Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Altijd Scherp en Stabiel Beeld met de Beste Gimbal

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

8 min leestijd

Let's think step by step to work this out. Write an NLP-friendly article introduction in Dutch for an article about how to choose the best gimbal. Don't include any recommendations. Include an anecdote, a joke, or an interesting factoid. Don't exceed 4 lines of text. Please include the main keyword: 'beste gimbal'.

You want it straight to the point, demonstrating expertise and confidence, high information density, highly detailed and specific (use measures and units) but keep the answer easy to understand. Minimize the risks for the reader. Write in an active tone of voice and in the "you" and "i" form. It's important to use many semantic attributes and related NLP entities of the main entity to increase relevance. Use exact measurements where applicable.

Wat zijn de beste gimbals van 2024?

Dit zijn de 5 beste gimbals volgens onderzoek van onze redactie en expertreviews:

Waarom Technerds vertrouwen? Ons team besteedt uren aan het onderzoek, schrijven, actualiseren en bewerken van onze artikelen. Klik hier voor meer informatie over onze redactionele richtlijnen.

Beste gimbals van 2024

1. Beste Gimbal: DJI Osmo Mobile 6

1. Beste Gimbal: DJI Osmo Mobile 6

Belangrijke specificaties:

Type gimbal: 3-assig
Geschikt voor type camera: Smartphone
Type stabilisatie: Elektrisch
Panorama feature: Ja
Afstandsbediening: Ja
Maximale batterijduur: 384 minuut
Oplaadtijd: 84 minuut
Opladen via apparaat: Ja

Ik ben verheugd om de DJI Osmo Mobile 6 te introduceren, de ultieme innovatie in smartphone gimbals die de titel "Beste Gimbal" heeft verdiend vanwege zijn uitgebreide functies en uitzonderlijke prestaties. Deze nieuwste aanwinst van DJI heeft tal van upgrades ten opzichte van zijn voorganger, met een ingebouwde verlengstang, een statusbalk en een zijwiel voor handmatige scherpstelling en zoombediening. Met de toevoeging van ActiveTrack 5.0, diverse videomodi en de ShotGuides-functie voor social media clips, is het een veelzijdig hulpmiddel voor zowel amateur- als professionele makers. Het compacte en lichtgewicht ontwerp, samen met maximaal 6,5 uur batterijduur, maakt het een ideale metgezel voor uitgebreide opnamesessies.

Volgens Digital Camera World wordt de Osmo Mobile 6 geprezen om zijn stevige en goed ontworpen bouw, met een uitklapbaar statief voor een stabiele basis. De bedieningselementen worden geprezen als professioneler in vergelijking met zijn voorgangers, wat de algehele gebruikerservaring verbetert. De prestaties van de gimbal zijn indrukwekkend, met de FPV-modus voor actiegerichte makers en automatisch gestikte panorama's voor social media-vriendelijke inhoud. De toevoeging van Dolby Vision / HDR10-opname en "glamour effects" voor vlogs versterkt nog verder zijn positie als een eersteklas keuze op de gimbal-markt.

Daarnaast is de Osmo Mobile 6 uitgerust met een snel los te maken magnetische telefoonklem, automatische lancering van de DJI Mimo-app en ActiveTrack 6.0 voor betrouwbare onderwerptracking, zoals benadrukt op de officiële website van DJI. De compatibiliteit met accessoires zoals de DJI OM Fill Light Phone Clamp en DJI Mic benadrukt nog verder zijn veelzijdigheid voor contentcreatie.

De primaire gebruiksscenario's van de Osmo Mobile 6 variëren van het vastleggen van soepele en stabiele beelden voor vlogs tot actiegerichte contentcreatie met de FPV-modus. Sommige beperkingen zijn echter van toepassing, met name voor Android-gebruikers, aangezien bepaalde functies beperkt zijn tot iOS. Bovendien kan de overweldigende ervaring van de Stories- en ShotGuides-functie een nadeel zijn voor sommige gebruikers.

In vergelijking met zijn concurrenten komt de DJI Osmo Mobile 6 naar voren als een koploper vanwege zijn uitgebreide set functies, robuuste stabilisatieprestaties en naadloze integratie met de DJI Mimo-app. Hoewel er enkele beperkingen zijn, zoals verschillen in functies tussen iOS en Android, positioneert zijn algehele prestaties en veelzijdigheid hem als de eerste keuze voor makers die op zoek zijn naar een uitgebreide gimbal-oplossing.

Kortom, de DJI Osmo Mobile 6 vertegenwoordigt het toppunt van smartphone gimbals, met een overvloed aan functies en uitzonderlijke prestaties. Zijn evolutie van eerdere modellen wordt gekenmerkt door de toevoeging van geavanceerde functionaliteiten, waardoor het zich onderscheidt van zijn tegenhangers. Hoewel het enkele beperkingen heeft, wegen zijn sterke punten daar ruimschoots tegenop, waardoor het de beste keuze is voor een breed scala aan makers, of ze nu net beginnen of doorgewinterde professionals zijn.

"Over het algemeen biedt de Osmo Mobile 6 een scala aan functies voor het vastleggen van soepele en stabiele beelden, met enkele beperkingen voor Android-gebruikers." (dpreview.com)

"De stabilisatieprestaties van de gimbal zijn indrukwekkend, en het biedt een FPV-modus voor actiegerichte makers en automatisch gestikte panorama's voor social media-vriendelijke inhoud." (digitalcameraworld.com)

De DJI Osmo Mobile 6 is een veelzijdig hulpmiddel voor zowel nieuwe makers als ervaren gebruikers, met snelle lancering, intuïtieve bediening en intelligente functies. Zijn uitgebreide functionaliteit, samen met zijn strakke ontwerp, bevestigt zijn positie als de beste gimbal op de markt.

Voordelen DJI Osmo Mobile 6
 • Uitgebreide functies en uitzonderlijke prestaties
Nadelen DJI Osmo Mobile 6
 • Enkele beperkingen voor Android-gebruikers
 • Overweldigende ervaring van de Stories- en ShotGuides-functie

2. Gebruiksvriendelijke gimbal: Insta360 Flow

2. Gebruiksvriendelijke gimbal: Insta360 Flow

Belangrijke specificaties:

Type gimbal: 3-assig
Geschikt voor type camera: Smartphone
Type stabilisatie: Mechanisch
Panorama feature: Ja
Afstandsbediening: Nee
Maximale batterijduur: 12 uur
Oplaadtijd: 2 uur
Opladen via apparaat: Ja

Met de Insta360 Flow White gimbal maak je uit de hand stabiele video's met je smartphone. De 3 assige beeldstabilisatie van de gimbal vermindert trillingen. Dit zorgt voor professionele beelden. Dankzij de tracking functie volgt de gimbal je onderwerp en houdt hij deze zelf in beeld. Zo maak je cinematische beelden van bijvoorbeeld een sporter. Je stopt en start de opname gemakkelijk met een handgebaar. Dat is handig als je de gimbal als statief gebruikt en een vlog opneemt. Dankzij het 360 graden pan en tilt bereik film je in een vloeiende beweging om je heen. De gimbal draait 360 graden om zijn eigen as, waardoor je bijvoorbeeld jezelf en je omgeving in een shot filmt. Je maakt hiermee creatieve video's voor social media, zoals Tiktok en Instagram.

3. Zhiyun Smooth 5s

3. Zhiyun Smooth 5s

Belangrijke specificaties:

Type gimbal: 3-assig
Geschikt voor type camera: Smartphone
Type stabilisatie: Elektrisch
Panorama feature: Ja
Afstandsbediening: Ja
Maximale batterijduur: 25 uur
Oplaadtijd: 4 uur
Opladen via apparaat: Ja

De Zhiyun Smooth 5S gimbal is een krachtige 3-assige smartphone-stabilisator met geavanceerde functies en indrukwekkende prestaties. Het introduceert een ingebouwde vullicht en magnetische bevestigingspunten voor extra verlichting, die aansluiten bij de behoeften van content creators. Het bedieningspaneel bevat modus- en opnameknoppen, een joystick, een lichtknop en een regelwiel voor het aanpassen van de intensiteit, waardoor je uitgebreide controle hebt over de opname-ervaring. Volgens Digital Camera World biedt "The Zhiyun Smooth 5S indrukwekkende functies en prestaties." Het kan echter beperkingen hebben met betrekking tot accessoire-compatibiliteit en balanceren, met mogelijke problemen bij het gebruik van accessoires zoals microfoons.

Deze professionele gimbal, zoals benadrukt door ZDNet, heeft een uitgebreid scala aan bedieningselementen, wat resulteert in een steile leercurve. De hardware bevat een USB-C-poort om de gimbal en smartphone op te laden, met een aanzienlijke capaciteit van 2.600mAh. Hoewel het enige moeite kost om te leren, levert het eenmaal onder de knie uitstekende resultaten op. De Zhiyun Smooth 5S moet worden gebalanceerd voor gebruik, maar het biedt soepele en naadloze overgangen in beeldmateriaal, vooral met ongewoon zware telefoons of clip-on lensadapters, zoals opgemerkt door Pocket-lint.

De evolutie van de gimbal brengt de toevoeging van een ingebouwd vullicht en magnetische bevestigingspunten met zich mee, waardoor content creators verbeterde verlichtingsopties krijgen. Het brede bewegingsbereik op alle assen maakt nauwkeurige en naadloze overgangen in beeldmateriaal mogelijk. Het apparaat kan echter uitdagingen ondervinden met betrekking tot accessoire-compatibiliteit en balanceren, zoals opgemerkt door Digital Camera World.

In vergelijking met zijn voorganger, de Zhiyun Smooth 4, introduceert de 5S innovatieve functies zoals het ingebouwde vullicht en magnetische bevestigingspunten, waardoor het veelzijdiger wordt voor contentcreatie. Ondanks zijn beperkingen biedt de 5S een scala aan bedieningselementen, een krachtige batterij en soepel beeldmateriaal, waardoor het zich onderscheidt van zijn voorganger.

Bij vergelijking met andere gimbals in zijn categorie blinkt de Zhiyun Smooth 5S uit in het aanbieden van geavanceerde bedieningselementen en een ingebouwd vullicht, die voldoen aan de behoeften van content creators die nauwkeurige controle over hun beeldmateriaal vereisen. De beperkingen op het gebied van accessoire-compatibiliteit en balanceren kunnen echter uitdagingen vormen voor gebruikers die naadloze integratie met aanvullende apparatuur nodig hebben.

Kortom, de Zhiyun Smooth 5S biedt een overtuigende optie voor content creators die op zoek zijn naar een krachtige en functierijke smartphone-gimbal. Zijn innovatieve functies, geavanceerde bedieningselementen en soepel beeldmateriaal maken het een sterke concurrent op de markt. Gebruikers moeten echter rekening houden met de beperkingen op het gebied van accessoire-compatibiliteit en balanceren bij het nemen van hun beslissing. Zoals Digital Camera World samenvat, "The Zhiyun Smooth 5S biedt indrukwekkende functies en prestaties, maar heeft beperkingen op het gebied van accessoire-compatibiliteit en balanceren."

Voordelen Zhiyun Smooth 5s
 • Uitgebreide verlichtingsoplossingen met ingebouwde vullicht en magnetische montagepunten voor extra vullicht, met een helderheid tot 650 lux.
 • Intuïtief bedieningspaneel met modus- en opnameknoppen, joystick en bedieningswiel voor het aanpassen van de lichtintensiteit.
 • Ondersteuning voor verschillende opnamemodi, waaronder Pan Follow, Lock, Follow, POV, Vortex en Sling modi, die tegemoetkomen aan uiteenlopende opnamebehoeften.
Nadelen Zhiyun Smooth 5s
 • Ontwerpproblemen met de klem kunnen problemen veroorzaken bij het gebruik van accessoires zoals een microfoon of oplaadkabel.
 • Het ontwerp van de gimbal bedekt de poort van de telefoon, waardoor het moeilijk is om een microfoon of oplaadkabel aan te sluiten zonder extra accessoires.
 • Kan uitdagingen met accessoirecompatibiliteit en het in balans brengen van grotere telefoons met zich meebrengen.

4. Kosteneffectieve stabilisatieoptie: Zhiyun Smooth Q4

4. Kosteneffectieve stabilisatieoptie: Zhiyun Smooth Q4

Belangrijke specificaties:

Type gimbal: 3-assig
Geschikt voor type camera: Smartphone
Type stabilisatie: Elektrisch
Panorama feature: Ja
Afstandsbediening: Ja
Maximale batterijduur: 15 uur
Oplaadtijd: 159 minuut
Opladen via apparaat: Ja

<h3>Zhiyun Smooth Q4 Combo</h3> <p>De Zhiyun Smooth Q4 is een smartphonegimbal gericht op lifestyle, fashion, filmmakers, livestreamers, vloggers en influencers.</p> <p>De gimbal, die beschikt over een 3-assige stabilisatie waardoor je beeld altijd stabiel is, is ontworpen voor het supersnel schieten van creatieve beelden, zowel overdag als ’s nachts.</p> <p>In vergelijking met zijn voorganger beschikt de Smooth Q4 over een nieuw arm-ontwerp met een verbeterde grip en is er voor gezorgd dat je de gimbal in no-time uitklapt. Wanneer de Zhiyun Smooth Q4 uitgeklapt is, kun je het bereik van de gimbal nog eens met 215 mm uitbreiden dankzij de ingebouwde, uitschuifbare rod. Dit biedt je de mogelijkheid om vanuit nóg meer verschillende hoeken te schieten.</p> <p>De gimbal beschikt verder over meerdere knoppen met verschillende functionaliteiten. Zo wissel je met slechts één druk op de knop snel tussen verticaal en horizontaal schieten en heb je dankzij het goed georganiseerde en verbeterde control panel nóg meer controle over de verschillende filmmodi.</p> <p>Om de mogelijkheden verder uit te breiden is de ZY Cami App geüpdatet. Nu kun je gebruikmaken van de SMART Templates BTS, wat ervoor zorgt dat je exact te zien krijgt hoe je je camera moet bewegen voor een bepaalde template video. Daarnaast beschik je in de app ook over filters, muziek en special effects zodat je jouw video’s echt op kunt laten vallen.</p> <p>Ten slotte geniet je van extra functies, zoals: SmartFollow 3.0, waarmee je onderwerp áltijd in het midden van je frame staat, Gesture Control, waarmee je nóg makkelijker filmt door simpelweg een beweging te maken, Live Stream Master, waarmee je gebruik kunt maken van face-tracking en cinematische effecten als MagicClone Pano en meer om je beelden naar een hoger niveau te tillen.</p> <p><strong>Kenmerken van de Zhiyun Smooth Q4:</strong></p> <ul> <li>Gimbal voor smartphonefoto- en videografie</li> <li>3-assige stabilisatie</li> <li>Compact en lichtgewicht</li> <li>Creatieve belichtingsmogelijkheden</li> <li>Gebruiksvriendelijke interface</li> <li>SmartFollow 3.0</li> <li>Gesture Control</li> <li>Magnetisch invullicht <ul> <li>Kleurtemperatuur: 5500K</li> <li>Kleurenfilters</li> </ul> </li> <li>Uitklapbare rod: 215 mm</li> <li>batterijduur: 15 uur</li> <li>Laadtijd: 2,5 uur</li> <li>Afmetingen: 18,2 x 10,8 x 5,6 cm</li> <li>Gewicht: 370 g</li> </ul> <p><strong>Inhoud van de verpakking:</strong></p> <ul> <li>Zhiyun Smooth Q4</li> <li>Tripod</li> <li>Opbergtas</li> <li>Magnetisch invullicht</li> <li>Polsband</li> <li>Zhiyun Prime Membership Card (1 jaar)</li> </ul>

5. Insta360 Flow

5. Insta360 Flow

Belangrijke specificaties:

Type gimbal: 3-assig
Geschikt voor type camera: Smartphone
Type stabilisatie: Mechanisch
Panorama feature: Ja
Afstandsbediening: Nee
Maximale batterijduur: 12 uur
Oplaadtijd: 2 uur
Opladen via apparaat: Ja

De Insta360 Flow Gimbal is een veelzijdige vier-in-één smartphone-accessoire dat de functionaliteit van een selfiestick, mobiele gimbal, powerbank en statief combineert. Volgens TechRadar biedt het "slimme trackingfuncties, panorama-opname en montage-mogelijkheden via de app," waardoor het een aantrekkelijke optie is voor casual en enthousiaste smartphone-videografen. Met een gewicht van 369g is het compatibel met zowel grote als kleine telefoons en biedt het een relatief stevige en handzame bouw. Het apparaat beschikt over een bedieningspaneel met een joystick, trigger, USB-C poort en cold-shoe mount, samen met een magnetisch bevestigingspunt en transparante plastic hoes voor esthetische aantrekkingskracht. De Insta360 Flow wordt gemeld als "gemakkelijk in te stellen en te gebruiken, en biedt een robuuste en natuurlijke ervaring zodra men bekend is met het opvouwmechanisme."

Digital Camera World benadrukt het compacte ontwerp van de Insta360 Flow, waarbij de indrukwekkende AI-onderwerp-trackingmogelijkheden, Deep Track 3.0 en geavanceerde functionaliteiten zoals Subject Re-Identification en Tracking Recovery worden benadrukt. De uitklapbare selfiestick, gripverlenging en uitschuifbare statiefpoten dragen bij aan de veelzijdigheid. Daarnaast wordt het geleverd met een 2900 mAh batterij voor 12 uur gebruik, een hot shoe mount voor het bevestigen van een microfoon en een magnetische telefoonklem. De review merkt op dat het ontwerp zorgt voor een snelle installatie en eenvoudige bediening, met erkenning van beperkingen in de Pan Follow-modus vanwege het compacte opvouwbare ontwerp.

Ondanks deze positieve eigenschappen uitten een review op PetaPixel zorgen over de praktische bruikbaarheid van de Insta360 Flow. Het compacte ontwerp en slimme functies zoals de ingebouwde selfiestick en statief worden overschaduwd door problemen met de ergonomie van het apparaat, waaronder een klein en onhandig lichaam, onhandige positionering van de bedieningselementen en een wiebelig statief. De review wijst er ook op dat de ingebouwde cold shoe voor het monteren van accessoires beperkte praktische bruikbaarheid heeft, wat afbreuk doet aan de algehele functionaliteit van de Insta360 Flow.

In vergelijking met andere gimbals op de markt onderscheidt de vier-in-één functionaliteit van de Insta360 Flow zich, met een uitgebreide oplossing voor smartphone-videografie. De AI-onderwerp-trackingmogelijkheden en het opvouwbare ontwerp dragen bij aan de aantrekkingskracht, vooral voor content creators onderweg. Echter, de beperkingen in bepaalde modi en zorgen over ergonomie en praktische bruikbaarheid geven aan dat er ruimte is voor verbetering.

Samengevat presenteert de Insta360 Flow Gimbal zich als een veelzijdig instrument voor smartphone-videografie, met een scala aan functies van onderwerp-tracking tot panorama-opname. Hoewel het compacte ontwerp en slimme functionaliteiten prijzenswaardig zijn, zijn de ergonomie en praktische bruikbaarheid van het apparaat in twijfel getrokken. Zoals benadrukt door PetaPixel draagt de Insta360 Flow "veelbelovend" met zich mee, maar wordt gehinderd door "belangrijke ontwerpfouten," die de algehele bruikbaarheid kunnen beïnvloeden.

Voordelen Insta360 Flow
 • Veelzijdige vier-in-een functionaliteit
 • AI-onderwerptracking mogelijkheden
 • Compact en opvouwbaar ontwerp
Nadelen Insta360 Flow
 • Zorgen over ergonomie en praktische bruikbaarheid
 • Beperkingen in Pan Follow-modus door compact opvouwbaar ontwerp
 • Kwetsbaar statief en onhandige bedieningspositie
Een iPhone in een gimbal maakt een foto van een waterval

Hoe kies je een goede gimbal?

Gimbals zijn een onmisbaar hulpmiddel voor degenen die foto's of video's op hoogwardig niveau willen maken – of dat nu met de beste smartphone, een goede midrange-smartphone of de beste camera-smartphone gebeurt. Enkele modellen zijn zelfs compatibel met grotere camera's – wat ze direct multifunctioneel maakt.

Benieuwd naar hoe je uit deze weelde van opties de beste gimbal voor jou kiest? Lees dan vooral verder!

Controleer de compatibiliteit en draagvermogen van je gimbal

Bij het kiezen van een gimbal is het cruciaal om de compatibiliteit met je smartphone of camera te controleren. Niet elke gimbal past bij elk apparaat. Let op de specificaties: sommige gimbals zijn ontworpen voor een kleine smartphone, terwijl anderen juist geschikt zijn voor zwaardere spiegelreflexcamera's.

Controleer daarbij het maximale draagvermogen van de gimbal, uitgedrukt in gram of kilogram, om te verzekeren dat jouw apparaat ondersteund wordt. Ook de afmetingen van de houder zijn belangrijk; deze moeten overeenkomen met de grootte van je apparaat. Lees dus altijd de productbeschrijving zorgvuldig door om teleurstellingen te voorkomen.

Door dit te doen, minimaliseer je het risico op een miskoop en zorg je dat je een gimbal kiest die perfect past bij jouw specifieke smartphone of camera.

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Lees je dan ook eens in over hoe je een refurbished smartphone of een goede dual-sim-smartphone kiest!

Kies de juiste stabilisatietechnologie voor je gimbal

Stabilisatietechnologieën in gimbals zijn essentieel voor het maken van vloeiende en professionele beelden. Hieronder vind je een vergelijkingstabel van de meest voorkomende technologieën, met hun voor- en nadelen:

StabilisatietechnologieVoordelenNadelen
3-assige stabilisatieBiedt stabiliteit in alle richtingen (pan, tilt, roll)Is zwaarder en duurder dan 2-assig ontwerp
2-assige stabilisatieLichter en vaak goedkoper dan 3-assig ontwerpMinder effectief in het stabiliseren van roll-bewegingen
Mechanische stabilisatieGeen batterij nodig, duurzaamMinder nauwkeurig, vereist handmatige aanpassingen
Elektronische stabilisatieZeer nauwkeurig, vaak met extra functies, zoals objectvolgingAfhankelijk van batterij, kan complexer zijn in gebruik

Elke technologie heeft zijn eigen toepassingsgebied. 3-assige stabilisatie is ideaal voor professioneel gebruik waarbij alle bewegingsvrijheid nodig is. 2-assige stabilisatie is geschikt voor eenvoudigere toepassingen, zoals vloggen of basis videografie.

Mechanische stabilisatie is betrouwbaar en onderhoudsvriendelijk, maar biedt minder precisie. Elektronische stabilisatie biedt de meeste functies en precisie, maar is afhankelijk van de batterijduur en kan complexer zijn in instellingen.

Ontdek de wenselijke opnamemodi van gimbals

Opnamemodi in gimbals zijn ontworpen om verschillende soorten bewegingen en opnamesituaties te ondersteunen. Deze modi verbeteren de kwaliteit van je video's door stabilisatie en bewegingscontrole. Enkele veelgebruikte en algemeen nuttige opnamemodi zijn:

 • Pan- en tilt-followmodus. Hierbij volgt de gimbal de bewegingen van de gebruiker horizontaal (pannen) en verticaal (tilten), ideaal voor dynamische opnames zoals het volgen van een bewegend onderwerp.
 • Lock-modus. In deze modus blijft de camera gericht op één punt, ongeacht de bewegingen van de gebruiker. Dit is handig voor stabiele shots terwijl je beweegt.
 • Sportmodus. Deze modus is ontworpen voor snelle acties. De gimbal reageert sneller op bewegingen, perfect voor sportevenementen of snelle actiescènes.
 • FPV-modus (first-person view). Hiermee volgt de camera roll-bewegingen, wat een immersieve 'eerstepersoonservaring' creëert, ideaal voor avontuurlijke opnames, zoals tijdens het fietsen of skaten!
Gimbal met ingebouwde camera houdt een smartphone vast

Begrijp de connectiviteitsopties van je gimbal

Connectiviteitsopties in gimbals vergroten de gebruiksvriendelijkheid en functionaliteit. Hier zijn de meest voorkomende en gewenste opties:

 • Bluetooth maakt draadloze verbinding met je smartphone of camera mogelijk. Een pluspunt is het gemak van draadloze bediening, maar een nadeel van Bluetooth is dat de verbinding soms instabiel uitpakt, afhankelijk van de omgeving.
 • Wifi, voor een stabielere draadloze verbinding dan Bluetooth, vooral nuttig voor op afstand bediende opnames. Het nadeel is dat het meer batterij verbruikt in verhouding.
 • Usb-c biedt een betrouwbare, bedrade verbinding en is eveneens nuttig voor opladen en firmware-updates. Een nadeel is dat het de bewegingsvrijheid enigszins beperkt.
 • 3,5mm-jack (voor sommige modellen) is handig voor het aansluiten van externe microfoons, wat de geluidskwaliteit van je opnames kan verbeteren.

Maximaliseer je gebruik met software en app-ondersteuning voor gimbals

App- en softwareondersteuning in gimbals breidt de functionaliteit en gebruiksgemak uit. Hier zijn enkele typen apps die een gimbal kan ondersteunen:

 • Specifieke gimbal-apps zijn ontworpen door de fabrikant voor het aanpassen van instellingen, firmware-updates en soms zelfs voor het bedienen van de gimbal. Het voordeel hiervan is dat je volledige controle hebt over de functies van je gimbal.
 • Camera-apps. Hiermee bedien je de camera-instellingen direct vanuit de gimbal-app, wat handig is voor snelle aanpassingen tijdens het filmen.
 • Bewerkingsapps. Sommige gimbals werken samen met mobiele bewerkingsapps, waardoor je direct na het opnemen kunt beginnen met bewerken.

De voordelen van geïntegreerde app- en softwareondersteuning zijn onder meer gebruiksgemak, verbeterde controle over de gimbal, en de mogelijkheid om snel instellingen aan te passen zonder de gimbal te hoeven stoppen. Dit verhoogt de efficiëntie en flexibiliteit tijdens het filmen. Kies een gimbal met sterke app- en softwareondersteuning voor een naadloze en geavanceerde filmervaring.

Pas je gimbal aan met aanpasbare instellingen

Aanpasbare instellingen in een gimbal zijn cruciaal voor het afstemmen van de gimbal op je specifieke opnamebehoeften. Deze belangrijkste zijn wat mij betreft onder meer:

 • Snelheid van beweging. Hiermee pas je aan hoe snel de gimbal reageert op bewegingen. Dit is essentieel voor het vastleggen van snelle actie of juist vloeiende, langzame shots, zonder dat het onderwerp het beeld verlaat.
 • Volggevoeligheid bepaalt hoe nauwkeurig de gimbal je bewegingen volgt. Voor nauwkeurige controle tijdens het filmen – bijvoorbeeld als je een langzaambewegend object altijd in het midden van het beeld wil houden – is dit een belangrijke instelling.
 • Motorsterkte. Hiermee regel je de kracht van de motoren, wat vooral belangrijk is bij het gebruik van zwaardere camera's.
Een action camera op een gimbal

Bepaal de de mate van gewenste axis control voor je gimbal

Axis control in gimbals verwijst naar het aantal bewegingsassen dat de gimbal stabiliseert. Er zijn hoofdzakelijk twee types: 2-assige en 3-assige gimbals. Bij het kiezen van wat bij je past, is het belangrijk om na te denken over de complexiteit van de opnames die je wilt maken.

 • Een 2-assige gimbal stabiliseert de tilt (kanteling) en pan (draaiing), wat voldoende is voor eenvoudige videoprojecten of vlogging.
 • Voor professionelere toepassingen, zoals filmmaken of het vastleggen van dynamische sportevenementen, raad ik een 3-assige gimbal aan. Deze stabiliseert naast tilt en pan ook de roll (rol), wat resulteert in nog vloeiendere en stabielere beelden.

Overweeg de batterijduur en oplaadopties voor je gimbal

Bij het kiezen van een gimbal is de batterijduur een belangrijke factor. Je wilt een gimbal met een lange levensduur, zodat je niet midden in een opname zonder stroom komt te zitten.

Kijk om te beginnen naar de batterijcapaciteit, uitgedrukt in milliampère-uur (mAh). Een hogere mAh-waarde betekent over het algemeen een langere batterijduur. Gemiddeld bieden gimbals een batterijduur van 6 tot 15 uur, afhankelijk van het model en gebruik.

Wat betreft oplaadmethoden: sommige gimbals zijn op te laden via usb-aansluitingen, wat handig is omdat je ze zo oplaadt met dezelfde lader als je smartphone of camera. Er zijn ook modellen die opladen via een externe batterij of specifieke oplader.

Een interessante feature van sommige gimbals is daarnaast de mogelijkheid om je smartphone of camera op te laden terwijl deze bevestigd is en andersom, wat supernuttig is tijdens lange opnamesessies.

Mijn advies: kies een gimbal met een batterijduur die past bij de lengte van je typische opnamesessies en let op de oplaadmogelijkheden. Zo voorkom je dat je plotseling zonder stroom zit en maximaliseer je de efficiëntie van je opnames.

Controleer de waterbestendigheid van gimbals voor buitengebruik

Waterdichtheid in gimbals is niet heel gebruikelijk, maar het is een belangrijke eigenschap voor bepaalde opnamesituaties. De mate van waterdichtheid wordt aangegeven met een IP-rating (Ingress Protection).

Deze rating bestaat uit twee cijfers: het eerste cijfer geeft de mate van bescherming tegen vaste voorwerpen aan (zoals stof), en het tweede cijfer de bescherming tegen vloeistoffen.1Belsimpel (n.d.). 'Dossier stof- en waterdichtheid' Hier is een overzicht van enkele wenselijke IP-ratings voor gimbals:

IP-ratingBeschermingsniveau
IP64Beschermd tegen stof en spatwater
IP65Stofdicht en beschermd tegen waterstralen
IP66Stofdicht en beschermd tegen krachtige waterstralen
IP67Stofdicht en beschermd tegen tijdelijke onderdompeling in water
IP68Stofdicht en beschermd tegen langdurige onderdompeling onder druk

Een hoger tweede cijfer betekent betere bescherming tegen water. Voor algemeen gebruik waarbij je mogelijk te maken krijgt met lichte regen of spatwater, is een rating van IP64 of IP65 voldoende. Voor meer extreme omstandigheden, zoals filmen in of nabij water, zijn IP67 of IP68 aan te raden.

Benut extra functies in gimbals

Extra functionaliteiten in gimbals voegen veel waarde toe aan je opnames. Enkele populaire functies zijn:

 • Objectvolging. Hiermee volgt de gimbal een geselecteerd object automatisch. Dit is ideaal voor vloggers of bij het filmen van bewegende onderwerpen.
 • Timelapse. Met deze functie maak je versnelde opnames over een langere periode. Dit is perfect voor het vastleggen van landschappen of stadsgezichten. 🌆
 • Panorama. Hiermee maak je breedbeeldopnames door de camera automatisch te laten pannen. Handig voor landschapsfotografie!
 • Verticale modus, voor het maken van opnames in portretmodus, en daarmee ideaal voor sociale media content.
Een canon camera in een gimbal

Welke merken maken goede gimbals?

Ik heb veel gimbals mogen testen, en ben er persoonlijk achter gekomen dat niet ieder merk gelijk geschapen is. Ik heb genoeg merken en modellen getest en durf met dit in gedachten de onderstaande merken aan te raden. Kiezen tussen de beschikbare opties is niet altijd makkelijk, maar met deze merken heb ik altijd prettige ervaringen gehad!

DJI

DJI staat bekend om zijn hoogwaardige gimbals, zoals de DJI Ronin en Osmo series. Ze bieden geavanceerde stabilisatie en zijn gebruiksvriendelijk, wat ze ideaal maakt voor zowel professionele filmmakers als hobbyisten. Hun gimbals zijn compatibel met een breed scala aan camera's en smartphones, wat ook niet onbelangrijk is!

Moza

Moza-gimbals, zoals de Moza Air- en Mini-series, onderscheiden zich door hun sterke bouwkwaliteit en vermogen om zware camera's te ondersteunen. Ze zijn populair vanwege hun betaalbaarheid, terwijl ze toch betrouwbare stabilisatie en een scala aan creatieve functies bieden.

Wat is volgens de Consumentenbond de beste gimbal?

Wat de Consumentenbond de beste gimbal vindt, is nog niet bekend. Komt daar verandering in, dan delen we dat hier met je.

Wat is volgens Tweakers de beste smartphone-gimbal?

De beste smartphone-gimbal volgens Tweakers is de DJI Osmo Mobile. Deze gimbal onderscheidt zich door zijn geavanceerde stabilisatietechnologie, waarmee je uiterst vloeiende en stabiele beelden schiet.

Hij is compatibel met een breed scala aan smartphones, ondersteunt apparaten tot 230 gram en heeft een batterijduur van maximaal 15 uur, wat ideaal is voor langdurig gebruik. Met zijn gebruiksvriendelijke interface en veelzijdige functies, zoals de ActiveTrack 3.0, biedt hij een topervaring in zijn productcategorie.      

Wat zijn volgens PC Magazine de beste gimbals?

De beste gimbals volgens PC Magazine zijn de Insta360 Flow voor smartphones en de DJI RS 3 voor spiegelloze camera's en spiegelreflexcamera's. De Insta360 Flow blinkt uit in gebruiksgemak en stabilisatie, ideaal voor het vastleggen van vloeiende beelden met je smartphone.

De DJI RS 3, aanbevolen voor professioneler gebruik, ondersteunt een breder scala aan camera's met een maximaal gewicht van 3 kg en biedt geavanceerde functies zoals ActiveTrack 3.0. Beide gimbals zorgen voor stabiele, scherpe opnames, waardoor je video's er uiterst professioneel uitzien.

Veelgestelde vragen over gimbals van onze lezers

Dit deel is bedoeld voor al jullie vragen en opmerkingen, maar …

We hebben nog geen vragen ontvangen

Zin om daar wat aan te doen? Stuur ons dan je je gedachten via het onderstaande feedbackformulier; dan behandelen we hier je ingezonden vraag zodra we dit artikel updaten.

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Jonathan is een computerexpert met een passie voor computers. Hij heeft dan ook informatica gestuurd aan de UvA, en werkt inmiddels al tien jaar in de IT-sector. Hij schrijft over de nieuwste technologieën, reviewt hardware en software, en beantwoordt dringende vragen over computerproblemen. En als hij daar niet mee bezig is, vind je hem met een VR-headset op in zijn favoriete game. 👓
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross