Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Met de Beste Bouwradio is die Klus Zo Geklaard

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

6 min leestijd

Zelf val ik onder de categorie 'mensen die meer werk verzetten als er muziek speelt' – en dan het liefst een goede rockplaat! Dan maakt het niet uit of het nu gaat om artikelen schrijven of het repareren van scheuren in de muur van mijn huisje in Portugal. Maar op een bouwplaats heb je iets stevigers nodig dan een doodnormale, plastic radio. Enter: de beste bouwradio!

Wat zijn de beste bouwradio's van 2024?

Dit zijn de 5 beste bouwradio's volgens onderzoek van onze redactie en expertreviews:

Waarom Technerds vertrouwen? Ons team besteedt uren aan het onderzoek, schrijven, actualiseren en bewerken van onze artikelen. Klik hier voor meer informatie over onze redactionele richtlijnen.

Beste bouwradio's van 2024

1. Beste bouwradio: Unlimited Products Noodradio Solar Opwindbaar

1. Beste bouwradio: Unlimited Products Noodradio Solar Opwindbaar

Belangrijke specificaties:

Ontvangst: AM radio, FM radio
Afspelen van: Radio, USB
IP-certificering: IPX5 (Stofdichtheid nvt, sproeiwaterdicht)
Voedingstype: Accu
Opladen via apparaat: Ja

De Noodradio Solar Opwindbaar, dat is mijn naam. Ik ben een multifunctionele radio die over de hele wereld wordt verkocht en vooral populair is in rampgebieden zonder stroom. Wat maakt mij zo speciaal? Nou, ik heb geen stopcontact of batterijen nodig. Ik kan namelijk zelf stroom genereren! Gewoon even aan mijn handslinger draaien of het zonnepaneel bovenop mij gebruiken en ik ben klaar voor gebruik.

Ik ben onmisbaar in allerlei situaties. Thuis zorg ik ervoor dat je altijd naar je favoriete radiozenders kunt luisteren, zelfs als de stroom uitvalt. Tijdens het kamperen of survivaltochten is het handig om mij bij je te hebben. En in noodsituaties kun je altijd de noodfrequenties beluisteren. Ik sta altijd paraat!

Wat zijn mijn voordelen? Nou, ik kan zowel AM- als FM-radiofrequenties ontvangen. Ik heb zelfs een kaartje met de frequenties van rampenzenders erbij. En wist je dat ik ook een verrassend felle zaklamp heb? Daarnaast kun je je mobiele telefoon opladen met mijn powerbank en heb ik zelfs een S.O.S.-signaalfunctie. Voor noodgevallen heb ik ook nog een krachtige sirene.

Het opladen van mij kan op verschillende manieren. Je kunt mijn interne accu snel opladen door aan mijn handslinger te draaien. Of je kunt mijn meegeleverde micro USB-kabel gebruiken om mij op te laden met een oplader of autolader. En mijn zonnepaneel helpt ook om mij langer opgeladen te houden.

Ik ben gemaakt van sterk kunststof met een rubberen coating, dus ik voel prettig aan en kan tegen een stootje. En ik ben ook nog eens waterafstotend volgens de internationale standaard IPX-5. Een regenbuitje kan ik dus wel aan!

Wat zeggen mijn gebruikers? Ze vinden mij stevig en zijn verrast door de felle zaklamp. Ook zijn ze tevreden over de ontvangst en geluidskwaliteit. Het opladen via het zonnepaneel kan wel wat langer duren, maar dat is geen probleem als je mij regelmatig bijhoudt, zegt een gebruiker.

Al met al ben ik een handige en betrouwbare radio voor noodsituaties en outdoor-activiteiten. Ik heb verschillende functies, zoals een zaklamp, powerbank en sirene, dus ik ben echt veelzijdig. En doordat ik stevig en waterafstotend ben, kun je mij in allerlei omstandigheden gebruiken. Het enige nadeel is dat het opladen via het zonnepaneel wat langzamer gaat, maar dat kun je oplossen door mij regelmatig bij te laden met de handslinger. Kortom, ik ben een waardevolle toevoeging aan elk huishouden en noodpakket.

Voordelen Unlimited Products Noodradio Solar Opwindbaar
 • Geen stopcontact of batterijen nodig, omdat de radio opwindbaar is met de handslinger of via het zonnepaneel.
 • Multifunctioneel met AM- en FM-radiofrequenties, zaklampfunctie, powerbank, S.O.S.-signaalfunctie en krachtige sirene.
 • Stevig en waterafstotend ontwerp, geschikt voor gebruik onder verschillende omstandigheden.
Nadelen Unlimited Products Noodradio Solar Opwindbaar
 • Het opladen via het zonnepaneel kan lang duren.

2. Tbrands ® Noodradio Opwindbare radio

2. Tbrands ® Noodradio Opwindbare radio

Belangrijke specificaties:

Ontvangst: FM radio, AM radio
Afspelen van: Radio
IP-certificering: IPX3 (Stofdichtheid nvt, spatwaterdicht)
Voedingstype: Batterij
Opladen via apparaat: Ja

De Tbrands ® Noodradio Opwindbare radio is echt geweldig! Het is een draagbare radio die perfect is voor allerlei situaties. Of ik nu aan het werk ben, in de natuur ben of gewoon thuis ontspan, deze radio komt altijd van pas. Het beste is dat het niet alleen een radio is, maar ook een powerbank, zaklamp en dynamo. Geen verrassingen meer!

Wat ik echt indrukwekkend vind aan deze radio is de geluidskwaliteit. Ondanks het compacte formaat heeft de 10 Watt speaker een krachtig geluid. Ik kan zowel AM- als FM-frequenties ontvangen, met een bereik van 522 tot 1710 kHz voor AM en 87.5 tot 108 MHz voor FM.

Maar wat deze radio echt onderscheidt, is het feit dat het ook als powerbank kan worden gebruikt. Met een oplaadvermogen van 4000 mAh kan ik mijn elektronische apparaten snel opladen via de USB 2.0-poort. En de batterij van de radio gaat tot wel 48 uur mee! Mocht de batterij toch leeg raken, dan kan ik gebruik maken van de solar-charger of de handmatige dynamo oplader.

En dat is niet alles! Deze radio heeft ook een verlichtingsoptie. Met een zaklamp en een uitklapbaar leeslampje hoef ik geen aparte lampen meer mee te nemen. Vooral handig in noodsituaties. En de radio is ook waterbestendig met een IPX3-codering, dus ik kan hem veilig meenemen tijdens wandel- of fietstochten.

De gebruikersreviews zijn over het algemeen positief. Mensen prijzen de gebruiksvriendelijkheid, het compacte formaat en de goede geluidskwaliteit. De mogelijkheid om zonne-energie en opwindenergie te gebruiken maakt het een betrouwbare keuze, vooral in noodsituaties. En de zaklamp met 3 standen wordt ook als erg handig ervaren.

Een mogelijke beperking van deze radio is de prijs. Sommige gebruikers merken op dat de prijs fluctueert. Dus het is belangrijk om de prijs goed in de gaten te houden en te profiteren van eventuele kortingen.

Al met al is de Tbrands Noodradio Opwindbare radio een geweldige keuze voor iedereen die op zoek is naar een draagbare radio met geweldige functies. Het biedt een indrukwekkende geluidskwaliteit, kan dienen als powerbank en heeft handige verlichtingsopties. Hoewel de prijs een overweging kan zijn, biedt deze radio veel waarde voor zijn prijs. Het is een betrouwbare metgezel voor allerlei situaties, van noodsituaties tot ontspanning thuis.

Voordelen Tbrands ® Noodradio Opwindbare radio
 • Hoogwaardige geluidskwaliteit
 • Kan als powerbank fungeren
 • Handige verlichtingsopties
Nadelen Tbrands ® Noodradio Opwindbare radio
 • Prijs kan fluctueren

3. Tbrands Draagbare noodradio Powerbank 2000

3. Tbrands Draagbare noodradio Powerbank 2000

Belangrijke specificaties:

Ontvangst: AM radio, FM radio
Afspelen van: Radio
IP-certificering: IPX4 (Stofdichheid nvt, plenswaterdicht)
Voedingstype: Geen voedingstype
Opladen via apparaat: Ja

De Tbrands Draagbare Noodradio is echt een geweldig apparaat, zowel voor noodgevallen als voor dagelijks gebruik. Ik ben dol op het compacte en draagbare ontwerp, want dat betekent dat ik het overal mee naartoe kan nemen. En het beste van alles is dat het een ingebouwde zaklamp heeft met maar liefst drie standen! Super handig als ik 's avonds nog wat wil lezen of als ik iets in het donker moet vinden. De zaklamp is trouwens van LED en schijnt echt ver. En wist je dat het zelfs een leeslampje heeft dat automatisch aangaat als iemand binnen 3 meter komt? Hoe cool is dat? 😄

Maar dat is nog niet alles! De Tbrands Noodradio heeft ook een krachtige powerbank met een capaciteit van 2000 mAh. Dat betekent dat ik mijn telefoon kan opladen, zelfs als er geen stopcontact in de buurt is. En dat is super handig tijdens noodsituaties! Het beste is dat het opgeladen kan worden op drie verschillende manieren: met zonne-energie, door simpelweg de handslinger te draaien of gewoon via het stopcontact. Ik hoef me dus nooit zorgen te maken dat mijn telefoon leeg raakt. En trouwens, het is ook waterbestendig, dus ik kan het zelfs gebruiken als het regent.️

Wat betreft de radiofunctionaliteit, die is echt top bij de Tbrands Noodradio. Dankzij de geoptimaliseerde antenne kan ik vrijwel alle zenders ontvangen, inclusief AM, FM en zelfs WB. Dus waar ik ook ben, ik kan altijd afstemmen op mijn favoriete radiostations. En het geluid is ook nog eens super goed!

Ik ben niet de enige die enthousiast is over de Tbrands Noodradio. Andere gebruikers zijn er ook dol op! Ze vinden het een mooie en compacte radio met geweldig geluid. En de batterij gaat ook nog eens lang mee, wat echt handig is tijdens noodsituaties. Ze vinden het ook geweldig dat de zaklamp verschillende lichtstanden heeft en dat de radio van hoge kwaliteit is gemaakt. Echt top!

Een van de dingen die de Tbrands Noodradio echt uniek maakt, is de combinatie van zonne-energie en opwindbaarheid. Dat betekent dat ik altijd stroom heb, zelfs als er geen stopcontact in de buurt is. En dat maakt dit apparaat perfect voor noodsituaties, stroomuitval, internetstoringen en zelfs ontspannende wandelingen in de natuur. Ik hoef me nooit zorgen te maken dat ik zonder stroom kom te zitten. Dat geeft me echt gemoedsrust!

Oh, en ik moet zeggen dat sommige mensen de prijs een beetje aan de hoge kant vinden. Maar eerlijk gezegd, de Tbrands Noodradio is echt een hoogwaardig product met geweldige functies en duurzaamheid. Dus ik vind dat de prijs helemaal gerechtvaardigd is. Je krijgt echt waar voor je geld!

Al met al kan ik zeggen dat de Tbrands Draagbare Noodradio een betrouwbare en veelzijdige keuze is voor iedereen die op zoek is naar een radio met extra functies voor noodsituaties. Het heeft een krachtige powerbank, een zaklamp met verschillende standen, een waterbestendig ontwerp en uitstekende radiofunctionaliteit. En door het compacte en draagbare ontwerp kan ik het gemakkelijk overal mee naartoe nemen. Ik kan echt niet meer zonder! Vooral in deze onvoorspelbare tijden is het een must-have voor elk huishouden. Dus waar wacht je nog op? Haal die Tbrands Noodradio in huis en geniet van gemoedsrust!

Voordelen Tbrands Draagbare noodradio Powerbank 2000
 • Compact en draagbaar ontwerp, gemakkelijk mee te nemen.
 • Ingebouwde zaklamp met drie standen, handig voor verlichting.
 • Krachtige powerbank met 2000 mAh capaciteit, opladen van mobiele apparaten mogelijk.
Nadelen Tbrands Draagbare noodradio Powerbank 2000
 • Sommige gebruikers ervaren de prijs als hoog.

4. Makita DMR115 accu bouwradio FM

4. Makita DMR115 accu bouwradio FM

Belangrijke specificaties:

Ontvangst: DAB + radio, FM radio
Afspelen van: Bluetooth, Radio, USB
IP-certificering: IP65 (volledig stofdicht en sproeidicht)
Voedingstype: Accu
Opladen via apparaat: Nee

Ik kan met trots zeggen dat de Makita DMR115 accu bouwradio een absolute topper is in de wereld van bouwradio's. Deze radio is anders dan alle voorgaande modellen, met zijn nieuwe design en toevoeging van een subwoofer aan de onderkant. Hierdoor krijg je een dieper en rijker geluid. En dat is nog niet alles! Met de ingebouwde equalizer met 6 vooraf ingestelde standen en 1 stand die je zelf kunt instellen, kun je het geluid helemaal naar jouw eigen smaak afstemmen.

Wat deze bouwradio nog beter maakt, is dat hij voorzien is van DAB+ en Bluetooth. Hierdoor kun je draadloos verbinding maken met je smartphone om je favoriete muziek af te spelen. En dankzij het optimale Bluetooth-bereik van 10 meter kun je vrij bewegen terwijl je geniet van je nummers. Daarnaast heeft de radio een FM-frequentiebereik van 87,5 - 108 MHz.

Je kunt de hele dag door naar muziek luisteren zonder onderbrekingen, want deze radio heeft een indrukwekkende maximale looptijd van 23 uur op een BL1860B-accu. En het beste is dat de radio werkt op 10,8/12V CXT & 14,4/18V LXT accu's (niet inbegrepen) en wordt geleverd met een 230V netstroom adapter.

De Makita DMR115 ziet er niet alleen mooi en robuust uit, maar heeft ook verlichting rondom voor een extra visueel effect. En de antenne is handig geplaatst in de hendel van de radio. Sommige gebruikers hebben opgemerkt dat het geluid bij hoog volume soms "opgeblazen" kan klinken, tenzij je de equalizer handmatig aanpast.

Ik moet eerlijk zijn, deze radio is niet goedkoop. Maar geloof me, het is elke cent waard vanwege de geweldige geluidskwaliteit, gebruiksgemak en prachtige design. Met de DAB- en Bluetooth-functionaliteit is deze radio perfect voor op de werkplek of in de tuin. En niet te vergeten, het stevige ontwerp zorgt ervoor dat de radio bestand is tegen ruwe omstandigheden.

Er is één klein minpuntje waar je op moet letten. Als er een 18V accu is geplaatst, kun je de netstroom adapter niet opbergen in de radio. Dit kan enig ongemak veroorzaken als je de adapter altijd bij de hand wilt hebben. En houd er rekening mee dat de accuduur kan worden beperkt bij gebruik van Bluetooth.

Al met al is de Makita DMR115 accu bouwradio de perfecte keuze voor professionals die op zoek zijn naar een stevige en veelzijdige radio. Met zijn geweldige geluidskwaliteit, gebruiksgemak en handige functies onderscheidt deze radio zich van de rest. Het is de absolute topper voor op de werkplek of in de tuin.

Voordelen Makita DMR115 accu bouwradio FM
 • Dieper en rijker geluid dankzij de toevoeging van een subwoofer
 • DAB+ en Bluetooth-functionaliteit voor draadloos muziek afspelen
 • Mooi en robuust uiterlijk met verlichting rondom voor extra visueel effect
Nadelen Makita DMR115 accu bouwradio FM
 • Netstroom adapter kan niet worden opgeborgen in de radio met een 18V accu geplaatst
 • Accuduur kan worden beperkt bij gebruik van Bluetooth

5. Makita DMR110N 7,2-18V accu bouwradio

5. Makita DMR110N 7,2-18V accu bouwradio

Belangrijke specificaties:

Ontvangst: DAB + radio, FM radio, AM radio
Afspelen van: Radio
IP-certificering: IP64 (volledig stofdicht en plensdicht)
Voedingstype: Adapter/ lichtnet, Batterij
Opladen via apparaat: Nee

De Makita DMR110N 7,2-18V accu bouwradio is echt een topper als je op zoek bent naar een bouwradio met geweldig geluid en handige features. Met zijn krachtige stereo luidsprekers van wel 2 x 3,5W blaast deze radio je omver met zijn geluidskwaliteit. En dankzij de DAB+ functie geniet je ook nog eens van kraakheldere radio, zonder storing, en heb je toegang tot nog meer zenders.

Wat deze DMR110N echt speciaal maakt, is de flexibele FM antenne. Die kan je makkelijk losmaken en opbergen in het deksel van het accucompartiment. Zo krijg je een nog betere ontvangst van de FM-zenders. Daarnaast heeft de bouwradio een groot digitaal LCD-display met achtergrondverlichting. Zo zie je altijd duidelijk de cijfers, zelfs in het donker.

En het mooie is, de DMR110N werkt perfect met Makita CXT en LXT Li-ion accu's én de BL1013 staafaccu. Met een volle accu (5,0 Ah) kan je tot wel 26 uur lang genieten van de radio. En als je wilt, kan je de bouwradio ook gebruiken met de meegeleverde 230V-adapter.

Wat deze bouwradio nog beter maakt, is dat hij extra goed beschermd is tegen stof en vocht. Dus zelfs in de meest veeleisende werkomgevingen kan je vertrouwen op deze duurzame en betrouwbare radio.

De DMR110N is super makkelijk te gebruiken en heeft een stoer en robuust design. Gebruikers zijn dolenthousiast over de eenvoudige installatie en het gebruiksgemak. En natuurlijk ook over het geweldige geluid dat deze radio produceert. Bovendien wordt de DMR110N ook nog eens geroemd om zijn mooie uiterlijk.

Hoewel er geen specifieke nadelen worden genoemd in de gebruikersreviews, is het wel belangrijk om te weten dat deze bouwradio niet geschikt is om telefoons of accu's op te laden. Dus als je op zoek bent naar een bouwradio met deze functie, moet je even verder kijken.

Al met al is de Makita DMR110N 7,2-18V accu bouwradio dé perfecte keuze voor professionals die een betrouwbare en hoogwaardige bouwradio willen. Met zijn krachtige geluid, handige features en stevige constructie biedt deze radio alles wat je nodig hebt voor een geweldige luisterervaring op de bouwplaats. 👍

Voordelen Makita DMR110N 7,2-18V accu bouwradio
 • Uitstekende geluidskwaliteit met krachtige stereo luidsprekers
 • DAB+ functie voor storingsvrije radio en meer zenders
 • Flexibele FM antenne voor betere ontvangst van FM-zenders
Nadelen Makita DMR110N 7,2-18V accu bouwradio
 • Niet geschikt als oplader voor telefoons of accu's
Bouwradio op een stoffige grond naast een geknielde bouwvakker

Hoe kies je een goede bouwradio?

We zijn bij de tweede hamvraag beland: hoe weet je welke van de beste bouwradio's het geschiktst is voor jou? De beste wekkerradio, beste doucheradio of een goede autoradio voldoet niet aan de eisen voor een radio die je op de bouwplaats kunt gebruiken – dat kan ik je nu al zeggen. Wat moet je dan wel hebben? Dat hangt af van de eigenschappen die aansluiten op je wensen.

Belang van stof- en waterdichtheid in bouwradio's

IP-certificering is een internationale standaard die aangeeft in hoeverre elektronische apparaten bestand zijn tegen het binnendringen van vaste voorwerpen (zoals stof) en water. Deze certificering is cruciaal voor bouwradio's, omdat ze vaak worden gebruikt in veeleisende omgevingen waar ze blootgesteld worden aan stof, vuil en water.

De IP-code bestaat uit twee cijfers: het eerste cijfer (0-6) geeft de mate van bescherming tegen vaste voorwerpen aan, en het tweede cijfer (0-9) de bescherming tegen water. Hoe hoger het cijfer, hoe beter de bescherming.1Belsimpel (n.d.). 'Dossier stof- en waterdichtheid'

Hier is een tabel met voorbeelden van wenselijke IP-certificeringen voor bouwradio's:

IP-CertificeringBescherming tegen vaste voorwerpenBescherming tegen water
IP54Beschermd tegen beperkt stofinvoerSpatwaterdicht
IP64StofdichtSpatwaterdicht
IP65StofdichtBeschermd tegen waterstralen
IP67StofdichtTijdelijk onderdompelbaar

Vermijd in ieder geval radio's met een 'X' in het IP-certificaat. Die 'X' betekent namelijk dat een radio niet is getest op stof- en/of waterdichtheid.

Criteria voor stootbestendigheid bij bouwradio's

De gebruikte materialen en het ontwerp bepalen de stevigheid van de bouwradio. Als je een duurzame bouwradio zoekt, let dan op de volgende aspecten:

 1. Behuizing. De meeste robuuste bouwradio's hebben een behuizing van versterkt kunststof of metaal. Deze materialen zijn bestand tegen vallen en stoten.
 2. Beschermende randen. Rubberen of siliconen randen zijn cruciaal voor het absorberen van schokken. Deze materialen worden vaak langs de randen en hoeken geplaatst, de plekken die het kwetsbaarst zijn bij een val. Een rubberen rand van minstens 5 mm dik biedt goede bescherming.
 3. Bedieningsknoppen en poorten. Deze moeten stevig zijn en idealiter beschermd met waterdichte afdekkingen. Dit voorkomt dat stof en het binnendringend vocht de interne componenten beschadigen.
 4. Antenne. Een stevige, flexibele antenne die bestand is tegen buigen en breken is essentieel, vooral als je de radio vaak verplaatst.
 5. Handvat en draagbaarheid. Een stevig, ergonomisch handvat verhoogt de draagbaarheid en vermindert de kans dat de radio uit je handen valt. Kies een handvat dat stevig aan de radio is bevestigd en comfortabel in de hand ligt.

Military-grade bouwradio's: de moeite waard?

Er bestaat geen specifieke, objectieve rating die de duurzaamheid of stevigheid van bouwradio's meet, zoals je dat misschien ziet bij andere producten. Echter, de term 'militair-gegradeerd' of 'military-grade' wordt vaak gebruikt om de robuustheid van een product aan te duiden, inclusief bouwradio's. Maar wat betekent dit nu echt?

Deze term verwijst meestal naar de MIL-STD-810-standaard, een reeks testprocedures ontwikkeld door het Amerikaanse leger. Als een bouwradio 'militair-gegradeerd' is, betekent dit dat het getest is om bepaalde omstandigheden te weerstaan, zoals schokken, trillingen, temperaturen, en vochtigheid.

Het is echter belangrijk om te weten welke specifieke tests zijn uitgevoerd, omdat MIL-STD-810 een breed scala aan mogelijke tests omvat. Die info ontbreekt echter meestal, wat het vermelden van zo'n 'military grade' nietszeggend maakt. Zo heb ik zelf meermaals tech aangeschaft die aan deze standaard voldeed, en vervolgens binnen na een kleine valpartij kapot ging.

Oranje-zwarte bouwradio op een houten tafel

Draadloze vs. bekabelde aansluitingen in bouwradio's

Niet alle verbindingsopties zijn gelijk geschapen. Sta daarom stil bij wat jou het beste uitkomt: een kabel, of enkel draadloze opties.

Bekabelde stroomvoorziening of een accu?

Het grootste voordeel van een draadloze bouwradio is de vrijheid van beweging; je bent niet gebonden aan een stopcontact, wat essentieel is op bouwplaatsen waar elektriciteit niet altijd direct beschikbaar is. Het nadeel is dat de batterijduur altijd eindig is. Je moet de accu regelmatig opladen, wat lastig kan zijn als je lange dagen maakt.

Een bekabelde bouwradio, daarentegen, vereist een constante stroombron. Dit is een beperking in plaatsen zonder directe toegang tot elektriciteit en/of als je de radio naar veel verschillende bouwplaatsen meeneemt. Het voordeel is echter dat je niet hoeft te denken aan het opladen van de batterij, wat continu gebruik zonder onderbreking toestaat.

Bedrade radio's zijn doorgaans ook krachtiger en bieden soms betere geluidskwaliteit. Over het algemeen zijn draadloze bouwradio's populairder vanwege hun gemak en flexibiliteit, vooral op dynamische bouwplaatsen waar bewegingsvrijheid en draagbaarheid essentieel zijn.

Audio-aansluitingen: van FM tot aux

Ook kom je verschillende opties tegen voor het afspelen van audio. Elke optie heeft zijn eigen voor- en nadelen. Hieronder vind je een overzicht:

ConnectiviteitsoptieVoordelenNadelen
FM/AM Radio- Breed scala aan zenders
- Geen internet nodig
- Beperkt tot lokale zenders
- Kan last hebben van interferentie
DAB+ Radio- Helderder geluid
- Meer zenderkeuze
- Vereist DAB+ signaalbereik
- Kan duurder zijn
Bluetooth- Draadloze streaming
- Gemakkelijk te koppelen met apparaten
- Beperkt bereik (meestal tot 10 m)
- Kan interferentie ondervinden van andere apparaten
AUX-ingang- Directe verbinding voor stabiel geluid
- Compatibel met veel apparaten
- Vereist een kabel
- Minder handig in gebruik
Usb-poort- Mogelijkheid om apparaten op te laden
- Speel muziek direct vanaf usb-opslag
- Beperkt tot opgeslagen muziek
- Kan de eventuele batterijduur van de radio beïnvloeden
Closeup van een gele bouwradio op een stijger

Het belang van draagbaarheid voor bouwradio's

De draagbaarheid van een bouwradio wordt bepaald door verschillende factoren, niet alleen de vorm of het gewicht.

Om te beginnen: een lichtgewichtbouwradio, idealiter onder de 3 kg, is gemakkelijk mee te nemen. Dit is vooral belangrijk als je de radio vaak verplaatst of als je op verschillende locaties werkt.

Compacte afmetingen zijn ook cruciaal voor draagbaarheid. Een radio die gemakkelijk in een gereedschapskist past of die je zonder problemen op een plank kunt zetten, is ideaal. Zoek – indien je zo'n klein wilt – naar een radio met afmetingen die niet veel groter zijn dan 30 cm in lengte en breedte. Let wel: je levert hierdoor mogelijk in op audiokwaliteit.

Verder maakt een stevig en ergonomisch handvat het dragen en verplaatsen van de bouwradio comfortabeler. Let op dat het handvat goed geïntegreerd is in het ontwerp en niet via zwakke verbindingen van broos plastic zijn gemaakt.

Je verwacht het misschien niet, maar ook een lange batterijduur verbetert de draagbaarheid van een bouwradio, omdat je niet constant op zoek hoeft naar een stroombron om de radio op te laden of aan het stroomnet te verbinden. Zoek hiervoor naar een draadloze radio met minimaal 8 uur speeltijd op een volle lading.

Ook Bluetooth-connectiviteit en andere draadloze functies, zoals DAB+-radio of internetradio, dragen bij aan de draagbaarheid, omdat je eveneens in dit geval geen extra kabels nodig hebt om muziek af te spelen.

Een intrekbare antenne die niet gemakkelijk breekt, draagt ook bij aan de draagbaarheid van de bouwradio. Een kwetsbare antenne kan het verplaatsen van de radio lastiger maken.

Tenslotte: hoewel de eerderbesproken robuustheid belangrijk is, kan een te robuuste bouw het gewicht verhogen en de draagbaarheid verminderen. Zoek naar een balans tussen duurzaamheid en lichtgewicht materialen.

Geluidskwaliteit: een cruciaal aspect van bouwradio's

Als je op zoek bent naar een bouwradio met superieure geluidskwaliteit, let dan op modellen met een hoog wattage en geavanceerde geluidstechnologieën. Zoek naar specificaties als een vermogen van minimaal 10 watt, bass-boostfuncties, en heldere hoge tonen.

Ik raad je tenslotte aan te focussen op merken die bekend staan om hun geluidskwaliteit. ⤵️

Welke merken maken goede bouwradio's?

Sommige merken blinken nu eenmaal uit met hun bouwradio's!

Bosch

Bosch is een gerenommeerd merk dat bekend staat om zijn duurzame en betrouwbare gereedschappen, inclusief bouwradio's. Hun radio's zijn doorgaans zeer robuust, met goede geluidskwaliteit en handige functies, zoals Bluetooth-connectiviteit.

Makita

Makita is een ander populair merk dat stevige en functionele bouwradio's aanbiedt. Ze zijn vaak uitgerust met functies, waaronder stof- en waterbestendigheid, lange batterijduur en goede geluidskwaliteit.

DeWalt

DeWalt staat bekend om zijn hoogwaardige gereedschappen en accessoires, inclusief bouwradio's. Hun radio's zijn ontworpen voor de zware omstandigheden op de bouwplaats en bieden vaak extra's, zoals oplaadfuncties voor andere apparaten.

Zwarte bouwradio op een houten plank op een stijger met een bouwer in de achtergrond

Wat is volgens de Consumentenbond de beste bouwradio?

De Consumentenbond heeft nog geen tests uitgevoerd over en omtrent bouwradio's. Zodra ze dit doen en hun resultaten publiceren, vind je die hier terug!

Wat is volgens Tweakers de beste bouwradio?

Ook Tweakers heeft nog favoriete bouwradio gedeeld. Zodra ze dit doen, vind je het hier terug!

Wat is volgens Bouwradios.nl de beste bouwradio?

Volgens Bouwradios.nl is de Makita DMR110 de beste bouwradio. Deze radio onderscheidt zich door zijn DAB+-ontvangst, wat zorgt voor een kristalhelder geluid zonder ruis. De Makita DMR110 is ook robuust en weerbestendig, ideaal voor gebruik op de bouwplaats. Met zijn lange batterijduur en de mogelijkheid om op zowel netstroom als Makita accu's te werken, biedt deze radio flexibiliteit en betrouwbaarheid voor elke klus.

Veelgestelde vragen over bouwradio's van onze lezers

Hier beantwoorden graag jullie vragen en bespreken we jullie opmerkingen, maar ...

We hebben nog geen vragen ontvangen

Dus stuur vooral hieronder wat vragen in. Dan nemen we de eerstvolgende update je vragen mee!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Luca is onze head of content en afgestudeerd psycholoog, en spendeert zijn vrije tijd aan zijn favoriete games en programmeercursussen. Zijn werk en studie hebben hem tot nu toe al het nodige over grammatica, syntax en het onderzoeken van allerlei onderwerpen geleerd – en deze skills ontwikkelt hij al doende verder bij Technerds!
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross