Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Een Geweldige Geluidskwaliteit met de Beste Draadloze Oordopjes

Heb je er ook zo'n hekel aan als je oordopjes in de knoop zitten? In plaats van gefrustreerd te raken, is het beter om volledig draadloos te gaan. Kies daarom voor de beste draadloze oordopjes!

Het aanbod in draadloze oordopjes is groot. Om het je gemakkelijk te maken, heb ik hieronder een uitgebreide koopgids geschreven. Lees gauw verder!

Waarom draadloze oordopjes aanschaffen?

Draadloze oordopjes zijn populair, en dat is niet gek. De geluidskwaliteit van draadloos wordt steeds beter.

Ook het ontbreken van de kabels zorgt dat je bewegingsvrijheid niet wordt beperkt – en dat maakt ze ideaal voor onderweg! Stap zonder gedoe in de trein, ga fietsen of laat de hond uit, terwijl je luistert naar je lievelingsnummer. 🤩

Bovendien raken kabels al gauw in de knoop. Dat is allesbehalve handig. Er waren momenten, dan was ik uren bezig om mijn oordopjes uit de knoop te halen. Draadloze oordopjes verlossen je van deze frustratie! Een warboel aan kabels is voortaan verleden tijd.

Draadloze oordopjes zijn onder te verdelen in draadloos en volledig draadloos. Draadloze oordopjes zijn met elkaar verbonden via een korte kabel; daardoor heb je een kabel langs je nek lopen. Volledig draadloze oordopjes noem je True Wireless oordopjes. Daar gaat het in deze koopgids vooral om.

Er zijn voldoende betaalbare en stijlvolle draadloze exemplaren verkrijgbaar. De top 3 beste draadloze oordopjes van dit moment staan hieronder alvast op een rijtje!

Ledwood LD-M1011-TWS-GRE HUBBLE groen

Ledwood LD-M1011-TWS-GRE HUBBLE groen
Maximale batterijduur: 12 uur
Water/zweet bestendig: Nee
Bluetooth versie: Bluetooth 5.0
NFC: Nee
Hi-res audio: Ja
Noise cancelling: Nee
Kwaliteitsklasse: Basisklasse
Geschikt voor (gebruik): Dagelijks gebruik | Bellen/Werken | Reizen | Sporten
Bekijk op Bol.comPijltje

HOCO SELECTED Noble zakelijke draadloze blauw

HOCO SELECTED Noble zakelijke draadloze blauw
Water/zweet bestendig: Nee
Bluetooth versie: Bluetooth 5.0
Noise cancelling: Nee
Kwaliteitsklasse: Basisklasse
Bekijk op Bol.comPijltje

Denver BTE110BLUE blauw

Denver BTE110BLUE blauw
Maximale batterijduur: 3 uur
Water/zweet bestendig: Nee
Bluetooth versie: Bluetooth 4.2
NFC: Nee
Hi-res audio: Nee
Noise cancelling: Nee
Kwaliteitsklasse: Basisklasse
Geschikt voor (gebruik): Dagelijks gebruik
Bekijk op Bol.comPijltje

Koopgids: hoe kies ik de beste draadloze oordopjes?

De beste draadloze oordopjes zijn een goede investering voor iedereen die graag onderweg naar muziek luistert. Ga op zoek naar een paar dat comfortabel zit en goed klinkt. Hieronder vind je de belangrijkste kenmerken om op te letten!

Pasvorm

Draadloze oordopjes zijn verkrijgbaar als in-ear of half in-ear exemplaren. Hieronder lees je de voor- en nadelen, zodat je gemakkelijk een keuze maakt.

In-ear exemplaren hebben siliconen of rubberen ear tips die in de gehoorgang zitten. Geen enkel oor is hetzelfde, en daarom bieden diverse fabrikanten meerdere opzetstukjes aan. Op die manier vind je gemakkelijker goede oordopjes met de juiste pasvorm.

Hierbij komt haast geen omgevingsgeluid binnen, omdat je een fysieke blokkering van je gehoorgang ervaart. Dit noemen we ook wel geluidsisolatie of passieve noise cancellation.

Een bijkomend voordeel is een betere weergave van de lage tonen. Het nadeel is dat je je eigen stem minder nauwkeurig hoort: je hoort jezelf alsof je onder water zit. De duurdere varianten met actieve noise cancellation hebben een functie die dit verhelpt, genaamd transparantiemodus. Hier kom ik zo nog op terug.

Half in-ear exemplaren rusten gedeeltelijk op de oorschelp en hebben geen deel dat in je gehoorgang zit. Daardoor komt er altijd iets van omgevingsgeluid binnen. Ook zitten ze iets losser, waardoor ze makkelijker uit je oren vallen. De oordopjes hebben een harde behuizing, meestal van plastic.

Kies een pasvorm die goed aansluit op je behoeften en je activiteiten. Waarom? Omdat je draadloze oordopjes makkelijker kwijtraakt dan exemplaren met snoer. Als een oordopje onderweg uit je oor valt, dan is het lastig om deze terug te vinden. Zie dan nog maar eens een enkel exemplaar te vinden, in plaats van dat je een geheel nieuwe set moet aanschaffen!

Sommige fabrikanten, waaronder Apple, bieden gelukkig zelfs een pasvormtest aan in de app. Je test ook gemakkelijk zelf of de oordopjes passen. Voel je een druk op je oren, dan zijn ze waarschijnlijk te groot. Schud een paar keer met je hoofd. Oordopjes zitten goed als ze tijdens het schudden niet uit je oren vallen.

Luister je graag naar goede muziek tijdens het sporten? Goede sportoordopjes vallen niet uit je oren, en dat komt meestal door een simpele aanpassing: een oorhaak (om je oorschelp) of een oorclip (in je oorschelp) zorgen dat het oordopje goed blijft zitten, ook als je veel beweegt. 🤾

Wat kosten draadloze oordopjes?

Noise cancellation

Noise cancellation (of ruisonderdrukking) dempt storende omgevingsgeluiden. Daardoor luister je ongestoord naar je favoriete muziek. Er zijn twee vormen van noise cancellation: actieve noise cancellation en passieve noise cancellation, ofwel geluidsisolatie.

Om passieve noise cancellation of geluidsisolatie te krijgen, is de pasvorm cruciaal. Het oordopje of de koptelefoon sluit de gehoorgang volledig af, waardoor er geen omgevingsgeluid binnen komt. Voorbeelden hiervan zijn de beste in-ear oordopjes of de beste over-ear koptelefoon.

Actieve noise cancellation (ANC) maakt gebruik van een digitale techniek. Speciale microfoons bevinden zich in het oordopje om dit mogelijk te maken.

Het omgevingsgeluid komt de microfoon binnen. Vervolgens maakt het oordopje een antigeluid aan. Dit zijn tegenovergestelde geluidsgolven van het geluid dat binnenkomt. Het antigeluid heft hiermee de hoorbaarheid van storende geluiden op.

Niet alle vormen van ANC zijn gelijk. Er zijn drie vormen, met als eerste zogeheten feedback ANC. Hierbij zit de microfoon vlak voor de speaker.

Feedforward ANC heeft een microfoon achter de speaker. Hierdoor komt het omgevingsgeluid vroegtijdig binnen, waardoor er meer tijd is om de ruisonderdrukking toe te passen.

Hybrid ANC is een combinatie van feedback en feedforward ANC. Dit is de beste vorm van noise-cancelling, en dat voel je ook in de portemonnee.

Wil je de beste geluidsdemping? Ga dan voor een combinatie van passieve en actieve noise-cancelling. Houd er rekening mee dat een noise-cancelling koptelefoon duurder is dan oordopjes of een draadloze koptelefoon zonder deze functie.

De beste ANC bevat ook een transparantiemodus (ambient mode). Hierdoor laat je juist omgevingsgeluid binnen. Handig als je opeens een gesprek moet voeren en je jezelf ook wilt horen, of als je te voet naar buiten gaat en het verkeer om je heen wilt horen.

Klik hier voor de beste noise-cancelling oordopjes!

Draadloze oordopjes vergelijken

Noise cancellingNFCBluetooth versieMaximale batterijduurAfstandsbediening
1Ledwood LD-M1011-TWS-GRE HUBBLE groenNeeNeeBluetooth 5.012 uurNee
2HOCO SELECTED Noble zakelijke draadloze blauwNeeNeeBluetooth 5.012 uurNee
3Denver BTE110BLUE blauwNeeNeeBluetooth 4.23 uurNee
4Ledwood LD-I9W-TWS-PAST-WHI LUNA witNeeNeeBluetooth 5.012 uurNee
5Pro Care excellent quality Pro-Care zwart 1JaJaBluetooth 5.06 uurNee

Ledwood LD-M1011-TWS-GRE HUBBLE groen

Noise cancelling: Nee

NFC: Nee

Bluetooth versie: Bluetooth 5.0

Maximale batterijduur: 12 uur

Afstandsbediening: Nee

HOCO SELECTED Noble zakelijke draadloze blauw

Noise cancelling: Nee

NFC: Nee

Bluetooth versie: Bluetooth 5.0

Maximale batterijduur: 12 uur

Afstandsbediening: Nee

Denver BTE110BLUE blauw

Noise cancelling: Nee

NFC: Nee

Bluetooth versie: Bluetooth 4.2

Maximale batterijduur: 3 uur

Afstandsbediening: Nee

Ledwood LD-I9W-TWS-PAST-WHI LUNA wit

Noise cancelling: Nee

NFC: Nee

Bluetooth versie: Bluetooth 5.0

Maximale batterijduur: 12 uur

Afstandsbediening: Nee

Pro Care excellent quality Pro-Care zwart 1

Noise cancelling: Ja

NFC: Ja

Bluetooth versie: Bluetooth 5.0

Maximale batterijduur: 6 uur

Afstandsbediening: Nee

Geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit van oordopjes bepalen is lastig. Het is onhygiënisch om ze uit te proberen, daarom ben je vooral afhankelijk van reviews. Zijn de reviews positief, dan is dit een goede aanwijzing van de (geluids)kwaliteit.

Houd rekening ermee dat voorkeuren voor geluidskwaliteit verschillen van persoon tot persoon. Sommige mensen luisteren liever naar een luide bas, terwijl anderen de voorkeur geven aan muziek met fijne details. Gelukkig zijn er enkele kenmerken die meer informatie geven over de geluidsweergave.

Frequentiebereik

Laat ik beginnen bij het frequentiebereik. Dit geeft de balans tussen de hoge en lage tonen aan. Het menselijk gehoor heeft een frequentiebereik van 20 tot 20.000 Hz. Zoek daarom oordopjes met dit als minimale bereik.

Er zijn ook oordopjes met een breder frequentiebereik, bijvoorbeeld 16 Hz tot 27.000 Hz. Daardoor krijgt de muziek nog meer diepte, vooral aan de lage kant van het spectrum. Aan het hoge uiteinde merk je geen voordelen, want deze frequenties zijn niet voelbaar, in tegenstelling tot een superdiepe bas. 🔊

Hi-res audio

Hebben de beoogde oordopjes hi-res audio? Dan ben je in staat om audiobestanden in hoge resolutie af te spelen. Deze bestandsformaten zijn niet gecomprimeerd, zoals bij een mp3-bestand het geval is.

De audiobestanden nemen meer ruimte in beslag, omdat ze meer informatie bevatten. Ze hebben een hoge sample rate en bitdiepte en dat leidt tot geluid met meer detail. Onder andere .FLAC en .WAV zijn hi-res bestandsformaten.

Zwarte draadloze oordopjes in hun oplaadhoesje

Je hebt de juiste Bluetooth-codec nodig om hi-res audiobestanden af te spelen. Zowel de oordopjes als het bronapparaat moeten dezelfde codec ondersteunen.

Laat ik het simpel houden: een Bluetooth-codec is verantwoordelijk voor het coderen en decoderen van audiobestanden, zodat het geluid van het bronapparaat via Bluetooth naar de koptelefoon wordt verstuurd.

Een belangrijke term is de bitrate of bitsnelheid. Dit wordt aangegeven in kilobits per seconde (Kbps). Een lage bitrate heeft veel compressie nodig, wat geluidskwaliteit niet ten goede komt. Een hoge bitrate comprimeert minder, waardoor de muziek in hoge kwaliteit blijft.

Cd's en hi-res audiobestanden spelen af met een bitrate van 1,411 Kbps, vanwege de hoeveelheid aan informatie. De bitsnelheid van een mp3 varieert tussen de 96 en 320 Kbps. Streamingdiensten, zoals Spotify, spelen af met een bitsnelheid tot 160 Kbps.

De basiscodec is SBC en werkt standaard samen met ieder Bluetooth-apparaat. SBC geeft de laagste geluidskwaliteit, want de bitrate ligt het laagst. De maximale bitrate gaat tot maar liefst 345 Kbps, echter halen fabrikanten niet alles eruit wat erin zit. Daarom ligt de maximale bitrate meestal rond 256 Kbps.

Apparaten van Apple en Android ondersteunen AAC. De specificaties lijken op elkaar, maar toch biedt AAC duidelijk een betere kwaliteit dan SBC door het compressiealgoritme. De codec werkt het beste samen met producten van Apple. De maximale bitrate van AAC ligt op 320 Kbps.

Android-gebruikers kiezen beter voor de aptX-codec als ze gedetailleerd geluid willen (terwijl iPhones deze standaard helemaal niet ondersteunen). Deze codec heeft een maximale bitrate van 384 Kbps. De beste oordopjes ondersteunen ook aptX HD. Dit is een verbeterde versie van de aptX-codec en heeft een maximale bitsnelheid van maar liefst 576 Kbps.

Apparaten van Samsung werken samen met de Samsung Scalable Codec. Uniek aan deze codec is het automatisch aanpassen van de bitrate. Wordt het bereik minder, dan daalt de bitrate. Het voordeel hiervan is dat dat de verbinding minder snel hapert. Het nadeel is dat dit ten koste gaat van de geluidskwaliteit.

LDAC is de codec van Sony. Dit werkt, zoals je al verwacht, goed samen met producten van Sony. De codec biedt een breed bereik aan bitrates, van 400 tot 600 Kbps.

Connectiviteit

De meeste draadloze oordopjes maken verbinding via Bluetooth. Houd er rekening mee dat de verbinding kan haperen, vooral als je in een drukke omgeving bent met verschillende signalen. Ook als de afstand tussen de oordopjes en het bronapparaat te groot is, dan hapert de verbinding.

Gebruik voor de beste verbinding een nieuwe Bluetooth-versie, zowel de oordopjes als het bronapparaat. Ga het liefst voor Bluetooth 5.0 of hoger. De data-overdracht gaat sneller, het bereik is groter, de batterij gaat langer mee en de geluidskwaliteit is beter dan bij zijn voorgangers.

Een andere mogelijkheid om verbinding te maken – naast Bluetooth – is via NFC. Dit staat voor 'near field communication'. Dit is dezelfde techniek die je tegenkomt bij contactloos betalen. Door de oordopjes in de buurt van het bronapparaat te houden, maak je snel en eenvoudig verbinding.

Batterijduur

In draadloze oordopjes is niet veel ruimte voor grote batterijen. Daarom gaat de batterij minder lang mee dan bij een koptelefoon. Gebruik je de oordopjes alleen als je onderweg bent van huis naar werk en andersom? Dan is een batterijduur van 4 uur voldoende.

Heb je echter een langere reis op de planning staan, dan is het fijn als de batterij langer mee gaat. De beste exemplaren hebben dan ook een lange accuduur tussen de 6 en 16 uur.

Volledig draadloze oordopjes worden geleverd in een handig oplaadhoesje. Dit verlengt de accuduur gemakkelijk met zo'n 20 uur! Hebben de oordopjes geen oplaadhoesje, dan zijn de oordopjes zelf op te laden via usb.

Geavanceerde oordopjes zijn onafhankelijk van elkaar te gebruiken (mono en stereo). Daardoor blijf je continue muziek luisteren: is een oordopje leeg, dan laad je deze op. De muziek blijft afspelen via het andere oordopje als de batterij daarvan niet helemaal leeg is.

Een ander voordeel is de optie tot snelladen (Quick Charge). Leg de oordopjes een kwartiertje aan de stroom, en luister vervolgens weer een uur naar je favoriete nummers. Zo hoef je je muziek niet al te lang te missen.

persoon houdt oplaadhoesje en draadloze oordopjes van Bose vast

Samenwerking met het bronapparaat

Oordopjes moeten goed samenwerken met het apparaat waar je de muziek op afspeelt. Er zijn enkele kenmerken die hierbij belangrijk zijn.

Impedantie

De impedantie geeft de weerstand van oordopjes aan. Dit wordt aangegeven in ohm (Ω). Sluit je de oordopjes aan op een mobiel apparaat, zoals een telefoon of laptop? Dan heb je een lage impedantie nodig (tot 50 Ω).

Ben je van plan om de oordopjes te gebruiken in combinatie met een versterker of studio-apparatuur, dan heb je een hoge impedantie nodig (tot 600 Ω). Nu alleen nog een set oordopjes vinden die die impedantie ondersteunen ... 😬

SPL

SPL is de afkorting van sound pressure level. Het vertelt meer over de gevoeligheid van de oordopjes. En dat is belangrijk voor het volume van de oordopjes. Oordopjes met een hoge SPL-waarde klinken luider dan oordopjes met een lage SPL-waarde op hetzelfde bronapparaat.

Gebruiksgemak

Het is soms veiliger om muziek en telefoongesprekken te bedienen zonder naar een telefoon te hoeven grijpen. Daarom is een makkelijke bediening zo belangrijk!

De bediening gaat via fysieke knoppen of een touchpad. Waar je voor kiest, dat hangt vooral af van persoonlijke voorkeur. Touchpads zijn grotendeels afhankelijk van gebaren, terwijl je met knoppen fysiek ergens op moet drukken tot je een klik hoort.

De beste draadloze oordopjes maken daarnaast gebruik van een eigen app. Hiermee is het mogelijk om zelf de functies van de knoppen te bepalen. Een groot pluspunt als je het mij vraagt! Apps bevatten vaak ook een equalizer. Daarmee verander je de geluidsweergave op basis van het muziekgenre.

Ben je van plan om te bellen, dan is het fijn als de oordopjes over een goede microfoon beschikken. Oordopjes met een microfoon ondersteunen ook stembediening.

Waterdichtheid

Kijk naar de IP-certificering voor meer informatie over de waterdichtheid van oordopjes. Zo weet je zeker dat ze het niet begeven als je door de regen loopt of zweet tijdens een intensieve work-out. ☔

Een IP-certificering begint met 'IP', en wordt gevolgd door twee cijfers. Het eerste cijfer vertelt meer over de stofdichtheid. Het tweede cijfer gaat over de waterdichtheid.

Oordopjes met IPX1 en IPX2 zijn beschermd tegen druppels vanuit een bepaalde hoek. Kijk hiermee uit. Als een druppel het product verkeerd raakt, dan gaan ze alsnog kapot.

IP's en X'en – Staat er een 'X'? Dan is het product niet getest op hetgeen wat een nummer op die plek zou representeren.

IPX3 en IPX4 zijn spatwaterdicht. Een korte regenbui is geen probleem. Wil je zeker weten dat ze elke regenbui aankunnen, ga dan liever voor oordopjes met IPX5 of IPX6. Deze zijn waterbestendig.

Draadloze oordopjes vanaf IPX7 zijn waterdicht. Deze dompel je maximaal 1 meter diep onder water gedurende 30 minuten. Wil je helemaal zeker zijn dat je oordopjes in een regenbui veilig zijn, ga dan voor IPX8.

De 5 beste draadloze oordopjes op een rij

1. Ledwood LD-M1011-TWS-GRE HUBBLE groen

1. Ledwood LD-M1011-TWS-GRE HUBBLE groen
Maximale batterijduur: 12 uur
Water/zweet bestendig: Nee
Bluetooth versie: Bluetooth 5.0
NFC: Nee
Hi-res audio: Ja
Noise cancelling: Nee
Kwaliteitsklasse: Basisklasse
Geschikt voor (gebruik): Dagelijks gebruik | Bellen/Werken | Reizen | Sporten

2. HOCO SELECTED Noble zakelijke draadloze blauw

2. HOCO SELECTED Noble zakelijke draadloze blauw
Water/zweet bestendig: Nee
Bluetooth versie: Bluetooth 5.0
Noise cancelling: Nee
Kwaliteitsklasse: Basisklasse

3. Denver BTE110BLUE blauw

3. Denver BTE110BLUE blauw
Maximale batterijduur: 3 uur
Water/zweet bestendig: Nee
Bluetooth versie: Bluetooth 4.2
NFC: Nee
Hi-res audio: Nee
Noise cancelling: Nee
Kwaliteitsklasse: Basisklasse
Geschikt voor (gebruik): Dagelijks gebruik

4. Ledwood LD-I9W-TWS-PAST-WHI LUNA wit

4. Ledwood LD-I9W-TWS-PAST-WHI LUNA wit
Maximale batterijduur: 12 uur
Water/zweet bestendig: Nee
Bluetooth versie: Bluetooth 5.0
NFC: Nee
Hi-res audio: Ja
Noise cancelling: Nee
Kwaliteitsklasse: Basisklasse
Geschikt voor (gebruik): Dagelijks gebruik | Bellen/Werken | Reizen | Sporten

5. Pro Care excellent quality Pro-Care zwart 1

5. Pro Care excellent quality Pro-Care zwart 1
Maximale batterijduur: 6 uur
Water/zweet bestendig: Nee
Bluetooth versie: Bluetooth 5.0
NFC: Ja
Hi-res audio: Ja
Noise cancelling: Ja
Geschikt voor (gebruik): Gaming

Veelgestelde vragen over draadloze oordopjes

Heb je het hele artikel gelezen, en heb je nog vragen? Hieronder vind je de veelgestelde vragen over draadloze oordopjes van dit moment. Staat je vraag er niet tussen? Laat het ons weten!

Kun je bellen met draadloze oordopjes?

Jazeker, dat is mogelijk! De meeste draadloze oordopjes bevatten een ingebouwde microfoon. Het is daarbij belangrijk dat je kiest voor oordopjes met een goede microfoon. Is bellen belangrijk voor je, koop dan liever voor een duurder exemplaar. Deze hebben over het algemeen betere microfoons.

Hoe laad je draadloze oordopjes op?

Om draadloze oordopjes weer van nieuwe stroom te voorzien, gebruik je de oplaadhoes. Deze oplaadhoes is vervolgens op te laden via een usb-aansluiting of netstroom.

Hoe maak je draadloze oordopjes schoon?

Oordopjes worden al gauw vies. En dat is niet alleen onhygiënisch, het zorgt er ook voor dat je muziek minder goed hoort. Oordopjes schoonmaken doe je daarom idealiter om de twee weken, of vaker indien nodig. Gebruik hiervoor pure alcohol, microvezeldoekje en een zachte tandenborstel.

De eerste stap is oorsmeer verwijderen met de tandenborstel. Oordopjes bevatten ook een gaas die de drivers beschermen, dus ga hier voorzichtig te werk, zodat je het vuil niet door het gaas duwt. Vervolgens maak je een microvezeldoek licht vochtig met de alcohol.

Maak de oordopjes hiermee schoon en wrijf ze goed na met een droge doek. Gebruik de oordopjes pas als ze helemaal droog zijn.

Conclusie

Ik hoop dat dit artikel je helpt om de beste draadloze oordopjes uit te kiezen voor je behoeften. Let vooral op de pasvorm, zodat je ze niet verliest. Reis je dagelijks met het openbaar vervoer? Dan biedt noise-cancelling de rust die je zoekt. Let ook op de batterijduur, want het is vervelend als de muziek ineens stopt.

Bedankt voor je tijd! Mist dit artikel nog informatie? Laat het ons dan snel weten via het formulier hieronder.

Was dit artikel behulpzaam?

Auteur
Rowena is 28 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zich zelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van reizen, haar hond, en familie en vrienden!
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2023 Technerds.nl All rights reserved
cross