Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Luister Voortaan naar je Favoriete Nummers met de Beste Oordopjes

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

Kun jij je een leven voorstellen zonder muziek? Het is een onmisbaar deel van ons dagelijks leven. De beste oordopjes helpen je om altijd en overal naar je favoriete nummers te luisteren. Zelf heb ik al een heleboel oordopjes versleten. Daarom ga ik je helpen om die perfecte set oordopjes te vinden! 🔊

Waarom oordopjes aanschaffen?

We luisteren allemaal graag naar muziek, podcasts of video's en de beste oordopjes zijn handig vanwege meerdere redenen.

Oordopjes zijn makkelijk mee te nemen en op te bergen, vanwege het compacte formaat. Dat maakt ze ideaal voor onderweg. Ze zijn een stuk makkelijker op te bergen dan een koptelefoon. Oordopjes zijn over het algemeen ook goedkoper dan koptelefoons, waardoor ze een betaalbaar alternatief zijn.

De geluidskwaliteit van een set oordopjes is een stuk beter dan de speakers van je telefoon. Bovendien val je andere mensen niet lastig met je muziek.

Of je nu op zoek bent naar draadloze oordopjes voor onderweg, noise-cancelling oordopjes voor meer rust, goede in-ear oordopjes die je de hele dag draagt zonder ongemak of de beste sportoordopjes, ik heb de beste opties geselecteerd. Bekijk hieronder alvast de top drie van nu! 🔽

Empty products count or some error API!

Koopgids: hoe kies ik de beste oordopjes?

Heb je moeite om te bepalen welke oordopjes het beste bij je passen? Ik ga je op weg helpen en vertel meer over de geluidskwaliteit en aanvullende functies, zoals ruisonderdrukking of volumebegrenzing. Bekijk ook de top 5 voor de beste keuzes van vandaag!

Geluidskwaliteit

Het vinden van oordopjes met de beste geluidskwaliteit is niet gemakkelijk. Meestal is het niet mogelijk om ze te testen en ben je afhankelijk van reviews. Positieve reviews geven al een goed beeld van de geluidskwaliteit. Houd er wel rekening mee dat geluid subjectief is. Wat voor de ene persoon geweldig klinkt, kan voor iemand anders tegenvallen.

Zijn er specificaties die een idee geven van de geluidskwaliteit? Jazeker, en die leg ik hieronder uit.

Frequentiebereik

Het menselijk gehoor is in staat om tonen tussen de 20 en 20.000 Hz waar te nemen. Dit noem je het frequentiebereik. Naarmate je ouder wordt, neemt dit bereik af. Je hoort hoge en lage tonen dan minder goed.

Oordopjes hebben ook een bepaald frequentiebereik. Goede oordopjes vallen minimaal binnen het frequentiebereik van het menselijk gehoor. Betere oordopjes hebben een breder frequentiebereik, want dit geeft een vollere klank aan het geluid.

Drivers

De driver is het onderdeel in het oordopje dat de elektrische signalen omzet in geluid. Dit bestaat uit verschillende onderdelen: de magneet, spreekspoel en diafragma. Een oordopje bevat één of meerdere drivers bevatten in verschillende formaten.

Het aantal drivers en het formaat zegt niet alles over de kwaliteit van het geluid. De bouwkwaliteit van het oordopje speelt daarentegen wel een grote rol in het produceren van een goede geluidsweergave. Helaas is er meestal weinig informatie beschikbaar vanuit de fabrikanten.

Oordopjes vergelijken

Pasvorm

Ga voor oordopjes met een comfortabele pasvorm die stevig in je oren blijven zitten. Oordopjes die telkens uit je oren vallen of na verloop van tijd pijn gaan doen, draagt niemand graag.

Er zijn twee soorten oordopjes: in-ear oordopjes en earbuds. In-ear oordopjes blokkeren de gehoorgang. Deze oordopjes vallen niet gauw uit je oren en dat maakt het de beste sportoordopjes. Bovendien wordt ook omgevingsgeluid voor een groot gedeelte gedempt. De muziek klinkt een stuk beter en je wordt minder snel afgeleid.

Earbuds daarentegen zitten niet in de gehoorgang, maar rusten erop. Ze hebben daardoor niet dezelfde geluidsisolerende eigenschappen.

Connectiviteit

Oordopjes kunnen op meerdere manieren verbinding maken, zoals een kabel of draadloos (via Bluetooth of NFC).

Het voordeel van oordopjes met kabel is dat je ze niet hoeft op te laden. Ze zijn direct klaar voor gebruik. Ook heb je gegarandeerd een stabiele verbinding die niet wegvalt. Het nadeel is dat de kabels nogal snel in de knoop raken... 💁‍♀️

Draadloze oordopjes bieden een stuk meer bewegingsvrijheid. De draadloze verbinding wordt tot stand gebracht met Bluetooth of NFC. Het is aan te raden om oordopjes te kiezen met de nieuwste versie van Bluetooth, zoals Bluetooth 5.0 of hoger, voor een stabiele en snelle verbinding.

De draadloze oordopjes worden geleverd samen met een handig oplaadhoesje. Dit hoesje gebruik je ook om de oordopjes op te bergen, zodat je ze niet kwijtraakt.

Als je liever een koptelefoon gebruikt in plaats van oordopjes, ga dan voor een draadloze koptelefoon!

Ruisonderdrukking

Ruisonderdrukking zorgt dat je minder last hebt van het omgevingsgeluid. Daardoor is het makkelijker om je te concentreren en te genieten van de muziek. Ruisonderdrukking komt voor in twee vormen.

Laat ik beginnen bij passieve ruisonderdrukking. Hierbij wordt het omgevingsgeluid gedempt doordat de gehoorgang afgesloten wordt, zoals het geval is bij de goede over-ear koptelefoon of in-ear oordopjes.

De tweede vorm is actieve ruisonderdrukking. Dit staat beter bekend als actieve noise-cancellation. De oordopjes bevatten in dat geval diverse kleine luidsprekers. Deze vangen het omgevingsgeluid op en produceren een tegengeluid. Dit tegengeluid dempt alle storende geluiden om je heen.

Draag je liever een koptelefoon, dan is het ook mogelijk om te kiezen voor de beste noise-cancelling koptelefoon.

Bedrade oordopjes en een draadloos oordopje

Volumebegrenzing

Oordopjes met volumebegrenzing zijn handig omdat dit ervoor zorgt dat je niet te hard naar muziek luistert. Té hard naar muziek luisteren veroorzaakt vervelende klachten en blijvende gehoorschade, daarom is het fijn als je oren beschermd worden door de volumebegrenzing. Naar mijn mening is deze functie zelfs onmisbaar als je veel muziek luistert!

SPL

Bij het vergelijken van oordopjes is het belangrijk om naar het sound pressure level (SPL) te kijken. Dit geeft de gevoeligheid van de oordopjes aan. Hoe hoger het SPL-niveau, hoe luider het volume is dat de oordopjes maximaal produceert op hetzelfde bronapparaat.

Impedantie

De impedantie, uitgedrukt in ohm (Ω), speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de compatibiliteit van oordopjes, koptelefoons, headsets en speakers met bepaalde apparaten. Dit komt doordat de impedantie de hoeveelheid stroom bepaalt die een apparaat nodig heeft.

De impedantie van oordopjes en koptelefoons varieert doorgaans tussen 8 en 600 Ω. Oordopjes met een impedantie tot 50 Ω zijn perfect geschikt voor mobiele apparaten op batterijen, zoals telefoons, laptops of tablets.

Hi-res audio

Hi-res audio staat ook wel bekend als lossless audio. Het betekent dat muziekbestanden worden opgeslagen met een hogere resolutie en bitrate dan standaard mp3-bestanden. Hierdoor wordt de geluidskwaliteit beter en hoor je meer detail in de muziek. 1Berry, G., Rodocker, P., Adobe (n.d.). ' Understanding Audio Bitrate'

Als je muziek streamt via Spotify, is het op dit moment helaas niet mogelijk om te genieten van hi-res audio. Hoewel de streamingdienst al geruime tijd belooft om hi-res audio aan te bieden, is dit momenteel nog niet beschikbaar.

Bediening

De meeste oordopjes bieden de mogelijkheid om het volume te regelen en de muziekkeuze te bedienen zonder smartphone. Dit kan via een bedieningspaneel dat in het snoer is verwerkt, of via een touchscreen dat zich direct op het oordopje bevindt. Zo pauzeer je gemakkelijk een nummer of pas je het volume aan.

Met microfoon

Controleer of de oordopjes een microfoon bevatten. Spreek een audiobericht is of neem de telefoon op terwijl je handen vrij blijven. Dit is een veilige optie wanneer je deelneemt aan het verkeer. 🚦

IP-certificering

Er zijn situaties wanneer het handig is als de oordopjes waterdicht zijn. Ze gaan dan niet kapot door zweet, een regenbui of aan het strand! De waterdichtheid is af te lezen aan de IP-certificering. Dit ziet uit als IPXX, waarbij de X staat voor een getal. Het eerste cijfer geeft de stofdichtheid aan en het tweede cijfer vertelt meer over de waterdichtheid.

IPX1 en IPX2 beschermen de oordopjes tegen druppels, echter alleen als ze vanuit een bepaalde hoek vallen. Ik raad het niet aan om met deze oordopjes door een regenbui te lopen.

IPX3 en IPX4 beschermen al iets beter. Deze oordopjes zijn spatwaterdicht. Oordopjes met een IPX5 of IPX6 certificering zijn waterbestendig. Het is dan geen probleem als er een glas water over je oordopjes valt.

Wil je volledig waterdichte oordopjes? Ga dan voor IPX7 of IPX8. In de handleiding is terug te vinden hoe lang en hoe diep de oordopjes ondergedompeld kunnen worden in water.

De 5 beste oordopjes op een rij

Veelgestelde vragen over oordopjes

We hebben hieronder de meestgestelde vragen over oordopjes op een rijtje gezet. Staat het antwoord dat je zoekt er niet tussen? Geef dit dan aan ons door!

Hoelang gaan oordopjes mee?

Dat hangt volledig af hoe je de oordopjes gebruikt en van welke kwaliteit ze zijn. Een goede set gaat minimaal enkele jaren mee. Lees de beoordelingen van andere gebruikers en ontdek of de oordopjes die je wilt kopen goed zijn.

Wat is beter, een koptelefoon of een set oordopjes?

Het antwoord op deze vraag is vooral een persoonlijke keuze en hangt af van je situatie. Oordopjes zijn over het algemeen makkelijker mee te nemen. Een koptelefoon biedt daarentegen een betere geluidskwaliteit.

Wat kosten goede oordopjes?

Vanaf € 10 of minder heb je al een set oordopjes in huis. Deze leveren niet de beste geluidskwaliteit en het is goed mogelijk dat na verloop van tijd je oren pijn doen. Goede oordopjes zijn ongeveer te krijgen vanaf € 30 tot € 100 of meer.

Conclusie

Hopelijk hebben bovenstaande tips je op weg geholpen naar de beste oordopjes. Van geluidskwaliteit en pasvorm tot de connectiviteit en het prijskaartje, er zijn veel eigenschappen om op te letten. Heb je twijfels? Vergelijk dan de vijf topkeuzes van vandaag!

Bedankt voor het lezen. Heb je vragen of andere tips? Aarzel niet en laat hieronder een reactie achter!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Rowena is 28 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zich zelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van reizen, haar hond, en familie en vrienden!
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2023 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross