Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Haal de Bioscoop naar je Woonkamer met de Beste 4K-Tv

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

De adembenemende beelden van je favoriete natuurdocu haarscherp op je beeldscherm, volledig opgaan in alle details in een game, of voetbalwedstrijden beleven alsof je er zelf bij bent. De beeldkwaliteit van tv’s is de afgelopen jaren met sprongen vooruitgegaan en als het gaat om mooi beeld, staat de 4K-tv bovenaan. Maar wat is 4K precies? En wat is de beste 4K-tv?

In dit artikel vertel ik je alles over de beste 4K-tv’s van dit moment en laat ik je zien waar je op moet letten als je een 4K-tv koopt. De 5 beste 4K-tv’s van dit moment staan alvast voor je op een rijtje hieronder.

Waarom een 4K-tv aanschaffen?

Bijna alle grotere tv’s die tegenwoordig in de winkel staan zijn 4K-tv’s. De term '4K' zegt iets over de
resolutie
van het beeldscherm (hier vertel ik je straks meer over). Maar waarom zou je een 4K-tv
kopen? Het antwoord daarop is simpel: een 4K-tv biedt de beste beeldkwaliteit van dit moment.

De 4K resolutie in het scherm zorgt voor haarscherpe beelden, maar dat is niet alles. Veel nieuwe 4K-tv’s komen met allerlei extra snufjes die je tv-ervaring omtoveren tot een ware
thuisbioscoop. De beelden zijn vloeiender, het contrast is beter en de kleuren intenser. Genoeg
redenen om een 4K-tv te overwegen dus. De 3 beste 4K-tv’s staan nog eens kort hieronder beschreven, met hun belangrijkste eigenschappen.

Samsung UE43CU7172 43 inch 4K

Samsung UE43CU7172 43 inch 4K
Schermdiagonaal: 43 inch (109 cm)
Type LED-LCD: LED
Bekijk op Bol.com

Philips 55PUS7607 (2022) zwart

Philips 55PUS7607 (2022) zwart
Schermdiagonaal: 55 inch (140 cm)
Type LED-LCD: LED
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

TCL QLED 55C643 (2023)

TCL QLED 55C643 (2023)
Schermdiagonaal: 55 inch (140 cm)
Type LED-LCD: QLED
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

Koopgids: hoe kies ik de beste 4K-tv?

Een nieuwe 4K-tv kiezen is niet gemakkelijk. De keuze is enorm en er zijn een hoop dingen waar je op moet letten. Zie je door de bomen even het bos niet meer? Geen paniek! Met deze koopgids is de beste 4K-tv uitkiezen een fluitje van een cent.

Verschillende namen – 4K wordt ook wel Ultra HD genoemd, of 4K UHD. Niet te verwarren met de voorganger van 4K: Full HD, die weer de opvolger was van HD. De term Ultra HD wordt daarnaast ook nog gebruikt voor de allernieuwste technologie: 8K, of 8K UHD. Een UHD-tv heeft daarmee een resolutie van 4K of hoger.

Resolutie

Als je besluit om voor een 4K-tv te gaan, heb je al één belangrijke keuze gemaakt: de resolutie van je scherm, wat ik hierboven al even kort benoemde. De resolutie staat voor het aantal pixels, of beeldpunten, in je scherm. Een pixel is een minuscuul vierkantje – hoe meer je hiervan hebt (dus hoe hoger je resolutie), hoe scherper je beeld.

4K-schermen hebben een resolutie tot 3840 x 2160. Dat is vier keer zoveel pixels als de voorganger van 4K, Full HD, en dat merk je.

4K-beelden zijn duidelijk gedetailleerder, scherper en levendiger dan Full HD-beelden. Met de nadruk op beelden: om het beste van 4K uit je scherm te kunnen halen, moet de bron oftewel input het beeld ook in 4K-resolutie naar je tv sturen.

Levensechte beelden

Gelukkig zien we 4K-bronmateriaal steeds meer. Diensten als Netflix en Disney+ breiden hun aanbod aan content in 4K snel uit. Je moet hier wel het juiste abonnement voor hebben, want niet elk pakket ondersteunt dit.

Met de juiste blu-rayspeler, Google Chromecast of Apple TV die 4K ondersteunt, bekijk je ook content van 4K-kwaliteit zonder abonnement op een streamingdienst.

Een afstandsbediening met op de achtergrond een 4K-tv

Er bestaan zelfs al tv’s met een resolutie van 8K, opnieuw vier keer hoger dan 4K. Hiermee zijn zelfs de kleinste details zichtbaar – al zitten daar wel een paar haken en ogen aan. Het verschil met 4K is alleen op hele grote schermen te zien, en 8K content is er nog niet. Een 8K-tv kopen is dus niet nodig, al vind je wel al een aantal op de markt.

Size does matter

Je 4K-tv moet wel in je kamer passen, dus denk goed na over het formaat. Hoeveel ruimte is er in je kamer? Hang je de tv aan de muur of zet je hem neer?

Denk ook na over de afstand tussen de tv en waar je zit, oftewel de kijkafstand. Hier is een handige formule voor: de ideale afstand = de grootte van je tv × 1,7. De perfecte kijkafstand voor een 43 inch tv is bijvoorbeeld 1,86 meter.

Dat werkt als volgt: de grootte van 4K-tv’s drukken we uit in inch. Daarbij wordt een tv altijd diagonaal over het scherm gemeten. De 43 inch tv uit het voorbeeld hierboven is dus 109,2 centimeter van de linkerhoek onderin, naar de rechterbovenhoek gemeten – een inch is gelijk aan 2,54 centimeter.

Dat maakt de totale formule: 43 × 2,54 = 109,2, gevolgd door: 109,2 × 1,7 = 1,86 meter! Makkelijk, toch? Oftewel: [formaat in inches] × 2,54 = formaat in centimeter. Dit vervolg je met [formaat in centimeter] × 1,7 = [je ideale kijkafstand]!

De formule gebruiken is leuk en aardig, maar het gaat uiteindelijk om wat jij prettig vindt. Het belangrijkste is dat je in ieder geval niet té dicht bij je scherm zit. Meet de plek waar je je 4K-tv wilt hebben goed op en besluit op basis van je wensen en de ruimte die je hebt.

In de meeste ruimtes staat een 49 inch tv prima. Houd rekening met een kijkafstand van minimaal twee meter als je voor een groter formaat gaat.

4K-tv's vergelijken

SchermdiagonaalType LED-LCDHDRMaximale resolutieBeeldverversing
1Samsung UE43CU7172 43 inch 4K43 inch (109 cm)LEDJa
2Philips 55PUS7607 (2022) zwart55 inch (140 cm)LEDJa
3TCL QLED 55C643 (2023)55 inch (140 cm)QLEDJa
4TCL 55P731 55 inch 4K zwart | metaal55 inch (140 cm)LEDJa4K Ultra HD50 Hz
5TCL 50P731 (2022) zwart | metaal50 inch (127 cm)LEDJa4K Ultra HD50 Hz

Samsung UE43CU7172 43 inch 4K

Schermdiagonaal: 43 inch (109 cm)

Type LED-LCD: LED

HDR: Ja

Philips 55PUS7607 (2022) zwart

Schermdiagonaal: 55 inch (140 cm)

Type LED-LCD: LED

HDR: Ja

TCL QLED 55C643 (2023)

Schermdiagonaal: 55 inch (140 cm)

Type LED-LCD: QLED

HDR: Ja

TCL 55P731 55 inch 4K zwart | metaal

Schermdiagonaal: 55 inch (140 cm)

Type LED-LCD: LED

HDR: Ja

Maximale resolutie: 4K Ultra HD

Beeldverversing: 50 Hz

TCL 50P731 (2022) zwart | metaal

Schermdiagonaal: 50 inch (127 cm)

Type LED-LCD: LED

HDR: Ja

Maximale resolutie: 4K Ultra HD

Beeldverversing: 50 Hz

Het type scherm

Bij webwinkels, in reclamefolders en in de elektronicazaak word je bedolven met termen als 'led', 'lcd', 'oled', 'qled', en ga zo maar door. Deze benamingen zeggen iets over het soort scherm dat je hebt. In de schermtypes zitten een paar grote verschillen, ik neem ze één voor één met je door.

Lcd

Lcd staat voor 'liquid crystal display'. In deze schermen zitten vloeibare kristallen die oplichten zodra een lamp achter het scherm hier licht op schijnt. In lcd-schermen zijn dit CCFL-lampen, een soort kleine TL-buisjes. Door het oplichten van de kristallen, ontstaan de kleuren en beelden op je scherm.

Led

Een led-tv is een type lcd-tv. Het verschil zit hem in de lampen. In led-tv’s zijn de CCFL-lampen vervangen door kleinere led-lampjes. Niet alleen verbetert led-licht de beeldkwaliteit, het staat ook toe dat 4K-tv’s een stuk platter worden gemaakt.

Daarnaast is de reactietijd van led-lampen sneller dan die van CCFT-lampen, en verliezen led-lampen niet hun sterkte na verloop van tijd.

Los van deze verschillen werken led-tv’s en lcd-tv’s op precies dezelfde manier. Fabrikant Samsung kreeg in 2009 zelfs een verbod voor het gebruiken van de term ‘led-tv’ in reclames in Groot-Brittannië. De term zou misleidend werken omdat er geen sprake is van een nieuw soort technologie in het scherm.

Een tv op het Netflic home menu

Oled

Deze afkorting staat voor 'organic led'. Anders dan lcd- en led-schermen, werkt de oled-technologie niet met achtergrondverlichting. In oled-schermen zitten heel veel kleine lampjes die zelfstandig oplichten en uitgaan. Één lampje staat daarbij gelijk aan één pixel.

Het contrast in oled-schermen is hierdoor erg gedetailleerd. In de beste oled-tv is zwart ook écht zwart. Donkere scènes zien er hierdoor ontzettend realistisch uit. De pixels die zwart beeld moeten vertonen gaan helemaal uit, waardoor er niet alsnog licht op de pixel geschenen wordt – zoals bij niet-organische led-schermen.

Qled

Ook qled is geen nieuwe technologie, maar een marketingterm van Samsung. Qled-tv’s werken, net als normale led-tv’s, met een led-achtergrondverlichting. Wat qled anders maakt dan led, is een laagje met nanokristallen voor het scherm. Dit zorgt voor meer verzadigde kleuren op je tv. Samsung noemt deze kristallen quantom dots, hier komt de ‘q’ in 'qled' vandaan.

Niet alleen Samsung gebruikt nanokristallen voor een betere kleurintensiteit. Zo gebruikt LG een vergelijkbare techniek in bepaalde schermen. Deze tv’s noemen we geen qled-tv, maar herken je aan de term ‘NANO’ in de naam van het model.

4K-tv op tv-meubel

Nauwkeurigere kleuren met HDR

Het schermtype en de resolutie bepalen de beeldkwaliteit van je 4K-tv, maar daar blijft het niet bij. Bij veel 4K-tv’s kom je de afkorting HDR tegen. HDR staat voor 'high dynamic range' en is een technologie die nieuwe informatie aan beeldmateriaal toevoegt.

Zo geeft de tv onder andere contrast, verzadiging en helderheid beter en nauwkeuriger weer. Dit zorgt voor mooiere en intensere kleuren op je scherm.

Er bestaan verschillende soorten HDR, en tv-producenten gebruiken vaak andere namen voor dezelfde technologie, wat verwarrend kan zijn. Onthoud: HDR zegt iets over de kleurintensiteit van je scherm. De technologie achter HDR is niet altijd hetzelfde. Twee dingen zijn daarom belangrijk om op te letten.

De metadata

Metadata is de informatie die HDR gebruikt om de kleuren in je beeld intenser te maken. We maken hierin onderscheid tussen statische en dynamische metadata. Dit is het makkelijkste uit te leggen aan de hand van een voorbeeld. Laten we een film nemen.

HDR voorziet je tv van informatie om de kleurweergave van de film te verbeteren. Statische HDR krijgt voor de gehele film dezelfde informatie mee. Dynamische HDR werkt anders. Hierbij is voor elke scene aparte informatie beschikbaar, waardoor de scène realistischer lijkt en je kijkplezier vergroot!

Dynamische metadata is dus beter, en dat is te zien in het aanbod. Van alle beschikbare HDR-soorten, is HDR10 nog de enige die statische metadata gebruikt.

Soort HDR

De meeste HDR-tv's zijn compatibel met het HDR10 protocol. Maar sommige fabrikanten ontwikkelen ook eigen soorten. Zo zijn Samsung tv's voorzien van HDR10+ en vind je Technicolor HDR alleen op LG tv's.

De meest gebruikte soorten HDR zijn:

 • Dolby Vision
 • HDR10
 • HLG
 • HDR10+
 • Technicolor HDR
Ambilight – Sommige 4K-tv's van Philips hebben Ambilight. Ambilight zorgt ervoor dat je tv, ook buiten je scherm, oplicht met de kleuren in de beelden. Door deze lampen wordt de muur achter je tv een onderdeel van de ervaring. Hiervoor is het wel belangrijk dat je tv voor een muur staat, of aan de muur hangt. De muur dient als 'projectiescherm' voor de Ambilight om de kleuren op te projecteren.

De frequentie van je 4K-tv

Zie je bij de specificaties van je tv 'Hertz' (Hz) staan? Dit gaat over de frequentie, of verversingssnelheid van je scherm. 1 Hz is gelijk aan 1 beeld per seconde. Hoe meer beelden per seconde, hoe vloeiender de tv beweging weergeeft.

In 4K-tv’s ligt de verversingssnelheid tussen de 50 Hz en de 200 Hz. Wil je intensief gamen of sportwedstrijden bekijken? Dan is minimaal 100 Hz aan te raden.

Upscaling

Net als bij de resolutie, is het belangrijk dat de input (het beeldmateriaal) dezelfde frequentie heeft om het maximale uit je tv te halen. In principe heb je met 50 Hz content op een 200 Hz-tv nog steeds 50 beelden per seconde. Toch hebben fabrikanten hier iets op gevonden: upscaling.

Met upscaling voegt kunstmatige intelligentie zelf extra beelden toe om de content in de hoogst mogelijke frequentie te tonen. Upscaling is echter wel een jonge technologie en werkt niet altijd even vlekkeloos. Vaak kan je deze functie ook uitschakelen als het problemen oplevert.

Variable refresh rate (VRR)

VRR wilt zeggen dat een tv in staat is om zijn verversingssnelheid aan te passen aan die van het bronmateriaal. Stuurt je game console bijvoorbeeld 60 fps (frames per seconde), maar heeft je tv standaard een verversingssnelheid van 120 Hz? Dan kan een model met VRR zijn snelheid verlagen tot 60 Hz.

Hiermee voorkom je een probleem genaamd 'screen tearing', waarbij een deel van het beeld achterloopt op het ander, en er een soort snede in je beeld ontstaat. Dat komt geen enkele kijkervaring ten goede!

De 5 beste 4K tv's op een rij

1. Samsung UE43CU7172 43 inch 4K

1. Samsung UE43CU7172 43 inch 4K
Type scherm: LED-LCD
Schermdiagonaal: 43 inch (109 cm)
Ambilight: Nee
HDR: Ja

2. Philips 55PUS7607 (2022) zwart

2. Philips 55PUS7607 (2022) zwart
Type scherm: LED-LCD
Schermdiagonaal: 55 inch (140 cm)
Ambilight: Nee
HDR: Ja

3. TCL QLED 55C643 (2023)

3. TCL QLED 55C643 (2023)
Type scherm: LED-LCD
Schermdiagonaal: 55 inch (140 cm)
Ambilight: Nee
HDR: Ja

4. TCL 55P731 55 inch 4K zwart | metaal

4. TCL 55P731 55 inch 4K zwart | metaal
Type scherm: LED-LCD
Schermdiagonaal: 55 inch (140 cm)
Beeldverversing: 50 Hz
Ambilight: Nee
HDR: Ja
Maximale resolutie: 4K Ultra HD

5. TCL 50P731 (2022) zwart | metaal

5. TCL 50P731 (2022) zwart | metaal
Type scherm: LED-LCD
Schermdiagonaal: 50 inch (127 cm)
Beeldverversing: 50 Hz
Ambilight: Nee
HDR: Ja
Maximale resolutie: 4K Ultra HD

Veelgestelde vragen over 4K tv's

Is een 4K-tv hetzelfde als een smart tv?

Een 4K-tv en een smart tv zijn niet hetzelfde. Het zijn twee verschillende termen die allebei andere eigenschappen van een tv benoemen. Waar '4K' gaat over de resolutie van het scherm, zegt 'smart' iets over de functionaliteiten van de tv zelf. Zo is een smart tv verbonden met internet en kun je er allerlei apps op installeren.

Veel 4K-tv’s zijn tegenwoordig 'smart', en veel smart televisies hebben inmiddels de 4K-resolutie. Het gaat dus vaak hand in hand, maar zijn twee heel verschillende dingen.

Welke aansluitingen zitten er in een 4K-tv?

De hoeveelheid aansluitingen verschilt per model tv. Nieuwe 4K-tv’s komen over het algemeen met onderstaande aansluitingen:

 • Hdmi (met ARC)
 • Usb
 • Optisch
 • Aux
 • Wifi/LAN
 • Kabel- of satellietaansluiting

Sommige 4K tv’s hebben daarbij ook nog een SCART-aansluiting of een componentaansluiting, maar deze aansluitingen zijn inmiddels behoorlijk verouderd. In nieuwere tv’s zijn deze dan ook nauwelijks nog te vinden.

Welke HDMI-kabel heb je nodig voor een 4K-tv?

Op een 4K-tv sluit je de meeste apparaten aan via een HDMI-kabel. Denk aan je tv-kastje, spelcomputer, Bluray-speler of zelfs je geluidssysteem. Om de 4K-resolutie te kunnen benutten heb je een HDMI 1.4-, HDMI 2.0 of HDMI 2.1-kabel nodig. Als je een geluidssysteem wilt aansluiten, moet deze én je tv ARC (audio return channel) ondersteunen.

Is een 4K-tv energiezuinig?

Hoeveel energie jouw 4K-tv gebruikt, hangt vooral af van de hoeveelheid licht die je scherm produceert. Een grote 4K-tv verbruikt meer dan een kleiner model. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat een 65 inch-tv rond de € 35 per jaar kost aan energie. Aan een kleinere tv van 32 inch ben je zo’n € 11 kwijt.

Conclusie

Met deze tips en info hoop ik je een stapje dichterbij gebracht te hebben in jouw zoektocht naar de beste-4K tv. Tot slot wil ik je nog één tip meegeven: ga naar de winkel om het verschil in tv’s en beeldkwaliteit zelf te kunnen zien, en/of bekijk onafhankelijke reviews op YouTube.

Een 4- tv kan flink wat kosten, dus je wilt wel weten wat je in huis haalt. Heb je tips, vragen, kritiek of opmerkingen? We horen graag van je via ons feedbackformulier hieronder. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Auteur
Casper is content creator, tekstschrijver en journalist. In de afgelopen tien jaar werkte hij voor veel uiteenlopende opdrachtgevers; van Vice tot het AD en van een hypotheekadviseur tot een theatergezelschap. Hij houdt er van om complexe onderwerpen uit te zoeken en begrijpelijk te maken.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2023 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross