Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Nooit Meer een Slechte Foto met de Beste Camera-smartphone

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

9 min leestijd

Op zoek naar de beste camera-smartphone? Dit artikel helpt je de ideale keuze te maken, met focus op essentiële kenmerken zoals megapixels en beeldstabilisatie. We combineren technische details met gebruiksgemak en prijs, zodat je de smartphone vindt die jouw fotografie naar een hoger niveau tilt.

Wat zijn de beste camera-smartphone's van 2024?

Dit zijn de top 5 beste camera-smartphone's op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie.

Waarom Technerds vertrouwen? Ons team besteedt uren aan het onderzoek, schrijven, actualiseren en bewerken van onze artikelen. Klik hier voor meer informatie over onze redactionele richtlijnen.

Beste camera-smartphone's van 2024

1. Eersteklas Android-cameraprestaties: Google Pixel 8 Pro

1. Eersteklas Android-cameraprestaties: Google Pixel 8 Pro

Belangrijke specificaties:

Operatingsysteem: Android 14
Scherm afmetingen: 6.7 in
Beeldschermresolutie: 3840 x 2160
Type scherm: OLED
Opslagcapaciteit: 256 GB
Processor configuratie: Deca core (10)
RAM geheugen: 12 MB

De Google Pixel 8 Pro is een topklasse Android-camera smartphone, met functies die mobiele fotografie naar nieuwe hoogten tillen. Een opvallende functionaliteit is de Audio Magic Eraser, een door AI aangedreven tool die effectief achtergrondgeluid uit video's elimineert, een functie die wordt geprezen door Android Central. Dit, samen met de Magic Editor en Best Take-functies aangedreven door de AI-verwerking van Google Tensor, verbetert de fotokwaliteit en onderstreept het streven van het apparaat naar uitzonderlijke fotografie. Er zijn echter af en toe functionaliteitsproblemen, zoals opgemerkt. De Pixel Camera UI, benadrukt door Android Central, onderstreept verder de toewijding van Google aan mobiele fotografie, en biedt een platform voor het vastleggen van superieure beelden.

Het ontwerp, het scherm en de cameraspecificaties van de Pixel 8 Pro worden uitgebreid geprezen. Het 6,7-inch scherm levert verbeterde helderheid en scherpe resolutie, met een 120Hz-display voor naadloos scrollen. Digital Camera World benadrukt de premium uitstraling van de telefoon, comfortabele grip en vingerafdrukbestendige matglazen achterkant. De camera-opstelling omvat drie achtercamera's en één voorcamera, met een volledige resolutie van 50MP en een nieuwe Pro-modus, zoals gedetailleerd door Digital Camera World. De verbeterde sensoren, lenzen en scherpstelling op de Pixel 8 Pro, zoals gedetailleerd door DPReview, dragen bij aan verbeterde beeldkwaliteit, met aanzienlijke vooruitgang in lichtvastlegging in vergelijking met zijn voorganger. Bovendien maken zowel de Pixel 8 als de Pixel 8 Pro gebruik van Quad Bayer-technologie, waardoor superieure beeldverwerking mogelijk is en de creatie van hoogwaardige afbeeldingen.

Op het gebied van topklasse Android-camera prestaties, blinkt de Google Pixel 8 Pro uit in het bieden van een overvloed aan geavanceerde functies. De AI-aangedreven tools van het apparaat, verbeterde fotokwaliteit en superieure beeldverwerking onderscheiden het in het competitieve landschap. Er zijn echter, zoals benadrukt door Digital Camera World, kleine nadelen zoals het ontbreken van een pro-modus in eerdere modellen en het wat grovere gevoel van het vlakke scherm. In vergelijking met zijn tegenhangers komt de Pixel 8 Pro naar voren als een koploper in het leveren van een uitzonderlijke point-and-shoot camera-ervaring.

Tot slot staat de Google Pixel 8 Pro voor het vakmanschap van Google op het gebied van mobiele fotografie. Met zijn scala aan functies en vooruitgang biedt het een uitstekende ervaring voor een camera smartphone. Hoewel het misschien kleine beperkingen heeft, maken de AI-mogelijkheden, verbeterde fotokwaliteit en verbeterde beeldverwerking het tot een topkeuze voor degenen die ongeëvenaarde cameraprestaties zoeken op een Android-apparaat. Zoals Android Central het treffend verwoordt, is de Pixel 8 Pro een bewijs van de toewijding van Google aan mobiele fotografie en stelt het een hoge standaard voor camera smartphones.

Voordelen Google Pixel 8 Pro
 • AI-aangedreven tools voor het elimineren van ruis en beeldverwerking
Nadelen Google Pixel 8 Pro
 • Occasionele functionaliteitsproblemen
 • Afwezigheid van een pro-modus in eerdere modellen
 • Iets grover gevoel van het platte scherm

2. Voordelige cameratelefoon: Samsung Galaxy A54 5G

2. Voordelige cameratelefoon: Samsung Galaxy A54 5G

Belangrijke specificaties:

Operatingsysteem: Android 13
Scherm afmetingen: 6.3 in
Beeldschermresolutie: 1080 x 2340
Type scherm: Amoled
Opslagcapaciteit: 128 GB
Processor configuratie: Octa core (8)
RAM geheugen: 8 GB

De Samsung Galaxy A54 5G, met zijn nieuwe 50MP primaire camera, 12MP ultragroothoek en 5MP macrolenzen, biedt indrukwekkende fotografische mogelijkheden. De kwaliteit van de daglichtfoto's is uitzonderlijk, met levendige kleuren, accurate witbalans, hoog contrast en goede details. Volgens GSM Arena biedt de full-res 50MP modus enkele definitievoordelen, waardoor het een overtuigende keuze is voor fotografie liefhebbers. De ultragroothoek camera maakt foto's in het goede tot zeer goede bereik, met verbeterd contrast en definitiedefinitie vergeleken met zijn voorganger. De cameratoepassing bevat standaard functies en modi, zoals de Pro modus voor handmatige aanpassingen, wat zowel amateur als professionele fotografen aanspreekt.

De camera van de Samsung Galaxy A54 5G valt op door zijn verbeteringen in detail en kleurreproductie, waardoor het een opmerkelijke optie is voor degenen die indrukwekkende fotografische mogelijkheden zoeken tegen een betaalbare prijs. De 32MP camera aan de voorkant zorgt voor hoogwaardige selfies, wat de aantrekkingskracht verder vergroot. De bouw, het scherm, de batterij en de processor van het apparaat, zoals benadrukt door The Verge, complementeren de kracht van de camera, en bieden functies op vlaggenschipniveau tegen een betaalbare prijs.

In vergelijking met zijn concurrenten blinkt de Samsung Galaxy A54 5G uit in het leveren van kwalitatief hoogwaardige beelden in goed verlichte omgevingen, waardoor het een uitstekende keuze is voor buitenfotografie liefhebbers. Het kan echter beperkingen hebben in omgevingen met weinig licht, waar sommige vlaggenschipmodellen de overhand hebben. De evolutie van het apparaat van zijn vorige model is duidelijk te zien in zijn verbeterde cameraprestaties, waardoor het een sterke concurrent is in de markt voor midrange smartphones.

Al met al maakt de Samsung Galaxy A54 5G indruk met zijn uitzonderlijke camerasysteem, dat levendige en gedetailleerde beelden biedt in goed verlichte omstandigheden, en dat allemaal tegen een concurrerende prijs. De prestaties in omgevingen met weinig licht kunnen echter niet op tegen die van high-end vlaggenschipmodellen. Zoals PCMAG opmerkt: "De Samsung Galaxy A54 5G biedt enkele functies op vlaggenschipniveau tegen een betaalbare prijs", waardoor het een overtuigende optie is voor gebruikers die een balans zoeken tussen kwaliteit en betaalbaarheid in een camera smartphone.

Voordelen Samsung Galaxy A54 5G
 • Uitzonderlijke fotokwaliteit bij daglicht met levendige kleuren en nauwkeurige witbalans.
 • Volledige resolutie van 50MP biedt definitievoordelen.
 • Standaardfuncties en modi, inclusief de Pro-modus voor handmatige aanpassingen.
Nadelen Samsung Galaxy A54 5G
 • Kan beperkingen ondervinden in situaties met weinig licht in vergelijking met vlaggenschipmodellen.

3. Uitzonderlijke camera voor creatieve fotografie: OnePlus 11 5G - 128GB

3. Uitzonderlijke camera voor creatieve fotografie: OnePlus 11 5G - 128GB

Belangrijke specificaties:

Operatingsysteem: Android 13
Scherm afmetingen: 6.7 in
Beeldschermresolutie: 3200 x 1440
Type scherm: Amoled
Opslagcapaciteit: 128 GB
Processor configuratie: Octa core (8)
RAM geheugen: 8 GB

De OnePlus 11 5G Camera Smartphone is een opvallend apparaat, vooral op het gebied van creatieve fotografie. Met een co-branded camera-opstelling van Hasselblad beschikt het over een 50MP hoofdcamera, 48MP ultra-groothoekcamera en 32MP portretcamera, wat resulteert in verbluffende foto's van hoge kwaliteit. Het 6,7-inch Super Fluid AMOLED-scherm met een verversingssnelheid van 120Hz en ondersteuning voor Dolby Vision biedt scherpe en levendige beelden, waardoor het een ideaal canvas is voor het bekijken en vastleggen van afbeeldingen. Zoals PCMag opmerkt, wordt de OnePlus 11 5G erkend vanwege zijn uitzonderlijke fotobewerkingsmogelijkheden en krachtige prestaties voor een concurrerende prijs.

De evolutie van de OnePlus 11 5G markeert een terugkeer naar vorm voor het merk, met een premium en strak ontwerp met een matte textuur en elegante vorm. Zijn slanke bouw draagt bij aan een solide en elegante uitstraling, waardoor het zich onderscheidt van zijn voorgangers. TechRadar benadrukt dat de OnePlus 11 een overtuigende optie is voor degenen die bereid zijn om bepaalde compromissen te accepteren, met indrukwekkende prestaties en waarde voor een concurrerende prijs, vanaf $699. Het ontbreekt echter aan draadloos opladen en waterbestendigheid, wat opmerkelijke nadelen zijn in vergelijking met concurrerende vlaggenschepen.

In vergelijking met zijn tegenhangers biedt de OnePlus 11 5G een groter scherm en meer pixels voor een lagere prijs, waardoor het een sterke alternatief is voor andere vlaggenschipmodellen, zoals benadrukt door TechRadar. The Verge daarentegen stelt de recente prestaties van het bedrijf in vraag en suggereert dat ondanks de aantrekkelijke prijsstelling, de telefoon moeilijk te verkopen kan zijn vanwege de recente uitdagingen van het bedrijf.

Ondanks mogelijke beperkingen maken de uitzonderlijke cameramogelijkheden van de OnePlus 11 5G het tot een opvallende keuze voor liefhebbers van creatieve fotografie. Zijn krachtige prestaties en concurrerende prijsstelling versterken zijn positie als een overtuigende optie op de smartphonemarkt. Hoewel het enkele compromissen kan hebben, zoals het ontbreken van draadloos opladen en waterbestendigheid, maken zijn uitzonderlijke camera en algehele waarde het tot een sterke concurrent in zijn categorie.

Voordelen OnePlus 11 5G - 128GB
 • Uitzonderlijke cameramogelijkheden voor creatieve fotografie liefhebbers
 • Krachtige prestaties voor een concurrerende prijs
 • Groter display en meer pixels voor een lagere kostprijs in vergelijking met concurrenten
Nadelen OnePlus 11 5G - 128GB
 • Geen draadloos opladen
 • Geen waterbestendigheid
 • Recente uitdagingen kunnen invloed hebben op de markt aantrekkingskracht

4. Samsung Galaxy Z Fold 4

4. Samsung Galaxy Z Fold 4

Belangrijke specificaties:

Operatingsysteem: Android 12
Scherm afmetingen: 7.6 in
Beeldschermresolutie: 2176 x 1812
Type scherm: Amoled
Opslagcapaciteit: 256 GB
Processor configuratie: Octa core (8)
RAM geheugen: 12 GB

De Samsung Galaxy Z Fold 4 heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt op het gebied van de camera, met een 50MP hoofdsensor en een 10MP telefotosensor met 3x optische zoom, resulterend in foto's met minder verwerking en verbeterde witbalans bij goed verlichte omstandigheden. Volgens Android Central vertonen de foto's van de Fold 4 minder verwerking en betere witbalans bij goed verlichte omstandigheden. Ook de prestaties bij weinig licht zijn verbeterd, met verbeteringen in witbalans en fijne details, resulterend in helderdere opnames en verbeterde focus. Er werden echter enkele problemen zoals onscherpe opnames en overbelichting in bepaalde scenario's opgemerkt, wat wijst op gebieden voor verdere verbetering.

Naast de verbeteringen aan de camera, heeft de Z Fold 4 een verfijnd ontwerp, met een breder coverscherm en verminderde rand in vergelijking met zijn voorganger. Digital Camera World benadrukt zijn lichtere en dunner profiel, met een dikte van 6,3mm wanneer uitgevouwen, evenals Dynamic AMOLED-displays met een verversingssnelheid van 120Hz. De behuizing van het toestel bevat Samsung's Armor Aluminum en Gorilla Glass Victus Plus, wat de duurzaamheid verbetert. Ondanks een zichtbare vouw in het binnenste scherm, wordt het grote tabletdisplay geprezen om zijn prestaties met verschillende apps.

Het slankere ontwerp en de verbeterde mogelijkheden voor multitasking van de Z Fold 4 zijn geprezen door Tom's Guide, met name het bredere coverscherm en smallere randen, die de gebruikerservaring verbeteren. De mogelijkheid om inhoud te slepen en neer te zetten voor multitasking is een opvallend hoogtepunt. Echter, de zichtbare vouw en het gewicht van het toestel zijn aangewezen als nadelen. De Snapdragon 8 Plus Gen 1-chip levert sterke benchmarkresultaten op en de telefoon biedt opslagopties variërend van 256GB tot 1TB. De bredere beeldverhouding van het voorste display en de smallere scharnier dragen bij aan een comfortabeler ontwerp.

Verder biedt de Galaxy Z Fold 4 een uniek opvouwbaar ontwerp, een bredere beeldverhouding voor comfortabel app-gebruik en komt in verschillende kleuren, waaronder een exclusieve Burgundy-optie op Samsung.com. De telefoon is uitgerust met multitaskingfuncties zoals Taskbar en App Pair, en is compatibel met de S Pen voor natuurlijke precisie. Het 120Hz-display biedt soepele game- en kijkervaringen, en is IPX8-waterbestendig, ontworpen om duurzaam en schokbestendig te zijn. Het biedt ook samenwerkingen met apps van derden die geoptimaliseerd zijn voor Multi View.

In het competitieve landschap van opvouwbare smartphones onderscheidt de Samsung Galaxy Z Fold 4 zich met zijn verbeterde cameramogelijkheden, verfijnd ontwerp en verbeterde multitaskingfuncties. Hoewel het uitblinkt in het bieden van een unieke opvouwbare ervaring met eersteklas specificaties, waaronder een hoogwaardig display en sterke prestaties, moeten bepaalde nadelen zoals de zichtbare vouw en het gewicht in overweging worden genomen. Niettemin, voor gebruikers die op zoek zijn naar een premium, op multitasking gerichte opvouwbare smartphone met indrukwekkende verbeteringen aan de camera, presenteert de Galaxy Z Fold 4 zich als een overtuigende optie op de markt.

Voordelen Samsung Galaxy Z Fold 4
 • Significante camera verbeteringen met 50MP hoofdsensor en 10MP telefotosensor met 3x optische zoom
Nadelen Samsung Galaxy Z Fold 4
 • Problemen met onscherpe foto's en overbelichting in bepaalde scenario's
 • Zichtbare vouw op het binnenscherm en gewicht van het apparaat

5. Robuuste cameramogelijkheden: Oppo Find X5 Pro

5. Robuuste cameramogelijkheden: Oppo Find X5 Pro

Belangrijke specificaties:

Operatingsysteem: Android 12
Scherm afmetingen: 6.7 in
Beeldschermresolutie: 1440 x 3200
Type scherm: Amoled
Opslagcapaciteit: 256 GB
Processor configuratie: Octa core (8)
RAM geheugen: 12 GB

Ik ben verheugd om de Oppo Find X5 Pro aan te prijzen, een premium smartphone die uitblinkt in indrukwekkende camera mogelijkheden, mede dankzij de samenwerking met Hasselblad. Met een Snapdragon 8 Gen 1 chipset biedt dit toestel snelle beeldverwerking en responsiviteit. De twee 50-megapixel Hasselblad camera's leveren scherpe, gedetailleerde beelden met goed gecontroleerd geluid, zelfs bij weinig licht, dankzij de maximale diafragma van f/1.7. De unieke XPan-modus voor panoramafoto's voegt een bijzondere touch toe aan zijn beeldmogelijkheden, waardoor gebruikers natuurlijke diepte in opnames krijgen. Zoals Digital Camera World opmerkt, "De Oppo Find X5 Pro levert indrukwekkende cameraprestaties."

Het 6,7" LTPO OLED-scherm met een verversingssnelheid van 120Hz en een waterbestendige IP68-beschermingsclassificatie dragen bij aan zijn duurzaamheid en gebruikerservaring. De cameraset-up, met een 50MP groothoeklens, een 50MP ultragroothoeklens en een 13MP telelens, maakt het een veelzijdig gereedschap voor fotografie liefhebbers en professionals. Echter, zoals TechRadar opmerkt, zijn de beperkte reikwijdte van de telelens en de lage resolutie van de sensor punten die verbetering behoeven, vooral in vergelijking met zijn concurrenten.

Wat betreft prestaties, blinkt de telefoon uit met zijn snelle opladen, aanpasbare opties in ColorOS en algemene responsiviteit. Ondanks zijn sterke punten, is het belangrijk om de softwareproblemen te benoemen die door TechRadar zijn opgemerkt. De hoge prijs van het toestel, geprijsd op £1,049 in het Verenigd Koninkrijk, is een ander aspect dat potentiële kopers in overweging moeten nemen, zoals vermeld in dezelfde review.

In cameratests scoorde de Oppo Find X5 Pro het hoogst op belichting voor foto's, wat zijn bekwaamheid toont in het vastleggen van goed belichte beelden. Echter, wereldwijd staat het op de 22e plaats in cameraprestaties, met concurrenten zoals de Honor Magic4 Ultimate, Huawei P50 Pro en Xiaomi Mi 11 Ultra die de top posities innemen. Daarnaast ontving het een lovenswaardige score van 130 in de cameratest rankings, volgens DxOMark.

In vergelijking met zijn tegenhangers schittert de Oppo Find X5 Pro met zijn samenwerking met Hasselblad, natuurlijke diepte in opnames en indrukwekkende prestaties bij weinig licht. Echter, het wordt geconfronteerd met concurrentie op gebieden zoals de mogelijkheden van de telelens en de prijsstelling. Voor gebruikers die op zoek zijn naar een premium smartphone met uitzonderlijke cameramogelijkheden en een voorliefde voor hoogwaardige beeldvorming, is de Oppo Find X5 Pro een overtuigende optie. Zoals TechRadar het bondig formuleert, "Ondanks zijn gebreken, wordt de Oppo Find X5 Pro nog steeds beschouwd als een goed afgeronde premium smartphone."

In conclusie, komt de Oppo Find X5 Pro naar voren als een topkeuze voor fotografie liefhebbers en professionals die op zoek zijn naar een premium smartphone met uitzonderlijke cameraprestaties. Zijn indrukwekkende beeldmogelijkheden, duurzame ontwerp en intuïtieve scherm maken het een opvallende optie op de markt. Echter, de beperkingen van het toestel in de reikwijdte van de telelens en zijn relatief hoge prijs moeten in overweging worden genomen door potentiële kopers.

Voordelen Oppo Find X5 Pro
 • Indrukwekkende cameramogelijkheden met Hasselblad samenwerking
Nadelen Oppo Find X5 Pro
 • Beperkt bereik en lage resolutie sensor van de telelenscamera
 • Hoge prijskaartje van £1,049 in het VK
 • Softwareproblemen benadrukt door TechRadar

Hoe kies ik een goede camerasmartphone?

Een smartphone met de beste camera vinden is niet gemakkelijk. Daarom schreef ik onderstaande uitgebreide koopgids. Deze gids bevat alles wat je moet weten over het vinden van de juiste camera-smartphone voor je behoeften. Er zijn verschillende geweldige opties voor goede prijzen!

Het belang van de beeldsensor in de camera-smartphone

De beeldsensor is het belangrijkste onderdeel van een digitale camera. Dit bepaalt voor een groot gedeelte de beeldkwaliteit en de prijs van de camera. De camera van je smartphone heeft ook een beeldsensor!

De grootte van de camerasensor is cruciaal voor beeldkwaliteit. Grotere sensoren vangen meer licht op, wat resulteert in betere foto's, vooral in omstandigheden met weinig licht. Smartphones met een grotere sensor leveren dus helderdere en scherpere beelden.

Het populairste formaat in smartphones is 1/2.55". De beste exemplaren bevatten grotere sensoren, die je ook in compactcamera's terugvindt, zoals 1/1.7" en 1/2.3".

Diafragma in je camera-smartphone

Het diafragma, aangeduid met f-getallen zoals f/1.8, bepaalt hoeveel licht de lens binnenlaat. Een lager f-getal betekent een groter diafragma, wat essentieel is voor goede prestaties bij weinig licht en het creëren van een diepte-effect in foto's.

Maak je graag foto's in de avond en vind je de flitser lelijke resultaten geven? Zoek naar een telefoon met een laag diafragma-getal, zoals een f/1.6 of f/2.0.

Het (on)belang van megapixels

Het aantal megapixels zegt niets over de beeldkwaliteit van een foto, echter vinden de meeste winkels en fabrikanten het geweldig om dit te adverteren. Meer megapixels betekent dat de kwaliteit beter is als je de foto op een groot formaat uitprint of plannen hebt om foto's te croppen.1Vinkacademy (n.d.).'Wat is croppen'

Lenzen van camera-smartphones

De kwaliteit van de lens is het volgende onderdeel dat zorgt voor een hoge beeldkwaliteit. Laat ik beginnen met het materiaal. De lens van een smartphone-camera is net als bij drones, in de meeste gevallen gemaakt van plastic. Professionele lenzen worden daarentegen gemaakt van glas.

Fabrikanten van smartphones adverteren graag met bekende merken die lenzen produceren, zoals Zeiss. Dit zegt niets over de beeldkwaliteit, omdat de lens van een telefoon van goedkope materialen gemaakt wordt. Het is lastig om te ontdekken hoe het zit met de bouwkwaliteit, want hier wordt nauwelijks iets over vertelt.

Ook heb je de optie om losse lenzen te kopen voor je smartphone. Deze schuif je gemakkelijk over de standaardlens heen! Een seniorentelefoon biedt hierbij de meeste gebruiksvriendelijkheid.

Samsung Galaxy A12 met vier camera's voor een gele muur.

De beste smartphones bevatten zelfs meer dan één cameralens. Sommige telefoons bevatten drie, vier of vijf verschillende lenzen, zoals de beste iPhone of een betere Android-telefoon. Houd er rekening mee dat de extra lenzen in de meeste gevallen een slechtere beeldkwaliteit geven dan de standaardlens van de smartphone.

De lenzen hebben ieder een andere brandpuntafstand. Dit heeft invloed op de kijkhoek en geeft eventueel lensvervormingen. Hieronder leg ik het uitgebreid uit!2Zoomacademy (n.d.). 'Wat is brandpuntafstand?'

De lenzen die je tegenkomt op een camera-smartphone

Op ware camera-smartphones kom je verschillende lenzen tegen. Hieronder leg ik je kort uit waar deze zoal voor dienen!

Groothoeklens/standaardlens

De standaardlens op een smartphone heeft alsnog een redelijk korte brandpuntafstand. Dit type lens is vergelijkbaar met een 35-24mm-lens. Veel van de omgeving komt in beeld. De vervorming is minder aanwezig dan bij een ultra-groothoeklens.

Ultra-groothoeklens

Dit type lens heeft de kortste brandpuntafstand en geeft daarmee de breedste kijkhoek. Daardoor krijg je veel van het onderwerp in beeld. Dit geeft een sterke vervorming (kromming) van het beeld. Dit type lens is ideaal als je graag landschapsfoto's maakt met je smartphone.

Zwart-witlens

Koop een smartphone met een zwart-witlens als je van zwart-witfotografie houdt. Deze lens geeft een beter contrast dan de standaardlens. Bovendien wordt met deze lens ook het contrast van kleurenfoto's beter, omdat de standaardlens en zwart-witlens worden gecombineerd.

Telelens

Sta je ver van het onderwerp af en wil je het toch duidelijk vastleggen? Ga voor een telelens! Een telelens op je smartphone zoomt ongeveer 2 tot 3 keer in. Dit blijft beperkt, omdat de lens anders te veel ruimte in beslag neemt.

Periscopische lens

Een periscopische lens is een relatief nieuwe techniek. Om meer zoom te leveren wordt de camera op de zijkant geplaatst. Er is daardoor meer ruimte voor de optische zoom. Een prisma buigt het licht waardoor je om de hoek kijkt, net zoals bij een periscoop. Vandaar ook de naam! Helaas is deze lens duur om te produceren en blijft het aanbod beperkt.

Macrolens

Een normale lens kan niet van dichtbij scherpstellen. Je hebt dit zelf vast wel eens meegemaakt. Zodra je meer afstand neemt, dan lukt het wel. Een macrolens is wat je nodig hebt voor close-upshots. Hierbij is de scherpstelafstand korter waardoor het maken van prachtige detailfoto's appeltje-eitje wordt.

Digitale en optische beeldstabilisatie en de impact op de kwaliteit van camera-smartphonefoto's

Bewogen foto's zijn vervelend. Vooral in situaties met weinig licht is een bewogen foto al snel gemaakt. Gelukkig is er beeldstabilisatie! Dit stabiliseert de trillingen van je hand. Je hebt de keuze tussen digitale en optische beeldstabilisatie.

Digitale beeldstabilisatie betekent dat de camera de foto maakt op het moment dat je het minst beweegt. Ook de software van de camera-app van je smartphone helpt een handje mee, door het beeld te verbeteren en bewogen beeld te verminderen.

Optische beeldstabilisatie werkt beter dan digitale beeldstabilisatie. Houd er wel rekening mee dat niet alle telefoons dit type beeldstabilisatie hebben.

Twee achterkanten van smartphones met daar zichtbaar de camera's

Flitser

Soms is er zo weinig licht waardoor het onmogelijk is om een goede foto te maken. Heb je een camera op je smartphone zonder lichtsterke lens (laag diafragma) dan is een flitser absoluut een must. Ook voor het maken van video's in het donker heb je een flitser nodig.

Het merendeel van de smartphones bevatten een led of dual-led-flitser. Deze flitser is ook geschikt voor het gebruik als zaklamp.

Camera aan de voorkant van camera-smartphones

Houd je graag videogesprekken of maak je regelmatig selfies met je selfiestick? Let dan ook op de kwaliteit van de camera aan de voorkant, de frontcamera. Door deze camera te gebruiken blijf je het scherm van je smartphone zien. Controleer de beeldsensor en de bouwkwaliteit van de lens. Beslis ook of je een flitser aan de voorkant wilt of niet! Sommige telefoons doen dit via de camera-app.

Digitale zoom vs. optische zoom in camera-smartphones

In- en uitzoomen kan op twee manieren. Digitale zoom gebeurt ten eerste softwarematig. Hierbij wordt een stuk uit de foto geknipt, waardoor het dichterbij lijkt. Het nadeel hiervan is het kwaliteitsverlies. Als je een goede kwaliteit wilt, dan raad ik af om maximaal in te zoomen.

De beste smartphone heeft echter optische zoom. Dit gebeurt via een lens met meerdere brandpuntafstanden. De kwaliteit is beter dan met digitale zoom. Voor een beetje zoom is een tweede cameralens nodig, vanwege het smalle ontwerp van smartphones. De beste exemplaren bevatten beide zoomopties.

Opslag: cruciaal voor enthousiaste camera-smartphonegebruikers

Als je dagelijks foto's en video's maakt, dan wil je voldoende opslagruimte. Gelukkig zijn de nieuwste smartphones voorzien van een flink intern geheugen. Bovendien hebben sommige telefoons ook een uitbreidbaar geheugen. Investeer bijvoorbeeld in een microSD-kaart, want deze geeft je de mogelijkheid om de hoeveelheid aan opslagruimte toe te voegen die je nodig hebt.

Een andere optie is het gebruik van een clouddienst, zoals Google Drive of iCloud. Tegen een lage vaste prijs per maand krijg je een bepaalde hoeveelheid opslagruimte.

Ga je voor een dual-sim-smartphone? Dan is de tweede sleuf meestal ook geschikt voor een microSD-kaart. Je kiest dan zelf of je een tweede telefoonnummer of meer geheugen neemt.

Hoe de camera-app de gebruikservaring van een camera-smartphone beïnvloedt

De camera-apps van de verschillende fabrikanten verschillen niet veel van elkaar. Kies je een Samsung-telefoon, een iPhone of een smartphone van Google, dan weet je zeker dat je goed zit. Deze fabrikanten gebruiken de beste chipsets.

Een chipset (SoC) is datgene waar een telefoon op draait. Het bevat alle nodige hardware, zoals de CPU, GPU en het interne geheugen. Om de camera-app soepel te laten verlopen en ongestoord foto's te bewerken, heb je een krachtige chipset nodig!

Heb je voldoende budget voor een midrange-smartphone of high-end exemplaar (€ 300 tot € 1000 of meer), dan weet je zeker dat je voorzien bent van alle nieuwste handigheden in de smartphonefotografie! De meeste budget-smartphones hebben tegenwoordig ook een goede camera.

De impact van het scherm van de camera-smartphone

Het scherm heeft invloed op de bediening van het toestel en bovendien wil je een goede beeldkwaliteit.

Schermformaat

In het algemeen geldt dat hoe groter het scherm is, hoe gemakkelijker het is om foto's en video's te bekijken. Een groot scherm is bovendien makkelijk wanneer je de camera-instellingen aanpast of de foto bewerkt. Een groot scherm heeft ook nadelen, probeer een smartphone met groot scherm maar eens in je broekzak te stoppen.

Het scherm van een smartphone is breekbaar en gevoelig voor krassen. Gebruik daarom een screenprotector. Zo blijft je smartphone als nieuw en verkoop je deze gemakkelijk door als bijvoorbeeld een goede refurbished smartphone!

camera-app van een iPhone met instellingen geopend

Een passende batterijlevenduur voor een camera-smartphone

Vooral de camera, maar ook sms'jes en apps trekken de batterij van een smartphone snel leeg. Een goede batterijduur is daarom belangrijk! Je kijkt hiervoor naar de batterijcapaciteit. Dit wordt aangegeven in milliampère per uur (mAh). De gemiddelde telefoon heeft een capaciteit van 4500 mAh. Een telefoon moet dan na een dag gebruik terug in de lader.

Daarnaast hebben ook externe factoren invloed op de batterijduur, zoals de gebruikte schermtechnologie en hoeveel energie de chipset verbruikt.

Ga je een dagje erop uit, zoals naar een concert of pretpark? Dan weet je dat je veel foto's en video's gaat maken. Neem dan zeker een powerbank of de beste solar powerbank mee om je telefoon op te laden. Een goede gimbal is ook geen overbodige luxe!

Gaan je oplaadkabels snel stuk? Een draadloze oplader biedt meer gebruiksgemak dan de traditionele telefoonlader.

Welke merken staan bekend om hun goede camera-smartphones?

Er zijn een aantal merken die bekend zijn om hun innovatie en kwaliteit. Ik vertel je er hieronder meer over.

Apple

Apple staat bekend om zijn iPhone-serie, die uitblinkt in camera-kwaliteit. De iPhones bieden geavanceerde camerafuncties zoals diepteregeling, nachtmodus en een hoge resolutie. Apple's sterke punt is de integratie van hardware en software, wat resulteert in indrukwekkende foto's en video's, zelfs voor gebruikers zonder veel fotografie-ervaring.

Samsung

Samsung, vooral bekend om zijn Galaxy S-serie, is een pionier in smartphone-fotografie. Hun toestellen bieden vaak meerdere camera's met hoge resolutie, uitgebreide zoommogelijkheden en innovatieve functies zoals 108MP sensoren en Space Zoom. Samsung onderscheidt zich door zijn veelzijdigheid in camera-instellingen en -mogelijkheden, geschikt voor zowel amateur- als professionele fotografen.

Wat is volgens PCMag de beste camera-smartphone?

De beste camera-smartphone volgens PCMag is de Apple iPhone 15 Pro Max. Deze telefoon onderscheidt zich met een geavanceerde triple-camerasysteem, inclusief een 48-megapixelhoofdcamera voor ongeëvenaarde scherpte in je foto's.

De iPhone 15 Pro Max biedt ook een ProRAW-functie voor professionele fotobewerking en ProRes voor hoogwaardige video-opnames. Met zijn LiDAR-scanner voor verbeterde diepteperceptie en nachtmodus, maak je zelfs bij weinig licht indrukwekkende foto's.

Wat is volgens TechRadar de beste camera-smartphone?

De beste camera-smartphone volgens TechRadar is de Samsung Galaxy S23 Ultra. Deze smartphone blinkt uit met zijn 108-megapixelhoofdcamera, waarmee je verbluffend scherpe foto's maakt. De 40-megapixel selfiecamera zorgt voor heldere en gedetailleerde zelfportretten.

Met de 100x Space Zoom leg je elk detail vast, zelfs van grote afstand. De S23 Ultra ondersteunt 8K-video-opname, waardoor je professionele kwaliteit video's kunt maken.

Een iPhone camera met de flitser aan

Veelgestelde vragen over camera-smartphones van onze lezers

Dit deel is speciaal toegewijd aan jullie vragen en opmerkingen. Maar ...

We hebben nog geen vragen ontvangen

Stuur ons hieronder via het feedbackformulier vooral jullie vragen of opmerkingen door, zodat we deze hier kunnen doornemen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Rowena is 30 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zichzelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie, webdesign en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van haar hond en gamet ze graag op haar Xbox.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross