Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Je Toetsenbord Werkt Niet? Met deze Tips Los Je het Op!

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

5 min leestijd

Je bent klaar om te werken op je computer, maar je toetsenbord werkt niet. Frustratie komt al snel om de hoek kijken. Een muis en toetsenbord zijn cruciaal voor computerbesturing. De een kan wel zonder de ander, maar intuïtief is de ervaring niet.

In dit artikel zet ik een aantal tips op een rij, waarmee je het toetsenbord weer aan de praat krijgt. Sommige tips werken voor alle soorten toetsenborden – een vaste op een laptop, bedrade en draadloze toetsenborden. Andere zijn specifiek voor een extern toetsenbord, zoals een draadloos toetsenbord, of toetsenbord met kabel.

Tips voor alle toetsenborden

#1 Start de computer opnieuw op

Bij een hoop computerproblemen is opnieuw opstarten het eerste advies. En met goede reden: in het algemeen lost opnieuw opstarten een hoop problemen op.

Begin daarom eerst met het opnieuw opstarten van je laptop of computer. Met een beetje geluk werkt het toetsenbord weer. Af en toe is het probleem een taakje van de computer dat niet goed loopt en de rest van de processen in de weg zit.

#2 Controleer de toetsenbordinstellingen

Typt het toetsenbord opeens andere tekens? Dan heb je mogelijk per ongeluk een andere taal geselecteerd. Dit gebeurt door per ongeluk op ctrl en shift te drukken. Gelukkig is dit probleem makkelijk op te lossen. Druk de combinatie opnieuw in, en de correcte instellingen horen vanzelf te verschijnen.

Reageert het toetsenbord langzaam op een toetsaanslag? Controleer dan voor de zekerheid of filtertoetsen op de computer aanstaan.

Deze functie negeert zeer snelle of herhaalde toetsaanslagen, voor mensen met handtrillingen. Deze optie uitzetten kan in het Windows-menu via Toegankelijkheid > Toetsenbord

Werkt het toetsenbord traag of helemaal niet op een toetsaanslag? Controleer of het een dode toets betreft voor een accent of trema. Dit zijn tekens die pas zichtbaar worden in combinatie bijvoorbeeld de toetsen ctrl of shift.

Controleer bij deze instellingen ook of plaktoetsen aan staan. Deze toetsen laten je sneltoetscombinaties afzonderlijk indrukken, in plaats van allemaal tegelijkertijd. Deze functie zet je per ongeluk aan door vijf keer achter elkaar op shift te drukken en dit hoor je aan een kort piepje.

#3 Maak het toetsenbord schoon

Wie vaker bij zijn computer of laptop eet, kruimelt per ongeluk het een of ander op het toetsenbord. Hierdoor zit vuil tussen de toetsen en blijven ze hangen, of gaan ze niet meer omlaag. Zelfs het beste toetsenbord werkt niet meer als iets de toetsen blokkeert.

Een goede schoonmaakbeurt lost dit probleem op. Zonder alle viezigheid tussen de toetsen typt het toetsenbord weer zoals het hoort.

Zet de computer uit en haal met een vochtige doek stof en kruimels van het toetsenbord. Gebruik een spuitbus met perslucht om vuil tussen de toetsen los te blazen. Houd hiervoor het toetsenbord ondersteboven; dan valt het vuil omlaag en hangt het niet opnieuw vast.

Bij sommige toetsenborden, zoals een goed gaming toetsenbord, haal je de toetsen los voor een grondige schoonmaak.

#4 Controleer het stuurprogramma

Een toetsenbord werkt samen met een computer met hulp van een stuurprogramma, ook wel 'driver'. Met een verouderd stuurprogramma reageert het toetsenbord niet meer. Stuurprogramma's updaten gebruikelijk automatisch, maar fouten komen wel eens voor.

Voor Windows controleer je de staat van stuurprogramma in het apparaatbeheer. Dit programma open je door apparaatbeheer in de zoekbalk van Windows te typen. Als het toetsenbord helemaal niet meer reageert, kan dit ook met de muis:

  • Klik met de rechtermuisknop op het startsysmbool links onderin het scherm.
  • Selecteer in apparaatbeheer dit menu.
  • Zoek in de lijst naar de optie Toetsenborden, en dubbelklik hierop.
  • Er verschijnt nu een lijst van de aangesloten toetsenborden. Hier staat meestal HID-toetsenbordapparaten, voor toetsenborden die via usb werken. Ingebouwde laptop toetsenborden heten Standaard PS/2-toetsenbord of PC/AT Enhanced-toetsenbord.
  • Klik met je rechtermuisknop op de driver, en selecteer apparaat bijwerken > automatisch zoeken naar bijgewerkte stuurprogramma's. De computer zoekt dan naar de nieuwste versie van het stuurprogramma van het toetsenbord.

Als het stuurprogramma toch up-to-date is, vindt de computer hier niets.

  • Sluit dan het venster af, en open het opnieuw.
  • Klik nu op de optie Op mijn computer naar stuurprogramma's zoeken > Ik wil kiezen uit een lijst met stuurprogramma's.
  • De computer laat je hier een lijst zien met alle beschikbare stuursystemen die werken met het apparaat. Klik op het stuurprogramma > Volgende. De computer installeert het stuurprogramma nu.

#5 Controleer op virussen

Het is zeldzaam, maar af en toe zorgt een virus voor problemen met het toetsenbord. Zorg ervoor dat je altijd een bijgewerkt en vertrouwt antivirusprogramma op je computer hebt. Scan je computer voor een virus.

De meeste programma's verwijderen virussen meteen na een scan. Doet de scanner dat niet, moet je zelfstandig het virus verwijderen.

Een laptop toetsenbord waar op getypt wordt

Tips voor draadloze toetsenborden

#6 Verbind opnieuw met de computer

Draadloze toetsenborden werken alleen als ze signaal van een computer ontvangen. Controleer de usb-dongle van het draadloos toetsenbord in de usb-aansluiting van in de computer. Als deze niet helemaal vast zit, zijn toetsenbord en computer niet verbonden.

Het toetsenbord opnieuw verbinden lost ook wel eens problemen op. Haal hiervoor de usb-dongle uit de computer, en steek het weer opnieuw in de usb-poort. Probeer een andere usb-poort om een defecte poort (of juist een defecte dongle) uit te sluiten.

#7 Check de batterijen van het toetsenbord

Een draadloos toetsenbord werkt met batterijen. Wanneer deze leeg raken, of al helemaal leeg zijn, reageert het toetsenbord niet meer. Met nieuwe batterijen werkt het toetsenbord weer. Sommige draadloze toetsenborden zijn oplaadbaar; na een oplaadbeurt werken deze toetsenborden mogelijk weer.

Een aantal draadloze toetsenborden hebben een aan/uitknop. De kans bestaat dat deze per ongeluk op 'uit' staat. Controleer daarom voor de zekerheid ook of het apparaat aan staat.

Tips voor een bedraad toetsenbord

#8 Controleer de kabel

Bekijk de kabel van het toetsenbord goed. Mogelijk werkt het toetsenbord niet door beschadigingen in de kabel. Het toetsenbord maakt dan geen contact meer met de computer. Probeer de kabel, als dat kan, met een ander apparaat. Als dit niet werkt is het kabel aan vervanging toe.

#9 Sluit de kabel opnieuw aan

Kijk na of de kabel correct in de usb-poort zit – het toetsenbord reageert niet als de aansluiting los zit. Als dit niet het geval is, helpt opnieuw verbinden wel eens. Haal het kabel uit het usb-poort, en steek hem er opnieuw in.

Reageert het toetsenbord nog altijd niet? Probeer dan een ander usb-poort. Mogelijk ligt het probleem aan een defect usb-poort.

Conclusie

Een niet werkend toetsenbord is frustrerend, maar gelukkig zijn er veel oplossingen voor dit probleem. De eerste optie ken je geheid in de vorm van deze vraag: "Heb je hem al uit en aan gezet?" 😛

Hopelijk hebben deze tips je geholpen en kun je weer aan de slag. Bedankt voor het lezen! Laat me weten welke tips voor jou het probleem hebben opgelost, en of je zelf nog tips hebt voor een toetsenbord dat niet werkt.

Was dit artikel behulpzaam?

Auteur
Victoria is 27 jaar en woont met haar vogel in de buurt van Rotterdam. Na een studie animatie op de kunstacademie, en een paar jaar werk, zocht ze een nieuwe uitdaging. Naast schrijven volgt ze een premaster jeugdliteratuur, en vult ze haar vrije tijd met tekenen en gamen.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross