Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Geniet in Alle Rust van Muziek met de Beste Noise-Cancelling Oordopjes

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

8 min leestijd

Een wandeling, reis of een sportsessie vraagt om de beste noise-cancelling oordopjes als je er het meeste van wilt maken. Zonder jezelf even af van je omgeving, en dompel je onder in je favoriete muziek, een goede podcast of je lievelingsaudioboek – zonder dan ook maar enige herrie van buitenaf mee te krijgen!

Wat zijn de beste noise-cancelling oordopjes van 2024?

Dit zijn de top 5 beste noise-cancelling oordopjes op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie:

Waarom Technerds vertrouwen? Ons team besteedt uren aan het onderzoek, schrijven, actualiseren en bewerken van onze artikelen. Klik hier voor meer informatie over onze redactionele richtlijnen.

Beste noise-cancelling oordopjes van 2024

1. Beste oordopjes met ruisonderdrukking: Bose QuietComfort Ultra Earbuds

1. Beste oordopjes met ruisonderdrukking: Bose QuietComfort Ultra Earbuds

Belangrijke specificaties:

Bluetooth versie: Bluetooth 5.3
Waterbestendig: Ja
Draadloos opladen: Nee

<p>Ontdek de Bose QuietComfort Ultra Earbuds – een revolutie in audio-ervaring en ruisonderdrukking. Deze baanbrekende oordopjes tillen je luisterervaring naar ongekende hoogten. </p> <p>Met baanbrekend meeslepend geluid zorgen deze oordopjes ervoor dat je muziek realistischer klinkt dan ooit tevoren. Elke noot, elk detail komt tot leven en dompelt je onder in een wereld van geluid.</p> <p>Wat deze oordopjes echt onderscheidt, is de allerbeste noise cancelling. Omgevingsgeluid wordt effectief geblokkeerd, zodat je je volledig kunt concentreren op je muziek, podcasts of telefoongesprekken.</p> <p>Met verschillende modi voor elke muzikale sfeer kun je de geluidsweergave aanpassen aan je voorkeuren. En met de Bose Music-app kun je het geluid zelfs volledig op maat maken, zodat het precies klinkt zoals jij dat wilt.</p> <p>Met tot wel 6 uur afspeeltijd en nog drie extra ladingen in het handige laaddoosje kun je de hele dag van je muziek genieten. En dankzij het superieure comfort kun je ze urenlang dragen zonder ongemak.</p>

2. Geoptimaliseerde ruisonderdrukking voor Apple-apparaten: Apple AirPods Pro 2

2. Geoptimaliseerde ruisonderdrukking voor Apple-apparaten: Apple AirPods Pro 2

Belangrijke specificaties:

Volumebegrenzing: Ja
Draadloos bereik: 30 m
NFC: Nee
Bluetooth versie: Bluetooth 5.3
Waterbestendig: Ja
Draadloos opladen: Ja

Met de Apple AirPods Pro 2 met MagSafe oplaadcase (USB-C) zet ik een grote stap vooruit in de categorie noise-cancelling oortjes, vooral voor Apple-gebruikers. De overstap naar USB-C, hoewel aanvankelijk met weerstand ontvangen, zorgt voor gemak en aanpasbaarheid. De toevoeging van IP54-bescherming, Personalized Volume, Conversation Awareness en Adaptive Noise Control toont de toewijding van Apple aan het verbeteren van de gebruikerservaring. Zoals een recensie uitroept: "Personalized Volume past het mediavolume aan op basis van de omgeving, Conversation Awareness verlaagt het volume tijdens gesprekken en Adaptive Noise Control verbetert de ruisonderdrukking." Deze functies markeren een significante evolutie van het vorige model, waarbij belangrijke gebruikerszorgen worden aangepakt en de algehele functionaliteit wordt verbeterd.

De geoptimaliseerde ruisonderdrukking voor Apple-apparaten is een opvallende functie, die zorgt voor een naadloze en meeslepende audiobeleving die specifiek is afgestemd op Apple-gebruikers. Deze specialisatie, zoals opgemerkt in een recensie, zet de AirPods Pro 2 apart omdat het "nieuwe audiokenmerken heeft ontvangen via een iOS 17-software-update, inclusief Speak-to-Chat." Deze integratie met het Apple-ecosysteem verbetert de aantrekkingskracht voor gebruikers die diep geworteld zijn in de producten en diensten van Apple.

In vergelijking met de Sony WF-1000XM5, komt de AirPods Pro 2 USB-C naar voren als een meer budgetvriendelijke optie, met geavanceerde audiokenmerken en naadloze integratie met Apple-apparaten. De Sony WF-1000XM5 daarentegen heeft een compacter ontwerp en alternatieve spraakopdrachten. De concurrerende prijsstelling van de AirPods Pro 2 USB-C en de aansluiting op het Apple-ecosysteem maken het een aantrekkelijke keuze voor Apple-gebruikers die op zoek zijn naar geoptimaliseerde ruisonderdrukking en een naadloze gebruikerservaring.

Toch heeft de AirPods Pro 2 USB-C beperkingen. Hoewel de overstap naar USB-C een aanzienlijke upgrade is, kunnen sommige gebruikers het gebrek aan waterdichtheid zorgwekkend vinden, vooral voor een product dat als toonaangevend wordt gepositioneerd. Daarnaast kan het klassieke drop-stem ontwerp, hoewel iconisch, niet aansprekend zijn voor gebruikers die op zoek zijn naar een meer discreet formaat.

Samengevat, blinken de Apple AirPods Pro 2 met MagSafe oplaadcase (USB-C) uit in het leveren van geoptimaliseerde ruisonderdrukking voor Apple-apparaten, naadloze integratie met het Apple-ecosysteem en geavanceerde audiokenmerken. Hoewel het misschien niet de ideale keuze is voor degenen die waterdichtheid of een discreter ontwerp zoeken, maken de concurrerende prijsstelling en op maat gemaakte functies het een overtuigende optie voor Apple-gebruikers die op zoek zijn naar een eersteklas ruisonderdrukkende ervaring.

Voordelen Apple AirPods Pro 2
  • Geoptimaliseerde ruisonderdrukking voor Apple-apparaten
  • Naadloze integratie met het Apple-ecosysteem
  • Geavanceerde audiokenmerken
Nadelen Apple AirPods Pro 2
  • Gebrek aan waterdichtheid
  • Klassiek drop-stem ontwerp spreekt mogelijk niet alle gebruikers aan

3. Sony WF-C500

3. Sony WF-C500

Belangrijke specificaties:

Volumebegrenzing: Ja
Draadloos bereik: 15 m
NFC: Nee
Bluetooth versie: Bluetooth 5.0
Waterbestendig: Ja
Draadloos opladen: Nee

Met de Sony WF-C500 luister jij naar een gepersonaliseerde geluidsweergave. Via de Sony Headphones Connect app pas jij het geluid van de oordopjes aan via een equalizer. Hier kies je uit verschillende geluidsprofielen of maak je er zelf een. Ga je sporten of regent het buiten? Dankzij het waterbestendige ontwerp gaan de oordopjes niet stuk door regen of zweet. Wanneer de oordopjes volledig zijn opgeladen, gaan ze 10 uur mee. In de oplaadcase zit 10 uur aan extra batterij. Door de snellaadfunctie gebruik je na 10 minuten laden de oordopjes voor 1 uur. Dankzij Fast Pair verbinden de oordopjes automatisch aan je laatst verbonden afspeelapparaat.

Let op: Sony levert naast de oplaadkabel geen oplader mee. Gebruik daarom je huidige accessoires of schaf ze los aan.

Klank volgens specialist
Zowel de lage tonen als middelhoge tonen zijn bij deze oordopjes neutraal. Dit betekent dat er op het basgeluid en instrumenten en vocalen geen accent zit. Hierdoor luister je naar een gebalanceerd geluid. Wil je een accent toevoegen aan het geluid? In de Sony Headphones Connect app pas je het geluid naar eigen smaak aan.

4. Analytische geluidskwaliteit met uitstekende ruisonderdrukking en personaliseringsfuncties: Sony WH-1000XM5 Wireless Headphones

4. Analytische geluidskwaliteit met uitstekende ruisonderdrukking en personaliseringsfuncties: Sony WH-1000XM5 Wireless Headphones

Belangrijke specificaties:

Volumebegrenzing: Ja
Draadloos bereik: 10 m
NFC: Nee
Bluetooth versie: Bluetooth 5.2
Waterbestendig: Nee
Draadloos opladen: Nee

<p>Maak kennis met Sony's nieuwste draadloze koptelefoon met Noise Cancelling: de <strong>Sony WH-1000XM5</strong>. Met <strong>vier microfoons</strong> op elke oorschelp en een <strong>dubbele processor</strong> is dit Sony’s grootste stap voorwaarts in Noise Cancelling. Omgevingsgeluid wordt nog nauwkeuriger vastgelegd voor een aanzienlijke vermindering van hoogfrequente ruis. Met een batterijduur van maar liefst <strong>30 uur</strong> (40 uur zonder gebruik van Noise Cancelling) heb je genoeg stroom, zelfs voor lange reizen. En voor het totale gemak kan de koptelefoon met <strong>twee apparaten tegelijk</strong> worden gekoppeld.</p> <h3><strong>Industry-leading Noise Canceling</strong></h3> <p>Met vier microfoons op elke oorschelp is dit Sony's grootste stap voorwaarts op het gebied van Noise Cancelling. Omgevingsgeluid wordt hiermee nog nauwkeuriger geregistreerd voor een indrukwekkende vermindering van hoogfrequente ruis. Dankzij de Auto Noise Cancelling-Optimizer worden de ruisonderdrukkingsprestaties altijd en automatisch geoptimaliseerd op basis van draagomstandigheden en omgevingsfactoren zoals atmosgerische druk.</p> <h3><strong>Dubbele processor</strong></h3> <p>De WH-1000XM5 gebruikt twee processors die samen acht microfoons aanstuurt om een ongekende ruisonderdrukkingskwaliteit te leveren.</p> <h3><strong>Premium sound</strong></h3> <p>Een speciaal ontwikkelde driverunit verbetert de ruisonderdrukking, vooral in lage frequentiebereiken. Daarnaast verbetert het de helderheid van het geluid en de basweergave. De koptelefoon ondersteunt hi-res audiocontent dankzij LDAC-technologie en verzendt hierdoor drie keer meer gegevens dan conventionele Bluetooth-audio. De geluiden die verloren zijn gegaan bij het comprimeren van de originele muziekbron worden door DSEE herstelt, waardoor deze dichter bij de originele opname komt.</p> <h3><strong>Toonaangevende belkwaliteit</strong></h3> <p>Sony's Precise Voice Pickup-technologie maakt gebruik van vier beamforming-microfoons en een op Artificial Intelligence gebaseerd ruisonderdrukkingsalgoritme om jouw stem nauwkeurig te isoleren. Een nieuw ontwikkelde windruisonderdrukkingsstructuur minimaliseert windgeruis tijdens gesprekken. Waar je de koptelefoon ook gebruikt, je zult goed verstaanbaar blijven.</p> <h3><strong>Swift pairing</strong></h3> <p>De koptelefoon kan gemakkelijk met twee apparaten tegelijk worden gekoppeld. Daarnaast helpt Fast Pair je de WH-1000XM5 te lokaliseren als je deze niet kunt vinden en Swift Pair maakt het koppelen met jouw pc of tablet heel eenvoudig. </p> <h3><strong>Voice assistant via Wake Word</strong></h3> <p>de Sony WH-1000XM5 beschikt over de Speak-To-Chat functie waardoor de muziek automatisch stopt zodra je een gesprek begint. Wake Word kan gebruikt worden om Voice Assistant te activeren door alleen spraak te gebruiken.</p> <h3><strong>Gloednieuw ontwerp</strong></h3> <p>Het lichte, maar stevige ontwerp is uitgerust met oorkussens van zacht leer dat zeer rekbaar is. Dit soft-fit leer past zich aan naar de vorm van je hoofd voor minder zijwaartse druk voor nog beter draafcomfort. Neem de koptelefoon overal mee naartoe in de zachte bijpassende etui. Haal de koptelefoon eruit en de opvouwbare hoes kan tot 40% platter worden opgevouwen voor gemakkelijke opberging in je tas of koffer.</p> <h3><strong>Super charge functie</strong></h3> <p>Als je snel de deur uit moet kun je met een gewone USB-oplader met 10 minuten opladen weer 5 uur voooruit en is het met een optionele USB-PD*-compatibele AC-adapter zelfs mogelijk om met slechts 3 minuten opladen weer 3 uur afspeeltijd te verkrijgen. </p> <h3><strong>Ecofriendly</strong></h3> <p>Sony maakt gebruik van gerecycled materiaal voor de Sony WH-1000XM5. En dankzij het gebruik van Sony’s Original Blended Materiaal is de verpakking van de draadloze koptelefoon 100% plasticvrij.</p> <p>*USB-PD-oplader is apart verkrijgbaar.</p>

5. Apple AirPods Pro 2 USB-C

5. Apple AirPods Pro 2 USB-C

Belangrijke specificaties:

Volumebegrenzing: Ja
Draadloos bereik: 30 m
NFC: Nee
Bluetooth versie: Bluetooth 5.3
Waterbestendig: Ja
Draadloos opladen: Ja

<p><strong>Zo klinkt vernieuwing</strong><br /><strong>AirPods Pro 2 </strong>met <strong>USB‑C </strong>bieden tot 2x meer actieve ruisonderdrukking dan de vorige generatie. Met de transparantie­modus hoor je wat er om je heen gebeurt en Adaptieve audio stemt de ruisonderdrukking nu dynamisch af op je omgeving. Gespreksdetectie dempt het achtergrondgeluid en versterkt de stemmen van degenen met wie je praat. Na één keer volledig opladen gaan de batterijen tot 6 uur mee en door te swipen regel je makkelijk het volume. Dan is er ook nog de MagSafe‑oplaadcase, met ‘Nauwkeurig zoeken’, een ingebouwde speaker en een bevestiging voor een draagkoord, nu met een USB-C ingang.</p> <p><strong>Superieure geluidskwaliteit</strong><br />De nieuwe H2-chip staat garant voor slimmere ruisonderdrukking en driedimensionaal geluid. Adaptieve EQ stemt muziek in real time af op jouw oren, zodat je kraakheldere hoge tonen en een vol, diep basgeluid hoort.</p> <p><strong>Intelligente audio</strong><br />De actieve ruisonderdrukking filtert nu twee keer zoveel ongewenst geluid weg, zodat je ongestoord kunt luisteren. Ideaal als je met het openbaar vervoer reist of je echt even moet concentreren. En adaptieve transparantie vermindert en corrigeert de intensiteit van harde geluiden maar liefst 48.000 keer per seconde, zodat je op een aangename manier hoort wat er om je heen gebeurt. Waar je ook bent.</p> <p><strong>Je eigen geluid</strong><br />Alles is op jou afgestemd. Je kunt kiezen uit vier paar siliconen oortips in de maten XS, S, M en L voor de beste pasvorm en het beste geluid. ‘Gepersonaliseerd volume’ past het geluid aan op basis van je omgeving en je voorkeuren. Gespreksdetectie verlaagt automatisch het volume van waar je naar luistert en versterkt de stemmen voor je, terwijl het achtergrondgeluid wordt verminderd. Persoonlijke ruimtelijke audio met dynamische hoofdtracking past de weergave helemaal aan jou aan door je heel nauwkeurig met geluid te omringen. En adaptieve EQ stemt muziek specifiek af op jouw oren, zodat je altijd veel details hoort.</p> <p><strong>Langere batterijduur</strong><br />Met volledig opgeladen batterijen kun je tot 6 uur luisteren, en tot maar liefst 30 uur als je de MagSafe-oplaadcase gebruikt. Voor het opladen van de MagSafe‑oplaadcase kun je een Apple Watch- of MagSafe‑oplader, een USB‑C-connector of een draadloze Qi‑oplader gebruiken.</p> <p><strong>Veelzijdige oplaadcase</strong><br />De MagSafe-oplaadcase is voorzien van een U1‑chip voor ’Nauwkeurig zoeken’, zodat je ziet waar die zich bevindt. Ligt de oplaadcase in de buurt, maar zie je die niet meteen, dan kun je via de ingebouwde speaker een geluid afspelen. Ook nieuw is de bevestiging voor een draagkoord, zodat je de oplaadcase makkelijk aan je tas kunt vastmaken en dus altijd bij de hand hebt. En zowel AirPods Pro als de MagSafe-oplaadcase kunnen heel wat hebben omdat ze stof-, zweet- en waterbestendig zijn volgens de IP54‑norm.</p> <p><strong>Magischer dan ooit</strong><br />AirPods Pro (2e generatie) met USB‑C zijn nog makkelijker in het gebruik dan het eerste model. Dankzij de touch-bediening regel je alle afspeelfuncties op de steel en pas je het volume aan door zacht omhoog of omlaag te swipen. Met de feature ‘Kondig meldingen aan’ kun je Siri alle belangrijke berichten en meldingen laten voorlezen zodra ze binnenkomen. Met ‘Deel audio’ stuur je eenvoudig een leuk liedje of interessante podcast naar een tweede paar AirPods. En zoals altijd verloopt de koppeling tussen AirPods Pro en je iPhone of Apple Watch helemaal vanzelf, en schakelt de geluidsweergave automatisch over wanneer je een ander Apple device gebruikt.</p>

Hoe kies je de beste noise-cancelling oordopjes?

Als je op zoek bent naar de beste noise-cancelling oordopjes, dan is het handig om je vooraf goed te informeren. Hieronder vind je alle benodigde informatie! ✅

Kiezen uit verschillende soorten active noise cancellation (ANC)

Actieve noise-cancelling wordt op drie verschillende manieren toegepast. Elke aanpak heeft zijn voor- en nadelen, dus lees je goed in over welke aanpak het beste aansluit op jouw behoeften!

Type ANCKenmerkenAanbevolen voor
Feedback ANC- Microfoon in oorschelp
- Minder effectief bij hoge frequenties
- Kan leiden tot audiofeedback en echo's
- Beïnvloedt basweergave en middenbereik
Luisteren in relatief stille omgevingen (thuis, kantoor)
Feedforward ANC- Microfoon aan buitenkant oorschelp
- Effectiever bij hoge frequenties
- Zuinig met batterij, minder geluidsvervorming
- Gevoelig voor windruis
Gebruik in omgevingen met veel hoge frequentie geluiden (drukke stad, café)
Hybrid ANC- Combinatie van feedback en feedforward
- Microfoons binnen en buiten oorschelp
- Verwerkt breder frequentiebereik
- Duurder, meer batterijverbruik
Diverse luisteromgevingen (vliegreizen, drukke straten) voor beste ruisonderdrukking
Twee paar oordopjes vooraanzicht

Pasvorm van noise-cancelling oordopjes: in-ear, of half-in-ear?

De beste noise-cancelling oordopjes zijn beschikbaar als in-ear oordopjes of half in-ear, waarbij de in-ears de grote meerderheid vormen.

In-ear oordopjes zitten in de gehoorgang, waardoor ze omgevingsgeluid fysiek afweren. Daardoor klinkt geluid – vooral de lage tonen – bovendien beter; er gaat niets verloren aan je omgeving. Ook vallen in-ear oordopjes minder snel uit je oren, en dat is een must tijdens het sporten! ⛹️‍♂️

Sommige sportoordopjes bevatten een oorhaak die je om je oor doet of een oorclip die in de oorschelp zit, waardoor er nog minder kans is dat ze uit je oren vallen.

Neem je deel aan het verkeer, dan is het gevaarlijk als je niets van de omgeving hoort. In dat geval zijn half in-ear oordopjes een betere keuze. Half in-ear oordopjes gaan niet helemaal de gehoorhang in, waardoor je omgevingsgeluid hoort. Ze rusten gedeeltelijk op de oorschelp, vlakbij je gehooringang.

Als je urenlang naar muziek luistert, dan mogen oordopjes in ieder geval geen pijn doen. Geen enkel oor is hetzelfde, en daarom bieden sommige fabrikanten opzetstukjes aan. Daardoor vind je altijd een goede pasvorm.

Controleer de pasvorm door je hoofd van links naar rechts te schudden. De oordopjes mogen niet uit je oren vallen. Voel je een druk op het oor? Dan is een kleine maat beter. Sommige fabrikanten, waaronder Apple, bieden zelfs een pasvormtest aan in de app.

Geluidskwaliteit in oordopjes met noise cancellation

Het is lastig om de geluidskwaliteit van oordopjes te bepalen, omdat je ze niet vooraf kunt uitproberen. Ik raad daarom aan om reviews te lezen. Als de meerderheid positief is over het product, dan is dat al een goede aanwijzing.

Houd er wel rekening mee dat geluid subjectief is. Wat ik geweldig vind klinken, kan voor iemand anders afschuwelijk zijn. Hieronder vind je enkele kenmerken die een indruk van de geluidskwaliteit geven.

Hi-res audio: hoor je het verschil met oordopjes met ANC?

Draadloze noise-cancelling oordopjes die Hi-Fi (high fidelity) ondersteunen, kunnen daadwerkelijk een verschil in geluidskwaliteit bieden. Echter, of dit verschil merkbaar is, hangt af van verschillende factoren, waaronder je eigen luistervaardigheid en de kwaliteit van de audiobron. Houd de volgende drie zaken in gedachten als je je afvraagt of Hi-Fi-ondersteuning het waard is:

  1. Audiokwaliteit. Hi-Fi oordopjes zijn ontworpen om geluid zo getrouw mogelijk aan de originele opname te reproduceren. Dit betekent minder vervorming en een breder frequentiebereik, wat kan resulteren in helderder en gedetailleerder geluid.
  2. Bronmateriaal. De kwaliteit van de audiobron is zeer belangrijk. Hi-Fi-oordopjes presteren het beste met hoogwaardige audiobestanden. Als de bron van lage kwaliteit is, zal het voordeel van Hi-Fi minder merkbaar zijn.1Brandon Copple, Descript (2023). 'How to choose the best audio file format for your project'
  3. Luistervaardigheid. Non-audiofielen merken minder snel het subtiele verschil op dat Hi-Fi biedt, vooral in kleine oordopjes. Echter, voor audiofielen of mensen met een getraind oor kan het verschil duidelijker zijn.

Frequentiebereik en het menselijk gehoor

Het frequentiebereik (of frequentierespons) vertelt meer over de balans tussen hoge en lage tonen. Dit wordt aangegeven in Hertz (Hz). Een goed frequentiebereik ligt tussen de 20 en 20.000 Hz. Dat is hetzelfde frequentiebereik als het menselijk gehoor. Oordopjes met een kleiner bereik zijn daarmee niet toereikend voor het menselijke oor.

Sommige oordopjes hebben zelfs een frequentiebereik dat buiten het bereik van het menselijk gehoor ligt. Dit geeft een levendigere audioweergave op als je hier gevoelig voor bent, vooral als het op de lagere registers (bastonen) aankomt. Als de ondergrens van het frequentiebereik onder de 20 Hz komt, kun je de bas waarschijnlijk voelen.

zwarte draadloze oordopjes inclusief oplaadcase. Met een houten achtergrond.

Bluetooth-versies en -codecs in de beste noise-cancelling oordopjes

Over Bluetooth-versies kan ik redelijk kort zijn: hoe recenter, hoe beter. We zitten inmiddels al op Bluetooth 5, welke weer tot 5.3 reikt op het moment van schrijven. De belangrijkste verschillen vergelijking met Bluetooth 4 ... 👇

Bluetooth 4Bluetooth 5
10 meter bereik binnenshuis40 meter bereik binnenshuis
Maximaal 1 Mbps datatransferMaximaal 2 Mbps datatransfer
Niet geheel compatibel met Bluetooth Low EnergyCompatibel met Bluetooth Low Energy; verbruikt in de basis ook minder stroom

Bluetooth 5 is hiermee absoluut de investering waard, maar wel enkel als je bronapparaat – waar je de oordopjes mee verbindt – ook Bluetooth 5 ondersteunt!

Heb je draadloze oordopjes, dan hebben ook de Bluetooth-codecs invloed op de geluidskwaliteit.2Lily Katz, SoundGuys (2023). 'Understanding Bluetooth codecs' De taak van een codec is het coderen en decoderen van digitale audiogegevens in een bepaald formaat. Vervolgens verstuurt het bronapparaat audiogegevens naar het oordopje.

SPL: de gevoeligheid van oordopjes met active noise cancellation

De gevoeligheid van oordopjes wordt aangegeven met het sound pressure level (SPL). Hoe hoger de SPL, hoe hoger het volume dat een oordopje maximaal produceert. Zo produceren oordopjes met een hoog SPL-niveau luidere muziek vanaf een smartphone dan oordopjes met een laag SPL-niveau op hetzelfde toestel.

De invloed van impedantie op compatibiliteit van noise-cancelling oordopjes

De impedantie geeft de weerstand van de oordopjes aan, en wordt aangegeven in ohm (Ω). Met de impedantie bepaal je voor welk toestel oordopjes, koptelefoons, headsets en speakers geschikt zijn, want het bepaalt hoeveel stroom de oordopjes aan kunnen.

De weerstand van oordopjes en koptelefoons ligt tussen de 8 en 600 Ω. Oordopjes tot 50 Ω zijn geschikt voor apparaten die op batterij werken, zoals een telefoon, laptop of tablet. Oordopjes of koptelefoons met een hogere weerstand vereisen een versterker, wat niet gebruikelijk is bij oordopjes. Tegen de tijd dat je een versterker nodig hebt, moet je al overstappen naar een koptelefoon.

Persoon haalt noise cancellig oordopjes uit het oplaadhoesje

Batterijlevensduur: het oplaadhoesje door er ook toe!

Draadloze oordopjes hebben weinig ruimte voor een grote batterij. Ook is levensduur van die batterij sterk afhankelijk van factoren als volumeniveau en of je ANC wel of niet hebt ingeschakeld – waarbij gebruik van ANC altijd extra energie verbruikt. Gemiddeld gaat een batterij 4 tot 5 uur mee met ANC ingeschakeld.

Gelukkig hebben de meeste exemplaren een oplaadhoesje. Deze voorzien de oordopjes van extra stroom. De batterijduur wordt daardoor gemakkelijk uitgebreid naar 20 uur of meer. Daarnaast is het oplaadhoesje ook gewoon handig om de oordopjes op te bergen. Het oplaadhoesje past gemakkelijk in een broekzak.

Goede oordopjes bieden bovendien de mogelijkheid tot snelladen (Quick Charge). Leg de oordopjes een kwartiertje aan de lader om weer minimaal een uur naar muziek te luisteren!

Bediening: touch, knopjes of een app?

Bedrade oordopjes hebben een kleine afstandsbediening in de kabel verwerkt. Daarmee zet je het volume lager of hoger.

De beste draadloze oordopjes met ruisonderdrukking hebben touchbediening. Je activeert diverse instellingen door een of meerdere keren op het aanraakscherm te tikken. Op die manier activeer je stembediening, neem je de telefoon op of skip je door naar het volgende nummer. ⏯️

Sommige modellen gebruiken fysieke knoppen die je moet indrukken op de buitenkant van de oordopjes. Het is uiteindelijk aan jou wat je precies prettiger vindt. Hou je van de voelbare 'reactie' na het geven van een commando? Dan kies je voor de knoppen. Vind je dit juist niet prettig, dan is touchbediening de betere optie.

Goede oordopjes zijn ook via een eigen app te bedienen. Het is een pluspunt als de app een equalizer bevat, waarmee je de balans van de geluidsweergave aanpast aan het muziekgenre. Functies die te maken hebben met noise cancellation, zoals de transparantiemodus, zijn ook via de app in te stellen.

oordopjes naast een telefoon met bijbehorende app

IP-certificering: stof- en waterdichtheid

Als je veel sport of graag buiten bent, dan is het fijn als de oordopjes bestand zijn tegen water. Denk dan aan zweet, een onverwachte regenbui of tijdens het zwemmen. 🌊

De waterdichtheid lees je af aan de IP-certificering. Deze begint met 'IP' en wordt gevolgd door twee cijfers (IPXX), waarbij het eerste cijfer staat voor stofbestendigheid en het andere voor waterbestendigheid.3Belsimpel (n.d.). 'Dossier stof- en waterdichtheid'

Oordopjes hebben meestal een IP5X- of IP6X-certificering wat betreft stofbestendigheid. Zorgen om indringend stof zijn dus niet nodig. Laten we nu eens naar de waterbestendigheid kijken:

IPX-CertificeringBeschermingsniveauAanbevolen gebruik
IPX1 & IPX2Bescherming tegen druppels vanuit een bepaalde hoek, bijvoorbeeld tijdens het handenwassen.Niet aanbevolen voor buitengebruik tijdens regen.
IPX3 & IPX4Bescherming tegen spatwater.Geschikt voor gebruik tijdens lichte regenbuien.
IPX5 & IPX6Waterbestendig tegen regen, zweet, en bijvoorbeeld een omgevallen glazen water.Ideaal voor gebruik in diverse omstandigheden, inclusief tijdens sporten of in regenachtige omgevingen.
IPX7 & IPX8Volledig waterdicht. IPX7 is onderdompelbaar voor 30 minuten; IPX8 voor langere duur (vastgesteld door fabrikant)Perfect voor intensief buitengebruik en activiteiten waarbij langdurige onderdompeling mogelijk is.
IPX9Beschermt tegen hoge druk en hoge temperatuur waterstralen.Uitermate geschikt voor extreme omstandigheden, zoals zware industriële toepassingen of intensieve reiniging.
X-jes? – Dit staat niet bepaald voor 'kusjes', maar geven aan dat een product niet is getest op hetgeen dat een cijfer op de plaats van de 'X' zou representeren.

Welk merk maakt de beste noise-cancelling oordopjes?

Er is een weelde aan gerenommeerde bedrijven die goede noise-cancelling oordopjes maken, alsook de beste over-ear koptelefoon, de beste draadloze koptelefoon en goede noise-cancelling koptelefoon. Enkele van mijn favoriete merken gedurende de laatste paar jaren zijn de volgende twee. ⤵️

Sony

Sony heeft een sterke reputatie opgebouwd in de wereld van audio-apparatuur, en hun oordopjes zijn daar geen uitzondering op. Gebruikers en recensenten waarderen Sony's oordopjes voor hun geavanceerde noise-cancellation-technologie, die effectief omgevingsgeluiden minimaliseert.

De geluidskwaliteit van Sony's oordopjes scoort consistent hoog om zijn helderheid en diepte, met een balans die zowel basliefhebbers als fans van heldere hoge tonen aanspreekt. Daarnaast benadrukken veel reviews het comfort en de gebruiksvriendelijkheid van de oordopjes, samen met hun duurzame batterijleven, vaak benadrukt.

Bose

Bose is een ander toonaangevend merk in de audiowereld, bekend om zijn kwalitatief hoogwaardige oordopjes. Audiofielen prijzen de oordopjes van Bose eveneens om hun superieure ruisonderdrukking, waardoor gebruikers zich volledig kunnen onderdompelen in hun muziek, zelfs in lawaaierige omgevingen.

Bose staat ook bekend om zijn evenwichtige en natuurlijke geluidsweergave, wat zorgt voor een aangename luisterervaring. Gebruikers waarderen de comfortabele pasvorm van Bose oordopjes, die goed blijven zitten, zelfs tijdens beweging of langdurig gebruik.

Wat zijn volgens de Consumentenbond de beste noise-cancelling oordopjes?

De beste noise-cancelling oordopjes volgens Consumentenbond zijn de Apple AirPods Pro 2 (2022). Deze oordopjes bieden uitzonderlijke geluidskwaliteit met een frequentiebereik van 20 Hz tot 20 kHz, wat zorgt voor een rijke en gedetailleerde geluidsbeleving. De actieve ruisonderdrukking filtert effectief achtergrondgeluiden, waardoor je je volledig kunt onderdompelen in je muziek of gesprekken.

Ze zijn IP54 stof- en waterbestendig, wat betekent dat ze bestand zijn tegen zweet en spatwater – ideaal voor sport en buitenactiviteiten. Met een batterijduur van tot 6 uur met ruisonderdrukking ingeschakeld, en tot 30 uur met het oplaaddoosje, bieden ze langdurig luisterplezier zonder vaak opgeladen te hoeven worden.      

Wat zijn volgens Tweakers de beste noise-cancelling oordopjes?

De beste noise-cancelling oordopjes volgens Tweakers zijn de Sony WF-SP800N. Deze oordopjes bieden geavanceerde ruisonderdrukking, waardoor je ongestoord kunt genieten van je muziek, zelfs in lawaaierige omgevingen. Ze hebben een batterijduur (tijdens muziekluisteren) van 9 uur met noise-cancelling ingeschakeld, en met het oplaaddoosje kun je tot 18 uur extra luistertijd krijgen.

De WF-SP800N-oordopjes zijn ook IP55-gecertificeerd, wat betekent dat ze zweet- en spatwaterbestendig zijn. Bovendien bieden ze een comfortabele pasvorm en stabiele Bluetooth 5.0-connectiviteit, wat zorgt voor een naadloze en plezierige luisterervaring.      

Wat zijn volgens Techradar de beste noise-cancelling oordopjes?

De beste noise-cancelling oordopjes volgens Techradar zijn de Sony WF-1000XM4. Deze oordopjes leveren topklasse ruisonderdrukking, waardoor je in alle rust van je muziek kunt genieten, zelfs in drukke omgevingen. Je krijgt daarebij superieure geluidskwaliteit met een diepe bas en heldere hoge tonen, dankzij hun geavanceerde audiotechnologie.

Met een batterijduur van 8 uur per oplaadbeurt en 16 uur extra met het oplaaddoosje, kun je de hele dag door luisteren zonder zorgen over opladen. Bovendien zijn ze waterbestendig met een IPX4-classificatie, wat ze ideaal maakt voor zowel dagelijks gebruik als sportactiviteiten.      

Veelgestelde vragen over noise-cancelling oordopjes van onze lezers

Normaliter beantwoorden we hier vragen van lezers, maar ...

We hebben nog geen vragen ontvangen

Dus laat je hieronder via het feedbackformulier vooral horen als je nog vragen, zorgen of suggesties hebt. Die nemen we na ontvangst dan hier door!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Rowena is 30 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zichzelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie, webdesign en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van haar hond en gamet ze graag op haar Xbox.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross