Na een dag hard werken wil je lekker op de band ploffen en je favoriete serie aanzetten. Maar aan alleen een televisie heb je niet genoeg; je moet toch ergens die streamingdiensten en live-tv vandaan halen en op je scherm krijgen. Dat is waar je de beste decoder voor nodig hebt!
Inhoudsopgave
Met zo'n apparaat kijk je niet alleen live-tv, maar neem je ook nog eens je favoriete programma's op zodat je nooit meer iets mist. En dat ook nog eens in hoge beeld- en geluidskwaliteit! Wat is een goede decoder? Dat heb ik voor je uitgezocht, dus lees snel verder.
Waarom een decoder aanschaffen?
Als je van je favoriete tv-programma's en series wilt genieten, dan is een decoder echt onmisbaar. Naast dat het apparaat live-tv in een hoge kwaliteit beeld en geluid ontvangt, neem je ook nog eens programma's op of kijk je ze terug.
Als de decoder via een wifirouter of ethernetkabel in verbinding staat met het internet, dan ontvang je daarbovenop alle streamingdiensten die je ooit nodig gaat hebben. Met een druk op de knop van de meegeleverde afstandsbediening spring je van het journaal, naar Wednesday op Netflix, terug naar de aflevering van Expeditie Robinson van vorige week en door naar een leuke Disneyfilm.
En dan moeten we niet vergeten dat het aanbod van digitale tv ontzettend breed is. Je hebt een bijna eindeloze lijst van niet alleen binnenlandse zenders, maar ook nog eens buitenlandse zenders binnen handbereik. Zo blijf je op de hoogte de laatste nieuwtjes uit binnen- en buitenland!
Ik snap het helemaal als je nu al enthousiast bent over zo'n decoder. Kijk dan even in de top 3 hieronder of er eentje voor je tussen staat. Maar als je toch nog wat meer wilt weten over hoe je de beste decoder voor jou vindt, lees dan daaronder verder. Dan vertel ik je waar je allemaal op moet letten. 👀
Koopgids: hoe kies ik de beste decoder?
Je bent dus op zoek naar een decoder voor bij je thuis. Maar wat is nou eigenlijk de beste? Dit verschilt van persoon tot persoon, maar ik heb voor je uitgezocht waar je allemaal op moet letten als je zo'n ding wilt aanschaffen. Ga er lekker voor zitten met een bakje popcorn, dan zappen wij in vogelvlucht langs alle belangrijke eigenschappen van een digitale ontvanger.
Op zoek naar de hardware
Allereerst kijken we naar het hart en de ziel van bijna ieder elektronisch apparaat, de CPU en de RAM. Ook bij een decoder ontkomen we hier niet aan, want iets moet de boel toch aansturen. De central processing unit, of CPU of processor in het kort, is het brein van zo ongeveer elk elektronisch apparaat, zo ook bij de decoder.
Een CPU voor het zwaardere denkwerk 🧠
Deze kleine chip verwerkt de taken waarmee de decoder bijvoorbeeld de gemiste aflevering van Lang Leve de Liefde van afgelopen week instart. Dit gaat om duizenden berekeningen per seconde! De snelheid waarmee de processor deze taken verwerkt noemen we de kloksnelheid en die drukken we uit in Gigahertz (GHz).
Hertz is een meeteenheid waarmee we de frequentie per seconde aangeven. De 'giga' in het woord 'Gigahertz' staat voor het aantal 1.000. 1 Gigahertz is dus een frequentie van 1.000 keer per seconde en in het geval van een processor is dit dus 1.000 berekeningen per seconde.
Tegenwoordig zie je veelal processoren met een kloksnelheid van 2,4 GHz tot wel 5 GHz, maar dat is vooral van toepassing op laptops en pc's. Bij decoders is een CPU met een kloksnelheid van 1,2 GHz afdoende. Er zijn wel decoders met snellere processoren, maar die zijn vaak duurder en die snelheid is over het algemeen niet noodzakelijk voor een vloeiend lopende decoder.
RAM hem erin
Een sterke CPU is niks zonder de ondersteuning van een degelijke hoeveelheid RAM-geheugen. random access memory, of werkgeheugen in het Nederlands, is een opslagruimte waar data van actieve programma's tijdelijk geparkeerd wordt. Dit voorkomt dat de processor de hele interne opslag door moet spitten voor de benodigde informatie.
Het is dus belangrijk dat er genoeg ruimte is voor alle essentiële informatie van het lopende programma. Deze ruimte staat aangegeven in megabytes (MB) of gigabytes (GB), een meetwaarde voor de hoeveelheid informatiedeeltjes in een bestand.
Zwaardere applicaties bevatten veel informatie en nemen dan ook meer opslagruimte in beslag. Als je die soepel wilt laten lopen heb je dus meer RAM nodig. Bij decoders zijn de toepassingen die er doorgaans op staan gelukkig niet zo zwaar, dus voor de meeste decoders is 1 GB aan werkgeheugen ruim voldoende. Meer mag altijd, maar dat drijft de prijs die je betaalt ook op.
Het is weer tijd voor compatibiliteit
Je wilt een decoder, omdat je televisie wilt kijken. Dan is het niet onbelangrijk dat de decoder signalen ontvangt, deze omzet en vervolgens doorstuurt naar de tv. Dus hij moet compatibel zijn met al deze dingen. Hiervoor heb je een aantal aansluitingen nodig waarmee je de decoder aansluit op de televisie, een satellietontvanger, internet en nog veel meer.
Wat is jouw type?
Allereerst is het belangrijk dat je weet op welke manier de decoder signalen binnenkrijgt. Er zijn drie verschillende types ontvanger: DVB-C, DVB-T en DVB-S. Veel decoders hebben een combinatie van deze ontvangers ingebouwd. Maar waar staan deze afkortingen dan voor?
Afkorting | Naam | Functie |
---|---|---|
DVB-C | Digital Video Broadcasting - Cable | Dit type ontvangt signalen via een coaxkabel |
DVB-T | Digital Video Broadcasting - Terrestrial | Ook wel bekend als een terrestriale verbinding en ontvangt signalen via radiogolven |
DVB-S | Digital Video Broadcasting - Satellite | Deze ontvanger krijgt signalen binnen via een satellietverbinding |
Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen. DVB-T- en DVB-S-signalen zijn storingsgevoelig bij slecht weer of hoge gebouwen, maar zijn dan wel weer handig als een kabelaansluiting geen optie is.
De beste antenneversterker helpt trouwens bij de storingsgevoeligheid van een DVB-T-decoder, maar is soms ook nog niet genoeg. Daarnaast is het zenderaanbod beperkt en zijn de beelden niet in HD of 4K bij dit type. Maar je betaalt dan ook geen abonnementskosten, omdat je de signalen gratis via de antenne ontvangt. Handig als je veel op pad bent en beeldkwaliteit niet belangrijk is.
Als je wel beelden van hoge kwaliteit wilt ontvangen van een groot aantal zenders, maar de kabel geen optie is, dan is een satellietverbinding beter. Echter, naast dat het signaal storingsgevoelig is, heb je ook nog eens hoge installatiekosten voor de schotel en moet je ook een abonnement afsluiten voor de ontvangst van de satellietsignalen. 💶
De kabel biedt het stabielste signaal van de drie, evenals een groot aantal zenders in hoge beeldkwaliteit. Je moet dan wel een abonnement afsluiten, maar dan heb je in ieder geval geen last van slecht weer of hoge gebouwen.
Aansluitingen – steek er een stekker voor
Kijk ook even goed naar welke aansluitingen op de decoder aanwezig zijn. Heb je bijvoorbeeld een wat oudere televisie die geen HDMI-aansluiting heeft, dan moet je wel een decoder hebben die nog een ingang voor een scartkabel heeft voor het beeld en tulpaansluitingen (RCA) voor het geluid. Dit laatste is ook bruikbaar wanneer je de decoder wilt aansluiten op een versterker.
Voor het decoderen van de ontvangen signalen heeft de decoder overigens een smartcard nodig. Dit is een kaart met een sleutel, waarmee de decoder de binnenkomende signalen omzet naar televisiebeelden. Bij sommige decoders is deze reeds ingebouwd. Is dit niet het geval, dan heeft de decoder een sleuf voor de smartcard nodig.
Het is niet altijd zo dat je een tv-abonnement moet afsluiten als je televisie wilt kijken. Er is een waslijst aan regionale, maar ook Europese zenders die gratis worden uitgezonden. Dit noemen we Free to Air (FTA). Via de kabel ontvang je bijvoorbeeld gratis NPO 1, 2 en 3. Controleer dus even of de decoder dit ondersteunt als je geen tv-abonnement wilt afsluiten.
Misschien wil je ook series en films kijken via streamingdiensten als Netflix en Disney+. Allereerst moet de decoder dit ondersteunen, maar daarnaast heb je ook een internetverbinding nodig. Dan is het ook nodig dat de ontvanger is voorzien van een wifi-ontvanger voor draadloos internet of een ethernetaansluiting voor internet via de kabel.
Wil je via de televisie de familie laten zien hoe tof je vakantie was door middel van je vakantiekiekjes? Dan is een decoder met een usb-poort of een sleuf voor een SD-kaart een handig extraatje.
Sommige decoders zijn bestuurbaar via een aparte app. Dit gaat vaak door middel van Bluetooth. Dus heb je geen zin in de zoveelste afstandsbediening in je huis? Dan is dit misschien ook wel een handige aansluiting voor je!
Functionaliteit boven vorm
De voornaamste activiteit van een decoder is het ontvangen van digitale tv-signalen, deze omzetten naar beelden en die doorsturen naar je televisie. Maar de technologische ontwikkeling staat niet stil, er is tegenwoordig zoveel meer mogelijk!
Weet je nog? Dat je vroeger in het reclameblok als een gek naar de wc moest rennen als je niks wilde missen van je favoriete programma? Dat is verleden tijd. Een groot deel van de decoders ondersteunt interactieve tv. Zet live-tv op pauze wanneer je wilt (timeshift), kijk programma's later terug of neem alle afleveringen van je favoriete serie op, zodat je niets meer mist.
Een decoder heeft vaak ook een digitale televisiegids, waarbij je van alle zenders ziet wat er op dit moment uitgezonden wordt, maar ook wat er al geweest is en wat er nog gaat komen. En als je iets interessants ziet in de gids, dan stel je met een druk op de knop een timer in en neemt de decoder dat programma voor je op wanneer het wordt uitgezonden.
Voor het ontvangen en verwerken van het tv-signaal is er een tuner nodig. Voor het opnemen van live-tv heb je minstens twee tuners nodig als je daarnaast zelf nog een ander programma live wilt kijken. Hoe meer tuners er in de decoder zitten, hoe meer programma's je tegelijkertijd kunt opnemen.
Dit heb je ook nodig als je gebruik wilt maken van de picture-in-picturefunctie (PiP). Hierbij kijk je als het ware twee programma's tegelijkertijd, eentje op groot scherm en eentje op een kleiner schermpje ergens in de hoek van het beeld. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer er twee belangrijke voetbalwedstrijden tegelijkertijd aan de gang zijn. ⚽
Wanneer je een echte seriebinger bent, dan is het ook fijn als de decoder streamingdiensten ondersteunt. Dan heb je live-tv, Netflix, Disney+, HBO Max en al die andere diensten binnen handbereik. Wat wil je nog meer?
Decoders vergelijken
Manhattan T3-R | Maintro BT TV Box Pro | Humax Aura | Sky Q UHD | EE TV Box Pro | |
---|---|---|---|---|---|
Type ontvanger | DVB-T | ||||
Opnemen opties | Ja | ||||
Tegelijk opnemen en afspelen | Ja | ||||
Opslagcapaciteit | 8 GB | ||||
Type input/output | USB | ||||
Gecertificeerd voor provider | Geen |
Opslag, knoop dat goed in je oren
Ik vertelde je net dat je met veel decoders tegenwoordig gemakkelijk programma's opneemt. Maar dat moet natuurlijk wel ergens worden opgeslagen. Daar heb je een harde schijf of een SSD voor nodig. Bij sommige decoders zit er al eentje in het kastje gebouwd, maar je hebt ze er ook tussen zitten die dat niet hebben.
Als je dan programma's wilt opnemen, dan heb je in ieder geval een decoder met een usb-poort nodig, maar ook een externe harddrive of een externe solid state drive. Dit zijn opslagapparaten waarop het opgenomen programma wordt geplaatst tot je hem gekeken hebt en weer verwijderd.
Of de opslag al ingebouwd zit of niet: je hebt hoe dan ook genoeg ruimte nodig, net als bij RAM uitgedrukt in gigabytes (GB). De grootte van een opname hangt onder andere af van de duur, beeldkwaliteit en de compressiemethode. Als richtlijn: de meeste decoders hebben een ingebouwde opslag van 500 GB tot wel 2 TB (dat is 2.000 gigabyte)! Kijk ook even naar de tabel hieronder.
Gemiddelde opslagruimte per opname*
Beeldkwaliteit | Bestandsgrootte |
---|---|
Standard Definition | 1 - 2 GB |
Full HD (1080p) | 4 - 6 GB |
Ultra HD (4K) | 15 - 20 GB |
De bediening, tot uw dienst
De tijd dat we naar de tv moesten lopen om van kanaal te wisselen is lang en breed voorbij. We zijn ondertussen wel gewend aan de oude vertrouwde afstandsbediening. Ze worden ondertussen standaard meegeleverd bij bijna alle apparaten die ze ook maar enigszins nodig hebben. Toch zijn er tegenwoordig ook andere manieren waarmee je de decoder aanstuurt.
Op veel afstandsbedieningen zit tegenwoordig een microfoon ingebouwd voor spraakbesturing. Hiermee vertel je tegen de afstandsbediening naar welke zender je wilt omschakelen of welk programma je wilt opnemen.
Een andere mogelijkheid is het besturen met behulp van een app voor je smartphone of tablet. Bij sommige decoders verbind je dan via wifi of Bluetooth met de decoder en wissel je zo van zender via de bijbehorende app. Vooral heel leuk als er mensen beneden tv aan het kijken zijn en je stiekem vanaf het toilet de zender veranderd (niet zeggen dat je dit idee van mij hebt).
Als je de decoder vaak gaat gebruiken voor het bekijken van video's op YouTube, dan zou een Bluetooth-toetsenbord nog een leuke toevoeging zijn. Dat typen met een afstandsbediening gaat vaak best wel traag. Dat gaat met zo'n toetsenbordje toch een stuk sneller, maar dan moet de decoder wel Bluetooth ondersteunen.
Beeldkwaliteit in één beeld gevangen
Het oog wil ook wat. Dus je wilt natuurlijk dat de signalen die de decoder ontvangt, omzet naar zo mooi mogelijke beelden. Dit hangt natuurlijk ook een beetje van je televisie zelf af, want wat er niet in wordt gestopt, komt er ook niet uit. Dus als je een 4K-televisie hebt, maar de decoder biedt maar een maximumresolutie van 1080p, dan heb je er alsnog niets aan.
Kijk vooral welke beeldresolutie de decoder levert. Dit is de hoeveelheid beeldpunten (pixels, of 'px' in het kort) die het beeld bevat. Voor live-tv zijn er ondertussen drie gangbare resoluties: Standard Definition (SD), Full HD (FHD) en 4K (UHD). SD biedt een resolutie van 720 × 576 pixels. Dit is een lage resolutie, maar goed genoeg voor een klein scherm en ook nog eens goedkoop.
Standard Definition is ondertussen redelijk uitgefaseerd en kom je weinig meer tegen. Full HD (1920 × 1080 pixels) is tegenwoordig de standaard. Het biedt een scherpe beeldweergave die op elke zender wel tot zijn recht komt.
4K/Ultra HD (3840 × 2160 pixels) bevat vier keer meer pixels dan Full HD – vandaar de naam. Dit is dus superscherp en gedetailleerd beeld. Een decoder die dit aankan is wel relatief duur. Daarnaast zenden nog niet alle televisiezenders hun programma's in deze resolutie uit. Als je wilt genieten van deze resolutie moeten de bron, je decoder en je televisie allemaal 4K ondersteunen.
Denk dus goed na of je dit de investering waard vindt. Naar mijn mening is dat het wel, mits je een extra cent hebt om te spenderen. Enkele streamingdiensten bieden wel al 4K-content aan en dit zal in de toekomst de standaard zijn voor alle visuele mediavormen. Dus als je een decoder neemt die deze technologie ondersteunt, is deze wel toekomstbestendig.
HDR en Dolby Vision voor extra schoonheid
Laat je helemaal door het beeld omver blazen met technologieën als HDR en Dolby Vision. Deze twee zorgen voor diepere kleurenweergave en een prachtig contrast. HDR staat voor high dynamic range, wat betekent dat er een heel groot verschil is tussen het donkerste zwart en het lichtste wit. Dit zorgt voor extra detail in het beeld en meer kijkplezier.
Er zijn ondertussen verschillende versies met hun eigen voordelen en nadelen, dus kijk goed of de decoder HDR10, HDR10+ en/of Dolby Vision ondersteunt. De ondersteuning van deze technologieën zorgt echter ook voor een hoger prijskaartje. Dus bedenk goed wat er in je budget past en of je het écht nodig hebt.
Oorstrelende geluidskwaliteit
Als je echt voor een thuisbioscoop setting gaat, dan moet de decoder die je kiest ook goede geluidskwaliteit leveren natuurlijk. Nu is dit bij de meeste digitale signalen al van goed niveau, maar voor dat stapje extra wil je voor een decoder gaan met wat extra audio features.
Zo hebben we DTS:X. Dit is een geavanceerde audiotechnologie die het geluid in afzonderlijke objecten onderverdeeld in plaats van in kanalen, zoals bij traditionele surroundsound. Dit betekent dat het geluid vrij beweegt in de ruimte, waardoor een nauwkeurigere positionering en realistischere geluidseffecten ontstaan.
Een belangrijk kenmerk van DTS:X is dat het zich aanpast aan de specifieke luidsprekeropstelling in een kamer. Dit betekent dat het werkt met zowel traditionele 5.1- en 7.1-surroundsound-luidsprekeropstellingen, als met meer geavanceerde luidsprekeropstellingen zoals Dolby Atmos, die gebruikmaken van plafondspeakers.
DTS:X wordt vaak gebruikt in combinatie met andere geavanceerde audiotechnologieën, zoals Dolby Atmos, zodat het een meeslepende en realistische surroundsound ervaring biedt. Het is beschikbaar op verschillende apparaten, waaronder een AV-receiver, maar ook soundbars en Blu-ray-spelers. Verschillende streamingdiensten en contentaanbieders ondersteunen het al.
Dolby Atmos is een surroundsoundtechnologie die een meeslepende en realistische audiobeleving levert. In tegenstelling tot traditionele surroundsound systemen die de audio in kanalen verdelen, maakt Dolby Atmos gebruik van objectgebaseerde audiotechnologie waarbij elke geluidstrack als een object wordt behandeld en dynamisch gepositioneerd wordt in een 3D-ruimte.
Hierdoor krijg je een veel nauwkeuriger plaatsing van geluidseffecten en ervaar je niet alleen geluid om je heen, maar ook van bovenaf. Dit verhoogt de algehele immersie en realisme van het geluid. Dolby Atmos wordt vaak gebruikt in bioscopen, maar ook in home cinema-systemen, soundbars en hoofdtelefoons.
De 5 beste decoders onder elkaar
1. Beste Decoder: Manhattan T3-R
Belangrijke specificaties:
Ik ben de Manhattan T3-R, een 4K-ready Freeview Play slimme recorder, beschikbaar in versies van 500GB en 1TB. Met een gebruikersvriendelijke interface en toegang tot catch-up TV-apps en digitale TV-kanalen, bied ik een compact ontwerp en een leerzame afstandsbediening die de TV-opdrachten nabootst. Mijn prijs begint bij £169.99 en £199 respectievelijk. Hoewel ik een responsieve interface, efficiënte app-loading en geweldige beeldkwaliteit bied bij het opnemen van HD TV-kanalen, ontbreek ik populaire streaming apps zoals Netflix en Amazon Prime, wat de toegang tot 4K-content beperkt tot YouTube. Ik ben toekomstbestendig, maar het ontbreken van populaire streaming apps kan sommige gebruikers afschrikken.
Ik word geprezen om mijn gebruiksgemak, stille HDD-werking en geweldige beeldkwaliteit op HD-kanalen, maar ik heb ook beperkingen. Gebruikers hebben gemeld problemen met mislukte opnames en het instellen van opnames, wat frustratie heeft veroorzaakt vanwege het gebrek aan respons van de fabrikant. Het ontbreken van Netflix en Amazon Prime Video, evenals beperkte gelijktijdige kanaalopname, worden genoemd als nadelen. Daarnaast ondersteun ik 4K en HDR, maar ontbreek ik 4K-content via Freeview. Ik bied een verscheidenheid aan kanalen en mainstream catch-up apps, met de beschikbare versies van 500GB en 1TB. De beeldkwaliteit is goed, met name op HD-kanalen, terwijl SD-kanalen meer compromissen ("... gebrek aan Netflix en Amazon Prime Video, evenals de beperkte gelijktijdige kanaalopname, worden genoemd als nadelen in de review" - TrustedReviews).
Vergeleken met andere set-top boxen, word ik geprezen als de beste Freeview box voor 4K. Ik sta echter tegenover concurrentie van alternatieven zoals de BT TV Box Pro, Humax Aura, Freesat 4K Recordable TV Box, Sky Q UHD en Virgin TV 360. Deze opties bieden verschillende functies en functionaliteiten, inclusief toegang tot premium kanalen en streamingdiensten, met verschillen in harde schijfgrootte, internetverbinding en het aantal USB-poorten. Mijn primaire kracht ligt in het feit dat ik de beste keuze ben voor Freeview 4K, maar mijn beperkingen in opnamefunctionaliteit en het ontbreken van populaire streaming apps maken mij een overweging tegenover mijn tegenhangers.
Kortom, ik ben de Manhattan T3-R, een 4K-ready Freeview Play slimme recorder met een gebruikersvriendelijke interface en geweldige beeldkwaliteit op HD-kanalen. Hoewel ik toekomstbestendig ben en een verscheidenheid aan kanalen en catch-up apps bied, zijn mijn gebrek aan populaire streaming apps, incidentele opnameproblemen en beperkte gelijktijdige kanaalopname aspecten om te overwegen. Als de beste Freeview box voor 4K, vervul ik een specifieke niche, maar sta ik tegenover concurrentie van andere set-top boxen die verschillende functies en functionaliteiten bieden.
Voordelen Manhattan T3-R
- Gebruiksvriendelijke interface
- Geweldige beeldkwaliteit op HD-kanalen
- Toekomstbestendig
Nadelen Manhattan T3-R
- Gebrek aan populaire streaming-apps zoals Netflix en Amazon Prime
- Af en toe opnameproblemen
- Beperkte gelijktijdige kanaalopname
2. Maintro BT TV Box Pro
Belangrijke specificaties:
Ik ben de BT TV Box Pro, en ik sta bekend als een eersteklas set-top box die een uitgebreide TV-kijkervaring biedt voor BT-klanten. Met mijn indrukwekkende functies, zoals snelle prestaties, 4K HDR-beelden, Dolby Atmos-geluid en 1TB opslag voor het opnemen van drie shows tegelijk terwijl je een andere kijkt, lever ik een ongeëvenaarde ervaring. Mijn Wi-Fi connectiviteit en universele zoekoptie geven toegang tot premium TV-kanalen zoals Sky, BT Sport Ultimate, Netflix en Amazon. Daarnaast beschik ik over een strak industrieel ontwerp, eco-instellingen en een full-size afstandsbediening die werkt via een Bluetooth-verbinding. Volgens TechRadar lever ik een "scherpe prestatie" en een "uitstekende TV-zoekfunctie," waardoor ik een overtuigende keuze ben voor een premium TV-ervaring.
Mijn nadruk op prestaties en functionaliteit blijkt uit mijn vermogen om de inbouw-apps van de TV te overtreffen, zoals opgemerkt door een gebruiker op AVForums die benadrukte dat "de apps veel helderder lijken op de BT Pro box in vergelijking met de inbouw-apps van de TV." Dit toont mijn vermogen om de gebruikerservaring te verbeteren door superieure visuele kwaliteit en functionaliteit te bieden in vergelijking met standaard TV-apps.
In de wereld van set-top boxes concurreer ik met een verscheidenheid aan opties, zoals te zien is in de zoekresultaten voor "tv decoder box" op Amazon. Deze resultaten omvatten een reeks producten met verschillende functies, zoals H.265 4K HDMI VGA CVBS Video Audio Decoder, Digital ATSC Converter Boxes, Android TV Boxes en HDMI-video-encoders/decoders. Echter, ik onderscheid mezelf met mijn combinatie van 4K HDR-beelden, Dolby Atmos-geluid, uitgebreide opslag en toegang tot premium TV-kanalen, waardoor ik een uitgebreide en premium TV-ervaring bied die me onderscheidt van standaard decoder boxes.
Als ik vergeleken wordt met andere set-top boxes in de markt, positioneert mijn vermogen om drie shows tegelijk op te nemen en premium TV-kanalen te ondersteunen mij als een sterke concurrent. Hoewel andere set-top boxes zoals Sky Q, Manhattan T3-R en Freesat 4K TV Recorder ook overtuigende functies bieden, zoals uitgebreide Ultra HD-content en HDR-ondersteuning, onderscheidt mijn unieke combinatie van functies en functionaliteit mij, vooral voor BT-klanten die een premium TV-ervaring zoeken.
Kortom, ik excelleer in het leveren van een premium TV-ervaring voor BT-klanten, met mijn indrukwekkende prestaties, 4K HDR-beelden, Dolby Atmos-geluid en uitgebreide opslag. Hoewel ik concurreer in een diverse markt van decoder boxes, onderscheid ik me door standaard TV-apps te overtreffen en een uitgebreide TV-ervaring te bieden, waardoor ik een uitstekende keuze ben voor degenen die een premium set-top box zoeken.
Voordelen Maintro BT TV Box Pro
- Snelle prestaties
- 4K HDR-beelden
- Dolby Atmos-geluid
3. Humax Aura
Belangrijke specificaties:
De Humax Aura is een veelzijdige set-top box die naadloos Freeview Play ondersteunt met een rijk scala aan functies, waardoor het een overtuigende optie is voor entertainmentbehoeften. Het strakke en moderne ontwerp, samen met de glanzend zwarte behuizing en LED-indicator, straalt een premium gevoel uit. Het opvallende kenmerk is de integratie van Android TV 9, waarmee toegang wordt geboden tot diverse streamingdiensten en de Google Play Store. Ondanks zijn sterke punten schiet de Aura tekort in HDR-prestaties, trage interface-navigatie en het ontbreken van apps zoals Netflix en Now. Toch maken zijn 4K-ondersteuning en hi-res audiomogelijkheden, samen met de mogelijkheid om meerdere kanalen tegelijk op te nemen, het tot een opmerkelijke concurrent in de decoder-ruimte.
Het opvallende kenmerk van de Humax Aura is de combinatie van Freeview Play met Android TV 9, waardoor een uitgebreide entertainmentervaring wordt geboden. Volgens What Hi-Fi? biedt de Aura's mobiele app niet alleen een elektronische programmagids, maar maakt het ook op afstand opnemen en toegang tot diverse streamingdiensten mogelijk. De inclusie van HDMI 2.1, USB 3.0, USB 2.0 en optische audio-uitgang benadrukt zijn veelzijdigheid, waardoor het voldoet aan diverse connectiviteitsbehoeften. De speciale Aura-app maakt op afstand opnemen en downloaden van opnames voor offline bekijken mogelijk, zoals benadrukt in de recensie van Stuff.tv. Dit maakt het een overtuigende optie voor degenen die op zoek zijn naar een kosteneffectieve en rijk uitgeruste televisiehub.
Echter, de Aura wordt bekritiseerd vanwege zijn trage interface en stijve afstandsbedieningsknoppen, zoals opgemerkt in Trusted Reviews. Het ontbreken van populaire apps zoals Netflix en Now, evenals het forse prijskaartje van de box, kan sommige potentiële kopers afschrikken. Ondanks deze nadelen positioneert de mogelijkheid van de Aura om ontbrekende apps te casten via de Chromecast-functionaliteit en zijn ondersteuning voor populaire streamingdiensten, waaronder Apple TV+, Amazon Prime Video en Disney+, het als een levensvatbare optie voor degenen die op zoek zijn naar een veelzijdige decoder. Zoals Stuff.tv het zegt: "De Aura wordt geleverd met de mogelijkheid om opnames te maken, met opties voor een harde schijf van 1TB of 2TB en de mogelijkheid om meerdere kanalen tegelijk op te nemen."
In vergelijking met zijn tegenhangers onderscheidt de integratie van Freeview Play en Android TV 9 van de Humax Aura hem, waardoor een naadloze mix van live tv, on-demand content en toegang tot een breed scala aan streamingdiensten wordt geboden. Toch kunnen zijn tekortkomingen op het gebied van HDR-prestaties en interface-snelheid concurrenten een voorsprong geven op die specifieke gebieden.
Concluderend valt de Humax Aura op als een overtuigende decoder, met een rijke set aan functies, waaronder 4K-ondersteuning, hi-res audiomogelijkheden en de mogelijkheid om meerdere kanalen tegelijk op te nemen. Ondanks zijn beperkingen positioneert de integratie van Freeview Play en Android TV 9, samen met zijn opnamemogelijkheden, hem als een kosteneffectieve optie voor entertainmentbehoeften.
Voordelen Humax Aura
- Integratie van Freeview Play en Android TV 9
Nadelen Humax Aura
- Traag navigeren door de interface
- Afwezigheid van populaire apps zoals Netflix en Now
- Steil prijskaartje
4. Sky Q UHD
Belangrijke specificaties:
Ik ben dolenthousiast over de Sky Q UHD Decoder, een top product dat een ongeëvenaarde kijkervaring biedt. Met HDR 4K video afspelen, een moderne interface en Dolby Atmos audio, is het echt het neusje van de zalm op het gebied van TV-abonnementen. En het wordt nog beter met de integratie van online diensten zoals Netflix, YouTube en Apple TV Plus, waardoor je toegang hebt tot een breed scala aan content. Wat ik echt geweldig vind, is de mobiele component, waarmee je onderweg opnames kunt plannen en opgenomen shows kunt downloaden naar je mobiele apparaten. En het werkt zelfs met elke breedbandprovider, aldus TechRadar. Alleen niet-Sky breedbandabonnees kunnen tegen beperkingen aanlopen. De installatie van een schotel is vereist, maar de extra Sky Q Mini-boxen verbinden via Wi-Fi voor multi-room kijkplezier. Sky's Ultimate on Demand-pakket integreert naadloos Netflix-facturering met de Sky-rekening, waardoor kosten worden verlaagd en Netflix-aanbevelingen binnen de Sky Q-interface worden ontgrendeld.
In vergelijking, de Sky Stream, zoals beoordeeld door TechRadar, is een streaming box die 4K, Dolby Vision en Dolby Atmos kwaliteit biedt. Het is een geschikte optie voor standaard streaming behoeften, maar het kan extra apparaten vereisen voor niche diensten. De hardware wordt gratis geleverd, maar er is een maandelijkse vergoeding, vooral voor 4K en Atmos. Aan de andere kant, het artikel van Good Housekeeping vergelijkt top set-top boxes voor verschillende TV-diensten, waaronder Sky, Virgin, Freeview en Freesat. De Sky Q UHD wordt erkend als de beste set-top box voor Sky, wat zijn superioriteit op de markt benadrukt.
Het artikel van Good Housekeeping legt ook uit dat set-top boxes het pauzeren en terugspoelen van live TV mogelijk maken, toegang bieden tot premium kanalen en verbinding maken met internet voor streamingdiensten. Elke set-top box wordt getest op functies zoals pauzeren en terugspoelen van live tv, programma's opnemen, navigeren door de interface en toegang krijgen tot catch-up en streamingdiensten. De Sky Q UHD Decoder springt er echt uit, vooral vanwege de integratie van online diensten, indrukwekkende video afspelen en multi-room kijkmogelijkheden. Het vermogen om te werken met elke breedband provider versterkt zijn status als de beste TV-abonnementsservice. Het is echter belangrijk op te merken dat het een schotelinstallatie vereist en beperkingen kan hebben voor niet-Sky breedbandabonnees.
Al met al is de Sky Q UHD Decoder een uitstekend product in de categorie TV set-top box, uitblinkend in het bieden van een premium kijkervaring met zijn 4K HDR video afspelen, Dolby Atmos audio en naadloze integratie van populaire streamingdiensten. Hoewel het een hoge standaard zet voor TV-abonnementsservices, is het essentieel om rekening te houden met de installatievereisten en mogelijke beperkingen voor niet-Sky breedbandabonnees. Desalniettemin maken de uitgebreide functies en ongeëvenaarde kijkervaring het een topkeuze voor iedereen die het beste zoekt in TV-entertainment. 📺
Voordelen Sky Q UHD
- 4K HDR-video-afspeelmogelijkheden
- Dolby Atmos-audio-ondersteuning
- Integratie van online diensten zoals Netflix, YouTube en Apple TV Plus
Nadelen Sky Q UHD
- Vereist installatie van een schotelantenne
- Beperkingen voor niet-Sky breedbandabonnees
5. EE TV Box Pro
Belangrijke specificaties:
De EE TV Box Pro, voorheen bekend als BT TV, heeft een rebranding ondergaan en biedt een overtuigende reeks functies die aansluiten bij de moderne entertainmentbehoeften. Ik ben Hannah Cowton van Tech Advisor en Macworld en ik prijs de nieuwe EE TV, met nadruk op zijn "restart" en "replay" functies, waarmee je naadloos kunt bijpraten met gemiste programma's en terug kunt springen naar het begin van live programma's. Met zes tuners, HDMI-uitvoer en ondersteuning voor DLNA biedt het apparaat gebruikers een uitgebreide en veelzijdige entertainmentervaring. Bovendien zorgt de ondersteuning voor Dolby Digital output en uitstekende weergave van HD-kanalen voor een verbeterde kijkervaring, waarbij de nadruk ligt op het leveren van hoogwaardig beeld en geluid.
De EE TV Box Pro valt op met zijn 4K HDR/Dolby Atmos ondersteuning en een strak ontwerp met Bluetooth-afstandsbedieningen, waarmee het zich positioneert als een apparaat dat de toekomst van entertainmenttechnologie omarmt. De interface wordt omschreven als strak, intuïtief en gebruiksvriendelijk, waarbij content van Britse catch-up apps effectief wordt samengevoegd en een mix van gepersonaliseerde en samengestelde content wordt aangeboden. Bovendien past het discrete en milieuvriendelijke ontwerp van de doos, gemaakt van tot 95% gerecycled plastic, bij de groeiende vraag van consumenten naar duurzame producten.
In vergelijking met zijn voorgangers en concurrenten blinkt de EE TV Box Pro uit in het naadloos integreren van live en on-demand content, met een eenvoud die de gebruikerservaring verbetert. Hoewel de vereiste van BT Breedband een potentieel nadeel kan zijn, verbreedt de mogelijkheid voor toegevoegde waarde door DLNA-ondersteuning en app-ontwikkeling voor het streamen van thuismedia zijn aantrekkingskracht.
De EE TV Box Pro komt naar voren als een topkandidaat in de categorie digitale TV-recorder, vooral voor degenen die een apparaat zoeken met geavanceerde functies en superieure prestaties. Zijn vermogen om naadloos live en on-demand content te integreren, in combinatie met zijn ondersteuning voor 4K HDR en Dolby Atmos, positioneert het als een geduchte optie voor degenen die een geavanceerde entertainmentervaring zoeken. Echter, voor degenen zonder BT Breedband, kan de vereiste een drempel vormen.
Tot slot, de EE TV Box Pro is een robuuste keuze voor gebruikers die op zoek zijn naar een geavanceerde en functierijke digitale TV-recorder, die uitblinkt in het leveren van hoogwaardige entertainmentervaringen door zijn geavanceerde functies en gebruiksvriendelijke interface.
Voordelen EE TV Box Pro
- Ondersteuning voor 4K HDR/Dolby Atmos
Nadelen EE TV Box Pro
- Vereiste voor BT Breedband
Veelgestelde vragen over decoders
Ik heb al heel wat informatie over decoders met je gedeeld, maar hieronder beantwoord ik ook nog de meestgestelde vragen over decoders. Voor het geval dat. Staat jouw vraag er niet tussen? Stel ons er alsjeblieft van op de hoogte via het feedbackformulier onderaan het artikel!
Wat is IKS?
IKS staat voor 'internet key sharing' en is een methode waarmee je toegang krijgt tot gecodeerde tv-programma's zonder dat je daarvoor betaalt. Online worden de sleutels die nodig zijn voor het decoderen van de versleutelde tv-programma's gedeeld tussen verschillende ontvangers. Dit is illegaal! Het is in strijd met auteursrechten, en daardoor is het delen van sleutels verboden.
De sleutels staan opgeslagen op een online server. Gebruikers die toegang willen krijgen tot gecodeerde tv-programma's maken verbinding met deze server en ontvangen de benodigde sleutels die de programma's decoderen. Op de server heeft elke gebruiker alleen toegang tot de tv-programma's waarvoor hij of zij betaalt. Dus helemaal gratis is het niet.
Wat wordt bedoeld met een terrestriale verbinding?
Een terrestriale verbinding verwijst naar een verbinding tussen een zender en ontvanger die via de aarde verloopt, zonder dat er gebruik wordt gemaakt van satellieten of ondergrondse kabels. Ze worden veel gebruikt voor het verzenden van televisie- en radiosignalen tussen zender en ontvanger. Dit gebeurt voornamelijk via de lucht met behulp van een antenne.
Waarvoor dient Bluetooth op decoders?
Bluetooth op een decoder is inzetbaar voor het draadloos afspelen van audio van bijvoorbeeld smartphones, tablets of laptops. Het is ook handig voor een verbinding met draadloze koptelefoons of Bluetooth speakers. Sommige decoders hebben daarnaast bijbehorende apps die je smartphone of tablet transformeert in een afstandsbediening. Deze verbinding verloopt via Bluetooth of wifi.
Wat is Free to Air (FTA)?
Free to Air (FTA) verwijst naar televisie- of radio-uitzendingen die gratis toegankelijk zijn zonder abonnementskosten of andere betaalde diensten. De uitzendingen worden zonder codering uitgezonden en zijn dus vrij ontvangbaar voor iedereen met een geschikte ontvanger, zonder dat daarvoor een abonnement of betaling vereist is.
FTA-zenders bieden verschillende soorten inhoud aan, waaronder nieuws, sport, entertainment, documentaires en meer. Dit zijn onder andere zenders van publieke omroepen of commerciële zenders die hun inhoud gratis aanbieden aan kijkers.
Conclusie
Het mysterie is ontrafeld en de code van wat de beste decoder voor je gaat zijn ontcijferd. We weten nu dat er minstens een processor in moet zitten met een kloksnelheid van 1,2 GHz, werkgeheugen van 1 GB, genoeg opslagruimte als je programma's wilt opnemen en dat je meer dan één tuner nodig hebt als je tegelijkertijd wilt opnemen en live-tv wilt kijken.
Vraag jezelf af in welke beeldresolutie je dat wilt doen en of je voor die home-cinema vibe gaat en een decoder neemt die HDR, Dolby Vision, DTS:X of Dolby Atmos ondersteunt. Let ook op dat je de juiste type ontvanger kiest voor jouw situatie en dat er daarnaast de goede aansluitingen op zitten. Wel zo handig als je de decoder met je televisie gaat verbinden.
Ik wil je heel erg bedanken voor het lezen van mijn artikel over de beste decoder. Zit je na al deze informatie alsnog met een vraag, heb ik iets gemist of heb ik je juist enorm geholpen? Laat het ons gerust even weten via het feedbackformulier hieronder!