Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Ontcijfer het Geheim van de Beste Decoder

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Na een dag hard werken wil je lekker op de band ploffen en je favoriete serie aanzetten. Maar aan alleen een televisie heb je niet genoeg; je moet toch ergens die streamingdiensten en live-tv vandaan halen en op je scherm krijgen. Dat is waar je de beste decoder voor nodig hebt!

Met zo'n apparaat kijk je niet alleen live-tv, maar neem je ook nog eens je favoriete programma's op zodat je nooit meer iets mist. En dat ook nog eens in hoge beeld- en geluidskwaliteit! Wat is een goede decoder? Dat heb ik voor je uitgezocht, dus lees snel verder.

Waarom een decoder aanschaffen?

Als je van je favoriete tv-programma's en series wilt genieten, dan is een decoder echt onmisbaar. Naast dat het apparaat live-tv in een hoge kwaliteit beeld en geluid ontvangt, neem je ook nog eens programma's op of kijk je ze terug.

Als de decoder via een wifirouter of ethernetkabel in verbinding staat met het internet, dan ontvang je daarbovenop alle streamingdiensten die je ooit nodig gaat hebben. Met een druk op de knop van de meegeleverde afstandsbediening spring je van het journaal, naar Wednesday op Netflix, terug naar de aflevering van Expeditie Robinson van vorige week en door naar een leuke Disneyfilm.

En dan moeten we niet vergeten dat het aanbod van digitale tv ontzettend breed is. Je hebt een bijna eindeloze lijst van niet alleen binnenlandse zenders, maar ook nog eens buitenlandse zenders binnen handbereik. Zo blijf je op de hoogte de laatste nieuwtjes uit binnen- en buitenland!

Ik snap het helemaal als je nu al enthousiast bent over zo'n decoder. Kijk dan even in de top 3 hieronder of er eentje voor je tussen staat. Maar als je toch nog wat meer wilt weten over hoe je de beste decoder voor jou vindt, lees dan daaronder verder. Dan vertel ik je waar je allemaal op moet letten. 👀

Quantis QE420 FTA HDTV ontvanger zwart

Quantis QE420 FTA HDTV ontvanger zwart
Type ontvanger: DVB-C
Live pauzeren: Ja
Opnemen opties: Ja
Tegelijk opnemen en afspelen: Nee
Elektronische gids: Ja
Opslagcapaciteit: Geen opslagcapaciteit
Type input/output: HDMI , Scart , Coax , USB
Gecertificeerd voor provider: Caiway , Kabelnoord , Delta , Telenet , Ziggo (CI/CI+, v1.3)
Bekijk op Bol.comBekijk op Bol.com

Coolstream Zee 2 Full HD zwart

Coolstream Zee 2 Full HD zwart
Type ontvanger: DVB-C
Live pauzeren: Ja
Opnemen opties: Ja
Tegelijk opnemen en afspelen: Ja
Elektronische gids: Ja
Opslagcapaciteit: Geen opslagcapaciteit
Type input/output: HDMI , Scart , Serieel (9-pin) , S/PDIF optisch
Gecertificeerd voor provider: Kabelnoord , KPN Digitenne
Bekijk op Bol.com

Humax IRHD5300C Kabel TV Ontvanger zwart

Humax IRHD5300C Kabel TV Ontvanger zwart
Type ontvanger: DVB-C
Live pauzeren: Nee
Opnemen opties: Nee
Tegelijk opnemen en afspelen: Nee
Elektronische gids: Ja
Opslagcapaciteit: Geen opslagcapaciteit
Type input/output: HDMI
Gecertificeerd voor provider: Caiway , Kabelnoord , Delta
Bekijk op Bol.com

Koopgids: hoe kies ik de beste decoder?

Je bent dus op zoek naar een decoder voor bij je thuis. Maar wat is nou eigenlijk de beste? Dit verschilt van persoon tot persoon, maar ik heb voor je uitgezocht waar je allemaal op moet letten als je zo'n ding wilt aanschaffen. Ga er lekker voor zitten met een bakje popcorn, dan zappen wij in vogelvlucht langs alle belangrijke eigenschappen van een digitale ontvanger.

Op zoek naar de hardware

Allereerst kijken we naar het hart en de ziel van bijna ieder elektronisch apparaat, de CPU en de RAM. Ook bij een decoder ontkomen we hier niet aan, want iets moet de boel toch aansturen. De central processing unit, of CPU of processor in het kort, is het brein van zo ongeveer elk elektronisch apparaat, zo ook bij de decoder.

Een CPU voor het zwaardere denkwerk 🧠

Deze kleine chip verwerkt de taken waarmee de decoder bijvoorbeeld de gemiste aflevering van Lang Leve de Liefde van afgelopen week instart. Dit gaat om duizenden berekeningen per seconde! De snelheid waarmee de processor deze taken verwerkt noemen we de kloksnelheid en die drukken we uit in Gigahertz (GHz).

Hertz is een meeteenheid waarmee we de frequentie per seconde aangeven. De 'giga' in het woord 'Gigahertz' staat voor het aantal 1.000. 1 Gigahertz is dus een frequentie van 1.000 keer per seconde en in het geval van een processor is dit dus 1.000 berekeningen per seconde.

Tegenwoordig zie je veelal processoren met een kloksnelheid van 2,4 GHz tot wel 5 GHz, maar dat is vooral van toepassing op laptops en pc's. Bij decoders is een CPU met een kloksnelheid van 1,2 GHz afdoende. Er zijn wel decoders met snellere processoren, maar die zijn vaak duurder en die snelheid is over het algemeen niet noodzakelijk voor een vloeiend lopende decoder.

RAM hem erin

Een sterke CPU is niks zonder de ondersteuning van een degelijke hoeveelheid RAM-geheugen. random access memory, of werkgeheugen in het Nederlands, is een opslagruimte waar data van actieve programma's tijdelijk geparkeerd wordt. Dit voorkomt dat de processor de hele interne opslag door moet spitten voor de benodigde informatie.

Een man die in een grot aan het graven is.

Het is dus belangrijk dat er genoeg ruimte is voor alle essentiële informatie van het lopende programma. Deze ruimte staat aangegeven in megabytes (MB) of gigabytes (GB), een meetwaarde voor de hoeveelheid informatiedeeltjes in een bestand.

Zwaardere applicaties bevatten veel informatie en nemen dan ook meer opslagruimte in beslag. Als je die soepel wilt laten lopen heb je dus meer RAM nodig. Bij decoders zijn de toepassingen die er doorgaans op staan gelukkig niet zo zwaar, dus voor de meeste decoders is 1 GB aan werkgeheugen ruim voldoende. Meer mag altijd, maar dat drijft de prijs die je betaalt ook op.

Het is weer tijd voor compatibiliteit

Je wilt een decoder, omdat je televisie wilt kijken. Dan is het niet onbelangrijk dat de decoder signalen ontvangt, deze omzet en vervolgens doorstuurt naar de tv. Dus hij moet compatibel zijn met al deze dingen. Hiervoor heb je een aantal aansluitingen nodig waarmee je de decoder aansluit op de televisie, een satellietontvanger, internet en nog veel meer.

Wat is jouw type?

Allereerst is het belangrijk dat je weet op welke manier de decoder signalen binnenkrijgt. Er zijn drie verschillende types ontvanger: DVB-C, DVB-T en DVB-S. Veel decoders hebben een combinatie van deze ontvangers ingebouwd. Maar waar staan deze afkortingen dan voor?

AfkortingNaamFunctie
DVB-CDigital Video Broadcasting - CableDit type ontvangt signalen via een coaxkabel
DVB-TDigital Video Broadcasting - TerrestrialOok wel bekend als een terrestriale verbinding en ontvangt signalen via radiogolven
DVB-SDigital Video Broadcasting - SatelliteDeze ontvanger krijgt signalen binnen via een satellietverbinding

Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen. DVB-T- en DVB-S-signalen zijn storingsgevoelig bij slecht weer of hoge gebouwen, maar zijn dan wel weer handig als een kabelaansluiting geen optie is.

De beste antenneversterker helpt trouwens bij de storingsgevoeligheid van een DVB-T-decoder, maar is soms ook nog niet genoeg. Daarnaast is het zenderaanbod beperkt en zijn de beelden niet in HD of 4K bij dit type. Maar je betaalt dan ook geen abonnementskosten, omdat je de signalen gratis via de antenne ontvangt. Handig als je veel op pad bent en beeldkwaliteit niet belangrijk is.

Als je wel beelden van hoge kwaliteit wilt ontvangen van een groot aantal zenders, maar de kabel geen optie is, dan is een satellietverbinding beter. Echter, naast dat het signaal storingsgevoelig is, heb je ook nog eens hoge installatiekosten voor de schotel en moet je ook een abonnement afsluiten voor de ontvangst van de satellietsignalen. 💶

De kabel biedt het stabielste signaal van de drie, evenals een groot aantal zenders in hoge beeldkwaliteit. Je moet dan wel een abonnement afsluiten, maar dan heb je in ieder geval geen last van slecht weer of hoge gebouwen.

Aansluitingen – steek er een stekker voor

Kijk ook even goed naar welke aansluitingen op de decoder aanwezig zijn. Heb je bijvoorbeeld een wat oudere televisie die geen HDMI-aansluiting heeft, dan moet je wel een decoder hebben die nog een ingang voor een scartkabel heeft voor het beeld en tulpaansluitingen (RCA) voor het geluid. Dit laatste is ook bruikbaar wanneer je de decoder wilt aansluiten op een versterker.

Twee zwarte scartkabel plugs op elkaar.

Voor het decoderen van de ontvangen signalen heeft de decoder overigens een smartcard nodig. Dit is een kaart met een sleutel, waarmee de decoder de binnenkomende signalen omzet naar televisiebeelden. Bij sommige decoders is deze reeds ingebouwd. Is dit niet het geval, dan heeft de decoder een sleuf voor de smartcard nodig.

Het is niet altijd zo dat je een tv-abonnement moet afsluiten als je televisie wilt kijken. Er is een waslijst aan regionale, maar ook Europese zenders die gratis worden uitgezonden. Dit noemen we Free to Air (FTA). Via de kabel ontvang je bijvoorbeeld gratis NPO 1, 2 en 3. Controleer dus even of de decoder dit ondersteunt als je geen tv-abonnement wilt afsluiten.

Misschien wil je ook series en films kijken via streamingdiensten als Netflix en Disney+. Allereerst moet de decoder dit ondersteunen, maar daarnaast heb je ook een internetverbinding nodig. Dan is het ook nodig dat de ontvanger is voorzien van een wifi-ontvanger voor draadloos internet of een ethernetaansluiting voor internet via de kabel.

Wil je via de televisie de familie laten zien hoe tof je vakantie was door middel van je vakantiekiekjes? Dan is een decoder met een usb-poort of een sleuf voor een SD-kaart een handig extraatje.

Sommige decoders zijn bestuurbaar via een aparte app. Dit gaat vaak door middel van Bluetooth. Dus heb je geen zin in de zoveelste afstandsbediening in je huis? Dan is dit misschien ook wel een handige aansluiting voor je!

Functionaliteit boven vorm

De voornaamste activiteit van een decoder is het ontvangen van digitale tv-signalen, deze omzetten naar beelden en die doorsturen naar je televisie. Maar de technologische ontwikkeling staat niet stil, er is tegenwoordig zoveel meer mogelijk!

Weet je nog? Dat je vroeger in het reclameblok als een gek naar de wc moest rennen als je niks wilde missen van je favoriete programma? Dat is verleden tijd. Een groot deel van de decoders ondersteunt interactieve tv. Zet live-tv op pauze wanneer je wilt (timeshift), kijk programma's later terug of neem alle afleveringen van je favoriete serie op, zodat je niets meer mist.

Een decoder heeft vaak ook een digitale televisiegids, waarbij je van alle zenders ziet wat er op dit moment uitgezonden wordt, maar ook wat er al geweest is en wat er nog gaat komen. En als je iets interessants ziet in de gids, dan stel je met een druk op de knop een timer in en neemt de decoder dat programma voor je op wanneer het wordt uitgezonden.

Voor het ontvangen en verwerken van het tv-signaal is er een tuner nodig. Voor het opnemen van live-tv heb je minstens twee tuners nodig als je daarnaast zelf nog een ander programma live wilt kijken. Hoe meer tuners er in de decoder zitten, hoe meer programma's je tegelijkertijd kunt opnemen.

Dit heb je ook nodig als je gebruik wilt maken van de picture-in-picturefunctie (PiP). Hierbij kijk je als het ware twee programma's tegelijkertijd, eentje op groot scherm en eentje op een kleiner schermpje ergens in de hoek van het beeld. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer er twee belangrijke voetbalwedstrijden tegelijkertijd aan de gang zijn. ⚽

Een Panasonic lcd-televisie met daarop het logo van Netflix.

Wanneer je een echte seriebinger bent, dan is het ook fijn als de decoder streamingdiensten ondersteunt. Dan heb je live-tv, Netflix, Disney+, HBO Max en al die andere diensten binnen handbereik. Wat wil je nog meer?

Decoders vergelijken

Type ontvangerOpnemen optiesTegelijk opnemen en afspelenOpslagcapaciteitType input/outputGecertificeerd voor provider
1Quantis QE420 FTA HDTV ontvanger zwartDVB-CJaNeeGeen opslagcapaciteitHDMI , Scart , Coax , USBCaiway , Kabelnoord , Delta , Telenet , Ziggo (CI/CI+, v1.3)
2Coolstream Zee 2 Full HD zwartDVB-CJaJaGeen opslagcapaciteitHDMI , Scart , Serieel (9-pin) , S/PDIF optischKabelnoord , KPN Digitenne
3Humax IRHD5300C Kabel TV Ontvanger zwartDVB-CNeeNeeGeen opslagcapaciteitHDMICaiway , Kabelnoord , Delta
4MXQ Pro 4K Amlogic S905 zwartDVB-CNeeNee8 GBHDMICaiway , Kabelnoord , Delta
5Xsarius Sniper HD+ Combo V2 zwartDVB-CJaJa256 MBUSB , S/PDIF optisch , Coax , HDMI 1.4 , Voeding , F connectorCanal digitaal , KPN Digitenne

Quantis QE420 FTA HDTV ontvanger zwart

Type ontvanger: DVB-C

Opnemen opties: Ja

Tegelijk opnemen en afspelen: Nee

Opslagcapaciteit: Geen opslagcapaciteit

Type input/output: HDMI , Scart , Coax , USB

Gecertificeerd voor provider: Caiway , Kabelnoord , Delta , Telenet , Ziggo (CI/CI+, v1.3)

Coolstream Zee 2 Full HD zwart

Type ontvanger: DVB-C

Opnemen opties: Ja

Tegelijk opnemen en afspelen: Ja

Opslagcapaciteit: Geen opslagcapaciteit

Type input/output: HDMI , Scart , Serieel (9-pin) , S/PDIF optisch

Gecertificeerd voor provider: Kabelnoord , KPN Digitenne

Humax IRHD5300C Kabel TV Ontvanger zwart

Type ontvanger: DVB-C

Opnemen opties: Nee

Tegelijk opnemen en afspelen: Nee

Opslagcapaciteit: Geen opslagcapaciteit

Type input/output: HDMI

Gecertificeerd voor provider: Caiway , Kabelnoord , Delta

MXQ Pro 4K Amlogic S905 zwart

Type ontvanger: DVB-C

Opnemen opties: Nee

Tegelijk opnemen en afspelen: Nee

Opslagcapaciteit: 8 GB

Type input/output: HDMI

Gecertificeerd voor provider: Caiway , Kabelnoord , Delta

Xsarius Sniper HD+ Combo V2 zwart

Type ontvanger: DVB-C

Opnemen opties: Ja

Tegelijk opnemen en afspelen: Ja

Opslagcapaciteit: 256 MB

Type input/output: USB , S/PDIF optisch , Coax , HDMI 1.4 , Voeding , F connector

Gecertificeerd voor provider: Canal digitaal , KPN Digitenne

Opslag, knoop dat goed in je oren

Ik vertelde je net dat je met veel decoders tegenwoordig gemakkelijk programma's opneemt. Maar dat moet natuurlijk wel ergens worden opgeslagen. Daar heb je een harde schijf of een SSD voor nodig. Bij sommige decoders zit er al eentje in het kastje gebouwd, maar je hebt ze er ook tussen zitten die dat niet hebben.

Als je dan programma's wilt opnemen, dan heb je in ieder geval een decoder met een usb-poort nodig, maar ook een externe harddrive of een externe solid state drive. Dit zijn opslagapparaten waarop het opgenomen programma wordt geplaatst tot je hem gekeken hebt en weer verwijderd.

Of de opslag al ingebouwd zit of niet: je hebt hoe dan ook genoeg ruimte nodig, net als bij RAM uitgedrukt in gigabytes (GB). De grootte van een opname hangt onder andere af van de duur, beeldkwaliteit en de compressiemethode. Als richtlijn: de meeste decoders hebben een ingebouwde opslag van 500 GB tot wel 2 TB (dat is 2.000 gigabyte)! Kijk ook even naar de tabel hieronder.

Gemiddelde opslagruimte per opname*

BeeldkwaliteitBestandsgrootte
Standard Definition1 - 2 GB
Full HD (1080p)4 - 6 GB
Ultra HD (4K)15 - 20 GB
*De bestandsgrootte is gebaseerd op een opnameduur van 1 uur

De bediening, tot uw dienst

De tijd dat we naar de tv moesten lopen om van kanaal te wisselen is lang en breed voorbij. We zijn ondertussen wel gewend aan de oude vertrouwde afstandsbediening. Ze worden ondertussen standaard meegeleverd bij bijna alle apparaten die ze ook maar enigszins nodig hebben. Toch zijn er tegenwoordig ook andere manieren waarmee je de decoder aanstuurt.

Een afstandsbediening van een decoder op de salontafel.

Op veel afstandsbedieningen zit tegenwoordig een microfoon ingebouwd voor spraakbesturing. Hiermee vertel je tegen de afstandsbediening naar welke zender je wilt omschakelen of welk programma je wilt opnemen.

Een andere mogelijkheid is het besturen met behulp van een app voor je smartphone of tablet. Bij sommige decoders verbind je dan via wifi of Bluetooth met de decoder en wissel je zo van zender via de bijbehorende app. Vooral heel leuk als er mensen beneden tv aan het kijken zijn en je stiekem vanaf het toilet de zender veranderd (niet zeggen dat je dit idee van mij hebt).

Als je de decoder vaak gaat gebruiken voor het bekijken van video's op YouTube, dan zou een Bluetooth-toetsenbord nog een leuke toevoeging zijn. Dat typen met een afstandsbediening gaat vaak best wel traag. Dat gaat met zo'n toetsenbordje toch een stuk sneller, maar dan moet de decoder wel Bluetooth ondersteunen.

Beeldkwaliteit in één beeld gevangen

Het oog wil ook wat. Dus je wilt natuurlijk dat de signalen die de decoder ontvangt, omzet naar zo mooi mogelijke beelden. Dit hangt natuurlijk ook een beetje van je televisie zelf af, want wat er niet in wordt gestopt, komt er ook niet uit. Dus als je een 4K-televisie hebt, maar de decoder biedt maar een maximumresolutie van 1080p, dan heb je er alsnog niets aan.

Kijk vooral welke beeldresolutie de decoder levert. Dit is de hoeveelheid beeldpunten (pixels, of 'px' in het kort) die het beeld bevat. Voor live-tv zijn er ondertussen drie gangbare resoluties: Standard Definition (SD), Full HD (FHD) en 4K (UHD). SD biedt een resolutie van 720 × 576 pixels. Dit is een lage resolutie, maar goed genoeg voor een klein scherm en ook nog eens goedkoop.

Standard Definition is ondertussen redelijk uitgefaseerd en kom je weinig meer tegen. Full HD (1920 × 1080 pixels) is tegenwoordig de standaard. Het biedt een scherpe beeldweergave die op elke zender wel tot zijn recht komt.

4K/Ultra HD (3840 × 2160 pixels) bevat vier keer meer pixels dan Full HD – vandaar de naam. Dit is dus superscherp en gedetailleerd beeld. Een decoder die dit aankan is wel relatief duur. Daarnaast zenden nog niet alle televisiezenders hun programma's in deze resolutie uit. Als je wilt genieten van deze resolutie moeten de bron, je decoder en je televisie allemaal 4K ondersteunen.

Denk dus goed na of je dit de investering waard vindt. Naar mijn mening is dat het wel, mits je een extra cent hebt om te spenderen. Enkele streamingdiensten bieden wel al 4K-content aan en dit zal in de toekomst de standaard zijn voor alle visuele mediavormen. Dus als je een decoder neemt die deze technologie ondersteunt, is deze wel toekomstbestendig.

HDR en Dolby Vision voor extra schoonheid

Laat je helemaal door het beeld omver blazen met technologieën als HDR en Dolby Vision. Deze twee zorgen voor diepere kleurenweergave en een prachtig contrast. HDR staat voor high dynamic range, wat betekent dat er een heel groot verschil is tussen het donkerste zwart en het lichtste wit. Dit zorgt voor extra detail in het beeld en meer kijkplezier.

Daar word ik dolblij van – Dolby Vision verdeelt het beeld in kleinere segmenten en past de helderheid, het contrast en de kleur van elk segment afzonderlijk aan. Dit leidt tot meer details in de donkere en lichte delen van het beeld, een breder kleurenpalet en een verbeterd contrast. Hierdoor lijkt het alsof het beeld meer diepte heeft en komt het meer tot leven

Er zijn ondertussen verschillende versies met hun eigen voordelen en nadelen, dus kijk goed of de decoder HDR10, HDR10+ en/of Dolby Vision ondersteunt. De ondersteuning van deze technologieën zorgt echter ook voor een hoger prijskaartje. Dus bedenk goed wat er in je budget past en of je het écht nodig hebt.

Oorstrelende geluidskwaliteit

Als je echt voor een thuisbioscoop setting gaat, dan moet de decoder die je kiest ook goede geluidskwaliteit leveren natuurlijk. Nu is dit bij de meeste digitale signalen al van goed niveau, maar voor dat stapje extra wil je voor een decoder gaan met wat extra audio features.

Een jongen die op de bank zit om een film te gaan kijken met een bak popcorn.

Zo hebben we DTS:X. Dit is een geavanceerde audiotechnologie die het geluid in afzonderlijke objecten onderverdeeld in plaats van in kanalen, zoals bij traditionele surroundsound. Dit betekent dat het geluid vrij beweegt in de ruimte, waardoor een nauwkeurigere positionering en realistischere geluidseffecten ontstaan.

Een belangrijk kenmerk van DTS:X is dat het zich aanpast aan de specifieke luidsprekeropstelling in een kamer. Dit betekent dat het werkt met zowel traditionele 5.1- en 7.1-surroundsound-luidsprekeropstellingen, als met meer geavanceerde luidsprekeropstellingen zoals Dolby Atmos, die gebruikmaken van plafondspeakers.

DTS:X wordt vaak gebruikt in combinatie met andere geavanceerde audiotechnologieën, zoals Dolby Atmos, zodat het een meeslepende en realistische surroundsound ervaring biedt. Het is beschikbaar op verschillende apparaten, waaronder een AV-receiver, maar ook soundbars en Blu-ray-spelers. Verschillende streamingdiensten en contentaanbieders ondersteunen het al.

Dolby Atmos is een surroundsoundtechnologie die een meeslepende en realistische audiobeleving levert. In tegenstelling tot traditionele surroundsound systemen die de audio in kanalen verdelen, maakt Dolby Atmos gebruik van objectgebaseerde audiotechnologie waarbij elke geluidstrack als een object wordt behandeld en dynamisch gepositioneerd wordt in een 3D-ruimte.

Hierdoor krijg je een veel nauwkeuriger plaatsing van geluidseffecten en ervaar je niet alleen geluid om je heen, maar ook van bovenaf. Dit verhoogt de algehele immersie en realisme van het geluid. Dolby Atmos wordt vaak gebruikt in bioscopen, maar ook in home cinema-systemen, soundbars en hoofdtelefoons.

De 5 beste decoders onder elkaar

1. Quantis QE420 FTA HDTV ontvanger zwart

1. Quantis QE420 FTA HDTV ontvanger zwart
Type ontvanger: DVB-C
Live pauzeren: Ja
Opnemen opties: Ja
Tegelijk opnemen en afspelen: Nee
Elektronische gids: Ja
Opslagcapaciteit: Geen opslagcapaciteit
Type input/output: HDMI , Scart , Coax , USB
Product breedte: 14 cm
Product hoogte: 3.5 cm
Product lengte: 15 cm
Gecertificeerd voor provider: Caiway , Kabelnoord , Delta , Telenet , Ziggo (CI/CI+, v1.3)
Verpakkingsinhoud: QE420, handleiding, voedingsadapter, afstandsbediening en batterijen.

2. Coolstream Zee 2 Full HD zwart

2. Coolstream Zee 2 Full HD zwart
Type ontvanger: DVB-C
Live pauzeren: Ja
Opnemen opties: Ja
Tegelijk opnemen en afspelen: Ja
Elektronische gids: Ja
Opslagcapaciteit: Geen opslagcapaciteit
Type input/output: HDMI , Scart , Serieel (9-pin) , S/PDIF optisch
Product breedte: 24 cm
Product hoogte: 7 cm
Product lengte: 30 cm
Gecertificeerd voor provider: Kabelnoord , KPN Digitenne
Verpakkingsinhoud: • Coolstream Zee 2 • Afstandsbediening • 2x AAA batterijen • Doorluskabel • Voedingskabel

3. Humax IRHD5300C Kabel TV Ontvanger zwart

3. Humax IRHD5300C Kabel TV Ontvanger zwart
Type ontvanger: DVB-C
Live pauzeren: Nee
Opnemen opties: Nee
Tegelijk opnemen en afspelen: Nee
Elektronische gids: Ja
Opslagcapaciteit: Geen opslagcapaciteit
Type input/output: HDMI
Product breedte: 250 mm
Product hoogte: 41 mm
Product lengte: 181 mm
Gecertificeerd voor provider: Caiway , Kabelnoord , Delta
Verpakkingsinhoud: Universele afstandsbediening met 2 batterijen (Alkaline), HDMI-kabel/SCART-kabel/Coaxkabel, Gebruiksaanwijzing (Nederlands, Engels)

4. MXQ Pro 4K Amlogic S905 zwart

4. MXQ Pro 4K Amlogic S905 zwart
Type ontvanger: DVB-C
Opslagcapaciteit: 8 GB
Verpakkingsinhoud: Android computer Afstandsbediening HDMI kabel Stroom adopter Handleiding Draadloos Toetsenbord

5. Xsarius Sniper HD+ Combo V2 zwart

5. Xsarius Sniper HD+ Combo V2 zwart
Type ontvanger: DVB-C
Live pauzeren: Ja
Opnemen opties: Ja
Tegelijk opnemen en afspelen: Ja
Elektronische gids: Ja
Opslagcapaciteit: 256 MB
Type input/output: USB , S/PDIF optisch , Coax , HDMI 1.4 , Voeding , F connector
Product breedte: 146 mm
Product hoogte: 30 mm
Product lengte: 115 mm
Gecertificeerd voor provider: Canal digitaal , KPN Digitenne
Verpakkingsinhoud: - Xsarius Sniper HD Combo H.265 - Stroomadapter - Afstandbediening - 2 x AAA Batterijen 1,5V - Externe infrarood oog - HDMI kabel - Handleiding in Nederlands

Veelgestelde vragen over decoders

Ik heb al heel wat informatie over decoders met je gedeeld, maar hieronder beantwoord ik ook nog de meestgestelde vragen over decoders. Voor het geval dat. Staat jouw vraag er niet tussen? Stel ons er alsjeblieft van op de hoogte via het feedbackformulier onderaan het artikel!

Wat is IKS?

IKS staat voor 'internet key sharing' en is een methode waarmee je toegang krijgt tot gecodeerde tv-programma's zonder dat je daarvoor betaalt. Online worden de sleutels die nodig zijn voor het decoderen van de versleutelde tv-programma's gedeeld tussen verschillende ontvangers. Dit is illegaal! Het is in strijd met auteursrechten, en daardoor is het delen van sleutels verboden.

De sleutels staan opgeslagen op een online server. Gebruikers die toegang willen krijgen tot gecodeerde tv-programma's maken verbinding met deze server en ontvangen de benodigde sleutels die de programma's decoderen. Op de server heeft elke gebruiker alleen toegang tot de tv-programma's waarvoor hij of zij betaalt. Dus helemaal gratis is het niet.

Wat wordt bedoeld met een terrestriale verbinding?

Een terrestriale verbinding verwijst naar een verbinding tussen een zender en ontvanger die via de aarde verloopt, zonder dat er gebruik wordt gemaakt van satellieten of ondergrondse kabels. Ze worden veel gebruikt voor het verzenden van televisie- en radiosignalen tussen zender en ontvanger. Dit gebeurt voornamelijk via de lucht met behulp van een antenne.

Waarvoor dient Bluetooth op decoders?

Bluetooth op een decoder is inzetbaar voor het draadloos afspelen van audio van bijvoorbeeld smartphones, tablets of laptops. Het is ook handig voor een verbinding met draadloze koptelefoons of Bluetooth speakers. Sommige decoders hebben daarnaast bijbehorende apps die je smartphone of tablet transformeert in een afstandsbediening. Deze verbinding verloopt via Bluetooth of wifi.

Wat is Free to Air (FTA)?

Free to Air (FTA) verwijst naar televisie- of radio-uitzendingen die gratis toegankelijk zijn zonder abonnementskosten of andere betaalde diensten. De uitzendingen worden zonder codering uitgezonden en zijn dus vrij ontvangbaar voor iedereen met een geschikte ontvanger, zonder dat daarvoor een abonnement of betaling vereist is.

FTA-zenders bieden verschillende soorten inhoud aan, waaronder nieuws, sport, entertainment, documentaires en meer. Dit zijn onder andere zenders van publieke omroepen of commerciële zenders die hun inhoud gratis aanbieden aan kijkers.

Conclusie

Het mysterie is ontrafeld en de code van wat de beste decoder voor je gaat zijn ontcijferd. We weten nu dat er minstens een processor in moet zitten met een kloksnelheid van 1,2 GHz, werkgeheugen van 1 GB, genoeg opslagruimte als je programma's wilt opnemen en dat je meer dan één tuner nodig hebt als je tegelijkertijd wilt opnemen en live-tv wilt kijken.

Vraag jezelf af in welke beeldresolutie je dat wilt doen en of je voor die home-cinema vibe gaat en een decoder neemt die HDR, Dolby Vision, DTS:X of Dolby Atmos ondersteunt. Let ook op dat je de juiste type ontvanger kiest voor jouw situatie en dat er daarnaast de goede aansluitingen op zitten. Wel zo handig als je de decoder met je televisie gaat verbinden.

Ik wil je heel erg bedanken voor het lezen van mijn artikel over de beste decoder. Zit je na al deze informatie alsnog met een vraag, heb ik iets gemist of heb ik je juist enorm geholpen? Laat het ons gerust even weten via het feedbackformulier hieronder!

Was dit artikel behulpzaam?

Auteur
Robbert, uit Wognum (NH). is één van onze Content Creators. Samen met zijn voorliefde voor fotografie, videografie en monteren, is zijn grootste passie toch echt het luisteren, maar vooral het maken van muziek. Hij verzorgt al zes jaar de lead vocals bij tributeband Touch of Toto en maakt sinds vorig jaar ook deel uit van de formatie van feestband Cherry & The Sugarstuds. En alsof dat niet genoeg is is hij bezig met de studie Media Design bij de LOI. Dankzij die studie heeft hij kennis over de wereld van creatieve hard- en software en onderzoeksmethoden. Al doende groeit hij daar verder in tijdens het schrijven van artikelen voor Technerds.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2023 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross