Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Laat Vlogs Viral Gaan met de Beste Vlogcamera van Nu

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Vloggen is razend populair en toegangelijker dan ooit. De trend neemt met de dag toe. Iedereen kan een vlogger worden, maar er zijn zoveel camera's op de markt, dat je door het bos de bomen niet meer ziet. Want wat maakt een camera tot dé beste vlogcamera?

Heb je een compactcamera nodig of is een systeemcamera de betere keus? Elke vlogger heeft andere eisen, daarom zocht ik het uit. Lees stap-voor-stap wat belangrijk is, en bespaar tijd. Richt je op dat wat belangrijk is: toffe vlogs maken! 🤳

Waarom een vlogcamera aanschaffen?

Wereldwijd leggen vloggers dagelijks het leven om hen heen vast. De meest bekende vloggers verdienen zelfs geld met vloggen! 💰 Wil je bestaande volgers behouden én nieuwe erbij krijgen? Voor een succesvolle vlog is een goede vlogcamera nodig. Zet een imago neer en vermaak het publiek.

Een vlogcamera moet aan bepaalde eigenschappen voldoen. Denk aan het formaat en gewicht, en de mogelijkheid om in elke omgeving – ongeacht de hoeveelheid licht – in goede kwaliteit te filmen.

Er bestaan fotocamera's en videocamera's. Belangrijk om te weten is dat fotocamera's onder te verdelen zijn in drie categorieën: de compactcamera, de systeemcamera en de spiegelreflexcamera. Al deze camera's hebben tegenwoordig de optie om te filmen.

Elk soort camera komt met een passende prijs en bijbehorende functies. Een vlogcamera is géén aparte categorie binnen de camera's. Denk goed na wat jij van de camera verwacht, en ga dan op zoek naar een passend type.

Ben jij een sportieve vlogger? Dan is de beste actioncamera een goede optie. Deze is compact en licht, maar toch in staat om in hoge kwaliteit te filmen. Ook kan zo'n camera tegen een stootje, en hij is vaak waterdicht – of worden geleverd met onderwaterbehuizing. Een andere manier om avonturen rondom het water vast te leggen, is de onderwatercamera.

De compactcamera is voor de beginnend vlogger en de vlogger op reis. Deze camera is licht van gewicht, en past in elke tas. Daarom staat deze camera erom bekend dat het een goede reiscamera is! Ben je op zoek naar een camera voor op een feestje of zelfs een bruiloft? Leg dan een wegwerpcamera op elke tafel!

Wil je meer functies en een professionele beeldkwaliteit? Kijk dan naar systeemcamera's en spiegelreflexcamera's. Maak een professionele vlog binnen no-time met verwisselbare lenzen en een ruim aanbod aan accessoires.

Vergelijk en bekijk alvast de top drie beste vlogcamera's van dit moment hieronder:

Geen onderwerp 4K Vlog Camera premium zwart

Geen onderwerp 4K Vlog Camera premium zwart
Product gewicht: 259 g
Bekijk op Bol.comBekijk op Bol.com

‘Merkloos’’ DC IN-5V zwart

‘Merkloos’’ DC IN-5V zwart
Product gewicht: 259 g
Draaibaar scherm: Ja
Bekijk op Bol.comBekijk op Bol.com

G.P.M Vlog camera voor beginners

G.P.M Vlog camera voor beginners
Product gewicht: 0.259 kg
Draaibaar scherm: Ja
Bekijk op Bol.comBekijk op Bol.com

Koopgids: hoe kies ik de beste vlogcamera?

Lees hieronder welke kenmerken belangrijk zijn. Want, niet elke camera is geschikt voor vlogs. Maak daarom een weloverwogen beslissing!

Prijsklasse

Ten eerste is het belangrijk om te weten wat er te besteden valt. Een compactcamera is de goedkoopste optie, samen met de actioncamera. Deze zijn te koop vanaf € 350.

Een systeemcamera of spiegelreflexcamera biedt betere kwaliteit, maar de prijs is daarom ook hoger. Reken op een minimaal bedrag van € 500.

Om een goede vlog te maken moet je behalve een camera ook beschikken over de juiste accessoires – daarover later meer. Besef dat dit allemaal geld kost! Neem dit mee in je berekening, en geef niet al het geld aan alleen een camera uit.

Formaat en gewicht

Vlog je uit de hand, of heb je een leven vol actie? Dan is een zware camera niet ideaal. Het is lastig om de camera stabiel te houden tijdens het filmen. Het gaat na verloop van tijd zelfs pijn doen aan je polsen! Daarnaast is draagbaarheid ook vaak een probleem bij zware camera's.

Ga op zoek naar een licht en compact model dat makkelijk in de hand ligt. Denk aan een compactcamera, een systeemcamera of een actioncamera.

Vlog jij vanuit thuis? Dan is dit een minder belangrijk onderdeel, want dan is het de makkelijkste optie om te vloggen vanaf een statief.

Canon spiegelreflexcamera op statief filmt persoon aan een bureau

Lcd-scherm

Voor een vlogger is het scherm één van de belangrijkste punten om rekening mee te houden. Als je vlogt, dan ben je zelf vaak in beeld. Een kantelbaar scherm is daarom onmisbaar! Kies voor het beste gebruiksgemak een scherm dat 180 ° draait.

Sommige modellen beschikken over touchscreen. Dit is handig om tijdens het filmen aanpassingen aan te brengen. Je

Geluidskwaliteit

Je wilt dat volgers verstaan wat je vertelt. Naast goed uitzien, moet je daarom goed klinken! De meeste camera's bevatten een ingebouwde microfoon, maar de kwaliteit hiervan valt tegen.

Kies een externe microfoon om de beste geluidkwaliteit te garanderen. Zoek daarom uit of de vlogcamera over een microfoonaansluiting beschikt.

Houd rekening met wind en andere omgevingsgeluiden. Deze verpesten de vlog! Verzeker jezelf van een goede geluidskwaliteit en schaf een externe microfoon met windkap aan. 🎤

Persoon houdt systeemcamera met externe microfoon vast

Beeldkwaliteit

De optie om in Full HD of 4K vast te leggen is voldoende. Full HD staat voor een resolutie van 1920 x 1080 pixels; 4K bevat 3840 x 2160 pixels. Deze pixels bepalen de scherpte en het detail dat in je beeld is terug te zien. Weet dat megapixels in dit verhaal niet er toe doen. Een camera met 10 megapixel is voldoende.

4K biedt de hoogst haalbare kwaliteit, maar begrijp dat het bewerken van deze bestanden veel van een computer vraagt; de bestanden zijn namelijk een stuk groter.

Vertraagde video's! – Normaal gesproken film je met 24 of 30 frames per seconden (fps). Wil je slow motion beeldmateriaal verwerken in vlogs? Kies dan een camera die in 120 fps of 240 fps filmt. Zo maakt de camera genoeg beelden per seconden om het beeldmateriaal te vertragen!

Beeldhoek

Tijdens het filmen van een vlog richt je de camera op jezelf. Het is daarom handig als de beeldhoek van de camera zo wijd mogelijk is.

De beeldhoek wordt bepaald door de brandpuntafstand. Een wijde beeldhoek noemt men groothoek. Dit zijn lenzen met een laag aantal millimeters – denk aan 18 mm of 24 mm. Een lens van 50 mm wordt lastig – dan heb je al gauw een selfiestick nodig.

Beeldstabilisatie

Je wilt volgers niet afleiden met een trillend beeld. Daarom is het belangrijk om een camera aan te schaffen met beeldstabilisatie.

Beeldstabilisatie komt in twee vormen voor: in de body of in de lens. Men noemt het optische beeldstabilisatie wanneer het zich in de lens bevindt. De lossen onderdelen in de lens bewegen zich afzonderlijk van elkaar. Hierdoor corrigeert de lens eventuele trillingen.

Men noemt het digitale beeldstabilisatie als dit in de camera body zit. Er zit dan een speciale sensor in de camera. Deze maakt pas een foto op het moment dat de camera het minste beweegt. Vervolgens corrigeert een software in de camera eventuele trillingen.

In sommige gevallen is de ingebouwde beeldstabilisatie niet genoeg. Met name tijdens het lopen is het onmogelijk om het beeld stil te houden. Een goede stabilizer biedt de oplossing!

Vlogcamera's vergelijken

Product gewichtVerpakkingsinhoudVideokwaliteitBeeldstabilisatieWifiMicrofoon
1Geen onderwerp 4K Vlog Camera premium zwart259 g1x digitale camera, 1x macro lens, 1x wide lens, 1x lenskap, 1x 64gb micro sd, 2x batterij, 1x usbkabel, 1x Engelse handleiding 1x Nederlandse handleiding 1x batterij-oplaad station
2‘Merkloos’’ DC IN-5V zwart259 g1x digitale camera, 1x macro lens, 1x wide lens, 1x lenskap, 1x externe microfoon, 1x ledlicht, 1x 64gb micro sd, 2x batterij, 1x usbkabel, 1x Engelse handleiding 1x Nederlandse handleiding 1x batterij-oplaad station
3G.P.M Vlog camera voor beginners0.259 kg1x digitale camera, 1x macro lens, 1x wide lens, 1x lenskap, 1x externe microfoon, 1x ledlicht, 1x 128gb micro sd, 2x batterij, 1x usbkabel, 1x handleiding
4NODIJA Vlogcamera zwart350 gBevat: 1x Digitale vlogcamera 1x 128GB SD-kaart 1x Lens 1 x Engelse Handleiding 1x Microfoon 1x licht 2x Batterij 1x Oplader
5Andoer - Vlog Camera Voor zwart292 g1X Andoer V12 Vlog Camera voor Beginners 1X NP-120 Batterij (ingebouwd) 1X Afstandsbediening 1X Av-kabel 1X Usb-kabel 1X Camera Tas 1X Handleiding

Geen onderwerp 4K Vlog Camera premium zwart

Product gewicht: 259 g

Verpakkingsinhoud: 1x digitale camera, 1x macro lens, 1x wide lens, 1x lenskap, 1x 64gb micro sd, 2x batterij, 1x usbkabel, 1x Engelse handleiding 1x Nederlandse handleiding 1x batterij-oplaad station

‘Merkloos’’ DC IN-5V zwart

Product gewicht: 259 g

Verpakkingsinhoud: 1x digitale camera, 1x macro lens, 1x wide lens, 1x lenskap, 1x externe microfoon, 1x ledlicht, 1x 64gb micro sd, 2x batterij, 1x usbkabel, 1x Engelse handleiding 1x Nederlandse handleiding 1x batterij-oplaad station

G.P.M Vlog camera voor beginners

Product gewicht: 0.259 kg

Verpakkingsinhoud: 1x digitale camera, 1x macro lens, 1x wide lens, 1x lenskap, 1x externe microfoon, 1x ledlicht, 1x 128gb micro sd, 2x batterij, 1x usbkabel, 1x handleiding

NODIJA Vlogcamera zwart

Product gewicht: 350 g

Verpakkingsinhoud: Bevat: 1x Digitale vlogcamera 1x 128GB SD-kaart 1x Lens 1 x Engelse Handleiding 1x Microfoon 1x licht 2x Batterij 1x Oplader

Andoer - Vlog Camera Voor zwart

Product gewicht: 292 g

Verpakkingsinhoud: 1X Andoer V12 Vlog Camera voor Beginners 1X NP-120 Batterij (ingebouwd) 1X Afstandsbediening 1X Av-kabel 1X Usb-kabel 1X Camera Tas 1X Handleiding

Filmen met weinig licht

Als vlogger wil je de mogelijkheid hebben om elk moment vast te leggen – ook in het donker. Zoek daarom naar een camera die met weinig licht goed presteert.

Als je filmt met een systeemcamera of een spiegelreflexcamera, dan geef je zelf de sluitertijd aan. Ga uit van de 180 °-regel om vloeiende opnamen te maken. Dit houdt in dat de sluitertijd het dubbele is van de fps.

Film je met 24 fps, dan is de sluitertijd 1/48 s. Deze optie bestaat niet, dus wordt het 1/50 s. Wijk hier van af, en het beeld onbruikbaar. De sluitertijd is geen optie om meer of minder licht te krijgen, zoals dit wel bij fotografie het geval is. Welke opties blijven dan over?

Als je een camera aanschaft met verwisselbare lenzen, dan is er de keuze voor lichtsterke objectieven. Dit zijn lenzen met een grotere diafragma opening, waardoor meer licht de camera binnenkomt. Herken deze lenzen aan het lage diafragma getal: f 1.4 en f 2.8.

Een ander onderdeel dat invloed heeft op het licht is de ISO. De ISO geeft de lichtgevoeligheid van de sensor aan. Bij een té hoge ISO ontstaat ruis, en dit wil je voorkomen. Zoek daarom van tevoren uit waar grens van je beoogde camera ligt!

Filmen met te veel licht

Het kan voorkomen dat er juist te veel licht is. Met een sluitertijd van 1/50 s en een volle zon ontstaat genoeg kans op een overbelichte opname. De truc hiervoor is een ND-filter. Deze filter bevat een donker glas, wat zorgt dat minder licht de lens bereikt. Zoek een filter uit van hetzelfde formaat als je lens – deze diameters staan op de lens vermeld – en schroef deze op de lens.

Accessoires

Met alleen de beste vlogcamera ben je nog niet compleet. Er zijn enkele accessoires waar je aan moet denken. Begin met vloggen op de juiste manier!

Geheugenkaartjes

Het opnemen van een vlogs neemt veel plaats in op een geheugenkaartje. Zorg voor een goede voorbereiding door meerdere geheugenkaartjes aan te schaffen. Raakt het kaartje tijdens het filmen vol, dan wissel je deze eenvoudig om. Zo ga je ongestoord door met het opnemen van vlogs!

Statieven en grips

Een instabiel beeld leidt af en vergroot de kans dat kijkers afhaken. Voorkom dit met een goed statief, een grip of een stabilizer.

Licht

Vlog je vanuit thuis? Licht heeft verbazingwekkend veel invloed op de kwaliteit van de vlog. Transformeer de kamer om tot een ware filmstudio met behulp van externe lichtbronnen. Maak een geschikte set-up die aansluit op je wensen, met bijvoorbeeld een goede ring light.

Vrouw met ring light houdt een groen truitje omhoog

Nabewerking

Zodra je je vlog opgenomen hebt, is het tijd voor het volgende onderdeel: de vlog in elkaar zetten! Hiervoor is een computer met veel rekenkracht nodig, en een goed videobewerkingsprogramma.

De meeste camera's beschikken tegenwoord over wifi of Bluetooth, waardoor je snel beeldmateriaal naar je pc stuurt, en direct start met editen.

De 5 beste vlogcamera's op een rij

1. Geen onderwerp 4K Vlog Camera premium zwart

2. ‘Merkloos’’ DC IN-5V zwart

3. G.P.M Vlog camera voor beginners

4. NODIJA Vlogcamera zwart

4. NODIJA Vlogcamera zwart
Gewicht: 350 g

5. Andoer - Vlog Camera Voor zwart

Veelgestelde vragen over vlogcamera's

Toch nog vragen na het lezen van dit artikel? Lees het antwoord hieronder.

Kan ik de lenzen verwisselen van een vlogcamera?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van het type camera dat je uitkiest als vlogcamera. Met een systeemcamera of een spiegelreflex camera wissel je over het algemeen makkelijk van lens. Lenzen zijn prijzig, maar bieden de optie om betere foto's te schieten bij weinig licht.

Hoelang gaat de batterij mee van mijn vlogcamera?

Filmen kost veel stroom. Ga ervan uit dat de batterij 2 tot 3 uur mee gaat. Het is raadzaam – met name bij dagelijks vloggen – om een extra accu aan te schaffen. Zelfs de beste accu's raken tijdens het filmen snel leeg. Raak niet in de stress om een lege accu!

Wat is vloggen?

Vloggen staat voor 'video bloggen'. Vloggers zijn daarmee mensen die video's plaatsen op platforms zoals YouTube. In deze video's delen ze wat er in hun dagelijkse leven gebeurt. 📹

Conclusie

Je hebt nu een goed beeld van het aanbod in de wereld van vlogcamera's. Verschillende factoren spelen een belangrijke rol bij het kiezen van de beste vlogcamera voor jouw behoeften. Denk aan het lcd-scherm, de beeldkwaliteit, de beeldhoek, de kwaliteit van de microfoon en de accessoires.

Word een succesvol vlogger en trek nieuw publiek aan! Welke camera wordt het? Heb je vragen of tips? Laat het mij en anderen hieronder weten.👇

Was dit artikel behulpzaam?

Auteur
Rowena is 30 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zichzelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie, webdesign en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van haar hond en gamet ze graag op haar Xbox.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2023 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross