Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Je Gehoorapparaat Aansluiten op Tv: een Stap- voor-Stap Gids

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

6 min leestijd

We kennen het allemaal wel. De onduidelijke dialogen bij de films en series van tegenwoordig. Dat is nog eens erger als je daarbovenop minder goed hoort. Maar wist je dat je dit probleem eenvoudig oplost door je gehoorapparaat aan te sluiten op je televisie?

In deze blogpost neem ik je mee in de wereld van televisie-audio en gehoorapparaten, en laat ik je zien hoe je zonder stress de tv-adapter installeert, je gehoorapparaat verbindt en je in no-time geniet van kristalhelder geluid. Dus leun lekker achterover en laten we samen je tv-ervaring naar een hoger niveau tillen! 🎉

Belangrijkste punten samengevat:

 • Het aansluiten van je gehoorapparaat op de tv biedt kristalhelder geluid en controle over het volume, wat de tv-ervaring aanzienlijk verbetert voor slechthorenden.
 • Voor de verbinding tussen het gehoorapparaat en de tv is een speciale tv-adapter nodig.
 • Het kiezen van de juiste connector, die compatibel is met zowel het gehoorapparaat als de tv, is cruciaal voor een succesvolle verbinding.

De voordelen van je gehoorapparaat aansluiten op de televisie

Als je slechthorend bent, is tv kijken soms een beste uitdaging. Gelukkig biedt een gehoorapparaat een oplossing. Door je gehoorapparaat aan te sluiten op de tv, stream je het geluid rechtstreeks naar je oren. De voordelen? Een kristalhelder geluid, zonder storende omgevingsgeluiden.

Zo geniet je bijvoorbeeld optimaal van je favoriete serie op een digitale tv, zonder dat je moeite hebt om dialogen te volgen. En het mooiste is: je hebt zelf controle over het volume. Handig als je huisgenoten hebt die de tv liever wat zachter zetten. Met je gehoorapparaat als persoonlijke volumeregelaar is dat geen probleem meer!

Benodigdheden: wat heb je nodig om je gehoorapparaat op de tv aan te sluiten?

Om je gehoorapparaat op de tv aan te sluiten, heb je een paar dingen nodig. Een tv met bluetooth-functie is daar geen van, omdat je een speciale tv connector of tv-adapter nodig hebt voor de verbinding met een gehoorapparaat.

Een overzicht van de benodigde apparatuur

Je moet dus op zoek naar een speciale tv-adapter of tv connector voor je gehoorapparaat. Deze adapter zorgt dat het geluid van de tv direct naar je gehoorapparaat wordt gestreamd. Deze adapters zijn er in verschillende soorten en maten, dus het is belangrijk om te kiezen voor een model dat compatibel is met je gehoorapparaat en bijvoorbeeld je LG-tv.

Een gehoorapparaat op tafel

Waar koop je deze apparatuur?

De benodigde apparatuur koop je bij gespecialiseerde audiciens, maar ook online zijn er veel webshops die deze producten aanbieden. Het is altijd slim om prijzen te vergelijken en te kijken naar de ervaringen van andere gebruikers voordat je een aankoop doet.

Het kiezen van de juiste connector voor je gehoorapparaat

Het is belangrijk dat je de bijpassende connector kiest voor je gehoorapparaat. Een connector is een soort schakel tussen je gehoorapparaat en de tv. Deze stuurt het geluid van de tv naar je gehoorapparaat.

Het kiezen van de juiste connector hangt af van het merk en model van je gehoorapparaat. Zo hebben sommige gehoorapparaten een specifieke connector nodig. Informeer bij je audicien welke connector je nodig hebt voor je gehoorapparaat.

Verschillende soorten connectoren voor gehoorapparaten

Er bestaan diverse soorten connectoren voor gehoorapparaten. Het kiezen van de juiste connector hangt af van je gehoorapparaat en je televisie. De gangbaarste connectoren zijn bluetooth-connectoren, infrarood-connectoren en FM-connectoren.

 • Bluetooth-connectoren zijn bijzonder handig omdat ze vaak door een groot deel van je huis draadloos werken. Deze connectoren ondervinden soms echter storingen door andere apparaten in huis.
 • Infrarood-connectoren werken ook draadloos, maar dan met lichtsignalen en hebben daarom een direct zicht nodig tussen de connector en het gehoorapparaat.
 • FM-connectoren zijn zeer betrouwbaar en hebben een groot bereik, maar hebben in sommige gevallen last van interferentie van andere FM-apparaten 1Radio & Television Investigation Service (n.d.). 'Troubleshooting Interference to FM radio'.

Hoe kies je de juiste connector voor je situatie?

Bij het kiezen van de juiste connector is het belangrijk dat je rekening houdt met je specifieke situatie. Ga je alleen in de woonkamer tv-kijken of wil je ook in andere ruimtes van je huis kunnen luisteren? Heb je veel andere apparaten in huis die mogelijk storing veroorzaken?

Daarnaast is het belangrijk dat je nagaat welke connectoren compatibel zijn met je televisie en gehoorapparaat. Niet elk gehoorapparaat of televisie ondersteunt bijvoorbeeld bluetoothconnectiviteit.

Je gehoorapparaat aansluiten op de tv: het stappenplan

Het aansluiten van je gehoorapparaat op de tv is een proces dat zorgvuldigheid vereist. Hieronder leg ik stap voor stap uit hoe je dit doet. Ook geef ik je enkele tips die problemen tijdens het aansluitproces voorkomen.

Man is bezig met apparaat

Stap voor stap: zo sluit je je gehoorapparaat aan op de tv

 1. Kies de juiste connector voor je gehoorapparaat en tv.
 2. Sluit de connector aan op de audio-uitgang van je tv (HDMI, optisch of koptelefoonaansluiting).
 3. Schakel de connector in en zorg dat deze in de juiste modus staat om te koppelen met je gehoorapparaat.
 4. Schakel de koppelingsmodus van je gehoorapparaat in. Raadpleeg de handleiding van je gehoorapparaat als je niet zeker weet hoe je dit moet doen.
 5. Wacht tot de connector en je gehoorapparaat elkaar vinden en koppel ze zodra dit gebeurt.

Veelgemaakte fouten en hoe je deze kunt voorkomen

Soms gaat er iets mis bij het aansluiten van je gehoorapparaat op de tv. Mensen stellen bijvoorbeeld vaak de tv niet in op de juiste audio-uitgang. Controleer daarom altijd zelf in het instellingenmenu van je tv of je de juiste uitgang hebt geselecteerd.

Een andere fout die vaak voorkomt, is dat mensen de connector en het gehoorapparaat niet goed koppelen. Zorg er altijd voor dat beide apparaten in de koppelingsmodus staan en dicht bij elkaar in de buurt zijn.

Ten slotte is het belangrijk dat je gehoorapparaat en de connector compatibel zijn. Niet elk gehoorapparaat werkt met elke bluetooth-connector. Raadpleeg daarom altijd de handleiding of neem contact op met de fabrikant als je twijfelt.

Probleemoplossing: wat als je gehoorapparaat niet goed werkt met de tv?

Het is helaas mogelijk dat je alles volgens het boekje hebt gedaan, maar je gehoorapparaat niet goed werkt met de tv. Geen paniek! Vaak zijn deze problemen eenvoudig op te lossen. Laten we eens kijken naar de meest voorkomende problemen en hun oplossingen.

Veelvoorkomende problemen en hun oplossingen

 • Geen geluid: Controleer eerst of je gehoorapparaat goed is aangesloten op de tv en of de tv connector correct is ingesteld. Misschien moet je de tv-adapter opnieuw koppelen met je gehoorapparaat.
 • Slechte geluidskwaliteit: Interferentie van andere elektronische apparaten is hier mogelijk de boosdoener. Probeer de tv-adapter verder weg te plaatsen van andere apparaten. Probeer ook de balans tussen het tv-geluid en omgevingsgeluiden aan te passen op je gehoorapparaat.
 • Vertraging in het geluid: Het komt wel eens voor dat de tv connector niet goed is gesynchroniseerd met de tv. Raadpleeg dan de handleiding van je tv-adapter voor instructies over het opnieuw synchroniseren.

Wanneer moet je extra assistentie inschakelen?

Als de bovenstaande oplossingen het probleem niet verhelpen, is het niet erg om extra hulp in te schakelen. Soms is het probleem te complex of is er mogelijk een defect is aan je gehoorapparaat of tv connector. Neem contact op met de fabrikant of audicien. En vergeet niet om altijd eerst de garantievoorwaarden van je apparatuur te controleren!

Een man van middelbare leeftijd die telefonisch contact opneemt met de audicien

Tips voor een optimale tv-ervaring met je gehoorapparaat

Het aansluiten van je gehoorapparaat op de tv is één ding, maar hoe zorg je dat je de best mogelijke tv-ervaring krijgt? Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen.

Hoe zorg je voor de beste geluidskwaliteit?

Om de beste geluidskwaliteit te krijgen, is het belangrijk dat je je gehoorapparaat goed afstemt. Dit houdt in dat je de instellingen van je gehoorapparaat moet aanpassen, zodat je het geluid van de tv beter hoort. Ondertiteling helpt meestal ook als je de film of serie beter wilt volgen.

Extra tips voor comfortabel tv-kijken met een gehoorapparaat

Voor een comfortabele kijkervaring is het belangrijk dat je regelmatig pauzes neemt. Dit helpt vermoeide oren voorkomen. Zet daarnaast je gehoorapparaat op een comfortabel volume, niet te luid en niet te zacht. En vergeet niet om te experimenteren met verschillende geluidsinstellingen om te zien wat voor jou het beste werkt!👍

Conclusie

Dat was het dan, alles wat je moet weten over het aansluiten van je gehoorapparaat op je tv. Het is even een klus, maar met de juiste apparatuur, een beetje geduld en de handige tips uit deze blogpost kan het bijna niet misgaan.

Mocht je toch nog tegen problemen aanlopen, schroom dan niet om hulp te vragen. Je tv-ervaring verdient het allerbeste geluid, dus ga ervoor! Ik hoop dat je hierna van je favoriete programma's geniet met audio van topkwaliteit, direct gestreamd naar je gehoorapparaat.

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Robbert, uit Wognum (NH). is één van onze Content Creators. Samen met zijn voorliefde voor fotografie, videografie en monteren, is zijn grootste passie toch echt het luisteren, maar vooral het maken van muziek. Hij verzorgt al zes jaar de lead vocals bij tributeband Touch of Toto en maakt sinds vorig jaar ook deel uit van de formatie van feestband Cherry & The Sugarstuds. En alsof dat niet genoeg is is hij bezig met de studie Media Design bij de LOI. Dankzij die studie heeft hij kennis over de wereld van creatieve hard- en software en onderzoeksmethoden. Al doende groeit hij daar verder in tijdens het schrijven van artikelen voor Technerds.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross