Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Urenlang Kijkplezier met de Beste Smart Tv

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Het internet gebruiken op een tv is lang niet meer speciaal. Smart tv's zijn tegenwoordig de norm in de televisiewereld. En dat is niet zonder reden: deze apparaten combineren het gemak van streamingdiensten en de bekende ervaring van normaal tv kijken. Benieuwd waar je echt op moet letten in je zoektocht naar de beste smart tv? Lees dan snel verder; hieronder leg ik het uit!

Waarom een smart tv aanschaffen?

Een smart tv combineert de functies van een tv met het internet. Dankzij deze internetverbinding heeft een smart tv meer functies dan een 'normale' tv.

Via deze internetverbinding biedt een smart tv toegang tot verschillende apps. Dit levert toegang tot streamingplatformen, zoals Netflix of YouTube. Via een app store download je meer applicaties op de tv.

Het is tegenwoordig bijna niet meer mogelijk om een tv te vinden die niet 'smart' is. Voor de prijs maakt het niet bijzonder veel uit: deze slimme tv's zijn tegenwoordig in alle prijsklassen te vinden. Ook vind je ze in allerlei formaten. Van een goede 43 inch tv tot een grote 80 inch tv – in de smart tv-markt is een ruime keuze.

Het gebruiken van apps op een smart tv is makkelijk en gebruiksvriendelijk, maar niet verplicht. Wie geen zin heeft in alle apps, verbindt de tv simpelweg niet met het internet.

Sony XR-55A80LP 55 inch 4K

Sony XR-55A80LP 55 inch 4K
Schermdiagonaal: 55 inch (140 cm)
Type scherm: OLED

Samsung UE43AU7172 43 inch 4K grijs | zwart

Samsung UE43AU7172 43 inch 4K grijs | zwart
Schermdiagonaal: 43 inch (109 cm)
Type scherm: LED-LCD
Type HDR: HDR10 | HDR10+ | HLG
Maximale resolutie: 4K Ultra HD
Beeldverversing: 50 Hz
Smart TV platform: Tizen
Bekijk op Bol.com

LG 24TQ510S zwart

LG 24TQ510S zwart
Schermdiagonaal: 24 inch (61 cm)
Type scherm: LED-LCD
Maximale resolutie: HD Ready
Beeldverversing: 50 Hz
Smart TV platform: webOS
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

Koopgids: hoe kies ik de beste smart tv?

Bij het uitzoeken van een nieuwe tv is het goed om wat te weten van de belangrijkste specificaties zijn. Hieronder leg ik uit op welke punten je moet letten.

Schermdiagonaal

De grootte van je scherm is een goede plek om te beginnen wanneer je een nieuw tv koopt. Het beste formaat hangt af van hoe ver weg de tv staat. Van ver weg naar een klein scherm kijken is niet fijn, maar een groot scherm van dichtbij is ook niet geweldig.

De consumentenbond gebruikt in hun onderzoek naar de ideale kijkafstand de vuistregel 2,4 maal de schermdiagonaal van de tv (in cm). Je krijgt het diagonaal in cm door het aantal inches met 2,54 te vermenigvuldigen. Heb je een tv van 49 inch (× 2,54 = 125 cm), dan wil je minstens (125 × 2,4 ≈) 300 cm tussen de bank en de tv hebben.

Let er ook op hoeveel ruimte de tv in beslag neemt. Meet vooraf hoe veel plek je hebt voor de tv. Dit verkleint de kans op een miskoop.

Type scherm

Het soort tv-scherm bepaald voor de beeldkwaliteit. Tv's beschikken over verschillende scherm opties: led-lcd, oled en qled. Elke displaytechnologie heeft zijn sterke en zwakke kanten. Welk scherm het beste past, hangt af van de gebruikssituatie.

Led-lcd

Dit display verdient zijn naam aan de samenwerking tussen het lcd-scherm (liquid crystal display), en de led-lampen (light-emitting diode) erachter. De kristallen in het scherm zorgen voor de kleuren en beelden. De led-lampen verlichten deze van achteren, zodat een helder beeld ontstaat. Bij een led-tv zijn de zwarttinten niet perfect – de verlichting maakt echt donker zwart onmogelijk.

Bij led-tv's bestaan twee verschillende varianten: de edge led tv, en de full led tv. Bij een edge led zitten de lampen alleen aan de rand van het display. Een full led heeft lampen in het hele scherm. Dit zorgt voor een betere beeldkwaliteit - de belichting van het scherm is nauwkeuriger.

Een led-scherm staat bekend om zijn helderheid. Deze tv's zijn handig voor kamers met veel lichtinval en is perfect voor een kleiner budget. Tv's die led-lcd benutten vind je al snel voor een kleiner prijskaartje.

Een smart tv op een tv meubel

Oled

Oled staat voor 'organic led'. De pixels in deze tv-schermen bestaan uit organisch materiaal. Ze lichten op als er elektriciteit door ze heen gaat. Elke pixel dimt en licht individueel op. Daardoor overleggen deze schermen hoge contrastratio's en daarmee diepe zwarttinten. Waar het scherm zwart moet zijn, lichten de pixels niet op; ze staan helemaal uit!

Naast dit contrast hebben deze tv's ook een brede kijkhoek. De kleuren van het scherm vervagen nauwelijks. Recht voor het scherm zitten is hier daarom niet nodig. Door de beeldtechnologie zijn deze schermen echter niet zo helder als led-tv's en zijn ze gevoelig voor reflecties. Dit maakt deze tv's minder geschikt voor kamers met veel lichtinval.

Een oled-tv is wel een stuk duurder dan een led-tv. Wie voor goede beeldkwaliteit gaat, doet geen miskoop met de beste oled tv.

Qled

Qled staat voor quantum dot light emitting diode en is een aanvulling op de led-lcd-technologie. Deze schermen worden ook van achteren verlicht, waardoor ze een helder beeld hebben.

Dit type display heeft tussen zijn led-lampen en lcd-scherm nog een extra laag: de quantum dots. Dit zijn kleine kristallen die – afhankelijk van hun grootte – een bepaalde kleur weergeven.

Door deze extra laag heeft een qled-tv een groter kleurbereik dan een normale led-tv. Daardoor zijn hun kleuren helderder en natuurgetrouwer.

Door de achtergrondverlichting (ofwel backlighting) hebben deze schermen dezelfde problemen met zwarttinten die een led-lcd tv ook heeft.

Dit probleem is echter deels op te lossen met full array local dimming (FALD). Hierbij is de achtergrondverlichting opgedeeld in verschillende zones, in plaats van in één grote. Zo zijn hele delen van een scène alsnog goed donker te krijgen door een deel van de achtergrondverlichting te dimmen. Hier geldt: hoe meer zones, hoe nauwkeuriger de lichtweergave.

Smart tv's vergelijken

SchermdiagonaalType schermType HDRMaximale resolutieBeeldverversingSmart TV platform
1Sony XR-55A80LP 55 inch 4K55 inch (140 cm)OLED
2Samsung UE43AU7172 43 inch 4K grijs | zwart43 inch (109 cm)LED-LCDHDR10 | HDR10+ | HLG4K Ultra HD50 HzTizen
3LG 24TQ510S zwart24 inch (61 cm)LED-LCDHDR10 | HDR10+ | HLGHD Ready50 HzwebOS
4Samsung Crystal UHD 50BU8000 (2022)50 inch (127 cm)LED-LCDHDR10 | HDR10+ | HLGHD Ready50 HzwebOS
5Philips 43PUS7607 (2022) zwart43 inch (109 cm)LED-LCDDolby Vision | HDR10+ | HLG4K Ultra HD50 HzSaphi

Sony XR-55A80LP 55 inch 4K

Schermdiagonaal: 55 inch (140 cm)

Type scherm: OLED

Samsung UE43AU7172 43 inch 4K grijs | zwart

Schermdiagonaal: 43 inch (109 cm)

Type scherm: LED-LCD

Type HDR: HDR10 | HDR10+ | HLG

Maximale resolutie: 4K Ultra HD

Beeldverversing: 50 Hz

Smart TV platform: Tizen

LG 24TQ510S zwart

Schermdiagonaal: 24 inch (61 cm)

Type scherm: LED-LCD

Type HDR: HDR10 | HDR10+ | HLG

Maximale resolutie: HD Ready

Beeldverversing: 50 Hz

Smart TV platform: webOS

Samsung Crystal UHD 50BU8000 (2022)

Schermdiagonaal: 50 inch (127 cm)

Type scherm: LED-LCD

Type HDR: HDR10 | HDR10+ | HLG

Maximale resolutie: HD Ready

Beeldverversing: 50 Hz

Smart TV platform: webOS

Philips 43PUS7607 (2022) zwart

Schermdiagonaal: 43 inch (109 cm)

Type scherm: LED-LCD

Type HDR: Dolby Vision | HDR10+ | HLG

Maximale resolutie: 4K Ultra HD

Beeldverversing: 50 Hz

Smart TV platform: Saphi

Maximale resolutie

De resolutie van een scherm bepaalt hoe scherp het beeld is. De hoeveelheid pixels in het beeld beïnvloedt dit: meer pixels leveren een scherper beeld.

Een beeld met HD-resolutie was lange tijd de standaard, maar maakt langzaam plaats voor 4K. De meeste tv's gebruiken op dit moment deze beeldschermresoluties:

  • HD Ready: 1280 x 720 pixels
  • Full HD: 1920 x 1080 pixels
  • 4K (Ultra HD): 3840 x 2160 pixels
  • 8K (Ultra HD): 7680 x 4320 pixels

Een 4K-tv is een grote vooruitgang in beeldresolutie: ze hebben bijna 4 keer zoveel pixels als een Full HD-scherm! 🤩 Dit zorgt voor een haarscherp beeld. Steeds meer streamingsites en games bieden daarbij 4K-ondersteuning, waardoor overschakelen naar deze resolutie het zeker waard is.

Gamen op 4K? – Dat kan, maar dan moet je wel ook een krachtige console hebben (of een pc, als je de tv als monitor wilt gebruiken). Met een PlayStation 3 bijvoorbeeld ga je niet op 4K gamen.

De nieuwste ontwikkeling in resolutie is 8K. Deze technologie kom je maar zelden tegen in tv's, en sites en gameconsoles hebben nog weinig tot geen content in 8K. Voor nu is een 8K tv duur, en krijg je er nog niet veel voor terug. Ik adviseer je om met deze aankoop nog een paar jaar mee te wachten.

HDR

HDR, of high dynamic range, vind je voornamelijk op 4K-tv's terug. Televisies met HDR-technologie weergeven grote verschillen tussen licht en donker. Beelden worden met HDR kleurrijker door het verbeterde contrast.

Er bestaan verschillende formaten van deze technologie. Een tv geeft het bronmateriaal alleen goed weer als deze hetzelfde HDR-formaat ondersteunt. Omdat een vaste standaard ontbreekt, ondersteunen tv's meestal meerdere types HDR.

Dit zijn de verschillende HDR-protocollen:

  • HDR10. Dit is de meest gangbare vorm van HDR – vrijwel elke moderne tv ondersteunt het. Dit komt omdat gebruik van dit formaat gratis is. Fabrikanten, streamingdiensten, en de Blu-ray Disc Association gebruiken dit formaat. HDR10 gebruikt statische metadata, dus het HDR-effect ziet er in alle scenes hetzelfde uit.
  • HDR10+. Dit is Samsungs verbeterde versie van HDR10. De grote verandering is in de metadata. Deze is hier dynamisch: het effect past zich per frame aan, zodat het beeld altijd op zijn best is.
  • Dolby Vision. Dit formaat was origineel bedoeld voor Dolby-bioscopen. Intussen werkt het ook voor thuisgebruik. Streamingsites en Ultra HD Blu-Rays gebruiken dit HDR-formaat. Dit formaat gebruikt ook dynamische metadata.
  • HLG. Dit HDR-protocol is ontwikkeld door de BBC en de Japanse omroep NHK. HLG zie je voornamelijk bij tv-omroepen terug. Dit type HDR gebruikt statische metadata.
  • Technicolor. Deze versie van HDR voegt meerdere formaten samen. Het lijkt sterk op HLG, maar neemt de dynamische metadata van Dolby Vision over. Voor nu ondersteunt alleen LG dit formaat.
Een deel van een smart tv menu

Smart tv platform

Elke smart tv heeft zijn eigen besturingssysteem. Het platform van smart tv hangt af van de fabrikant. Samsung gebruikt Tizen, LG gebruikt WebOS, en duurdere modellen van Sony en Philips gebruiken Android TV.

Goedkopere smart tv's komen met een basisplatform van de fabrikant. Deze zijn beperkt in hun app aanbod – hier staan alleen veelgebruikte apps op, zoals Netflix en YouTube. Een basisplatform ondersteunt in de meeste gevallen ook geen spraakbesturing.

Het besturingssysteem van de tv hoeft niet per se een rol te spelen in je keuze. In het algemeen bieden alle platforms dezelfde toegang tot grote apps zoals Netflix, Youtube en Disney+. Kleine verschillen in app-ondersteuning zijn er wel, maar deze zijn zo miniem dat een verkeerde keuze niet bestaat.

Beeldverversing

De verversingssnelheid van een tv bepaalt hoe vaak per seconde de tv het beeld ververst. Dit meten we in het aantal Hertz (Hz) van een tv. Een tv met 100 Hz laat bijvoorbeeld 100 beelden (frames) per seconde zien. Meer frames zorgt in voor vloeiender beeld.

De meeste signalen die een tv binnenkrijgt, haalt dit aantal frames niet eens. Tv's gebruiken daarom interpolatie-software, die zelf frames maakt om de zogeheten frame rate – het aantal frames per seconde – aan te vullen.

Voor sommige toepassing, zoals bij sportwedstrijden, ziet dit effect er uitstekend uit. Bij ingewikkelde bewegingen schiet deze software echter tekort. Ook zien de vloeiende bewegingen er wel eens zo glad uit, dat de beweging nep of zweverig lijkt.

Voor gamen is een tv met een hoge ververssingssnelheid wel een must. Het laatste waar je zin in hebt, is haperende frames, waardoor je dat schot of die sprong die je moet maken net mist.

Variable refresh rate (VRR)

Deze eigenschap is een pluspunt op elke tv, vooral als je meerdere bronnen gebruikt. Denk hierbij aan het kastje van je provider, Netflix vanaf het internet, en je gaming console tussendoor.

Waarom? Omdat VRR de tv in staat stelt om zijn verversingssnelheid aan te passen aan de frame rate van de bron. Heb je een iets oudere gaming console, dan stuurt die waarschijnlijk niet 120 beelden per seconde naar de tv.

Deze techniek voorkomt dat onenigheden tussen de frame rate van de tv en die van de bron tot zogeheten screen tearing leidt. Hierbij blijft een deel van het beeld achter op het ander, waardoor een soort 'scheur' in het beeld ontstaat. Dit is ontzettend storend.

Aansluitingen

Een sterke internetverbinding is een eis voor het goed functioneren van je smart tv. Bij een zwakke wifi-verbinding bied een ethernetpoort de oplossing. Door de tv te verbinden via kabel wordt de internetverbinding sterker. Zo haal je het beste uit je smart tv.

Via de HDMI-ingang sluit je met een HDMI-kabel de randapparatuur aan op de tv. Denk aan apparaten zoals spelconsoles, of een Blu-rayspeler. De meeste televisies komen met 2 tot 4 van deze aansluitingen. Wil je veel aansluiten? Let dan op het aantal HDMI-poorten van de tv.

Het verbinden van een soundbar of receiver gaat via de HDMI ARC-aansluiting. Via een normale HDMI-verbinding verstuurt een apparaat informatie naar de tv. Bij een ARC-aansluiting stuurt de tv informatie terug naar het geluidsstation. Zo communiceren de tv en soundbar met elkaar. Door deze communicatie bedien je het geluid van de speakers met de afstandsbediening van de tv.

Met eARC haal je nog meer uit deze verbinding. Het verschil ligt hem in de bandbreedte: de hogere bandbreedte van eARC staat je toe om van geluid te genieten alsof je in de bioscoop zit.

Let overigens ook op de HDMI-versie. HDMI 1.4 is nogal verouderd, dus die kun je het beste vermijden. Die zie je op zich niet zo snel meer op nieuwe tv's, maar de kabels kom je wel nog tegen! Ga liever voor HDMI 2.0 of HDMI 2.1. Met beide kijk je op 4K-resolutie, terwijl HDMI 2.1 ook VRR ondersteunt.

Veel tv's beschikken tegenwoordig tenslotte over een usb-aansluiting. Hiermee kijk je naar een film, of naar foto's, die op het geheugenstation staan. Met een verbonden laptop kan dit ook; dit neemt alleen een HDMI-poort in beslag.

De 5 beste smart tv's op een rij

1. Sony XR-55A80LP 55 inch 4K

1. Sony XR-55A80LP 55 inch 4K
Schermdiagonaal: 55 inch (140 cm)
Type scherm: OLED
HDR: Ja

2. Samsung UE43AU7172 43 inch 4K grijs | zwart

2. Samsung UE43AU7172 43 inch 4K grijs | zwart
Schermdiagonaal: 43 inch (109 cm)
Type scherm: LED-LCD
HDR: Ja
Type HDR: HDR10 | HDR10+ | HLG
Maximale resolutie: 4K Ultra HD
Beeldverversing: 50 Hz
Smart TV platform: Tizen

3. LG 24TQ510S zwart

3. LG 24TQ510S zwart
Schermdiagonaal: 24 inch (61 cm)
Type scherm: LED-LCD
HDR: Nee
Maximale resolutie: HD Ready
Beeldverversing: 50 Hz
Smart TV platform: webOS

4. Samsung Crystal UHD 50BU8000 (2022)

4. Samsung Crystal UHD 50BU8000 (2022)
Schermdiagonaal: 50 inch (127 cm)
Type scherm: LED-LCD
HDR: Ja

5. Philips 43PUS7607 (2022) zwart

5. Philips 43PUS7607 (2022) zwart
Schermdiagonaal: 43 inch (109 cm)
Type scherm: LED-LCD
HDR: Ja
Type HDR: Dolby Vision | HDR10+ | HLG
Maximale resolutie: 4K Ultra HD
Beeldverversing: 50 Hz
Smart TV platform: Saphi

Veelgestelde vragen over smart tv's

Wanneer is een tv een smart tv?

Een smart tv wordt 'slim' door zijn internetverbinding, zijn besturingssysteem en zijn apps. Via het besturingssysteem wissel je makkelijk tussen normaal tv-kijken en gemiste afleveringen terugkijken. Met internetverbinding browse je bovendien op het internet of kijk je iets op een streaming-site.

Via het internet heeft de tv toegang tot verschillende apps. Bij veel apparaten installeer je via een app store ook zelf apps.

Hoe beveilig ik een smart tv?

Een apparaat met internetverbinding is altijd kwetsbaar als deze niet beveiligd is. Gelukkig zijn er een paar manieren om een smart tv veilig te beveiligen.

Goed beschermen van de tv begint bij het beschermen van het netwerk. Verander daarom de inloggegevens van je router. De standaard gegevens van fabrikanten zijn makkelijk te raden, en daarom zeer onveilig. Gebruik indien mogelijk een apart netwerk voor slimme apparaten – dit scheidt kwetsbare apparaten van de belangrijke apparaten in huis.

Ga niet klakkeloos akkoord met de privacyverklaring van de tv. De standaard opties hiervan zijn meestal niet de veiligste. Kijk na wat de tv je informatie wil opslaan of deelt met derden. Pas ook op bij het downloaden van applicaties. Op app stores staat nog wel eens schadelijke software. Controleer van wie de applicatie die je download komt.

De beste beveiliging is om de smart tv simpelweg niet met het internet te verbinden. Het nadeel is dan wel dat alle 'slimme' functies van het apparaat ook niet meer werken. 😅

Hoelang gaat een smart tv mee?

De levensduur van het tv-toestel hangt af van de kwaliteit, en hoeveel uur de tv aan staat. In het algemeen gaat het toestel zelf het tv-toestel zelf lang mee. Het aantal gebruiksjaren ligt meestal tussen de 4 tot 16 jaar, met een gemiddelde van 10 jaar.

Het grotere probleem zijn de apps. Tussen de tv-fabrikanten en app-ontwikkelaars bestaan geen langdurige afspraken over ondersteuning. Het komt daarom wel eens voor dat bepaalde apps plotseling verdwijnen.

Conclusie

Deze koopgids heeft hopelijk verduidelijkt wat echt belangrijk is bij de aankoop van een smart tv. Kijk gerust nog een keer naar onze aanbevelingen of er iets voor je tussen zit.

Bedankt voor het lezen! Is er iets wat jij echt belangrijk vind bij het zoeken naar een nieuwe smart tv? Laat het me hieronder weten!

Was dit artikel behulpzaam?

Auteur
Victoria is 27 jaar en woont met haar vogel in de buurt van Rotterdam. Na een studie animatie op de kunstacademie, en een paar jaar werk, zocht ze een nieuwe uitdaging. Naast schrijven volgt ze een premaster jeugdliteratuur, en vult ze haar vrije tijd met tekenen en gamen.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2023 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross