Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Klein, maar Krachtig: dit is de Beste 43 Inch Tv

Klein betekent niet per se slechter: moderne televisies zijn er bewijs van. Tegenwoordig vind je makkelijk kwaliteit op een kleiner formaat. Met de beste 43 inch tv haal je een top beeldscherm in huis, die perfect in een kleinere kamer past.

Maar waar let je op als je een tv koopt? Geen zorgen, in deze koopgids leg ik het uit! Benieuwd naar wat de toppers van dit moment zijn? Bekijk ze hieronder alvast.

Waarom een 43 inch tv aanschaffen?

'43 inch' duidt het schermdiagonaal aan. Dit is de afstand tussen de linkeronderhoek naar de rechterbovenhoek. Je rekent dit om naar centimeter door het aantal inches met 2,54 te vermenigvuldigen. Een 43 inch tv heeft een schermdiagonaal van 109 cm, en is 97 cm breed en 57 cm hoog. Zo weet je precies wat je in huis haalt.

Een 43 inch tv is een van de kleinere televisies die je tegenwoordig tegenkomt, maar dit zegt niets over de beeldkwaliteit en gebruiksvriendelijkheid ervan. Met een maximale kijkafstand van 3 meter staat dit formaat zeer goed in een kleine tot middelgrote kamer. Wie een maatje groter wil, kan toch beter kijken naar een 49 inch tv.

Bij modellen van kleinere formaten vind je wel meer beperkingen in keuzemogelijkheden, die je bij grotere tv's minder tegenkomt. Zo komen oled-schermen bijvoorbeeld niet voor bij dit formaat – gebruikelijk zijn deze niet kleiner dan 55 inch. Dat heeft te maken met de productiekosten van oled-panelen.

Maar goed, hecht je daar niet zo veel waarde aan? Bekijk dan vooral alvast de top drie hieronder met de belangrijkste specificaties, en neem de koopgids door!

Samsung UE43AU7172 43 inch 4K grijs | zwart

Samsung UE43AU7172 43 inch 4K grijs | zwart
Type scherm: LED-LCD
Type LED-LCD: LED
Maximale resolutie: 4K Ultra HD
Smart TV: Ja
HDR: Ja
Type HDR: HDR10 | HDR10+ | HLG
Beeldverversing: 50 Hz
HDMI: 3
Bekijk op Bol.comPijltje

Samsung UE43AU7092 43 inch 4K zwart

Samsung UE43AU7092 43 inch 4K zwart
Type scherm: LED-LCD
Type LED-LCD: LED
Maximale resolutie: 4K Ultra HD
Smart TV: Ja
HDR: Ja
Type HDR: HDR10+ | HLG
Beeldverversing: 50 Hz
HDMI: 3
Bekijk op Bol.comPijltje

NIKKEI NU4318S Smart TV zwart

NIKKEI NU4318S Smart TV zwart
Type scherm: LED-LCD
Type LED-LCD: LED
Maximale resolutie: 4K Ultra HD
Smart TV: Ja
HDR: Nee
Beeldverversing: 50 Hz
HDMI: 3
Bekijk op Bol.comPijltje

Koopgids: hoe kies ik de beste 43 inch tv?

Wat is nu echt belangrijk bij de aankoop van een nieuwe televisie? Een uitleg van de belangrijkste zaken vind je hieronder. Dat maakt het kiezen een stuk makkelijker!

Scherm type

Het beeld van een tv hangt af van de display-techniek. De huidige beeldschermtechnologieën in gebruik zijn lcd, qled en oled. Deze beeldschermen werken op een andere manier, en hebben allemaal hun eigen sterke en zwakke kanten in weergave.

Led-lcd

Deze displaytechniek verdient zijn naam aan de samenwerking tussen een lcd-scherm en achtergrondverlichting met ledlampen. Dit heet ook wel backlight. De led-lampen bevinden zich achter het lcd-scherm (liquid crystal display), en verlichten de kristallen hiervan. Deze kristallen brengen vervolgens specifieke kleuren tot stand.

De zwarttinten van een led-lcd-tv zijn normaal gesproken nooit echt zwart. Door de verlichting van achteren blijft het beeldscherm grijs. De contrastratio's zijn daarom doorgaans ook niet optimaal.

Dankzij het verlichte scherm is een led-tv zeer helder. Daardoor is dit soort tv handig in een kamer met veel licht, want het beeld blijft dan goed zichtbaar.

Edge led vs. full-array led

Tegenwoordig zijn er twee soorten led-schermen te vinden. Bij een edge led-tv zitten de ledlampen alleen in de randen van het scherm. Een full-array led-tv heeft lampen direct achter het lcd-scherm – individuele besturing van de lampen is hierbij mogelijk. Door individueel besturen van de lampen worden de zwarttinten donkerder, waardoor het contrastratio van full-array led-tv's gunstiger is.

Qled

Qled is een uitbreiding van de led-technologie. Daardoor deelt het een aantal voor- en nadelen van led-schermen. Door de achtergrondverlichting hebben deze schermen een helder beeld in lichte kamers. In ruil daarvoor zijn de zwarttinten in dit scherm nooit volledig zwart.

Het grootste verschil ligt in een extra quantum dot-laag tussen de lampen en het lcd-scherm. Deze quantum dots zijn nanokristallen, die specifieke kleuren weergeven wanneer ze belicht worden.

Een qled-tv staat door deze technologie bekend om zijn rijke kleurweergave. Deze tv's hebben een groot kleurbereik, wat zorgt voor een natuurgetrouw beeld.

Oled

Oled werkt met organische pixels, die individueel oplichten en dimmen zonder daar backlight voor nodig te hebben. Daardoor staan deze schermen bekend om hun diepe zwarttinten, en goede kleurcontrast.

Een oled-tv vind je nauwelijks in een klein formaat. Het kleinste schermdiagonaal van type beeldscherm is gebruikelijk 55 inch. Wil je toch graag een oled-tv, dan moet je voor een groter formaat gaan.

Een man die op een tv gamet

Beeldverversing

De refresh rate – oftewel verversingssnelheid – van een beeldscherm bepaalt hoe vaak het beeld per seconde ververst. We meten dit in Hertz (Hz). Een tv met een verversingssnelheid van 60 Hz laat per seconde 60 nieuwe beelden (frames) zien.

Een verversingssnelheid van 50 Hz is gebruikelijk voor tv's. Een tv met snellere beeldverversing gebruikt vaak software om het aantal beelden per seconde aan te vullen. Dit maakt snel bewegende beelden, zoals bij sportwedstrijden en actiefilms, vloeiender.

Een hoge verversingssnelheid is bovendien onmisbaar voor een goede gaming-tv. Met een hoge refresh rate houdt een tv met gemak spellen met een hoge frame rate bij. Handig voor spellen met veel actie – vooral nu de nieuwe generatie consoles games tot wel 120 fps (frames per second) rendert.

HDR

HDR staat voor high dynamic range. Deze techniek verbetert de kleurweergave, helderheid en het contrast van het beeld. In vergelijking met SDR (standard dynamic range) levert dat beelden op die meer lijken op hetgeen dat de producten in gedachten had voor zijn film, serie of scène.

Om HDR correct te weergeven, moet een tv compatibel zijn met het type HDR van het bronmateriaal. De bron staat hierbij voor een streamingplatform, een dvd of een video op een usb-stick. Er bestaat geen enkele vaste standaard voor HDR. De technologie kent verschillende protocollen, en niet elke tv beschikt over dezelfde protocollen.

Gelukkig ondersteunen de meeste tv's tegenwoordig meer dan één type HDR. Dit vergroot de kans dat de tv gebruik kan maken van de HDR-informatie die door een bron wordt meegegeven.

Een uitleg van de verschillende HDR-protocollen:

  • HDR10 is het meest voorkomende protocol – bijna alle moderne tv's ondersteunen dit, en ook Ultra HD Blu-rayschijven gebruiken deze technologie. HDR10 gebruikt statische metadata. Hierdoor is de toepassing van het HDR-effect continu hetzelfde, onafhankelijk van wat op beeld gebeurt.
  • HDR10+ is Samsungs eigen, uitgebreidere versie van HDR10 en gebruikt dynamische metadata. Het HDR-effect past zich aan op wat er gebeurt op het scherm; een donkere scène krijgt bijvoorbeeld andere HDR-data mee dan een goed belichte scène. Zo weergeeft de tv altijd het beste beeld.
  • Dolby Vision werd oorspronkelijk ontwikkeld voor Dolby-bioscopen, en bestaat nu voor thuisgebruik. Qua werking lijkt het op HDR10, maar met dynamische metadata. Een nadeel van dit protocol: fabrikanten en producten moeten betalen om hier gebruik van te mogen maken. Gebruik van dit HDR-protocol is daardoor zeldzaam.
  • HLG is een protocol ontwikkeld door de BBC en de Japanse omroep NHK. Met name nieuwsomroepen gebruiken dit type HDR. De metadata bij HLG is statisch.
  • Technicolor is geen enkel HDR-protocol, maar een combinatie van meerdere protocollen. Technicolor Advanced HDR lijkt sterk op HLG, maar gebruikt tegelijkertijd Dolby Visions techniek voor dynamische metadata.
Tv met voetbalwedstrijd achter een bakje chips en twee flesjes bier

Is 'smart' de slimste aankoop?

Een smart tv mengt het internet met normaal tv kijken. Door zijn internetaansluiting heeft de tv toegang tot een weelde aan applicaties. Op de beste smart tv wissel je dan ook makkelijk tussen de gebruikelijke tv-zenders en een film op Netflix, of een video op YouTube.

Elke smart tv heeft een eigen besturingssysteem. Dit systeem hangt af van de fabrikant van de televisie. Samsung gebruikt doorgaans Tizen en soms Android TV, Sony en Philips gebruiken vooral Android TV, en LG gebruikt WebOS.

Deze platformen verschillen niet veel van elkaar wat betreft hun mogelijkheden. Ze ondersteunen allemaal bijna dezelfde applicaties, dus een verkeerde keuze is moeilijk te maken.

Je leest aan de prijs van een smart tv ongeveer af hoe uitgebreid de functies van de tv zijn. Een goedkoop model komt enkel met een aantal basisfuncties, zoals streamingdiensten en de optie voor terugkijken van gemiste uitzendingen. Een duurdere smart tv biedt ook een eigen app store, en beschikken mogelijk over spraakbesturing.

Tegenwoordig vind je makkelijker een smart tv dan een tv zonder uitgebreid besturingssysteem. Geen zin in alle smart-functies van de tv? Dan is de tv niet verbinden met het internet ook een optie. 😅

43 inch tv vergelijken

Type schermType LED-LCDMaximale resolutieSmart TVType HDRBeeldverversing
1Samsung UE43AU7172 43 inch 4K grijs | zwartLED-LCDLED4K Ultra HDJaHDR10 | HDR10+ | HLG50 Hz
2Samsung UE43AU7092 43 inch 4K zwartLED-LCDLED4K Ultra HDJaHDR10+ | HLG50 Hz
3NIKKEI NU4318S Smart TV zwartLED-LCDLED4K Ultra HDJaHDR10+ | HLG50 Hz
4Samsung QE43Q60B 43 inch 4K QLED 2022 1LED-LCDQLED4K Ultra HDJaHDR10+ | HLG50 Hz
5LG 43UP77006LB 43 inch 4K zwartLED-LCDLED4K Ultra HDJaHDR10 | HLG50 Hz

Samsung UE43AU7172 43 inch 4K grijs | zwart

Type scherm: LED-LCD

Type LED-LCD: LED

Maximale resolutie: 4K Ultra HD

Smart TV: Ja

Type HDR: HDR10 | HDR10+ | HLG

Beeldverversing: 50 Hz

Samsung UE43AU7092 43 inch 4K zwart

Type scherm: LED-LCD

Type LED-LCD: LED

Maximale resolutie: 4K Ultra HD

Smart TV: Ja

Type HDR: HDR10+ | HLG

Beeldverversing: 50 Hz

NIKKEI NU4318S Smart TV zwart

Type scherm: LED-LCD

Type LED-LCD: LED

Maximale resolutie: 4K Ultra HD

Smart TV: Ja

Type HDR: HDR10+ | HLG

Beeldverversing: 50 Hz

Samsung QE43Q60B 43 inch 4K QLED 2022 1

Type scherm: LED-LCD

Type LED-LCD: QLED

Maximale resolutie: 4K Ultra HD

Smart TV: Ja

Type HDR: HDR10+ | HLG

Beeldverversing: 50 Hz

LG 43UP77006LB 43 inch 4K zwart

Type scherm: LED-LCD

Type LED-LCD: LED

Maximale resolutie: 4K Ultra HD

Smart TV: Ja

Type HDR: HDR10 | HLG

Beeldverversing: 50 Hz

Resolutie

Het aantal pixels in het scherm bepaalt de resolutie van de tv. Een scherm met Full HD is de meest gebruikelijke resolutie, en bevat 1920 × 1080 pixels. In de afgelopen jaren maakt Full HD plaats voor tv's met 4K, oftewel Ultra HD.

Deze resolutie beschikt over vier keer zoveel pixels als Full HD (doorgaans 3840 × 2160), waardoor het beeld ook vier keer zo scherp is. Hierdoor zie je nog meer details dan vroeger mogelijk was, en kun je bovendien dichter op het scherm zitten zonder dat je de individuele pixels kunt tellen.

Precieze resolutie – In principe zijn er twee soorten 4K-resolutie: de variant die we vooral op tv zien (3840 × 2160), en DCI-4K (4096 × 2160). Het verschil is weinig merkbaar, maar het handig te weten indien de precieze resoluties van verschillende 4K-tv's elkaar tegenspreken.

De aankoop van een goede 4K-tv is zeker de moeite waard. Steeds meer streamingdiensten, zoals Netflix en Amazon, leveren materiaal met deze resolutie. Ook games en Blu-rays komen vaker met 4K-ondersteuning.

De nieuwste ontwikkeling op het gebied van resolutie is 8K. Deze resolutie biedt nog eens vier keer zoveel pixels als een tv met 4K. Dit zorgt voor een ontzettend scherp beeld.

Voor nu is de aankoop van een 8K-tv echter niet de moeite waard. Televisies met deze technologie zijn erg duur, en de meeste streamingdiensten bieden ook nog geen 8K content aan. Heb je het budget voor een 8K-tv en wil je iets toekomstbestendigs, dan is dit juist wel een goede keuze.

Aansluitingen

Controleer voor een aankoop de aansluitingen van een tv. Via de aansluitingen verbind je randapparatuur met de tv.

Via HDMI sluit je mediaspelers en gaming-consoles op de tv aan. Tegenwoordig hebben tv's meestal 2 tot 4 van dit soort aansluitingen. Wie veel apparaten aansluit, heeft baat bij een tv met meerdere HDMI-ingangen.

Voor het aansluiten voor audio-apparatuur gebruik je een HDMI ARC-aansluiting. Met deze ingang sluit je een soundbar of receiver aan op de tv. Deze aansluiting stuurt niet alleen audio naar het apparaat, maar regelt ook communicatie tussen de tv en het geluidssysteem. Zo regel je de audio makkelijk via de afstandsbediening van de tv.

De vernieuwde versie, HDMI eARC, beschikt over meer bandbreedte. Deze verbinding stuurt sneller data, en ondersteunt een hogere audiokwaliteit.

Een televisie met usb-aansluiting komt ook vaak voor. Met deze aansluiting kijk je direct via een usb of externe harde schijf naar video's of foto's.

De 5 beste 43 inch tv's op een rij

1. Samsung UE43AU7172 43 inch 4K grijs | zwart

1. Samsung UE43AU7172 43 inch 4K grijs | zwart
Type scherm: LED-LCD
Type LED-LCD: LED
Maximale resolutie: 4K Ultra HD
Smart TV: Ja
HDR: Ja
Type HDR: HDR10 | HDR10+ | HLG
Beeldverversing: 50 Hz
HDMI: 3

2. Samsung UE43AU7092 43 inch 4K zwart

2. Samsung UE43AU7092 43 inch 4K zwart
Type scherm: LED-LCD
Type LED-LCD: LED
Maximale resolutie: 4K Ultra HD
Smart TV: Ja
HDR: Ja
Type HDR: HDR10+ | HLG
Beeldverversing: 50 Hz
HDMI: 3

3. NIKKEI NU4318S Smart TV zwart

3. NIKKEI NU4318S Smart TV zwart
Type scherm: LED-LCD
Type LED-LCD: LED
Maximale resolutie: 4K Ultra HD
Smart TV: Ja
HDR: Nee
Beeldverversing: 50 Hz
HDMI: 3

4. Samsung QE43Q60B 43 inch 4K QLED 2022 1

4. Samsung QE43Q60B 43 inch 4K QLED 2022 1
Type scherm: LED-LCD
Type LED-LCD: QLED
Maximale resolutie: 4K Ultra HD
Smart TV: Ja
HDR: Ja
Type HDR: HDR10+ | HLG
Beeldverversing: 50 Hz
HDMI: 3

5. LG 43UP77006LB 43 inch 4K zwart

5. LG 43UP77006LB 43 inch 4K zwart
Type scherm: LED-LCD
Type LED-LCD: LED
Maximale resolutie: 4K Ultra HD
Smart TV: Ja
HDR: Ja
Type HDR: HDR10 | HLG
Beeldverversing: 50 Hz
HDMI: 2

Veelgestelde vragen over 43 inch tv's

Hoe groot is een 43 inch tv?

De grootte van een tv meten we door middel van het schermdiagonaal. Dit is de afstand tussen de linkeronderhoek, naar de rechterbovenhoek. Het diagonaal meten we in inches. Deze lengte reken je om naar centimeter door het aantal inches te vermenigvuldigen met 2,54. Een scherm van 43 inches heeft een doorsnee van 109 cm.

Is een 43 inch tv te klein?

De ideale grootte van je televisie hangt af van de afstand tussen tv en kijker. Dit heet de kijkafstand. Een vuistregel voor een passende scherm-formaat is 2,54 x het schermdiagonaal in centimeter. Voor een 43 inch (109 cm) tv is een afstand van 3 meter het beste.

Of een 43 inch scherm te klein is, hangt af van de kamer waarin de tv staat. In een grote kamer met veel afstand van het scherm is 43 inch mogelijk te klein. In een kleinere kamer is dit formaat perfect.

Hoe hoog hang je een 43 inch tv?

Er bestaat geen vaste vuistregel voor het ophangen van een tv. De beste kijkhoogte hangt af van je eigen lengte, of de hoogte van je bank of bed.

Meet hoe hoog het beeldscherm is. De aanbeveling is om het scherm zo te hangen dat een-derde van het scherm (van bovenaf gemeten) op ooghoogte hangt. Hang eerst een stuk karton in het juiste formaat aan de muur, om te checken of je de hoogte goed hebt berekend. Zo boor je niet op de verkeerde hoogte gaten.

Conclusie

Hopelijk is het nu wat duidelijk wat echt belangrijk is bij de aankoop van een 43 inch tv. Lees rustig nog een keer de koopgids door, en werp een blik op onze aanbevelingen.

Nog vragen of tips? Laat het me hieronder weten. Bedankt voor het lezen, en veel kijkplezier met je nieuwe tv!

Was dit artikel behulpzaam?

Auteur
Victoria is 27 jaar en woont met haar vogel in de buurt van Rotterdam. Na een studie animatie op de kunstacademie, en een paar jaar werk, zocht ze een nieuwe uitdaging. Naast schrijven volgt ze een premaster jeugdliteratuur, en vult ze haar vrije tijd met tekenen en gamen.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2023 Technerds.nl All rights reserved
cross