Als fotograaf die graag mooie foto's maakt, weet ik dat het kiezen van een camera overweldigend is. De markt wordt overspoeld met verschillende camera's. Dit maakt de zoektocht naar de beste camera een uitdaging.
Inhoudsopgave
- Waarom een camera aanschaffen?
- Koopgids: hoe kies ik de beste camera?
- De beste compactcamera
- Sony ZV-1M2
- Sony Cybershot DSC-RX100 VA
- Lomo Instant Automat Glass
- Sony Alpha a6100
- Canon EOS M50 Mark II
- Sony ZV-E10
- Pentax K-3 Mark III Monochrome
- Canon EOS 1D X Mark
- Canon EOS 250D
- GoPro HERO 12 Black
- GoPro Hero 10 Black
- DJI Osmo Action 4
- Fujifilm Instax Mini Evo Instant
- Polaroid Now Plus (second-gen)
- Fujifilm instax Fujifulm Instax Square
- Olympus TG-6
- Akaso Brave 7-GY
- DJI Osmo Action 4
- Fujifilm QuickSnap Flash 400
- Ilford XP2 Disposable Camera with
- Ilford Ilfocolor Rapid Retro
Er komt wat bij kijken: sensorgrootte, lichtgevoeligheid, lens, batterijduur en prijs. Als het gaat om het kopen van een camera, dan is voorbereiding en onderzoek van belang. Alle camera's worden in dit artikel besproken: van budgetmodellen tot de beste professionele modellen. 📸
Waarom een camera aanschaffen?
Mobiele telefoons maken prachtige foto's. Toch voelt fotograferen beperkt. Een camera biedt meer artistieke vrijheid dan een mobiele telefoon. Gebruik het beste statief en je neemt de mooiste foto's.
De eerste reden daarvoor is de beeldkwaliteit. In een camera zit een grotere beeldsensor, waardoor de kwaliteit beter is. Daarnaast biedt een digitale camera meer zoom, en kun je het diafragma, de sluitertijd en iso-waarde gemakkelijk aanpassen.
Bepaalde camera's bieden zelfs de mogelijkheid om lenzen te verwisselen. Zo ervaar je maximale creatieve vrijheid. Bovendien gaat de accu van een camera langer mee dan die van een telefoon. What's not to like?
Koopgids: hoe kies ik de beste camera?
Stel jezelf meerdere vragen om een goede aankoop te doen. De eerste vraag die je moet stellen is waarom je de camera koopt. Wat ga je vastleggen? Waar gaat de camera mee naar toe? Hoe diepgaand is je kennis van fotografie? Door deze vragen te beantwoorden kom je erachter welke camera bij je past.
Daar stopt het echter nog niet. Met de antwoorden op die vragen, heb je niet meteen een goed idee van de betekenis van de technische termen die je gaat tegenkomen in je zoektocht. Daar help ik je een handje bij! 👍
De beste compactcamera
Deze camera is perfect wanneer je nieuw bent in de wereld van fotografie, of wanneer je altijd onderweg bent.
Het is een goede reiscamera vanwege zijn compacte formaat en lage gewicht. De camera past makkelijk in een broekzak. Hierdoor neem je het fototoestel overal mee naar toe. Op die manier mis je geen moment.
Een compactcamera is uitgerust met een 1/2.3" beeldsensor. De kwaliteit is hiermee aanzienlijk beter dan een mobiele telefoon. Deze sensor heeft ook een cropfactor. Dit houdt in dat de brandpuntafstand wordt vergroot. Dit komt doordat de sensor niet het volledige formaat benut: de randen van het beeld worden bijgesneden, waardoor de camera een groot zoombereik heeft.
De compactcamera presteert echter minder in situaties met weinig licht vergeleken met de camera's die ik hieronder bespreek. Wil je filmen? Overweeg dan een goede videocamera.
Dit fototoestel heeft een simpele bediening. Dat maakt het toestel geschikt voor iedereen. Elke functie werkt automatisch, waardoor je binnen enkele seconden een goede foto schiet. De camera heeft ook een vaste lens, dus je hoeft je geen zorgen te maken om het wisselen van lenzen (en de bijkomende kosten daarvan).
Verder hebben niet alle compactcamera's een zoeker. In dat geval hebben ze alleen een lcd-scherm. Een nadeel hiervan is dat dit scherm zonlicht weerkaatst; door de reflectie is het lastig om te zien wat je doet tijdens een zonnige dag.
Filmen met een compactcamera is simpel. De camera doet al het werk via automatische instellingen. Ben je van plan veel te filmen, kies dan een camera met minimaal Full HD-resolutie, maar nog liever ga je voor 4K. Wil je professionele filmresultaten? Kijk dan naar de volgende camera die ik bespreek in dit artikel.
Er zijn overigens meer modellen naast de standaard compactcamera. Deze hebben een betere zoom, of bieden meer instelmogelijkheden.
- Travelzoom-compactcamera: meer zoombereik (tot wel 300 mm) in een compact formaat.
- Superzoom-compactcamera: nóg meer zoom (tot 600 mm). Deze camera's zijn groter dan de standaard compactcamera.
- Geavanceerde compactcamera: biedt meer zoombereik en meer instelmogelijkheden dan de standaard compact camera. Deze camera heeft een groter formaat, want ook de beeldsensor is net iets groter dan in de standaard compact camera.
De compact camera is een betaalbare camera. Koop de beste compact camera tussen de € 250 en € 700.
Voordelen compact camera:
- Eenvoudig mee te nemen door formaat en gewicht
- Makkelijk in bediening
- Aantrekkelijke prijs
- Betere beeldkwaliteit dan een telefoon
Nadelen compact camera:
- Vaste lens
- Kleine beeldsensor
- Presteert minder goed met weinig licht
- Niet alle compact camera's hebben een viewfinder
De beste systeemcamera
De systeemcamera is relatief nieuw, maar heeft zich in een mum van tijd bewezen. Het is een lichte en compacte camera en biedt dezelfde professionele mogelijkheden als een spiegelreflexcamera.
De camera heeft verwisselbare lenzen – maar toch mag het aanbod uitgebreid worden, want het is nog beperkt. Bovendien zijn de lenzen zwaar en verwacht ook een flink prijskaartje.
Een goede systeemcamera bevat een Micro Four Thirds sensor, APS-C- of fullframe-sensor. Deze sensor is verantwoordelijk voor de beeldkwaliteit. De Micro Four Thirds en APS-C-sensor bevatten een cropfactor.
De cropfactor van een Micro Four Thirds sensor is 2×. De cropfactor van een APS-C-sensor is 1.5× of 1.6×, afhankelijk van de camerafabrikant. Vermenigvuldig dit getal met de brandpuntafstand om erachter te komen wat de werkelijke zoom is!
Om het helder te maken: een 50 mm lens op een Nikon APS-C-camera heeft een cropfactor van 1.5×. Dit vermenigvuldig ik met 50 mm, waarbij ik uitkom op een brandpuntafstand van 75 mm.
De beeldsensor bepaalt de prijs van een camera. De fullframe-camera – die geen cropfactor heeft – is de duurste optie, maar geeft de hoogste kwaliteit. Ook een hoge iso-waarde levert nauwelijks ruis. Daarom is deze ook onder veel professionele fotografen geliefd. De fullframe-sensor heeft hetzelfde formaat als een ouderwets filmrolletje (24 x 36 millimeter).
Niet alle systeemcamera's hebben een zoeker. Als de camera wel een zoeker heeft, dan is dit altijd een elektronische viewfinder. Licht komt via de lens de camera binnen. Dit licht wordt door een digitale sensor omgezet in beeld waardoor je het onderwerp ziet in de zoeker. Vooral bij oudere modellen ervaar je een kleine vertraging tussen de werkelijkheid en de elektronische zoeker.
Een systeemcamera beschikt over een lcd-display. Vaak is dit een kantelbaar scherm, waardoor je ook zonder gedoe in lastige hoeken filmt.
Er zijn meer redenen waarom een systeemcamera goed is om mee te filmen. De camera's beschikken over een haarscherpe resolutie – veelal is dit 4K, soms nog Full HD. Door de verwisselbare lenzen krijg je al snel het gewenste cinematisch effect. Enkele systeemcamera's zijn zelfs uitgerust met een slow-motion functie. Het is dan ook een geliefde camera onder filmmakers.
De camera maakt geen geluid tijdens het fotograferen. Dit is handig als je onopgemerkt foto's wilt maken van dieren, of op momenten waar je niet de aandacht wilt opeisen. Bovendien is het mogelijk om foto's te schieten in RAW. Dat maakt het dynamisch bereik (verschil tussen licht en donker) van de foto beter en dat biedt meer mogelijkheden in de nabewerking.
Als laatste is het belangrijk om te benoemen dat een systeemcamera sneller is dan een spiegelreflexcamera. De camera maakt veel meer foto's per seconden doordat de spiegel ontbreekt. Dit is vooral handig wanneer je een speciaal moment echt niet wilt missen!
Voordelen systeemcamera:
- Hoge kwaliteit door goede beeldsensor
- Camera heeft een compact formaat
- Mogelijkheid om van lens te wisselen
- Camera maakt geen geluid tijdens het fotograferen
- Minder slijtage dan een spiegelreflexcamera
- Snelheid: enkele foto's per seconde
Nadelen systeemcamera:
- Niet alle systeemcamera's hebben een viewfinder
- Vertraging door elektronische viewfinder
- Minder lenzen beschikbaar dan bij een spiegelreflexcamera
- Lenzen zijn duur
- Lenzen zijn zwaar
De beste spiegelreflexcamera (DSLR)
De beste spiegelreflexcamera biedt ontelbare mogelijkheden. Het is geen toeval dat deze camera favoriet is bij professionele fotografen en liefhebbers van fotografie.
In deze camera zit een spiegel. Zodra je een foto maakt, klapt de spiegel omhoog en wordt de beeldsensor belicht. Vandaar de naam!
Vanwege deze spiegel heeft de spiegelreflexcamera altijd een optische viewfinder. Het licht komt het toestel binnen via de lens. Vervolgens weerkaatst de spiegel het licht naar de zoeker. Het onderwerp verschijnt zo direct in beeld, precies zoals het ook op je foto komt te staan.
Deze spiegel heeft ook nadelen. Het kost tijd om de spiegel om hoog te klappen; daarom maakt deze camera minder foto's per seconde. Bovendien maakt dit mechanisme geluid. Het is onmogelijk om met een spiegelreflexcamera zonder geluid te fotograferen. Je hoort altijd een klik, wat voor wildfotografen minder handig is.
Een spiegelreflexcamera maakt daarnaast gebruik van verwisselbare lenzen. Doordat de camera al jaren bestaat, is er een groot aanbod lenzen beschikbaar. Voor iedere fotograaf is een geschikt objectief verkrijgbaar!
Helaas is het zo dat – omdat deze camera meer onderdelen bevat dan een systeemcamera – hij sneller te maken krijgt met slijtage.
Al die onderdelen nemen ook ruimte in beslag, dus spiegelreflexcamera's zijn grote en zware camera's. Afhankelijk van de beeldsensor zit hier variatie in. De beste, grootste, én duurste sensor is de fullframe-sensor. Deze sensor werkt goed in omstandigheden met weinig licht.
Dit maakt een spiegelreflexcamera duur. Daarom is er een alternatief: de spiegelreflexcamera met APS-C-sensor. Vanaf € 450 heb je al een instapmodel van deze soort tot je beschikking.
De DSLR – instapmodel of niet – heeft daarnaast meestal genoeg ruimte voor een grote accu. Dat maakt dat de spiegelreflexcamera over het algemeen de beste accuduur heeft. Houd er wel rekening mee dat filmen meer energie kost dan fotograferen.
Een spiegelreflexcamera vereist kennis van fotografie. Het is zonde om op de automatische stand te fotograferen, want dan haal je niet alles uit de camera. Bijna elke functie op de camera heeft daarom een eigen knop.
Als je de technische termen van fotografie snapt, wen je hier snel aan. Is dit niet het geval, kijk dan wederom naar een instapmodel. Deze heeft doorgaans minder functies en dus ook minder knoppen. Daarom is dit type camera een aanrader voor beginners.
Een instapcamera is al te verkrijgen vanaf € 450, maar de prijs loopt op tot wel € 3500 voor een professioneel model.
Voordelen spiegelreflexcamera:
- Hoge kwaliteit door goede beeldsensor
- Grip en stabiliteit bij zwaardere lenzen en toebehoren
- Verwisselbare lenzen werken flexibel
- Veel lenzen beschikbaar
- Optische viewfinder aanwezig
- Lange accuduur
Nadelen spiegelreflexcamera:
- Groot en zwaar
- Slijt sneller dan een systeemcamera
- Aardig aan de prijs
- Vereist kennis van fotografie
- Camera maakt geluid tijdens maken van foto
Pentax K-3 Mark III Monochrome
Canon EOS 1D X Mark
De beste action camera
Een action camera is een kleine en lichte camera die de meest extreme omstandigheden vastlegt. Met handige mounts bevestig je deze camera snel én makkelijk aan een helm, stuur of ander voertuig.
Een action camera heeft een vaste lens – dit is meestal een groothoeklens. Deze lens heeft een brede beeldhoek waardoor veel van de omgeving zichtbaar is. Bovendien treedt er een lichte vervorming op. Een action camera heeft géén zoomlens.
De focus van deze camera licht op film in plaats van op fotografie. Niet elke action camera heeft een fotofunctie. De camera heeft verder een kleine beeldsensor, waardoor hij slecht werkt in omstandigheden met weinig licht. De meeste beschikken wél over slow-motion en/of timelapse-functie.
De goedkoopste action camera's hebben geen lcd-scherm. Dit heeft een negatieve invloed op het gebruiksgemak. Een action camera is klein, daarom is er maar beperkt plek voor knoppen. Dit maakt navigeren een tijdrovende klus. Een lcd-scherm met touchscreen is het makkelijkste in gebruik.
Deze camera's zijn uitgerust met een microfoon, maar verwacht niet teveel. Schaf een externe microfoon aan voor geluidskwaliteit waar je daadwerkelijk blij mee bent. Niet alle action camera's hebben een microfoonaansluiting, dus controleer dit eerst.
Over het algemeen zijn action camera's uitgerust met wifi of bluetooth. Sommige modellen bieden zelfs de optie om te livestreamen, of hebben een eigen app waarmee je de camera bedient.
De prijs van deze camera is afhankelijk van de mogelijkheden. Verwacht een prijs tussen de € 25 en € 500.
Voordelen action camera:
- Compact en licht
- Robuust
- Extra functies zoals slow-motion en timelapse
- Connectiviteit: livestreamen, eigen app
Nadelen action camera:
- Geen zoom
- Kleine beeldsensor
- Korte accuduur
De beste instantcamera
Ga voor de beste instantcamera wanneer jij binnen enkele minuten een foto in handen wilt hebben. Deel ze meteen uit aan vrienden.
De instantcamera is verkrijgbaar in verschillende formaten. Dit formaat bepaalt bovendien de afmetingen van de foto.
Fabrikanten maken gebruik van verschillende merken en soorten lichtgevoelig papier. Controleer altijd eerst welk lichtgevoelig papier nodig is. Dit papier heeft een bepaalde ontwikkeltijd. Dit is de tijd die nodig is voordat de foto verschijnt.
Als laatste is het belangrijk om te weten dat dit papier een houdbaarheidsdatum heeft. Koop het daarom niet in bulk om er maar van af te zijn. Jammer dat dit niet kan, weet ik, want dat papier mag wat kosten.
Deze camera heeft een simpele bediening. Richt de camera op het onderwerp en maak een foto, en klaar is Kees. Duurdere instantcamera's bieden de mogelijkheid om de sluitertijd aan te passen, maar dit kom je niet veel tegen en zou niet de focus van je zoektocht moeten zijn.
Bovendien bestaat inmiddels ook de digitale instantcamera. Deze apparaten geven zelfs de mogelijkheid om foto's eerst te bewerken en op te slaan.
De prijs van een instantcamera is redelijk, maar houdt er rekening mee dat het lichtgevoelige papier óók geld kost. Deze camera koop je al vanaf € 60.
Voordelen instantcamera:
- Je krijgt direct een foto in handen
- Makkelijk in bediening
- Robuust
Nadelen instantcamera:
- Beeldkwaliteit is middelmatig
- Lichtgevoelig papier is prijzig
- Lichtgevoelig papier heeft een houdbaarheidsdatum
De beste onderwatercamera
Ga je vaak op reis, of ben je regelmatig in de buurt van water te vinden? Dan is de onderwatercamera is een goede optie. Een onderwatercamera is eenvoudig te bedienen is robuust gebouwd. Dit maakt ze niet alleen waterdicht, maar ook schokbestendig. Het is daarmee de perfecte camera voor extreme momenten en weersomstandigheden.
Er zijn enkele factoren om rekening mee te houden. Een onderwatercamera heeft om te beginnen dezelfde beeldsensor als een compactcamera. Indien je professionele kwaliteit wenst, dan is aan te raden om naar een waterdichte behuizing te kijken voor een systeem- of spiegelreflexcamera.
Controleer ook altijd tot hoe diep de camera waterdicht blijft. Er is altijd een maximale diepte die de camera aan kan, omdat de waterdruk anders te hoog wordt.
Onderwatercamera's zijn gericht op fotografie, dus de filmkwaliteit valt tegen. Bovendien is de optische zoom van een onderwatercamera beperkt, waardoor je je redelijk dicht bij het onderwerp moet bevinden om een goede foto te kunnen maken.
Dit probleem wordt verergerd door het feit dat er onder water weinig licht is. Daarom raad ik je aan om een flitser mee te nemen, of een model te kiezen met een ingebouwde flitsen. Door te flitsen leg je kleuren helder vast!
Een onderwatercamera heeft een aantrekkelijke prijs. De goedkoopste is al krijgen vanaf € 100.
Voordelen onderwater camera:
- Robuust
- Makkelijk in bediening
- Betaalbaar
Nadelen onderwater camera:
- Kleine beeldsensor
- Optische zoom is beperkt
- Vaste lens
De beste wegwerpcamera
Een wegwerpcamera is een camera ontworpen voor eenmalig gebruik. Na gebruik gooi je het toestel weg of recycle je het – maar haal wel eerst het rolletje eruit. Ontwikkel daarna je foto's bij een drogisterij of fotowinkel. Een week later heb je je foto's in handen!
Het rolletje van dit fototoestel maakt 27 foto's. Die rolletjes zijn goedkoop, en de camera makkelijk in gebruik, want het fototoestel biedt geen instelmogelijkheden. Richt op het onderwerp en maak een foto; meer hoef je niet te doen.
Het is niet mogelijk om in te zoomen. Scherpstellen met een wegwerpcamera is simpel: stap dichter bij je onderwerp. Alles vanaf 1 meter aan afstand is scherp.
Voordelen wegwerpcamera:
- Compact en licht
- Makkelijk in gebruik
- Eenvoudig scherpstellen
- Betaalbaar
Nadelen wegwerpcamera:
- Ontwikkelen van het fotorolletje kost geld
- Geen instelmogelijkheden
- Beperkt aantal foto's
- Geen zoom
Ilford XP2 Disposable Camera with
Veelgestelde vragen over camera's
Wat is een goede camera voor beginners?
Een goede camera voor als je begint met fotografie, hangt af van het doel. Wil je makkelijk herinneringen vastleggen, zoals vakanties of de mooiste momenten met vrienden en familie? Dan voldoet een compactcamera.
Ben je van plan om je fotografie- en filmvaardigheden serieus te ontwikkelen? Voor de amateurfotograaf is een instap-spiegelreflexcamera of systeemcamera met APS-C-sensor een goede optie.
Deze camera's maken foto's in professionele kwaliteit. Ze zijn niet zo ingewikkeld in de bediening als een full-frame. De eerste jaren dat jij bezig bent met fotografie overleef je hiermee sowieso!
Hoe werkt een camera?
Het principe van een digitale camera is hetzelfde als een analoge camera. Licht wordt omgezet in beeld. De naam is afgeleid van de camera obscura. Dit is de Latijnse naam voor 'donkere kamer'.
Dit is het grondbeginsel van fotografie: een minuscuul gaatje in een compleet donkere kamer. Het licht van het onderwerp dat door het kleine gaatje schijnt, wordt op de kop afgebeeld op de muur.
Een camera werkt net zo: licht komt via de lens de camera binnen. Het diafragma bepaalt hoeveel licht, en de sluitertijd bepaalt voor hoelang. Dit licht valt vervolgens op de beeldsensor. Deze digitale sensor zet het licht om in pixels. Dat is je foto!
In de analoge fotografie valt het licht niet op een beeldsensor, maar op een filmrolletje. Je wilt niet dat licht de foto verpest – daarom wordt het rolletje altijd in een donkere kamer ontwikkelt.
Conclusie
Je weet nu alles over camera's! Je snapt het verschil tussen de verschillende soorten camera's. Hierdoor weet jij exact nodig is om de beste camera te kiezen. Je begrijpt dat de beeldsensor, lenzen, en bediening er allemaal toe doen.
Wat is jouw favoriete camera? Laat het mij en anderen hieronder weten. 👇