Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Urenlang Kijkplezier met de Beste Smart Tv

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

6 min leestijd

Stap binnen in de wereld van grenzeloos entertainment en ontdek de ultieme smart-tv's die jouw kijkervaring naar nieuwe hoogten tillen. In dit artikel onthullen we de krachtige technologieën en innovaties achter de beste smart-tv's. Laat je leiden door de mogelijkheden en vind de perfecte metgezel voor jouw kijkplezier.

Wat zijn de beste smart tv's van 2024?

Dit zijn de top 5 beste smart tv's op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie.

Waarom Technerds vertrouwen? Ons team besteedt uren aan het onderzoek, schrijven, actualiseren en bewerken van onze artikelen. Klik hier voor meer informatie over onze redactionele richtlijnen.

Beste smart tv's van 2024

1. Beste Smart TV: Roku Select Series HD (32R2A5R)

Ik ben de Roku Select Series HD Smart TV, een veelzijdige optie voor verschillende gebruiksscenario's, met een redelijk contrast en HDR-helderheid die geschikt zijn voor tv-programma's, sport, videogames en HDR-films. Volgens Rtings blink ik uit op gebieden als SDR-helderheid, reflectiebehandeling, gaming responsiviteit en kleurnauwkeurigheid met kleine aanpassingen. Toch worden mijn beeldverwerking en beperkte kijkhoek genoemd als nadelen. Ondanks mijn beperkingen in gamingfuncties, langzamere responstijd in donkere scènes en uniformiteitsproblemen in felle kleuren, blijf ik een overtuigende keuze voor gemengd gebruik. "De beeldverwerking en beperkte kijkhoek worden genoemd als nadelen in alle categorieën," zoals vermeld door Rtings.

Consumer Reports evalueert de prestaties van de Roku Plus en Roku Select TV's, met de nadruk op aspecten als algemene beeldkwaliteit, HDR, geluid en kijkhoek, om consumenten te helpen bij het nemen van geïnformeerde beslissingen bij het overwegen van deze televisiemogelijkheden. Aan de andere kant wordt de Roku Plus Series 4K QLED TV, die verkrijgbaar is in verschillende maten, geprezen om zijn strakke ontwerp, voldoende ruimte voor een soundbar en indrukwekkende beeldkwaliteit voor zijn prijs, waardoor het een geweldige waarde is. De tv beschikt over quantum-dot LED-technologie, die levendige kleuren en verhoogde helderheid levert, en biedt verschillende poorten, hoewel het ontbreekt aan HDMI 2.1-poorten. "De quantum-dot LED-technologie van de tv levert levendige kleuren en verhoogde helderheid, en biedt een indrukwekkende beeldkwaliteit voor zijn prijs," zoals vermeld door Tom's Guide.

In vergelijking met zijn tegenhangers valt de Roku Select Series HD Smart TV op als een sterke concurrent in zijn prijsklasse, met name vanwege zijn veelzijdigheid om aan een scala van kijkvoorkeuren te voldoen, waaronder gaming, sport en films. Toch kunnen mijn beperkingen in beeldverwerking en beperkte kijkhoek uitdagingen vormen voor degenen die een bredere kijkhoek of geavanceerde beeldverwerkingseigenschappen zoeken.

Al met al biedt de Roku Select Series HD Smart TV een overtuigende optie voor degenen die op zoek zijn naar een budgetvriendelijke, veelzijdige Smart TV die een redelijke beeldkwaliteit levert in verschillende gebruiksscenario's. Mijn sterke punten liggen in mijn veelzijdigheid, prijzenswaardige beeldkwaliteit voor de prijs, en geschiktheid voor gemengd gebruik. Potentiële kopers moeten echter op de hoogte zijn van mijn beperkingen in beeldverwerking en kijkhoek, vooral als deze kritieke factoren zijn in hun besluitvormingsproces.

2. Uitstekende prestaties in het middenbereik: Hisense U8K ULED TV

2. Uitstekende prestaties in het middenbereik: Hisense U8K ULED TV

Belangrijke specificaties:

Schermdiagonaal: 55 inch (140 cm)
Type scherm: LED-LCD
HDR: Ja

De Hisense U8K ULED TV is een opvallende presteerder in het middensegment, met een uitstekende balans tussen beeldkwaliteit, formaat en prijs. Met zijn 55-inch schermgrootte wordt het bijzonder geprezen en is het geschikt voor kleinere kamers. Volgens PCMag biedt "de Hisense U8K-serie een zalige balans tussen beeldkwaliteit, formaat en prijs, en overtreft het bekendere merken tegen een relatief betaalbare prijs." De TV heeft een indrukwekkende piekhelderheid van 2.000 nits, die de verwachtingen overtreft en uitzonderlijke HDR-prestaties levert, zoals opgemerkt door Digital Trends. De U8K-serie beschikt ook over een ingebouwd 2.1.2 Dolby Atmos luidsprekersysteem, lokale dimprestaties en gamingondersteuning met HDMI 2.1-poorten en een lage inputvertraging in de gamemodus, waardoor het een veelzijdige optie is voor films, sport en gaming, volgens TechRadar.

De Google TV-interface van de TV biedt streaming-apps, spraakbesturing en gepersonaliseerde aanbevelingen, hoewel deze volgens de CNET-recensie overvolle menu's en zoekresultaten heeft. Bovendien activeren de standaard "Theater" beeldmodi bewegingsscherpte, wat misschien niet voor alle gebruikers aantrekkelijk is. Desalniettemin positioneert de Hisense U8K-serie zich als een overtuigende optie in de TV-line-up van 2023, en biedt het een concurrerend alternatief voor duurdere modellen van andere merken. De prijs is aanzienlijk lager dan die van zijn mini-LED concurrentie, en biedt uitstekende waarde voor verschillende entertainmentscenario's.

Wat het ontwerp betreft, heeft de U8K-serie een smalle rand en stevige ondersteuningsvoeten, met een eenvoudige maar functionele afstandsbediening. Hoewel de algehele beeldkwaliteit prijzenswaardig is, is het misschien niet zo helder of dynamisch als sommige concurrenten, en zijn er opgemerkte problemen met de nauwkeurigheid van de blauwe en cyaan kleuren, mogelijk als gevolg van de kleurtemperatuurinstellingen. Desalniettemin beïnvloeden deze kleurfouten het normale kijkgedrag en de HDR-prestaties niet zichtbaar, volgens Digital Trends.

Vergeleken met andere TV's in het middensegment, valt de Hisense U8K ULED TV op vanwege zijn indrukwekkende piekhelderheid, Dolby Atmos luidsprekersysteem en gamingondersteuning, waardoor het een veelzijdige keuze is voor verschillende entertainmentbehoeften. De concurrerende prijs, vooral met beschikbare kortingen, maakt het een aantrekkelijke optie voor wie op zoek is naar een helder en nauwkeurig scherm. Potentiële kopers moeten echter rekening houden met de opgemerkte kleurnauwkeurigheidsproblemen en de overvolle menu's in de Google TV-interface bij het nemen van een aankoopbeslissing.

Samenvattend is de Hisense U8K ULED TV een uitstekende presteerder in het middensegment, met een overtuigende balans tussen beeldkwaliteit, formaat en prijs, en is daarmee een sterke concurrent in de TV-line-up van 2023. Als je op zoek bent naar een veelzijdige TV die uitblinkt in piekhelderheid en uitstekende waarde biedt voor films, sport en gaming, is de Hisense U8K-serie zeker het overwegen waard.

Voordelen Hisense U8K ULED TV
 • Indrukwekkende piekhelderheid van 2.000 nits voor uitzonderlijke HDR-prestaties.
 • Ingebouwd 2.1.2 Dolby Atmos-luidsprekersysteem en gamingondersteuning met HDMI 2.1-poorten en lage invoervertraging in de gamemodus.
 • Concurrerende prijsstelling, biedt uitstekende waarde voor verschillende entertainmentscenario's.
Nadelen Hisense U8K ULED TV
 • Rommelige menu's en zoekresultaten in de Google TV-interface.
 • Standaard "Theater"-beeldmodi activeren bewegingsscherpte, wat niet voor alle gebruikers aantrekkelijk kan zijn.
 • Niet zo helder of dynamisch als sommige concurrenten, met opgemerkte problemen in blauwe en cyaan kleurnauwkeurigheid.

3. Helderste OLED met superieure filmervaring: Samsung Q60B QLED TV (QN70Q60BAF)

3. Helderste OLED met superieure filmervaring: Samsung Q60B QLED TV (QN70Q60BAF)

Belangrijke specificaties:

Schermdiagonaal: 75 inch (191 cm)
Type scherm: LED-LCD
HDR: Ja

Samsung 75Q60B TV Qled 4K UHD 75 "(189 cm) Smart TV 3 Ports HDMI 2023

Hoe kies je de beste smart tv?

Van een goede 43 inch tv tot een grote 80 inch tv – in de smart tv-markt is een ruime keuze.Bij het uitzoeken van een nieuwe tv is het goed om wat te weten van de belangrijkste specificaties zijn. Hieronder leg ik uit op welke punten je moet letten.

Schermdiagonaal en grootte van je smart-tv

De grootte van je scherm is een goede plek om te beginnen wanneer je een nieuwe tv koopt. Het beste formaat hangt af van hoe ver weg de tv staat. Van ver weg naar een klein scherm kijken is niet fijn, maar een groot scherm van dichtbij is ook niet geweldig.

De consumentenbond gebruikt in hun onderzoek naar de ideale kijkafstand de vuistregel 2,4 maal de schermdiagonaal van de tv (in cm). Je krijgt het diagonaal in cm door het aantal inches met 2,54 te vermenigvuldigen. Heb je een tv van 49 inch (× 2,54 = 125 cm), dan wil je minstens (125 × 2,4 ≈) 300 cm tussen de bank en de tv hebben.

Let er ook op hoeveel ruimte de tv in beslag neemt. Meet vooraf hoe veel plek je hebt voor de tv. Dit verkleint de kans op een miskoop.

Type scherm van je smart-tv

Het type scherm bepaalt de beeldkwaliteit van een tv. Oled-schermen bieden diepe zwartwaarden en hoog contrast door individuele pixelverlichting. Qled tv's, van Samsung, gebruikt quantum dots voor helderdere beelden. Led-tv's zijn energiezuinig, maar missen contrast.

Eenvoudige led-tv's zijn budgetvriendelijk maar bieden basisbeeld. Oled heeft brede kijkhoeken; lcd/led verliest kwaliteit zijdelings. Een oled-tv is wel een stuk duurder dan een led-tv. Wie voor goede beeldkwaliteit gaat, doet geen miskoop met de beste oled tv.

AspectOledQled
BeeldkwaliteitDiep contrastHelderdere beelden
KleuraccuratesseUitstekendLevendige kleuren
LevensduurKorterLangere levensduur
KijkhoekBreedGoed, maar minder dan Oled
Een smart tv op een tv meubel

Het belang van de resolutie

De resolutie van een scherm bepaalt hoe scherp het beeld is. De hoeveelheid pixels in het beeld beïnvloedt dit: meer pixels leveren een scherper beeld.

Een beeld met HD-resolutie was lange tijd de standaard, maar maakt langzaam plaats voor 4K. De meeste tv's gebruiken op dit moment deze beeldschermresoluties:

 • HD Ready: 1280 x 720 pixels
 • Full HD: 1920 x 1080 pixels
 • 4K (Ultra HD): 3840 x 2160 pixels
 • 8K (Ultra HD): 7680 x 4320 pixels

Een 4K-tv is een grote vooruitgang in beeldresolutie: ze hebben bijna 4 keer zoveel pixels als een Full HD-scherm! 🤩 Dit zorgt voor een haarscherp beeld. Steeds meer streamingsites en games bieden daarbij 4K-ondersteuning, waardoor overschakelen naar deze resolutie het zeker waard is.

Gamen op 4K? – Dat kan, maar dan moet je wel ook een krachtige console hebben (of een pc, als je de tv als monitor wilt gebruiken). Met een PlayStation 3 bijvoorbeeld ga je niet op 4K gamen.

De nieuwste ontwikkeling in resolutie is 8K. Deze technologie kom je maar zelden tegen in tv's, en sites en gameconsoles hebben nog weinig tot geen content in 8K. Voor nu is een 8K tv duur, en krijg je er nog niet veel voor terug. Ik adviseer je om met deze aankoop nog een paar jaar mee te wachten.

HDR in tv's: de uitleg

HDR, of high dynamic range, vind je voornamelijk op 4K-tv's terug. Televisies met HDR-technologie weergeven grote verschillen tussen licht en donker. Beelden worden met HDR kleurrijker door het verbeterde contrast.

Er bestaan verschillende formaten van deze technologie. Een tv geeft het bronmateriaal alleen goed weer als deze hetzelfde HDR-formaat ondersteunt. Omdat een vaste standaard ontbreekt, ondersteunen tv's meestal meerdere types HDR.1Which (2023).'What is HDR TV?'

Dit zijn de verschillende HDR-protocollen:

 • HDR10. Dit is de meest gangbare vorm van HDR – vrijwel elke moderne tv ondersteunt het. Dit komt omdat gebruik van dit formaat gratis is. Fabrikanten, streamingdiensten, en de Blu-ray Disc Association gebruiken dit formaat. HDR10 gebruikt statische metadata, dus het HDR-effect ziet er in alle scenes hetzelfde uit.
 • HDR10+. Dit is Samsungs verbeterde versie van HDR10. De grote verandering is in de metadata. Deze is hier dynamisch: het effect past zich per frame aan, zodat het beeld altijd op zijn best is.
 • Dolby Vision. Dit formaat was origineel bedoeld voor Dolby-bioscopen. Intussen werkt het ook voor thuisgebruik. Streamingsites en Ultra HD Blu-Rays gebruiken dit HDR-formaat. Dit formaat gebruikt ook dynamische metadata.
 • HLG. Dit HDR-protocol is ontwikkeld door de BBC en de Japanse omroep NHK. HLG zie je voornamelijk bij tv-omroepen terug. Dit type HDR gebruikt statische metadata.
 • Technicolor. Deze versie van HDR voegt meerdere formaten samen. Het lijkt sterk op HLG, maar neemt de dynamische metadata van Dolby Vision over. Voor nu ondersteunt alleen LG dit formaat.
Een deel van een smart tv menu

Slimme bediening: Kies het juiste besturingssysteem voor je smart-tv

Elke smart tv heeft zijn eigen besturingssysteem. Het platform van smart tv hangt af van de fabrikant. Samsung gebruikt Tizen, LG gebruikt WebOS, en duurdere modellen van Sony en Philips gebruiken Android TV.

Goedkopere smart tv's komen met een basisplatform van de fabrikant. Deze zijn beperkt in hun app aanbod – hier staan alleen veelgebruikte apps op, zoals Netflix en YouTube. Een basisplatform ondersteunt in de meeste gevallen ook geen spraakbesturing.

Beeldverversing

De vernieuwingsfrequentie, gemeten in hertz (Hz), beïnvloedt beeldvloei op je tv. Standaard 50 inch tv's hebben meestal 60 Hz, geschikt voor reguliere tv-programma's. Voor gamers en sportliefhebbers is een hogere frequentie, bijvoorbeeld 120 Hz, aan te bevelen voor vloeiendere beeldovergangen.

Veelzijdige aansluitmogelijkheden: Ontdek de connectiviteitsopties en poorten

Een sterke internetverbinding is een eis voor het goed functioneren van je smart tv. Bij een zwakke wifi-verbinding bied een ethernetpoort de oplossing. Door de tv te verbinden via kabel wordt de internetverbinding sterker. Zo haal je het beste uit je smart tv.

Via de HDMI-ingang sluit je met een HDMI-kabel de randapparatuur aan op de tv. Denk aan apparaten zoals spelconsoles, of een Blu-rayspeler. De meeste televisies komen met 2 tot 4 van deze aansluitingen. Wil je veel aansluiten? Let dan op het aantal HDMI-poorten van de tv.

Het verbinden van een soundbar of receiver gaat via de HDMI ARC-aansluiting. Via een normale HDMI-verbinding verstuurt een apparaat informatie naar de tv. Bij een ARC-aansluiting stuurt de tv informatie terug naar het geluidsstation. Zo communiceren de tv en soundbar met elkaar. Door deze communicatie bedien je het geluid van de speakers met de afstandsbediening van de tv.

Veel tv's beschikken tegenwoordig tenslotte over een usb-aansluiting. Hiermee kijk je naar een film, of naar foto's, die op het geheugenstation staan. Met een verbonden laptop kan dit ook; dit neemt alleen een HDMI-poort in beslag.

Welke merken maken goede smart tv's?

In elke productcategorie zijn er merken die het op het gebied van kwaliteit beter voor elkaar hebben dan hun concurrenten. Hier zijn enkele merken waar je op kunt bouwen.

Samsung

Samsung is een toonaangevend merk in de smart TV-markt, bekend om zijn geavanceerde beeldtechnologie zoals QLED en uitstekende schermresoluties. De smart TV's van Samsung worden vaak geleverd met een intuïtieve gebruikersinterface, uitgebreide app-ondersteuning en spraakgestuurde bediening voor een naadloze gebruikerservaring.

LG

LG is bekend om zijn innovatieve OLED-technologie, die levendige kleuren en diepe zwarttinten levert. Hun smart TV's gebruiken het webOS-platform, dat gebruiksvriendelijk is en eenvoudige toegang biedt tot een breed scala aan apps en streamingdiensten. LG onderscheidt zich ook met functies zoals ThinQ AI en een Magic Remote voor geavanceerde bediening.

Wat is volgens Techradar de beste smart-tv?

De beste smart-tv volgens Techradar is de Samsung S90C. Met zijn innovatieve technologieën, zoals het oled-scherm en Quantum Dot-technologie, levert hij verbluffende beeldkwaliteit met diepe zwarttinten en heldere kleuren.

Het gebogen design en de indrukwekkende 4K-resolutie zorgen voor een meeslepende kijkervaring, waardoor de Samsung S90C een topkeuze is voor de veeleisende kijker.

Veelgestelde vragen over smart tv's van onze lezers

Dit onderdeel is toegewijd aan al jullie vragen en opmerkingen, maar...

We hebben nog geen vragen ontvangen

Heb je dit hele artikel doorgespit, maar zit je nog met een prangende vraag of opmerking? Vul dan het feedbackformulier onderaan de pagina in en laat het ons weten! Dan behandel ik daarna zo snel mogelijk je vraag in deze sectie.

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Victoria is 27 jaar en woont met haar vogel in de buurt van Rotterdam. Na een studie animatie op de kunstacademie, en een paar jaar werk, zocht ze een nieuwe uitdaging. Naast schrijven volgt ze een premaster jeugdliteratuur, en vult ze haar vrije tijd met tekenen en gamen.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross