Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Op deze Specificaties moet je Letten bij het Kopen van de Beste 4K-Monitor

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

Ben je op zoek naar de beste 4K-monitor voor jouw behoeften? Het vinden van de juiste monitor is met zoveel verschillende specificaties en functies een echte uitdaging. Maar maak je geen zorgen, want ik heb de beste 4K-monitoren op de markt voor je op een rijtje gezet. 

Of je nu op zoek bent naar een monitor voor gaming, professioneel gebruik of voor dagelijks gebruik, ik heb de beste opties voor je geselecteerd. In dit artikel gaan we dieper in op de belangrijkste specificaties en functies waar je op moet letten bij het kopen van een 4K-monitor.

No products.

Waarom een 4K-monitor aanschaffen?

Een 4K-monitor is de perfecte upgrade voor iedereen die op zoek is naar een hogere beeldkwaliteit en betere productiviteit. Het biedt vier keer zo veel pixels dan een standaard Full HD-monitor, waardoor het beeld scherper en gedetailleerder wordt. 

Het grote voordeel van een 4K-monitor is dat het veel meer schermruimte biedt dan andere opties, waardoor je productiever bent. 

Ten opzichte van andere monitoren biedt een 4K-monitor een hogere resolutie, meer schermruimte en een scherper beeld, wat het een uitstekende keuze maakt voor grafische professionals, gamers en iedereen die op zoek is naar de beste beeldkwaliteit. Hieronder staan onze top 3 keuzes uitgelicht.

No products.

Koopgids: hoe kies ik de beste 4K-monitor?

Bij het kopen van een 4K-monitor zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden, zoals de schermgrootte, beeldschermresolutie, screen technologie, verversingssnelheid, en nog veel meer. 

Daarom heb ik de belangrijkste specificaties voor je op een rijtje gezet, zodat je een weloverwogen keuze maakt bij het kopen van een 4K-monitor.

Schermgrootte

De schermgrootte is een van de belangrijkste specificaties bij het kiezen van een 4K-monitor. Dit komt doordat het bepaalt hoe groot het scherm is en hoeveel ruimte je hebt om te werken of te gamen. 

De meeste 4K-monitoren hebben een schermgrootte van 27 inch of meer, waardoor ze ideaal zijn voor multitasking, gaming en professionele toepassingen zoals videobewerking en grafisch ontwerp.

Met een groter scherm heb ik persoonlijk meer ruimte om meerdere vensters te openen en efficiënter te werken. Ook heb ik ervaren dat een groter scherm bij gamen niet altijd ideaal is. 

Vooral bij spellen waar concentratie van groot belang is, was het voor mij makkelijker om te concentreren en een goed overzicht te houden van wat er op mijn scherm gebeurde als het scherm kleiner was. 

Over het algemeen is een schermgrootte van 27 inch of meer ideaal voor de meeste toepassingen. Maar als je een kleinere werkruimte hebt, is een kleinere schermgrootte beter.

Onthoud ook dat een grotere schermgrootte meestal duurder is, houd daar rekening mee bij het bepalen van je budget.

Als je budget laag is, is het beter om naar een 24 inch monitor te kijken. Deze monitoren zijn over het algemeen een stuk goedkoper dan de grotere modellen.

Beeldschermresolutie

De resolutie bepaalt hoe scherp en gedetailleerd het beeld op de monitor zal zijn. Een hogere resolutie betekent meer pixels op het scherm, wat resulteert in een scherper beeld.

Voor mensen die hun 4K-monitor voornamelijk gebruiken voor standaard taken als tekstverwerking, is een resolutie van 3840 × 2160 meer dan voldoende. Dit biedt een scherp en helder beeld zonder dat je de extra kosten betaalt voor een hogere resolutie.

Voor gamers en creatievelingen daarentegen, is het aan te raden om te kiezen voor een 4K-monitor met een hogere resolutie, zoals 4096 × 2160 of 5120 × 2880. Een hogere resolutie is vooral belangrijk voor gamers die games willen spelen op hun 4K-monitor, omdat dit een betere visuele ervaring biedt en details in games beter zichtbaar maakt.

Als je werkt met afbeeldingen of video's, is het ook belangrijk om een 4K-monitor met een hoge resolutie te hebben. Dit zorgt ervoor dat je de kleinste details ziet op het scherm. 

Over het algemeen raad ik aan om een 4K-monitor te kiezen met een resolutie van ten minste 3840 × 2160, zelfs als je het alleen gebruikt als monitor voor thuiswerken. Het extra geld dat je uitgeeft aan een hogere resolutie zorgt voor een veel betere beeldkwaliteit en een meer meeslepende kijkervaring.

Schermtechnologie

Er zijn verschillende soorten schermtechnologieën beschikbaar, zoals VA, IPS, TN en oled. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen.

VA (vertical alignment) panelen zijn bijvoorbeeld bekend om hun hoge contrastverhouding en diepe zwarttinten, waardoor ze ideaal zijn voor het bekijken van films en het spelen van games. Aan de andere kant hebben ze vaak langzamere responstijden, wat leidt tot motion blur bij snelle bewegingen op het scherm.

IPS (in-plane switching) panelen hebben een grotere kijkhoek en nauwkeurigere kleurweergave dan VA-panelen, waardoor ze beter geschikt zijn voor grafisch ontwerp en fotobewerking. Ze hebben vaak een lagere contrastverhouding dan VA-panelen.

TN (twisted nematic) panelen zijn de meest betaalbare optie en hebben de snelste responstijden, waardoor ze ideaal zijn voor gaming. Ze hebben een beperkte kijkhoek en vervormen kleuren wanneer het scherm wordt bekeken vanuit een schuine hoek.

Oled (organic light-emitting diode) panelen zijn relatief nieuw op de markt en bieden diepere zwarttinten en een betere kleurweergave dan de andere opties. Ze zijn over het algemeen duurder en hebben last van inbranden van statische afbeeldingen.

Het is belangrijk om rekening te houden met het doel van de monitor bij het kiezen van de juiste schermtechnologie. 

Voor gamen en het bekijken van films is een VA-paneel bijvoorbeeld de beste keuze. Voor grafisch ontwerp en fotobewerking is een IPS-paneel beter geschikt. Het is ook belangrijk om te overwegen hoeveel je bereid bent uit te geven, omdat de verschillende technologieën een verschillend prijskaartje hebben.

Over het algemeen raad ik je aan om te kiezen voor een monitor met een IPS- of VA-paneel voor de beste beeldkwaliteit. Een TN-paneel is daarentegen nog steeds een goede optie als je voornamelijk wilt gamen en snelheid belangrijker vindt dan beeldkwaliteit.

4k-monitor gaming setup

Monitor voor gaming

Als je wilt gamen op je monitor zijn er verschillende specificaties waar je op moet letten om de beste ervaring te hebben. 

Zoals ik eerder noemde, is ten eerste de beeldschermresolutie belangrijk, omdat een hogere resolutie zorgt voor een scherper beeld en meer detail. Een 4K-resolutie is een stuk dan een Full HD-resolutie voor gaming. 

Ten tweede is de schermtechnologie belangrijk, omdat verschillende technologieën verschillende kleurweergaven, contrastverhoudingen en kijkhoeken bieden. TN-panelen zijn bijvoorbeeld snel, wat belangrijk is bij gamen. 

Daarnaast is de schermresponstijd belangrijk, omdat een lagere responstijd zorgt voor minder bewegingsonscherpte en een betere weergave van snelle actiescènes in games. 

Over het algemeen wordt een responstijd van minder dan 5 ms aanbevolen voor gaming. Een hogere verversingssnelheid is ook belangrijk, omdat dit zorgt voor een vloeiendere gameplay. 

De verversingssnelheid bepaalt de frequentie waarmee het scherm het beeld ververst. Hoe hoger de verversingssnelheid, hoe vloeiender en responsiever de gameplay zal zijn.

De standaard verversingssnelheid van veel monitoren is 60 Hz, wat betekent dat het scherm 60 keer per seconde wordt ververst. Dit is voldoende voor veel toepassingen, maar voor gaming wil je idealiter een monitor met een hogere verversingssnelheid. 

Voor gamen raad ik je aan om de beste 144 Hz-monitor, maar er zijn ook modellen beschikbaar met een nog hogere verversingssnelheid van 240 Hz.

Verder is de ondersteuning voor FreeSync of G-Sync belangrijk voor gamers. De beste FreeSync-monitor synchroniseert de verversingssnelheid van de monitor met de framerate van de grafische kaart, waardoor de gameplay vloeiender wordt. 

Splitscreen is ook een handige functie voor gamers die graag met vrienden samen spelen. Met deze functie split je het beeldscherm van je monitor in meerdere delen, zodat meerdere spelers tegelijkertijd op hetzelfde scherm kunnen spelen.

Een groot voordeel van splitscreen is dat je geen extra monitor nodig hebt als je met vrienden wilt spelen. Dit bespaart niet alleen geld, maar ook ruimte op je bureau. 

Kleurweergave 

Een goede kleurweergave draagt bij aan een realistischere en helderdere weergave van beelden, waardoor je bijvoorbeeld kleuren beter onderscheidt en subtiele details ziet. 

Dit is vooral belangrijk voor professionals die werken met grafische vormgeving, fotografie en videobewerking

Bij het kiezen van een monitor op basis van de kleurweergave zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Ten eerste is het belangrijk om te kijken naar het kleurbereik van het scherm. 

Een scherm met een breed kleurbereik geeft meer kleuren weer en biedt daardoor meer mogelijkheden voor creatief werk. Een veelgebruikte standaard hiervoor is de sRGB-kleurruimte.

Ook de helderheid van het scherm, gemeten in candela per vierkante meter (cd/m²), is van belang. Een hogere helderheid zorgt voor een betere zichtbaarheid van details en kleuren, vooral bij gebruik in heldere omgevingen. Een te hoge helderheid is ook vermoeiend voor de ogen bij langdurig gebruik.

Voor grafische professionals waarbij de kwaliteit van de kleur van groot belang is, zoals voor foto- en videobewerkers, raad ik je aan om een minimale helderheid van ongeveer 300-500 cd/m² te nemen. Dit zorgt dat je subtiele kleurdetails en schaduwen beter waarneemt. 

Houd er wel rekening mee dat het verhogen van de helderheid ook de levensduur van het scherm verkort en meer stroom verbruikt!

Een andere factor is het blauwlichtfilter, waarmee de hoeveelheid blauw licht dat het scherm uitstraalt wordt verminderd. Dit vermindert vermoeidheid van de ogen draagt bij aan een betere nachtrust.

Ten slotte is het ook belangrijk om te kijken naar de kijkhoek van het scherm. Hoe dichter bij 180 graden, hoe beter het beeld blijft wanneer je niet recht voor het scherm zit. Vooral bij grotere schermen en als je regelmatig met meerdere mensen naar het scherm kijkt, is een goede kijkhoek van belang.

HDR (high dynamic range) is een technologie die het mogelijk maakt om een breder scala aan kleuren en helderheid weer te geven dan standaard monitoren. Met HDR zie je helderdere en levendigere kleuren beter door een betere contrastverhouding tussen lichte en donkere gebieden. 1Rob Shafer, DisplayNinja (2022). 'What Is HDR For Monitors And Is It Worth It?'

Dit is vooral belangrijk bij het kijken naar films of het spelen van games die gebruikmaken van HDR-technologie. Het komt ook van pas bij een monitor voor fotobewerking, waarbij nauwkeurige kleurweergave van groot belang is.

monitor op een bureau

Beeldscherm

Het scherm zelf is ook van groot belang. Het gaat niet alleen om de specificaties als de stroom op je monitor staat, maar ook om het scherm zelf. Er zijn enkele punten waar je op moet letten bij het kiezen van het juiste scherm.

Soort beeldscherm

Er zijn twee populaire soorten beeldschermen: platte en gebogen (curved) beeldschermen. Het type beeldscherm dat je kiest, is vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur, en heeft veel invloed op je kijkervaring.

Een gebogen beeldscherm helpt bijvoorbeeld bij het creëren van een meeslepende ervaring en je het gevoel geven dat je meer 'in' het scherm zit. Het zorgt ook voor minder oogbewegingen tijdens het werken en gamen, omdat je minder met je ogen heen en weer hoeft te bewegen om de volledige inhoud van het scherm te zien. 

Dit is vooral handig zijn voor gamers die graag games spelen met een breder gezichtsveld, zoals racegames of first-person shooters. 

Zelf merkte ik dat bij een groot en plat scherm, ik te veel oogbewegingen nodig had om mijn scherm goed te zien. Dit had negatieve gevolgen voor mijn prestaties in het spel!

Aan de andere kant zijn platte beeldschermen meestal iets goedkoper en hebben ze over het algemeen een grotere kijkhoek dan gebogen beeldschermen. 

Dit betekent dat je de inhoud van het scherm duidelijk ziet vanuit bijna elke hoek, wat handig is als je vaak met meerdere mensen samenwerkt.

Ook zijn er ultrawide beeldschermen, waarbij is de monitor een lengte-breedteverhouding van 21:9 of hoger heeft. Hierdoor is het scherm aanzienlijk breder dan een traditioneel scherm. 

Professionals die met veel content werken, zoals grafisch ontwerpers, videobewerkers of gamers, gebruiken de beste ultrawide monitor om hun prestaties te verbeteren. Door de extra horizontale ruimte zie je meer informatie of details op één scherm.

Instelbaarheid van het scherm

Een instelbare monitor biedt een betere ergonomie en zorgt voor minder vermoeidheid van de ogen en nek. De beste monitorbeugel biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om de hoogte, draaihoek en kantelhoek van het scherm aan te passen voor de beste kijkhoek en comfortabele werkhouding.

Bij sommige monitoren is het mogelijk om de hoogte in te stellen. Als je het scherm op ooghoogte instelt, zal dit nekpijn voorkomen en de productiviteit verhogen. 

Een draaibaar scherm is handig om de monitor vanuit verschillende hoeken te bekijken of om het scherm te delen met anderen. Een kantelbaar scherm is nuttig om de helderheid en het contrast van het scherm aan te passen om de beste beeldkwaliteit te krijgen, afhankelijk van de kijkomgeving.

Zelf heb ik veel baat gehad bij de instelbaarheid van mijn 4K-monitor. Door de hoogte aan te passen, heb ik minder last van nek- en schouderpijn!

Draadloze connectie 

Draadloze connectiviteit is tegenwoordig een onmisbare functie geworden. Het is dan ook geen verrassing dat dit een belangrijke specificatie is voor veel gebruikers bij het kiezen van een monitor.

Het hebben van draadloze connectiviteit op je monitor is handig als je meerdere apparaten hebt die je wilt aansluiten, zoals een laptop, tablet of smartphone. 

Een monitor met Bluetooth koppel je gemakkelijk aan draadloze randapparatuur, zoals een toetsenbord of muis. Ook komt het van pas bij het streamen van audio of video’s vanaf een mobiel apparaat. 

Het hebben van Bluetooth-functionaliteit op je monitor zorgt dat je minder kabels nodig hebt en meer flexibiliteit hebt in het plaatsen van je randapparatuur.

4K-monitors vergelijken

No products.

Smart monitor

Een smart monitor is een monitor met ingebouwde slimme functies en apps, waardoor het veel meer kan dan alleen maar beelden weergeven. Met een smart monitor heb je toegang tot internet, streamingdiensten en apps zoals Netflix, YouTube en Spotify, zonder dat je een apart apparaat nodig hebt om dit te doen.

Het type smart besturingssysteem dat op de monitor is geïnstalleerd, zoals Tizen of Android, is belangrijk omdat het bepaalt welke apps beschikbaar zijn en hoe goed ze werken. 

Zo heeft Tizen bijvoorbeeld een groot aantal apps beschikbaar, waaronder de populaire streamingdiensten. Android biedt meer flexibiliteit om apps van derden te installeren.

Aansluitingsmogelijkheden

Het aantal en het type aansluitingen bepalen welke apparaten op de monitor worden aangesloten en op welke manier de verbinding tot stand komt. Dit heeft invloed op de kwaliteit van de weergave en de functionaliteit van de monitor.

HDMI is een van de meest gebruikte aansluitingen voor beeldschermen, omdat het zowel video als audio ondersteunt en een hoge bandbreedte heeft. 

DisplayPort is een andere veelgebruikte aansluiting die vergelijkbare functies biedt en een hogere bandbreedte heeft dan HDMI. 

VGA-poorten worden ook nog steeds veel gebruikt, maar deze hebben een beperkte bandbreedte en ondersteunen geen HD-kwaliteit. 

DVI-D is een digitale aansluiting die alleen video ondersteunt en HDCP is een beveiligingsprotocol dat wordt gebruikt voor het afspelen van beveiligde content.

Usb-c is een relatief nieuwe aansluiting en biedt niet alleen beeld- en geluidsoverdracht, maar ook stroomvoorziening en datatransmissie. Dit is met name handig voor laptops die slechts één aansluiting hebben voor het aansluiten van alle randapparatuur.

Het is belangrijk om te overwegen welke aansluitingen je nodig hebt voor de apparaten die je wilt aansluiten. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken of de monitor de juiste versie van de aansluiting ondersteunt. 

Het ontbreken van de juiste aansluiting betekent dat je niet in staat bent om je apparaten aan te sluiten of dat je niet de gewenste kwaliteit van de weergave krijgt.

Extra functies

Extra functies zoals ingebouwde luidsprekers, ingebouwde webcam en touchscreen zijn een waardevolle toevoeging aan een monitor, afhankelijk van de gebruiksbehoeften. 

Als je bijvoorbeeld veel online meetings hebt, komt een ingebouwde webcam goed van pas. Daarnaast zijn ingebouwde luidsprekers handig als je de monitor wilt gebruiken voor het bekijken van video’s of het luisteren van muziek terwijl je werkt. 

Een touchscreen is handig als je je monitor gebruikt voor interactieve toepassingen, zoals het maken van notities tijdens vergaderingen of het spelen van games waarbij touchscreen gebruikt wordt. 

Deze extra functies zullen niet altijd van hoge kwaliteit zijn en er zijn andere opties beschikbaar die mogelijk beter bij je behoeften passen. 

Bijvoorbeeld, als je echt hoogwaardige luidsprekers wilt, overweeg dan om aparte speakers of een goede studiomonitor aan te schaffen. 

Een studiomonitor is speciaal ontworpen voor professionele audio- en muziekproductie. Als je audio of muziek professioneel produceert, mixt of bewerkt, dan is het belangrijk om de audio zo nauwkeurig mogelijk te horen. 

Studiomonitoren worden ook vaak gebruikt in opnamestudio's en radiostations, waar een hoog niveau van precisie en nauwkeurigheid essentieel is.

Ook zal de kwaliteit van de webcam niet hoogwaardig zijn, waardoor een externe webcam beter zal zijn als de beeldkwaliteit belangrijk voor jou is. 

De 5 beste 4K-monitors onder elkaar

No products.

Veelgestelde vragen over 4K-monitors

Je vindt hieronder een lijst met de meestgestelde vragen over de beste 4K-monitor. Mocht je vraag er niet tussen staan, laat het ons dan gerust weten en we zullen ons best doen om je van een passend antwoord te voorzien!

Wat is een 4K-monitor?

Een 4K-monitor heeft een beeldresolutie van 3840 × 2160 pixels. Dit betekent dat het beeld scherper is en meer details bevat dan een Full HD-monitor.

Kan ik mijn oude computer gebruiken met een 4K-monitor?

Ja, dat kan, maar houd er rekening mee dat je computer krachtig genoeg moet zijn om een 4K-monitor aan te sturen. Als je computer niet krachtig genoeg is, gaat het beeld schokken en langzaam zijn.

Waar moet ik op letten bij een monitor voor gamen?

In het algemeen is het aanbevolen om een monitor te kiezen met een lage responstijd, hoge verversingssnelheid en ondersteuning voor FreeSync of G-Sync als je serieus wilt gamen.

Conclusie

Bedankt voor het lezen van dit artikel over de beste 4K-monitor. Ik heb de belangrijkste specificaties uitgelicht en hopelijk heb je nu een beter idee waar je op moet letten bij het kopen van een 4K-monitor. 

Of je nu een gamer bent die op zoek is naar een monitor met hoge verversingssnelheden en lage input lag, of een ontwerper die op zoek is naar een monitor met een hoog kleurbereik en goede kijkhoeken, er is voor ieder wat wils. 

Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen of ons feedbackformulier in te vullen. Bedankt voor je aandacht en we wensen je veel succes bij het vinden van jouw 4K-monitor!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2023 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross