Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

De Beste Camera: Maak Foto's om Trots op te Zijn

Rowena Golob
Auteur 
| Laatst geüpdatet: 25 november 2021

Als fotograaf die graag mooie foto's maakt, weet ik dat het kiezen van een camera overweldigend is. De markt wordt overspoeld met verschillende camera's. Dit maakt de zoektocht naar de beste camera een uitdaging.

Er komt wat bij kijken: sensorgrootte, lichtgevoeligheid, lens, batterijduur en prijs. Als het gaat om het kopen van een camera, dan is voorbereiding en onderzoek van belang. Alle camera's worden in dit artikel besproken: van budgetmodellen tot de beste professionele modellen. 📸

Waarom een camera aanschaffen?

Mobiele telefoons maken prachtige foto's. Toch voelt fotograferen beperkt. Een camera biedt meer artistieke vrijheid dan een mobiele telefoon.

De eerste reden daarvoor is de beeldkwaliteit. In een camera zit een grotere beeldsensor, waardoor de kwaliteit beter is. Daarnaast biedt een digitale camera meer zoom, en kun je de diafragma of sluitertijd aanpassen.

Bepaalde camera's bieden zelfs de mogelijkheid om lenzen te verwisselen. Zo heb je maximale creatieve vrijheid. Bovendien gaat de accu van een camera langer mee dan die van een telefoon. What's not to like?

Koopgids: hoe kies ik de beste camera?

Stel jezelf meerdere vragen om een goede aankoop te doen. De eerste vraag die je moet stellen is waarom je de camera koopt. Wat ga je vastleggen? Waar gaat de camera mee naar toe? Hoe diepgaand is je kennis van fotografie? Door deze vragen te beantwoorden kom je erachter welke camera bij je past.

Daar stopt het echter nog niet. Met de antwoorden op die vragen, heb je niet meteen een goed idee van de betekenis van de technische termen die je gaat tegenkomen in je zoektocht. Daar help ik je een handje bij!

De beste compactcamera

Deze camera is perfect wanneer je nieuw bent in de wereld van fotografie, of wanneer je altijd onderweg bent.

Een compact camera van Sony met een zwarte achtergrond.

Het is een goede reiscamera vanwege zijn compacte formaat en lage gewicht. De camera past makkelijk in een broekzak. Hierdoor neem je het fototoestel overal mee naar toe, en mis je geen moment.

Een compactcamera is uitgerust met een 1/2.3" beeldsensor. De kwaliteit is hiermee aanzienlijk beter dan een mobiele telefoon. Deze sensor heeft ook een cropfactor. Dit houdt in dat de brandpuntafstand wordt vergroot. Dit komt doordat de sensor niet het volledige formaat benut: de randen van het beeld worden bijgesneden, waardoor de camera een groot zoombereik heeft.

De compactcamera presteert echter minder in situaties met weinig licht vergeleken met de camera's die ik hieronder bespreek.

Dit fototoestel heeft een simpele bediening. Dat maakt het toestel geschikt voor iedereen. Elke functie werkt automatisch, waardoor je binnen enkele seconden een goede foto schiet. De camera heeft ook een vaste lens, dus je hoeft je geen zorgen te maken om het wisselen van lenzen (en de bijkomende kosten daarvan).

Verder hebben niet alle compactcamera's een zoeker. In dat geval hebben zealleen een lcd-scherm. Een nadeel hiervan is dat dit scherm zonlicht weerkaatst; door de reflectie is het lastig om te zien wat je doet tijdens een zonnige dag.

Filmen met een compactcamera is simpel. De camera doet al het werk via automatische instellingen. Ben je van plan veel te filmen, kies dan een camera met minimaal Full HD-resolutie, maar nog liever ga je voor 4K. Wil je professionele filmresultaten? Kijk dan naar de volgende camera die ik bespreek in dit artikel.

Er zijn overigens meer modellen naast de standaard compactcamera. Deze hebben een betere zoom, of bieden meer instelmogelijkheden.

 • Travelzoom-compactcamera
  Meer zoombereik (tot wel 300 mm) in een compact formaat.
 • Superzoom-compactcamera
  Nóg meer zoom (tot 600 mm). Deze camera's zijn groter dan de standaard compactcamera.
 • Geavanceerde compactcamera
  Deze camera biedt meer zoombereik en meer instelmogelijkheden dan de standaard compact camera. Deze camera heeft een groter formaat, want ook de beeldsensor is net iets groter dan in de standaard compact camera.

De compact camera is een betaalbare camera. Koop de beste compact camera tussen de € 250 en € 700.

Voordelen compact camera:

 • Eenvoudig mee te nemen door formaat en gewicht
 • Makkelijk in bediening
 • Aantrekkelijke prijs
 • Betere beeldkwaliteit dan een telefoon

Nadelen compact camera:

 • Vaste lens
 • Kleine beeldsensor
 • Presteert minder goed met weinig licht
 • Niet alle compact camera's hebben een viewfinder

Agfa Photo Navulbare Analoge Camera 35mm (Zwart)

Agfa Photo Navulbare Analoge Camera 35mm (Zwart)
Afmetingen (b x h x d): 113 x 40 x 63 mm
Type Compactcamera: Standaard compactcamera
Videokwaliteit: Geen
Viewfinder: Ja
Wifi: Geen Wi-Fi
Gewicht: 124 gram
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Kodak Pixpro FZ152 Zwart

Kodak Pixpro FZ152 Zwart
Afmetingen (b x h x d): 108,4 x 69,9 x 32,8 mm
Type Compactcamera: Travelzoom compactcamera
Videokwaliteit: HD Ready
Viewfinder: Nee
Wifi: Geen Wi-Fi
Gewicht: 185000 gram
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

Analoge Camera 35MM

Analoge Camera 35MM
Afmetingen (b x h x d): 42 x 66 x 118 mm
Type Compactcamera: Standaard compactcamera
Videokwaliteit: Geen
Viewfinder: Ja
Wifi: Geen Wi-Fi
Gewicht: 110 gram
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

De beste systeemcamera

De systeemcamera is relatief nieuw, maar heeft zich in een mum van tijd bewezen. Het is een lichte en compacte camera, en biedt dezelfde professionele mogelijkheden als een spiegelreflexcamera.

Systeemcamera van Sony met zwarte achtergrond

De camera heeft verwisselbare lenzen – maar toch mag het aanbod uitgebreid worden, want het is nog beperkt. Bovendien zijn de lenzen zwaar en hebben ze een flink prijskaartje.

Een goede systeemcamera bevat een Micro Four Thirds sensor, APS-C- of full-frame-sensor. Deze sensor is verantwoordelijk voor de beeldkwaliteit. De Micro Four Thirds en APS-C-sensor bevatten een cropfactor.

De cropfactor van een Micro Four Thirds sensor is 2×. De cropfactor van een APS-C-sensor is 1.5× of 1.6×, afhankelijk van de camerafabrikant. Vermenigvuldig dit getal met de brandpuntafstand om erachter te komen wat de werkelijke zoom is!

Om het helder te maken: een 50 mm lens op een Nikon APS-C-camera heeft een cropfactor van 1.5×. Dit vermenigvuldig ik met 50 mm, waarbij ik uitkom op een brandpuntafstand van 75 mm.

De beeldsensor bepaalt de prijs van een camera. De full-frame camera – die geen cropfactor heeft – is de duurste optie, maar geeft de hoogste kwaliteit. Daarom is deze ook onder veel professionele fotografen geliefd.

Niet alle systeemcamera's hebben een zoeker. Als de camera wel een zoeker heeft, dan is dit altijd een elektronische viewfinder. Licht komt via de lens de camera binnen. Dit licht wordt door een digitale sensor omgezet in beeld waardoor je het onderwerp ziet in de zoeker. Vooral bij oudere modellen ervaar je een kleine vertraging tussen de werkelijkheid en viewfinder.

De systeemcamera is verder een goed toestel om mee te filmen. De camera's beschikken over een haarscherpe resolutie – veelal is dit 4K, soms nog Full HD. Door de verwisselbare lenzen krijg je al snel het gewenste cinematisch effect. Enkele systeemcamera's zijn zelfs uitgerust met een slow-motion functie. Het is dan ook een geliefde camera onder filmmakers.

De camera maakt geen geluid tijdens het fotograferen. Dit is handig als je onopgemerkt foto's wilt maken van dieren, of op momenten waar je niet de aandacht wilt opeisen.

Als laatste is het belangrijk om te benoemen dat een systeemcamera sneller is dan een spiegelreflexcamera. Doordat de spiegel ontbreekt, kan de camera veel meer foto's per seconden maken. Dit is vooral handig wanneer je een speciaal moment echt niet wilt missen.

Voordelen systeemcamera:

 • Hoge kwaliteit door goede beeldsensor
 • Camera heeft een compact formaat
 • Mogelijkheid om van lens te wisselen
 • Camera maakt geen geluid tijdens het fotograferen
 • Minder slijtage dan een spiegelreflexcamera
 • Snelheid: enkele foto's per seconde

Nadelen systeemcamera:

 • Niet alle systeemcamera's hebben een viewfinder
 • Vertraging door elektronische viewfinder
 • Minder lenzen beschikbaar dan bij een spiegelreflexcamera
 • Lenzen zijn duur
 • Lenzen zijn zwaar

Canon EOS M50 Mark II Zwart + EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM Zwart

Canon EOS M50 Mark II Zwart + EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM Zwart
Afmetingen (b x h x d): 881 x 58,7 x 116,3 mm
Type sensor: APS-C
Foto's per seconde: 10 FPS
Videokwaliteit: 4K
Viewfinder: Ja
Gewicht: 387 gram
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

Canon EOS M200 + 15-45mm IS STM

Canon EOS M200 + 15-45mm IS STM
Afmetingen (b x h x d): 108,2 x 67,1 x 35,1 mm
Type sensor: APS-C
Foto's per seconde: 6 FPS
Videokwaliteit: HD Ready
Viewfinder: Ja
Levensduur batterij: 315 foto's
Gewicht: 299 gram
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Sony A6100 + E PZ 16-50mm f/3.5-5.6 OSS

Sony A6100 + E PZ 16-50mm f/3.5-5.6 OSS
Afmetingen (b x h x d): 120 x 66,9 x 59,4 mm
Type sensor: APS-C
Foto's per seconde: 30 FPS
Videokwaliteit: 4K
Viewfinder: Ja
Levensduur batterij: 420 foto's
Gewicht: 396 gram
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

De beste spiegelreflexcamera (DSLR)

De beste spiegelreflexcamera biedt ontelbare mogelijkheden. Het is geen toeval dat deze camera favoriet is bij professionele fotografen en liefhebbers van fotografie.

Canon camera op zwarte achtergrond

In deze camera zit een spiegel. Zodra je een foto maakt, klapt de spiegel omhoog en wordt de beeldsensor belicht. Vandaar de naam!

Vanwege deze spiegel heeft de spiegelreflexcamera altijd een optische viewfinder. Het licht komt het toestel binnen via de lens, en de spiegel weerkaatst het licht naar de zoeker. Het onderwerp verschijnt zo direct in beeld, precies zoals het ook op je foto komt te staan.

Deze spiegel heeft ook nadelen. Het kost tijd om de spiegel om hoog te klappen; daarom maakt deze camera minder foto's per seconde. Bovendien maakt dit mechanisme geluid. Het is onmogelijk om met een spiegelreflexcamera zonder geluid te fotograferen. Je hoort altijd een klik, wat voor wildfotografen minder handig is.

Een spiegelreflexcamera maakt daarnaast gebruik van verwisselbare lenzen. Doordat de camera al jaren bestaat, is er een groot aanbod lenzen beschikbaar. Voor iedere fotograaf is een geschikt objectief verkrijgbaar!

Helaas is het zo dat – omdat deze camera meer onderdelen bevat dan een systeemcamera – hij sneller te maken krijgt met slijtage.

Al die onderdelen nemen ook ruimte in beslag, dus spiegelreflexcamera's zijn grote en zware camera's. Afhankelijk van de beeldsensor zit hier variatie in. De beste, grootste, én duurste sensor is de full-frame sensor. Deze sensor werkt goed in omstandigheden met weinig licht.

Dit maakt een spiegelreflexcamera duur. Daarom is er een alternatief: de spiegelreflexcamera met APS-C-sensor. Vanaf € 450 heb je al een instapmodel van deze soort tot je beschikking.

De DSLR – instapmodel of niet – heeft daarnaast meestal genoeg ruimte voor een grote accu. Dat maakt dat de spiegelreflexcamera over het algemeen de beste accuduur heeft. Houd er wel rekening mee dat filmen meer energie kost dan fotograferen.

Een spiegelreflexcamera vereist kennis van fotografie. Het is zonde om op de automatische stand te fotograferen, want dan haal je niet alles uit de camera. Bijna elke functie op de camera heeft daarom een eigen knop.

Als je de technische termen van fotografie snapt, wen je hier snel aan. Is dit niet het geval, kijk dan wederom naar een instapmodel. Deze heeft doorgaans minder functies en dus minder knoppen, en is daarom aan te raden voor beginners.

Een instapcamera is al te verkrijgen vanaf € 450, maar de prijs loopt op tot wel € 3500 voor een professioneel model.

Voordelen spiegelreflexcamera:

 • Hoge kwaliteit door goede beeldsensor
 • Grip en stabiliteit bij zwaardere lenzen en toebehoren
 • Verwisselbare lenzen werken flexibel
 • Veel lenzen beschikbaar
 • Optische viewfinder aanwezig
 • Lange accuduur

Nadelen spiegelreflexcamera:

 • Groot en zwaar
 • Slijt sneller dan een systeemcamera
 • Aardig aan de prijs
 • Vereist kennis van fotografie
 • Camera maakt geluid tijdens maken van foto

Canon EOS 2000D + 18-55mm IS II

Canon EOS 2000D + 18-55mm IS II
Type sensor: APS-C
AF-systeem: 9
Videokwaliteit: Full HD
Viewfinder: Ja
Levensduur batterij: 500 foto's
Gewicht: 1484 gram
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

Canon EOS 2000D + 18-55mm III

Canon EOS 2000D + 18-55mm III
Type sensor: APS-C
AF-systeem: 9
Videokwaliteit: Full HD
Viewfinder: Ja
Levensduur batterij: 500 foto's
Gewicht: 1421 gram
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Canon EOS 250D + 18-55 f/4-5.6 IS STM

Canon EOS 250D + 18-55 f/4-5.6 IS STM
Type sensor: APS-C
AF-systeem: 143
Videokwaliteit: 4K
Viewfinder: Ja
Levensduur batterij: 1070 foto's
Gewicht: 1317 gram
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

De beste action camera

Een action camera is een kleine en lichte camera die de meest extreme omstandigheden vastlegt. Met handige mounts bevestig je deze camera snel én makkelijk aan een helm, stuur of ander voertuig.

Action camera met zwarte achtergrond

Een action camera heeft een vaste lens – dit is meestal een groothoeklens. Deze lens heeft een brede beeldhoek waardoor veel van de omgeving zichtbaar is. Bovendien treedt er een lichte vervorming op. Een action camera heeft géén zoomlens.

De focus van deze camera licht op film in plaats van op fotografie. Niet elke action camera heeft een fotofunctie. De camera heeft verder een kleine beeldsensor, waardoor hij slecht werkt in omstandigheden met weinig licht. De meeste beschikken wél over slow-motion en/of timelapse-functie.

De goedkoopste action camera's hebben geen lcd-scherm. Dit heeft een negatieve invloed op het gebruiksgemak. Een action camera is klein, daarom is er maar beperkt plek voor knoppen. Dit maakt navigeren een tijdrovende klus. Een lcd-scherm met touchscreen is het makkelijkste in gebruik.

Deze camera's zijn uitgerust met een microfoon, maar verwacht niet teveel. Schaf een externe microfoon aan voor geluidskwaliteit waar je daadwerkelijk blij mee bent straks. Niet alle action camera's hebben echter een microfoonaansluiting, dus controleer dit eerst.

Over het algemeen zijn action camera's uitgerust met wifi of bluetooth. Sommige modellen bieden zelfs de optie om te livestreamen, of hebben een eigen app waarmee je de camera bedient.

De prijs van deze camera is afhankelijk van de mogelijkheden. Verwacht een prijs tussen de € 25 en € 500.

Voordelen action camera:

 • Compact en licht
 • Robuust
 • Extra functies zoals slow-motion en timelapse
 • Connectiviteit: livestreamen, eigen app

Nadelen action camera:

 • Geen zoom
 • Kleine beeldsensor
 • Korte accuduur

Apeman Sport Action Camera 4k 20MP

Apeman Sport Action Camera 4k 20MP
Videokwaliteit: 4K
Beeldstabilisatie: Ja
Beeldscherm: Ja
Timelapse: Ja
Timelapse: Ja
Gewicht: 616 gram
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

GoPro HERO 8 Black

GoPro HERO 8 Black
Videokwaliteit: 4K
Beeldstabilisatie: Ja
Beeldscherm: Ja
Timelapse: Ja
Timelapse: Ja
Gewicht: 449 gram
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

Insta360 One X2

Insta360 One X2
Videokwaliteit: 4K
Beeldstabilisatie: Ja
Beeldscherm: Ja
Timelapse: Ja
Timelapse: Ja
Gewicht: 501 gram
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

De beste instant camera

Ga voor de beste instant camera wanneer jij binnen enkele minuten een foto in handen wilt hebben. Deel ze meteen uit aan vrienden.

Polaroid Supercolor camera met zwarte achtergrond

De instant camera is verkrijgbaar in verschillende formaten. Dit formaat bepaalt bovendien de afmetingen van de foto.

Fabrikanten maken gebruik van verschillende merken en soorten lichtgevoelig papier. Controleer altijd eerst welk lichtgevoelig papier nodig is. Dit papier heeft een bepaalde ontwikkeltijd. Dit is de tijd die nodig is voordat de foto verschijnt.

Als laatste is het belangrijk om te weten dat dit papier een houdbaarheidsdatum heeft, dus koop het niet in bulk om er maar van af te zijn. Jammer dat dit niet kan, weet ik, want dat papier mag wat kosten.

Deze camera heeft een simpele bediening. Richt de camera op het onderwerp en maak een foto, en klaar is Kees. Duurdere instant camera's bieden de mogelijkheid om de sluitertijd aan te passen, maar dit kom je niet veel tegen en zou niet de focus van je zoektocht moeten zijn.

Bovendien bestaat inmiddels ook de digitale instant camera. Deze apparaten geven zelfs de mogelijkheid om foto's eerst te bewerken en op te slaan.

De prijs van een instant camera is redelijk, maar houdt er rekening mee dat het lichtgevoelige papier óók geld kost. Deze camera koop je al vanaf € 60.

Voordelen instant camera:

 • Je krijgt direct een foto in handen
 • Makkelijk in bediening
 • Robuust

Nadelen instant camera:

 • Beeldkwaliteit is middelmatig
 • Lichtgevoelig papier is prijzig
 • Lichtgevoelig papier heeft een houdbaarheidsdatum 

Fujifilm Instax Mini 11 Lilac Purple

Fujifilm Instax Mini 11 Lilac Purple
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

Fujifilm Instax Mini 11

Fujifilm Instax Mini 11
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Fujifilm Instax Square SQ1 Chalk White

Fujifilm Instax Square SQ1 Chalk White
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

De beste onderwatercamera

Ga je vaak op reis, of ben je regelmatig in de buurt van water te vinden? Dan is de onderwatercamera is een goede optie. Een onderwatercamera is eenvoudig te bedienen is robuust gebouwd. Dit maakt ze niet alleen waterdicht, maar ook schokbestendig. Het is daarmee de perfecte camera voor extreme momenten en weersomstandigheden.

Waterdichte camera valt in water

Er zijn enkele factoren om rekening mee te houden. Een onderwatercamera heeft om te beginnen dezelfde beeldsensor als een compactcamera. Indien je professionele kwaliteit wenst, dan is aan te raden om naar een waterdichte behuizing te kijken voor een systeem- of spiegelreflexcamera.

Controleer ook altijd tot hoe diep de camera waterdicht blijft. Er is altijd een maximale diepte die de camera aan kan, omdat de waterdruk anders te hoog wordt.

Onderwatercamera's zijn gericht op fotografie, dus de filmkwaliteit valt tegen. Bovendien is de optische zoom van een onderwatercamera beperkt, waardoor je je redelijk dicht bij het onderwerp moet bevinden om een goede foto te kunnen maken.

Dit probleem wordt verergerd door het feit dat er onder water weinig licht is. Daarom raad ik je aan om een flitser mee te nemen, of een model te kiezen met een ingebouwde flitsen. Door te flitsen leg je kleuren helder vast!

Een onderwatercamera heeft een aantrekkelijke prijs. De goedkoopste is al krijgen vanaf € 100.

Voordelen onderwater camera:

 • Robuust
 • Makkelijk in bediening
 • Betaalbaar

Nadelen onderwater camera:

 • Kleine beeldsensor
 • Optische zoom is beperkt
 • Vaste lens

Aquapix W3048-I Edge Iceblue

Aquapix W3048-I Edge Iceblue
Videokwaliteit: 4K
Wifi: Geen Wi-Fi
Voedingstype: Batterij
Schokbestendig: Ja
Gewicht: 138 gram
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

AGFA PHOTO Realishot WP8000

AGFA PHOTO Realishot WP8000
Videokwaliteit: Full HD
Wifi: Geen Wi-Fi
Voedingstype: Batterij
Schokbestendig: Nee
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Easypix W2024 actiesportcamera HD CMOS 16 MP 97 g

Easypix W2024 actiesportcamera HD CMOS 16 MP 97 g
Videokwaliteit: HD Ready
Wifi: Geen Wi-Fi
Voedingstype: Batterij
Waterdicht tot (m): 3 meter
Schokbestendig: Ja
Gewicht: 97 gram
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

De beste wegwerpcamera

Een wegwerpcamera is een camera ontworpen voor eenmalig gebruik. Na gebruik gooi je het toestel weg of recycle je het – maar haal wel eerst het rolletje eruit. Ontwikkel daarna je foto's bij een drogisterij of fotowinkel. Een week later heb je je foto's in handen!

Vrouw maakt foto met wegwerpcamera

Het rolletje van dit fototoestel maakt 27 foto's. Die rolletjes zijn goedkoop, en de camera makkelijk in gebruik, want het fototoestel biedt geen instelmogelijkheden. Richt op het onderwerp en maak een foto; meer hoef je niet te doen.

Het is niet mogelijk om in te zoomen. Scherpstellen met een wegwerpcamera is simpel: stap dichter bij je onderwerp. Alles vanaf 1 meter aan afstand is scherp.

Voordelen wegwerpcamera:

 • Compact en licht
 • Makkelijk in gebruik
 • Eenvoudig scherpstellen
 • Betaalbaar

Nadelen wegwerpcamera:

 • Ontwikkelen van het fotorolletje kost geld
 • Geen instelmogelijkheden
 • Beperkt aantal foto's
 • Geen zoom

Kodak Professional Tri-X Black & White 400

Kodak Professional Tri-X Black & White 400
Gewicht: 138 gram
Aantal opnames: 27 stuk(s)
Flitsmodus: Flitsbediening: One-touch schakelaar met automatische uitschakeling Flitsbereik: 1m - 3m
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

BronStore | Wegwerpcamera Blauw | Waterdicht | Analoge Camera | Disposable Camera | Wegwerp Camera | Kinder Camera | Vlog Camera

BronStore | Wegwerpcamera Blauw | Waterdicht | Analoge Camera | Disposable Camera | Wegwerp Camera | Kinder Camera | Vlog Camera
Gewicht: 150 gram
Aantal opnames: 54 stuk(s)
Flitsmodus: geen
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Wegwerpcamera

Wegwerpcamera
Gewicht: 110 gram
Aantal opnames: 27 stuk(s)
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Veelgestelde vragen over camera's

Wat is een goede camera voor beginners?

Een goede camera voor als je begint, hangt af van het doel. Wil je makkelijk herinneringen vastleggen, zoals vakanties of de mooiste momenten met vrienden en familie? Dan voldoet een compactcamera.

Ben je van plan om je fotografie- en filmvaardigheden serieus te ontwikkelen? Voor de amateurfotograaf is een instap-spiegelreflexcamera of systeemcamera met APS-C-sensor een goede optie.

Deze camera's maken foto's in professionele kwaliteit, maar zijn niet zo ingewikkeld in de bediening als een full-frame exemplaar. De eerste jaren dat jij bezig bent met fotografie overleef je hiermee sowieso!

Hoe werkt een camera?

Het principe van een digitale camera is hetzelfde als een analoge camera. Licht wordt omgezet in beeld. De naam is afgeleid van de camera obscura. Dit is de Latijnse naam voor 'donkere kamer'.
Dit is het grondbeginsel van fotografie: een minuscuul gaatje in een compleet donkere kamer. Het licht van het onderwerp dat door het kleine gaatje schijnt, wordt op de kop afgebeeld op de muur.

Een camera werkt net zo: licht komt via de lens de camera binnen. Het diafragma bepaalt hoeveel licht, en de sluitertijd bepaalt voor hoelang. Dit licht valt vervolgens op de beeldsensor. Deze digitale sensor zet het licht om in pixels. Dat is je foto!

In de analoge fotografie valt het licht niet op een beeldsensor, maar op een filmrolletje. Je wilt niet dat licht de foto verpest – daarom wordt het rolletje altijd in een donkere kamer ontwikkelt.

Conclusie

Je weet nu alles over camera's! Je snapt het verschil tussen de verschillende soorten camera's. Hierdoor weet jij exact nodig is om de beste camera te kiezen. Je begrijpt dat de beeldsensor, lenzen, en bediening er allemaal toe doen.

Wat is jouw favoriete camera? Laat het mij en anderen hieronder weten. 👇

Was dit artikel behulpzaam?

Rowena Golob
Auteur
Rowena is 28 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zich zelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van reizen, haar hond, en familie en vrienden!
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2022 Technerds.nl All rights reserved
cross