Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Het Middelpunt van je Homecinema: de Beste AV-Receiver

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

4 min leestijd

In de immer groeiende wereld van thuisentertainment, is het vinden van de 'beste AV-receiver' net zo belangrijk als het kiezen van de juiste film voor een vrijdagavond. Maar hoe kies je die? Ik weet het: het voelt als het kiezen van de juiste bonen voor je koffie: verwarrend en met veel opties. Klaar om de ins en outs van AV-receivers te leren kennen? Lees dan door!

Wat zijn de beste AV-receivers van 2024?

Dit zijn de 5 beste AV-receivers volgens onderzoek van onze redactie en expertreviews:

Waarom Technerds vertrouwen? Ons team besteedt uren aan het onderzoek, schrijven, actualiseren en bewerken van onze artikelen. Klik hier voor meer informatie over onze redactionele richtlijnen.

Beste AV-receivers van 2024

1. Klaar voor 8K met een veelzijdig en rijk geluidsprofiel: Denon AVR-X4700H

1. Klaar voor 8K met een veelzijdig en rijk geluidsprofiel: Denon AVR-X4700H

Belangrijke specificaties:

Type home Cinema-set: 11.1, 2.0, 11.2, 2.1, 3.1, 4.1, 5.0, 5.1, 5.2, 7.1, 7.2, 9.1, 9.2, Dolby Atmos
Totaal uitgangsvermogen: 710 W
Draadloos bereik: 100 m
Multiroom: Ja
Harmonische vervorming: 0.08%
Decoder format: Dolby Atmos, Audyssey MultiEQ, Audyssey DSX, Dolby Digital, Dolby TrueHD, DTS, DTS-HD Master Audio, PCM/Bitstream, Auro 3D, Dolby Height Virtualization, IMAX Enhanced, DTS Virtual:X
Streaming opties: HEOS, Spotify connect, Airplay 2

Ik ben super enthousiast over de Denon AVC-X4700H AV-receiver. Met negen kanalen ingebouwde versterking, uitbreidbaar naar 11.2 kanalen, ondersteunt hij Dolby Atmos, DTS:X, Auro-3D en IMAX Enhanced. De HDMI 2.1 ondersteuning, eARC en geavanceerde functies zoals 8K/60Hz en 4K/60Hz met VRR maken hem helemaal future-proof. De premium geluidskwaliteit, gemakkelijke installatie en compatibiliteit met diverse audioformaten maken hem tot de perfecte keuze voor thuisbioscoopfanaten.

Volgens AVForums biedt de Denon AVC-X4700H een gezonde selectie van aansluitingen, inclusief meerdere HDMI-ingangen en -uitgangen. De review merkt op: "Ondanks aanvankelijke HDMI 2.1 chipset problemen, heeft Denon deze opgelost met een nieuwe glitch-vrije chipset in units die sinds mei 2021 zijn geproduceerd." Dit geeft potentiële kopers vertrouwen in het vermogen van het bedrijf om technische problemen snel op te lossen.

Home Theater Hifi prijst de receiver om zijn naadloze installatieproces en compatibiliteit met diverse audioformaten, evenals zijn vermogen om 4-Ohm luidsprekers aan te sturen. De reviewer beveelt hem sterk aan vanwege zijn prestaties en gebruiksgemak, zonder specifieke verbeterpunten aan te geven.

De elite constructie, audiobestandsformaat ondersteuning en kalibratiesysteem van de Denon AVR-X4700H hebben hem de titel van beste algehele AV-receiver opgeleverd, volgens Tom's Guide. Het is echter belangrijk om op te merken dat hij te maken heeft met een HDMI 2.1 bug wanneer hij is aangesloten op de Xbox Series X. Deze beperking moet in overweging worden genomen door gamers die een naadloze ervaring zoeken.

In vergelijking daarmee wordt de Denon AVR-X2700H genoemd als de beste prijs-kwaliteitverhouding, met dynamische filmische prestaties en ondersteuning voor een 5.1.2-kanaals configuratie of conventioneel 7.1 surround. Aan de andere kant wordt de Marantz Cinema 50 geprezen om zijn toekomstbestendige functies, waaronder ondersteuning voor 8K en 4K @120Hz, 6 HDMI ingangen en compatibiliteit met diverse audioformaten.

Al met al steekt de Denon AVC-X4700H AV-receiver eruit als een eersteklas keuze, uitblinkend in geluidskwaliteit, gemakkelijke installatie en toekomstbestendige functies. Ondanks een specifieke beperking met de Xbox Series X, maken zijn algehele prestaties en functies hem tot een overtuigende optie voor wie op zoek is naar een high-end AV-receiver.

Voordelen Denon AVR-X4700H
 • Het apparaat heeft negen ingebouwde versterkingskanalen, die uitbreidbaar zijn tot 11.2 kanalen.
Nadelen Denon AVR-X4700H
 • Er doet zich een HDMI 2.1 bug voor wanneer het apparaat wordt verbonden met de Xbox Series X.

2. Blinkt uit in meeslepende ruimtelijke audio: Sony STR-AN1000

2. Blinkt uit in meeslepende ruimtelijke audio: Sony STR-AN1000

Belangrijke specificaties:

Type home Cinema-set: 7.2
Totaal uitgangsvermogen: 165 W
Multiroom: Nee
Decoder format: DTS, Dolby Atmos, Dolby Digital, Dolby TrueHD
Streaming opties: Airplay, Spotify connect, Google cast, SonosNet

De Sony STR-AN1000 AV-receiver, verkrijgbaar als de STR-AN1000 in de VS en Australië en als de TA-AN1000 in het VK en Europa, heeft de aandacht getrokken vanwege zijn uitgebreide functies en krachtige prestaties. Met een prijs van $999 / AU$1,699 en £999, biedt deze 7.2-kanaals receiver zes HDMI-ingangen, twee uitgangen en ondersteunt 4K 120Hz en 8K, met ondersteuning voor Variable Refresh Rate (VRR) en Auto Low Latency Mode (ALLM). Het wordt geprezen omdat het een "spannende en meeslepende audiobeleving" biedt, met "soepele geluidsbesturing en een echte gevoel van drama", waarmee de kracht in het creëren van een meeslepende geluidsomgeving wordt benadrukt.

De STR-AN1000 biedt een breed scala aan connectiviteitsopties, waaronder Wi-Fi, Bluetooth, Spotify Connect, Google Chromecast, Apple Airplay en Works with Sonos, om te voldoen aan diverse streamingbehoeften. Bovendien verbetert de ondersteuning voor Dolby Atmos, DTS:X, Dolby Height Virtualization en Sony 360 Spatial Sound Mapping-technologie verder de audiocapaciteiten, met een indrukwekkende 3D-audio-ervaring. De 360 Spatial Sound Mapping-technologie van de receiver is specifiek opgemerkt vanwege de toevoeging aan de meeslepende ervaring en zijn vermogen om naadloos te werken met BRAVIA TV's via Acoustic Centre Sync. Sommige gebruikers hebben echter opgemerkt dat de initiële installatie betrokken kan zijn en dat de aanwezigheid van meerdere luistermodi van invloed kan zijn op de prestaties, wat mogelijk een leercurve kan vormen.

De connectiviteit van de Sony STR-AN1000 is een opvallende functie, met 8K en 4K/120 HDMI-connectiviteit, Dolby Vision, HDR10 en IMAX Enhanced-ondersteuning, en HDMI 2.1 met Auto Low Latency Mode en Variable Refresh Rate. In combinatie met de ondersteuning voor streamingdiensten zoals AirPlay 2, Spotify en Chromecast, plaatst dit de receiver als een sterke concurrent op de 8K receiver-markt. Sommige gebruikers hebben echter zorgen geuit over de iets hogere prijs in vergelijking met concurrenten, een minder gebruiksvriendelijke interface dan zijn voorganger, en een kleine, minder premium aanvoelende afstandsbediening, wat wijst op mogelijke verbeterpunten.

In vergelijking met zijn tegenhangers valt de Sony STR-AN1000 op door zijn uitgebreide functies, indrukwekkende audiokwaliteit en uitgebreide connectiviteitsopties, waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor wie op zoek is naar een hoogwaardige AV-receiver. Voor gebruikers die een meer budgetvriendelijke optie zoeken of een intuïtievere gebruikersinterface, kan het verkennen van alternatieve modellen raadzaam zijn.

Concluderend biedt de Sony STR-AN1000 AV-receiver een uitgebreid pakket met geavanceerde functies die voldoen aan de eisen van moderne home-entertainmentsystemen. Zijn meeslepende audiobeleving, uitgebreide connectiviteit en ondersteuning voor geavanceerde videoformaten maken het een solide keuze voor liefhebbers van hoogwaardige AV-receivers. Hoewel het aanvankelijk installatiecomplexiteiten en interfacezorgen kan presenteren, maken zijn algehele capaciteiten en functies het een opmerkelijke optie voor wie op zoek is naar een eersteklas AV-receiver.

Voordelen Sony STR-AN1000
 • Robuuste functionaliteit en krachtige prestaties
 • Uitgebreide connectiviteitsopties, waaronder Wi-Fi, Bluetooth, Spotify Connect, Google Chromecast, Apple Airplay en Works with Sonos
 • Ondersteuning voor Dolby Atmos, DTS:X, Dolby Height Virtualization en Sony 360 Spatial Sound Mapping-technologie
Nadelen Sony STR-AN1000
 • Initiële installatie kan complex zijn
 • Aanwezigheid van meerdere luistermodi kan prestaties beïnvloeden
 • Iets hogere prijs in vergelijking met concurrenten

3. Sony STR-AN1000

3. Sony STR-AN1000

Belangrijke specificaties:

Type home Cinema-set: 7.2
Totaal uitgangsvermogen: 145 W
Draadloos bereik: 10 m
Multiroom: Nee
Harmonische vervorming: 0.9
Decoder format: Dolby Digital, Dolby Atmos, DTS, Dolby TrueHD
Streaming opties: Geen streamingoptie

De Sony STR-DH790 AV-receiver is een indrukwekkende optie voor degenen die op zoek zijn naar een volledig uitgeruste thuisbioscoopervaring, vooral geoptimaliseerd voor gamers met zijn innovatieve Dolby Atmos-mogelijkheden. Met een totaal uitgangsvermogen van maximaal 1015 watt ondersteunt het verschillende luidsprekerconfiguraties, waaronder 7.2 surround sound en 5.1.2 Dolby Atmos-opstellingen. "De geluidsprestaties zijn uitzonderlijk, met een vermogen van 145W x 7," wat zorgt voor krachtige audioweergave en diepe bassen, waardoor het een overtuigende keuze is voor zowel gamers als filmliefhebbers.

De connectiviteitsopties van de receiver zijn robuust, met vier HDMI-ingangen die tot 4K en UHD ondersteunen tot 60Hz, HDR10, Dolby Vision en HDCP 2.2 kopieerbeveiliging. Het biedt ook slimme Bluetooth-connectiviteit met AAC-codec-ondersteuning, waardoor naadloze draadloze streaming mogelijk is. Het innovatieve kalibratiesysteem, samen met drie DSP's voor nauwkeurige signaaldecodering, verbetert de algehele audiobeleving. Het is echter vermeldenswaardig dat de Sony STR-DH790 geen Wi-Fi-connectiviteit heeft en geen luidsprekerimpedantie onder 6 ohm ondersteunt.

Wat betreft het ontwerp, de Sony STR-DH790 heeft een strakke uitstraling met een geborsteld metalen front, hoewel sommige critici vinden dat het voorpaneel te druk is. Het installatieproces wordt geleid door een wizard en werkt goed met de kalibratiemicrofoon, waardoor eenvoudige installatie en optimalisatie mogelijk is. De gebruiksvriendelijke interface van de receiver maakt eenvoudige toegang tot geluidsinstellingen, surround-modi en equalizer-opties mogelijk, waardoor de algehele gebruikerservaring wordt verbeterd.

In vergelijking met zijn concurrenten valt de Sony STR-DH790 op door zijn indrukwekkende Dolby Atmos-functionaliteit binnen zijn prijsklasse en zijn vermogen, waardoor het een verleidelijke optie is voor gaming en thuisbioscoopopstellingen. Het ontbreekt echter aan Wi-Fi-connectiviteit en ondersteunt geen luidsprekerimpedantie onder 6 ohm, wat beperkend kan zijn voor sommige gebruikers.

Samenvattend biedt de Sony STR-DH790 AV-receiver een breed scala aan functies, uitzonderlijke geluidsprestaties en naadloze connectiviteit, waardoor het een waardevolle investering is voor het creëren van een meeslepende thuisbioscoopervaring, vooral voor gamers. Hoewel het enkele beperkingen heeft, maken de algehele prestaties en innovatieve mogelijkheden ervan het een sterke concurrent in de AV-receivermarkt.

Voordelen Sony STR-AN1000
 • Exceptional geluidsprestaties met een vermogen van 145W x 7 voor meeslepend audio en krachtige bas.
 • Robuuste connectiviteit met vier HDMI-ingangen die tot 4K en UHD, HDR10, Dolby Vision en HDCP 2.2 kopieerbeveiliging ondersteunen.
 • Innovatieve Dolby Atmos-mogelijkheden en slimme Bluetooth-connectiviteit voor naadloze draadloze streaming.
Nadelen Sony STR-AN1000
 • Ontbreekt Wi-Fi-connectiviteit, waardoor draadloze streamingopties beperkt zijn.
 • Ondersteunt geen luidsprekerimpedantie onder 6 ohm, wat beperkend kan zijn voor sommige gebruikers.
 • Sommige critici vinden het ontwerp van het voorpaneel te druk.

4. Uitzonderlijke home cinema-audio: Arcam AVR31

4. Uitzonderlijke home cinema-audio: Arcam AVR31

Belangrijke specificaties:

Totaal uitgangsvermogen: 80 W
Draadloos bereik: 0 m

Als ik kijk naar de Arcam AVR31 AV Receiver, zie ik een vlaggenschipmodel in Arcam's AVR-assortiment, met een uitzonderlijke audioprestatie voor thuisbioscoopopstellingen. Met een prijs van £5799 / $5250 / AU$11,495, maakt het gebruik van zeven kanalen van vermogensversterking en ondersteunt het een veelheid aan audioformaten, waaronder Dolby Atmos, DTS:X, IMAX Enhanced en Auro-3D. De AVR31 onderscheidt zich door zijn klasse-G versterking en uitgebreide connectiviteit, met zeven HDMI 2.1-ingangen, drie uitgangen en ondersteuning voor verschillende HDR-formaten. Het biedt ook uitgebreide streamingopties zoals Apple AirPlay 2, Bluetooth aptX HD, Google Chromecast en Spotify Connect. Recensenten hebben zijn meeslepende geluidskwaliteit geprezen, waardoor het een ideale keuze is voor moderne multimedia thuisbioscoop systemen.

De AVR31 vertegenwoordigt het hoogtepunt van Arcam's nieuwe reeks AV-receivers, waarbij de nieuwste audiovisuele technologieën worden geïntegreerd met behoud van het bekende muzikale karakter van het merk. Het is ontworpen om zowel thuisbioscoop- als hi-fi-liefhebbers te bedienen, waarbij een balans wordt gevonden tussen geavanceerde technologie en uitzonderlijke geluidsprestaties. De receiver maakt ook uitbreiding van het systeem mogelijk door plaats te bieden aan een aparte eindversterker tegen een meerprijs, waardoor het een veelzijdige optie is voor degenen die hun opstelling in de toekomst willen uitbreiden.

In vergelijking met zijn concurrenten overtreft de AVR31 zijn leeftijdsgenoten met zijn klasse-G versterking, uitgebreide streamingopties en ondersteuning voor een breed scala aan audioformaten. Terwijl de AVR30 bijvoorbeeld vergelijkbare functies biedt, ontbreekt het aan ondersteuning voor DTS:X Pro en HDMI 2.1, en heeft het te maken gehad met firmware-updateproblemen sinds de lancering. Aan de andere kant is de AVR21 een geschikt alternatief voor degenen die de klasse-G versterking niet nodig hebben die te vinden is in de hoogwaardige AVR31, en is het gericht op gebruikers met specifieke behoeften en budgetbeperkingen.

De uitzonderlijke audioprestatie en uitgebreide functies van de AVR31 maken het een ideale keuze voor degenen die op zoek zijn naar een eersteklas AV-receiver voor hun thuisbioscoopopstelling. De hoge prijs kan echter een beperkende factor zijn voor budgetbewuste consumenten. De AVR31 staat ongetwijfeld op de eerste plaats als een uitzonderlijke krachtpatser voor thuisbioscoopaudio, met een verfijnd en natuurlijk geluid met volledig bereik Dirac, waardoor het een overtuigende keuze is voor veeleisende liefhebbers die meeslepende audiobelevingen prioriteren.

Voordelen Arcam AVR31
 • Uitzonderlijke audioprestaties voor thuisbioscoopopstellingen
 • Ondersteunt een scala aan audioformaten, waaronder Dolby Atmos, DTS:X, IMAX Enhanced en Auro-3D
 • Uitgebreide connectiviteit met zeven HDMI 2.1-ingangen, drie uitgangen en ondersteuning voor verschillende HDR-formaten
Nadelen Arcam AVR31
 • Hoge prijs kan een beperkende factor zijn voor prijsbewuste consumenten

5. Denon AVC-X3800H

5. Denon AVC-X3800H

Belangrijke specificaties:

Type home Cinema-set: 11.2
Totaal uitgangsvermogen: 1 W
Draadloos bereik: 10 m
Multiroom: Ja
Harmonische vervorming: 0.08%
Decoder format: Dolby Atmos, Dolby TrueHD, DTS Virtual:X, DTS-HD Master Audio, Audyssey MultiEQ, Auro 3D, Dolby Digital, DTS
Streaming opties: Airplay

De Denon AVC-X3800H AV Receiver is een echte game-changer in zijn categorie, met uitzonderlijke techniek, een uitgebreide set functies en verfijnde audioprestaties. Met een prijs van £1,499 biedt deze mid-range AV-receiver negen kanalen van versterking, 11.4 kanalen van verwerking en HDMI 2.1 met 8K-ondersteuning, waardoor het een aanzienlijke upgrade is ten opzichte van zijn voorgangers. Volgens AVForums is het een "aantrekkelijke optie voor home cinema-liefhebbers" vanwege zijn vermogen om tot vier discrete subwoofers aan te sluiten en te kalibreren. Bovendien ondersteunt het verschillende surroundformaten, waaronder Dolby Atmos, DTS:X, Auro 3D en IMAX Enhanced, wat zorgt voor een echt meeslepende audiobeleving.

De geavanceerde functies en flexibiliteit van de Denon AVC-X3800H zijn geprezen door What Hi-Fi, die opmerkt dat het standaard configuraties biedt tot 5.4.4 en uitbreidbaar is tot 7.4.4 met een externe stereoversterker. Met de nieuwe selectieve voorversterkermodus en HDMI 2.1-poorten die in staat zijn tot 8K@60Hz of 4K@120Hz video doorvoer, ondersteunt het verschillende HDR-formaten en gamer-vriendelijke technologieën. Bovendien zorgt de ondersteuning voor spraakassistenten zoals Alexa, Google Assistant en Siri voor naadloze integratie in slimme thuissetups, waardoor het een toekomstbestendige oplossing biedt voor home entertainment.

De indrukwekkende geluidskwaliteit, uitstekende bouw en ontwerp, samen met de uitgebreide connectiviteitsopties, zijn geprezen door Sound and Vision. Het wordt beschreven als het leveren van een premium home entertainment ervaring met zijn scala aan functies en hoogwaardige prestaties. Echter, het installatieproces kan ingewikkeld zijn en het ontwerp van de afstandsbediening werd door sommige gebruikers als minder intuïtief ervaren.

In vergelijking met de Denon AVR-X4800H, biedt de AVC-X3800H een aantrekkelijk pakket voor zijn prijs, waarbij de eerste een top-of-the-line home theater receiver is met een iets hoger vermogen en extra HDMI-poorten. Echter, de uitgebreide set functies en verfijnde audioprestaties van de AVC-X3800H maken het een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar een mid-range AV-receiver.

Samenvattend, excelleert de Denon AVC-X3800H AV Receiver in het bieden van een naadloze en meeslepende home entertainment ervaring met zijn geavanceerde functies, toekomstbestendige connectiviteit en ondersteuning voor meerdere audioformaten. Hoewel het een complex installatieproces kan hebben en een niet-intuïtieve afstandsbediening, maken zijn uitzonderlijke techniek en uitgebreide set functies het een aantrekkelijke optie voor home cinema-liefhebbers en degenen die op zoek zijn naar een mid-range AV-receiver die zowel op prestaties als flexibiliteit levert.

Voordelen Denon AVC-X3800H
 • Uitzonderlijke engineering en verfijnde sonische prestaties
 • Uitgebreide functieset met ondersteuning voor verschillende surround-formaten en HDR-technologieën
 • Toekomstbestendige connectiviteit met integratie van spraakassistent
Nadelen Denon AVC-X3800H
 • Ingekapseld installatieproces
 • Minder intuïtief ontwerp van de afstandsbediening
Een AV receiver voor een tv en naast ee nspeaker

Veelgestelde vragen over AV-receivers

Hier behandel ik de vragen en opmerkingen over AV-receivers. Als je zelf nog vragen hebt met betrekking tot dit onderwerp, dan horen we dat graag hieronder! Ben je je eerste set-up aan het opzetten? Overweeg dan ook de beste satellietontvanger, een goede atenneversterker, een decoder en een set goede actieve speakers.

Wat is volgens de Consumentenbond de beste AV-receiver?

De Consumentenbond heeft nog geen AV-receivers getest en de resultaten daarvan gedeeld. Komt daar verandering in, dan vind je die informatie hier terug!

Wat is volgens Tweakers de beste AV-receiver?

Wat Tweakers de beste AV-receiver vindt, is nog onbekend. Als daar verandering in komt, dan lees je dat hier.

Wat is volgens CNET de beste AV-receiver?

Volgens CNET is de Onkyo TX-NR696 de beste AV-receiver in zijn klasse. Deze receiver blinkt uit met zijn 210 watt per kanaal, ondersteuning voor 7.2-kanalen, en is compatibel met Dolby Atmos en DTS:X-geluidsformaten.

Het apparaat biedt ook geavanceerde connectiviteitsopties, waaronder Bluetooth, wifi, en AirPlay 2. Met de Onkyo TX-NR696 haal je een topkeuze in huis voor een meeslepende audio-ervaring.

Wat zijn de belangrijkste functies om te overwegen bij het kiezen van de beste AV-receiver?

Bij het kiezen van de beste AV-receiver zijn er enkele cruciale functies waar je op moet letten. Ik zet ze hieronder voor je op een rij:

 • Vermogen per kanaal. Dit bepaalt hoe krachtig het geluid is. Zoek naar receivers met minimaal 100 watt per kanaal voor een krachtige geluidsweergave.
 • Aantal kanalen. Afhankelijk van je thuisbioscoopset-up, kies een receiver met 5.1-, 7.1- of zelfs 9.2-kanalen voor een meeslepende ervaring.
 • Ondersteuning voor audioformaten. Zorg dat de receiver formaten als Dolby Atmos en DTS:X ondersteunt voor hoogwaardige surroundsound.
 • Aantal en soort aansluitingen. HDMI-poorten zijn essentieel voor moderne apparaten. Let op het aantal en of ze 4K of 8K ondersteunen.
 • Draadloze connectiviteit. Opties als Bluetooth en wifi zijn handig voor het streamen van muziek en integratie met smart home systemen.
 • Gebruikersinterface en bediening. Een gebruiksvriendelijke interface en gemakkelijke bediening, eventueel via een app, verhogen het gebruiksgemak.
 • Compatibiliteit met bestaande apparatuur. Controleer of de receiver past bij je huidige luidsprekers en andere apparaten in je thuisbioscoop.

Hoe belangrijk is het vermogen (in watt) van een AV-receiver voor geluidskwaliteit?

Het vermogen van een AV-receiver, uitgedrukt in watt, speelt een cruciale rol in de geluidskwaliteit. Een hoger wattage betekent dat de receiver meer kracht kan leveren aan de luidsprekers, wat resulteert in helderder en krachtiger geluid, vooral in grotere ruimtes.

Voor een kleine kamer is een receiver van 50 watt per kanaal voldoende, maar voor grotere ruimtes raad ik minimaal 100 watt per kanaal aan. Onthoud dat een hoger vermogen niet alleen zorgt voor meer volume, maar ook voor betere geluidsweergave bij lagere volumes.1Paul Brant, Home Cinema Guide (2023). 'AV Receiver & Amplifier Power Ratings Explained'

Wat is het verschil tussen 5.1-, 7.1- en 7.2-kanaals-AV-receivers?

Het verschil tussen 5.1-, 7.1- en 7.2-kanaals-AV-receivers zit in de opstelling en geluidsbeleving. Een 5.1-systeem heeft vijf speakers en één subwoofer, ideaal voor een basis thuisbioscoop. Een 7.1-systeem voegt twee extra speakers toe, meestal achterin de kamer, voor een meer omhullend geluid.

De 7.2 voegt hieraan nog een extra subwoofer toe voor een nog diepere basweergave (vandaar de '2' achter de punt). Hoe meer kanalen, hoe rijker en ruimtelijker het geluid. Jouw keuze hangt af van de grootte van je kamer en hoe meeslepend je de geluidservaring wilt hebben.

Hoe beïnvloedt de ondersteuning voor Dolby Atmos en DTS:X de audio-ervaring?

Dolby Atmos en DTS:X in AV-receivers tilt de audio-ervaring naar een hoger niveau. Dolby Atmos zorgt voor een driedimensionaal geluidsveld door ook het plafond te gebruiken, waardoor je het gevoel krijgt midden in de actie te zitten.

DTS:X biedt vergelijkbare voordelen en voegt flexibiliteit toe in speakeropstellingen. Beide technologieën zorgen voor een realistischer en meeslepender geluid, waarbij je elk detail hoort en voelt. Dit maakt ze essentieel voor een ultieme thuisbioscoopervaring, vooral bij het kijken van films en het spelen van games die deze formaten ondersteunen.

Zijn er specifieke aansluitingen of poorten die essentieel zijn voor moderne AV-receivers?

Voor moderne AV-receivers zijn bepaalde aansluitingen en poorten essentieel om optimaal te functioneren in een hedendaagse thuisbioscoop. Hier zijn de belangrijkste:

 • HDMI-poorten zijn cruciaal voor het aansluiten van moderne apparaten, zoals Blu-ray spelers, gameconsoles en streaming-apparaten. Zoek naar receivers met meerdere HDMI-ingangen en ten minste één HDMI-uitgang.
 • Usb-poorten zijn handig voor het afspelen van media vanaf usb-apparaten of het opladen van smartphones en tablets.
 • Optische en coaxiale digitale audio-ingangen zijn nodig voor het aansluiten van oudere apparaten die geen HDMI ondersteunen.
 • Netwerkaansluiting (ethernet) – belangrijk voor stabiele internetverbindingen, vooral bij het streamen van audio.
 • Wifi en Bluetooth, voor draadloze streaming en connectiviteit met smartphones, tablets en laptops.
 • Phono-ingang, voor de liefhebbers van vinylplaten, om een platenspeler aan te sluiten.

Hoe bepaal ik de compatibiliteit van een AV-receiver met mijn huidige luidsprekers?

Om de compatibiliteit van een AV-receiver met je huidige luidsprekers te bepalen, kun je de volgende stappen volgen:

 1. Controleer de impedantie van je luidsprekers. Deze wordt uitgedrukt in ohm en moet overeenkomen met de uitgangsimpedantie van de receiver.
 2. Bekijk het vermogen van de luidsprekers. Zorg dat het vermogen van de receiver (in watt) past bij het aanbevolen vermogensbereik van je luidsprekers.
 3. Controleer de aansluitingen. Wees zeker dat de receiver de juiste soorten aansluitingen heeft voor je luidsprekers, zoals speakerdraad terminals of specifieke stekkeraansluitingen.
 4. Overweeg het aantal kanalen. Als je een 5.1- of 7.1-luidsprekersysteem hebt, zorg dan dat de receiver hetzelfde aantal kanalen ondersteunt.

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Jonathan is een computerexpert met een passie voor computers. Hij heeft dan ook informatica gestuurd aan de UvA, en werkt inmiddels al tien jaar in de IT-sector. Hij schrijft over de nieuwste technologieën, reviewt hardware en software, en beantwoordt dringende vragen over computerproblemen. En als hij daar niet mee bezig is, vind je hem met een VR-headset op in zijn favoriete game. 👓
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross