Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Leg Magische Momenten Vast met de Beste Instant Camera

Rowena Golob
Auteur 
| Laatst geüpdatet: 20 oktober 2021

Wie is niet gefascineerd door de oude Polaroid camera? Het is een instant camera die direct foto's aflevert met een wit kader eromheen. Het blijft bijzonder om binnen enkele minuten een foto in handen te hebben. Haal de beste instant camera in huis en ervaar het zelf!

Maar waar let je op als je een instant camera koopt? Lees deze gedetailleerde koopgids en leer alles over instant film, gebruiksgemak en andere belangrijke kenmerken! Verspil geen tijd met zoeken, want je vindt hier alles wat je moet weten. Bekijk alvast de top 5 van dit moment hieronder. 🔽

Waarom een instant camera aanschaffen?

Een instant camera biedt vooral een heleboel plezier. Leg herinneringen vast en plak ze in een fotoboek, of deel foto's uit aan vrienden. Jij vergeet die dag nooit meer! Bovendien voelt het magisch om een foto in een mum van tijd te zien verschijnen.

Tegenwoordig maken mensen de hele dag door foto's met de telefoon. Maar waar eindigen die foto's? De foto's verdwijnen in de filmrol, de cloud of een fotomap. Zelden drukt men nog een foto af – tenzij je hem direct in je handen krijgt, zoals bij een instant camera! 🖼️

Hija is door iedereen te gebruiken vanwege de makkelijke bediening. Je hoeft geen fotograaf te zijn om goede foto's te maken met een instant camera.

Fujifilm Instax Mini 11 Lilac Purple

Fujifilm Instax Mini 11 Lilac Purple
Type Instantcamera: Analoog
Fotoformaat: 46x62 mm
Filmverhouding: Rechthoek
Type flitser: Ingebouwd
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

Fujifilm Instax Mini 11

Fujifilm Instax Mini 11
Type Instantcamera: Analoog
Fotoformaat: 46x62 mm
Filmverhouding: Rechthoek
Type flitser: Ingebouwd
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Fujifilm Instax Square SQ1 Chalk White

Fujifilm Instax Square SQ1 Chalk White
Type Instantcamera: Analoog
Fotoformaat: 62x62 mm
Filmverhouding: Vierkant
Type flitser: Ingebouwd
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

Koopgids: hoe kies ik de beste instant camera?

Sinds de comeback van de instant camera zijn er talloze nieuwe modellen op de markt. Wat zijn de verschillen? Deze gids legt het uit én geeft een selectie van de beste instant camera's die momenteel verkrijgbaar zijn.

Formaat

De ouderwetse Polaroid camera is groot. Dit maakt de camera onhandig als je een kleine tas meeneemt. Daarom vind je tegenwoordig verschillende formaten op de markt. Kies een kleine instant camera als je vaak onderweg bent.

Bovendien bepaalt het formaat van de camera ook het formaat van de foto. Een kleinere camera levert uiteraard ook een kleinere foto af. Hier kom ik later in dit artikel op terug.

Persoon houdt instant foto vast.

Digitaal of analoog

De instant camera is onder te verdelen in digitaal en analoog. De analoge versie ontwikkelt de film direct. Binnen enkele minuten ontstaat de foto op het lichtgevoelige papier.

De digitale versie biedt de optie om foto's op te slaan en te bewerken voordat je ze print. Maak verbinding met de telefoon via wifi of Bluetooth en druk foto's zelfs af vanaf de telefoon!

Film en ontwikkeltijd

Lichtgevoelig papier voor analoge instant camera's is verkrijgbaar in verschillende soorten. Het is ongeveer een jaar houdbaar. Zodra je de foto maakt heeft het papier een bepaalde ontwikkeltijd. Dat is de tijd die nodig is voordat de foto volledig zichtbaar is. Deze tijd staat aangegeven op de verpakking.

Tijdens het ontwikkelen van analoge film moet de foto in het donker liggen. Een makkelijke manier is om de foto om te draaien, zodat er geen licht bij komt.

Bekijk altijd de verpakking om erachter te komen welke film jouw instant camera nodig heeft. In de meeste gevallen wordt de film niet meegeleverd met de camera.

De nieuwe instant camera's van Polaroid maken gebruik van i-Type film. Heb jij nog een oude Polaroid op zolder liggen? Deze camera's van vroeger gebruiken 600 film of SX-70 film.

Fujifilm heeft Instax film op de markt gebracht. Deze film is langer houdbaar dan de film van Polaroid én ontwikkelt zsneller. Binnen 90 seconden heb je een foto op Instax film al in handen!

Digitale instant camera's maken gebruik van ZINK-papier. Zink is een afkorting van zero ink. Het is een techniek waarbij digitale apparaten zonder inkt foto's afdrukken. Het bevat verschillende kleurlagen, waaronder cyaan, magenta en geel. De printer activeert met warmte de kleuren, waardoor de foto zichtbaar wordt.

Let daarnaast op het formaat van de foto's. De originele Polaroid-camera levert vierkante foto's van 9 x 9 cm in een frame van 10,2 x 12,7 cm. Daarnaast biedt Fujifilm ook filmpapier aan in het formaat van een pinpas. Deze foto's neem je eenvoudig mee in de portemonnee. Als laatste is er het extra brede formaat. Ideaal om landschappen op vast te leggen!

Verschillende kleuren en patronen!– Naast het traditionele witte kader zijn er verschillende kleuren – zoals goud en zwart – beschikbaar. Op deze manier werkt het kader meteen als een fotolijst.

Gebruiksgemak en instelmogelijkheden

De meeste instant camera's zijn makkelijk te bedienen en vereisen geen kennis van fotografie. Het is simpelweg richten en klikken.

Ben je gewend om met een spiegelreflexcamera of systeemcamera te fotograferen? Kies voor een instant camera met aanpasbare sluitertijd voor meer controle over hoe de camera op bepaalde lichtomstandigheden reageert.

Klein meisje maakt foto met instax camera

Lenzen

Goedkope instant camera's zijn voorzien van een plastic lens, en de duurdere modellen zijn uitgerust met lenzen van glas. De kwaliteit van glas is aanzienlijk beter.

Voor de creatievelingen onder ons zijn er close-up-lenzen en lensfilters. Lensfilters geven meer contrast of verzadiging aan de foto mee. Een instant camera met een close-up-lens is handig om onderwerpen vanaf zo'n 40 cm te fotograferen. 🔍

Instant camera's vergelijken

ZelfontspannerFotoformaatFlitsbereikType accuAfmetingen (b x h x d)Verpakkingsinhoud
1Fujifilm Instax Mini 11 Lilac PurpleNee46x62 mm2700AA67,3 x 107,6 x 121,2 mm-
2Fujifilm Instax Mini 11Nee46x62 mm2700AA67,3 x 107,6 x 121,2 mmMini Lilac Purple Camera Mermaid Tail Deco Film Iridescent Acrylic Frame Iridescent Case
3Fujifilm Instax Square SQ1 Chalk WhiteNee62x62 mm2000CR2575 x 1307 x 1186 mmFuji Instax SQ 1 | Riempje
4Fujifilm instax mini EVONee46x62 mm2000Lithium ingebouwd123 x 87 x 36 mmSchouderriem, USB kabel en handleiding
5Polaroid Now Everything Box Special EditionJa79x79 mm2000High performance lithium-Ion94 x 112,2 x 150,2 mmPolaroid Now Black & White camera, Polaroid i-Type Color film single en Polaroid Photobox Zwart

Fujifilm Instax Mini 11 Lilac Purple

Zelfontspanner: Nee

Fotoformaat: 46x62 mm

Flitsbereik: 2700

Type accu: AA

Afmetingen (b x h x d): 67,3 x 107,6 x 121,2 mm

Verpakkingsinhoud: -

Fujifilm Instax Mini 11

Zelfontspanner: Nee

Fotoformaat: 46x62 mm

Flitsbereik: 2700

Type accu: AA

Afmetingen (b x h x d): 67,3 x 107,6 x 121,2 mm

Verpakkingsinhoud: Mini Lilac Purple Camera Mermaid Tail Deco Film Iridescent Acrylic Frame Iridescent Case

Fujifilm Instax Square SQ1 Chalk White

Zelfontspanner: Nee

Fotoformaat: 62x62 mm

Flitsbereik: 2000

Type accu: CR2

Afmetingen (b x h x d): 575 x 1307 x 1186 mm

Verpakkingsinhoud: Fuji Instax SQ 1 | Riempje

Fujifilm instax mini EVO

Zelfontspanner: Nee

Fotoformaat: 46x62 mm

Flitsbereik: 2000

Type accu: Lithium ingebouwd

Afmetingen (b x h x d): 123 x 87 x 36 mm

Verpakkingsinhoud: Schouderriem, USB kabel en handleiding

Polaroid Now Everything Box Special Edition

Zelfontspanner: Ja

Fotoformaat: 79x79 mm

Flitsbereik: 2000

Type accu: High performance lithium-Ion

Afmetingen (b x h x d): 94 x 112,2 x 150,2 mm

Verpakkingsinhoud: Polaroid Now Black & White camera, Polaroid i-Type Color film single en Polaroid Photobox Zwart

Flitser

De meeste instant camera's bevatten een flitser. Dit is handig in donkere situaties. In sommige gevallen wil je echter géén flitser; dan is het belangrijk om een model te kiezen die je de flitser uit laat zetten.

Zelfportretten

Ben je graag zelf in beeld? Dan is een instant camera uitgerust met zelfontspanner een goed idee. Dit is vooral handig in combinatie met een statiefaansluiting.

Ook bevatten bepaalde camera's een selfie-spiegel. Deze spiegel zit naast de lens, waardoor je jezelf veel makkelijker in het kader van de foto plaatst. Wel zo handig, gezien het feit dat de film over het algemeen niet altijd even goedkoop is. Elke verspilde foto is er eentje te veel!

Koppel maakt selfie met instant camera

Accu

Sommige instant camera's werken op batterij, terwijl andere oplaadbaar zijn met behulp van een usb-kabel. In de ouderwetse Polaroid zit geen accu. Hierbij krijgt de camera stroom door de cartridge van het lichtgevoelige papier.

Ontwerp

Instant camera's zijn verkrijgbaar in diverse ontwerpen. Er is altijd een camera die aan de smaak voldoet! Modern of retro? Kies een camera die qua uiterlijk past bij je stijl, én die leuk staat in huis op de boekenplank!

Accessoires

Er zijn enkele handige accessoires beschikbaar voor instant camera's. Denk aan een beschermhoes, of een handige polsband waardoor je je camera niet snel kapot laat vallen. Indien de instant camera niet beschikt over een flitser, dan is het in sommige gevallen mogelijk om een externe flitser aan te schaffen. Dat ligt aan het precieze model.

De 5 beste instant camera's op een rij

1. Fujifilm Instax Mini 11 Lilac Purple

1. Fujifilm Instax Mini 11 Lilac Purple
Type Instantcamera: Analoog
Fotoformaat: 46x62 mm
Selfie-spiegel: Ja
Voedingstype: Batterij
Kleur: Lilac Purple
Afmetingen (b x h x d): 67,3 x 107,6 x 121,2 mm

2. Fujifilm Instax Mini 11

2. Fujifilm Instax Mini 11
Type Instantcamera: Analoog
Fotoformaat: 46x62 mm
Selfie-spiegel: Ja
Voedingstype: Batterij
Kleur: Lilac Purple
Afmetingen (b x h x d): 67,3 x 107,6 x 121,2 mm

3. Fujifilm Instax Square SQ1 Chalk White

3. Fujifilm Instax Square SQ1 Chalk White
Type Instantcamera: Analoog
Fotoformaat: 62x62 mm
Selfie-spiegel: Nee
Voedingstype: Accu
Kleur: Chalk white
Afmetingen (b x h x d): 575 x 1307 x 1186 mm

4. Fujifilm instax mini EVO

4. Fujifilm instax mini EVO
Type Instantcamera: Digitaal
Fotoformaat: 46x62 mm
Selfie-spiegel: Ja
Voedingstype: Accu
Kleur: Zwart
Afmetingen (b x h x d): 123 x 87 x 36 mm

5. Polaroid Now Everything Box Special Edition

5. Polaroid Now Everything Box Special Edition
Type Instantcamera: Analoog
Fotoformaat: 79x79 mm
Selfie-spiegel: Ja
Voedingstype: Accu
Kleur: Black & White
Afmetingen (b x h x d): 94 x 112,2 x 150,2 mm

Veelgestelde vragen over instant camera's

Hoe werkt een analoge instant camera?

Het licht komt de camera binnen zodra een foto gemaakt wordt, en valt op de film. Deze film bestaat uit verschillende lagen chemicaliën. Deze stoffen maken het papier lichtgevoelig. Na een korte belichtingstijd verschijnt binnen enkele minuten de foto op het papier. Let wel: een foto ontwikkelen gebeurt altijd in het donker.

Hoelang blijft de film van een instant camera houdbaar?

De film van een instant camera is beperkt houdbaar. Op de verpakking staat een houdbaarheidsdatum. Is deze verlopen? Dan wijkt de foto af in kleur of contrast.

Zodra de foto geschoten is, dan hangt de levensduur af van hoe de foto bewaard wordt. Plaats de foto in een fotoalbum om de kwaliteit zo lang mogelijk te behouden.

Hoe maak je goede foto's met een instant camera?

Het maken van een foto is eenvoudig. De kwaliteit is niet vergelijkbaar met een goede compactcamera, en komt al helemaal niet in de buurt van een full frame-camera. Maar met behulp van wat tips haal je het beste uit elke instant camera!

Let als eerste op de scherpte van de foto. Wanneer je te dicht op het onderwerp zit, wordt de foto onscherp. Instant camera's hebben minimaal 60 cm en maximaal 6 meter afstand nodig ten opzichte van het onderwerp.

Bewaar de foto in een ruimte onder de 40 °C, en leg hem nooit in de zon. Een instant camera is bovendien niet waterdicht. Kijk daarom uit met regen en andere extreme weersomstandigheden. Wil je toch foto's schieten in deze omstandigheden, of zelfs foto's maken onder water? Dan biedt een onderwatercamera de oplossing.

Hoeveel kost een instant camera?

Een analoge instant camera is verkrijgbaar tussen de € 50 en € 200. Vergeet niet om film aan te schaffen – deze is prijzig. Verwacht een prijs van ongeveer € 20 voor 8 foto's.

Digitale instant camera's zijn verkrijgbaar rond dezelfde prijs, maar het fotopapier is een goedkoper. Reken op € 12 voor 20 foto's.

Conclusie

Instant fotografie is razend populair, en dat is niet gek: mensen houden van het nostalgische gevoel. Maak momenten direct tastbaar met behulp van een instant camera.

Je weet nu welke factoren belangrijk zijn. Je let onder andere op gebruiksgemak, lenzen en instelmogelijkheden. Vergeet vooral niet om de top 5 instant camera's in dit artikel te bekijken, want nu is het tijd om de beste instant camera uit te kiezen!

Heb je nog vragen of tips? Laat het mij en anderen hieronder weten. 👇

Was dit artikel behulpzaam?

Rowena Golob
Auteur
Rowena is 28 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zich zelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van reizen, haar hond, en familie en vrienden!
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2022 Technerds.nl All rights reserved
cross