Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Maak Inspirerende Foto's met de Beste Spiegelreflexcamera

Rowena Golob
Auteur 
| Laatst geüpdatet: 13 oktober 2021

Dus jij hebt besloten dat je je fotografie naar een hoger niveau wilt tillen? Kies dan de beste spiegelreflexcamera! Maar hoe kies je? Op welke specificaties moet je letten?! Wat zijn de verschillen? Maak je geen zorgen, je schiet in no-time de mooiste foto's met je nieuwe camera.

Het beste advies wat ik heb: weet waarvoor je de camera gebruikt en kies op basis daarvan een model dat aan jouw wensen en budget voldoet. Ik benoem de belangrijkste kenmerken in dit artikel.

Waarom een spiegelreflexcamera aanschaffen?

Als je alles wat mogelijk is uit fotografie wilt halen, kies je voor een spiegelreflexcamera. Deze camera noemt men ook wel een DSLR. Met verwisselbare lenzen en talloze accessoires zijn de mogelijkheden eindeloos! Vergeleken met een compactcamera en de beste systeemcamera biedt een DSLR de meeste opties.

De camera heeft zijn naam te danken aan het spiegelhuis. Door de spiegel kijk je rechtstreeks door de zoeker via de lens naar het onderwerp dat je vastlegt.

Vergeet niet dat het noodzakelijk is om je verder te verdiepen in fotografie, want naast een goede digitale camera en de beste lenzen is ook jouw kennis nodig! 🧠 Met een spiegelreflexcamera is alles handmatig in te stellen. Met voldoende kennis haal je het maximale uit de camera!

Een spiegelreflexcamera is op te splitsen in 3 categorieën: instap, semi-professioneel en professioneel. De verschillen worden je zo duidelijk!

Canon EOS 2000D + 18-55mm IS II

Canon EOS 2000D + 18-55mm IS II
Product gewicht: 475 gram
Type sensor: APS-C
Beeldprocessor: DIGIC 4+
Geheugenkaartslot: SD-kaart
Aantal scherpstelpunten: 9
Videokwaliteit: Full HD
Inclusief Lens: Inclusief 1 lens
Levensduur batterij: 500 foto's
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

Canon EOS 2000D + 18-55mm III

Canon EOS 2000D + 18-55mm III
Product gewicht: 475 gram
Type sensor: APS-C
Beeldprocessor: DIGIC 4+
Geheugenkaartslot: SD-kaart
Aantal scherpstelpunten: 9
Videokwaliteit: Full HD
Inclusief Lens: Inclusief 1 lens
Levensduur batterij: 500 foto's
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Canon EOS 250D + 18-55 f/4-5.6 IS STM

Canon EOS 250D + 18-55 f/4-5.6 IS STM
Product gewicht: 1000 gram
Type sensor: APS-C
Beeldprocessor: DIGIC 8
Geheugenkaartslot: Micro SD
Aantal scherpstelpunten: 143
Videokwaliteit: 4K
Inclusief Lens: Inclusief 1 lens
Levensduur batterij: 1070 foto's
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

Koopgids: hoe kies ik de beste spiegelreflexcamera?

Het kiezen van de juiste spiegelreflexcamera is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Wat zijn specificaties waar jij op moet letten? Wat is het budget? Wordt het een Nikon of een Canon? Het antwoord is voor iedereen anders.

Maak na het lezen een overzicht wat belangrijk is in jouw situatie, en wat minder. Zó heb je binnen no-time de beste spiegelreflexcamera gevonden 📸

Formaat en gewicht

Een DSLR is over het algemeen zwaar en groot van formaat. De instapcamera's zijn de lichtste en meest compacte modellen om uit te kiezen.

Een zware camera is een min- of een pluspunt. Een grotere en daarmee zwaardere biedt de fotograaf meer grip, en de camera is stabiel zelfs met een zware lens eraan vast. Dat is de reden waarom de professioneelste modellen tot wel ± 1250 gram wegen, terwijl een instapmodel al beschikbaar is vanaf ± 400 gram.

Het is afhankelijk van het type fotografie waarmee je bezig bent. Ben je altijd onderweg, dan is licht en compact jouw ding. Ben jij bezig in de studio – of gebruik je de telelens vaak – dan is grip en stabiliteit aangeraden.

Beeldsensor

De beeldsensor van een DSLR levert over het algemeen uitstekende kwaliteit. Uiteraard gaan de technologische ontwikkelingen snel, en bevatten de nieuwste camera's altijd de beste sensoren.

Je maakt onderscheid tussen twee formaten: een crop sensor en een full frame-sensor.

Crop sensor

Een camera met een zogeheten APS-C-sensor is een beeldsensor met een crop factor. Dit is een kleinere beeldsensor die een stuk van de uiteindelijke foto wegsnijdt. De randen worden eraf gehaald, waardoor lenzen meer zoom leveren dan aangegeven.

Per cameramerk is de crop factor verschillend. Ga uit van x 1.5 voor de meeste merken en x 1.6 voor Canoncamera's. Wat houdt dit in, makkelijk uitgelegd? Als voorbeeld pak ik een 50 mm lens op een camera met crop factor x 1.6. Dit wordt een (50 mm x 1.6) 80 mm lens.

Een camera met crop sensor is goedkoop in aanschaf, wat het een prima keuze maakt als je net start met fotografie. Deze camera's koop je vanaf € 400. Een crop-sensor is te vinden in instap- en semi-professionele camera's.

Full frame-sensor

De professionele spiegelreflexcamera bezit een full frame-sensor. Een goede full frame camera biedt meer detail en scherpte dan een camera met crop sensor. Daarnaast biedt de camera minder ruis wanneer je de ISO hoog instelt. Vanwege deze sensor hangt er een hoog prijskaartje aan. Reken op minimaal € 2000. 💸

Let op – Camerafabrikanten produceren naar aanleiding van de sensor verschillende soorten lenzen. Nikon maakt lenzen met een DX-vatting, terwijl canon EF-S lenzen produceert voor camera's met een crop sensor. Deze lenzen zijn lichter én goedkoper. Wees je er bovendien van bewust dat de EF-S -ens van Canon niet op een full frame-camera van Canon past! 

Videokwaliteit

De videofunctie op een spiegelreflexcamera bestaat al een tijd, maar de afgelopen jaren is er een ongelofelijke progressie geweest. De nieuwste modellen zijn standaard uitgerust met een HD- of 4K-opnamefunctie.

Ben je van plan om te filmen met een DSLR? Denk er dan aan dat je moet investeren in lenzen en microfoons. Door de verschillende verwisselbare lenzen bereik je een prachtig resultaat qua beeld. Met behulp van een externe microfoon neem je audio van de beste kwaliteit op. Hoewel spiegelreflexcamera's al in het bezit zijn van een microfoon, is de kwaliteit niet optimaal.

Lcd-scherm

Als je vlogt, filmt of dicht bij de grond fotografeert, is het handig als het lcd-scherm kantelbaar is. Daarnaast bezitten de nieuwste modellen zelfs touchscreen! Vind je dit belangrijk, of maakt je dit niks uit? Neem dit hoe dan ook mee in de beslissing.

Spiegelreflexcamera met een kantelbaar scherm op een bureau

Scherpstelpunten

Over het algemeen zit het zo: hoe duurder en professioneler de camera is, des te meer scherpstelpunten deze heeft. Sommige camera's zijn uitgerust met 9, terwijl de beste spiegelreflexcamera tot wel 60 scherpstelpunten bevat. Wat is hier het voordeel van? Waarom heb je 60 scherpstelpunten nodig?

Beoefen je een tak van fotografie waar snelheid gewenst is, zoals sportfotografie? Met meer scherpstelpunten blijft de scherpte nauwkeurig. De camera volgt het object hiermee en houdt deze haarscherp in beeld.

Wist je echter dat de meeste fotografen – waaronder ikzelf – in de meeste gevallen maar 1 scherpstelpunt gebruiken?

Indien mijn diafragma niet te groot is, gebruik ik alleen het middelste punt. Ik richt de camera hiermee op het onderdeel dat scherp moet zijn. Vervolgens druk ik de knop om een foto te maken half in, zodat de camera op dit deel scherp stelt. Ik houd de knop half ingedrukt terwijl ik de camera van positie verander naar de juiste compositie. Dan pas schiet ik de foto!

Gebruik ik een groot diafragma, dan bepaal ik eerst de compositie vanwege de hoeveelheid scherptediepte – dit betekent een onscherpe voor- en achtergrond en een scherp onderwerp. Op dat moment blijkt hoe fijn het is om meer scherpstelpunten tot je beschikking te hebben. Vervolgens kies ik het punt uit waar het scherp moet zijn; bijvoorbeeld de ogen bij een portret.

Levensduur van de batterij

Als een camera groot is, dan is er ruimte voor een grotere accu. Dat is de reden waarom de professionele modellen een accuduur hebben die tot wel 3 keer langer meegaat dan de goedkopere camera's.

Dit is handig om te weten, maar laat het niet de beslissende factor zijn. Het is sowieso aan te raden om een aantal reserve accu's, en eventueel een battery grip – waarmee je meerdere accu's in 1 camera plaatst – aan te schaffen. Er is altijd een oplossing die je uren non-stop laat fotograferen. ⏱️

Geheugenkaart

Een full frame-camera slaat een groter bestandsformaat op dan een camera met een crop-sensor. De benodigde geheugenkaarten moeten daarom een behoorlijke capaciteit hebben! Zorg dat je genoeg in huis hebt zodat jij niet met een volle kaart staat.

Vrouw plaatst geheugenkaart in spiegelreflexcamera

Spiegelreflexcamera's vergelijken

Om de keuze eenvoudig te houden, staan hieronder nog wat specificaties van de beste spiegelreflexcamera's op een rij. Zo heb jij alles in één overzicht!

Aantal scherpstelpuntenVideokwaliteitLevensduur batterijSpatwaterdichtGewicht
1Canon EOS 2000D + 18-55mm IS II9Full HD500 foto'sNee1484 gram
2Canon EOS 2000D + 18-55mm III9Full HD500 foto'sNee1421 gram
3Canon EOS 250D + 18-55 f/4-5.6 IS STM1434K1070 foto'sNee1317 gram
4Canon EOS 90D + EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM454K1600 foto'sNee2122 gram
5Canon EOS 2000D9Full HD500 foto'sNee475 gram

Canon EOS 2000D + 18-55mm IS II

Aantal scherpstelpunten: 9

Videokwaliteit: Full HD

Levensduur batterij: 500 foto's

Spatwaterdicht: Nee

Gewicht: 1484 gram

Canon EOS 2000D + 18-55mm III

Aantal scherpstelpunten: 9

Videokwaliteit: Full HD

Levensduur batterij: 500 foto's

Spatwaterdicht: Nee

Gewicht: 1421 gram

Canon EOS 250D + 18-55 f/4-5.6 IS STM

Aantal scherpstelpunten: 143

Videokwaliteit: 4K

Levensduur batterij: 1070 foto's

Spatwaterdicht: Nee

Gewicht: 1317 gram

Canon EOS 90D + EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM

Aantal scherpstelpunten: 45

Videokwaliteit: 4K

Levensduur batterij: 1600 foto's

Spatwaterdicht: Nee

Gewicht: 2122 gram

Canon EOS 2000D

Aantal scherpstelpunten: 9

Videokwaliteit: Full HD

Levensduur batterij: 500 foto's

Spatwaterdicht: Nee

Gewicht: 475 gram

Inclusief lenzen of alleen een camerabody?

Heb je al lenzen of ben je nieuw in de fotografie? Als je niks in huis hebt, dan is het verstandig om te kijken naar een camera inclusief lenskit.

Met deze standaard lens begin je direct met fotograferen voor een voordelige prijs. Een camerabody inclusief kitlens is al beschikbaar vanaf € 400.

Verwacht niet teveel van deze lens. Hij kan zoomen, maar is niet lichtsterk. De maximale diafragma gaat tot f 5.6, terwijl duurdere lenzen tot f 1.2 gaan. Hoe lager dit getal achter de 'f' is, hoe meer licht de lens binnenkomt. Als je meer scherptediepte en betere kwaliteit met weinig licht wilt, dan is het tijd om je uitrusting te upgraden!

Geen onverwachte kosten! – Denk bij aanschaf van de camerabody al na over welke lenzen jij in de toekomst nodig hebt. Zo weet je wat er te wachten staat, want fotograferen met een DSLR is een prijzige hobby! 

Weerbestendig

Ben je altijd buiten te vinden met de camera? Geef water en vuil dan geen kans. Ga op zoek naar een camera die gemaakt is van degelijk materiaal en weerbestendig is. Meestal zijn de professionele camera's hiervan voorzien.

Megapixel

Het aantal megapixel van een camera zegt weinig, en het is zeker niet het eerste waar je op moet letten. Sommige spiegelreflexcamera's hebben 12 megapixels, maar leveren uitstekende kwaliteit.

De beeldsensor en de lens bepalen voor het grootste gedeelte de kwaliteit van de foto, en niet de megapixels. Je merkt alleen verschil in beeldkwaliteit wanneer jij iets print dat groter is dan 20 cm x 30 cm.

De 5 beste spiegelreflexcamera's op een rij

1. Canon EOS 2000D + 18-55mm IS II

1. Canon EOS 2000D + 18-55mm IS II
Crop factor: 1,6
Videokwaliteit: Full HD
Kantelbaar: Nee
Stofbestendig: Nee
Introductiejaar: 2018
Gewicht: 1484 gram

2. Canon EOS 2000D + 18-55mm III

2. Canon EOS 2000D + 18-55mm III
Crop factor: 1,6
Videokwaliteit: Full HD
Kantelbaar: Nee
Stofbestendig: Nee
Introductiejaar: 2018
Gewicht: 1421 gram

3. Canon EOS 250D + 18-55 f/4-5.6 IS STM

3. Canon EOS 250D + 18-55 f/4-5.6 IS STM
Crop factor: 1,6
Videokwaliteit: 4K
Kantelbaar: Nee
Stofbestendig: Nee
Introductiejaar: 2018
Gewicht: 1317 gram

4. Canon EOS 90D + EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM

4. Canon EOS 90D + EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM
Videokwaliteit: 4K
Kantelbaar: Nee
Stofbestendig: Ja
Introductiejaar: 2019
Gewicht: 2122 gram

5. Canon EOS 2000D

5. Canon EOS 2000D
Crop factor: 1,6
Videokwaliteit: Full HD
Kantelbaar: Nee
Stofbestendig: Nee
Introductiejaar: 2018
Gewicht: 475 gram

Veelgestelde vragen over spiegelreflexcamera's

Heb je vragen over spiegelreflexcamera's? De meest gestelde vragen staan hieronder! 👇

Wanneer vervang je een spiegelreflexcamera?

Met name de sluiter van een spiegelreflexcamera is gevoelig voor slijtage. Elke keer als je een foto maakt, noem je dit een 'click'. De sluiter klapt open en dicht. Spiegelreflexcamera's voor beginners zijn beschikbaar rond de 30.000 clicks, terwijl een professioneel model probleemloos 300.000 clicks maakt!

Koop je een tweedehands camera? Denk dan vooral aan de clicks. Dit check je makkelijk in Photoshop. Open een onbewerkte foto in Photoshop. Ga naar Bestandsinfo > Onbewerkte gegevens en typ bovenaan in de zoekbalk Image Number. In het tekstveld is dit geel gemarkeerd. Naast Image Number zie jij het aantal clicks staan!

Moet een spiegelreflexcamera schoongemaakt worden?

Een spiegelreflexcamera reinigen is een klus waarbij je voorzichtig te werk gaat. De onderdelen zijn kwetsbaar, met name de spiegel en beeldsensor. Durf je het zelf niet aan? Schakel hulp in van een professional en laat deze de camera reinigen.

Toch zelf proberen? Schaf dan een camera reinigingskit aan. Zo voorkom je schade door gebruik van voorwerpen die niet geschikt zijn. Een reinigingskit bevat meestal een luchtblazer waarmee je stof wegblaast en een reinigingsspatel voor de beeldsensor.

Conclusie

Fotografie is een populaire, maar ook een dure bezigheid! Maak een bewuste keuze voordat je een DSLR aanschaft. Weet jij al welke camera het wordt? Ik weet zeker dat dit artikel helpt om de beste spiegelreflexcamera te vinden die aansluit op jouw wensen. Vergeet niet om de bovenstaande top 5 te bekijken; waarschijnlijk staat je nieuwe camera er al bij!

Bedankt voor het lezen! Vond je dit artikel behulpzaam, of heb jij nog tips? Laat het hieronder weten 🔽

Was dit artikel behulpzaam?

Rowena Golob
Auteur
Rowena is 28 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zich zelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van reizen, haar hond, en familie en vrienden!
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2022 Technerds.nl All rights reserved
cross