Al zit je in het vliegtuig, sta je in de bus, fitness je in de sportschool of blijf je lekker thuis: soms is het heerlijk om jezelf even af te sluiten van de rest van de wereld. Waarmee lukt dit beter dan met de beste over-ear koptelefoon? Niets! Met de beste over-ear koptelefoon word je niet gestoord door de buitenwereld, terwijl je luistert naar de beste tunes!
Inhoudsopgave
- Waarom een over-ear koptelefoon aanschaffen?
- Bose QuietComfort 45/QC45 Wireless
- Apple AirPods Pro 2
- Anker Soundcore Space Q45 Wireless
Waar moet je op letten bij het kopen van een over-ear koptelefoon? In dit artikel zet ik de belangrijkste punten op een rijtje, zodat je straks weet welke over-ear koptelefoon je nieuwe maatje wordt!
Waarom een over-ear koptelefoon aanschaffen?
Als muziekliefhebbers willen we allemaal genieten van hoogwaardige geluidskwaliteit op een comfortabele manier. Mijn ervaring is dat je hier geen audiofiel voor hoeft te zijn: het verschil tussen een slechte koptelefoon en een goede is hoorbaar, zelfs als je niet op de hoogte bent over alle ins and outs over audiokwaliteit.
Over-ear koptelefoons in het specifiek zijn daarnaast vaak comfortabeler dan in-ear oordopjes, omdat de kussens zacht over je oren rusten, in plaats van dopjes die in je gehoorgang zitten. Dat maakt een over-ear ook comfortabeler dan on-ear modellen, want hierbij rusten de kussentjes op je oren, wat drukplekken veroorzaakt.
Zelf heb ik urenlang kunnen luisteren naar mijn favoriete muziek en podcasts via over-ear koptelefoons, zonder ook maar enig ongemak te ervaren. Datzelfde kan ik niet zeggen over in-ears of on-ears. 😖
Daarnaast zorgt de gemiddeld grotere driver in een over-ear koptelefoon voor een gedetailleerdere geluidweergave dan kleinere drivers die je in in-ears en on-ears tegenkomt.
En als je op drukke plekken wilt luisteren, hebben sommige koptelefoons ook ruisonderdrukking om achtergrondgeluid te verminderen. Ideaal voor onderweg! Zie hieronder al drie goede opties, maar lees je verderop vooral even in over hoe je zelf de beste kiest voor jouw gebruik!
Bose QuietComfort 45/QC45 Wireless
Apple AirPods Pro 2
Over-ear koptelefoon koopgids: hoe maak je de beste koop?
Ben je op zoek naar de beste over-ear koptelefoon, maar weet je niet waar je moet beginnen? Dat gevoel ken ik; zo stond ik er zelf ook in toen ik me voor het eerst ging inlezen over wat een goede koptelefoon maakt.
Om jou die keuzestress te besparen, heb ik daarom mijn belangrijkste bevindingen hieronder samengevat!
Geluidskwaliteit
Bij het kopen van een over-ear koptelefoon is de geluidskwaliteit het eerste waar je naar kijkt, maar wist je dat er verschillende componenten zijn die van invloed zijn op hoe het geluid klinkt? Lees snel verder en ontdek wat er allemaal komt kijken bij het vinden van de perfecte sound!
Driver
De driver speelt een onmisbare rol in de koptelefoon. De driver is het onderdeel dat elektrische signalen omzet in geluid dat je hoort en is vergelijkbaar met een kleine luidspreker die naast je oor zit. De driver bestaat uit drie onderdelen die samenwerken om geluid te produceren: de magneet, de spreekspoelen en het diafragma.
De (permanente) magneet creëert een magnetisch veld en speelt een belangrijke rol in de prestaties van het magnetische circuit. Een sterkere magneet draagt bij aan een betere geluidskwaliteit, maar dit is niet de enige factor die hier een rol in speelt.
In Bluetooth-koptelefoons worden magneten meestal gemaakt van kobalt of ferriet, maar soms worden andere zeldzame materialen gebruikt om sterkere magneten te maken.
De spreekspoel is een elektromagnetische spoel die in de buurt van de magneet zit. Als er een elektrisch signaal doorheen gaat, ontstaat er een magnetisch veld dat de spoel in beweging zet en het diafragma laat trillen.
Kwalitatief hoogwaardige koptelefoons hebben vaak betere spreekspoelen, gemaakt van materialen zoals koper. De grootte hiervan beïnvloedt bovendien de frequentierespons, maar daar kom ik zo op terug.
Het diafragma is gemaakt van dun en flexibel materiaal, zoals kunststof of metaal, waardoor het in staat is te bewegen en hoorbare geluidsgolven te maken, zodra er een elektrisch signaal doorheen loopt.
De grootte en vorm van het diafragma beïnvloeden de geluidskwaliteit: hoe groter het diafragma, hoe beter de bas. Een groter diafragma is in staat meer lucht in beweging te zetten, wat tot diepere bastonen leidt. Andersom geldt: hoe kleiner het diafragma, hoe gedetailleerder de hoge tonen.
De gehele driver-unit van een koptelefoon heeft een diameter tussen de 20 en 50 mm. Veel mensen denken dat een grotere driver automatisch kwalitatief beter geluid produceert. Niets is minder waar: de grootte van de driver bepaalt het maximale volume van de koptelefoon.
Hoe groter de driver, hoe luider het geluid, als de impedantie en het vermogen van de koptelefoon hier ook op aansluiten. Ook hierover lees je verderop meer!
Een grotere koptelefoondriver heeft doorgaans wel een groter diafragma, wat betekent dat de lage tonen goed hoorbaar, of eventueel zelfs ietwat voelbaar zijn. Koptelefoons met grote drivers hebben daarentegen vaak moeite met het weergeven van hoge frequenties.
De driver kan dus een grote invloed hebben op de kwaliteit van het geluid. Zowel de vorm en grootte van de onderdelen van de driver, als de kwaliteit van de materialen gebruikt in de driver, kunnen een groot effect hebben op hoe de koptelefoon klinkt.
Frequentiebereik en -respons
Het frequentiebereik verwijst naar het bereik van hoorbare frequenties dat de koptelefoon kan produceren. Een breed frequentiebereik betekent dat de koptelefoon in staat is een groter aantal frequenties weer te geven, waardoor het geluid gedetailleerder en natuurlijker klinkt.
De lage frequenties duiden op basweergaves, terwijl hogere frequenties zich richten op de hogere tonen, zoals die van een viool.
Frequentiebereik wordt uitgedrukt in Hertz (Hz). Hertz geeft aan hoeveel cycli een geluidsgolf per seconde voltooit. Bijvoorbeeld, als een geluidsgolf 440 cycli per seconde voltooit, noemen we dit 440 Hz. Een Kilohertz (kHz) staat voor duizend hertz.
De meeste koptelefoons hebben een frequentiebereik van 20 Hz tot en met 20 kHz, wat overeenkomt met het hoorbare bereik van het menselijk oor. Sommige goede koptelefoons kunnen ook frequenties onder de 20 Hz en boven de 20 kHz weergeven.
Ondanks dat je deze frequenties niet hoort, kun de geluidstrillingen door het lichaam worden gevoeld. Dit wordt ook wel infrasound genoemd. Daarnaast hebben koptelefoons die een breder frequentiebereik bieden dan het menselijk gehoor minder moeite met het zuiver produceren van de wél hoorbare frequenties.
Waar het frequentiebereik aangeeft welke frequenties de koptelefoon fysiek kan weergeven, geeft de frequentierespons aan hoe nauwkeurig de koptelefoon dit gebeurt.
Vaak geven fabrikanten de frequentierespons weer in hun productspecificaties in een grafiek die het bereik van frequenties toont waarin de koptelefoon optimaal werkt.
Een koptelefoon met een vlakke frequentierespons – dus een platte lijn in de grafiek – geeft elke frequentie even sterk weer, zonder enig specifiek frequentiegebied te benadrukken. Dit zorgt voor een gebalanceerd geluidsprofiel zonder dat één bepaalde frequentie overheerst.
Toch is een vlakke frequentierespons niet altijd de beste optie, afhankelijk van persoonlijke voorkeuren en de muziekstijl. Als je net zoals ik van een flinke dosis bas houdt, dan past een koptelefoon met een licht verhoogde basrespons wellicht bij jou.
Voor echte basliefhebbers zijn goede in-ear oordopjes trouwens ook een echte aanrader! In-ear oordopjes bieden door hun ontwerp een goede afdichting in het oor, waardoor er nauwelijks geluid verloren gaat en de bas extra goed hoorbaar is.
Impedantie
Bij het kopen van een over-ear koptelefoon is het ook belangrijk om op de impedantie te letten. Impedantie is een belangrijke factor die de prestaties van de koptelefoon beïnvloedt en kan een grote impact hebben op hoe goed deze werkt met je apparaten.
Impedantie is de weerstand die de koptelefoon biedt aan de stroom die er doorheen gaat. De eenheid hiervoor is Ohm (Ω) en varieert bij een over-ear koptelefoon tussen de 32 en 300 Ohm. Over het algemeen geldt: hoe hoger de impedantie, hoe meer stroom er nodig is om de koptelefoon naar behoren te laten werken.
Een vuistregel is dat de impedantie van de koptelefoon minstens 8 keer zo groot moet zijn als de impedantie van het uitgaande apparaat. Als de koptelefoon minder dan 8 keer zo veel impedantie heeft, dan heeft dat een slechte invloed op het volume en de kwaliteit van je geluid. Zo kan dit zorgen voor harmonische vervorming.
Harmonische vervorming betekent dat het geluid dat uit je koptelefoon komt niet precies klinkt hoe het zou moeten klinken, of er extra tonen aan het geluid zijn toegevoegd. Dit is het gevolg van een te lage impedantie in het uitgaande apparaat.
Voor gebruik van de koptelefoon met je smartphone is een impedantie van je koptelefoon van 16 tot 50 Ohm geschikt. Is de impedantie hoger, dan zal je koptelefoon een te laag volume produceren. Voor gebruik met een versterker of met studioapparatuur, zal je koptelefoon een impedantie van meer dan 60 Ohm moeten hebben om goed te functioneren.
De klankkast
Als je op zoek bent naar een over-ear koptelefoon, dan is de klankkast een cruciaal onderdeel om rekening mee te houden. Dit is het deel van de koptelefoon dat het geluid van de drivers omhult en versterkt, voordat het je oren bereikt.
Klankkasten worden gemaakt van verschillende materialen, zoals plastic of metaal. Elk materiaal heeft zijn eigen invloed op de geluidskwaliteit. Zo zullen metalen klankkasten zorgen voor een helderder en preciezer geluid dan plastic klankkasten. Maar, metalen klankkasten zijn ook duurder om te produceren. Dit zal je dus terugzien in de prijs.
Maar niet alleen het materiaal van de klankkast is belangrijk: ook de maat speelt een grote rol. Over het algemeen zorgen grotere klankkasten voor een betere geluidskwaliteit, omdat er meer ruimte is voor de drivers om te bewegen en de lucht in de klankkast te verplaatsen. Mede daardoor produceert een koptelefoon vaak beter geluid dan oordopjes.
Daarnaast is de vorm van de klankkast ook belangrijk. Sommige koptelefoons hebben een open klankkast, wat betekent dat geluid naar buiten kan ontsnappen. Dit kan een natuurlijker en ruimtelijker geluid opleveren, maar laat ook omgevingsgeluid naar binnen. Een gesloten klankkast isoleert het geluid beter en geeft een meer geconcentreerde geluidsbeleving.
Een gesloten klankkast is in mijn ervaring de ideale keuze als je vooral binnenshuis of in een kantoor naar je favoriete muziek luistert. Ben je van plan ermee de weg op te gaan, dan is de open klankkast de betere optie om te voorkomen dat je het verkeer niet opmerkt tijdens het oversteken!
Noise cancellation
Bij het kopen van een over-ear koptelefoon is noise cancellation een van de premiumfeatures. Het kan nuttig zijn voor mensen die vaak in rumoerige omgevingen zijn, zoals op een drukke werkplek of in het vliegtuig. Steeds meer draadloze koptelefoons bezitten dit knappe staaltje techniek, dus bedenk goed of dit wat voor jou is!
Je hebt twee soorten noise cancellation: actief en passief. Passieve noise cancellation, ofwel geluidsisolatie, draait om de fysieke eigenschappen van de koptelefoon, zoals het materiaal en de vorm van de oorschelpen. Deze blokkeren het geluid van buitenaf. De beste over-ear koptelefoon is hier koning in, zelfs de beste noise-cancelling oordopjes kunnen hier niet aan tippen! 👑
Actieve noise cancellation (ANC) gaat nog een stapje verder en gebruikt microfoons die omgevingsgeluid opvangen en dit vervolgens tegenwerken met tegenovergestelde frequenties. Dit noemen we anti-geluid. Actieve noise cancellation is alleen te vinden in draadloze koptelefoons.
Noise-cancelling koptelefoons zijn geweldig om achtergrondgeluiden te verminderen en je gehoor te beschermen. Je hoeft je volume namelijk minder hoog te zetten om alles te horen.
Er kleven echter ook nadelen aan. Noise-cancelling koptelefoons zijn doorgaans duurder, de batterijduur is korter met noise-cancelling aan en de kwaliteit van het geluid is soms minder door actieve-noise cancelling.
Als je op zoek bent naar een noise-cancelling koptelefoon, is het bovendien van belang om te weten dat er verschillende niveaus van noise-cancelling zijn. Sommige koptelefoons bieden basale demping van omgevingsgeluiden, terwijl andere modellen geavanceerde noise-cancelling technologieën gebruiken en meer geluiden kunnen blokkeren.
Om erachter te komen hoe goed de noise cancellation van de koptelefoons is, is het handig om onafhankelijke reviews en onderzoeken te raadplegen met betrekking tot de noise cancellation van de koptelefoons.
Het is dus aan jou om te bepalen of de voordelen opwegen tegen de nadelen. Persoonlijk vind ik het een aanrader! Door noise-cancelling kan ik me goed concentreren en kom ik in een super-focus mode. Ik kan me niet meer voorstellen hoe ik zonder een koptelefoon met noise-cancelling zou moeten leven. Het is een game changer!
Batterijduur
Als je kiest voor een draadloze over-ear koptelefoon, dan is een lange batterijduur een groot voordeel. Niemand zit te wachten op een koptelefoon die om de haverklap aan de lader moet! Vooral als je van plan bent om je koptelefoon vaak onderweg te gebruiken, is een lange batterijduur geen overbodige luxe.
Over het algemeen hebben over-ear koptelefoons een oplaadbare batterij die langer meegaat dan de beste draadloze oordopjes: zo tussen de 20 en 40 uur, afhankelijk van hoe vaak en op welk volume je de koptelefoon gebruikt, en of je ANC continu aan hebt staan.
Het hogere koptelefoons segment bieden daarnaast een knap staaltje technologie aan: snelladen. Hiermee hoef je je koptelefoon maar 15 minuten aan de lader te hangen om weer urenlang te kunnen genieten van je favoriete muziek.
Onthoud wel dat de batterijduur afneemt naarmate je de batterij vaker oplaadt en de koptelefoon ouder wordt. Kijk dus vooral naar de specificaties en beoordelingen van de batterijduur van verschillende modellen, zodat je de beste keuze kunt maken voor jouw wensen.
Connectiviteit
De connectiviteit is een aspect van je koptelefoon dat de gebruiksvriendelijkheid naar het volgende level kan brengen. Over-ear koptelefoons kunnen worden verbonden via Bluetooth, NFC of ouderwetse bedrading.
Bedrading
Bedrade connectiviteit werkt via een audiokabel – doorgaans de bekende 3,5mm-plug – die je koptelefoon verbindt met je apparaat. Dit is handig voor als je bijvoorbeeld een apparaat hebt dat geen Bluetooth of NFC ondersteunt, of als je simpelweg geen draadloze connectiviteit nodig hebt.
Met een bedrade connectie ben je niet afhankelijk van een batterij in je koptelefoon en kun je altijd en overal genieten van je muziek. Daarnaast hoef je je geen zorgen te maken over storingen of onderbrekingen in de connectiviteit. Ook betaal je doorgaans minder voor een bedrade koptelefoon dan voor een bluetooth koptelefoon met dezelfde geluidskwaliteit. 💶
Een bedrade koptelefoon heeft echter ook enkele nadelen, waaronder een beperkte bewegingsvrijheid door de kabel en de kans op kabelbreuk. Ook kan het opbergen van de kabel de draagbaarheid belemmeren. Bedenk dus goed of de voordelen van een koptelefoon met enkel bedrade koptelefoon het waard zijn, of dat je toch gaat voor de beste draadloze koptelefoon.
Bluetooth
De meeste koptelefoons hebben tegenwoordig bluetooth. Met bluetooth maak je draadloos verbinding met je Smartphone, tablet, laptop of ander bluetooth-apparaat. Geen kabels meer, dus meer bewegingsvrijheid en draagbaarheid – ideaal voor onderweg of tijdens het sporten!
Een ander voordeel is dat de meeste bluetooth-koptelefoons een ingebouwde microfoon hebben waarmee je handsfree kunt bellen.
Daarnaast hebben sommige koptelefoons zelfs multi-point pairing, wat betekent dat je verbinding kunt maken met meerdere apparaten tegelijk. Zo kun je gemakkelijk wisselen tussen verschillende apparaten, zoals je smartphone en laptop, zonder steeds opnieuw te moeten koppelen.
Let wel op, niet alle bluetooth-versies zijn hetzelfde. Bluetooth 4.0 en hoger hebben een betere batterijduur en verbinding dan oudere versies zoals Bluetooth 2.0 of 3.0. Daarom is het slim om te gaan voor een koptelefoon met een nieuwere Bluetooth-versie om het meeste uit je verbinding te halen.
Op het moment van schrijven is bluetooth 5 de nieuwe versie. Vergeleken met voorgaande versies, biedt dit een lager batterijverbruik én een groter bereik. Win-win!
NFC
Naast bluetooth hebben sommige draadloze koptelefoons ook nog NFC. Dit staat voor near field communication en maakt draadloos koppelen nóg makkelijker. Het enige wat je hoeft te doen is je koptelefoon in de buurt te houden van een ander NFC-apparaat – zoals je smartphone – en de verbinding wordt tot stand gebracht.
Helaas hebben niet alle smartphones een NFC-chip, dus het kan zijn dat je deze functie niet kan gebruiken als je telefoon dit niet ondersteunt. De meeste Smartphones bezitten tegenwoordig wel een NFC-chip. Mocht je apparaat NFC niet ondersteunen, dan kun je altijd nog gebruikmaken van Bluetooth.
Comfort en design
Als laatste zijn er nog twee dingen die we niet over het hoofd mogen zien: comfort en design. Je wilt een koptelefoon die lekker zit, zodat je hem lang kunt dragen zonder pijn te krijgen. Maar het oog wilt ook wat, want je wilt niet voor schut lopen met een koptelefoon die niet past bij je stijl!
Dus, laten we beginnen met comfort. Let vooral op het gewicht van de koptelefoon en de oorkussens. Een koptelefoon die niet te zwaar is zit over het algemeen fijner, en zachte, textielen oorkussens die goed ademen zijn een stuk liever voor je oren – je wilt geen klamheid tijdens het dragen van je koptelefoon.
Maar design is voor sommigen ook erg belangrijk, vooral als je de koptelefoon vaak draagt op publieke plekken. Ik zou zeggen, kies een koptelefoon die past bij je persoonlijke stijl. Houd wel in je achterhoofd dat je voor een mooi design vaak extra betaalt, terwijl de geluidskwaliteit niet per se beter is. Dat is een afweging die je zelf moet maken!
De 5 beste over-ear koptelefoons onder elkaar
1. Beste hoofdtelefoon: Bose QuietComfort 45/QC45 Wireless
Belangrijke specificaties:
De Bose QuietComfort 45 draadloze koptelefoon heeft een grote indruk gemaakt in de categorie van premium ruisonderdrukkende koptelefoons. Met een premium prijs concurreert het met bekende merken zoals de Sony WH-1000XM4 en WH-1000XM5. Het ontwerp, hoewel vergelijkbaar met zijn voorganger, de QC35 II, bevat kleine updates zoals een USB-C oplaadpoort en een versterkte hoofdband, waardoor het comfortabel en reisvriendelijk is. De toevoeging van USB-C snellaad en verbeterde ruisonderdrukking zijn opvallende updates in dit model.
De QC45 biedt een gebalanceerd geluidsprofiel en is gemakkelijker om goed te laten klinken, met minder grillige hoge tonen. Het beschikt over Bluetooth 5.1 connectiviteit en een batterijlevensduur van 15 uur, waardoor het een betrouwbare metgezel is voor lange reizen of werkdagen. De prestaties van de microfoon kunnen echter variëren, met betere prestaties in winderige en galmende omstandigheden.
In vergelijking met zijn voorgangers en tegenhangers onderscheidt de QC45 zich door zijn comfort, reisvriendelijk ontwerp en verbeterde ruisonderdrukking. Het is een geschikte keuze voor gebruikers die een premium ruisonderdrukkende ervaring zoeken. Echter, in vergelijking met de Bose QuietComfort Ultra koptelefoon, schiet de QC45 tekort wat betreft aanpasbare ruisonderdrukking, batterijlevensduur en algehele geluidskwaliteit. De Ultra koptelefoon biedt een geavanceerder ruisonderdrukkingssysteem, multi-point koppeling en een meer meeslepend, gebalanceerd geluidsprofiel. Deze functies maken de Ultra koptelefoon een meer geschikte keuze voor degenen die een premium en aanpasbare ruisonderdrukkende ervaring zoeken.
De Bose QuietComfort 45 draadloze koptelefoon is een uitstekende optie voor degenen die op zoek zijn naar een premium ruisonderdrukkende koptelefoon met een gebalanceerd geluidsprofiel, comfort en reisvriendelijk ontwerp. Echter, voor gebruikers die geavanceerde ruisonderdrukking, multi-point koppeling en meeslepende geluidskwaliteit prioriteren, kan de Bose QuietComfort Ultra koptelefoon een meer geschikte keuze zijn.
Voordelen Bose QuietComfort 45/QC45 Wireless
- Evenwichtige geluidsprofiel
- Comfortabel en reisvriendelijk ontwerp
- Verbeterde ruisonderdrukking
Nadelen Bose QuietComfort 45/QC45 Wireless
- Microfoonprestaties kunnen variëren
- Minder aanpasbare ruisonderdrukking vergeleken met Ultra Hoofdtelefoons
- Kortere batterijduur vergeleken met Ultra Hoofdtelefoons
2. Geoptimaliseerd voor iPhone-gebruikers: Apple AirPods Pro 2
Belangrijke specificaties:
Wat een geweldige update! Met de Apple AirPods Pro 2 met MagSafe-opladen en USB-C-connectiviteit ben ik helemaal klaar voor de toekomst. De toevoeging van IP54-bescherming en functies zoals Personalized Volume, Conversation Awareness en Adaptive Noise Control laten zien dat Apple echt wil zorgen voor een geweldige gebruikerservaring. De verbeterde geluidskwaliteit, actieve ruisonderdrukking en langere batterijduur dankzij de nieuwe H2-chip maken de AirPods Pro 2 een topkeuze voor wie op zoek is naar hoogwaardige, lichtgewicht oordopjes. En met de extra kleine oordopjes en ingebouwde luidspreker in het draadloze oplaadhoesje wordt het nog aantrekkelijker.
De overstap naar USB-C is echt handig, want het maakt het mogelijk om de AirPods Pro 2 met een breed scala aan apparaten op te laden en maakt ze toekomstbestendig. En met nieuwe functies zoals Personalized Volume, Conversation Awareness en Adaptive Noise Control die het volume automatisch aanpassen op basis van je omgeving en ruisonderdrukking mogelijk maken, toont Apple echt hun toewijding aan innovatie.
De AirPods Pro 2 behoudt het compacte en lichte ontwerp van zijn voorganger, maar voegt nieuwe functies toe zoals de U1-chip voor de Find My-functie en de ingebouwde luidspreker in het oplaadhoesje. Het feit dat de sensor voor huidherkenning en de ruisonderdrukkende microfoon gescheiden zijn, samen met de toevoeging van een vierde set extra kleine oordopjes, laat zien dat Apple heel nauwkeurig is geweest in de evolutie van dit product.
Vergeleken met zijn voorganger valt de AirPods Pro 2 op door zijn verbeterde geluidskwaliteit, actieve ruisonderdrukking en langere batterijduur. De toevoeging van de H2-chip verbetert de prestaties, waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor wie op zoek is naar hoogwaardige draadloze oordopjes. Maar let op, de ontwerpaanpassingen zijn relatief klein en het product mist nog steeds een high-res audio en XL-oordopjes.
Voor wie op zoek is naar hoogwaardige draadloze oordopjes die naadloos integreren met het Apple-ecosysteem en een gebruikersgericht ontwerp hebben, is de AirPods Pro 2 echt een uitstekende keuze. Maar als je specifiek op zoek bent naar high-res audio of XL-oordopjes, is het misschien slim om ook naar alternatieven te kijken.
Al met al vertegenwoordigen de Apple AirPods Pro 2 met MagSafe-opladen en USB-C-connectiviteit een opmerkelijke evolutie in draadloze oordopjes. De verbeterde functies, prestaties en strategische ontwerpaanpassingen maken het een aantrekkelijke keuze voor gebruikers die diep geworteld zijn in het Apple-ecosysteem en op zoek zijn naar een combinatie van gemak en hoogwaardige audioprestaties.
Voordelen Apple AirPods Pro 2
- MagSafe opladen en USB-C connectiviteit
Nadelen Apple AirPods Pro 2
- Relatief kleine ontwerpwijzigingen
- Gebrek aan high-resolution audio en XL-oordopjes
3. Anker Soundcore Space Q45 Wireless
Belangrijke specificaties:
4. Eerste keuze voor audiofielen: Sennheiser HD 800 S
Belangrijke specificaties:
Ik ben de Sennheiser HD 800 S, een high-end koptelefoon met een goed doordacht ontwerp en uitzonderlijke geluidskwaliteit. Ik ben de perfecte keuze voor audiofielen en kritische luisteraars. Mijn pakket bevat een 3-meter TRS-kabel, een 3-meter Pentaconn-kabel, een draagtas en uitgebreide documentatie. Mijn focus ligt op essentiële accessoires in plaats van extravagante luxe elementen.
Mijn geluidskwaliteit wordt zeer geprezen, met een neutraal profiel dat natuurlijke vocalen en instrumenten laat stralen. Mijn open-achterkant ontwerp zorgt voor een ruimtelijk geluid. Het is echter belangrijk om te weten dat ik niet geschikt ben voor woon-werkverkeer, kantoor gebruik, of sport vanwege mijn omvang en geluidslekkage.
Mijn technische specificaties zijn indrukwekkend, met 56mm ringradiator transducers en een breed frequentiebereik van 10 tot 44100 Hz (-3 dB). Mijn nominale impedantie is 300 ohm en ik weeg 330g, wat me substantieel maar comfortabel maakt voor lang luisteren. Ik ben ook uitgerust met een 3m verzilverde OFC-kabel met 6.3mm vergulde SE en XLR 4 gebalanceerde connectoren.
Hoewel ik uitblink in geluidskwaliteit en ruimtelijk geluid, moet je mijn beperkingen overwegen. Ik mis sterke bass, wat niet ideaal is voor liefhebbers van lage frequenties. Bovendien ben ik minder veelzijdig voor dagelijkse activiteiten zoals woon-werkverkeer of kantoor gebruik.
In vergelijking met andere koptelefoons op de markt, val ik op door mijn compromisloze geluidskwaliteit en goed doordacht ontwerp. Maar vanwege mijn hoge prijs en beperkte geschiktheid voor bepaalde activiteiten, bieden alternatieven in Sennheiser's lagere prijsklasse mogelijk een betere prijs-kwaliteitverhouding.
Kortom, ik ben de Sennheiser HD 800 S, een koptelefoon van topklasse die veeleisende luisteraars aanspreekt die uitzonderlijke geluidskwaliteit en een ruimtelijk geluid waarderen. Mijn technische kwaliteiten en toewijding aan geluidskwaliteit maken mij een aantrekkelijke keuze voor audiofielen en kritische luisteraars.
Voordelen Sennheiser HD 800 S
- Exceptional sound quality
Nadelen Sennheiser HD 800 S
- Niet geschikt voor woon-werkverkeer, kantoor of sport vanwege de omvang en audiouitlek
- Gebrek aan sterke bas
5. Uitzonderlijke draadloze audiokwaliteit: Focal Bathys Wireless
Belangrijke specificaties:
De Focal Bathys draadloze koptelefoon biedt een uitzonderlijke mix van premium geluidskwaliteit, veelzijdige verbindingsmogelijkheden en een strak design. Met een unieke USB-C digitale verbinding, evenals Bluetooth en analoge 3.5mm opties, biedt deze koptelefoon indrukwekkende geluidskwaliteit met actieve ruisonderdrukking (ANC). SoundGuys merkt op: "De bediening is eenvoudig en de batterijduur overtreft de verwachtingen, met meer dan 31 uur met ANC." Ondanks niet de beste te zijn in ruisonderdrukking, presteert de Bathys goed, met positieve feedback over de geluidskwaliteit en acceptabele microfoonprestaties. Bovendien wordt de Focal en Naim app geprezen om zijn functies, waaronder een vijfbandige EQ-tab met handige presets. Echter, de on-ear bedieningselementen worden beschreven als onbetrouwbaar tijdens het testen.
De Focal Bathys koptelefoon wordt geprezen om zijn verbluffende uiterlijk en geluidsprestaties. TechRadar beschrijft ze als "duur" in vergelijking met concurrenten zoals de AirPods Max en Bowers & Wilkins PX8, maar rechtvaardigt de kosten door hun uitzonderlijke geluidskwaliteit te benadrukken. Terwijl de bouwkwaliteit en fysieke knoppen bekritiseerd worden vanwege hun fragiele gevoel, excelleren de koptelefoons in het leveren van gedetailleerd, inzichtelijk en helder geluid. De recensie benadrukt: "De on-ear bedieningselementen worden beschreven als onbetrouwbaar tijdens het testen." Ondanks kleine tekortkomingen rechtvaardigt de uitzonderlijke geluidskwaliteit de kosten.
Beroemd om hun toewijding aan audiokwaliteit en kenmerkend ontwerp, levert Focal de Bathys koptelefoon met 40mm Aluminium-Magnesium drivers, draadloze mogelijkheden en een batterijduur van 30 uur. Headphonesty prijst de prestaties en het ontwerp van de koptelefoons, maar bekritiseert de vermeende kostenbesparing in de meegeleverde kabels. De koptelefoons worden opgemerkt vanwege hun bekende concentrische cirkel roosters, een niet-vouwbare structuur voor verbeterde draagbaarheid, en een verlicht Focal logo. Het bedieningspaneel bevat knoppen voor volume, afspelen/pauzeren, overslaan, Bluetooth-verbinding, spraakassistent, en ANC-modi.
De Focal Bathys draadloze ruisonderdrukkende koptelefoon wordt zeer geprezen om zijn uitzonderlijke ontwerp, met ovale oorschelpen met aluminium details en een strakke zwarte en zilveren afwerking. What Hi-Fi benadrukt hun stevige bouw, leren oorkussens en zachte hoofdband. Bovendien ondersteunen de koptelefoons hoogwaardige Bluetooth codecs zoals aptX Adaptive en bieden ze een USB-DAC modus voor bedraad luisteren. What Hi-Fi merkt op: "Qua geluidskwaliteit levert de Focal Bathys een soepele, warme en volle toonbalans met goede resolutie, dynamische subtiliteit en ritmische mogelijkheden." De koptelefoons bieden een redelijke batterijduur van 30 uur via Bluetooth, 35 uur via 3.5mm en 42 uur via USB.
Bij vergelijking met directe concurrenten zoals de Apple AirPods Max en de Sennheiser MOMENTUM 4 Wireless, vallen de Focal Bathys koptelefoons op door hun uitzonderlijke geluidskwaliteit, veelzijdige verbindingsmogelijkheden en strakke ontwerp. Hoewel de AirPods Max worden aanbevolen voor iPhone-gebruikers vanwege hun integratie met iOS, is de MOMENTUM 4 Wireless vergelijkbaar met de Bathys in functies maar loopt achter op audiokwaliteit.
Tot slot excelleren de Focal Bathys draadloze koptelefoons in het leveren van premium geluidskwaliteit, veelzijdige verbindingsmogelijkheden, en een stijlvol ontwerp. Ondanks kleine kritiek op de bouwkwaliteit en betrouwbaarheid van de bedieningselementen, bieden de koptelefoons een overtuigende optie in hun prijsklasse. Als je uitzonderlijke geluidskwaliteit en flexibele verbindingsmogelijkheden hoog in het vaandel hebt, zijn de Focal Bathys koptelefoons een sterke concurrent.
Voordelen Focal Bathys Wireless
- Uitzonderlijke geluidskwaliteit
Nadelen Focal Bathys Wireless
- Kwetsbare bouwkwaliteit
- Onbetrouwbare on-ear bediening
Veelgestelde vragen over over-ear koptelefoons
Hopelijk heb je nu een beter idee welke over-ear koptelefoon het beste bij jou past. Hieronder heb ik de meest gestelde vragen voor je beantwoord. Mocht je nog een andere vraag hebben die er niet tussen staat, neem dan gerust contact met ons op! We helpen je graag verder.
Is het gebruiken van een over-ear koptelefoon slecht voor je gehoor?
Als je je koptelefoon op een verantwoorde manier gebruikt, hoef je je geen zorgen te maken. Maar als je het volume te hard zet of de koptelefoon langdurig gebruikt, kan dit leiden tot gehoorproblemen. Zorg er daarom voor dat je het volume op een veilig houdt en neem regelmatig pauzes om je oren te laten rusten.
Een geluidsniveau tot en met 75 decibel (dB) is een veilig geluidsniveau. Dit geluidsniveau kan onmogelijk schadelijk zijn voor je oren. Veel smartphones bieden tegenwoorden de functie om je te laten waarschuwen als je het veilige geluidsniveau overschrijdt. Ik zou zeggen, maak hier gebruik van, dan weet je zeker dat je veilig zit!
Kun je een draadloze over-ear koptelefoon ook bekabeld gebruiken?
Dit hangt af van de koptelefoon. Sommige over-ear koptelefoons worden geleverd met een audiokabel waarmee je de koptelefoon ook bekabeld kunt gebruiken. Dit is handig als je batterij leeg is en je toch muziek wilt blijven luisteren. Let wel op dat sommige functies, zoals de bediening van het volume of het overslaan van nummers, mogelijk niet meer werken met een audiokabel.
Wat is het verschil tussen een over-ear koptelefoon en een on-ear koptelefoon?
Een over-ear koptelefoon bedekt je oren volledig met dikke kussens voor betere geluidsisolatie en ultiem comfort. Ze zijn meestal groter en zwaarder dan on-ear koptelefoons, maar bieden wel een topgeluid.
Een on-ear koptelefoon heeft daarentegen kleinere oorkussens die op de oren rusten, waardoor je nog wat omgevingsgeluid kunt horen. Ze zijn meestal compacter en lichter dan over-ear koptelefoons, maar bieden doorgaans minder isolatie en comfort. De keuze is aan jou!
Is een over-ear koptelefoon waterbestendig?
De meeste over-ear koptelefoons zijn helaas niet waterbestendig. Er zijn tegenwoordig wel een aantal over-ear koptelefoons op de markt die ontworpen zijn om waterbestendig te zijn. Deze koptelefoons zijn voorzien van een speciale coating of materialen die bestand zijn tegen een beetje vocht.
Maar let op, ook bij een waterbestendige koptelefoon moet je nog steeds voorzichtig zijn. Dompel hem niet in het water en wees extra voorzichtig als je hem gebruikt in natte omstandigheden. Ben je een echte sportfanaat en zweet je veel tijdens het luisteren? Dan zijn sportoordopjes misschien wat voor jou.
Welke koptelefoon moet ik kopen?
Dat is helemaal aan jou en je budget; iedereen is verschillend. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste koptelefoon. Zo zie je gemakkelijk welke koptelefoon het beste bij je past!
Bose QuietComfort 45/QC45 Wireless | Apple AirPods Pro 2 | Anker Soundcore Space Q45 Wireless | Sennheiser HD 800 S | Focal Bathys Wireless | |
---|---|---|---|---|---|
Minimale frequentie | 20 Hz | 20 Hz | 15 Hz | ||
Maximale frequentie | 20.000 Hz | 20000 Hz | 22 Hz | ||
Maximale batterijduur | 24 uur | 30 uur | 30 uur | ||
Introductiejaar | 2023 | ||||
Bluetooth versie | Bluetooth 5.1 | Bluetooth 5.3 | Bluetooth 5.2 | ||
Noise cancelling | Ja | Ja | Nee | Ja |
Conclusie
Hopelijk kom jij met deze koopgids een heel eind bij het vinden van de beste over-ear koptelefoon. Denk aan de geluidskwaliteit, maar vergeet ook zeker niet te overwegen of je een draadloos of juist een bekabeld model wilt.
Luister je bovendien vaak muziek op drukke plekken? Dan is noise cancellation en een gesloten klankkast een must voor jou!
Bedankt voor het lezen! Nog op- of aanmerkingen? Laat het ons weten via het formulier hieronder. ⤵️