Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Hoe Energiezuinig zijn Slimme Lampen?

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

6 min leestijd

Ik had een tijdje gespaard en vond het laatst tijd dat mijn huis aan een upgrade toe was. Naast wat duurdere investeringen, keek ik ook naar de oude led-lampen die ik had hangen. Zuinig genoeg, maar een beetje sfeerloos. Een vriend raadde me slimme verlichting aan, en dat riep één vraag op: hoe energiezuinig zijn slimme lampen?

Slimme lampen communiceren met andere (eveneens slimme) apparaten en vormen een kernonderdeel van een slim huishouden, ook wel smart home. Dat ze je ook geld besparen op je energierekening – mits je er goed mee omgaat – wist ik voorheen nog niet. Ik heb de details van de materie uitgezocht, dus laat me hier eens wat licht op werpen.

Belangrijkste punten:

  • Slimme lampen dragen aanzienlijk bij aan energie-efficiëntie door hun connectiviteit, bediening op afstand en vooral automatisering.
  • Slimme led-lampen verbruiken doorgaans minder energie dan traditionele gloeilampen en spaarlampen, wat leidt tot besparingen op je energierekening.
  • Het is handig je in te lezen over energielabels, zodat je op de hoogte bent van hoe je de zuinigste slimme lampen op de markt kiest.

Wat zijn slimme lampen?

Slimme lampen – het woord zegt het al – zijn lampen met een dosis intelligentie. Ze onderscheiden zichzelf van traditionele lampen door hun verbinding met je wifi-netwerk, waardoor je ze vanaf je smartphone bedient op afstand. Dit gaat van het dimmen van de lichten tot het veranderen van de kleur. Tof hoe dat werkt, toch?

Bovendien: lampen die samenwerken met smart-home-platforms als Google Home, Apple HomeKit en Amazon Alexa, zijn steeds vaker ook te bedienen terwijl je smartphone niet verbonden is met hetzelfde wifi-netwerk. In dit geval gebruik je doorgaans een home hub, zoals bepaalde slimme speakers, schakelaars, of zelfs je Apple TV-settopbox.1Wesley Chai, TechTarget (2020). 'smart home hub (home automation hub)'

Afhankelijk van het type lamp dat je koopt, levert dit mogelijkheden op voor een zuiniger huishouden. In veel gevallen heb je opties voor tijdklokken. Daarmee stel je in wanneer de lampen uit en aan gaan. Dan gaan ze 's ochtends bijvoorbeeld automatisch aan als je wakker wordt en weer uit als je naar werk gaat. Dit scheelt overdag weer energie.

Wat de beste slimme verlichting voor jou is, hangt volledig af van je woning, wat je van de verlichting verwacht en hoe breed je budget is. 💶 Ook is compatibiliteit tussen de lampen en eventuele andere slimme apparatuur in je huis is het overwegen waard.

Als je wilt dat je bewegingssensoren een signaal sturen naar je lampen om aan te springen zodra ze iemand detecteren, moet die communicatie wel mogelijk zijn. Doe goed onderzoek naar wat er verkrijgbaar is en wat bij je past.

Slimme lampen versus traditionele lampen

Als we het energieverbruik van slimme lampen vergelijken met dat van traditionele gloeilampen en spaarlampen, zien we een aanzienlijk verschil. Slimme lampen – doorgaans led-lampen – verbruiken aanzienlijk minder energie dan hun traditionele tegenhangers.

Een rijtje slimme hangende lampen

Het exacte energieverbruik van een slimme lamp hangt af van verschillende factoren, zoals het merk, het model en hoe je hem instelt. Een slimme buitenlamp gebruikt bijvoorbeeld gemiddeld tussen de 5 en 9 watt voor dezelfde hoeveelheid licht als een klassieke gloeilamp van 40 à 60 watt. Dat is een best verschil!2Sabine Schults, ID.nl (2023). 'Hoeveel energie gebruikt slimme buitenverlichting'

Maar hoe zit het met spaarlampen? Studies tonen aan dat led-lampen energiezuiniger zijn dan spaarlampen. Ze verbruiken soms tot wel 90% minder energie dan spaarlampen, terwijl ze dezelfde lichtopbrengst leveren. De gemiddelde led-lamp gaat ook nog eens drie à vijf keer langer mee! Dus is je slimme lamp een led-lamp, dan is die zeker een stuk zuiniger.3LedInbouwSpotsLeds.nl (n.d.). 'Led lamp of spaarlamp?'

Energielabels

Energielabels maken de energie-efficiëntie van producten in één oogopslag duidelijk. Ze lopen van A (het energiezuinigst) tot G (het minst energiezuinig). Slimme lampen, net als andere elektronische apparaten, hebben ook energielabels. Deze labels helpen je de keuze van de zuinigste slimme lampen op de markt.

Wat zijn de criteria?

Hoe wordt bepaald wat zuinig is en wat niet? Daar zijn per apparaat verschillende criteria voor. Bij lampen is het heel eenvoudig: het gaat erom hoe fel de lamp is tegenover het vermogen dat de lamp daarvoor verbruikt. Als je het aantal lumen deelt door het wattage kom je uit op de energie-efficiëntie. Hieronder een overzicht van wat de niveaus zijn per energielabel:4Jetze, Ecobright (2023). 'Hoe werkt het nieuwe energielabel'

EnergielabelEnergie-efficiëntie
GTot 85 lumen per watt
F85 tot 110 lumen per watt
E110 tot 135 lumen per watt
D135 tot 160 lumen per watt
C160 tot 185 lumen per watt
B185 tot 210 lumen per watt
A210 lumen per watt of meer

De energie-efficiëntie van slimme lampen varieert sterk afhankelijk van het merk en model. Controleer het energielabel nog voor je een slimme lamp koopt als je ook maar iets geeft om zowel je beurs als het milieu. 🌱

Slimme lampen en de invloed op je energierekening

Zolang slimme lampen led-technologie gebruiken, zijn ze een stuk voordeliger op de lange termijn en gunstig voor je energierekening – maar hoeveel zuiniger zijn ze precies?

Hoeveel bespaar je met slimme lampen?

Het bedrag dat je bespaart met slimme lampen hangt uiteraard af van hoe vaak je de lampen gebruikt en de energieprijs in je regio. Maar over het algemeen vermindert het gebruik van slimme lampen je energierekening met wel 80%.5Joris Hendrickx, Planet Future (2022). '"Dankzij slimme LED-verlichting kunnen steden tot wel 80% energie besparen”'

Laten we eens kijken naar een praktijkvoorbeeld. Je hebt 10 traditionele gloeilampen in je huis, die elk 60 watt verbruiken. Je gebruikt deze lampen 5 uur per dag, waardoor ze in totaal 3 kilowattuur (kWh) per dag opslurpen. Dat komt neer op 1095 kWh in een jaar. Uitgaande van een gemiddelde elektriciteitsprijs van € 0,363 per kWh, kost je dit ongeveer € 398 per jaar.

Als je deze lampen vervangt door slimme lampen die elk slechts 10 watt verbruiken, zou je verbruik dalen tot 0,5 kWh per dag, of 183 kWh per jaar. Dit zou je jaarlijkse stroomkosten verlagen tot ongeveer € 67. Dat is een besparing van € 331 per jaar! Bedenk je even wat je met dat geld kunt doen ... 💭

Extra functies die bijdragen aan energiebesparing

Slimme lampen hebben een scala aan functies die niet alleen bijdragen aan het gemak, maar ook aan de energiebesparing. Twee belangrijke functies zijn de dimbaarheid, de mogelijkheid om verschillende kleurtemperaturen te selecteren en automatisering.

Dimmen, kleurtemperaturen en automatisering

Iedereen weet dat een gedimd licht sfeer creëert, maar het bespaart ook energie? Wanneer je de lichtsterkte van je slimme lamp verlaagt, verbruikt het minder energie. Dat is de ultieme win-win!

Een andere functie van slimme lampen die helpt bij energiebesparing, is de optie voor verschillende kleurtemperaturen. Over het algemeen geldt dat een warmere kleurtemperatuur (die minder blauw licht uitstraalt), minder energie kost. Zo heb je niet alleen ontspanning van de warme kleuren, maar ook van je lagere energierekening.

Bovendien kun je door je lampen op gezette tijden aan en uit te laten schakelen, energie besparen. Mijn collega liet me al weten dat die van hem steevast pas aan gaan rond zonsondergang, en weer uit zodra hij naar bed gaat. Dit laatste kun je ook op een vaste tijd zetten, maar hij gebruikt sensoren. Zodra hij langer dan vijf minuten de woonkamer niet in is geweest, gaan de lampen uit!

Dit regel je allemaal gemakkelijk met behulp van de smartphone-app die bij je gekozen lampen hoort. Het is dan wel extra vervelend als het systeem stopt met werken, omdat dit vaak gepriegel met de app en/of de lampen zelf v ergt. Laat je sfeer niet verpesten; lees onze gids en leer hoe je bijvoorbeeld je Hue-lamp moet resetten.

Iemand die de kleur van de slimme verlichting aanpast met een smartphone

De toekomst van slimme verlichting

Naarmate de technologie zich verder ontwikkelt, groeit ook het potentieel van slimme lampen. Maar hoe gaat dat gebeuren?

Zijn slimme lampen de toekomst van energiezuinige verlichting?

Er komen constant nieuwe technologieën bij, zoals MQTT. Deze technologie maakt de communicatie tussen slimme apparaten nóg efficiënter dan deze al was. Dit maakt op zijn beurt slimme lampen nog een stuk energiezuiniger.

Ik geloof sterk dat slimme lampen de toekomst van energiezuinige verlichting zijn. De automatisatie opties voor je verlichting betekenen dat je nooit meer een lamp onnodig aan laat staan. Is dat geen mooie toekomstvisie?

Dit betekent dat ze een grote rol spelen in duurzaam wonen. Systemen als Philips Hue of alternatieven maken je leven niet alleen gemakkelijker, maar een stuk goedkoper. Er zijn tal van slimme lampen op de markt verkrijgbaar die je helpen met een duurzamer leven. Duurzaam wonen is nog nooit zo gemakkelijk geweest. 😊

Conclusie

Dat was hem! Je hebt nu een goed beeld van wat slimme lampen zijn en hoe ze je potentieel een hoop energie en dus geld besparen. Ik heb je ook verteld hoe energielabels toegekend worden en wat ze inhouden. Houd die info vooral in gedachten bij je kiesproces!

We zijn ver gekomen sinds de komst van de ouderwetse gloeilamp. De technologie achter deze apparaten helpt je niet alleen een sfeervol huis creëren, maar ook geld en energie besparen! En dat maakt ze een stralende ster in de wereld van energiezuinige verlichting.

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Robbert, uit Wognum (NH). is één van onze Content Creators. Samen met zijn voorliefde voor fotografie, videografie en monteren, is zijn grootste passie toch echt het luisteren, maar vooral het maken van muziek. Hij verzorgt al zes jaar de lead vocals bij tributeband Touch of Toto en maakt sinds vorig jaar ook deel uit van de formatie van feestband Cherry & The Sugarstuds. En alsof dat niet genoeg is is hij bezig met de studie Media Design bij de LOI. Dankzij die studie heeft hij kennis over de wereld van creatieve hard- en software en onderzoeksmethoden. Al doende groeit hij daar verder in tijdens het schrijven van artikelen voor Technerds.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross