Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Ervaar Beter Overzicht met de Beste Ultrawide Monitor

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

Wist je dat de allereerste computers geen monitor hadden? En toen er eindelijk een monitor was, gaf deze alleen monochroom beeld. We hebben inmiddels een flinke weg afgelegd, want de beste ultrawide monitor is de perfecte oplossing om efficiënter te werken en meer te multitasken dan ooit tevoren.

Zodra je besluit om een exemplaar aan te schaffen, dan ontdek je al gauw dat er aardig wat specificaties om de hoek komen kijken. Lees daarom vooral gauw verder voor een geslaagde aankoop.

No products.

Waarom een ultrawide monitor aanschaffen?

Zit je veel achter een computer? Bijvoorbeeld voor je werk of omdat je graag games speelt en films kijkt? Een ultrawide monitor geeft je in dat geval een hoop voordelen. Het biedt meer schermruimte dan een traditionele monitor. Om precies te zijn, maar liefst 30% meer! Twee schermen naast elkaar is voortaan onnodig.

Deze extra schermruimte maakt je een stuk productiever in je werk, want multitasken was nog nooit zo eenvoudig. Open gemakkelijk meerdere vensters zonder dat je ze hoeft te minimaliseren of weg te klikken. Dat maakt van een ultrawide monitor de beste monitor voor thuiswerken!

Bovendien is een ultrawide monitor ook geweldig voor gamen. De extra schermruimte geeft een breder gezichtsveld. Hierdoor mis je niets in het spel, want alles wat aan de buitenranden gebeurt valt sneller op.

No products.

Koopgids: hoe kies ik de beste ultrawide monitor

Ben je van plan om een ultrawide monitor te kopen? Dan is het fijn als je weet waar je aan begint. Zo'n ultrawide monitor is aardige investering en daarom is het belangrijk om je eerst in te lezen.

In onderstaande gids deel ik mijn beste tips, zodat je gauw de beste monitor vindt. Bekijk ook de top 5 favorieten van vandaag!

Schermformaat

Het schermformaat bepaalt de hoeveelheid beschikbare schermruimte. Meer schermruimte betekent dat je meer vensters naast elkaar opent en bekijkt. Een ultrawide monitor heeft een bredere beeldverhouding dan de gebruikelijke 16:9 verhouding. Je hebt daardoor meer ruimte aan de zijkanten van het scherm.

Om het ideale schermformaat te bepalen bepaal je eerst het doel. Ben je van plan om te multitasken, dan wil je liever een groot scherm. Gebruik je het scherm om te gamen? Dan volstaat een kleiner model ook. Dat maakt het bovendien goedkoper in aanschaf.

Bedenk ook of je voldoende ruimte op je bureau hebt. Zo'n groot scherm neemt behoorlijk wat plek in beslag! Heb je nauwelijks bureauruimte voor een monitor? Voor een 24 inch monitor is altijd genoeg plek.

Ultrawide monitors vergelijken

No products.

Paneeltype

Er zijn drie verschillende paneeltypes: twisted nematic (TN), in-plane switching (IPS) en vertical alignment (VA). Het paneeltype bepaalt de manier waarop een scherm het beeld weergeeft. Dit heeft onder andere invloed op de beeldkwaliteit en prijs van de monitor. Hieronder zet ik ze alle drie op een rijtje!

Twisted nematic (TN)

Dit type scherm heeft de laagste reactiesnelheden en hoogste verversingssnelheid. Dat maakt dit type monitor ideaal voor gaming. Bovendien is dit type het goedkoopst in aanschaf. Er kleven ook enkele nadelen aan TN-schermen. De kleurweergave valt tegen en de kijkhoek is beperkt. Dat betekent dat het scherm minder goed zichtbaar is als je er niet recht voor zit.

Vertical alignment (VA)

Een VA-scherm heeft de hoogste reactiesnelheid en laagste verversingssnelheid. De kleurweergave en het contrast is daarentegen geweldig. Ook heeft dit type scherm een brede kijkhoek. Een VA-monitor is prima voor algemeen gebruik en het valt in het middensegment qua prijs.

In-plane switching (IPS)

Dit scherm ligt qua reactiesnelheid en verversingssnelheid in het midden. Een IPS-scherm heeft de beste kleurweergave en kijkhoeken. Dat maakt de monitor perfect voor professioneel gebruik. Let wel op het budget, want je betaalt voor dit paneeltype het meeste.

Curved monitor

Grote kans dat de ultrawide monitor die je op het oog hebt, een curved scherm heeft. Het gebogen ontwerp van een curved monitor geeft je het gevoel dat je er midden in zit. Dat is perfect voor gaming, want het zorgt voor een meeslepende ervaring.

Er moet nog meer onderzoek gedaan worden, maar het ontwerp zou er ook voor zorgen dat je ogen minder snel moe worden.

Bewerk je graag foto's of ben je bezig met andere grafische elementen? Dan is mijn ervaring als fotograaf dat je liever geen curved scherm hebt, omdat dit in de weg staat wanneer je met rechte lijnen werkt. Ga in dat geval liever op zoek naar de beste monitor voor fotobewerking.

Een bureau met een ultrawide monitor

Contrastratio

Het contrastratio heeft een grote invloed op de beeldkwaliteit en leesbaarheid van de monitor. Een hoge verhouding geeft een scherper beeld en weergeeft meer detail tussen lichte en donkere kleuren.

Het contrastratio wordt aangegeven met verschillende getallen, bijvoorbeeld 1000:1. Een contrastratio van 5000:1 is beter dan 1000:1.

Resolutie en scherpte

Met zoveel extra schermruimte is het fijn dat je ook de beste resolutie krijgt voor een scherp beeld en heldere tekst. De resolutie geeft aan hoeveel pixels in scherm passen (breedte × hoogte). Een hoge resolutie bevat veel pixels en heeft daardoor een goede scherpte. Ga minimaal voor een resolutie van 1440p (QHD).

Soms is resolutie van een ultrawide monitor iets anders zijn dan je gewend bent. Dat komt door de abnormale aspectratio. De standaard monitor heeft een aspectratio van 16:9. Een ultrawide heeft een ratio van 21:9 en een super ultrawide monitor heeft een aspectratio van 32:9. Ga je voor een super ultrawide monitor? Kies dan liever voor de beste 4K-monitor.

Denk wel aan het volgende: een hoge resolutie vraagt ook meer van de videokaart. Controleer daarom of de videokaart de hoge resolutie aankan.

Verversingssnelheid en reactietijd

Laten we beginnen bij de verversingssnelheid, ook wel bekend als refresh rate. De verversingssnelheid wordt aangegeven in hertz (Hz) en geeft aan hoe vaak het beeld ververst per seconde. Hoe hoger de verversingssnelheid, des te vloeiender de beelden in elkaar overlopen.

Deze eigenschap is vooral belangrijk bij snel bewegende beelden. Game je graag of kijk je veel sportwedstrijden, dan wil je zeker weten een hoge verversingssnelheid. Een verversingssnelheid van 60 Hz is meestal de standaard.

Voor gaming ga je het liefst voor 100 Hz of hoger! Kies bijvoorbeeld een goede 144 Hz-monitor. Heb je geen interesse in gaming? Dan is een 60 Hz-monitor een prima keuze.

De reactietijd is het tegenovergestelde. Deze wil je zo laag mogelijk hebben. De reactietijd wordt gemeten in milliseconden (ms) en geeft aan hoe snel een monitor in staat is om individuele pixels van zwart naar wit te schakelen. Een lage reactiesnelheid geeft minder motion blur bij snel bewegende beelden.

HDR

HDR was iets wat je vroeger alleen bij tv's zag. HDR is de afkorting voor high dynamic range. Deze technologie zorgt dat er meer detail in de schaduwen en hooglichten van het beeld zit. Dat zorgt voor een beter contrast en een levendige kleurweergave.

Tegenwoordig bevatten alle goede monitors minimaal HDR10. HDR is beschikbaar in verschillende standaarden.

HDR10 is een van de oudste HDR-standaarden. Deze standaard maakt gebruik van statische metadata om de beeldkwaliteit te verbeteren. Dat betekent dat iedere scène op dezelfde manier gecorrigeerd wordt. Helaas werkt dit niet bij iedere scène optimaal.

Dit wordt opgelost door dynamische metadata. Onder andere de standaarden HDR10+, Dolby Vision en Advanced HDR maken hier gebruik van. Hierbij krijgt iedere scène een aparte behandeling. De correctie is hierdoor optimaal.

detail van een ultrawide en curved scherm

Synchronisatietechnieken

Koop je de ultrawide monitor voor gaming? Sla dit gedeelte dan vooral niet over. Laat ik bij het begin beginnen.

De monitor werkt samen met de grafische kaart van je pc of laptop. Het scherm heeft een vaste verversingssnelheid, zoals 100 of 144 Hz. De grafische kaart daarentegen, doet dit op verschillende snelheden.

Doet de grafische kaart dit sneller dan de monitor, dan levert dit een blokkerig effect op. Dat komt doordat er meerdere beelden op hetzelfde moment op het scherm verschijnen. Dit effect wordt tearing genoemd.

Een ander bekend probleem is stuttering. De grafische kaart houdt dan niet de verversingssnelheid van de monitor bij. De monitor herhaalt dan bepaalde frames, totdat de videokaart het beeld heeft doorgegeven. Dit geeft een haperend effect.

Dit wordt opgelost met adaptive sync. Bekende technieken hiervoor zijn FreeSync (van AMD) en G-Sync (van Nvidia). Hierbij wordt de verversingssnelheid van de monitor gesynchroniseerd met de verversingssnelheid van de grafische kaart.

Bijvoorbeeld, de videokaart geeft 50 frames per seconde door. Het scherm ververst met adaptive sync op 50 Hz. Dit geeft een vloeiend beeld zonder tearing of stuttering. Voor een gamer is een goede FreeSync-monitor of een scherm met G-Sync onmisbaar.

In hoogte verstelbaar en kantelbaar

Een in hoogte verstelbare en kantelbare monitor is beter voor de ergonomie. Je bent hierdoor in staat om de juiste zithouding voor jezelf op te stellen. Je hebt dan minder snel last van je nek, schouders en rug.

En hoe krijg je een goede zithouding? Zorg dat de bovenrand van het scherm ongeveer op ooghoogte zit. Houd minimaal 50 cm afstand. Wanneer je een grote monitor hebt, dan is het fijner om een grotere kijkafstand te hebben.

Is de beoogde ultrawide monitor niet in hoogte verstelbaar? Een monitorbeugel maakt het mogelijk om één of meerdere monitors op de ideale hoogte in te stellen. 1 Dujardin, E., Consumentenbond (n.d.). 'Gebruikstips voor je monitor'

Helderheid

De helderheid van je monitor heeft invloed op verschillende belangrijke zaken. Werk je in een felle ruimte, bijvoorbeeld naast een raam? Dan wil je een scherm met een hoge helderheid hebben. Je hebt dan geen last van het omgevingslicht.

Bewerk je foto's of kijk je graag films? Een scherm met een hoge helderheid biedt een betere kleurweergave dan een monitor met een lage helderheid. Daarnaast worden je ogen sneller moe zodra de monitor minder helder is.

Aansluitingen

Iedere goede ultrawide monitor bevat op zijn minst een HDMI-aansluiting en DisplayPort. Een HDMI-kabel geeft beeld en geluidssignaal door. DisplayPort geeft alleen beeldsignaal door. De beste modellen bevatten daarnaast nog een aansluiting voor usb-c.

Ga je de monitor op een laptop aansluiten? Ga dan voor een exemplaar met meerdere poorten voor usb 3.0, want laptops bevatten tegenwoordig steeds minder aansluitingen. Je sluit dan gemakkelijk je muis of toetsenbord aan op het beeldscherm. Ook bijzondere apparatuur, zoals een audio-interface voor een goede studiomonitor is dan gemakkelijk aan te sluiten.

De 5 beste ultrawide monitors onder elkaar

No products.

Veelgestelde vragen over ultrawide monitors


Hier zijn de meest voorkomende vragen beantwoord over de beste ultrawide monitoren. Mocht je nog een vraag hebben die niet wordt behandeld, laat het ons gerust weten!

Kiezen voor twee schermen of een ultrawide monitor?

In principe doe je hetzelfde met een ultrawide monitor als wanneer je twee schermen naast elkaar zet. Het nadeel van twee schermen is echter de scheiding in het midden. Het beeld wordt hierdoor onderbroken. Voor gaming of het kijken van een film is dat niet handig! Een ultrawide monitor is dan een goede oplossing.

Is een ultrawide monitor goed voor film kijken?

Jazeker, een ultrawide monitor is zelfs perfect voor het kijken van films! De meeste films en games ondersteunen dit brede formaat prima.

Wat betaal je voor een goede ultrawide monitor?

Een klein exemplaar haal je al in huis voor minder dan € 200. Wil je liever een groter exemplaar vanaf 34" in een hoge resolutie? Verwacht dan een uitgave van € 300 of meer. Houd er rekening mee dat een flinke resolutie ook om een krachtige videokaart vraagt.

Conclusie

Hopelijk heb je snel de beste ultrawide monitor in huis! Een ultrawide scherm biedt meerdere voordelen, vooral wanneer je graag games speelt of je productiviteit wilt verhogen.

Wanneer je zo'n brede monitor koopt voor gaming? Ga vooral voor een hoge verversingssnelheid en goede resolutie. Koop je zo'n scherm om te werken, dan wil je vooral een ergonomische zithouding en duidelijke leesbaarheid.

Bedankt voor je tijd! Heb je nog vragen of andere tips? Laat gerust hieronder een reactie achter.

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Rowena is 28 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zich zelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van reizen, haar hond, en familie en vrienden!
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2023 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross