Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Avonturen in het Water Vastleggen met de Beste Onderwatercamera

Rowena Golob
Auteur 
| Laatst geüpdatet: 25 oktober 2021

Met een onderwatercamera maak je verbluffende foto's en video's. De wereld is magisch onder water, en dit vastleggen is nog nooit zo eenvoudig geweest. Onderwaterfotografie staat hoog op mijn lijst van dingen die ik wil doen. Tijd om op zoek te gaan naar de beste onderwatercamera!

Tijdens mijn zoektocht ontdekte ik dat er veel keuze is. Wat zijn belangrijke technische aspecten om op te letten? En hoe zit het met de prijs? Wordt het een waterdichte camera of een onderwaterbehuizing? Daarom deze onmisbare gids met alle antwoorden. Maak hieronder kennis met de top 5 beste onderwatercamera's van dit moment. 🔽

Waarom een onderwatercamera aanschaffen?

Een onderwatercamera biedt talloze mogelijkheden in het water én op het land. Deze camera kan goed tegen een stootje en is naast water ook bestand tegen sneeuw, stof en zand.

Neem de camera mee tijdens vakantie of watersport, en maak verbazingwekkende foto's. Hoe leuk het ook is om met een goede instant camera kiekjes op het land te schieten, je komt er niet ver mee onder water.

Aquapix W3048-I Edge Iceblue

Aquapix W3048-I Edge Iceblue
Optische zoom: 0 X
Geheugenkaartslot: SD-kaart
Videokwaliteit: 4K
Optische zoom: 0 X
Gewicht: 138 gram
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

AGFA PHOTO Realishot WP8000

AGFA PHOTO Realishot WP8000
Optische zoom: 0 X
Geheugenkaartslot: Micro SD
Videokwaliteit: Full HD
Optische zoom: 0 X
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Easypix W2024 actiesportcamera HD CMOS 16 MP 97 g

Easypix W2024 actiesportcamera HD CMOS 16 MP 97 g
Optische zoom: 8 X
Geheugenkaartslot: Micro SD
Videokwaliteit: HD Ready
Optische zoom: 8 X
Waterdicht tot (m): 3 meter
Gewicht: 97 gram
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Koopgids: hoe kies ik de beste onderwatercamera?

Om te starten met onderwaterfotografie is een goede waterdichte camera vereist. Stem je zoektocht naar de beste onderwatercamera daarom af op jouw specifieke wensen.

Een onderwatercamera, een onderwaterbehuizing, of een waterdichte hoes?

Er zijn drie opties. Je koopt een onderwatercamera, een waterdichte hoes of een waterdichte behuizing. Een hoes of een behuizing zijn ideaal wanneer je in het bezit bent van de beste digitale camera.

De waterdichte hoes is gemaakt van plastic en geschikt wanneer voor duiken van een paar meter diep. Zodra je dieper gaat, dan is een onderwaterbehuizing aan te raden.

Voor een compactcamera is een onderwaterbehuizing verkrijgbaar voor enkele honderden euro's. Als je voor een spiegelreflexcamera een onderwaterbehuizing koopt, schrik dan niet van een prijs tot € 2000.

Man houdt spiegelreflexcamera onder water met waterdichte behuizing

Verschillende soorten onderwater camera's

Er zijn diverse soorten onderwatercamera's beschikbaar. De eerste optie is de waterdichte compactcamera, met een vaste lens. Deze camera heeft een makkelijke bediening. De camera is uitgerust met een lcd-scherm die de mogelijkheid biedt om meteen resultaat te zien. De zoom is helaas beperkt. Je koopt een waterdichte compactcamera vanaf € 100.

Een tweede optie is de action camera. Deze kleine camera wordt verkocht met een onderwaterbehuizing. De action camera heeft een goede videokwaliteit met een wijde beeldhoek. Een nadeel is de korte batterijduur, en een omslachtige bediening. Een action camera met waterdichte behuizing is verkrijgbaar tussen de € 40 en € 500.

De laatste optie is de waterdichte wegwerpcamera. Ideaal voor een vakantie, want ze zijn eenmalig te gebruiken. De camera is gericht op fotografie en heeft geen zoom. De bediening is eenvoudig. De camera biedt een verrassend element aangezien je moet wachten tot de vakantie voorbij is om de foto's te zien. Koop deze wegwerpcamera vanaf € 15.

Gebruiksgemak

Fotograferen en filmen onder water is een vak apart. Om lastige situaties te voorkomen, is het belangrijk om eerst op land te oefenen. Zorg dat je de camera blindelings kent.

Bovendien is het belangrijk dat camera makkelijk in de hand ligt. Als je de camera gebruikt tijdens watersport, dan wil je geen ongemak ervaren. Het moet voelen alsof de camera niet bestaat. Kies hiervoor een klein en licht model, zoals een action camera.

Diepte

Het is per camera verschillend hoe diep deze kan. Controleer van tevoren altijd de specificaties om erachter te komen tot hoe diep de onderwatercamera waterdicht is. Als je dieper gaat, dan gaat de camera kapot, omdat de druk van het water te hoog raakt.

Als je gaat zwemmen, snorkelen of aan watersport doet, dan is 3 meter voldoende. Wanneer je dieper wilt duiken, dan is een camera tot 30 meter of dieper aan te raden.

Man met duikbril en snorkel onder water

Zoomen

Camera's bevatten twee soorten zoom: digitale en optische zoom. Die laatste is de zoom die je wilt hebben. Een digitale zoom is een bewerking in de software na het maken van de foto. Daarbij treed er altijd kwaliteitsverlies op.

De optische zoom wordt veroorzaakt door de lens. Je behaalt hiermee de hoogste kwaliteit. Als je duikt in de zee dan wil je dieren en planten zo dichtbij mogelijk vastleggen. De onderwatercamera is beperkt wat betreft optische zoom. Als je écht professionele close-up beelden van dieren wilt maken, dan is een spiegelreflexcamera met onderwaterbehuizing een beter idee.

Filmen met een onderwatercamera

Sommige camera's blinken uit in fotografie terwijl anderen opvallen door goeie filmkwaliteit. Kies een camera die minimaal in Full HD of 4K filmt als je van plan bent om te filmen.

Een wegwerpcamera filmt, en de meeste onderwatercamera's zijn gericht op fotografie. Een waterdichte action camera presteert het beste op het gebied van film.

Onderwatercamera's vergelijken

GeheugenkaartslotVideokwaliteitWifiVoedingstypeSchokbestendig
1Aquapix W3048-I Edge IceblueSD-kaart4KGeen Wi-FiBatterijJa
2AGFA PHOTO Realishot WP8000Micro SDFull HDGeen Wi-FiBatterijNee
3Easypix W2024 actiesportcamera HD CMOS 16 MP 97 gMicro SDHD ReadyGeen Wi-FiBatterijJa
4Eken® H9R Actie Camera – Digitale Camera – Volledige Set – Waterdicht – Met Alle Accessoires & 32GB SD kaart- ZwartMicro SD4KJaAccuJa
5Sealife SportDiver Onderwater behuizing voor iPhone en AndroidMicro SD4KJaAccuJa

Aquapix W3048-I Edge Iceblue

Geheugenkaartslot: SD-kaart

Videokwaliteit: 4K

Wifi: Geen Wi-Fi

Voedingstype: Batterij

Schokbestendig: Ja

AGFA PHOTO Realishot WP8000

Geheugenkaartslot: Micro SD

Videokwaliteit: Full HD

Wifi: Geen Wi-Fi

Voedingstype: Batterij

Schokbestendig: Nee

Easypix W2024 actiesportcamera HD CMOS 16 MP 97 g

Geheugenkaartslot: Micro SD

Videokwaliteit: HD Ready

Wifi: Geen Wi-Fi

Voedingstype: Batterij

Schokbestendig: Ja

Eken® H9R Actie Camera – Digitale Camera – Volledige Set – Waterdicht – Met Alle Accessoires & 32GB SD kaart- Zwart

Geheugenkaartslot: Micro SD

Videokwaliteit: 4K

Wifi: Ja

Voedingstype: Accu

Schokbestendig: Ja

Sealife SportDiver Onderwater behuizing voor iPhone en Android

Geheugenkaartslot: Micro SD

Videokwaliteit: 4K

Wifi: Ja

Voedingstype: Accu

Schokbestendig: Ja

Flitser

Hoe dieper je duikt, hoe meer licht nodig is. Ver onder water is er nauwelijks licht. Een flitser biedt hiervoor de uitkomst. Zonder flitser zijn de kleuren nauwelijks zichtbaar. De ingebouwde flitser van de onderwatercamera is meestal voldoende.

WIl je professionele foto's maken, dan fotografeer je waarschijnlijk met een systeemcamera of spiegelreflexcamera met onderwaterbehuizing. Op elke onderwaterbehuizing past een externe flitser! Dit is perfect om meteen de flitsrichting te bepalen.

Door van voren te flitsen worden de kleinste stofdeeltjes en vuil in het water belicht. Deze verstoren het beeld. Door van de zijkant de flitsen wordt dit effect een stuk minder!

Koraal gefotografeerd met een flitser

Beeldkwaliteit

Diverse factoren bepalen de beeldkwaliteit. Ten eerste de beeldsensor. Hoe groter de sensor, des te scherper het beeld. De beste beeldsensor zit in een full frame-camera. Waterdichte camera's hebben géén full-frame sensor, want deze is erg duur en maakt een onderwatercamera onbetaalbaar.

Een onderwatercamera bevat meestal een 1/2.3" sensor. Deze is beter dan de sensor van je smartphone!

Daarna volgt de lens. Dit is het oog van de camera. De lens heeft invloed op de lichtgevoeligheid van de foto en de zoom. De lens van een waterdichte wegwerpcamera is van mindere kwaliteit dan van een waterdichte compactcamera.

Water is bovendien niet altijd rustig. Een scherpe foto maak je het makkelijkst wanneer de camera zo min mogelijk beweegt. Beeldstabilisatie is daarom een must in het water als je een scherpe beeldkwaliteit wilt.

Als laatste let je op de megapixels. Alles tussen de 10 en 25 megapixel is goed. De sensor van een onderwatercamera is klein. Te veel megapixels zorgt voor ongewenste ruis, omdat de pixels niet genoeg ruimte hebben en in elkaar overlopen.

Snelheid

Tijdens het duiken in de zee kom je een bijzondere vis tegen. Deze moet op de foto! Dit gaat het makkelijkste met een snelle camera.

Tussen de specificaties staat aangegeven hoeveel foto's het fototoestel maakt per seconden. Kies een camera met een hoog aantal – bijvoorbeeld 20 frames per second (FPS; beelden per seconde) – om geen moment te missen.

Accessoires

Een geheugenkaart met voldoende geheugen in aangeraden. Kies voor minimaal 16 GB of 32 GB om ongestoord te fotograferen. Controleer van tevoren welke geheugenkaart in de camera past.

Verder is een action camera in combinatie met een waterdichte behuizing is een goede vlogcamera. Voeg daar een selfie stick aan toe en je bent klaar om te gaan! Wist je dat sommige action camera's zelfs de mogelijkheid bieden om te livestreamen?

De 5 beste onderwatercamera's op een rij

1. Aquapix W3048-I Edge Iceblue

1. Aquapix W3048-I Edge Iceblue
Aantal megapixels: 13 megapixels
Beeldstabilisatie: Nee
Videokwaliteit: 4K
Verpakkingsinhoud: USB-kabel, Handlus, Beschermtas, Lithium-ion accu, Gebruiksaanwijzing.

2. AGFA PHOTO Realishot WP8000

2. AGFA PHOTO Realishot WP8000
Aantal megapixels: 24 megapixels
Videokwaliteit: Full HD

3. Easypix W2024 actiesportcamera HD CMOS 16 MP 97 g

3. Easypix W2024 actiesportcamera HD CMOS 16 MP 97 g
Aantal megapixels: 16 megapixels
Beeldstabilisatie: Nee
Videokwaliteit: HD Ready
Waterdicht tot (m): 3 meter
Verpakkingsinhoud: Gebruiksaanwijzing., USB-kabel, Handlus

4. Eken® H9R Actie Camera – Digitale Camera – Volledige Set – Waterdicht – Met Alle Accessoires & 32GB SD kaart- Zwart

4. Eken® H9R Actie Camera – Digitale Camera  – Volledige Set – Waterdicht – Met Alle Accessoires & 32GB SD kaart- Zwart
Aantal megapixels: 12 megapixels
Beeldstabilisatie: Ja
Videokwaliteit: 4K
Flitsmodus: ja
Waterdicht tot (m): 30 meter
Verpakkingsinhoud: EKEN H9 EKEN H9 Remote + polsband Borstharnas Hoofdbevestiging Selfiestick 32GB Samsung MicroSD kaart Extra batterij Oplader 23 standaard accessoires

5. Sealife SportDiver Onderwater behuizing voor iPhone en Android

5. Sealife SportDiver Onderwater behuizing voor iPhone en Android
Videokwaliteit: 4K
Waterdicht tot (m): 40 meter
Verpakkingsinhoud: Inbegrepen bij SeaLife SportDiver, Model SL400: SportDiver onderwater iPhone-behuizing Filter voor kleurcorrectie onder water Vacuüm pomp Rubberen griplipjes (12x klein, 12x medium en 12x groot) Reserve O-ringen (1x Hoofd O-ring en 1x Vacuüm Check Port O-ring) O-ring smeermiddel Gereedschap voor het verwijderen van de O-ring Luxe polsband met clip Moisture Muncher proefpakket (1 capsule) AAA-alkalinebatterijen (2) EVA draagtas

Veelgestelde vragen over onderwatercamera's

Hoe maak ik goede foto's met een onderwatercamera?

Benieuwd naar tips voor het beste resultaat? De eerste tip die ik graag deel: fotografeer met het licht mee. Hierdoor blijft het water helder en blauw. Het zonlicht moet op het onderwerp vallen, en mag zich niet achter het onderwerp bevinden.

Houd bovendien rekening met het tijdstip. Aan het begin van de dag is het water helderder dan in de middag, omdat meer mensen in het water gezwommen hebben en er veel zand rondstuift.

De laatste tip die ik meegeef is om zo langzaam mogelijk door het water te bewegen. Je wilt vissen niet afschrikken, en geen foto's met bewegingsonscherpte!

Kan een onderwatercamera mee op wintersport?

Het antwoord is: ja! Bekijk in de specificaties wat de minimale gebruikstemperatuur is. Een onderwater camera is de ideale reiscamera, daarom zijn de meeste bestand tegen vorst. Doordat de camera waterdicht en robuust is, kan je deze in de sneeuw laten vallen zonder zonder zorgen. Meenemen naar wintersport dus. ❄️

Moet ik een onderwatercamera reinigen?

Om aanslag van zeezout en ander vuil te voorkomen is het belangrijk om de camera te onderhouden. Ook een onderwaterbehuizing vraagt om onderhoud. Reinig na gebruik de onderwatercamera of onderwaterbehuizing door deze enkele minuten onder een warme kraan te houden.

Hoe zet ik foto's van mijn onderwatercamera op de computer?

Er zijn drie manieren om foto's over te zetten. In de meeste gevallen wordt een usb-kabel meegeleverd. Deze sluit je aan op de camera en de computer, en je start direct met het overzetten van foto's.

Een andere optie is met behulp van een kaartlezer. In dit apparaat passen de meest gangbare geheugenkaarten.

De laatste mogelijkheid is overzetten via wifi of Bluetooth. Hiermee worden foto's zelfs eenvoudig overgezet op de telefoon.

Kan een onderwatercamera mee op wintersport?

Het antwoord is: ja! Bekijk in de specificaties wat de minimale gebruikstemperatuur is. Een onderwatercamera is de ideale reiscamera, daarom zijn de meeste bestand tegen vorst. Doordat de camera waterdicht en robuust is, kan je deze in de sneeuw laten vallen zonder zorgen. ❄️

Conclusie

Onderwaterfotografie is een kunst, en de beste onderwatercamera helpt je op weg! Je bent nu op de hoogte van de belangrijkste technische kenmerken. Kijk daarom vooral naar de top 5 beste onderwatercamera's van dit moment, en vergelijk deze met elkaar.

Bedankt voor het lezen. Heb je vragen of tips over onderwatercamera's? Laat het mij en anderen hieronder weten. 👇

Was dit artikel behulpzaam?

Rowena Golob
Auteur
Rowena is 28 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zich zelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van reizen, haar hond, en familie en vrienden!
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2022 Technerds.nl All rights reserved
cross