Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

AMD vs. Intel: het Gevecht voor de Betere Processor

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

6 min leestijd

Keuzes maken voor de hardware van je computer is niet altijd even makkelijk – al helemaal als het gaat om de beste processor. De twee grootste fabrikanten, AMD en Intel, proberen elkaar continu te overtreffen. Dit maakt het moeilijk om te overzien welke van de twee een beter product maakt. AMD vs. Intel: wie wint dit gevecht?

Intel was, voor lange tijd, de grote naam als het ging om processoren. Sinds AMD in 2017 de Ryzen-processors op de markt bracht, komt hier langzaam verandering in. AMD bracht producten uit die vergelijkbaar waren met Intel – en in sommige gevallen zelfs beter werkten.

Sindsdien is een felle competitie tussen de twee ontstaan. Onlangs heeft Intel een plan bekend gemaakt om in 2025 AMD van zijn troon te stoten. Gaat dat lukken? Aan het einde van dit artikel, kun je daar zelf je oordeel over vellen!

Wat bepaalt hoe goed een processor werkt?

Voor we erop in gaan wie van de twee het betere product levert is het goed om te weten hoe een processor precies werkt.

Een processor, ook wel cpu genoemd, is verantwoordelijk voor het maken van berekeningen en het aansturen van de computer. Over het algemeen geldt: des te sneller de processor berekeningen uitvoert, des te sneller de computer ook werkt.

De snelheid waarop een processor werkt, staat met name onder invloed van de volgende drie eigenschappen: de processorkernen, de kloksnelheid en het cachegeheugen.

Het aantal processorkernen (ook wel cores genoemd) van een processor heeft invloed op hoeveel taken een computer kan uitvoeren. Computers met twee processorkernen kan twee taken tegelijkertijd uitvoeren, computers met vier processorkernen kan aan vier taken tegelijkertijd werken. Des te meer cores een computer bezit, des te beter deze multitaskt.

Voor multitasking is ook threading belangrijk. Threads laten een core werken alsof deze is opgedeeld in tweeën. Ze worden daarom ook wel eens virtual cores genoemd. Voor elke aanwezige core zijn er twee threads. Een computer met 4 cores heeft 8 threads, een computer met 8 cores heeft 16 threads, enzovoorts.

AMD en Intel gebruiken allebei een andere naam voor dit proces. AMD heeft het over multi-threading, waar het rekenproces van een programma in verschillende threads verdeeld wordt. Intel noemt het hyperthreading. Hier wordt een fysieke core gezien als twee aparte cores, die elk een aparte taak kunnen vervullen.

De kloksnelheid – die uitgedrukt wordt in Gigahertz (GHz) – geeft aan hoeveel taken een computer in één seconde uitvoert. Een processor met een hoge kloksnelheid kan per seconde meer taken aan.

Het cachegeheugen is het tijdelijke geheugen van je computer. Hierin wordt data tijdelijk opgeslagen om sneller berekeningen uit te kunnen voeren. Hoe groter dit geheugen is, des te meer gegevens de computer makkelijk kan vinden, des te sneller de computer werkt.

De cpu-naam – In een productnaam van een processor staan namen zoals Intel  Core i3/i5/i7/i9 of AMD Ryzen 3/5/7/9. Dit noemt men ook wel de brand modifier. De cijfers geven aan hoe geavanceerd de processor is. Hoe hoger dit cijfer, hoe meer de processor aankan. Voor zeer simpel, alledaags gebruik voldoet een Intel Core i3 of AMD Ryzen 3; voor zware taken zijn Intel Core i7/i9 of Ryzen 7/9 processoren beter geschikt.

Processor voor high-end taken

Het uitvoeren van high-end taken op een computer een specifieke niche. Iedereen die een keer met een geavanceerd video- of fotobewerkingsprogramma gewerkt heeft, weet dat deze programma's veel van je computer vragen.

Adobe After Affects laat zonder problemen een computer met een zwakkere cpu vastlopen. Werken met 3D is net zo zeer een drama met een zwakke cpu.

Dit zorgt ervoor dat een processor voor high-end taken ook aan een hogere standaarden gehouden wordt. Hier is het beste van het beste nodig: een computer die kan multitasken en snel werk levert.

Voor high-end werk is AMD de beste keuze. De cpu's uit de 5000-serie hebben meer cores en threads tot hun beschikking dan Intel. Intel biedt in dit opzicht geen vergelijkbare producten met de high-end cpus die AMD te bieden heeft.

Voorheen hadden processors van Intel in ieder geval nog hogere kloksnelheden om op terug te vallen, maar ook dit is niet meer waar. Voor zware taken die veel baat hebben bij meerdere cores en threads, zoals videobewerking, heb je sowieso al meer aan de cpu's van AMD. Tel daarbovenop de uitstekende kloksnelheden, en je begint je af te vragen waar Intel blijft.

De Ryzen 9 5950X heeft bijvoorbeeld 16 cores tot zijn beschikking; Intels krachtige Intel Core i9 11900K komt niet boven de 8 cores uit. Ook qua kloksnelheid en cachegeheugen heeft deze specifieke processor meer te bieden dan het beste wat Intel te bieden heeft. Dat zet je aan het denken, niet? 🤔

Een AMD Ryzen processor in een moederbord

De beste keuze voor gamers met een groter budget

AMD-processoren zijn onder gamers bekend en geliefd. Zo is de Ryzen-reeks steeds meer bekend aan het worden als de must have voor gamers die hun eigen pc in elkaar zetten.

Dit is te zien in de maandelijkse hard- en software enquête van Steam: in juli speelden 29.19% van de Steamgebruikers met een AMD-processsor. In februari 2018 was het verschil tussen Intel- en AMD-gebruikers nog 90.91% tegen 9.09%.

Met de druk van competitie is Intel begonnen met het maken van een inhaalslag. AMD's Ryzen 9 5900X is momenteel de snelste gaming cpu die verkrijgbaar is, maar de Intel Core i9 11900K van Intel komt zeer dicht bij het niveau van Ryzen.

Qua cores verslaat de Ryzen-cpu die van Intel nog altijd, maar het verschil tussen de twee is alleen te merken in combinatie met de beste grafische kaart en gaming monitor.

Heb je die wel, dan is AMD's Ryzen-serie de beste koop, maar Intel loopt niet ver achter! De duurdere AMD-cpu heeft wel de overhand in het aantal cores en het cachegeheugen, waardoor deze sneller werkt, maar weet je nog wat ik zei over de kloksnelheiden?

AMD en Intel liggen dicht bij elkaar in de buurt qua kloksnelheden. Beiden zijn in staat om snel berekeningen uit te voeren, wat betekent dat je in beide gevallen een soepele game-ervaring hebt.

AMD is nét de iets betere keuze, maar de afstand tussen AMD en Intel is niet bijzonder groot.

Beste keuze voor budget gaming

Welke van de twee fabrikanten de betere keuze is, hangt af van het beschikbare budget. Bij het vergelijken van dure processoren is AMD de betere keuze. Deze fabrikant levert meer dan een Intel processor met een vergelijkbare prijs, dus je krijgt meer waar voor je geld.

Bij een krapper budget is er wel een groter verschil tussen wat de 'beste' keuze genoemd kan worden. Per prijscategorie verschilt het welke van de twee betere kwaliteit levert. Zo haalt de AMD Ryzen 5 5600X bijvoorbeeld bijna dezelfde kloksnelheid als de duurdere Ryzen 9. Daarvoor blijft de prijs wel hoger dan die van een Intel Core i5-processor.

Voor een krapper budget geven Intel-processoren de betere prijs-kwaliteitverhouding. Met de Intel Core i5 11400F biedt Intel een goede game-ervaring voor een veel lagere prijs dan AMD. Een groot deel hiervan heeft te maken met de hoeveelheid keuzemogelijkheden; AMD's aanbod is in het budget-segment erg minimaal.

Een computer met stickers van Intel Core i7 en Nvidia

Hoeveel keuze heb je?

Een groot voordeel van Intel-processors is dat je keuze hebt uit veel verschillende modellen. AMD richt zich op de gaming- en content creation-markt, waar zij ook naamsbekendheid gekregen hebben. Bij het zoeken naar meer simpele cpu's, die niet per se topprestaties moeten leveren, blijven je opties zeer beperkt bij AMD.

Intel biedt een ruimere keuze. Zo is voor elk soort gebruik wel een geschikte processor te vinden. Bij het zoeken van een processor voor een computer die bedoeld is voor niets meer dan mailen en Netflix kijken, kun je prima bij Intel terecht.

Door het grote assortiment dat Intel te bieden heeft, is het voor computerfabrikanten overbodig om standaard een AMD-variant van producten aan te bieden. Zo blijven Intel-processoren meer gebruikelijk dan AMD-processoren. Als je een kant-en-klare computer of laptop koopt, is de kans groot dat daar een Intel-processor in zit.

Conclusie

Het goede nieuws bij het kiezen van een processor is dat er geen verkeerde keuze bestaat.

AMD levert top-producten die geweldig werk leveren in een computer die is afgestemd op alles wat de processor kan leveren. Wanneer dit niet het geval is, wordt het moeilijker om een van de twee echt 'beter' te noemen. Zeker bij het werken met een krapper budget stelt Intel niet teleur.

Kom je nog altijd niet uit de keuze tussen de twee, of heb je nog vragen? Laat het me hieronder weten! Voor nu: bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Auteur
Victoria is 27 jaar en woont met haar vogel in de buurt van Rotterdam. Na een studie animatie op de kunstacademie, en een paar jaar werk, zocht ze een nieuwe uitdaging. Naast schrijven volgt ze een premaster jeugdliteratuur, en vult ze haar vrije tijd met tekenen en gamen.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross