Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Zo Gebruik Je een Wifi-printer Zonder Internet

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

3 min leestijd

Ik moest laatst wat documenten uitprinten ter voorbereiding van een show en het duurde wat langer dan normaal. Toen ik ging kijken wat er aan de hand was, zag ik dat de wifi-verbinding het niet meer deed. Laat ik nou net een wifi-printer hebben. Toen heb ik maar via het mobiele-data-abonnement van mijn smartphone opgezocht of een wifi-printer zonder internet nog steeds print!

En ja hoor! Daar vond ik de oplossing die ik zocht. Ik kon weer rustig ademhalen en goed voorbereid naar mijn optreden toe. Ik kwam er tijdens mijn zoektocht dat veel mensen dit niet wisten. Dus ik heb het onderwerp nu wat verder onderzocht en in dit artikel neem ik je mee in mijn bevindingen.

Belangrijke punten:

  • Tover je wifi-printer om tot een normale printer door middel van technieken, zoals bluetooth en Wi-Fi Direct.
  • De keuze tussen een laserprinter of een inkjetprinter hangt af van je specifieke behoeften
  • Met technieken als AirPrint print je gemakkelijk vanaf je Apple-apparaten zonder internetverbinding.

Draadloos printen zonder wifi-verbinding

Bij de naam 'wifi-printer' verwacht je dat de printer alleen werkt met een reguliere wifi-verbinding. Gelukkig dachten de fabrikanten een beetje vooruit en zagen ze in dat een draadloos netwerk nog wel eens wegvalt en je zelfs dan ook soms moet printen.

Het basisprincipe van draadloos printen zonder wifi is vrij eenvoudig. In plaats van dat je een goede printer met een kabel aansluit op je computer, maak je gebruik van een draadloze verbinding, zoals bluetooth of Wi-Fi Direct.

Beide werken hetzelfde als een bestand van je telefoon naar die van een vriend versturen via bluetooth. Maar in plaats van een andere telefoon, stuur je het naar een printer.

Heeft je printer geen ingebouwde bluetooth-adapter en ook geen Wi-Fi Direct? De usb-poort is dan de redder in nood voor draadloos printen zonder wifi.

Steek een usb-bluetooth-adapter in de usb-poort van je printer en je printer bestanden ontvangen van je computer of smartphone via bluetooth. Het is een handige en goedkope oplossing als je printer geen ingebouwde bluetooth of Wi-Fi Direct heeft en je tóch draadloos wilt printen!

Een wifi-printer in een thuiskantoor

Printen via wifi zonder internet

Ik benoemde het zojuist al even, maar ik ga hier verder inzoomen op Wi-Fi Direct. Dit is een techniek waarbij je printer en je apparaat – zoals een laptop of smartphone – direct met elkaar communiceren via een lokaal wifi-netwerk, zonder tussenkomst van een router. Het werkt een beetje zoals bluetooth, maar dan met een groter bereik.

Wi-Fi Direct instellen is best eenvoudig.

  1. Activeer de Wi-Fi Direct-modus op je printer
  2. Verbind je apparaat met het netwerk dat de printer creëert.
  3. Stuur je printopdracht via dit lokale netwerk naar de printer, en voilà! 😎

Maar er is nog een optie die het leven van Applegebruikers makkelijker maakt: AirPrint. Deze technologie, ontwikkeld door Apple, maakt printen vanaf je iPhone, iPad, iPod Touch of macOS mogelijk zonder drivers of kabels. Handig toch?

Het enige wat je nodig hebt, is een printer die AirPrint ondersteunt (en dat zijn er tegenwoordig heel wat) en een apparaat met de nieuwste versie van iOS of macOS. De rest gaat bijna vanzelf.

  1. Open wat je wilt printen
  2. Tik op het Deel-icoontje
  3. Selecteer Print
  4. Selecteer je printer in de lijst, en je bent klaar!

Apple claimt dat er tegenwoordig meer dan 3000 printermodellen van verschillende merken beschikbaar zijn die compatibel zijn met AirPrint.1Apple (n.d.). 'Over AirPrint'

Maar wat als je een document wilt printen en je ziet de gedeelde printer niet staan? Geen paniek! Er zijn genoeg oplossingen voor dit probleem. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat je apparaten niet goed verbonden zijn met de printer of misschien is er een probleem met de printerinstellingen.

Verbreek in dat geval de verbinding en verbind de printer opnieuw. Controleer de printerinstellingen en pas ze indien nodig aan. Dit helpt in veel gevallen al. Blijf je problemen houden met de verbinding en blijft je wifi-printer de verbinding verbreken? Raadpleeg dan de handleiding of neem contact op met de fabrikant.

Een iPhone naast een draadloze printer

Conclusie

Je had niet verwacht dat je met een wifi-printer zonder wifi kon printen, maar het is wel degelijk mogelijk – en ook nog eens best eenvoudig, niet? Of je nu kiest voor bluetooth, Wi-Fi Direct of AirPrint, met de juiste kennis en tools heb je geen last van instabiele wifi-netwerken.

Dus probeer het eens, en laat ons weten of het je is gelukt! Bedankt voor het lezen en lees vooral onze andere artikelen voor meer handige tips.

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Robbert, uit Wognum (NH). is één van onze Content Creators. Samen met zijn voorliefde voor fotografie, videografie en monteren, is zijn grootste passie toch echt het luisteren, maar vooral het maken van muziek. Hij verzorgt al zes jaar de lead vocals bij tributeband Touch of Toto en maakt sinds vorig jaar ook deel uit van de formatie van feestband Cherry & The Sugarstuds. En alsof dat niet genoeg is is hij bezig met de studie Media Design bij de LOI. Dankzij die studie heeft hij kennis over de wereld van creatieve hard- en software en onderzoeksmethoden. Al doende groeit hij daar verder in tijdens het schrijven van artikelen voor Technerds.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross