Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Het Beste Statief voor Haarscherpe Foto's

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

Fotografeer je graag portretten, landschappen of producten? Of zijn actiefoto's helemaal je ding? Als fotograaf kan ik vertellen dat je het beste statief nodig hebt. Helaas kan ik je ook vertellen dat het vinden van een goed exemplaar niet gemakkelijk is. Daarom schreef ik deze handige koopgids boordevol met tips!

Waarom een statief aanschaffen?

Het beste statief is onmisbaar in je uitrusting, wanneer je graag foto's maakt met een goede camera of camera-smartphone. Het statief biedt stabiliteit. Daardoor bevatten foto's geen bewegingsonscherpte wanneer er weinig licht is of als je een lange sluitertijd gebruikt.

Wil je meerdere foto's maken vanuit hetzelfde standpunt, bijvoorbeeld om deze beelden later samen te voegen tot HDR-foto of een panorama? Dan is een statief een onmisbaar accessoire. 🌆

Wil je direct winkelen? Bekijk dan de drie topkeuzes hieronder!

Studio ME 170 cm Telefoon zwart

Studio ME 170 cm Telefoon zwart
Inclusief statiefkop: Ja
Waterpas: Nee
Inclusief tas: Nee
Aantal secties: 1
Flexibele poten: Ja
Materiaal: Kunststof , Aluminium
Max. werkhoogte: 170 cm
Min. werkhoogte: 62
Bekijk op Bol.com

YSONIC Smartphone Tripod Smartphone Statief brons

YSONIC Smartphone Tripod Smartphone Statief brons
Inclusief statiefkop: Ja
Waterpas: Ja
Inclusief tas: Ja
Aantal secties: 3
Flexibele poten: Ja
Materiaal: Aluminium
Max. werkhoogte: 134 cm
Min. werkhoogte: 400
Bekijk op Bol.com

Hama Star 700 - Statief zwart

Hama Star 700 - Statief zwart
Inclusief statiefkop: Ja
Waterpas: Ja
Inclusief tas: Ja
Aantal secties: 4
Flexibele poten: Nee
Materiaal: Aluminium
Max. werkhoogte: 125 cm
Min. werkhoogte: 42.5
Bekijk op Bol.com

Koopgids: hoe kies ik het beste statief?

Wil jij je fotografievaardigheden naar een hoger niveau tillen? Een goed statief helpt daar zeker bij. Het is handig om eerst verder te lezen, en te ontdekken welke eigenschappen voor je fotografie belangrijk zijn.

Maak je graag landschapsfoto's? Dan heb je een statief nodig dat stabiel genoeg is om de camera stevig op zijn plaats te houden bij harde wind of op ruw terrein. Maak je veel video's? Dan is het fijn als het statief soepel kantelt en beweegt. Lees gauw verder en ontdek het beste statief voor je fotografie en/of video.

Verschillende soorten statieven

Er zijn verschillende soorten statieven. De foto's of video's die je maakt bepalen welk type het beste bij je past. Hieronder heb ik de drie opties voor je op een rijtje gezet!

 • Tripod
  Dit statief heeft drie poten en is daarmee het zwaarste en stabielste statief. Het wordt onder andere gebruikt voor portretten, stillevens en landschappen.
 • Monopod
  Een monopod heeft één poot. Daardoor is het statief vooral bedoeld ter ondersteuning wanneer je gebruik maakt van een zware lens. Ideaal voor het maken van actiefoto's, want het statief biedt veel flexibiliteit.
 • Tafelstatief
  Dit type statief heeft korte poten. Gebruik dit statief op een tafel of op de grond. Deze standpunten zijn vooral handig bij het maken van macrofoto's of een stop-motion. Het statief is klein en daardoor gemakkelijk mee te nemen.
 • Gorillapod
  Dit statief lijkt op het tafelstatief. Het verschil zit in de poten. De poten van een gorillapod zijn buigbaar en daardoor is het statief flexibel in gebruik. De poten klem je eenvoudig vast in een boom of aan een hek.

Statieven vergelijken

Inclusief statiefkopAantal sectiesFlexibele potenMateriaalMax. werkhoogteMin. werkhoogte
1Studio ME 170 cm Telefoon zwartJa1JaKunststof , Aluminium170 cm62
2YSONIC Smartphone Tripod Smartphone Statief bronsJa3JaAluminium134 cm400
3Hama Star 700 - Statief zwartJa4NeeAluminium125 cm42.5
4Statief Tripod Smartphone of CameraJa0JaAluminium , Kunststof103 cm36
5PIXETOOL Universeel Camera en Telefoon zwart | grijsJa3JaAluminium , Kunststof170 cm60

Studio ME 170 cm Telefoon zwart

Inclusief statiefkop: Ja

Aantal secties: 1

Flexibele poten: Ja

Materiaal: Kunststof , Aluminium

Max. werkhoogte: 170 cm

Min. werkhoogte: 62

YSONIC Smartphone Tripod Smartphone Statief brons

Inclusief statiefkop: Ja

Aantal secties: 3

Flexibele poten: Ja

Materiaal: Aluminium

Max. werkhoogte: 134 cm

Min. werkhoogte: 400

Hama Star 700 - Statief zwart

Inclusief statiefkop: Ja

Aantal secties: 4

Flexibele poten: Nee

Materiaal: Aluminium

Max. werkhoogte: 125 cm

Min. werkhoogte: 42.5

Statief Tripod Smartphone of Camera

Inclusief statiefkop: Ja

Aantal secties: 0

Flexibele poten: Ja

Materiaal: Aluminium , Kunststof

Max. werkhoogte: 103 cm

Min. werkhoogte: 36

PIXETOOL Universeel Camera en Telefoon zwart | grijs

Inclusief statiefkop: Ja

Aantal secties: 3

Flexibele poten: Ja

Materiaal: Aluminium , Kunststof

Max. werkhoogte: 170 cm

Min. werkhoogte: 60

Draagvermogen

Het draagvermogen geeft aan hoeveel kilo het statief aankan. Dat is belangrijk, want de beste fullframe-camera of beste spiegelreflexcamera in combinatie met een flinke telelens kan een behoorlijk gewicht hebben. Plaats je een té zware camera, dan valt het statief te makkelijk om.

Voordat je tot aankoop overgaat, is het slim om eerst je camera (met batterygrip en batterij) en grootste lens te wegen. Kies een statief dat minimaal dit gewicht kan dragen. Heb je een digitale camera met een klein formaat, zoals een compactcamera? Dan is dit een minder belangrijke eigenschap.

Statiefkop

Dit is het onderdeel waar je de camera plaatst. De statiefkop heeft invloed op de nauwkeurigheid waarop je je compositie samenstelt. Ook bepaalt het voor een groot gedeelte hoe stabiel de camera op het statief rust. Er zijn grofweg 6 verschillende statiefkoppen. De eigenschappen heb ik hieronder op een rijtje gezet!

Telefoonhouder

De naam zegt het al: deze statiefkop is geschikt om je telefoon vast te houden. Een goede telefoonhouder heeft een sterke grip op je telefoon, zodat deze niet op de grond valt. Je draait de telefoon gemakkelijk horizontaal of verticaal.

Balhoofd

Dit is een populaire statiefkop in de fotografie. Het bestaat uit een vergrendelde bewegende bal. Je verandert makkelijk de positie van de camera wanneer je de vergrendeling eraf haalt. Het geeft veel flexibiliteit, echter is een balhoofd niet zo nauwkeurig.

Driewegkop

Een driewegkop is ook populair in de fotografie. Deze statiefkop biedt meer precisie dan een balhoofd. De kop is in drie richtingen te bewegen en daardoor kun je tilten, pannen en kantelen. Je bent wel iets meer tijd kwijt om alles goed in te stellen!

Panoramakop

Maak je veel panorama's of 360 graden foto's? Investeer in een goed statief met panoramakop. Hiermee draai je de camera moeiteloos rond.

Schommelkop (of gimbal of swinghead)

Film je graag? Met een schommelkop volg je eenvoudig een bewegend onderwerp. De kop is horizontaal en verticaal te bewegen. Dit is ook een geweldige statiefkop als je vogels of andere bewegende voorwerpen fotografeert!

Videokop

Wil je professioneel met film aan de slag? Ga dan voor de videokop. Deze statiefkop bevat een vloeistof. Daardoor worden trillingen beter opgevangen en heb je minder schokken in het beeld. Voor een goed filmshot is dit belangrijk! 🎥

Statiefkop van een statief met snelkoppelingsplaat

Ingeklapte lengte

Let op de ingeklapte lengte van het statief, want dit heeft invloed in de draagbaarheid van het statief. Des te kleiner je het statief kan maken, des te makkelijker deze mee te nemen is.

De poten zijn uitschuifbaar. Je vergrendelt de poten met een draaimechanisme of klemmen. Beide methodes werken snel, het is maar net wat je voorkeur heeft!

Materiaal

Een statief is in de meeste gevallen gemaakt van aluminium of koolstofvezel. Het voordeel van aluminium is de goedkope prijs. Deze statieven wegen meer dan een exemplaar van koolstofvezel en bieden daardoor maximale stabiliteit.

Voor een statief van koolstofvezel betaal je iets meer, maar het statief weegt minder. Dat is makkelijk wanneer je op reis bent. Bovendien absorbeert koolstofvezel de vibraties van trillingen beter.

Heb je een beperkt budget en zoek je het goedkoopste statief? Ga dan voor een statief van kunststof. Dit is de goedkoopste optie. Kunstof is minder stabiel dan aluminium of koolstofvezel. Ook gaat kunststof sneller kapot.

Materialen zoals staal komen ook voor. Dit voelt koud aan in de winter. Daarom hebben de beste statieven schuim of rubber om de poten gewikkeld. Daardoor is het minder vervelend om het statief vast te houden op een koude dag.

Werkhoogte

De minimale en maximale werkhoogte van het statief heeft invloed op het standpunt van je foto's. Daarom is het belangrijk om hier goed over na te denken. Maak je graag foto's vanaf de grond, dan is het nodig dat het statief laag genoeg kan. De minimale en maximale werkhoogtes zijn terug te vinden in de productspecificaties.

Verschillende soorten statiefvoeten

De voeten van het statief bepalen op welke ondergrond het statief stevig staat. Je wilt graag een stabiel statief, ongeacht waar je bent. De beste statieven hebben daarom aanpasbare statiefvoeten.

Laat ik beginnen bij rubberen statiefvoeten. Deze zijn geschikt voor gladde ondergronden. Ze bieden voldoende grip en maken geen krassen op de vloer. Voor een zachte ondergrond, bijvoorbeeld een grasveld, heb je statiefvoeten met spikes nodig. Je statief zakt dan niet weg.

Let ook op of de voeten vast zitten of draaibaar zijn. Dit heeft een grote invloed op de stabiliteit van het statief. Heb je een exemplaar met draaibare poten, controleer dan voordat je foto's maakt of ze goed vastgedraaid zitten.

Middenkolom

Het middenkolom zit tussen de poten van het statief en de statiefkop. Een goed statief heeft een uitschuifbare middenkolom. Daardoor is het mogelijk om een hoger standpunt te kiezen en het geeft de mogelijkheid om het statief tot een compact formaat in te klappen.

Accessoires

Er zijn verschillende accessoires verkrijgbaar waardoor je het statief gemakkelijk aanpast naar je eigen wensen.

Neem je graag foto's op locatie, dan merk je dat het een gedoe is om het statief telkens te verplaatsen. Een statiefstrap maakt dit eenvoudig! Het zorgt voor een goede verdeling van het gewicht en daardoor is het minder belastend om het statief te dragen.

De beste statieven worden geleverd met een statieftas. Dat maakt het vervoeren van je statief gemakkelijk. Bovendien voorkomt het krassen op je statief.

Contragewichten zijn ook handig om te hebben. Het extra gewicht geeft het statief een betere stabiliteit. Maak je gebruik van zware lenzen? Contragewichten maken een wereld van verschil.

De 5 beste statieven op een rij

1. Studio ME 170 cm Telefoon zwart

1. Studio ME 170 cm Telefoon zwart
Max. belastbaar gewicht: 3 kg
Verwijderbare middenkolom: Nee
Inclusief tas: Nee
Aantal secties: 1
Flexibele poten: Ja
Materiaal: Kunststof , Aluminium
Max. werkhoogte: 170 cm
Min. werkhoogte: 62

2. YSONIC Smartphone Tripod Smartphone Statief brons

2. YSONIC Smartphone Tripod Smartphone Statief brons
Max. belastbaar gewicht: 1 kg
Verwijderbare middenkolom: Nee
Inclusief tas: Ja
Aantal secties: 3
Flexibele poten: Ja
Materiaal: Aluminium
Max. werkhoogte: 134 cm
Min. werkhoogte: 400

3. Hama Star 700 - Statief zwart

3. Hama Star 700 - Statief zwart
Max. belastbaar gewicht: 1 kg
Verwijderbare middenkolom: Nee
Inclusief tas: Ja
Aantal secties: 4
Flexibele poten: Nee
Materiaal: Aluminium
Max. werkhoogte: 125 cm
Min. werkhoogte: 42.5

4. Statief Tripod Smartphone of Camera

4. Statief Tripod Smartphone of Camera
Max. belastbaar gewicht: 2 kg
Verwijderbare middenkolom: Nee
Inclusief tas: Ja
Aantal secties: 0
Flexibele poten: Ja
Materiaal: Aluminium , Kunststof
Max. werkhoogte: 103 cm
Min. werkhoogte: 36

5. PIXETOOL Universeel Camera en Telefoon zwart | grijs

5. PIXETOOL Universeel Camera en Telefoon zwart | grijs
Max. belastbaar gewicht: 3 kg
Verwijderbare middenkolom: Nee
Inclusief tas: Ja
Aantal secties: 3
Flexibele poten: Ja
Materiaal: Aluminium , Kunststof
Max. werkhoogte: 170 cm
Min. werkhoogte: 60

Veelgestelde vragen over statieven

Hier vind je de veelgestelde vragen over statieven. Staat het antwoord dat je zoekt er niet bij? Geef dit dan aan ons door!

Wat is een balhoofd statief?

Een balhoofd statief heeft een statiefkop dat bestaat uit een bewegende bal. Daardoor ervaar je ultieme flexibiliteit om het standpunt te bepalen. Het bevat een vergrendeling waarbij je de bal vastzet wanneer je een foto maakt.

Welk statief voor natuurfotografie?

In de natuur kan het zwaar worden. Kies daarom voor een tripod gemaakt van een sterk materiaal, want alleen dan kan het statief tegen een stootje. Ga voor een driewegkop of een balhoofd.

Hoe gebruik je een monopod?

Plaats de monopod stevig op de grond. Houd deze vervolgens met één hand vast (net onder de camera) terwijl je met de andere hand de camera bedient. Zorg dat je prettig en stabiel staat!

Conclusie

Ik hoop dat je snel het beste statief vind die past bij de foto's die je maakt. Een landschapsfotograaf heeft andere eisen dan iemand die de hele dag in de studio werkt. Mijn uitleg heeft hopelijk handige tips gegeven. Of je nu professionele video's maakt of graag plaatjes schiet van landschappen, bekijk en vergelijk gauw de top 5 van vandaag. 🎬

Bedankt voor je tijd. Heb je nog vragen of suggesties over het beste statief? Aarzel dan niet om hieronder een reactie achter te laten!

Was dit artikel behulpzaam?

Auteur
Rowena is 30 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zichzelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie, webdesign en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van haar hond en gamet ze graag op haar Xbox.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2023 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross