Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Professionele Foto's met de Beste Full-Frame Camera

Kijk door de zoeker van de beste full-frame camera, en be amazed. De voordelen van dit type camera zijn tarijk: denk aan weinig ruis in omstandigheden met weinig licht, en haarscherpe foto's met veel detail.

Met behulp van deze koopgids wordt het kiezen van een nieuwe full-frame camera een eenvoudige taak. Kom alles te weten over belangrijke specificaties, en welke camera aansluit op jouw specifieke wensen. Om te beginnen staan hieronder de top 5 beste full-frame camera's van dit moment:

Waarom een full-frame camera aanschaffen?

De beeldkwaliteit van een camera wordt grotendeels bepaald door de beeldsensor. Een full-frame sensor is te vinden in een goede digitale camera, zoals een systeemcamera of spiegelreflexcamera.

Je vindt deze sensor niet in een instant camera, een onderwatercamera, en zelfs niet in de beste compactcamera. Hiervoor is de sensor te duur.

Een groot pluspunt is de uitstekende beeldkwaliteit in omstandigheden met weinig licht. Een full-frame sensor is minder gevoelig voor ruis, waardoor je de ISO hoger kunt instellen. De ISO bepaalt de lichtgevoeligheid van de beeldsensor.

Een ander voordeel is een betere scherptediepte. Ken je die dromerige beelden met een onscherpe achtergrond? Deze onscherpte is bij een full-frame camera op zijn best – perfect voor portretfotografie. Bovendien is het dynamisch bereik (het verschil tussen licht en donker) van een full-frame camera optimaal.

Er kleven ook nadelen aan. De prijs is hier één van. De sensor is duur, waardoor deze camera's pas verkrijgbaar zijn vanaf € 2000. Voor dit bedrag moet fotografie een serieuze bezigheid zijn. 💰

Een laatste nadeel is dat lensfouten aan de rand van de foto eerder voorkomen. Gelukkig is het in de nabewerking mogelijk om lenscorrecties toe te passen, maar dan moet je wel net weten hoe. Zo verdwijnen ze als sneeuw voor de zon!

Canon EOS 6D + 24-105mm IS STM

Canon EOS 6D + 24-105mm IS STM
Type beeldstabilisatie: In de lens
Geheugenkaartslot: SD-kaart
Lensvatting: Canon EF
Videokwaliteit: Full HD
Gewicht: 2941 gram
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Canon EOS 6D Mark II Body

Canon EOS 6D Mark II Body
Type beeldstabilisatie: In de lens
Geheugenkaartslot: SD-kaart
Lensvatting: Canon EF
Videokwaliteit: Full HD
Gewicht: 1598 gram
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

Canon EOS 5D Mark IV Body

Canon EOS 5D Mark IV Body
Type beeldstabilisatie: Geen beeldstabilisatie
Geheugenkaartslot: SD-kaart
Lensvatting: Canon EF
Videokwaliteit: 4K
Gewicht: 890 gram
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Koopgids: hoe kies ik de beste full-frame camera?

Er is een ruim aanbod beschikbaar. Iedereen heeft andere wensen, en daarom is de beste full-frame camera voor iedereen anders. Professionele fotografen zijn doorgaans erg te spreken over full frame-camera's. Je mag dan ook verwachten dat een full-frame camera is voorzien van de meeste functies.

Om de keuze eenvoudig te maken heb ik de belangrijkste kenmerken hieronder neergezet. Dit bespaart een hoop gedoe én geld.

Full-frame vs. crop-factor

De full-frame sensor is gebaseerd op de analoge fotografe. Het formaat is hetzelfde als een filmnegatief. Dit is 24 mm x 26 mm. Helaas is dit duur om te produceren. Daarom bedachten camerafabrikanten een alternatief: de APS-C-sensor. Dit maakte digitale fotografie toegankelijk voor iedereen.

Deze APS-C-sensor heeft een crop factor. Deze bedraagt 1.5x of 1.6x, afhankelijk van de camerafabrikant. Dit houdt in dat een gedeelte van de foto wordt bijgesneden, wat weer invloed heeft op de brandpuntafstand.

Dit beïnvloedt op zijn beurt de beeldhoek én de zoom van een foto. Om de brandpuntafstand beter te begrijpen, volgt hieronder een tabel:

Groothoeklens10 mm - 35 mmWijde beeldhoek en veel van de omgevig zichtbaar
Standaard 35 mm - 60 mmBeeldhoek gelijk aan wat het menselijk oog ziet.
Telelens60 mm - 300 mm Kleine beeldhoek en weinig van de omgeving zichtbaar.

Ter illustratie: een 10 mm lens op een camera met crop factor 1.5x wordt een 15 mm lens (crop factor × aantal mm). Om het kort samen te vatten: een APS-C-sensor biedt meer zoom, en lensfouten komen minder snel voor. Maar een foto heeft minder detail, en meer ruis bij slechte lichtomstandigheden.

Een full-frame sensor biedt ultieme scherptediepte, presteert beter in omstandigheden met weinig licht, heeft een groter dynamisch bereik, en gebruikt de volledige beeldhoek. Als één van deze zaken belangrijk voor jou zijn, is dat reden genoeg om over te stappen naar full-frame.

Middenformaat! – Wist je dat er beeldsensoren bestaan die nog groter zijn dan de full-frame sensor? De middenformaat camera levert gigantische beelden. De Hasselblad camera is het bekendste merk. Deze camera's zijn verkrijgbaar tussen € 3.500 en € 40.000.

Hoe zit dat met megapixels?

Je vraagt het je waarschijnlijk af: en die megapixels dan? Een full-frame camera met 10 megapixels is beter dan een smartphone met 40 megapixels. Dat komt omdat de sensor van de telefoon zo klein is dat de pixels geen ruimte hebben. Ze lopen in elkaar over. Een full-frame camera biedt meer dan genoeg ruimte voor de pixels. Meer ruimte betekent meer detail en scherpte.

Daarnaast geldt dat je je niet blind moet staren op megapixels. Deze zijn meer van belang als je van plan bent je foto's op formaten wilt printen die boven A4-formaat uitvalt, dan wanneer je je foto's alleen op je pc bekijkt.

Persoon houdt full-frame systeemcamera van Sony vast

Systeemcamera of spiegelreflexcamera?

Een full-frame sensor is te vinden in een systeemcamera of spiegelreflexcamera. Maar hoe beslissen tussen deze twee?

Beide camera's hebben voor- en nadelen. Het grote verschil tussen deze twee camera's is dat een systeemcamera geen spiegelhuis heeft. Deze camera heeft een digitale zoeker, terwijl een spiegelreflexcamera (DSLR) een optische zoeker heeft.

Een nadeel van de digitale zoeker is een korte vertraging tussen de werkelijkheid en de zoeker, maar in ruil daarvoor is dat alle informatie over de foto meteen in de zoeker staat. Let wel op: sommige systeemcamera's hebben geen zoeker, maar alleen een lcd-scherm. Dit is onhandig voor brildragers, of wanneer de zon schijnt. 😎

Met een optische zoeker zie je de werkelijkheid. Het licht komt de camera binnen via de lens, en dit valt op de spiegel. De spiegel weerkaatst dit naar de zoeker, waar het beeld zichtbaar is.

De systeemcamera is licht en compact. Sommige passen zelfs in de broekzak – tenzij je een zware lens erop hebt. De DSLR is groot en zwaar, maar biedt daardoor grip en stabiliteit.

De spiegelreflexcamera is een ruime tijd op de markt, daarom is een breed aanbod aan lenzen beschikbaar. De systeemcamera is daarmee vergeleken nieuw, en is daardoor juist innovatief.

Maak een lijst met criteria wat voor jou belangrijk is. Kies aan de hand daarvan of de perfecte camera een systeemcamera of spiegelreflexcamera is.

Formaat en gewicht

Full-frame camera's hebben verwisselbare lenzen. Het formaat en gewicht hangt voor een groot deel van de lens af, maar vergis je niet in het gewicht van een full-frame DSLR. Dit maakt een behoorlijk verschil. 💪

Tussen de specificaties staat het gewicht, en de afmetingen van de camera aangegeven. Bedenk wat je fotografeert, en hoe. Ben je vaak onderweg, dan is een klein en compact model ideaal. Of wil je juist een stabiele camera die je makkelijk stevig vastpakt, omdat je zware telelenzen hebt?

Zodra je hier antwoord op hebt, dan ben je weer een stap dichterbij een nieuwe camera.

Canon camera o houten tafel

Lenzen

Over lenzen valt een heleboel te vertellen. Belangrijk om te benoemen is dat niet alle lenzen op een full-frame camera passen. Canon heeft de goedkopere EF-s lenzen, en Nikon heeft de DX-lenzen voor camera's met een crop-factor.

Besef dat deze lenzen niet geschikt zijn voor de full-frame sensor; de camera kan zelfs kapot gaan als je de verkeerde lens er toch op probeert te passen. Canon heeft een handige truc om de geschikte lenzen snel te herkennen: de rode ring eromheen staat voor een full frame-lens. ⭕

Een full-frame objectief past daarentegen wél op een crop camera. Handig om jezelf voor te bereiden op een toekomstige overstap naar full-frame.

Een full-frame camera heeft geen crop-factor. Dat betekent dat deze de volledige beeldhoek benut! Dit is fijn als je fotografeert met groothoek of een fish eye-lens.

Als laatste is het de moeite waard om te benoemen dat een full-frame objectief de hoogst haalbare kwaliteit biedt.

Degelijk en sterk

De full-frame camera is ontworpen voor professioneel gebruik. Een camera die tegen een stootje kan is daarom gewenst. Ga daarom als het kan voor een behuizing metaal in plaats van kunststof. Dit maakt de camera degelijk en sterk. Zelfs regen is geen probleem!

Lcd-scherm

Een goede full-frame camera beschikt altijd over een lcd-scherm. Kijk snel foto's terug en controleer de belichting via het histogram. Een kantelbaar lcd-scherm met touchscreen is handig wanneer foto's in lastige hoeken gemaakt worden, of wanneer je de camera gebruikt als vlogcamera.

Full-frame camera's vergelijken

Afmetingen (b x h x d)GeheugenkaartslotVideokwaliteitInclusief LensGewicht
1Canon EOS 6D + 24-105mm IS STM144 x 100 x 71,2 mmSD-kaartFull HDInclusief 1 lens2941 gram
2Canon EOS 6D Mark II Body144 x 110,5 x 74,8 mmSD-kaartFull HDZonder lens1598 gram
3Canon EOS 5D Mark IV Body150,7 x 116,4 x 75,9 mmSD-kaart4KZonder lens890 gram
4Canon EOS 5D Mark II EF 24-105mm Kit152 x 75 x 113,5 mmCompact Flash | SD-kaart | Mini SDHC-kaart4KInclusief 1 lens890 gram
5Pentax K-1 II Body schwarz SLR camerabody 36,4 MP CMOS 7360 x 4912 Pixels Zwart136,5 x 110 x 85,5 mmSD-kaart4KZonder lens1010 gram

Canon EOS 6D + 24-105mm IS STM

Afmetingen (b x h x d): 144 x 100 x 71,2 mm

Geheugenkaartslot: SD-kaart

Videokwaliteit: Full HD

Inclusief Lens: Inclusief 1 lens

Gewicht: 2941 gram

Canon EOS 6D Mark II Body

Afmetingen (b x h x d): 144 x 110,5 x 74,8 mm

Geheugenkaartslot: SD-kaart

Videokwaliteit: Full HD

Inclusief Lens: Zonder lens

Gewicht: 1598 gram

Canon EOS 5D Mark IV Body

Afmetingen (b x h x d): 150,7 x 116,4 x 75,9 mm

Geheugenkaartslot: SD-kaart

Videokwaliteit: 4K

Inclusief Lens: Zonder lens

Gewicht: 890 gram

Canon EOS 5D Mark II EF 24-105mm Kit

Afmetingen (b x h x d): 152 x 75 x 113,5 mm

Geheugenkaartslot: Compact Flash | SD-kaart | Mini SDHC-kaart

Videokwaliteit: 4K

Inclusief Lens: Inclusief 1 lens

Gewicht: 890 gram

Pentax K-1 II Body schwarz SLR camerabody 36,4 MP CMOS 7360 x 4912 Pixels Zwart

Afmetingen (b x h x d): 136,5 x 110 x 85,5 mm

Geheugenkaartslot: SD-kaart

Videokwaliteit: 4K

Inclusief Lens: Zonder lens

Gewicht: 1010 gram

Snelheid

Liefhebbers van sportfotografie willen graag een snelle camera. De snelheid wordt bepaald door meerdere factoren.

Kijk naar het aantal foto's per seconden. Over het algemeen presteren full-frame systeemcamera's beter dan spiegelreflexcamera's. De spiegel van de spiegelreflexcamera moet telkens open én dicht klappen, waardoor het simpelweg niet mogelijk is om 60 foto's per seconden te maken.

Vervolgens heeft de autofocus invloed op de snelheid van het automatisch scherpstellen. Het middelste punt werkt het beste, en is het snelst. De gemiddelde full-frame camera beschikt over genoeg scherpstelpunten en capaciteit om snel scherp te stellen.

Als laatste is het noodzakelijk om een snelle geheugenkaart te kopen. Als meerdere beelden achter elkaar gemaakt worden, dan is het belangrijk dat het kaartje dit aankan. Kies een Ultra High Speed kaart. Kies minimaal een UHS 3 – dit staat op het geheugenkaartje vermeld.

Man doet sd-kaart in camera

Filmen met een full-frame camera

Er ging een wereld voor professionals open toen de eerste full-frame fotocamera op de markt kwam die kon filmen. Talloze tv-series zijn sindsdien opgenomen met full-frame fotocamera's. Hiervoor zijn drie redenen.

Een full-frame fotocamera is goedkoper dan een professionele filmcamera. Bovendien gebruikt de camera de volledige beeldsensor, waardoor 4K en Full HD optimaal weergegeven worden. Het laatste voordeel is het brede aanbod van kwaliteitslenzen, die tevens lichtsterk zijn.

De full-frame ysteemcamera presteert met video nét iets beter dan de spiegelreflex. Deze camera heeft een snellere autofocus, en biedt zelfs de mogelijkheid om in slow-motion op te nemen.

Accessoires

Om het compleet te maken zijn accessoires verkrijgbaar die bijdragen aan betere foto's:

  • Het belangrijkste is een betrouwbare cameratas om de camera veilig te vervoeren.
  • Een stabiel statief is vereist voor studio foto's of opnamen met een telelens.
  • Een externe flitser geeft perfect licht op donkere locaties.
  • Met extra accu's en een batterygrip film je uren aan één stuk.

De 5 beste full-frame camera's op een rij

1. Canon EOS 6D + 24-105mm IS STM

1. Canon EOS 6D + 24-105mm IS STM
Aantal megapixels: 20,6 megapixels
AF-systeem: 11
Foto's per seconde: 4,5 FPS
Type beeldstabilisatie: In de lens
Lensvatting: Canon EF
Videokwaliteit: Full HD
Wifi: Ja
Levensduur batterij: 1090 foto's
Spatwaterdicht: Ja

2. Canon EOS 6D Mark II Body

2. Canon EOS 6D Mark II Body
Aantal megapixels: 27,1 megapixels
AF-systeem: 45
Foto's per seconde: 30 FPS
Type beeldstabilisatie: In de lens
Lensvatting: Canon EF
Videokwaliteit: Full HD
Wifi: Ja
Levensduur batterij: 1200 foto's
Spatwaterdicht: Ja

3. Canon EOS 5D Mark IV Body

3. Canon EOS 5D Mark IV Body
Aantal megapixels: 31,7 megapixels
AF-systeem: 61
Foto's per seconde: 7 FPS
Type beeldstabilisatie: Geen beeldstabilisatie
Lensvatting: Canon EF
Videokwaliteit: 4K
Wifi: Ja
Levensduur batterij: 900 foto's
Spatwaterdicht: Ja

4. Canon EOS 5D Mark II EF 24-105mm Kit

4. Canon EOS 5D Mark II EF 24-105mm Kit
Aantal megapixels: 21,1 megapixels
AF-systeem: 9
Lensvatting: Canon EF
Videokwaliteit: 4K
Wifi: Ja
Spatwaterdicht: Nee

5. Pentax K-1 II Body schwarz SLR camerabody 36,4 MP CMOS 7360 x 4912 Pixels Zwart

5. Pentax K-1 II Body schwarz SLR camerabody 36,4 MP CMOS 7360 x 4912 Pixels Zwart
Aantal megapixels: 36,77 megapixels
AF-systeem: 33
Foto's per seconde: 4,4 FPS
Lensvatting: Pentax K
Videokwaliteit: 4K
Wifi: Ja
Levensduur batterij: 670 foto's
Spatwaterdicht: Nee

Veelgestelde vragen over full-frame camera's

Wanneer overstappen op full-frame?

Een full-frame camera is een investering. De eerste jaren dat je bezig bent met fotografie volstaat een camera met crop-sensor. Merk je steeds vaker dat je tegen de grenzen van de camera aanloopt? Dan wordt het tijd om te kijken naar een full-frame.

Moet ik een full-frame camera reinigen?

Telkens als je de lens wisselt, krijgt stof de kans om op de sensor te belanden. Dit wil je absoluut niet! Laat de camera reinigen bij een camerawinkel, of schaf een reinigingsset aan. Ga voorzichtig te werk, want de binnenkant van de camera is kwetsbaar. Kijk vooral uit tijdens het reinigen van een spiegelreflexcamera.

Conclusie

Er zijn meerdere cameramerken, met verschillende systemen. Deze camerasystemen hebben weer verschillende afmetingen, gewichten, lenzen en prijzen. Bepaal voor aanschaf van een full-frame camera wat je ermee gaat doen, en hoe hoog het budget is. Alleen op die manier maak je een weloverwogen beslissing.

De bovenstaande top 5 van dit moment helpt om de beste full frame te vinden, vooral nu je alle informatie hebt. Heb je nog vragen of tips? Welke camera heb jij? Laat het mij en anderen hieronder weten! ⬇️

Was dit artikel behulpzaam?

Auteur
Rowena is 28 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zich zelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van reizen, haar hond, en familie en vrienden!
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2022 Technerds.nl All rights reserved
cross