Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Uren Kijkplezier met de Beste 49 Inch Tv

Victoria Sydow
Auteur 
| Laatst geüpdatet: 3 december 2021

Niet elke kamer heeft de ruimte voor een grote televisie. Het kijkt wat fijner als het formaat televisie bij de kamer past. Wie geen ruimte heeft voor een groot beeldscherm, maar ook niet staat te springen om een kleine tv, doet goed aan een 49 inch televisie. Met een schermdiagonaal van 124 cm staat de beste 49 inch tv perfect in een middelgrote kamer.

Benieuwd naar wat belangrijk is bij een aankoop? Deze koopgids legt het uit. Hieronder staan alvast de huidige favorieten!

Waarom een 49 inch tv aanschaffen?

Een groter tv scherm geeft een geweldige kijkervaring – je ziet elk klein detail. Fabrikanten produceren daarom ook steeds grotere schermen. Een 55 inch tv telt men tegenwoordig al als een 'kleinere' tv! 😮

Voor een kleinere kamer is zo'n tv te groot. Een 49 inch tv is in deze gevallen een goede oplossing. Met een schermdiagonaal van 124 cm hebben deze televisies een scherm waarop je prima series en films wegkijkt.

Deze tv's passen prima in een middelgrote woonkamer met een ideale kijkafstand van 3 tot 3,5 meter. Voor een echt kleine kamer is dit formaat beeldscherm niet geschikt. Je loopt dan het gevaar dat je te dicht op een te groot scherm zit. Een 43 inch tv staat beter in een kleine kamer.

LG 49UN71003LB

LG 49UN71003LB
Type scherm: LED-LCD
Type LED-LCD: LED
Beeldverversing: 60 Hz
Maximale resolutie: 4K Ultra HD
Smart TV: Ja
HDR: Ja
HDMI: 3
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Hitachi 49HK6003W

Hitachi 49HK6003W
Type scherm: LED-LCD
Type LED-LCD: LED
Beeldverversing: 50 Hz
Maximale resolutie: 4K Ultra HD
Smart TV: Ja
HDR: Nee
HDMI: 3
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

LG 49NANO813NA

LG 49NANO813NA
Type scherm: LED-LCD
Type LED-LCD: NanoCell
Beeldverversing: 50 Hz
Maximale resolutie: 4K Ultra HD
Smart TV: Ja
HDR: Ja
Type HDR: HDR10 | HLG
HDMI: 4
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Koopgids: hoe kies ik de beste 49 inch tv?

Wat is bij de aankoop van een 49 inch tv nou echt belangrijk? In deze koopgids bespreek ik de belangrijkste punten. Dat geeft een beter idee waar je bij het maken van een keuze op moet letten.

Beeldscherm

Het schermtype van een televisie is bepalend voor hoe het beeld eruit komt te zien. Momenteel gebruiken fabrikanten drie verschillende displaytechnieken voor televisies. Deze technieken zijn led-lcd, qled en oled.

Led-lcd

Bij deze displaytechniek werkt een lcd-beeldscherm samen led-lampen die als backlight dienen. De lampen verlichten het liquid crystal display (lcd), waardoor beelden op het scherm ontstaan. Door deze verlichting is het scherm van een led-lcd-tv zeer helder. Hierdoor blijft het beeld van deze tv's zelfs in goed verlichte kamers duidelijk zichtbaar.

Het grootste nadeel van deze schermtechnologie ligt in de zwarttinten. Door de verlichting van de ledlampen weergeeft de tv zwart niet correct, omdat de lampen niet uitgeschakeld kunnen worden; ze staan altijd aan. De lampen verlichten daarom de donkere delen van het scherm zelfs als deze wart horen te zijn, waardoor ze een grijze tint krijgen.

De plaatsing van ledlampen bij deze televisies kan op twee verschillende manieren. Bij edge-led, of edge-lit led, zitten de lampen alleen aan de randen van het scherm. Full-array-led, of full array, heeft achter het hele scherm led-lampen.

Deze laatste techniek heeft meer controle over welke delen van het scherm dimmen of oplichten. Daardoor zijn de zwarttinten in een full-array led-scherm beter dan in een edge-led tv.

Een tv op een tv-meubel tegen een muur naast een plant

Qled

Een qled-beeldscherm is niet echt een ander type tv, maar een uitbreiding van de led-technologie. De schermen hebben een aparte quantum dot-laag tussen de lampen en het lcd-scherm. Zodra het licht deze quantum dots (nanokristallen) raakt, lichten ze op in een specifieke kleur.

Door deze laag beschikt een qled-scherm over een groter kleurbereik dan een led-scherm. Doordat ze meer kleuren weergeven, is het uiteindelijke beeld ook natuurgetrouwer. Wie beeld wil met een prachtige kleurweergave, kiest daarom voor de beste qled tv.

Verder hebben deze schermen dezelfde voor- en nadelen als een led-scherm. De zwarttinten zijn niet volledig zwart, maar het scherm is helder en werkt prima in lichte kamers.

Oled

Een oled-tv beschikt over 'organische' pixels, die onder elektrische lading individueel oplichten en dimmen. De zwarttinten van een oled-scherm zijn in tegenstelling tot een led-scherm daarom echt zwart. Waar het beeld donker moet zijn, lichten de pixels simpelweg niet op.

Daardoor beschikken oled-schermen over een geweldige contrastratio's. Het verschil tussen lichte en donkere kleuren is hierbij zeer sterk.

Ook hebben deze schermen een brede kijkhoek. Het scherm verkleurt nauwelijks als je vanaf de zijkant kijkt.

Een nadeel is wel dat het beeld van deze televisies niet goed zichtbaar is in lichte kamers. Omdat de pixels zelf oplichten, heeft dit scherm geen backlight met led-lampen nodig. Daardoor is het scherm minder helder dan bij een led- of qled-tv.

Wie op zoek is naar de beste oled-tv, heeft op dit formaat weinig succes. Deze schermen zijn zelden kleiner dan 55 inch. Mogelijk verandert dit in de toekomst, wanneer de productiekosten afnemen.

Tv-scherm op muur in donkere kamer met roze lampen eronder

Resolutie

Hoe scherp het beeld van de televisie is, hangt af van de resolutie. Het aantal pixels in het scherm bepaald de resolutie. Lange tijd was 1920 × 1080, oftewel Full HD, de standaard. De meeste tv-kanalen en streamingdiensten gebruiken deze resolutie nog steeds.

Intussen maakt Full HD steeds meer plaats voor 4K, oftewel Ultra HD. Deze resolutie biedt met zijn resolutie van 3840 × 2160 vier keer zoveel pixels als een oude Full HD-tv. Dit resulteert in een veel scherper beeld dan vroeger mogelijk was.

Steeds meer tv-fabrikanten en streamingdiensten ondersteunen 4K-materiaal. De aankoop van een 4K-tv is daarom zeker geen slecht idee!

8K Ultra HD – De nieuwste ontwikkeling op het gebied van resolutie is 8K. Ook dit wordt vaak Ultra HD genoemd. Deze resolutie heeft weer vier keer zoveel pixels als 4K. Voor nu is deze technologie nog erg prijzig,. Er zijn daarom nauwelijks platformen die materiaal met deze resolutie aanbieden. Voor nu is een 8K-tv niet het geld waard. Wanneer de resolutie meer ondersteuning krijgt, daalt de prijs vanzelf.

HDR

Tv's met HDR (high dynamic range) komen steeds vaker voor. Het dynamisch bereik doelt op de verhouding tussen de lichte en donkere tinten op een scherm. HDR maakt de weergave van een hoger contrast mogelijk voor televisies. Door het hogere contrast beschikken tv's met HDR over ook meteen over een beter kleurbereik.

Omdat HDR een relatief nieuwe techniek is, bestaan er momenteel geen vaste standaarden. Dit betekent dat er verschillende versies van HDR bestaan. Een tv weergeeft het HDR-effect van bronmateriaal alleen als hij hetzelfde HDR-protocol ondersteunt. Gelukkig beschikken tv's meestal over meer dan één protocol, wat de kans dat de tv het beeld weergeeft zoals bedoeld vergroot.

Dit zijn de meest voorkomende standaarden voor HDR-weergave:

  • HDR10 is de meest wijdverspreide standaard – vrijwel elke tv ondersteunt dit protocol. Ook streamingsdiensten en Ultra HD Blu-rays ondersteunen dit protocol. HDR10 gebruik statische metadata. Dit houdt in dat het HDR-effect bij elke scène op dezelfde manier toegepast wordt.
  • HDR10+ is een uitbreiding van HDR10, gemaakt door Samsung. Vooral Panasonic en Samsung maken gebruik van deze standaard. HDR10+ gebruikt dynamische metadata – het HDR-effect past zich aan op basis van wat er zichtbaar is op het scherm.
  • Dolby Vision was oorspronkelijk bedoeld voor Dolby bioscopen, maar nu gebruiken voornamelijk streamingdiensten dit protocol. Dolby Vision gebruikt ook dynamische metadata.
  • HLG is ontwikkeld door de BBC en de Japanse omroep NHK. Deze standaard richt zich vooral op tv-omroepen. Dit protocol is achterwaards compatibel: tv's die normaal geen HDR ondersteunen genieten ook van het verbeterde beeld. Dit gebruikt statische metadata.
  • Technicolor is een speciaal geval. Het is niet één HDR-protocol, maar voegt meerdere protocollen samen. Qua werking lijkt het op HLG, maar het gebruikt de dynamische metadata van Dolby Vision.

49 inch tv's vergelijken

Type LED-LCDBeeldverversingMaximale resolutieSmart TVHDMI
1LG 49UN71003LBLED60 Hz4K Ultra HDJa3
2Hitachi 49HK6003WLED50 Hz4K Ultra HDJa3
3LG 49NANO813NANanoCell50 Hz4K Ultra HDJa4HDR10 | HLG
4Panasonic TX-49HXW944LED120 Hz4K Ultra HDJa4HDR10 | HLG
5LG 49UN74006LBLED50 Hz4K Ultra HDJa3HDR10 | HLG

LG 49UN71003LB

Type LED-LCD: LED

Beeldverversing: 60 Hz

Maximale resolutie: 4K Ultra HD

Smart TV: Ja

HDMI: 3

Hitachi 49HK6003W

Type LED-LCD: LED

Beeldverversing: 50 Hz

Maximale resolutie: 4K Ultra HD

Smart TV: Ja

HDMI: 3

LG 49NANO813NA

Type LED-LCD: NanoCell

Beeldverversing: 50 Hz

Maximale resolutie: 4K Ultra HD

Smart TV: Ja

HDMI: 4

Type HDR: HDR10 | HLG

Panasonic TX-49HXW944

Type LED-LCD: LED

Beeldverversing: 120 Hz

Maximale resolutie: 4K Ultra HD

Smart TV: Ja

HDMI: 4

Type HDR: HDR10 | HLG

LG 49UN74006LB

Type LED-LCD: LED

Beeldverversing: 50 Hz

Maximale resolutie: 4K Ultra HD

Smart TV: Ja

HDMI: 3

Type HDR: HDR10 | HLG

Beeldschermverversing

De verversingssnelheid (ook wel refresh rate) geeft aan hoe vaak het beeld van een beeldscherm per seconde ververst. Een hoge verversingssnelheid zorgt voor een vloeiender beeld. Deze snelheid geven we aan met Hertz (Hz).

Het aantal Hertz staat gelijk aan het aantal nieuwe beelden die op het scherm verschijnen. Een scherm van 50 Hz vernieuwt zijn beeld bijvoorbeeld 50 keer per seconde.

Voor tv's is een snelheid van 50 Hz vrij normaal. Dit is ook de snelheid van de meeste tv-uitzendingen die de tv ontvangt. Televisies met een hogere refresh rate gebruiken eigen programma's om het aantal beelden per seconde aan te vullen. Dit levert een soepeler beeld op bij films en series.

Een hoge verversingssnelheid is onmisbaar bij een gaming tv. Hiermee houdt een tv de frame rates die binnenkomen vanuit de console bij. Vooral met de nieuwe generatie van spelconsoles is dit belangrijk: de PlayStation 5 en Xbox Series X ondersteunen steeds meer titels die tot 120 frames per seconde halen.

Aansluitingen

Met de verschillende aansluitingen van een tv verbind je andere apparaten aan je tv. Zo kijk je bijvoorbeeld films via een laptop direct op de tv.

Een HDMI-aansluiting verstuurt beeld- en geluidsignalen van de bron naar de tv, zoals van een spelconsole, Blu-rayspeler, of een laptop naar de tv. Moderne televisies hebben in het algemeen twee tot vier van deze aansluitingen. Wil je veel apparaten op de tv aansluiten, dam zijn meer HDMI-ingangen handig.

Voor het aansluiten van een geluidssysteem of soundbar gebruik je een HDMI ARC-aansluiting. Deze ingang verstuurt net zoals een normale HDMI-aansluiting signalen van het systeem naar de televisie. Een HDMI ARC-aansluiting stuurt echter ook signaal terug. Zo bedien je het geluid van bijvoorbeeld je soundbar direct via de tv, zonder een aparte afstandsbediening.

Tegenwoordig vind je bij een hoop tv's een usb-aansluiting. Hiermee bekijk je direct via een usb-stick een film of foto's die erop staan. Dit kan ook via een HDMI-ingang, maar het voordeel van usb is dat je geen grote apparatuur aan moet sluiten.

Een deel van een smart tv menu

Een smart tv of niet?

Een smart tv vult de standaard functies van een televisie aan via een internetverbinding. Door deze internetverbinding biedt een goede smart tv een hoop handige functies. Zo wissel je makkelijk tussen tv kijken, een film kijken op je favoriete streamingservice, of luister je muziek via Spotify op de tv.

Elke smart tv heeft zijn eigen platform – het besturingssysteem waarmee je de functies van de tv navigeert. Alle systemen zijn net iets anders, maar groot zijn de verschillen niet. Een verkeerde keuze bestaat niet.

Hoe uitgebreid een smart tv is hangt af van de prijs. Een goedkoop apparaat werkt met een basisplatform. Dit besturingssysteem beschikt alleen over een aantal standaardfuncties, zoals de meest gebruikte streamingsites. Je kunt hier verder niets aan toevoegen.

Een duurdere smart tv heeft meestal ook een app store, waarmee je zelf apps installeert en zo het aanbod personaliseert. Een uitgebreid apparaat beschikt mogelijk ook over spraakbesturing.

De 5 beste 49 inch tv's op een rij

1. LG 49UN71003LB

1. LG 49UN71003LB
Type scherm: LED-LCD
Type LED-LCD: LED
Beeldverversing: 60 Hz
Maximale resolutie: 4K Ultra HD
Smart TV: Ja
HDR: Ja
HDMI: 3

2. Hitachi 49HK6003W

2. Hitachi 49HK6003W
Type scherm: LED-LCD
Type LED-LCD: LED
Beeldverversing: 50 Hz
Maximale resolutie: 4K Ultra HD
Smart TV: Ja
HDR: Nee
HDMI: 3

3. LG 49NANO813NA

3. LG 49NANO813NA
Type scherm: LED-LCD
Type LED-LCD: NanoCell
Beeldverversing: 50 Hz
Maximale resolutie: 4K Ultra HD
Smart TV: Ja
HDR: Ja
Type HDR: HDR10 | HLG
HDMI: 4

4. Panasonic TX-49HXW944

4. Panasonic TX-49HXW944
Type scherm: LED-LCD
Type LED-LCD: LED
Beeldverversing: 120 Hz
Maximale resolutie: 4K Ultra HD
Smart TV: Ja
HDR: Ja
HDMI: 4

5. LG 49UN74006LB

5. LG 49UN74006LB
Type scherm: LED-LCD
Type LED-LCD: LED
Beeldverversing: 50 Hz
Maximale resolutie: 4K Ultra HD
Smart TV: Ja
HDR: Ja
Type HDR: HDR10 | HLG
HDMI: 3

Veelgestelde vragen over 49 inch tv's

Hoe groot is een 49 inch tv?

Een 49 inch tv is 109 cm breed en 61 cm hoog. Het aantal inches van het scherm wijst op het schermdiagonaal, de afstand van de linkeronderhoek naar de rechterbovenhoek. Voor het schermdiagonaal in centimeter vermenigvuldig je het aantal inches met 2,54. Het schermdiagonaal van een 49 inch tv is 125 cm.

Is een 49 inch tv groot genoeg?

Of een tv te groot of te klein is, hangt af van de kijkafstand, de afstand tussen tv en de kijker. Bij een 49 inch tv raad men een kijkafstand aan van 3 meter tot 3.5 meter. Dit formaat tv werkt goed voor een middelgrote kamer.

Is een 49 inch tv geschikt voor gamen?

Blijf je binnen de kijkafstand van 3 tot 3,5 meter, dan zie je genoeg details op het beeldscherm. Of een tv geschikt is voor gamen, hangt verder ook af van de verversingssnelheid van de tv. Voor recente games is een hoge verversingssnelheid vanaf 120 Hz beter.

Conclusie

Met deze koopgids is het hopelijk duidelijk of een 49 inch tv goed geschikt is voor je. Lees vooral alle informatie nog een keer rustig door, en werp nog eens een blik op onze top keuzes.

Wat vind jij echt belangrijk bij de aankoop van een tv? Laat het me hieronder weten! Bedankt voor het lezen, en veel kijkplezier!

Was dit artikel behulpzaam?

Victoria Sydow
Auteur
Victoria is 27 jaar en woont met haar vogel in de buurt van Rotterdam. Na een studie animatie op de kunstacademie, en een paar jaar werk, zocht ze een nieuwe uitdaging. Naast schrijven volgt ze een premaster jeugdliteratuur, en vult ze haar vrije tijd met tekenen en gamen.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2022 Technerds.nl All rights reserved
cross