Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Draadloos Genieten van je Tv? Dat Kan als Je Tv Bluetooth Heeft!

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

5 min leestijd

Een wereld zonder kabels? Jazeker! Het hebben van een tv met bluetooth heeft zo zijn voordelen. Met deze functie verbind je allerlei apparaten draadloos: van luidsprekers tot koptelefoons; geen knoop meer in je kabels en een opgeruimde kamer terwijl je van je favoriete shows geniet. Maar hoe weet je of je tv deze geweldige technologie ondersteunt?

Belangrijkste punten samengevat:

  • Bluetooth is een essentiële technologie die draadloze verbindingen tussen apparaten mogelijk maakt, waaronder televisies.
  • Televisies met bluetooth bieden tal van voordelen, zoals draadloze verbindingen met luidsprekers, hoofdtelefoons en gamecontrollers.
  • Als je tv geen bluetooth heeft, kun je een externe bluetooth-zender gebruiken om deze functionaliteit toe te voegen.

Wat is bluetooth precies?

Ericsson, een Zweeds telecombedrijf, ontwierp bluetooth in 1994 als een technologie om draadloos gegevens uit te wisselen tussen verschillende apparaten binnen een bepaalde afstand.1Historiek (2023). ''Bluetooth' en koning Harald Blauwtand'

Sindsdien heeft bluetooth een revolutie teweeggebracht in de manier waarop we communiceren en interactie hebben met onze apparaten. De deur naar een wereld van draadloze connectiviteit is daarmee geopend.

Het belang van bluetooth mag niet worden onderschat, vooral in de context van de moderne technologische wereld. Het heeft onze interactie met apparaten als mobiele telefoons, computers en ja, zelfs televisies, veranderd. Dat is een van de grootste ontwikkelingen voor de tv sinds de televisie is ontstaan.

De voordelen van een televisie met bluetooth

Een televisie met bluetooth biedt een scala aan voordelen. Het stelt je in staat om draadloos verbinding te maken met verschillende apparaten zoals luidsprekers, soundbars, hoofdtelefoons, gamecontrollers en zelfs tablets. Dit is een extra laag die de kijk- en luisterervaring aanzienlijk kan verbeteren. Geen wirwar van kabels meer, slechts een schone, georganiseerde ruimte. 📺

Een vrouw die muziek luistert met een bluetooth koptelefoon

Hoe weet je of je tv bluetooth heeft?

Het is niet altijd meteen duidelijk of een digitale tv bluetooth heeft. Er is een vrij simpele manier waarop je dat achterhaalt.

Snelle check om te zien of je tv bluetooth heeft

Als je snel wilt controleren of je tv bluetooth heeft, volg dan deze stappen:

  1. Open het menu 'Instellingen' of 'Menu' op je tv.
  2. Zoek naar een optie genaamd 'Geluid', 'Audio' of 'bluetooth'.
  3. Als je een bluetooth-optie ziet, heeft je tv bluetooth.

Als je tv geen bluetooth-instellingen toont, betekent dit niet per se dat je geen bluetooth-verbinding met je tv kunt maken. Met een externe bluetooth-adapter is het vaak mogelijk om dit voor elkaar te krijgen. Daarover later meer.😉

Welke tv-merken hebben standaard bluetooth ingebouwd?

Diverse populaire televisiemerken bieden standaard bluetooth aan bij hun recente tv's. Denk aan Samsung, LG, Sony en Philips. De meeste smart-tv's hebben tegenwoordig standaard bluetooth ingebouwd.

Mijn tv heeft geen bluetooth, wat nu?

Vind je nu geen bluetooth-instellingen op je tv? Geen nood, er zijn oplossingen als je tv geen bluetooth heeft!

Zo voeg je bluetooth toe aan je tv

Het toevoegen van bluetooth aan je tv is simpel. Je hebt alleen een externe bluetooth-zender en -ontvanger nodig. Deze twee vind je doorgaans in een enkel apparaatje, zoals deze. Deze sluit je aan op de audio-uitgang van je tv. Zet de zender en je bluetooth-apparaat aan en verbind ze met elkaar.

Voilà, je hebt bluetooth toegevoegd aan je tv! Let wel: een externe zender zorgt soms voor een kleine geluidsvertraging. Ook moet je rekening houden met de frequentie van je tv om storingen te voorkomen.

Hoe verbind je bluetoothapparaten met je tv?

Het verbinden van bluetoothapparaten met je tv is een fluitje van een cent!

Stap voor stap: je bluetoothapparaat koppelen aan je tv

Een bluetoothapparaat koppelen aan je tv is eenvoudig. Zet eerst je apparaat en je tv aan. Ga naar het instellingenmenu van je tv en zoek naar 'bluetooth'. Selecteer het apparaat dat je wilt verbinden uit de lijst beschikbare apparaten, en breng de verbinding tot stand.

Mocht je problemen ondervinden tijdens het koppelingsproces, check dan of je tv en bluetoothapparaat compatibel zijn, en of je eventueel een koppelcode moet invoeren op je tv.

Bij het kiezen van een bluetoothapparaat voor je tv is het ook belangrijk dat rekening je houdt met de specificaties van je tv. Als je bijvoorbeeld een gaming-tv hebt, wil je een koptelefoon die geluid extra snel doorgeeft.

Problemen met het koppelen? Dit is de oplossing

Ervaar je problemen bij het koppelen van je bluetoothapparaten aan je tv? Geen paniek. Begin met het resetten van je bluetooth-instellingen op de tv. Ga naar het menu, kies voor bluetooth en selecteer 'reset'. Probeer daarna opnieuw te koppelen. Lukt het nog steeds niet?

Controleer of je apparaat compatibel is met je tv, want niet alle bluetoothapparaten zijn compatibel met elke tv. Doorslaggevend daarin is het besturingssysteem van je tv als het om een smart tv gaat.

Veelgestelde vragen over tv's en bluetooth

Bluetooth en tv's zijn soms een ingewikkelde combinatie. Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen rondom bluetooth en tv's.

Kan ik meerdere bluetoothapparaten verbinden met mijn tv?

Ja, je het is mogelijk meerdere bluetoothapparaten te verbinden met je tv, maar er zijn wel enkele beperkingen. Meestal ondersteunt een tv maar één audioapparaat tegelijkertijd. Dat is een beperking die zelfs de beste qled-tv soms niet ontloopt.

Waarom ervaar ik audiovertraging met bluetooth op mijn tv?

Audiovertraging komt inderdaad regelmatig voor bij het gebruik van bluetooth op tv's. De tijd die het signaal nodig heeft om van je tv naar je bluetoothapparaat te reizen veroorzaakt dit. Gelukkig zijn er oplossingen om deze vertraging te minimaliseren. De aptX low latency codec is daar een voorbeeld van.

Probeer een bluetooth-zender met aptX low latency. Deze technologie vermindert de vertraging aanzienlijk. Beide apparaten moeten deze technologie echter ondersteunen, zo ook je tv.2TechGuru, Nerdtechy (2020). 'What Does aptX Low Latency Mean?'

Conclusie

De voordelen van een bluetooth-tv zijn legio. Het biedt je de vrijheid om draadloos te genieten van je favoriete films, series en muziek. Geen wirwar van kabels meer door de kamer of koptelefoondraden die in de knoop raken.

Dus verken de mogelijkheden van je tv en benut deze optimaal. Zelfs als je tv deze functie niet heeft, zijn er altijd oplossingen, zoals externe zenders. Ontdek wat het beste voor jouw situatie werkt en veel kijk- en luisterplezier!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Robbert, uit Wognum (NH). is één van onze Content Creators. Samen met zijn voorliefde voor fotografie, videografie en monteren, is zijn grootste passie toch echt het luisteren, maar vooral het maken van muziek. Hij verzorgt al zes jaar de lead vocals bij tributeband Touch of Toto en maakt sinds vorig jaar ook deel uit van de formatie van feestband Cherry & The Sugarstuds. En alsof dat niet genoeg is is hij bezig met de studie Media Design bij de LOI. Dankzij die studie heeft hij kennis over de wereld van creatieve hard- en software en onderzoeksmethoden. Al doende groeit hij daar verder in tijdens het schrijven van artikelen voor Technerds.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross