
Je zit lekker op de bank, rustig tv te kijken na een dag hard werken. Even verdiend ontspannen. Ineens schiet het beeld op zwart! De televisie zal het toch niet begeven hebben? Na kort onderzoek kom je erachter dat er een kabelbreuk in je HDMI-kabel zit. Tijd voor een nieuwe, maar wat is eigenlijk de beste HDMI-kabel?
Ik ben voor je in de wereld van HDMI-kabels gedoken en heb daar wat interessante weetjes vandaan gehaald. In dit artikel leg ik je uit hoe je de beste kabel voor je tv, console of computer vindt. Lees maar snel verder!
Waarom een HDMI-kabel aanschaffen?
Je hebt de beste oled-tv in huis gehaald die je maar kon kopen. Je hebt er alleen niets aan als er geen apparaat op aangesloten is die content aan de tv levert. Voor het afspelen van beelden van hoge kwaliteit is een HDMI-kabel onmisbaar. Je zou denken dat HDMI-kabels onderling vergelijkbaar zijn, maar niets is minder waar!
Als je een kabel met grote bandbreedte neemt, ondersteunen ze 4K-beelden met hoge framerate, HDR, goede geluidskwaliteit en zelfs internet. Dit hangt af van het type HDMI-kabel die je neemt. Hier zijn er vier van:
- Standard. Maximale bandbreedte: 4,95 Gbps.
- High-Speed. Maximale bandbreedte: 18 Gbps.
- Premium High-Speed. Maximale bandbreedte: 18 Gbps.
- Ultra High-Speed. Maximale bandbreedte: 48 Gbps.
De verscheidenheid die deze verschillende types brengen, loopt van 720p-beeldresolutie op framerates van 30 fps tot ondersteuning van 8K-beeld op 60 fps.
Daarnaast bieden verschillende HDMI-kabels een weelde aan aparte aansluitingen. Het standaard model heeft een rechte plug. Als je echter ruimte te kort komt achter je tv, zijn er ook HDMI-kabels met een haakse stekker of een draaibare stekker. Ook heb je mini- en micro HMDI waarmee je bijvoorbeeld je digitale camera direct aan de tv verbindt voor een slideshow van je vakantiekiekjes.
Kortom, er zitten enorme verschillen tussen alle HDMI-kabels die je tegenkomt. Je budget en behoeften zijn bepalend in wat de beste HDMI-kabel voor jou is. Laten we dieper ingaan op wat je moet weten voor de aanschaf van zo'n kabel, nadat we hebben gekeken naar de top 3 beste HDMI-kabels van dit moment.
Koopgids: hoe kies ik de beste HDMI-kabel?
Je hebt de juiste HDMI-kabel nodig, zodat je het meeste haalt uit een monitor of een 4K-tv. Als deze schermen 4K-content ondersteunen, maar je HDMI-kabel niet, dan loop je die mooie beeldkwaliteit mis. Maar hoe bepaal je wat de beste HDMI-kabel is?
Dat is nog lastiger dan je zou denken. Ik heb het voor je uitgezocht en ik ga je laten zien hoe je daar zelf achterkomt. Laten we er snel naar gaan kijken!
De meest verse versie
De HDMI-kabel bestaat ondertussen alweer meer dan 20 jaar. Sinds 2002 biedt dit type kabel een hogere kwaliteit beeld op je scherm. In die lange tijd heeft er ook het een en ander aan ontwikkeling plaatsgevonden. Er is heel wat veranderd sinds die eerste versie van HDMI. Ik neem de belangrijkste veranderingen met je door.
- HDMI 1.4 – Ondersteunt resoluties tot 1080p (Full HD) en 3D-video's. Biedt ook ondersteuning voor HDMI ethernet channel (HEC) voor netwerkverbindingen via HDMI-kabels, audio return channel (ARC) voor het terugsturen van audio van de tv naar een AV-ontvanger, en consumer electronics control (CEC) voor de bediening van apparaten met één afstandsbediening.1Cable Matters (2020) 'What is ARC?'
- HDMI 2.0 – Ondersteunt resoluties tot 4K (Ultra HD) op 60 Hz en 3D-video's. Biedt ook ondersteuning voor HDCP 2.2 (high-bandwidth digital content protection) voor het afspelen van beveiligde 4K-content, en verbeterde ondersteuning voor kleurdiepte, kleurruimte en audioformaten.
- HDMI 2.0a en HDMI 2.0b – Deze revisies van HDMI 2.0 voegen ondersteuning toe voor HDR (high dynamic range), waarmee beelden met een groter contrastbereik en levendigere kleuren kunnen worden weergegeven.
- HDMI 2.1 – Ondersteunt resoluties tot 10K en framerates tot 120 Hz voor hogere beeldkwaliteit en soepelere weergave. Biedt ook ondersteuning voor variabele verversingssnelheid (VRR) voor gaming, eARC (enhanced audio return channel) voor verbeterde audio-overdracht, quick frame transport (QFT) voor lagere latentie, en auto low latency mode (ALLM) voor automatische schakeling naar de gamemodus van een tv.
De kabels an sich hebben geen HDMI-versie, maar hebben wel een bepaalde bandbreedte nodig voor de ondersteuning van de hierboven genoemde versies. Daarnaast hangen de mogelijkheden van HDMI ook af van de compatibiliteit van de verbonden apparaten. Veel aanbieders geven wel bij de kabel aan welke versie HDMI ondersteund wordt.
Als je bijvoorbeeld van de hogere resoluties, framerates en functies van HDMI 2.1 wilt profiteren, moeten zowel de bron (bijvoorbeeld een gameconsole of een Blu-ray-speler) als de bestemming (bijvoorbeeld een goede qled-tv of een goede ultrawide monitor) HDMI 2.1 ondersteunen. Anders zal de kabel beperkt zijn tot de mogelijkheden van de minst geavanceerde HDMI-versie.
De bandbreedte weten
Zoals gezegd hebben de kabels zelf geen toegewezen HDMI-versie, ook al staat dit vaak wel aangegeven op de verpakking. Dit geeft voornamelijk aan welke versie de connectoren van de kabel ondersteunen, maar daar kom ik later op terug. De kabel zelf heeft een bepaalde bandbreedte en eigenschappen die overeen moeten komen met de versie HDMI. Dit noemen we HDMI-labels:
- Standard HDMI – Dit type kabel ondersteunt 720p en 1080i videoresoluties en is geschikt voor de meeste consumententoepassingen. Deze kabels zijn doorgaans verkrijgbaar in lengtes tot 5 meter.
- High-speed HDMI – Dit type kabel ondersteunt hogere videoresoluties, waaronder 1080p, 3D, en 4K tot 30 Hz. Het ondersteunt ook ethernet- en audiokanalen. Deze kabels zijn verkrijgbaar in lengtes tot 15 meter.
- Premium high-speed HDMI – Dit type kabel is vergelijkbaar met de high-speed-HDMI-kabel, maar biedt betere ondersteuning voor HDR (high dynamic range) -video en grotere bandbreedte, wat zorgt voor een betere beeldkwaliteit. Het ondersteunt ook hogere framerates en 4K tot 60 Hz. Deze kabels zijn verkrijgbaar in lengtes tot 3 meter.
- Ultra high-speed HDMI – Dit type kabel ondersteunt de hoogste resoluties, waaronder 8K. De meeste ultra high-speed HDMI-kabels zijn verkrijgbaar in lengtes tot en met 10 meter.
Dat HDMI-kabels backwards compatible zijn, is een leuke bijkomstigheid. Dat wil zeggen dat oudere HDMI-technologieën ondersteunt. Een ultra high-speed-HDMI-kabel met HDMI 2.1-connectoren werkt nog steeds als de aangeleverde content een resolutie heeft van maar 720p. Als je ruimte hebt in je budget, investeer je in de toekomst wanneer je een wat duurdere, snellere kabel neemt.
HDMI-kabels vergelijken
Kabellengte – Size matters
Vaak wordt gezegd dat het niet gaat om hoe lang hij is, maar om wat je ermee doet. Bij HDMI-kabels is de lengte toch zeker van belang. Het digitale signaal houdt het niet oneindig vol. Vanaf een meter of 5 is er mogelijk al sprake van verminderde beeld- en/of audiokwaliteit. Daarvoor heb je dan een signaalversterker of een kabel die het signaal uit zichzelf versterkt.2Cable Matters (2020) 'How Do Active HDMI Cables Work?'
Over het algemeen raad ik aan dat je een kabel neemt die niet meer dan een meter langer is dan je nodig hebt. Dan houd je niet te veel kabel over, maar heb je nog genoeg ruimte voor het wegwerken van de kabel. Zo heb je altijd een goed signaal.
Heb je nu wel die extra lengte nodig, omdat je console wat verder weg staat van je tv? Kijk dan of de kabel de kwaliteit op lengte goed vasthoudt. Dit staat er meestal bij in de productomschrijving. De reviews zijn ook een goede indicatie. Zo geniet je het allermeest van de beste gaming-tv.
Sluit aansluitingen niet uit
De kabel zelf is wel de drager van de informatie, maar die moet de data wel aangereikt krijgen en ook weer ergens kwijt kunnen. Daar komen de connectoren om de hoek kijken. Ik had je al verteld dat er haakse connectoren en zelfs draaibare connectoren zijn. Er zijn echter ook verschillende types met zo hun eigen toepassing.
In de meeste gevallen gebruik je een HDMI-kabel met standard connector (ook wel type A genoemd). Deze wordt gebruikt voor het verbinden van Blu-ray- en dvd-spelers, spelconsoles, computers met monitoren of tv-schermen.
De type C en type D connectoren doen in essentie hetzelfde als een type A plug. Alleen dan op een fysiek kleinere schaal. Ze staan respectievelijk bekend als mini-HDMI (type C) en micro-HDMI (type D). Met mini-HDMI verbind je bijvoorbeeld een tablet of systeemcamera direct met een tv of monitor voor het tonen van vakantiekiekjes. Hetzelfde geldt voor micro-HDMI, maar dan met smartphones.
De standaardplug van een HDMI-kabel is overigens recht. Heb je weinig ruimte achter je monitor of tv? Dan is een kabel uitzoeken met een haakse- of een draaibare plug de moeite waard. Dit neemt een stuk minder ruimte in beslag en zo'n draaibare connector krijg je nog in de meest bizarre hoeken ingeplugd.

Net als bij jou ontstond bij mij hierna de vraag wat er dan met type B is gebeurd. De HDMI dual link plug is wel ontwikkeld voor schermen met een hele hoge resolutie, maar is uiteindelijk nooit in gebruik genomen. Dat klinkt best wel treurig eigenlijk. 😅
Er bestaat ook nog een type E-connector. Deze wordt gebruikt voor mediasystemen in auto's of industriële machines. Zo'n soort connector is ook een type A plug, maar dan wat steviger. Hierdoor komt de plug niet per ongeluk los vanwege trillingen of schokken.
Verlies de kwaliteit niet uit het oog
Naast de belangrijkste dingen die ik zojuist met je heb besproken, zijn er ook wat extraatjes die de kwaliteit van de kabel tegemoet komen. Zo heb je kabels die omhuld zijn met plastic of rubber. Dit is vaak wel stevig en is redelijk resistent tegen kabelbreuken.
Daartegenover staat de gevlochten kabel. De gevlochten stoffen of geweven omhulling biedt extra bescherming tegen knikken, buigen en andere vormen van mechanische stress. Dit is goed voor de levensduur van de kabel en vermindert de kans op kabelbreuk of beschadiging. Daarnaast is het een stuk flexibeler, wat handig als je de kabel mooi wilt wegwerken.
De gevlochten omhulling van een HDMI-kabel biedt ook extra afscherming tegen elektromagnetische interferentie (EMI) en radiofrequentie-interferentie (RFI). Dit is beter voor de signaalintegriteit van de HDMI-verbinding en verkleint de kans op storingen of signaalverlies. Dat levert een betere beeld- en geluidskwaliteit op.
Vergulde connectoren helpen hier ook bij. Het gouden omhulsel van het stekkertje zorgt voor een betere geleiding van het signaal, waardoor het minder weerstand biedt aan het signaal. Heel handig bij langere kabels waar het signaal zwakker doorkomt. Daarnaast verhoogt het de bestendigheid tegen corrosie, waardoor je HDMI-kabel mogelijk langer meegaat.
Onthoud dat een duurdere kabel niet automatisch betere prestaties met zich meebrengt. Kijk dus vooral naar de reviews voordat je een HDMI-kabel aanschaft. Die geven vaak een duidelijk beeld van hoe de kabel het in de praktijk doet.
De 5 beste HDMI-kabels onder elkaar
Veelgestelde vragen over HDMI-kabels
Nog een flink verhaal over zo'n simpel kabeltje, niet? Als het goed is kom je zo al een heel eind richting het vinden van de beste HDMI-kabel. Heb je toch nog een vraag? Dan beantwoord ik die misschien wel hieronder bij de meestgestelde vragen over HDMI-kabels.
Moet de HDMI-versie van de kabel per se overeen komen met dat van het verbonden apparaat?
Nee, dat is niet per se nodig. HDMI-kabels zijn over het algemeen backwards compatible, wat betekent dat een nieuwere HDMI-kabel werkt met oudere HDMI-versies. Als je een HDMI 2.1-kabel aansluit op een tv die HDMI 2.0 ondersteunt, werkt de kabel nog steeds. Alleen is het beeld dan wel beperkt tot de maximale resolutie, framerate en functies van HDMI 2.0.
Het is echter belangrijk dat als je wilt profiteren van de functies van een bepaalde HDMI-versie, de bron als de bestemming beide compatibel moeten zijn met die HDMI-versie. Dit betekent dat zowel het bronapparaat (zoals een gameconsole, Blu-ray-speler of mediaspeler) als het apparaat dat het signaal ontvangt (zoals een tv, monitor of projector) HDMI 2.1 moeten ondersteunen.
Wat voor voordelen biedt een gevlochten HDMI-kabel?
Een gevlochten HDMI-kabel wordt ook wel een stoffen of geweven HDMI-kabel genoemd. Het biedt verbeterde duurzaamheid, meer flexibiliteit en een verbeterde afscherming tegen elektromagnetische- en radiofrequentie interferentie ten opzichte van reguliere HDMI-kabels met een rubberen of plastic omhulsel.
De gevlochten stoffen of geweven omhulling biedt extra bescherming tegen knikken, buigen, trekken en andere vormen van mechanische stress. Dit komt de levensduur van de kabel ten goede en vermindert de kans op kabelbreuk of beschadiging. Het is ook nog eens makkelijker weg te werken vanwege de flexibiliteit van de gevlochten kabel.
Waar is HDCP goed voor?
HDCP is een protocol voor het afspelen van content met copyrightbescherming, zoals films en tv-shows. Als de HDMI-kabel geen HDCP ondersteunt, is het mogelijk dat de tv mogelijk de versleutelde content niet kan decoderen en de weergave beperkt of blokkeert. In de praktijk betekent dit dat de content niet wordt afgespeeld, of dat de weergave beperkt is tot een lagere beeld- of audiokwaliteit.
Wat is HDMI-CEC?
HDMI-CEC maakt het mogelijk dat verschillende HDMI-apparaten die zijn aangesloten op één enkele HDMI-kabel, met elkaar communiceren en elkaars functies bedienen. Dit betekent dat je met één afstandsbediening verschillende apparaten bedient. Dat scheelt weer ruimte op de tv-kast.
HDMI-CEC laat ook verschillende apparaten met elkaar samenwerken. Bijvoorbeeld het automatisch uitschakelen van je Blu-ray-speler wanneer je de tv uitschakelt. Niet alle apparaten ondersteunen HDMI-CEC en de beschikbare functies verschillen per apparaat. Controleer of de apparaten die je wilt gebruiken, HDMI-CEC ondersteunen.
Conclusie
Als het goed is heb je zo voldoende informatie voor je zoektocht naar de beste HDMI-kabel. Het voornaamste waar je op moet letten is de HDMI-versie die de kabel ondersteunt en de lengte van de kabel. Let hierbij op de HDMI-versies van de apparaten die je ermee verbindt. Je hebt niks aan de beste 144Hz-monitor, als je pc of de HDMI-kabel dit niet aan kunnen.
Als je een wat langere kabel nodig hebt, ga dan op zoek naar een high-speed HDMI-kabel met vergulde connectoren. Dit vermindert het risico op storing. Neem er desnoods eentje met ingebouwde signaalversterking of koop er een losse signaalversterker bij, zodat je die afstand zonder moeite overbrugt.
Ik wil je in ieder geval ontzettend bedanken voor het lezen van mijn artikel. Als het je geholpen heeft of je hebt wel nog een vraag, laat het ons vooral weten. Vul daarvoor het feedbackformulier hieronder in.
Was dit artikel behulpzaam?
Bronnen
- 1
- 2Cable Matters (2020) 'How Do Active HDMI Cables Work?'
