Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Maak de Hoogste Kwaliteit Foto's met de Beste Systeemcamera

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Een systeemcamera biedt dé uitkomst voor veel liefhebbers van fotografie. De camera bezit het beste van twee werelden: hij licht en compact, maar toch in staat om foto's van dezelfde kwaliteit als een goede spiegelreflexcamera te maken. Het is daarom logisch dat de beste systeemcamera binnen een mum van tijd zo'n populaire keuze is geworden.

Ben je op zoek naar een systeemcamera die voldoet aan al je behoeften? Wat zijn de voor- en nadelen van een systeemcamera? Al deze antwoorden – en meer – vind je terug in deze handige koopgids. 📸

Waarom een systeemcamera aanschaffen?

Een systeemcamera is een camera met een verwisselbare lens, maar zonder de spiegel van een spiegelreflexcamera. Hierdoor is de camera licht van gewicht én compact en past hij makkelijk in de tas. Zo neem je het toestel overal mee naar toe!

Toch biedt de systeemcamera alle instelmogelijkheden en dezelfde beeldkwaliteit als van de beste spiegelreflexcamera. Sommige systeemcamera's beschikken zelfs over een full frame-sensor, zoals een fullframe-camera deze ook heeft. Waarom dat zo'n groot voordeel is, leg ik je verderop uit.

Een systeemcamera maakt verder geen geluid tijdens het maken van een foto, omdat er geen spiegel in zit. Dit maakt de camera ideaal voor het fotograferen van dieren. Ze merken je niet op!

Over het algemeen beschikken alle systeemcamera's over wifi, en in enkele gevallen is de camera ook uitgerust met Bluetooth. Handig om onderweg meteen foto's door te sturen.

Bekijk en vergelijk om te beginnen eens de top 3 beste systeemcamera's van dit moment hieronder:

Empty products count or some error API!

Koopgids: hoe kies ik de beste systeemcamera?

Met de hoeveelheid aan specificaties en ingewikkelde vaktermen snap ik dat het verwarrend is om een goede keuze te maken. Ik ga je helpen!

Formaat en gewicht

Een systeemcamera is compact en licht. Doordat de digitale camera geen spiegelhuis bevat zoals een spiegelreflexcamera, is hij een stuk lichter en handzamer. Systeemcamera's zijn beschikbaar vanaf al 300 gram zonder lens! Bovendien valt de camera door zijn afmeting minder snel op.

Systeemcamera van Sony met zwarte achtergrond

Een zoeker, of geen zoeker?

Systeemcamera's zijn verkrijgbaar met zoeker en zonder zoeker. De zoeker is het kleine vierkantje waar je doorheen kunt kijken – en waar je vroeger doorheen moest kijken, omdat we toen nog geen schermpes gebruikten. Je maakt een foto met een camera zonder zoeker door naar het lcd-scherm te kijken.

Er bestaan twee soorten zoekers: een optische zoeker en een elektronische zoeker. Die laatste wordt EVF genoemd; dit staat voor electronic view finder. Als een systeemcamera een zoeker heeft, dan is dit altijd een EVF. Dat komt doordat de systeemcamera geen spiegel heeft.

De camera geeft het onderwerp digitaal weer op de elektronische zoeker. Hierdoor ervaar je bij sommige systeemcamera's een kleine vertraging tussen de werkelijkheid en het beeld in de zoeker. Daarnaast kost het de camera meer stroom.

Wel biedt een elektronische zoeker de mogelijkheid om informatie over instellingen en dergelijke weer te geven, waardoor je snel ziet of alles klopt.

Om het verschil beter te begrijpen: een spiegelreflexcamera maakt gebruik van een optische zoeker. Door de spiegel kijk je direct naar het onderwerp via de lens door de zoeker. Er komen geen digitale technieken aan te pas.

Waarom een zoeker handig is? Een brildrager past makkelijk de sterkte van de zoeker aan, waardoor je voortaan zonder bril fotografeert. 👓

Bovendien ervaar je met een zoeker geen last van reflecties die ontstaan door de zon. Het is soms onmogelijk om op het lcd-scherm iets te zien! Heb jij een systeemcamera op het oog zonder zoeker? Dan is aangeraden om te kijken naar een viewfinder voor je lcd-scherm.

Scherpstellen

Net zoals een DSLR bevat een systeemcamera scherpstelpunten, de punten waarop je scherpt stelt in een foto. Hoeveel scherpstelpunten zijn nodig?

Bij sportfotografie zijn veel scherpstelpunten gewenst door hoe snel onderwerpen doorgaans bewegen. Meer scherpstelpunten betekent dat niet slechts één bewegend onderdeel scherp is, maar meerdere.

Ook tijdens het fotograferen met een hoog diafragma – denk aan f 1.4 of f 2.8 – zijn meer scherpstelpunten beter. Er is dan maar een klein gebied in de foto scherp, waardoor het meer scherpstelpunten je alsnog een scherper eindresultaat geven.

Bovendien is het belangrijk om te kijken naar de snelheid van de autofocus. Dit is de snelheid waarop de camera scherp stelt. Er zijn twee mogelijkheden binnen systeemcamera's: contrastdetectie en fasedetectie. Wil je een snelle autofocus, kies dan voor de fasedetectie. Ook met minder licht presteert de fasedetectie beter.

Beeldsensor

Bij aankoop van een systeemcamera is er keuze tussen 2 beeldsensoren. De APS-C-sensor en de full frame-sensor. Hieronder leg ik kort het verschil uit.

Een camera met een APS-C-sensor heeft een crop factor. Dat houdt in dat de zoom van de lenzen vergroot wordt. Dit komt omdat de sensor kleiner is, en de camera een gedeelte van de foto afsnijdt. Camera's van Canon bezitten een crop factor x 1.6, terwijl andere camerafabrikanten meestal crop factor x 1.5 hanteren.

Benieuwd naar alle voordelen van de crop sensor? De sensor biedt meer zoom, er is minder kans op vignettering én de prijs is aantrekkelijk. Ze zijn te koop vanaf € 300!

Een camera met een full frame-sensor levert de beste beeldkwaliteit in omstandigheden met weinig licht, de beste scherptediepte, en het beste dynamische bereik – het verschil tussen licht en donker. Daarom kiezen professionele fotografen en échte liefhebbers in de meeste gevallen voor een full frame-camera.

Door deze sensor wordt de camera een stuk duurder. Een systeemcamera met full-frame sensor is verkrijgbaar vanaf € 1000.

Lcd-scherm

Een lcd-scherm komt voor in verschillende vormen. Denk aan een scherm dat kantelt of een scherm met touchscreen. Til vlogs en selfies naar een hoger niveau met een kantelbaar scherm, en fotografeer onderwerpen in de moeilijkste hoeken.

Touchscreen biedt daarbij extra gebruiksgemak. Pas eenvoudig én snel de instellingen aan via het scherm, zonder een paar keer op dezelfde pijltjestoets te moeten tikken om bij een bepaalde optie uit te komen.

Vrouw maakt een portret van een man met een systeemcamera met een kantelbaar scherm

Beeldstabilisatie

Beeldstabilisatie vermindert trillingen van je eigen hand, en levert daardoor een scherper beeld. Fotografeer of film je zonder statief? Dan is dit noodzakelijk.

Beelstabilisatie komt voor in 2 vormen. Digitale beeldstabilisatie zit in de body van de camera. Een speciale sensor voelt wanneer de camera het minste beweegt, en maakt dan een foto. Vervolgens corrigeert software eventuele trillingen.

Optische beeldstabilisatie zit in de lens. Alle onderdelen van de lens bewegen afzonderlijk van elkaar, en corrigeren hierdoor minimale trillingen. Het beeld blijft hierdoor continue scherp.

Videokwaliteit

De systeemcamera is een geliefde camera onder filmmakers. Tegenwoordig bevatten de meeste modellen de mogelijkheid om in 4K of HD te filmen. Ze zijn makkelijk in gebruik en met behulp van verwisselbare lenzen bereik je al gauw een professioneel resultaat.

Daarnaast zijn systeemcamera's in het bezit van een snelle autofocus in omstandigheden met weinig licht. Sommige camera's bevatten zelfs een slow motion-functie!

Krachtige computer! – Denk eraan dat het bewerken van 4K beelden véél meer van een computer vraagt dan het bewerken van HD- oftewel 1080p-videomateriaal. Zorg voor een computer of laptop met voldoende kracht!

Systeemcamera's vergelijken

Gps

Met de gps-functie weet iedereen over 20 jaar nog waar de foto gemaakt is. Deze informatie wordt opgeslagen in de metadata. Alle digitale foto's beschikken over deze data. Hierin staat onder andere welke camera gebruikt is, type lens, datum en tijd, specifieke instellingen en wie de fotograaf is. Voeg met gps de locatie hier aan toe.

Lenzen en accessoires

Een camera op het oog? Zoek vervolgens passende accessoires. Denk aan geheugenkaartjes - het liefst een paar - en goede lenzen. Zijn de lenzen die je wilt beschikbaar voor de gekozen camera? Wordt de camera geleverd met een kitlens? Zoek dit eerst uit!

Wellicht ben je lange dagen op pad; dan is een reserve accu geen overbodige luxe. En wat dacht je van een statief? Of neem fotografie-apparatuur veilig mee met een cameratas of een goede camerarugzak. Weet wat nodig is én wat dit kost. Kom niet voor verrassingen te staan tijdens het afrekenen!

Een systeemcamera met geheugenkaartjes ernaast

De 5 beste systeemcamera's op een rij

Veelgestelde vragen over systeemcamera's

Nog steeds vragen over de systeemcamera? Lees de antwoorden hieronder. 🔽

Wat is het verschil tussen een systeemcamera en een spiegelreflexcamera?

Een systeemcamera biedt dezelfde mogelijkheden als een spiegelreflexcamera, zoals het verwisselen van de lenzen en de instelmogelijkheden. Alleen bevat een systeemcamera géén spiegel, zoals een spiegelreflexcamera dat wel heeft.

Twijfel je tussen een systeemcamera of een spiegelreflex? Een goede tip is om te kijken naar de toekomst. Welke lenzen wil je aanschaffen? De spiegelreflexcamera is langer op de markt, dus daar is een ruimer aanbod beschikbaar voor.

Wat is het verschil tussen een systeemcamera en een compactcamera?

Een systeemcamera is bedoeld voor iemand die actief bezig is met fotografie en die beeldkwaliteit belangrijk vindt. De camera biedt meer instelmogelijkheden dan een compactcamera. Bovendien heeft zelfs de beste compactcamera géén verwisselbare lenzen en een kleinere beeldsensor, waardoor de foto's van minder goede kwaliteit zijn.

Kan een systeemcamera onder water fotograferen?

Voor sommige systeemcamera's zijn onderwaterbehuizingen beschikbaar. Dit plaats je over de camera, waardoor deze droog blijft. Een onderwaterbehuizing voor een systeemcamera is prijzig, en loopt gauw op tot honderden euro's. Ben je minder serieus met onderwaterfotografie bezig? Kijk naar een aparte onderwatercamera. Deze camera's zijn al verkrijgbaar vanaf € 100.

Kan ik foto's van een systeemcamera meteen afdrukken?

Systeemcamera's mogen dan wel over wifi en Bluetooth beschikken, maar ze bieden meestal niet de optie om foto's naar een printer door te sturen. Wil je tijdens een bruiloft of andere belangrijke herinneringen meteen foto's printen en uitdelen? Dan is een goede instantcamera dan een betere optie.

Conclusie

De systeemcamera biedt geweldige mogelijkheden voor iedereen die zich verder in de fotografie wilt verdiepen. De systeemcamera is zijn geld waard, en zelfs sommige professionele fotografen zijn om!

Ik hoop dat dit artikel helpt om een goede systeemcamera te vinden. Kies hoe dan ook een camera die aansluit op jouw wensen en behoeften. Bekijk én vergelijk vooral de bovenstaande top 5, want dit zijn de beste systeemcamera's van dit moment!

Bedankt voor het lezen. Nog vragen en/of tips? Laat het mij en anderen hieronder weten! 👇

Was dit artikel behulpzaam?

Auteur
Rowena is 28 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zich zelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van reizen, haar hond, en familie en vrienden!
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2023 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross