Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Uitstekende Foto's met Behulp van de Beste Digitale Camera

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Als ik een nieuwe camera zoek, struin ik urenlang het internet af, vooral omdat er zoveel te kiezen valt. Want hoe weet je of de camera zijn geld waard is? Het vinden van de beste digitale camera is een flinke uitdaging.

Er zijn meerdere factoren om op te letten tijdens kiezen van de juiste camera – waarvan ik wilde dat iemand me die had verteld wanneer ik voor het eerst op zoek ging! Daarom deze handige koopgids met technische termen, maar ook met een duidelijke uitleg.

Waarom een digitale camera aanschaffen?

Tegenwoordig maken smartphones foto's in kwaliteit waar we jaren geleden niet over hadden durven dromen. Maar door de volledige creatieve controle, betere foto's met weinig licht, betere zoom en de langere batterijduur blijft de digitale camera een goede investering. 💵

Bekijk hieronder de top 3 digitale camera's van dit moment:

Empty products count or some error API!

Koopgids: hoe kies ik de beste digitale camera?

Stel jezelf de vraag: wat wil ik met de camera doen? Het antwoord bepaalt welke camera de beste optie is, én helpt om te begrijpen hoe de camera werkt.

Een goede camera kiezen begint met de juiste informatie! Ik begin daarom eerst met onderscheid te maken tussen de verschillende soorten digitale camera's. Vervolgens vertel ik meer over specifiieke kenmerken.

Verschillende soorten camera's

De opties zijn eindeloos. Bekende merken zijn Sony, Panasonic, Canon en Nikon. Ben je op zoek naar de beste reiscamera of verbaas iedereen met prachtige natuurfotografie? Leer hieronder meer over de verschillen tussen de camera's. 📸

Compact camera van sony met een zwarte achtergrond

Compactcamera

De compactcamera gaat eenvoudig overal mee naar toe. Deze camera's hebben een compact formaat en zijn licht van gewicht. Daarnaast zijn ze makkelijk in bediening, want ze gaan uit van het point-and-shoot-principe. Richt de camera op het onderwerp, en schiet de foto!

Een compactcamera bevat een micro four thirds-sensor, waardoor de prijs aantrekkelijk blijft. Dit levert een betere beeldkwaliteit dan een smartphone. De lenzen van een compactcamera zijn helaas niet verwisselbaar.

systeemcamera van sony met zwarte achtergrond

Systeemcamera

Wil je meer van fotografie weten, of vind je professionele kwaliteit belangrijk? Dan is een systeemcamera een goede optie! Deze camera's zijn licht en compact, maar bieden dezelfde hoogwaardige beeldkwaliteit als een goede spiegelreflexcamera.

Omdat veel instellingen via het menu gaan, voelt de bediening echter wat onhandig. Dat geldt vooral wanneer je snel iets wilt aanpassen.

De lenzen van de systeemcamera zijn verder verwisselbaar. In een systeemcamera zit een crop-sensor of een full frame-sensor. Hierdoor is de systeemcamera duurder dan een compactcamera.

Spiegelreflexcamera van Canon met zwarte achtergrond

Spiegelreflexcamera

De spiegelreflexcamera (DSLR) is de meest voorkomende camera onder fotografen en fotografie liefhebbers. Deze camera's bevatten een spiegelhuis. Het spiegelhuis weerkaatst het beeld naar de zoeker. Als je een foto maakt, klikt de spiegel omhoog, en krijgt het licht de kans om op de beeldsensor te vallen. Vandaar de naam!

Door dit spiegelhuis is de camera groter en zwaarder dan andere camera's. Dit kan als pluspunt werken, want het biedt grip en stabiliteit. De bediening van een spiegelreflexcamera is makkelijk – voor bijna elke functie is er een aparte knop. Om het maximale uit deze camera te halen is kennis van fotografie gewenst.

Een DSLR bevat een crop-sensor of een full-frame sensor. De lenzen zijn verwisselbaar, en er is een breed aanbod beschikbaar.

GoPro action camera met zwarte achtergrond

Action camera

Een action camera wordt ook wel een sport camera of een GoPro genoemd. Dit is een kleine camera geschikt voor sportieve activiteiten. Zelfs een extreme sport is geen probleem, want ze zijn meestal schok- en waterbestendig. Met speciale accessoires bevestig je deze camera bovendieneenvoudig aan een helm of stuur.

Een action camera bevat een groothoeklens, oftewel een lens met een wijde beeldhoek. Hierdoor komt veel van de omgeving in beeld. Het is alleen niet mogelijk om de lens van een action camera te verwisselen. Wil je een stabieler beeld? Gebruik dan een statief!

Onderwatercamera

De naam zegt het al: een onderwatercamera maakt foto's onder water, hoewel de camera ook boven water te gebruiken is. Het is een compactcamera met een waterdichte behuizing.

Megapixels

Megapixels zijn niet belangrijk, tenzij je de foto's op groot formaat wilt printen. In de meeste gevallen zijn 10 megapixels genoeg voor dit doeleinde. Een voordeel van meer megapixels is meer detail bij grote afdrukken, maar een nadeel is dat ruis duidelijker wordt bij hoge ISO-waarden.

Filmen

Vroeger was er een duidelijk verschil tussen fotocamera's en videocamera's. Tegenwoordig zijn digitale fotocamera's in staat om video op te nemen. Daarom heeft het fototoestel inmiddels beide taken gekregen.

De meeste digitale camera's filmen in Full HD, maar de beste digitale camera's filmen zelfs in 4K. Een compactcamera voldoet voor vakanties en vlogs. Een professioneel resultaat bereik je met een systeemcamera of spiegelreflexcamera. Dit komt onder andere door de verwisselbare lenzen. Wist je dat zelfs sommige bekende tv-series opgenomen zijn met een spiegelreflexcamera?

Lcd-scherm

Een digitale camera bevat altijd een lcd-scherm waarop je de foto's die je hebt gemaakt makkelijk terugziet. Een lcd-scherm komt in verschillende formaten, met of zonder touchscreen en in enkele gevallen is het scherm zelfs kantelbaar. Handig voor vlogs en selfies!

Digitale camera's vergelijken

Bestandsformaat

Zodra een foto opgeslagen wordt op een geheugenkaart, dan krijgt deze een bestandsformaat. Je kent .JPG waarschijnlijk wel. Professionele camera's bieden daarnaast de optie om een foto op te slaan in .RAW. Dit is een groter bestand, maar levert de meeste details.

Ben je van plan om je foto's onder handen te nemen in Photoshop? Kies een camera die .RAW ondersteunt. In de nabewerking blijven meer mogelijkheden over!

Muisaanwijzer klikt op photoshop icoon

Viewfinder

De viewfinder is de zoeker van de camera. Je gebruikt de zoeker om het kader van de foto te bepalen. Naast de zoeker bevat een digitale camera een lcd-scherm.

Sommige camera's hebben geen viewfinder. Een nadeel hiervan is dat een lcd-scherm reflecteert als de zon schijnt, terwijl de viewfinder geen zonlicht toelaat, omdat je de camera tegen je gezicht aanhoudt.

Daarnaast is het handig om te weten dat er twee soorten zoekers zijn. De eerste is de optische zoeker. Deze is te vinden in spiegelreflexcamera's. Het licht komt de camera binnen, vervolgens schijnt deze op de spiegel en wordt hij weerkaatst naar de zoeker.

De tweede optie is een elektronische zoeker – oftewel een EVF. Het licht wordt via de sensor digitaal omgezet naar een beeld dat getoond wordt door de zoeker. Daarnaast is het mogelijk om handige info ernaast te plaatsen, zoals het histogram. Op deze manier controleer je de belichting in een handomdraai. Een nadeel is een kleine vertraging tussen de werkelijkheid en de zoeker.

Connectiviteit

Deel eenvoudig foto's met vrienden of bekijk tijdens een fotoshoot alvast een voorproefje op de telefoon. Dit is mogelijk met een camera die verbinding maakt via wifi of Bluetooth.

Daarnaast bezitten de meeste camera's over een usb-aansluiting, waarmee je de camera aansluit aan een computer of laptop. Een andere manier om foto's over te zetten naar de computer is met behulp van een kaartlezer. In een kaartlezer passen de gangbare geheugenkaartjes van digitale camera's.

Digitale camera met gps – Wist je dat sommige camera's zelfs zijn uitgerust met gps? Elke foto bevat meta-data. Hierin vind je onder andere de tijd van opname, het type camera, en de toegepaste camera-instellingen. Een camera met gps voegt aan deze data ook de locatie toe.

Beeldsensor

De beeldsensor is het belangrijkste onderdeel in een digitale camera. Het formaat van deze sensor bepaald de kwaliteit van de foto.

De beste kwaliteit bereik je met de full frame-sensor. Deze sensor is te vinden in spiegelreflexcamera's en in sommige systeemcamera's. De sensor heeft hetzelfde formaat als het negatief van de analoge camera. Een goede full frame-camera geeft een heldere en scherpe beeldkwaliteit, zelfs in omgevingen met weinig licht!

Een andere optie is de crop-sensor. Dit is een sensor met een crop factor. Deze crop factor is 1.5x bij de meeste merken, en 1.6x bij Canon. Dit heeft invloed op de brandpuntafstand – en de zoom – van de lens. Een gedeelte van de foto wordt zodoende bijgesneden.

Vermenigvuldig het aantal millimeter (mm) met de crop factor, en je berekent de werkelijke brandpuntafstand. Je wilt bijvoorbeeld een 50 mm lens aanschaffen, maar hebt een camera met een 1.5x crop factor. Vermenigvuldig 50 met 1.5 en je komt uit op een brandpuntafstand van 75 mm. De lens levert meer zoom dan wanneer deze op een full frame-camera geplaatst wordt.

Een sensor die nóg kleiner is: de micro four thirds-sensor. Deze is te vinden in de compactcamera. Het is de goedkoopste optie, maar nog steeds betere kwaliteit dan de sensor die in smartphones te vinden is. Deze sensor heeft een crop factor van 2x, waardoor de lens meer zoom overlegt. Een ander voordeel is dat de lenzen van deze sensor klein en licht zijn!

De 5 beste digitale camera's op een rij

Veelgestelde vragen over digitale camera's

Wat is het verschil tussen een analoge en digitale camera?

Het principe van de camera is voor analoog en digitaal hetzelfde. Bij een digitale camera werkt het als volgt: licht schijnt de lens in, en deze valt op een digitale beeldsensor. Deze beeldsensor verwerkt de foto, en vervolgens wordt deze opgeslagen op een geheugenkaartje.

Een analoge camera heeft geen beeldsensor, maar een filmrolletje. Het filmrolletje wordt belicht wanneer een foto gemaakt wordt. Als het rolletje vol is, dan laat je deze ontwikkelen!

Hoelang gaat een digitale camera mee?

Gemiddeld doet een persoon 5 jaar met een digitale camera, afhankelijk van hoe intensief die persoon de camera gebruikt. Het kan echter altijd gebeuren dat een camera plots kapot gaat.

Wanneer is de digitale camera uitgevonden?

NASA maakte de overstap van analoog naar digitaal om foto's te maken van bepaalde planeten en sterren. In 1975 maakte Steven Sasson – werkzaam bij Eastman Kodak – een prototype van een digitale camera. Het was de eerste in zijn soort, en wordt daarom de eerste digitale camera genoemd. Helaas was deze camera niet bruikbaar voor het grote publiek.

Vanaf de jaren '90 kon de consument eindelijk zelf gebruik maken van de voordelen van de digitale camera! Dat betekent dat digitale fotografie inmiddels 25 jaar bestaat!

Conclusie

Je weet nu op welke kenmerken je moet letten tijdens de aanschaf van een digitale camera, en welke verschillende camera's er op de markt zijn. Je begrijpt zo ook dat de beeldsensor en lenzen de beeldkwaliteit bepalen, maar je weet ook welke andere specificaties voor jou van belang zijn. Bekijk daarom bovenstaande beste digitale camera's nog eens met deze nieuwe kennis in het achterhoofd!

Welke camera wordt het? Heb je nog vragen of tips? Laat het mij en anderen hieronder weten.👇

Was dit artikel behulpzaam?

Auteur
Rowena is 28 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zich zelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van reizen, haar hond, en familie en vrienden!
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2023 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross