Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Leg Magische Momenten Vast met de Beste Instantcamera

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

8 min leestijd

Wie is niet gefascineerd door de oude Polaroid-camera? Het is een instantcamera die direct foto's uitprint. Hoe bijzonder is dat? Haal de beste instantcamera in huis en ervaar het zelf! Maar waar let je op als je een instantcamera koopt? Lees deze gedetailleerde koopgids en daarin vertel ik je alles over instant film, gebruiksgemak en andere belangrijke kenmerken!

Wat zijn de beste instantcamera's van 2024

Dit zijn de top 5 beste instantcamera's op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie.

Waarom Technerds vertrouwen? Ons team besteedt uren aan het onderzoek, schrijven, actualiseren en bewerken van onze artikelen. Klik hier voor meer informatie over onze redactionele richtlijnen.

Beste instantcamera's van 2024

1. Beste Instant camera: Fujifilm Instax Mini Evo Instant

1. Beste Instant camera: Fujifilm Instax Mini Evo Instant

Belangrijke specificaties:

Type instantcamera: Digitaal
Fotoformaat: 46x62 mm
Megapixels: 14 Megapixel
Type viewfinder: Lcd-scherm
Selfie-spiegel: Ja
Voedingstype: Accu
Flitsmodus: ja
Verpakkingsinhoud: Schouderriem, USB kabel en handleiding

Met de Fujifilm Instax Mini EVO druk je geen mislukte foto's af, omdat je achteraf selecteert welke foto's je print. Zo druk je pas af als je tevreden bent en bespaar je je fotopapier. De camera heeft een lcd scherm, waardoor je direct ziet wat je fotografeert. Je bewaart de foto's die je maakt op een geheugenkaart. Wil je een foto afdrukken? Dan draai je de print hendel door en wordt jouw foto op instax papier afgedrukt. De camera is uitgerust met 10 verschillende lenseffecten en 10 filmeffecten. Hierdoor geef je jouw foto's een creatieve uitstraling, zoals een fisheye effect of een extra rode kleurzweem over je foto. Je voegt ook twee effecten samen in één foto. Met de Instax Mini EVO app print je foto's direct vanaf jouw smartphone of plaats je foto's met een Instax frame op social media.

2. Beste Instant camera: Polaroid Now Plus (second-gen)

2. Beste Instant camera: Polaroid Now Plus (second-gen)

Belangrijke specificaties:

Type instantcamera: Analoog
Fotoformaat: 79x79 mm
Megapixels: 0 Megapixel
Type viewfinder: Optisch
Selfie-spiegel: Nee
Voedingstype: Accu
Flitsmodus: Niet van toepassing
Verpakkingsinhoud: Polaroid Now+ camera (Gen 2) Black Lens Filter Kit USB-C oplaadkabel (1.2m) Polsriempje Quick Start Guide 2 jaar garantie

Met de Polaroid Now+ 2 Zwart maak je gemakkelijk polaroid foto's van bijzondere momenten. De camera is gemaakt van 40% gerecycled plastic, waardoor hij een duurzame keuze is. Via de app bestuur je de camera op afstand. Zo maak je foto's op de zelfontspanner of pas je de instellingen aan. Je kiest bijvoorbeeld een groter diafragma voor een wazige achtergrond in je foto's. Met de meegeleverde gekleurde lensfilters geef je een uniek kleureffect aan je foto's. Zo krijgt je foto bijvoorbeeld een vintage effect. De camera heeft 2 verschillende lenzen met allebei een eigen scherpstelgebied. Met de close-up lens maak je scherpe foto's van dichtbij, de andere lens stelt makkelijk scherp op onderwerpen in de verte. Je foto's zijn hierdoor altijd scherp.

3. Fujifilm instax Fujifulm Instax Square

3. Fujifilm instax Fujifulm Instax Square

Belangrijke specificaties:

Type instantcamera: Analoog
Fotoformaat: 62x62 mm
Type viewfinder: Optisch
Selfie-spiegel: Nee
Voedingstype: Accu
Flitsmodus: Auto
Verpakkingsinhoud: Fuji Instax SQ 1 | Riempje

Als ik op zoek ben naar eenvoud en betaalbaarheid zonder in te leveren op de kwaliteit van directe foto's, dan is de Fujifilm Instax Square SQ1 Chalk White instant camera precies wat ik nodig heb. Deze camera is perfect voor mensen die de voorkeur geven aan het vierkante formaat en eenvoudige point-and-shoot functionaliteit. Het is ideaal voor gebruikers die tevreden zijn met basisfuncties en geen geavanceerde opnamemodi nodig hebben.

Met zijn minimalistische design is de Instax Square SQ1 geprezen om zijn gebruiksvriendelijke bediening en het vermogen om consistent goed belichte en scherpe beelden te produceren. De uitstekende kleurreproductie en flitsprestaties verbeteren verder de aantrekkingskracht van deze camera, waardoor het geschikt is voor verschillende lichtomstandigheden en levendige, goed belichte afdrukken garandeert.

Hoewel de SQ1 niet beschikt over geavanceerde functies van andere Instax vierkante camera's, zoals de SQ6, compenseert het met zijn eenvoudige gebruik en kosteneffectiviteit. De betaalbaarheid van de camera, in combinatie met redelijk geprijsde Instax Square film, maakt het een budgetvriendelijke keuze voor het vastleggen van directe foto's. Echter, mensen die op zoek zijn naar meer creatieve opties en hoogwaardige bouwkwaliteit, kunnen beter uitkijken naar de duurdere modellen binnen het Instax assortiment. Bovendien kan het ontbreken van autofocus een uitdaging zijn bij het maken van scherpe foto's, een punt dat TechRadar noemt als een potentieel nadeel.

In vergelijking met zijn tegenhangers, blinkt de SQ1 uit in eenvoud, kosteneffectiviteit en het vermogen om consistent goed belichte en scherpe directe foto's te produceren. Het is echter belangrijk om mogelijke nadelen te benoemen, zoals de omvang en het risico van onbedoelde sluiterdrukken, zoals benadrukt door DPReview. Voor degenen die op zoek zijn naar een eenvoudige instant camera met betrouwbare prestaties en een betaalbare prijs, is de Fujifilm Instax Square SQ1 Chalk White een aantrekkelijke keuze.

Al met al is de Fujifilm Instax Square SQ1 Chalk White instant camera een betaalbare optie voor mensen die de eenvoud van directe fotografie omarmen. De mogelijkheid om consistent goed belichte, scherpe beelden te produceren, in combinatie met zijn gebruiksgemak en betaalbaarheid, maken het een aantrekkelijke keuze voor het vastleggen van directe momenten. Hoewel het misschien ontbreekt aan geavanceerde functies en autofocus, maken de eenvoudige bediening en visueel aantrekkelijk design het een zeer capabele en plezierige camera voor directe fotografie, vooral voor degenen die kosteneffectiviteit en basisfunctionaliteit prioriteren.

Voordelen Fujifilm instax Fujifulm Instax Square
  • Levert consequent goed belichte en scherpe foto's op
  • Gebruiksvriendelijke bediening
  • Uitstekende kleurweergave en flitsprestaties
Nadelen Fujifilm instax Fujifulm Instax Square
  • Mist geavanceerde functies van duurdere modellen
  • Geen autofocus aanwezig
  • Omvangrijk en risico op onbedoelde sluiterdrukken

4. Fujifilm Instax Mini 12 Lilac

4. Fujifilm Instax Mini 12 Lilac

Belangrijke specificaties:

Let op: fotopapier wordt niet standaard meegeleverd.

Met de Fujifilm Instax Mini 12 Lilac Purple leg je makkelijk je mooiste herinneringen vast. Als je een foto maakt, drukt de instant camera deze meteen af op fotopapier. Je maakt bijvoorbeeld foto's op een trouwerij als aandenken voor het bruidspaar. Op een feestje geef je de gemaakte foto's aan je gasten mee. In de close-up modus maak je selfies. De camera stelt in deze modus van dichtbij goed scherp. Houd de camera in het midden van het beeld dat je vastlegt. Zo ben je altijd goed in beeld. Als je een foto van iemand anders maakt, bepaal je de compositie met de zoeker. De camera meet de hoeveelheid omgevingslicht en past de instellingen zelf aan. Hierdoor is je foto bijna altijd goed belicht. Overbelichte of te donkere foto's zijn verleden tijd.

5. Fujifilm Instax Square SQ40

5. Fujifilm Instax Square SQ40

Belangrijke specificaties:

Verpakkingsinhoud: NL

<h3>Leg de mooiste herinneringen vast; Instant</h3><br />Met Fuji Instax camera’s druk je direct je meest waardevolle herinneringen af. Druk op de knop en je foto wordt direct geprint! Altijd een succes op ieder feestje of festival. Je hebt hier alleen wel speciale film voor nodig. <br /><br /><h3>Mikken, klikken en je foto wordt direct ontwikkeld!</h3><br />Het Fuji Instax Square instant fotopapier heeft een afmeting van 62x62mm, zonder de welbekende witte rand. Het fotopapier is van hoge kwaliteit. <br /><br /><b>Kenmerken:</b><br />Afmeting foto: 62 x 62 mm<br />Afmeting gehele kader: 86 x 62 mm<br />Aantal foto’s per verpakking: 2 x 10 foto's<br /><br /><b>Niet geschikt voor Fujifilm Instax en Fujifilm Instax Mini camera's, enkel geschikt voor Fuji Instax Square camera's. </b>

Hoe kies je de beste instantcamera?

Sinds de comeback van de instantcamera zijn er talloze nieuwe modellen op de markt. Wat zijn de verschillen? Deze gids legt het uit én geeft een selectie van de beste instantcamera's die momenteel verkrijgbaar zijn.

Kiezen tussen digitale en analoge instantcamera's

De instantcamera is onder te verdelen in digitaal en analoog. De analoge versie ontwikkelt de film direct. Binnen enkele minuten ontstaat de foto op het lichtgevoelige papier.

De digitale versie biedt de optie om foto's op te slaan en te bewerken voordat je ze print. Maak verbinding met de telefoon via wifi of Bluetooth en druk foto's zelfs af vanaf de telefoon! 1James Artaius, Digital Camera World (n.d.). 'Best digital instant cameras: hybrid instant cameras and printers'

Beeldkwaliteit: belangrijk bij instantcamera's

Bij instantcamera's moet je niet al teveel verwachten wat betreft beeldkwaliteit. Desalniettemin raad ik je aan dat je in ieder geval kijkt hoeveel megapixels de camera bezit. Dit geeft vergelijkingsmateriaal en een grove indicatie van de fotokwaliteit.2FastHomeSecurity72, Fast Home Security (n.d.). 'What are Camera Megapixels And How Do They Contribute to Image Quality? The Ultimate Guide!'

Normaal gesproken zou ik je bij een camera adviseren over sensorgrootte, het diafragma, ISO-waardes en beeldstabilisatie. Maar dat mag je voor nu een keer door de vingers zien. Als je het maar onthoudt wanneer je op zoek gaat naar een onderwatercamera, goede compactcamera of fullframe-camera. Deal?

Filmsoorten en ontwikkeltijden

Lichtgevoelig papier voor analoge instantcamera's is verkrijgbaar in verschillende soorten. Het is ongeveer een jaar houdbaar. Zodra je de foto maakt heeft het papier een bepaalde ontwikkeltijd. Dat is de tijd die nodig is voordat de foto volledig zichtbaar is. Deze tijd staat aangegeven op de verpakking.

Klein meisje maakt foto met instax camera

Tijdens het ontwikkelen van analoge film moet de foto in het donker liggen. Handige tip van mij: draai de foto om, zodat er geen licht bij komt!

Bekijk altijd de verpakking om erachter te komen welke film je instantcamera nodig heeft. In de meeste gevallen wordt de film niet meegeleverd met de camera.

De nieuwe instantcamera's van Polaroid maken gebruik van i-Type-ilm. Heb jij nog een oude Polaroid op zolder liggen? Deze camera's van vroeger gebruiken 600-film of SX-70-film.

Fujifilm heeft Instax-film op de markt gebracht. Deze film is langer houdbaar dan de film van Polaroid én ontwikkelt sneller. Binnen 90 seconden heb je een foto op Instax film al in handen!

Digitale instantcamera's maken gebruik van ZINK-papier. Zink is een afkorting van zero ink. Het is een techniek waarbij digitale apparaten zonder inkt foto's afdrukken. Het bevat verschillende kleurlagen, waaronder cyaan, magenta en geel. De printer activeert met warmte de kleuren, waardoor de foto zichtbaar wordt.

Let daarnaast op het formaat van de foto's. De originele Polaroid-camera levert vierkante foto's van 9 × 9 cm in een frame van 10,2 × 12,7 cm. Daarnaast biedt Fujifilm ook filmpapier aan in het formaat van een pinpas. Deze foto's neem je eenvoudig mee in de portemonnee. Als laatste is er het extra brede formaat. Ideaal om landschappen op vast te leggen!

Verschillende kleuren en patronen! – Naast het traditionele witte kader zijn er verschillende kleuren – zoals goud en zwart – beschikbaar. Op deze manier werkt het kader meteen als een fotolijst.

Gebruiksgemak en instelmogelijkheden

De meeste instantcamera's zijn makkelijk te bedienen en vereisen geen kennis van fotografie. Het is simpelweg richten en klikken. Een instantcamera moet eenvoudig en intuïtief zijn. Zoek naar een camera met een duidelijke en overzichtelijke lay-out van knoppen en functies. Bijvoorbeeld een instantcamera met een enkele draaiknop voor het wisselen tussen verschillende opnamemodi,

Ben je (net als ik) gewend om met een spiegelreflexcamera of systeemcamera te fotograferen? Overweeg een instantcamera met opties voor sluitertijd en focusafstand voor meer controle over hoe de camera op bepaalde lichtomstandigheden reageert en je onderwerp vastlegt. Leg er niet te veel focus op, want zoals ik zei is een instantcamera qua kwaliteit geen systeemcamera.3digiDirect (n.d.). 'Everything You Need to Know About Instant Cameras'

Deze opties op instantcamera's hebben wel invloed op de prijs. Zoals Reddit-gebruiker -Satsujinn- zegt: "Mint-camera's behoren tot de beste. Maar ze zijn duur en hebben zo hun rare eigenschappen." Denk goed na of deze extra controle de hogere aankoopprijs waard is.

Het ontwerp en de afmetingen van instantcamera's

Een goed ontworpen instantcamera is ergonomisch en ligt comfortabel in de hand. Je wilt een camera die een goede grip biedt, zodat je stabiel foto's maakt. Zelfs onderweg.

Let zoals ik eerder zei ook op de plaatsing van de knoppen en de toegankelijkheid van de functies. Een camera waarbij je gemakkelijk bij de sluiterknop en andere essentiële bedieningselementen kunt, is ideaal als je niet je grip hoeft te veranderen.

De grootte van de camera is ook een belangrijke overweging. Instantcamera's variëren in grootte, van compacte modellen die in een jaszak passen tot grotere, meer robuuste versies. Een compacte camera – met afmetingen rond de 10 x 12 x 6 cm – is ideaal voor dagelijks gebruik en gemakkelijk mee te nemen.

Ben je echter op zoek naar meer geavanceerde functies, zoals een grotere filmformaat of meer instelmogelijkheden, kan een groter model (zoals 15 × 12 × 10 cm) geschikter zijn.4Arriana Vasquez en Erin Roberts, Wirecutter: Reviews for the Real World (n.d.). 'The Best Instant Camera'

Het gewicht speelt ook een rol. Een lichtere camera van ergens tussen de 250 en 400 gram, is gemakkelijker te hanteren. Vooral als je voor een langere tijd fotografeert. Een zwaardere camera geeft echter een gevoel van duurzaamheid en stabiliteit.

Daarnaast is het uiterlijk van de camera belangrijk voor veel gebruikers. Instantcamera's zijn vaak verkrijgbaar in verschillende kleuren en stijlen, van retro-ontwerpen die een nostalgisch gevoel oproepen tot moderne, strakke uitvoeringen. Kies een ontwerp dat past bij je persoonlijke stijl.

Persoon houdt instant foto vast.

Batterijduur: een cruciaal aspect

Sommige instantcamera's werken op batterij, terwijl andere oplaadbaar zijn met behulp van een usb-kabel. In de ouderwetse Polaroid zit geen accu. Hierbij krijgt de camera stroom door de cartridge van het lichtgevoelige papier.

Kijk naar de specificaties van de batterijduur, uitgedrukt in het aantal foto's, voordat de batterij opnieuw moet worden opgeladen of vervangen. Een gemiddelde instantcamera moet in staat zijn om minstens 100 tot 150 foto's te maken op één lading of batterijset.

Sommige instantcamera's bieden ook een energiebesparende modus, die de camera automatisch uitschakelt na een periode van inactiviteit. Dit helpt de batterijduur verlengen, wat vooral handig is tijdens lange dagen van fotograferen.

Opzetlenzen en lensfilters

Goedkope instantcamera's zijn voorzien van een plastic lens, en de duurdere modellen zijn uitgerust met lenzen van glas. De kwaliteit van glas is aanzienlijk beter.

Voor de creatievelingen onder ons zijn er close-up-lenzen en lensfilters. Lensfilters geven meer contrast of verzadiging aan de foto mee. Een instantcamera met een close-up-lens is handig om onderwerpen vanaf zo'n 40 cm te fotograferen. 🔍

Flitser en belichtingsopties

De meeste instantcamera's bevatten een flitser. Dit is handig in donkere situaties. In sommige gevallen wil je echter géén flitser; dan is het belangrijk om een model te kiezen die je de flitser uit laat zetten.

Een goede instantcamera heeft een ingebouwde flitser die krachtig genoeg is om in donkere omstandigheden te fotograferen. Zoek naar een camera met een flitser die automatisch aangaat in slecht verlichte omgevingen of waarbij je de flitser handmatig activeert. Dit is vooral belangrijk als je vaak binnen of 's avonds foto's maakt.

Bij sommige instantcamera's zitten extra opties voor de belichtingsinstellingen . Dit varieert van eenvoudige aanpassingen zoals lichter of donkerder maken van je foto's, tot meer geavanceerde instellingen zoals het aanpassen van de sluitertijd of het diafragma. Deze functies geven je meer controle over hoe je foto's eruit komen te zien, vooral in uitdagende lichtomstandigheden.

Een andere handige functie is een belichtingsmeter of een lichtsensor. Daarmee meet de camera de hoeveelheid licht in je omgeving en past automatisch de belichtingsinstellingen aan voor de beste foto. Dit is vooral nuttig voor beginners of voor die momenten waarop je snel een foto wilt maken.

Zelfportretten maken met instantcamera's

Ben je graag zelf in beeld? Dan is een instantcamera uitgerust met zelfontspanner een goed idee. Dit is vooral handig in combinatie met een statiefaansluiting.

Ook bevatten bepaalde camera's een selfie-spiegel. Deze spiegel zit naast de lens, waardoor je jezelf veel makkelijker in het kader van de foto plaatst. Wel zo handig, gezien het feit dat de film over het algemeen niet altijd even goedkoop is. Elke verspilde foto is er eentje te veel!

Koppel maakt selfie met instant camera

Essentiële accessoires voor jouw instantcamera

Er zijn enkele handige accessoires beschikbaar voor instantcamera's. Denk aan een beschermhoes, of een handige polsband waardoor je je camera niet snel kapot laat vallen. Indien de instantcamera niet beschikt over een flitser, dan is het in sommige gevallen mogelijk om een externe flitser aan te schaffen. Dat ligt aan het precieze model.

Welk merk maakt de beste instantcamera's?

Fujifilm

Fujifilm heeft een rijke geschiedenis in de fotografie-industrie. Het merk is vooral bekend om zijn Instax-serie instantcamera's, die in de late jaren '90 werden geïntroduceerd. Onder andere de populaire modellen als de Instax Mini, Instax Square, en Instax Wide zijn geliefd vanwege hun compacte ontwerp, gebruiksvriendelijkheid en moderne technologische kenmerken.

Fujifilm's Instax-camera's bieden een mix van traditionele instantfotografie met hedendaagse innovaties, zoals digitale beeldverwerking en zelfs connectiviteit met smartphones in sommige modellen.

De camera's zijn beschikbaar in een reeks van levendige kleuren en stijlen, waardoor ze een favoriete keuze zijn voor een jonger publiek en voor diegenen die op zoek zijn naar een leuke, toegankelijke manier om momenten vast te leggen.

Polaroid

Polaroid is synoniem met instantfotografie. Het bedrijf revolutioneerde de fotografiewereld met de introductie van de eerste instantcamera in de jaren '40. Vandaag de dag blijft Polaroid een iconisch merk, bekend om zijn klassieke vierkante fotoformaat en nostalgische uitstraling.

Modellen zoals de Polaroid Now, OneStep+ en Polaroid Go combineren het vintage gevoel van de originele Polaroid-camera's met moderne functies, zoals Bluetooth-connectiviteit, geavanceerde belichtingsregeling en oplaadbare batterijen.

Polaroid-camera's zijn populair bij zowel vintage liefhebbers als nieuwe generaties fotografen die de unieke charme en directe bevrediging van instantfotografie waarderen. Met hun kenmerkende design en de direct herkenbare foto-uitvoer blijven Polaroid-camera's een blijvende favoriet in de wereld van de fotografie.

Wat is volgens de Consumentenbond en Tweakers de beste instantcamera?

Op het moment van schrijven hebben de Consumentenbond en Tweakers nog geen vergelijkende test uitgevoerd met instantcamera's. Zodra dit verandert, voeg ik de resultaten hier toe. Zo blijf je op de hoogte van de recentste ontwikkelingen.

Veelgestelde vragen over instantcamera's van onze lezers

Dit stuk is gewijd aan al jullie vragen, maar...

We hebben nog geen vragen ontvangen

Dus heb je dit artikel gelezen en zit je nog met een vraag? Laat het ons weten en vul het feedbackformulier onderaan de pagina in! Dan behandel ik binnenkort je vraag hier.

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Rowena is 30 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zichzelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie, webdesign en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van haar hond en gamet ze graag op haar Xbox.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross