Een laptop is handig door hun kleinere formaat en gewicht. Dit maakt ze ideaal om mee te nemen. Dit kleinere beeldscherm heeft wel een groot nadeel: je komt al snel ruimte tekort. Wil je twee programma's naast elkaar open hebben staan? Succes met het krijgen van een mooie weergave! Een tweede beeldscherm aansluiten op de laptop verhelpt het probleem, maar hoe?
Inhoudsopgave
- Dit heb je nodig
- Tweede monitor aansluiten op een Windows-laptop
- Het aansluiten van de monitor
- Het hoofdbeeldscherm vinden
- De monitor instellen
- Weergave-opties van de monitor
Een tweede beeldscherm naast de beste laptop gebruiken heeft heel wat voordelen. Multitasken is een stuk makkelijker als je een deel van de informatie op een apart scherm kan zetten. Ook is gamen of een film kijken op Netflix veel leuker op een groot scherm.
Het aansluiten van een tweede scherm op een laptop is gelukkig makkelijk te doen. Lees verder om te leren hoe jij dit kan doen voor je Windows-laptop of MacBook!
Dit heb je nodig
Veel heb je niet nodig om een tweede beeldscherm aan te sluiten op je computer. Het spreekt redelijk voor zich:
- Een laptop
- Een externe monitor
- Een HDMI-kabel, of een VGA-kabel, afhankelijk van de uitgang van je monitor en de ingang van je laptop
- Voor een laptop met alleen usb-c-ingangen, heb een adapter nodig om een monitor met HDMI of VGA aan te sluiten
Tweede monitor aansluiten op een Windows-laptop
Het aansluiten van de monitor
Windows herkent automatisch het beeldscherm wanneer deze aangesloten wordt. Direct na aansluiten doet Windows op het externe scherm na wat op het laptopscherm gebeurt.
De instellingen van de monitor zijn nu aan te passen in de beeldscherminstellingen. Zo zorg je ervoor dat het tweede scherm precies werkt naar verwachtingen.
- Hier kom je door te zoeken naar 'instellingen' in de zoekbalk. Ga 'Systeem' en klink hier op het kopje 'Beeldscherm'.
- De instellingen zijn ook te vinden door op het bureaublad de rechtermuisknop in te drukken. Klik in het menuutje dat verschijnt op op 'Beeldscherminstellingen'.
Het hoofdbeeldscherm vinden
Bovenaan in de instellingen worden pictogrammen van beide schermen weergeven. Door op het pictogram met nummer 1 te drukken worden de instellingen van scherm 1 bewerkt. Bij het selecteren van pictogram 2 worden de instellingen van scherm 2 bewerkt.
Druk op de knop 'identificeren' om erachter te komen welk scherm precies scherm 1 of scherm 2 is. Onder in je schermen komt nu een '1' of een '2' te staan. Windows ziet scherm als hoofdbeeldscherm gezien. Dit is het scherm waar je pc standaard programma's en software standaard op opent.
Staat het verkeerde scherm ingesteld als hoofdbeeldscherm? Selecteer het beeldscherm dat als hoofdbeeldscherm gebruikt moet worden. Scrol naar beneden naar de optie 'dit scherm instellen als hoofdbeeldscherm' en vink dit aan.
De monitor instellen
In de beeldscherminstellingen staan opties voor de weergave van de monitor. Zo is hier de resolutie van het scherm in te stellen, of de grootte van tekst en apps op dit scherm. Verder is hier aan te geven of de schermstand liggend of staand is.
In de beeldscherminstellingen staat ook een optie voor een nachtlamp. Dit is een blauwlichtfilter, zodat je ogen meer rust krijgen wanneer je 's avonds werkt. De nachtlamp stel je naar verlangen in; je bepaalt zelf hoe sterk deze staat en wanneer hij eenmaal aangaat. Die precieze tijd stel je zelf in, maar hij staat standaard op 10 uur 's avonds.
Een monitor die net aangesloten is, geeft automatisch hetzelfde weer als het laptopscherm. Dat is handig als je alleen via het grote scherm wilt werken. De tweede monitor werkt pas als uitbreiding wanneer hij zo ingesteld is.
Weergave-opties van de monitor
Onder het kopje 'meerdere beeldschermen' staat hoe het tweede beeldscherm werkt. Je krijgt de keuze uit verschillende opties:
- Beeldschermen dupliceren. Op beide schermen wordt hetzelfde weergeven. Alles wat te zien is op scherm 1, is ook op scherm 2 te zien. Dit is vooral handig bij het geven van een presentatie.
- Beeldschermen uitbreiden. Met deze optie breidt het beeldscherm van monitor 1 uit naar beeldscherm 2. Programma's of tabbladen zijn van het ene scherm naar het andere te slepen.
- Alleen weergeven op 1 of 2. Met deze optie heeft alleen beeldscherm 1 of beeldscherm 2 beeld.
Deze keuze is ook aan te passen door tegelijkertijd op de Windows-toets en 'P' te drukken. Aan de zijkant van het scherm verschijnt dan een menu waar een andere functie voor de tweede monitor te selecteren is.
Bij beeldschermindeling geef je aan hoe de schermen staan. Windows plaatst de tweede monitor standaard rechts van het hoofdbeeldscherm. Door de muis naar de rechterkant van het beeldscherm te slepen komt hij op het scherm van de tweede monitor.
Als de externe monitor links van de laptop staat, heb je dit waarschijnlijk liever andersom. Sleep het pictogram van scherm 2 zodat het links van scherm 1 staat. Via deze manier is ook de hoogte van de schermen aan te passen. Staat de monitor iets hoger dan je laptop, dan laat je dat hier aan Windows weten.
Wanneer de plaatsing van de schermen klopt, klik je onder op 'toepassen'. De aanpassingen worden meteen verwerkt.
Tweede monitor aansluiten op een MacBook
Het aansluiten van de monitor
Controleer voor het aansluiten van een monitor eerst welke poorten de laptop precies heeft. Dit is net iets lastiger dan bij een Windows-laptop – afhankelijk van de poorten is een adapter nodig.
Een lijst van Mac-poorten voor een externe monitor is gelukkig op de Apple support site te vinden. Hier is ook advies te vinden over welk soort adapter je nodig hebt voor welke aansluiting.
De monitor instellen
Sluit de monitor aan en start de MacBook op. Het externe scherm dupliceert meteen het scherm van de laptop.
Om alleen de externe monitor te gebruiken, hoeft de laptop niet open te staan. Deze kun je dichtklappen; de monitor blijft het computerscherm weergeven. Wel heb je nu ook een apart toetsenbord en muis nodig! ⌨️
In de beeldscherminstellingen zijn alle opties voor het beeldscherm te vinden. Open de systeemvoorkeuren door op het symbool onderin de Dock te klikken, of klik linksboven in het Apple-menu op de knop 'Systeemvoorkeuren'.
Klik hier op de optie voor 'beeldschermen'. In het menu staan verschillende tabbladen voor de instellingen van het beeldscherm.
De beeldscherminstellingen
In het tab 'beeldscherm' is onder andere de resolutie, de helderheid en de rotatie van het scherm in graden in te stellen.
Via 'kleur' stel je het kleurprofiel van het beeldscherm in. Dit heeft invloed op de weergave van kleuren op de monitor. Dit staat standaard op het aanbevolen profiel voor de monitor.
Het tabblad 'rangschikking' biedt opties voor hoe het tweede beeldscherm werkt. Hier worden de schermen van de laptop en de externe monitor als pictogrammen weergeven. Omdat beide schermen op dit moment hetzelfde doen, staan deze pictogrammen op elkaar.
Onderin staat een optie voor het inschakelen van synchrone weergave. Om de externe monitor als uitbreiding van het laptopscherm te gebruiken, moet je het vinkje hier weghalen. Het tweede beeldscherm stopt dan met het dupliceren van het laptopscherm.
Door de schermpictogrammen te verslepen, geef je aan aan welke kant de externe monitor staat, en hoe hoog of laag deze staat.
Een van de twee pictogrammen heeft een witte streep bovenin; dit is het hoofdbeeldscherm. Dit is het enige scherm dat notificaties laat zien. De tweede monitor krijgt deze niet. Door de witte balk van het ene pictogram naar het andere te slepen, pas je het hoofdbeeldscherm aan.
Nieuwe Mac-modellen hebben ook een 'night shift' tab. Hier kan een blauwlichtfilter aangezet worden voor een zachtere lichtweergave in het donker, net als bij Windows. In dit tab kun je deze modus uitzetten, of instellen dat de filter op bepaalde tijden aan gaat. Dit kan op een zelf ingestelde tijd, of van zonsondergang tot zonsopgang.
Een iPad als externe monitor met Apple Sidecar
Geen tweede monitor in huis, maar wel een iPad? Dan is het mogelijk om de Sidecar-functie te gebruiken. Hiermee werkt een iPad naast een MacBook als tweede monitor.
Controleer eerst of zowel iPad en MacBook de Sidecar-functie hebben. Een MacBook moet hiervoor macOS Catalina of recenter gebruiken. Een iPad heeft iPadOS 13 of hoger nodig. Een lijst van alle apparaten die Sidecar ondersteunen is op de Apple support site te vinden.
Verbind de iPad met de Macbook via wifi of met een kabel. Verbinden via wifi geeft meer vrijheid omdat de iPad makkelijk verplaatst of meegenomen kan worden. De iPad verbinden met een kabel zorgt voor minder lag (oftewel vertraging), en de iPad verbruikt ook geen batterij terwijl hij via een kabel verbonden is.
Hoe je precies verbinding moet maken met de iPad verschilt per besturingssysteem.
Voor laptops met Catalina moet AirPlay aangezet worden. Dit kan via het icoon in de menubalk. Het icoon ziet eruit als een rechthoek waar een zwarte pijl in wijst. Als dit icoon niet in het menu staat, moet deze aangezet worden. Ga naar de beeldscherminstellingen en vink 'toon beschikbare opties voor synchrone weergave in menubalk' aan.
Voor macOS Big Sur maak je verbinding met een iPad via het bedieningspaneel. Dit paneel is via de menubalk te openen. Druk op het icoon dat eruit ziet als twee sliders. In dit menu staat een optie om verbinding te maken met de iPad.
Het scherm van de iPad flikkert na het verbinden misschien even, maar laat daarna de achtergrond van de MacBook zien. Nu kun je de iPad gebruiken als tweede beeldscherm. Daarnaast dient de iPad ook als tekentablet voor de laptop gebruikt. Hier is wel een Apple Pencil voor nodig!
Conclusie
Als alles goed ging is de tweede monitor nu op je laptop aangesloten! Nu kan je lekker genieten van alle voordelen van meer schermruimte en een groter beeldscherm.
Is alles gelukt bij het instellen van de monitor? Laat me vooral weten of je tegen problemen aan liep!