stopt waar het besturingssysteem op gaat draaien!

Klik op Next wanneer je je keuze hebt gemaakt.

Stap 3: Kies de nieuwe schijf

Selecteer de schijf waar de partitie(s) naartoe moeten worden verplaatst. Als er data op deze schijf staat, zal dit overschreven worden en ben je het kwijt. Let dus op dat je de juiste doelschijf selecteert. Als je de correcte schijf hebt, klik je op Next en vervolgens op Yes.

De schijf waarnaar het besturingssysteem toe verhuist staat geselecteerd.

Stap 4: Kies de invulling van de nieuwe schijf

Nu krijg je twee opties: 'Fit partitions to entire disk' of 'Copy partitions without resizing'. De eerste optie vergroot alle partities van de oude schijf in verhouding om alle ruimte op de nieuwe schijf te vullen. Pas dit naar wens aan onder het kopje Target Disk Layout.

De tweede optie houdt de partities van de oude schijf op dezelfde grootte. Dit raad ik niet aan, omdat je daarna alsnog moet schuiven in de partities om meer ruimte te maken voor je besturingssysteem.

De verdere opties om de nieuwe schijf op te vullen met de verhuisde partities.

Align partitions to 1 MB laat je aangevinkt staan. Dit verbetert de prestaties van SSD's en Advanced Format-HDD's. Dit kan verder geen kwaad als je nieuwe schijf hier niet onder valt.

Druk op Next en Finish.

Stap 5: Afronden

Druk tot slot op Apply > Yes > Restart now als hierom gevraagd wordt om de procedure af te ronden. Zodra de computer klaar is met overzetten, kun je de oude schijf door de nieuwe vervangen door je oude los te koppelen. Als je een tweede schijf in gebruik neemt, pas de BIOS aan zodat de computer voortaan vanaf de nieuwe schijf opstart.

Als je je oude schijf nu als secundaire schijf wilt gebruiken, kan dit ook nadat je de BIOS hebt aangepast. In dat geval moet je je oude schijf formatteren!

Maar ik heb een Mac! Wat nu?

Vrees niet! Ik heb ook een stappenplan voor de Apple-gebruikers onder ons. Ook hier geldt: maak eerst een back-up voordat je met partities aan de haal gaat! In dit stappenplan nemen we het Schijfhulpprogramma in OS X El Capitan als leidraad.

Als Apple-fan vraag je je misschien af: waarom in Godsnaam stappen uit een besturingssysteem van vijf jaar geleden? Omdat

Stap 1: Open het Schijfhulpprogramma

Start het Schijfhulpprogramma. Kies Ga in Finder > Hulpprogramma's en dubbelklik op het Schijfhulpprogramma-icoontje (). Het programma is ook te vinden in /Apps/Hulpprogramma's. Druk vervolgens op Partitie en kies daarna nogmaals Partitie.

Het Schijfhulpprogramma van Apple is geopend. Door rechtsboven op Partitie te klikken en daarna nogmaals op Partitie te klikken in de pop-up, open je de wizard waarmee partities gewijzigd kunnen worden.

Stap 2: De partitie selecteren

Dit opent een cirkeldiagram van alle partities op de schijf. De eerste partitie staat bovenaan en de partities daarna lopen met de klok mee.

De geopende partitie wizard. Hierin kan je de grote van partities aanpassen en partities toevoegen en verwijderen.

Stap 3: Partitie verwijderen

Voordat je een partitie kan vergroten, moet je eerst de achterliggende partitie verwijderen. Onthoud wel dat als je een partitie verwijdert, de gegevens daarvan ook verwijderd worden!

Selecteer de partitie achter de te vergroten partitie. Druk op het minnetje (-) onderaan het cirkeldiagram. Vervolgens zie je in het diagram wat de gevolgen hiervan zijn. Druk op Bevestigen om de aanpassing door te voeren.

De partitie achter de te vergroten partitie is geselecteerd. Nadat deze is verwijderd is er ruimte om de andere partitie te vergroten.

Stap 4: De partitie vergroten

Sleep vervolgens met het balletje op de rand van de cirkel om de partitie te vergroten. Dit kan ook door een aantal in te vullen bij Grootte. Zo kan je de partitie precies groot genoeg maken. De overgebleven ruimte wordt dan een nieuwe partitie.

Druk op Bevestigen. Et voila!

Conclusie

Hopelijk heb je nu duidelijk antwoord op de vraag: "Hoe kan ik een partitie vergroten?". Het heeft voor mij in ieder geval zijn werk gedaan, want ik kan nu eindelijk weer werken met de snelheid die ik gewend ben van mijn computer! 💪

Loopt jouw Windows- of macOS-apparaat nu ook weer zoals verwacht? Laat het me vooral even weten hieronder. Voor nu: bedankt voor je tijd!

Was dit artikel behulpzaam?

Auteur
Robbert, uit Wognum (NH). is één van onze Content Creators. Samen met zijn voorliefde voor fotografie, videografie en monteren, is zijn grootste passie toch echt het luisteren, maar vooral het maken van muziek. Hij verzorgt al zes jaar de lead vocals bij tributeband Touch of Toto en maakt sinds vorig jaar ook deel uit van de formatie van feestband Cherry & The Sugarstuds. En alsof dat niet genoeg is is hij bezig met de studie Media Design bij de LOI. Dankzij die studie heeft hij kennis over de wereld van creatieve hard- en software en onderzoeksmethoden. Al doende groeit hij daar verder in tijdens het schrijven van artikelen voor Technerds.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross