Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Laat Vlogs Viral Gaan met de Beste Vlogcamera van Nu

Rowena Golob
Auteur 
| Laatst geüpdatet: 13 oktober 2021

Vloggen is razend populair en toegangelijker dan ooit. De trend neemt met de dag toe. Iedereen kan een vlogger worden, maar er zijn zoveel camera's op de markt, dat je door het bos de bomen niet meer ziet. Want wat maakt een camera tot dé beste vlogcamera?

Heb je een compactcamera nodig of is een systeemcamera de betere keus? Elke vlogger heeft andere eisen, daarom zocht ik het uit. Lees stap-voor-stap wat belangrijk is, en bespaar tijd. Richt je op dat wat belangrijk is: toffe vlogs maken! 🤳

Waarom een vlogcamera aanschaffen?

Wereldwijd leggen vloggers dagelijks het leven om hen heen vast. De meest bekende vloggers verdienen zelfs geld met vloggen! 💰 Wil je bestaande volgers behouden én nieuwe erbij krijgen? Voor een succesvolle vlog is een goede vlogcamera nodig. Zet een imago neer en vermaak het publiek.

Een vlogcamera moet aan bepaalde eigenschappen voldoen. Denk aan het formaat en gewicht, en de mogelijkheid om in elke omgeving – ongeacht de hoeveelheid licht – in goede kwaliteit te filmen.

Er bestaan fotocamera's en videocamera's. Belangrijk om te weten is dat fotocamera's onder te verdelen zijn in drie categorieën: de compactcamera, de systeemcamera en de spiegelreflexcamera. Al deze camera's hebben tegenwoordig de optie om te filmen.

Elk soort camera komt met een passende prijs en bijbehorende functies. Een vlogcamera is géén aparte categorie binnen de camera's. Denk goed na wat jij van de camera verwacht, en ga dan op zoek naar een passend type.

Ben jij een sportieve vlogger? Dan is de beste action-camera een goede optie. Deze is compact en licht, maar toch in staat om in hoge kwaliteit te filmen. Ook kan zo'n camera tegen een stootje, en hij is vaak waterdicht – of worden geleverd met onderwaterbehuizing. Een andere manier om avonturen rondom het water vast te leggen, is de onderwatercamera.

De compactcamera is voor de beginnend vlogger en de vlogger op reis. Deze camera is licht van gewicht, en past in elke tas. Daarom staat deze camera erom bekend dat het een goede reiscamera is!

Wil je meer functies en een professionele beeldkwaliteit? Kijk dan naar systeemcamera's en spiegelreflexcamera's. Maak een professionele vlog binnen no-time met verwisselbare lenzen en een ruim aanbod aan accessoires.

Vergelijk en bekijk alvast de top drie beste vlogcamera's van dit moment hieronder:

Apeman Sport Action Camera 4k 20MP

Apeman Sport Action Camera 4k 20MP
Product gewicht: 43 gram
Videokwaliteit: 4K
Beeldstabilisatie: Ja
Afmetingen (b x h x d): 42 x 25 x 60 mm
Geschikt voor vloggen: Ja
Microfoon: Ja
Geheugenkaart: Micro SD
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

GoPro HERO 8 Black

GoPro HERO 8 Black
Product gewicht: 126000 gram
Videokwaliteit: 4K
Beeldstabilisatie: Ja
Afmetingen (b x h x d): 66,3 x 48,6 x 28,4 mm
Draaibaar scherm: Nee
Geschikt voor vloggen: Ja
Microfoon: Ja
Geheugenkaart: Micro SD
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

Insta360 One X2

Insta360 One X2
Product gewicht: 115 gram
Videokwaliteit: 4K
Beeldstabilisatie: Ja
Afmetingen (b x h x d): 48 x 28 x 115 mm
Draaibaar scherm: Nee
Geschikt voor vloggen: Ja
Microfoon: Nee
Geheugenkaart: Micro SD | Mini SD-kaart
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Koopgids: hoe kies ik de beste vlogcamera?

Lees hieronder welke kenmerken belangrijk zijn. Want, niet elke camera is geschikt voor vlogs. Maak daarom een weloverwogen beslissing!

Prijsklasse

Ten eerste is het belangrijk om te weten wat er te besteden valt. Een compactcamera is de goedkoopste optie, samen met de action-camera. Deze zijn te koop vanaf € 350.

Een systeemcamera of spiegelreflexcamera biedt betere kwaliteit, maar de prijs is daarom ook hoger. Reken op een minimaal bedrag van € 500.

Om een goede vlog te maken moet je behalve een camera ook beschikken over de juiste accessoires – daarover later meer. Besef dat dit allemaal geld kost! Neem dit mee in je berekening, en geef niet al het geld aan alleen een camera uit.

Formaat en gewicht

Vlog je uit de hand, of heb je een leven vol actie? Dan is een zware camera niet ideaal. Het is lastig om de camera stabiel te houden tijdens het filmen. Het gaat na verloop van tijd zelfs pijn doen aan je polsen! Daarnaast is draagbaarheid ook vaak een probleem bij zware camera's.

Ga op zoek naar een licht en compact model dat makkelijk in de hand ligt. Denk aan een compactcamera, een systeemcamera of een action-camera.

Vlog jij vanuit thuis? Dan is dit een minder belangrijk onderdeel, want dan is het de makkelijkste optie om te vloggen vanaf een statief.

Canon spiegelreflexcamera op statief filmt persoon aan een bureau

Lcd-scherm

Voor een vlogger is het scherm één van de belangrijkste punten om rekening mee te houden. Als je vlogt, dan ben je zelf vaak in beeld. Een kantelbaar scherm is daarom onmisbaar! Kies voor het beste gebruiksgemak een scherm dat 180 ° draait.

Sommige modellen beschikken over touchscreen. Dit is handig om tijdens het filmen aanpassingen aan te brengen. Je

Geluidskwaliteit

Je wilt dat volgers verstaan wat je vertelt. Naast goed uitzien, moet je daarom goed klinken! De meeste camera's bevatten een ingebouwde microfoon, maar de kwaliteit hiervan valt tegen.

Kies een externe microfoon om de beste geluidkwaliteit te garanderen. Zoek daarom uit of de vlogcamera over een microfoonaansluiting beschikt.

Houd rekening met wind en andere omgevingsgeluiden. Deze verpesten de vlog! Verzeker jezelf van een goede geluidskwaliteit en schaf een externe microfoon met windkap aan. 🎤

Persoon houdt systeemcamera met externe microfoon vast

Beeldkwaliteit

De optie om in Full HD of 4K vast te leggen is voldoende. Full HD staat voor een resolutie van 1920 x 1080 pixels; 4K bevat 3840 x 2160 pixels. Deze pixels bepalen de scherpte en het detail dat in je beeld is terug te zien. Weet dat megapixels in dit verhaal niet er toe doen. Een camera met 10 megapixel is voldoende.

4K biedt de hoogst haalbare kwaliteit, maar begrijp dat het bewerken van deze bestanden veel van een computer vraagt; de bestanden zijn namelijk een stuk groter.

Vertraagde video's! – Normaal gesproken film je met 24 of 30 frames per seconden (fps). Wil je slow motion beeldmateriaal verwerken in vlogs? Kies dan een camera die in 120 fps of 240 fps filmt. Zo maakt de camera genoeg beelden per seconden om het beeldmateriaal te vertragen!

Beeldhoek

Tijdens het filmen van een vlog richt je de camera op jezelf. Het is daarom handig als de beeldhoek van de camera zo wijd mogelijk is.

De beeldhoek wordt bepaald door de brandpuntafstand. Een wijde beeldhoek noemt men groothoek. Dit zijn lenzen met een laag aantal millimeters – denk aan 18 mm of 24 mm. Een lens van 50 mm wordt lastig – dan heb je al gauw een selfiestick nodig.

Beeldstabilisatie

Je wilt volgers niet afleiden met een trillend beeld. Daarom is het belangrijk om een camera aan te schaffen met beeldstabilisatie.

Beeldstabilisatie komt in twee vormen voor: in de body of in de lens. Men noemt het optische beeldstabilisatie wanneer het zich in de lens bevindt. De lossen onderdelen in de lens bewegen zich afzonderlijk van elkaar. Hierdoor corrigeert de lens eventuele trillingen.

Men noemt het digitale beeldstabilisatie als dit in de camera body zit. Er zit dan een speciale sensor in de camera. Deze maakt pas een foto op het moment dat de camera het minste beweegt. Vervolgens corrigeert een software in de camera eventuele trillingen.

In sommige gevallen is de ingebouwde beeldstabilisatie niet genoeg. Met name tijdens het lopen is het onmogelijk om het beeld stil te houden. Een goede stabilizer biedt de oplossing!

Vlogcamera's vergelijken

Product gewichtVideokwaliteitBeeldstabilisatieWifiMicrofoonVerpakkingsinhoud
1Apeman Sport Action Camera 4k 20MP43 gram4KJaJaJa1x camera, 1x waterdichte behuizing, 1x stofdichte hoes, 1x USB-kabel, 2xBatterijen, 1x Frame, 1x Mount, 1x Lange Duimschroef, 1x Korte Duimschroef, 1x verlengingsbevestiging, 1x J-haakbevestiging, 1x 360º roterende schroef, 1x fietsbevestiging, 1x rugzakclip, 1x zelfklevende pads, 1x platte zelfklevende pads, 1x ontgrendelingsgespen, 1x Verzekeringsband, 1x Microfoon, 1x Afstandsbediening, 1x Bandage, 1x Adapter
2GoPro HERO 8 Black126000 gram4KJaJaJaHERO8 Black-camera Oplaadbare accu Gebogen plakbevestiging Bevestigingsgesp en vleugelschroef USB-C-kabel
3Insta360 One X2115 gram4KJaJaNee- Insta360 ONE X2- Batterij- Oplaad kabel- Beschermende hoes- Quickstart gids- Garantiekaart
4Qumax 4K Action Camera met Accessoires59000 gram4KJaJaJa1x action cam 1x accessoires
5GoPro HERO 10 Black153 gram4KJaJaNeeGoPro HERO 10 Black Camera | Rechargeable Battery | Curved Adhesive Mount | Mounting Buckle | USB-C Cable | Thumb Screw | Camera Case

Apeman Sport Action Camera 4k 20MP

Product gewicht: 43 gram

Videokwaliteit: 4K

Beeldstabilisatie: Ja

Wifi: Ja

Microfoon: Ja

Verpakkingsinhoud: 1x camera, 1x waterdichte behuizing, 1x stofdichte hoes, 1x USB-kabel, 2xBatterijen, 1x Frame, 1x Mount, 1x Lange Duimschroef, 1x Korte Duimschroef, 1x verlengingsbevestiging, 1x J-haakbevestiging, 1x 360º roterende schroef, 1x fietsbevestiging, 1x rugzakclip, 1x zelfklevende pads, 1x platte zelfklevende pads, 1x ontgrendelingsgespen, 1x Verzekeringsband, 1x Microfoon, 1x Afstandsbediening, 1x Bandage, 1x Adapter

GoPro HERO 8 Black

Product gewicht: 126000 gram

Videokwaliteit: 4K

Beeldstabilisatie: Ja

Wifi: Ja

Microfoon: Ja

Verpakkingsinhoud: HERO8 Black-camera Oplaadbare accu Gebogen plakbevestiging Bevestigingsgesp en vleugelschroef USB-C-kabel

Insta360 One X2

Product gewicht: 115 gram

Videokwaliteit: 4K

Beeldstabilisatie: Ja

Wifi: Ja

Microfoon: Nee

Verpakkingsinhoud: - Insta360 ONE X2- Batterij- Oplaad kabel- Beschermende hoes- Quickstart gids- Garantiekaart

Qumax 4K Action Camera met Accessoires

Product gewicht: 59000 gram

Videokwaliteit: 4K

Beeldstabilisatie: Ja

Wifi: Ja

Microfoon: Ja

Verpakkingsinhoud: 1x action cam 1x accessoires

GoPro HERO 10 Black

Product gewicht: 153 gram

Videokwaliteit: 4K

Beeldstabilisatie: Ja

Wifi: Ja

Microfoon: Nee

Verpakkingsinhoud: GoPro HERO 10 Black Camera | Rechargeable Battery | Curved Adhesive Mount | Mounting Buckle | USB-C Cable | Thumb Screw | Camera Case

Filmen met weinig licht

Als vlogger wil je de mogelijkheid hebben om elk moment vast te leggen – ook in het donker. Zoek daarom naar een camera die met weinig licht goed presteert.

Als je filmt met een systeemcamera of een spiegelreflexcamera, dan geef je zelf de sluitertijd aan. Ga uit van de 180 °-regel om vloeiende opnamen te maken. Dit houdt in dat de sluitertijd het dubbele is van de fps.

Film je met 24 fps, dan is de sluitertijd 1/48 s. Deze optie bestaat niet, dus wordt het 1/50 s. Wijk hier van af, en het beeld onbruikbaar. De sluitertijd is geen optie om meer of minder licht te krijgen, zoals dit wel bij fotografie het geval is. Welke opties blijven dan over?

Als je een camera aanschaft met verwisselbare lenzen, dan is er de keuze voor lichtsterke objectieven. Dit zijn lenzen met een grotere diafragma opening, waardoor meer licht de camera binnenkomt. Herken deze lenzen aan het lage diafragma getal: f 1.4 en f 2.8.

Een ander onderdeel dat invloed heeft op het licht is de ISO. De ISO geeft de lichtgevoeligheid van de sensor aan. Bij een té hoge ISO ontstaat ruis, en dit wil je voorkomen. Zoek daarom van tevoren uit waar grens van je beoogde camera ligt!

Filmen met te veel licht

Het kan voorkomen dat er juist te veel licht is. Met een sluitertijd van 1/50 s en een volle zon ontstaat genoeg kans op een overbelichte opname. De truc hiervoor is een ND-filter. Deze filter bevat een donker glas, wat zorgt dat minder licht de lens bereikt. Zoek een filter uit van hetzelfde formaat als je lens – deze diameters staan op de lens vermeld – en schroef deze op de lens.

Accessoires

Met alleen de beste vlogcamera ben je nog niet compleet. Er zijn enkele accessoires waar je aan moet denken. Begin met vloggen op de juiste manier!

Geheugenkaartjes

Het opnemen van een vlogs neemt veel plaats in op een geheugenkaartje. Zorg voor een goede voorbereiding door meerdere geheugenkaartjes aan te schaffen. Raakt het kaartje tijdens het filmen vol, dan wissel je deze eenvoudig om. Zo ga je ongestoord door met het opnemen van vlogs!

Statieven en grips

Een instabiel beeld leidt af en vergroot de kans dat kijkers afhaken. Voorkom dit met een goed statief, een grip of een stabilizer.

Licht

Vlog je vanuit thuis? Licht heeft verbazingwekkend veel invloed op de kwaliteit van de vlog. Transformeer de kamer om tot een ware filmstudio met behulp van externe lichtbronnen. Maak een geschikte set-up die aansluit op je wensen, met bijvoorbeeld een goede ring light.

Vrouw met ring light houdt een groen truitje omhoog

Nabewerking

Zodra je je vlog opgenomen hebt, is het tijd voor het volgende onderdeel: de vlog in elkaar zetten! Hiervoor is een computer met veel rekenkracht nodig, en een goed videobewerkingsprogramma.

De meeste camera's beschikken tegenwoord over wifi of Bluetooth, waardoor je snel beeldmateriaal naar je pc stuurt, en direct start met editen.

De 5 beste vlogcamera's op een rij

1. Apeman Sport Action Camera 4k 20MP

1. Apeman Sport Action Camera 4k 20MP
Beeldstabilisatie: Ja
Wifi: Ja
Slowmotion: Ja
Microfoon: Ja
Gewicht: 616 gram

2. GoPro HERO 8 Black

2. GoPro HERO 8 Black
Beeldstabilisatie: Ja
Wifi: Ja
Slowmotion: Ja
Microfoon: Ja
Gewicht: 449 gram

3. Insta360 One X2

3. Insta360 One X2
Beeldstabilisatie: Ja
Wifi: Ja
Slowmotion: Ja
Microfoon: Nee
Gewicht: 501 gram

4. Qumax 4K Action Camera met Accessoires

4. Qumax 4K Action Camera met Accessoires
Beeldstabilisatie: Ja
Wifi: Ja
Slowmotion: Ja
Microfoon: Ja
Gewicht: 479 gram

5. GoPro HERO 10 Black

5. GoPro HERO 10 Black
Beeldstabilisatie: Ja
Wifi: Ja
Slowmotion: Ja
Microfoon: Nee
Gewicht: 127 gram

Veelgestelde vragen over vlogcamera's

Toch nog vragen na het lezen van dit artikel? Lees het antwoord hieronder.

Kan ik de lenzen verwisselen van een vlogcamera?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van het type camera dat je uitkiest als vlogcamera. Met een systeemcamera of een spiegelreflex camera wissel je over het algemeen makkelijk van lens. Lenzen zijn prijzig, maar bieden de optie om betere foto's te schieten bij weinig licht.

Hoelang gaat de batterij mee van mijn vlogcamera?

Filmen kost veel stroom. Ga ervan uit dat de batterij 2 tot 3 uur mee gaat. Het is raadzaam – met name bij dagelijks vloggen – om een extra accu aan te schaffen. Zelfs de beste accu's raken tijdens het filmen snel leeg. Raak niet in de stress om een lege accu!

Wat is vloggen?

Vloggen staat voor 'video bloggen'. Vloggers zijn daarmee mensen die video's plaatsen op platforms zoals YouTube. In deze video's delen ze wat er in hun dagelijkse leven gebeurt. 📹

Conclusie

Je hebt nu een goed beeld van het aanbod in de wereld van vlogcamera's. Verschillende factoren spelen een belangrijke rol bij het kiezen van de beste vlogcamera voor jouw behoeften. Denk aan het lcd-scherm, de beeldkwaliteit, de beeldhoek, de kwaliteit van de microfoon en de accessoires.

Word een succesvol vlogger en trek nieuw publiek aan! Welke camera wordt het? Heb je vragen of tips? Laat het mij en anderen hieronder weten.👇

Was dit artikel behulpzaam?

Rowena Golob
Auteur
Rowena is 28 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zich zelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van reizen, haar hond, en familie en vrienden!
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2022 Technerds.nl All rights reserved
cross