Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Professionele Foto's met de Beste Fullframe-Camera

Kijk door de zoeker van de beste fullframe-camera, en be amazed. De voordelen van dit type camera zijn tarijk: denk aan weinig ruis in omstandigheden met weinig licht, en haarscherpe foto's met veel detail.

Met behulp van deze koopgids wordt het kiezen van een nieuwe fullframe-camera een eenvoudige taak. Kom alles te weten over belangrijke specificaties, en welke camera aansluit op jouw specifieke wensen. Om te beginnen staan hieronder de top 5 beste fullframe-camera's van dit moment:

Waarom een fullframe-camera aanschaffen?

De beeldkwaliteit van een camera wordt grotendeels bepaald door de beeldsensor. Een fullframe-sensor is te vinden in een goede digitale camera, zoals een systeemcamera of spiegelreflexcamera.

Je vindt deze sensor niet in een instant camera, een onderwatercamera, en zelfs niet in de beste compactcamera. Hiervoor is de sensor te duur.

Een groot pluspunt is de uitstekende beeldkwaliteit in omstandigheden met weinig licht. Een fullframe-sensor is minder gevoelig voor ruis, waardoor je de ISO hoger kunt instellen. De ISO bepaalt de lichtgevoeligheid van de beeldsensor.

Een ander voordeel is een betere scherptediepte. Ken je die dromerige beelden met een onscherpe achtergrond? Deze onscherpte is bij een fullframe-camera op zijn best – perfect voor portretfotografie. Bovendien is het dynamisch bereik (het verschil tussen licht en donker) van een fullframe-camera optimaal.

Er kleven ook nadelen aan. De prijs is hier één van. De sensor is duur, waardoor deze camera's pas verkrijgbaar zijn vanaf € 2000. Voor dit bedrag moet fotografie een serieuze bezigheid zijn. 💰

Een laatste nadeel is dat lensfouten aan de rand van de foto eerder voorkomen. Gelukkig is het in de nabewerking mogelijk om lenscorrecties toe te passen, maar dan moet je wel net weten hoe. Zo verdwijnen ze als sneeuw voor de zon!

Sony A7 II + FE zwart

Sony A7 II + FE zwart
Lensvatting: Sony E
Gewicht: 1786 g
Type beeldstabilisatie: In de body
Videokwaliteit: Full HD
Geheugenkaartslot: SD-kaart
Bekijk op Bol.comPijltjeBekijk op CoolbluePijltje

Canon EOS R6 mark II zwart

Canon EOS R6 mark II zwart
Lensvatting: Canon RF
Gewicht: 1393 g
Videokwaliteit: 4K
Geheugenkaartslot: SD-kaart
Bekijk op Bol.comPijltje

Sony A7 II Body zwart

Sony A7 II Body zwart
Lensvatting: Sony E
Gewicht: 1412 g
Type beeldstabilisatie: In de body
Videokwaliteit: Full HD
Geheugenkaartslot: SD-kaart
Bekijk op Bol.comPijltjeBekijk op CoolbluePijltje

Koopgids: hoe kies ik de beste fullframe-camera?

Er is een ruim aanbod beschikbaar. Iedereen heeft andere wensen, en daarom is de beste fullframe-camera voor iedereen anders. Professionele fotografen zijn doorgaans erg te spreken over full frame-camera's. Je mag dan ook verwachten dat een fullframe-camera is voorzien van de meeste functies.

Om de keuze eenvoudig te maken heb ik de belangrijkste kenmerken hieronder neergezet. Dit bespaart een hoop gedoe én geld.

Full-frame vs. crop-factor

De fullframe-sensor is gebaseerd op de analoge fotografe. Het formaat is hetzelfde als een filmnegatief. Dit is 24 mm x 26 mm. Helaas is dit duur om te produceren. Daarom bedachten camerafabrikanten een alternatief: de APS-C-sensor. Dit maakte digitale fotografie toegankelijk voor iedereen.

Deze APS-C-sensor heeft een crop factor. Deze bedraagt 1.5x of 1.6x, afhankelijk van de camerafabrikant. Dit houdt in dat een gedeelte van de foto wordt bijgesneden, wat weer invloed heeft op de brandpuntafstand.

Dit beïnvloedt op zijn beurt de beeldhoek én de zoom van een foto. Om de brandpuntafstand beter te begrijpen, volgt hieronder een tabel:

Groothoeklens10 mm - 35 mmWijde beeldhoek en veel van de omgevig zichtbaar
Standaard 35 mm - 60 mmBeeldhoek gelijk aan wat het menselijk oog ziet.
Telelens60 mm - 300 mm Kleine beeldhoek en weinig van de omgeving zichtbaar.

Ter illustratie: een 10 mm lens op een camera met crop factor 1.5x wordt een 15 mm lens (crop factor × aantal mm). Om het kort samen te vatten: een APS-C-sensor biedt meer zoom, en lensfouten komen minder snel voor. Maar een foto heeft minder detail, en meer ruis bij slechte lichtomstandigheden.

Een fullframe-sensor biedt ultieme scherptediepte, presteert beter in omstandigheden met weinig licht, heeft een groter dynamisch bereik, en gebruikt de volledige beeldhoek. Als één van deze zaken belangrijk voor jou zijn, is dat reden genoeg om over te stappen naar full-frame.

Middenformaat! – Wist je dat er beeldsensoren bestaan die nog groter zijn dan de fullframe-sensor? De middenformaat camera levert gigantische beelden. De Hasselblad camera is het bekendste merk. Deze camera's zijn verkrijgbaar tussen € 3.500 en € 40.000.

Hoe zit dat met megapixels?

Je vraagt het je waarschijnlijk af: en die megapixels dan? Een fullframe-camera met 10 megapixels is beter dan een smartphone met 40 megapixels. Dat komt omdat de sensor van de telefoon zo klein is dat de pixels geen ruimte hebben. Ze lopen in elkaar over. Een fullframe-camera biedt meer dan genoeg ruimte voor de pixels. Meer ruimte betekent meer detail en scherpte.

Daarnaast geldt dat je je niet blind moet staren op megapixels. Deze zijn meer van belang als je van plan bent je foto's op formaten wilt printen die boven A4-formaat uitvalt, dan wanneer je je foto's alleen op je pc bekijkt.

Persoon houdt full-frame systeemcamera van Sony vast

Systeemcamera of spiegelreflexcamera?

Een fullframe-sensor is te vinden in een systeemcamera of spiegelreflexcamera. Maar hoe beslissen tussen deze twee?

Beide camera's hebben voor- en nadelen. Het grote verschil tussen deze twee camera's is dat een systeemcamera geen spiegelhuis heeft. Deze camera heeft een digitale zoeker, terwijl een spiegelreflexcamera (DSLR) een optische zoeker heeft.

Een nadeel van de digitale zoeker is een korte vertraging tussen de werkelijkheid en de zoeker, maar in ruil daarvoor is dat alle informatie over de foto meteen in de zoeker staat. Let wel op: sommige systeemcamera's hebben geen zoeker, maar alleen een lcd-scherm. Dit is onhandig voor brildragers, of wanneer de zon schijnt. 😎

Met een optische zoeker zie je de werkelijkheid. Het licht komt de camera binnen via de lens, en dit valt op de spiegel. De spiegel weerkaatst dit naar de zoeker, waar het beeld zichtbaar is.

De systeemcamera is licht en compact. Sommige passen zelfs in de broekzak – tenzij je een zware lens erop hebt. De DSLR is groot en zwaar, maar biedt daardoor grip en stabiliteit.

De spiegelreflexcamera is een ruime tijd op de markt, daarom is een breed aanbod aan lenzen beschikbaar. De systeemcamera is daarmee vergeleken nieuw, en is daardoor juist innovatief.

Maak een lijst met criteria wat voor jou belangrijk is. Kies aan de hand daarvan of de perfecte camera een systeemcamera of spiegelreflexcamera is.

Formaat en gewicht

Fullframe-camera's hebben verwisselbare lenzen. Het formaat en gewicht hangt voor een groot deel van de lens af, maar vergis je niet in het gewicht van een fullframe-DSLR. Dit maakt een behoorlijk verschil. 💪

Tussen de specificaties staat het gewicht, en de afmetingen van de camera aangegeven. Bedenk wat je fotografeert, en hoe. Ben je vaak onderweg, dan is een klein en compact model ideaal. Of wil je juist een stabiele camera die je makkelijk stevig vastpakt, omdat je zware telelenzen hebt?

Zodra je hier antwoord op hebt, dan ben je weer een stap dichterbij een nieuwe camera.

Canon camera o houten tafel

Lenzen

Over lenzen valt een heleboel te vertellen. Belangrijk om te benoemen is dat niet alle lenzen op een fullframe-camera passen. Canon heeft de goedkopere EF-s lenzen, en Nikon heeft de DX-lenzen voor camera's met een crop-factor.

Besef dat deze lenzen niet geschikt zijn voor de fullframe-sensor; de camera kan zelfs kapot gaan als je de verkeerde lens er toch op probeert te passen. Canon heeft een handige truc om de geschikte lenzen snel te herkennen: de rode ring eromheen staat voor een fullframe-lens. ⭕

Een fullframe-objectief past daarentegen wél op een crop camera. Handig om jezelf voor te bereiden op een toekomstige overstap naar full-frame.

Een fullframe-camera heeft geen crop-factor. Dat betekent dat deze de volledige beeldhoek benut! Dit is fijn als je fotografeert met groothoek of een fish eye-lens.

Als laatste is het de moeite waard om te benoemen dat een fullframe-objectief de hoogst haalbare kwaliteit biedt.

Degelijk en sterk

De fullframe-camera is ontworpen voor professioneel gebruik. Een camera die tegen een stootje kan is daarom gewenst. Ga daarom als het kan voor een behuizing metaal in plaats van kunststof. Dit maakt de camera degelijk en sterk. Zelfs regen is geen probleem!

Lcd-scherm

Een goede fullframe-camera beschikt altijd over een lcd-scherm. Kijk snel foto's terug en controleer de belichting via het histogram. Een kantelbaar lcd-scherm met touchscreen is handig wanneer foto's in lastige hoeken gemaakt worden, of wanneer je de camera gebruikt als vlogcamera.

Fullframe-camera's vergelijken

Afmetingen (b x h x d)GewichtGeheugenkaartslotVideokwaliteitInclusief Lens
1Sony A7 II + FE zwart127 x 59 x 59,7 mm1786 gSD-kaartFull HDInclusief 1 lens
2Canon EOS R6 mark II zwart1384 x 984 x 884 mm1393 gSD-kaart4KInclusief 1 lens
3Sony A7 II Body zwart127 x 59 x 59,7 mm1412 gSD-kaartFull HDZonder lens
4Sony A7 IV + FE zwart131,3 x 96,4 x 79,8 mm1746 gSD-kaart4KInclusief 1 lens
5Canon EOS R5 Body zwart135,8 x 97,5 x 88 mm650 gSD-kaart4KZonder lens

Sony A7 II + FE zwart

Afmetingen (b x h x d): 127 x 59 x 59,7 mm

Gewicht: 1786 g

Geheugenkaartslot: SD-kaart

Videokwaliteit: Full HD

Inclusief Lens: Inclusief 1 lens

Canon EOS R6 mark II zwart

Afmetingen (b x h x d): 1384 x 984 x 884 mm

Gewicht: 1393 g

Geheugenkaartslot: SD-kaart

Videokwaliteit: 4K

Inclusief Lens: Inclusief 1 lens

Sony A7 II Body zwart

Afmetingen (b x h x d): 127 x 59 x 59,7 mm

Gewicht: 1412 g

Geheugenkaartslot: SD-kaart

Videokwaliteit: Full HD

Inclusief Lens: Zonder lens

Sony A7 IV + FE zwart

Afmetingen (b x h x d): 131,3 x 96,4 x 79,8 mm

Gewicht: 1746 g

Geheugenkaartslot: SD-kaart

Videokwaliteit: 4K

Inclusief Lens: Inclusief 1 lens

Canon EOS R5 Body zwart

Afmetingen (b x h x d): 135,8 x 97,5 x 88 mm

Gewicht: 650 g

Geheugenkaartslot: SD-kaart

Videokwaliteit: 4K

Inclusief Lens: Zonder lens

Snelheid

Liefhebbers van sportfotografie willen graag een snelle camera. De snelheid wordt bepaald door meerdere factoren.

Kijk naar het aantal foto's per seconde. Over het algemeen presteren fullframe-systeemcamera's beter dan spiegelreflexcamera's. De spiegel van de spiegelreflexcamera moet telkens open én dicht klappen, waardoor het simpelweg niet mogelijk is om 60 foto's per seconde te maken.

Vervolgens heeft de autofocus invloed op de snelheid van het automatisch scherpstellen. Het middelste punt werkt het beste, en is het snelst. De gemiddelde fullframe-camera beschikt over genoeg scherpstelpunten en capaciteit om snel scherp te stellen.

Als laatste is het noodzakelijk om een snelle geheugenkaart te kopen. Als meerdere beelden achter elkaar gemaakt worden, dan is het belangrijk dat het kaartje dit aankan. Kies een Ultra High Speed kaart. Kies minimaal een UHS 3 – dit staat op het geheugenkaartje vermeld.

Man doet sd-kaart in camera

Filmen met een fullframe-camera

Er ging een wereld voor professionals open toen de eerste fullframe-fotocamera op de markt kwam die kon filmen. Talloze tv-series zijn sindsdien opgenomen met fullframe-fotocamera's. Hiervoor zijn drie redenen.

Een fullframe-fotocamera is goedkoper dan een professionele filmcamera. Bovendien gebruikt de camera de volledige beeldsensor, waardoor 4K en Full HD optimaal weergegeven worden. Het laatste voordeel is het brede aanbod van kwaliteitslenzen, die tevens lichtsterk zijn.

De fullframe-systeemcamera presteert met video nét iets beter dan de spiegelreflex. Deze camera heeft een snellere autofocus, en biedt zelfs de mogelijkheid om in slow-motion op te nemen.

Accessoires

Om het compleet te maken zijn accessoires verkrijgbaar die bijdragen aan betere foto's:

  • Het belangrijkste is een betrouwbare cameratas of camerarugzak om de camera veilig te vervoeren.
  • Een stabiel statief is vereist voor studio foto's of opnamen met een telelens.
  • Een externe flitser geeft perfect licht op donkere locaties.
  • Met extra accu's en een batterygrip film je uren aan één stuk.

De 5 beste fullframe-camera's op een rij

1. Sony A7 II + FE zwart

1. Sony A7 II + FE zwart
Type beeldstabilisatie: In de body
Lensvatting: Sony E
Foto's per seconde: 60 FPS
AF-systeem: 117
Levensduur batterij: 350 foto's
Videokwaliteit: Full HD
Aantal megapixels: 24,7 megapixels
Wifi: Ja
Spatwaterdicht: Nee

2. Canon EOS R6 mark II zwart

2. Canon EOS R6 mark II zwart
Lensvatting: Canon RF
AF-systeem: 0
Videokwaliteit: 4K
Aantal megapixels: 24,2 megapixels
Wifi: Ja
Spatwaterdicht: Ja

3. Sony A7 II Body zwart

3. Sony A7 II Body zwart
Type beeldstabilisatie: In de body
Lensvatting: Sony E
Foto's per seconde: 60 FPS
AF-systeem: 117
Levensduur batterij: 350 foto's
Videokwaliteit: Full HD
Aantal megapixels: 24,7 megapixels
Wifi: Ja
Spatwaterdicht: Nee

4. Sony A7 IV + FE zwart

4. Sony A7 IV + FE zwart
Type beeldstabilisatie: In de body
Lensvatting: Sony E
Foto's per seconde: 10 FPS
AF-systeem: 759
Videokwaliteit: 4K
Aantal megapixels: 33 megapixels
Wifi: Ja
Spatwaterdicht: Nee

5. Canon EOS R5 Body zwart

5. Canon EOS R5 Body zwart
Type beeldstabilisatie: In de body
Lensvatting: Canon EF
Foto's per seconde: 29,97 FPS
AF-systeem: 5,94
Levensduur batterij: 0 foto's
Videokwaliteit: 4K
Aantal megapixels: 47,1 megapixels
Wifi: Ja
Spatwaterdicht: Ja

Veelgestelde vragen over fullframe-camera's

Wanneer overstappen op full-frame?

Een fullframe-camera is een investering. De eerste jaren dat je bezig bent met fotografie volstaat een camera met crop-sensor. Merk je steeds vaker dat je tegen de grenzen van de camera aanloopt? Dan wordt het tijd om te kijken naar een full-frame.

Moet ik een fullframe-camera reinigen?

Telkens als je de lens wisselt, krijgt stof de kans om op de sensor te belanden. Dit wil je absoluut niet! Laat de camera reinigen bij een camerawinkel, of schaf een reinigingsset aan. Ga voorzichtig te werk, want de binnenkant van de camera is kwetsbaar. Kijk vooral uit tijdens het reinigen van een spiegelreflexcamera.

Conclusie

Er zijn meerdere cameramerken, met verschillende systemen. Deze camerasystemen hebben weer verschillende afmetingen, gewichten, lenzen en prijzen. Bepaal voor aanschaf van een fullframe-camera wat je ermee gaat doen, en hoe hoog het budget is. Alleen op die manier maak je een weloverwogen beslissing.

De bovenstaande top 5 van dit moment helpt om de beste full-frame te vinden, vooral nu je alle informatie hebt. Heb je nog vragen of tips? Welke camera heb jij? Laat het mij en anderen hieronder weten! ⬇️

Was dit artikel behulpzaam?

Auteur
Rowena is 28 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zich zelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van reizen, haar hond, en familie en vrienden!
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2023 Technerds.nl All rights reserved
cross